Crna hronika BH cesta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#8751 Re: Crna hronika BH cesta
A ja sam mislio na divljanje u saobraćaju itd.
A to jeste, al kad je već tako kako je, treba i pješacima/biciklistima složit dobru kaznu... eto ako se ne može preko noći riješiti taj problem, pa daj makar prsluk reflektirajući nosi i stavi neku lampu, fenjer, rasvjetu na bicikl.
X puta mi se desilo na toj dionici da proletim pored bicikliste ili pješaka na 10cm, sav pretrnem kad skontam šta je bilo. Al ne, konjina natovari stvari na leđa i lagano po magistrali, bez ikakvog prsluka i sl. Što je najgore po mrklom mraku.
A to jeste, al kad je već tako kako je, treba i pješacima/biciklistima složit dobru kaznu... eto ako se ne može preko noći riješiti taj problem, pa daj makar prsluk reflektirajući nosi i stavi neku lampu, fenjer, rasvjetu na bicikl.
X puta mi se desilo na toj dionici da proletim pored bicikliste ili pješaka na 10cm, sav pretrnem kad skontam šta je bilo. Al ne, konjina natovari stvari na leđa i lagano po magistrali, bez ikakvog prsluka i sl. Što je najgore po mrklom mraku.
- ZoomZoomKiwi
#8752 Re: Crna hronika BH cesta
Razumijemo se u potpunostiblack_adrian wrote: ↑22/04/2022 10:41 A ja sam mislio na divljanje u saobraćaju itd.
- black
#8753 Re: Crna hronika BH cesta
tuzno, ode jos jedan mladi zivot ...
i onda procitas na nekim drugim temama seratore kojima smetaju ljudi koji voze po ogranicenju na ovakvim i slicnim mjestima, ka'e sta pegla komotno se moze voziti 90 na nekim mjestima i 100, znakovi sa ogranicenjima su bezze stavljeni kada se fico vozio i slicna prica
i onda procitas na nekim drugim temama seratore kojima smetaju ljudi koji voze po ogranicenju na ovakvim i slicnim mjestima, ka'e sta pegla komotno se moze voziti 90 na nekim mjestima i 100, znakovi sa ogranicenjima su bezze stavljeni kada se fico vozio i slicna prica
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#8754 Re: Crna hronika BH cesta
niko ne želi obilaznicu kroz gradblack wrote: ↑22/04/2022 11:31 tuzno, ode jos jedan mladi zivot ...
svi žele ovo
da im magistralni put prolazi pored kuće
i onda dobiješ ovo, pa onda su ko fol tužni svi
pokušaj im ogradu staviti cijelom dužinom, naravno uz pojas ceste sa tačno obilježenim pješačkim prelazom i izlazima i ulazima iz naselja
mislim da do trećeg dana, ograda bi bila razrezana i nastavilo bi se po starom.
-
citroen xm
#8755 Re: Crna hronika BH cesta
Zaista mi je neshvatljivo da je ovde došlo do ovakve nesreće. Gledam slike na vijesti i ovo je odmah pored pumpe, a iz smjera iz koga je išla ova Škoda zaista je prilično daleka vidljivost. Bojim se da se ova jadna djevojka zamislila, negdje odlutala i totalno isključila mogućnost opasnosti iz vida.
Jadna djevojka, a nije lako ni vozaču koliko god jeste ili nije kriv.
- Laplace
#8756 Re: Crna hronika BH cesta
Dva pješačka udaljena desetak metara jedan od drugog, lik lagano prolazi između njih ne gledajući ide li šta. Ja i vozila iz suprotnog smjera kočimo da ga ne udarimo, on ubijeđen da je u pravu. Prije toga na jednoj strani prošao pored pješačkog a poslije na drugoj strani pored sljedećeg, ali njemu je naumpalo da prođe gdje mu je volja.mk ultra wrote: ↑22/04/2022 11:39niko ne želi obilaznicu kroz gradblack wrote: ↑22/04/2022 11:31 tuzno, ode jos jedan mladi zivot ...
svi žele ovo
da im magistralni put prolazi pored kuće
i onda dobiješ ovo, pa onda su ko fol tužni svi
pokušaj im ogradu staviti cijelom dužinom, naravno uz pojas ceste sa tačno obilježenim pješačkim prelazom i izlazima i ulazima iz naselja
mislim da do trećeg dana, ograda bi bila razrezana i nastavilo bi se po starom.
- shalla
#8757 Re: Crna hronika BH cesta
Žali Bože mladi život ali što kažeš, ovdje je zaista teško kriviti samo vozača... Ne znam, neću da se griješim... Nisam nikakav trkač ali i ja ove dionice vozim sa 60-70 na sat što je vjerovatno brzina koja je za svakog pješaka fatalna...citroen xm wrote: ↑22/04/2022 11:48 Zaista mi je neshvatljivo da je ovde došlo do ovakve nesreće. Gledam slike na vijesti i ovo je odmah pored pumpe, a iz smjera iz koga je išla ova Škoda zaista je prilično daleka vidljivost. Bojim se da se ova jadna djevojka zamislila, negdje odlutala i totalno isključila mogućnost opasnosti iz vida.
Tužno, žao mi djevojke a žao mi i vozača...
- drug_profi
#8758 Re: Crna hronika BH cesta
Ogranicenje je 60 tu. I cini mi se da je kontakt bio bez kocenja. Kocenje pocelo tek tad.
Kisa, pljusak, samoubistvo...(?) Pregledno mjesto, nije mi jasno.
Kisa, pljusak, samoubistvo...(?) Pregledno mjesto, nije mi jasno.
- ZoomZoomKiwi
#8759 Re: Crna hronika BH cesta
Ako nije imala ništa reflektirajuće na sebi, skoro nemoguće je primjetiti pješaka u tim uvjetima.
- drug_profi
#8760 Re: Crna hronika BH cesta
Mislim i pjesak ima oci i pregled.
Dan.
Malo mi cudno.
Dan.
Malo mi cudno.
- Laplace
#8761 Re: Crna hronika BH cesta
S tim da u svim vremenskim uslovima pješak bolje vidi auto nego što vozač vidi njega + čuje ga.
- drug_profi
#8762 Re: Crna hronika BH cesta
Neopisivo mi je zao djevojke. Necu nagadjati o uzrocima, samo kazem da je fakat cudan splet okolnosti. Vrlo pregledna cesta, dan, i kao da je iznenadjen vozac.
Ako vozac nije pazio, zasto ona nije vidjela auto?
Ako je vozac pazio zasto je kasno kocio?
Ako vozac nije pazio, zasto ona nije vidjela auto?
Ako je vozac pazio zasto je kasno kocio?
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#8763 Re: Crna hronika BH cesta
Mozda je izletila iza autobusa i bum pred auto 
- Optimist
#8764 Re: Crna hronika BH cesta
Ne bih komentarisao nesrecu koja se dogodila sa smrtnim ishodom, ali generalno pjesaci se slabo cuvaju dok hodaju cestom.
Nebrojeno puta mi se desi da pjesak mjesto trotoarom hoda cestom. I to hoda na nacin da mu dolazim s ledja, dakle ne vidi me.
I nakon sto mu se priblizim, isti nastavlja cestom, bez namjere da se makne. Cesto tako ide grupa od 2-3 uporedo, od kojih je 1 na trotoaru a 2 na cesti.
Krajnje neodgovorno a vrlo opasno.
Nebrojeno puta mi se desi da pjesak mjesto trotoarom hoda cestom. I to hoda na nacin da mu dolazim s ledja, dakle ne vidi me.
I nakon sto mu se priblizim, isti nastavlja cestom, bez namjere da se makne. Cesto tako ide grupa od 2-3 uporedo, od kojih je 1 na trotoaru a 2 na cesti.
- Laplace
#8765 Re: Crna hronika BH cesta
Uzrok je u dobroj mjeri ono o čemu smo dosta puta diskutovali: ljudi godinama ubjeđuju da su za sigurnost pješaka isključivo odgovorni vozači, jer su pješaci nezaštićeni i izloženi. Slabo ko vodi računa o tome može li realno vozač vidjeti pješaka, a kamoli u nekim situacijama izbjeći da ga udari.Optimist wrote: ↑22/04/2022 21:09 Ne bih komentarisao nesrecu koja se dogodila sa smrtnim ishodom, ali generalno pjesaci se slabo cuvaju dok hodaju cestom.
Gorepomenuto izlaženje (komentar prije tvog) iz autobusa je tipičan primjer nerazmišljanja pješaka. Nama su u nižim razredima osnovne mnogo puta govorili da se nikad ne prelazi cesta ispred autobusa niti uopšte dok autobus ne ode sa stajališta. I inače, da se cesta prelazi samo kad si se prethodno 100% uvjerio da je to bezbjedno, da se kreće lijevom stranom i što bliže ivici puta ako već nema trotoara itd. Ali, ko danas sluša učitelje i nastavnike?
Kako će djeca toga da se pridržavaju kad to ne rade ni odrasli, pa ni nastavnici. Prije skoro 20 godina otac mi je pričao o jednoj kolegici, koju je auto udario dok je hodala po cesti, daleko od ivice. A to je spomenuo jer je ispred nas (ja sam vozio) ista ta kolegica nastavnica) hodala na isti način, maltene sredinom ceste ne vodeći računa o tome da je neko (opet) može udariti. Kolika je ta nesvjesnost da te je auto udarilo zbog tvog neopreza a ti opet radiš istu stvar, tim prije što bi ti trebao djecu učiti da to ne rade? Neshvatljivo.
Sva ova priča nije direktno vezana za konkretnu nesreću, o kojoj znamo premalo detalja da bismo izvodili neke zaključke.
- Laplace
#8766 Re: Crna hronika BH cesta
Veoma ružna navika. Donekle bih razumio dijete, ali kad to rade odrasli pitam se gdje im je pamet.
- drug_profi
#8767 Re: Crna hronika BH cesta
Ma 20 godina je i dalje dijete...shvatis to kad dodjes do 50.
Iako je pred zakonom odrasla osoba.
Iako je pred zakonom odrasla osoba.
- black_adrian
-
noviclan
#8769 Re: Crna hronika BH cesta
Sreca pa dobro ovaj nissan odigra laznjak udesno
-
Naslovnica
#8770 Re: Crna hronika BH cesta
Čovjek pretiče preko isprekidane, u čemu je proooblem?

- Laplace
#8771 Re: Crna hronika BH cesta
Prije 15 godina sam u Gračanici učenika vozio na hitnu (povreda ruke) i u povratku mi je ovakva situacija bila u centru grada, doduše pri manjoj brzini (oko 50 do 60 km/h). Imalo je širine za tri auta, jedva. U autu ja, učenik i njegov drug koji ga je pratio.
Edit: Vozilo sa beogradskim registarskim oznakama.
Last edited by Laplace on 23/04/2022 18:41, edited 1 time in total.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#8772 Re: Crna hronika BH cesta
Što sam sebe javno objavljuješ 
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#8773 Re: Crna hronika BH cesta
ovo je beograCki fantom 
- black_adrian
#8774 Re: Crna hronika BH cesta
Zeznuta situacija.Laplace wrote: ↑23/04/2022 18:39 Prije 15 godina sam u Gračanici učenika vozio na hitnu (povreda ruke) i u povratku mi je ovakva situacija bila u centru grada, doduše pri manjoj brzini (oko 50 do 60 km/h). Imalo je širine za tri auta, jedva. U autu ja, učenik i njegov drug koji ga je pratio.
Edit: Vozilo sa beogradskim registarskim oznakama.Ja u inostranstvu vozim sa povećanim oprezom i 100% se držim propisa, naročito u Srbiji (gdje nema tolerancije na prekoračenja kao kod nas).
I ja sam isto oprezan u inostranstvu, a tu je i Waze. Ne znam za Srbiju, al u Hrvatskoj mislim da u gradu nema tolerancije, a na otvorenoj ima tolerancija 10km/h. Možda i griješim.
Moj je siv al u saobraćajnoj, al ono je sve samo ne siva boja. U praksi je svijetlo plav
- drug_profi
#8775 Re: Crna hronika BH cesta
black_adrian wrote: ↑23/04/2022 19:56 u Hrvatskoj mislim da u gradu nema tolerancije, a na otvorenoj ima tolerancija 10km/h. Možda i griješim.
Sigurnosna razlika, prema Pravilniku o mjeriteljskim zahtjevima za mjerila brzine vozila u cestovnom prometu („Narodne novine“ brojevi 38/01, 43/01 i 19/02), definirana je kao vrijednost brzine izražene u km/h ili postotak koja se mora odbiti od izmjerene vrijednosti brzine kako bi se učinio ispravak zbog pogreške mjerila brzine, odnosno, mjerne metode. Sigurnosna razlika kod mjerenja brzine vozila za brzine do 100 km/h iznosi 10 km/h, a za brzine veće od 100 km/h iznosi 10 posto izmjerene brzine.