Republika Turska

Post Reply
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#8751 Re: Republika Turska

Post by pici »

insomnia78 wrote:
pici wrote:a dje su bOsnjaci, srBi, hRvati... jel zna eRdo da tijeH tz. bOsanaca nejma ni 2%... jebte takav prdCenik
Svakako su to sve Turci

S moje sokoćalo

ja sam vec upiso kurs maternjeg turskog
Zgoljo

#8752 Re: Republika Turska

Post by Zgoljo »

Co0l wrote:Naletih na FB pa da podijelim:
Za razliku od jučer, 1980. vojska je bila jedinstvena i preuzela je vlast. Vladala je do 1983. kad su održani novi izbori.

Vojska je uhapsila 650.000 ljudi. 230.000 je izvela na sud. Za 7.000 ljudi je tražena smrtna kazna. 517 ljudi je osuđeno na smrt. 50 ljudi je strijeljano. Za još 73 je rečeno da su umrli prirodnom smrću, a 43 da su izvršili samoubistvo. Hiljade su mučene, stotine su umrle od gladi i mučenja.

98.500 ljudi je suđeno zbog toga što su pripadali ljevičarskim ili desničarskim organizacijama. 30 hiljada je napustilo zemlju kao političke izbjeglice. 937 filmova je zabranjeno. 39 tona novina je uništeno. 300 dana novine nisu bile objavljivane. Ukupna kazna za osuđene novinare iznosila je 3.315 godina.

Ne volim ni ja Erdoana, ali nadam se da je samo mali broj ljudi koji ovo čitaju postao, makar i privremeno, rob afekta. Nadam se da veći broj vas nije priželjkivao da držani udar bude uspješan, da dovede do nečega sličnog ovome iz 1980-83. A ne vidim do čega je drugog moglo doći. Možda jedino do nečeg mnogo goreg, jer je Erdoanova civilna vlast i partija mnogo jača od one Demirelove iz 1980.

Ne izlazi mi zadnjih dana iz glave, jedna lekcija ispisana povodom Machiavellija i jezuitizma: suština političkog djelovanja je u sredstvima, a ne u (navodnim) ciljevima; vojska kao sinonim za disciplinu, hijerarhiju i nasilje nije sredstvo za uspostavljanje demokratije. Autoritarna sredstva daju autoritarne rezultate, bez obzira na (navodne) demokratske ciljeve. Isto kao što demokratska sredstva daju demokratske rezultate, bez obzira na (navodne) autoritarne ciljeve (npr. Erdoan jučer).

Postoji puno ljudi u Turskoj, koji se demokratskim sredstvima bore bore za demokratske ciljeve. Podržavam njihovu borbu protiv autoritarnih tendencija Erdoana. Historija dokazuje da njihova (naoko slabašna) demokratska borba za demokratiju nije unaprijed osuđena na propast.

Međutim, ovaj neuspješni državni udar nanio je najviše političke štete upravo toj borbi, ojačavši Erdoanovu poziciju. A da je bio uspješan (kao 1980.) bi još više nanio štete demokratskoj borbi za demokratiju: u tom režimu bi mnogo gore, nego u ovom Erdoanovom, prošao svako ko bi tražio slobodu govora i udruživanja: i Erdoanove pristalice i kritičari (njegovih) autoritarnih sklonosti. Ovdje nije riječ o mogućnosti, već o vjerovatnosti, koja graniči sa izvjesnošću. Ili čak o samoj izvjesnosti.

Vraćam se onom prakseološkom zaključku (ispisanom povodom Machiavellija i Lojole). Iako (će se možda ispostaviti da) se nije borio za demokratske ciljeve, Erdoan se jučer borio demokratskim sredstvima. A vojska, čak i da je imala (iluziju da ima) demokratske ciljeve, nije ih, ni u teoriji ni u praksi, mogla ostvariti: oni su kontradiktorni njenoj prirodi.

Ne određuje cilj sredstvo, već sredstvo određuje cilj: kad je suprotno cilju, sredstvo uvijek postane svoj vlastiti cilj. Pogubno je autoritarnim sredstvima napadati na nečije autoritarne ciljeve, i prinuditi ga da se počne braniti demokratskim sredstvima. Autoritarne ciljeve vrijedi napasti samo demokratskim sredstvima.
Borci za ljudska prava podrzavaju demokratsko hapsenje 650.000 ljudi i sve to ostalo sto je navedeno.

I nema potrebe dokazivati normalnost nekom ogradom od Erdogana,on nije nista manje autoritaran nego Putin,Obama,Holande i slicni.Osim toga,njega je birao narod na demokratskim izborima i ko sam ja ili ko je bilo ko da ponistava tu cinjenicu.
Drvosjeca iz Dejcica

#8753 Re: Republika Turska

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Bodkin wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Bodkin wrote:
Poenta je da erdogan vodi tursku u suprotnom smjeru od onog koji je ostavio ataturk
Ali ako preko 50% ljudi to želi, dakle želi promjene i neka odstupanja od tog zadatog kursa ne vidim gdje je problem? :shock:
Treba li u Britaniji dići vojsku ilegalno mimo regularnih instotucija jer odstupa od puta EU? Zašto ne?
Dobro pitanje. Mislim da je historija turske drugacija gdje vojska radi upravo to. U britaniji je drugacije, a i sumnjam da je uporedivo direktno
Pa dobro istorija, nije to opravdanje, evo sinoć put istorije mijenja pravac i pokazuje šta narod želi. istorija BiH je krvava pa znaći li to da je OK i prirodno stanje da krvarimo? :oops: Ja odbijam takav stav i razmišljanje.
Danguba

#8754 Re: Republika Turska

Post by Danguba »

insomnia78 wrote:Nisam ni ja ni za Erdogana ni za islamizaciju ali mislim da je sa ovako traljavo izvedenim pokusajem puca i ovolikom podrskom naroda Erdoganu za Turke najbolje sto se sve tako brzo zavrsilo

S moje sokoćalo
sva sustina sazeta... :thumbup:
Ponosan

#8755 Re: Republika Turska

Post by Ponosan »

Erdoan je pravi lider, demokratski izabran vecinskom voljom naroda. Svidjao se nekome ili ne to je tako. Tursku je preporodio ,a l bukvalno. To je danas jedna od najrazvijenijih ekonomija svijeta, sto je mnogima trn u oku. Cesto idem u Tursku, i u poredjenju sa zapadnim zemljama, hm, mozda je jedino Njemacka ekonomija ispred njih, kazem mozda.... pa tamo covjece maltene nema nezaposlenih, gradi se na sve strane, ekonomija cvijeta, Autoceste su izgradjene, svi gradovi povezani, na svakom polju napreduju i to sve pod vodstvom njihovog lidera Erdoana, koji je zaista napravio nesto nevjerovatno u toj zemlji. Mnogi Turci iz Njemacke se danas vracaju u Tursku jer im je tamo bolje... Turska jeste tradicionalno i dijelom konzervativno drustvo, ali zapadne vrijednosti su tamo itekako prisutne, ko je god bio u Istanbulu, Izmiru, Antaliji, Bursi, Ankari itd, to najbolje zna.... to je itekako obrazovan i ponosan narod, dobronamjeran prema svima, turistima,prolaznicima,ali mnogi prema njima nazalost nisu dobronamjerni. Zapad se ne moze pomiriti sa cinjenicom da Turskoj maltene EU i ne treba, toliko su jaki i napredni u svakom polju da im je dovoljna Rusija, Kina, Katar, Kuvajt ,Japan, Azerbejdzan,Balkanske zemlje... imaju oni sasvim dobro trziste. Ovaj pokusaj drzavnog udara ce samo osnaziti Tursku, sad je i narod prepoznao mjesanje Zapada, jer su njihovi prsti u sve ovo upleteni, i demokratija u toj zemlji ce samo ojacati, a jedinstvo naroda osnaziti....u to nema sumnje!
insomnia78

#8756 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

Dobro, necemo pretjerivati :D

S moje sokoćalo
155_mm

#8757 Re: Republika Turska

Post by 155_mm »

Toffee karamela wrote:
SkyLimit wrote: Iako je većina tih grupacija skoro u potpunosti asimilirana(na kraju, rijetki su primjeri danas da možemo govoriti o npr. "100% Bošnjacima" u Turskoj, već se uglavnom radi o osobama koje su dijelom bošnjačkog porjekla), većina ih i ne zna jezik svojih predaka a bez jezika nema identiteta ali ipak posjeduju određenu maglovitu predstavu o svom netusrskom porjeklu.

E o njima Erdo besjedi.
Ne znam o kome Erdo besjedi ali danas mi zapade za oko čehra ovog njihovog (do sinoć) glavnokomandujućeg armije, što je ko fol bio negdje talac...on se meni čini kao neka slavenska rezidua :D

Image
za ovog tvog ne znam posto ti slika ne radi ali je navodno komadant 3. turske armije adem huduti rodom iz prizrena. ali nije vise komadant u`apsilo ga.
kamen spoticanja

#8758 Re: Republika Turska

Post by kamen spoticanja »

Toffee karamela wrote:
SkyLimit wrote: Iako je većina tih grupacija skoro u potpunosti asimilirana(na kraju, rijetki su primjeri danas da možemo govoriti o npr. "100% Bošnjacima" u Turskoj, već se uglavnom radi o osobama koje su dijelom bošnjačkog porjekla), većina ih i ne zna jezik svojih predaka a bez jezika nema identiteta ali ipak posjeduju određenu maglovitu predstavu o svom netusrskom porjeklu.

E o njima Erdo besjedi.
Ne znam o kome Erdo besjedi ali danas mi zapade za oko čehra ovog njihovog (do sinoć) glavnokomandujućeg armije, što je ko fol bio negdje talac...on se meni čini kao neka slavenska rezidua :D

Image
Hulusi Akar...sin krajiskog Bosnjaka
inace jedno vrijeme bio zapovjednik turskog garnizona u BiH
kamberovica polje

#8759 Re: Republika Turska

Post by kamberovica polje »

insomnia78 wrote:Nisam ni ja ni za Erdogana ni za islamizaciju ali mislim da je sa ovako traljavo izvedenim pokusajem puca i ovolikom podrskom naroda Erdoganu za Turke najbolje sto se sve tako brzo zavrsilo

S moje sokoćalo
:thumbup:
kamen spoticanja

#8760 Re: Republika Turska

Ponosan wrote:Erdoan je pravi lider, demokratski izabran vecinskom voljom naroda. Svidjao se nekome ili ne to je tako. Tursku je preporodio ,a l bukvalno. To je danas jedna od najrazvijenijih ekonomija svijeta, sto je mnogima trn u oku. Cesto idem u Tursku, i u poredjenju sa zapadnim zemljama, hm, mozda je jedino Njemacka ekonomija ispred njih, kazem mozda.... pa tamo covjece maltene nema nezaposlenih, gradi se na sve strane, ekonomija cvijeta, Autoceste su izgradjene, svi gradovi povezani, na svakom polju napreduju i to sve pod vodstvom njihovog lidera Erdoana, koji je zaista napravio nesto nevjerovatno u toj zemlji. Mnogi Turci iz Njemacke se danas vracaju u Tursku jer im je tamo bolje... Turska jeste tradicionalno i dijelom konzervativno drustvo, ali zapadne vrijednosti su tamo itekako prisutne, ko je god bio u Istanbulu, Izmiru, Antaliji, Bursi, Ankari itd, to najbolje zna.... to je itekako obrazovan i ponosan narod, dobronamjeran prema svima, turistima,prolaznicima,ali mnogi prema njima nazalost nisu dobronamjerni. Zapad se ne moze pomiriti sa cinjenicom da Turskoj maltene EU i ne treba, toliko su jaki i napredni u svakom polju da im je dovoljna Rusija, Kina, Katar, Kuvajt ,Japan, Azerbejdzan,Balkanske zemlje... imaju oni sasvim dobro trziste. Ovaj pokusaj drzavnog udara ce samo osnaziti Tursku, sad je i narod prepoznao mjesanje Zapada, jer su njihovi prsti u sve ovo upleteni, i demokratija u toj zemlji ce samo ojacati, a jedinstvo naroda osnaziti....u to nema sumnje!
Njemacka industrijska proizvodnja je duplo veca od Turske
no.projekcije kazu da ve ih turci.preteci do 2040.te
155_mm

#8761 Re: Republika Turska

Post by 155_mm »

kamen spoticanja wrote:
Toffee karamela wrote:

E o njima Erdo besjedi.

Image
Image
vako po liscu jab reko da mu je pradid izcazina. :D
Toffee karamela

#8762 Re: Republika Turska

Post by Toffee karamela »

155_mm wrote: za ovog tvog ne znam posto ti slika ne radi ali je navodno komadant 3. turske armije adem huduti rodom iz prizrena. ali nije vise komadant u`apsilo ga.
Kako mi slika ne radi, ja ga gledam? :shock:

A iz Krajine je znaci, znala sam odmah, imam oko za genetsku forenziku :D
Fantassin

#8763 Re: Republika Turska

Post by Fantassin »

Ne mogu da vjerujem da je pokusan drzavni udar sa 3000 vojnika od kojih pola izgleda nije skontalo sta se desava dok ih erdoanovi nisu poceli motkama lupat.

Pa kakvi su to komandanti.. ako vec idu na sve ili nista pa prvo su trebali Erdoana ili ufatiti ili ubiti i to u roku od pola sata od pocetka pobune a ozgleda nisu ni znali gdje je...

Sve u svemu cudno...
insomnia78

#8764 Re: Republika Turska

Post by insomnia78 »

155_mm wrote:
kamen spoticanja wrote:
Toffee karamela wrote: Ne znam o kome Erdo besjedi ali danas mi zapade za oko čehra ovog njihovog (do sinoć) glavnokomandujućeg armije, što je ko fol bio negdje talac...on se meni čini kao neka slavenska rezidua :D

Image
Image
vako po liscu jab reko da mu je pradid izcazina. :D
Da nije babin gluho bilo?

S moje sokoćalo
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8765 Re: Republika Turska

Post by plain vanilla »

S moje sokoćalo
Ni ja ne mogu reci da sam na strani Erdogana, ali ne treba to biti vodilja nikakva. Kad ih je sinoc pozvao da izadju na ulice, bojala sma se da ce biti hiljade mrtvih. Hvala Bogu da nije tako i da se sve brzo zavrsilo.

Turska :srce:
155_mm

#8766 Re: Republika Turska

Post by 155_mm »

Toffee karamela wrote:
155_mm wrote: za ovog tvog ne znam posto ti slika ne radi ali je navodno komadant 3. turske armije adem huduti rodom iz prizrena. ali nije vise komadant u`apsilo ga.
Kako mi slika ne radi, ja ga gledam? :shock:

A iz Krajine je znaci, znala sam odmah, imam oko za genetsku forenziku :D
meni nesto nece ta tvoja slika pa sam postavio ovu svoju da i ja vidim.
kamen spoticanja

#8767 Re: Republika Turska

Samo cool su sinoc bile izjave americkih zvanicnika
oko 9 h kad se zagovnavalo kaze Kerry :nemamo informacija sta se tacno desava...pozivamo obe strane na razum
Oko 1h "podrzavamo demokratski izabranu vlast"
jutros " erdogan je nas izbor"
jao_situacije

#8768 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

nemojte da čuje kurir i blic da je glavnokomandujući vojske turske ljuti krajišnik :lol:
ima da vučić održava vanredne sjednice do idućih izbora :izet:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#8769 Re: Republika Turska

Post by plain vanilla »

kamen spoticanja wrote:Samo cool su sinoc bile izjave americkih zvanicnika
oko 9 h kad se zagovnavalo kaze Kerry :nemamo informacija sta se tacno desava...pozivamo obe strane na razum
cekali da vide ko vodi :oops:
jao_situacije

#8770 Re: Republika Turska

Post by jao_situacije »

kamen spoticanja wrote:Samo cool su sinoc bile izjave americkih zvanicnika
i da nam ne diraju baze i vojnike i da ko god pobjedi budemo i dalje dobri prijatelji :mrgreen:
General War

#8771 Re: Republika Turska

Post by General War »

Point. wrote: Nije svaki Bosnjak za islamizaciju, moj generale. Erdogan turski Putin i srpski Dodik. Malo sef vlade, malo precednik. Odabrano drustvo.
zahebavam se ba...kod mene vec pocrkali svi aparati pa gledam ima li dje jos koji da i ja suknem :D
Fantassin

#8772 Re: Republika Turska

Post by Fantassin »

jao_situacije wrote:nemojte da čuje kurir i blic da je glavnokomandujući vojske turske ljuti krajišnik :lol:
ima da vučić održava vanredne sjednice do idućih izbora :izet:
Bolje da Erdogan ne cuje mogao bi reci da su ga braca u Bosni izdala ... nesto kao kada Turska prodade Bosnu i Bosnjake kolektivno za par kocija zlata. :mrgreen:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8773 Re: Republika Turska

Post by Truba »

eltroxin wrote:
Black swan wrote:zeljeti domoljuba na celu turske je posteno
ali ne zeljeti isto hrvatskoj austriji njemackoj francuskoj
je klasicno jedenje brabonjaka u reziji superbosnji :thumbup:
Zeljeti klerofasistu, antisekularistu na celu Hrvatske, Austrije, njemacke i Francuske
Ali ne zeljeti isto Turskoj
Buduci da ste isti, mozes se pridruziti izjedanju brabonjaka...
hvala ali niste u pravu

zelim da narod vlada i hrvatskom i madjarskom i turskom

a vecina ovdje zeli picke i ljige na celu drzava zapadne europe
a cvrste ruke na celu turske i ostzalih zemalja slicnog kova
Danguba

#8774 Re: Republika Turska

Post by Danguba »

insomnia78 wrote: Da nije babin gluho bilo?

S moje sokoćalo
Babini su izdajnici i sluge agresorima...ovaj, jok. :D
odmah odabrao pravu stranu.
kamen spoticanja

#8775 Re: Republika Turska

Danguba wrote:
insomnia78 wrote: Da nije babin gluho bilo?

S moje sokoćalo
Babini su izdajnici i sluge agresorima...ovaj, jok. :D
odmah odabrao pravu stranu.
Turski drzavljani bosanskog porijeka dole vaze za najzesce sekulariste i kemaliste
hulusi pravi krajisnik..izrod
Post Reply