Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije
Moderator: anex
- dobojlija81
#8751 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ako ko sretne radnike Doboj puteva Doboj-jug,nek im baci makar koju cigaru,firma im je potopljena u Matuzicima,nemaju 4-5 mjeseci platu a rade gore na tom potezu,javio sam im za naftu ovu za begov han,ma.... ce nekako makar jedan kanister za njih
- O'zone
- Globalni moderator
#8752 Re: Poplave u cijeloj BiH
dobojlija81 wrote:Ako ko sretne radnike Doboj puteva Doboj-jug,nek im baci makar koju cigaru,firma im je potopljena u Matuzicima,nemaju 4-5 mjeseci platu a rade gore na tom potezu,javio sam im za naftu ovu za begov han,ma.... ce nekako makar jedan kanister za njih
- O'zone
- Globalni moderator
-
channel10
#8754 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ako su postavili generala, onda je tu ucestvovao I ministar odbrane, a svi znamo ko je...It_is_a_Leclerc wrote:Pljunite mi na tjeme ako je ovaj Dodik ikako normalna osoba, mislim medicinski, ako je sve uredu s njim. Ja mislim da on ima dijagnozu neku, života mi. E, skoro 20 ljudi poginulo u poplavama, jedan prelijep grad praktički demoliran i šta ti uradiš - napraviš vojni udar, imenuješ nakvog generala da zaposjedne Doboj...
Ovo je već političko pitanje i moment kad se međunarodna zajednica mora uključiti. Jer, ako neko misli da će povratnička naselja u Doboju dobiti i kliker od Momira Zeca varaju se.
- Herr Flick
#8755 Re: Poplave u cijeloj BiH
Obren ima dobre odnose sa Bošnjacima u Doboju i to smeta Dodiku i kompaniji.Obren dobija svake izbore zato sto dosta Bošnjaka glasa za njega.I btw,žena mu je muslimanka iz Ševarlija odmah pored Doboja
- Mis mekinjas
#8756 Re: Poplave u cijeloj BiH
Nije laz, ali ti, vidim, znas bolje, od onih koji zive tamo.Straza wrote:Mis mekinjas wrote:
To je LAZ. Lokalna vlast nije dala nikakvu pomoc povratnicima Bosnjacima.
Danima su ostavljeni bez da je iko i pitao za njih. Jedinu pmoc su dobili iz Bihaca i Sanskog Mosta i nasih ljudi iz inostranstva.
Kada je Prijedor u pitanju 95% poplava se desilo u bosnjackim naseljima.
-
StupskaBitanga
#8757 Re: Poplave u cijeloj BiH
Herr Flick wrote:Obren ima dobre odnose sa Bošnjacima u Doboju i to smeta Dodiku i kompaniji.Obren dobija svake izbore zato sto dosta Bošnjaka glasa za njega.I btw,žena mu je muslimanka iz Ševarlija odmah pored Doboja
- seno_bh
#8758 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pozdrav, kako bi mogao doć do nekog geloga, kojeg cekamo vec nekoliko dana da izadje na teren i pregleda kliziste. Opasnost prijeti, ali niko od strucnjaka nije se pojavio da to pogleda i da nam kaze nesto vise o terenu koji je ugrozen.
-
iscrtani čovek
#8760 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ma to je super da ima dobre odnose sa svima, i ne aboliram od odgovornosti Dodika-apsolutno se pokazao nesposoban u ovoj situaciji, ali meni se čini da i ovaj(Obren)vrda od odgovornosti u ovoj situaciji. Šta je on konkretno uradio, ja sam čuo da nije ništa, da su ljudi danima bili prepušteni sami sebi, da se danima nije ni obraćao građanima, i onda se pojavio i rekao da će platiti grad kovčege
pa brate mili bolje da je ćutao nego što je to govorio.
-
omar little
#8761 Re: Poplave u cijeloj BiH
gdje si tacno? koji grad, mjesto?seno_bh wrote:Pozdrav, kako bi mogao doć do nekog geloga, kojeg cekamo vec nekoliko dana da izadje na teren i pregleda kliziste. Opasnost prijeti, ali niko od strucnjaka nije se pojavio da to pogleda i da nam kaze nesto vise o terenu koji je ugrozen.
- skafiskafsnjak
#8762 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kada kazu sredstva za ciscenje i dezinfekciju, sta konkretno treba ?
Ekipa iz mog grada sutra ide, ja ne mogu.
Pa da im bar donesem tih stvari koliko mogu .
-
CungaLunga
#8763 Re: Poplave u cijeloj BiH
Oni koji zive tamo previse dobro znaju.Mis mekinjas wrote:Nije laz, ali ti, vidim, znas bolje, od onih koji zive tamo.Straza wrote:Mis mekinjas wrote:
To je LAZ. Lokalna vlast nije dala nikakvu pomoc povratnicima Bosnjacima.
Danima su ostavljeni bez da je iko i pitao za njih. Jedinu pmoc su dobili iz Bihaca i Sanskog Mosta i nasih ljudi iz inostranstva.
Kada je Prijedor u pitanju 95% poplava se desilo u bosnjackim naseljima.
Prijedorske povratničke mjesne zajednice Bišćani i Hambarine danas poslijepodne posjetio je načelnik opštine Ključ Nedžad Zuković i uručio pomoć za ugoženo stanovništvo.
„Izgleda da smo, ipak, bliže Ključu nego Prijedoru“, izjavio je za predsjednik Mjesne zajednice Bišćani Mirsad Duratović.
Tokom dana pomoć je stanovnicima Bišćana i Hambarina stigla i od njihovih sunarodnjaka iz Graza (Austrija) i od Humanog brda.
Iako je u ove dvije mjesne zajednice, u kojima žive uglavnom Bošnjaci povratnici, nakon izlijevanja Sane veliki broj kuća poplavljen, niko od predstavnika grada Prijedora, Crvenog krsta i Civilne zaštite dosad nije obišao ovo područje i dostavio pomoć.
- vjesticanametli
#8764 Re: Poplave u cijeloj BiH
idem za tesanj ujutru i nosim cigareO'zone wrote:dobojlija81 wrote:Ako ko sretne radnike Doboj puteva Doboj-jug,nek im baci makar koju cigaru,firma im je potopljena u Matuzicima,nemaju 4-5 mjeseci platu a rade gore na tom potezu,javio sam im za naftu ovu za begov han,ma.... ce nekako makar jedan kanister za njih
usput danas je nasa zemlja dobila od fondacije Messer Grupacije pomoc u iznosu od 4000 Eura da kupimo hranu za ljude
a u pon. idu kamionu iz DE u BiH
- skafiskafsnjak
#8765 Re: Poplave u cijeloj BiH
skafiskafsnjak wrote:Kada kazu sredstva za ciscenje i dezinfekciju, sta konkretno treba ?
- snaga_znanja
#8766 Re: Poplave u cijeloj BiH
Kriviti lokalnu vlast za losu reakciju na katastrofu koja se desi jednom u 100-150 godina je malumno. Niti ima resurse niti ljudske kapacitete da se nosi sa takvom tragedijom.
Sta moze da uradi nacelnik jednog grada kojem su svi resursi potopljeni? Apsolutno nista.
Ako je koga trebalo smijeniti to su oni najvisi nivoi vlasti koji nisu bili u stanju da koordinisu resurse na sirem podrucji i upute pomoc u Doboj. I kao sto rece onaj policajac. Da nam nije bilo ovih iz Federacije ne bi vode imali. A to je zato sto su najblizi gradovi Doboju upravo iz Federacije i da je bilo pameti trazili bi pomoc od Tesnja, Zenice i ostalih sredina koje su ostale citave.
Opet vam kazem. Situacija na terenu je drugacija od one politicke. Ljudi se pomazu koliko ko moze i umije. U Maglaju sam bio tri dana. Niz firmi iz RS-a je doslo pomoci ljudima. Ista stvar je i sa Dobojom. Tone i tone pomoci iz Zenice su otisle prema tamo. A to je sve vaninstitucionalno dijelovanje obicnih ljudi.
Da se civilna zastita cekala u Doboju i Maglaju niti danas ne bi bilo hrane i vode. Ovako je makar malo bolja situacija...
Sta moze da uradi nacelnik jednog grada kojem su svi resursi potopljeni? Apsolutno nista.
Ako je koga trebalo smijeniti to su oni najvisi nivoi vlasti koji nisu bili u stanju da koordinisu resurse na sirem podrucji i upute pomoc u Doboj. I kao sto rece onaj policajac. Da nam nije bilo ovih iz Federacije ne bi vode imali. A to je zato sto su najblizi gradovi Doboju upravo iz Federacije i da je bilo pameti trazili bi pomoc od Tesnja, Zenice i ostalih sredina koje su ostale citave.
Opet vam kazem. Situacija na terenu je drugacija od one politicke. Ljudi se pomazu koliko ko moze i umije. U Maglaju sam bio tri dana. Niz firmi iz RS-a je doslo pomoci ljudima. Ista stvar je i sa Dobojom. Tone i tone pomoci iz Zenice su otisle prema tamo. A to je sve vaninstitucionalno dijelovanje obicnih ljudi.
Da se civilna zastita cekala u Doboju i Maglaju niti danas ne bi bilo hrane i vode. Ovako je makar malo bolja situacija...
-
Max Bunker
#8767 Re: Poplave u cijeloj BiH
Molim vas, jel' postoji neki nacin da se zabrani rad eksluzivi?
Pa ono je odvratno. Tacno me mucnina i stid (u njihovo ime) uhvati, kada im vidim naslove. Ne ulazim na stranicu ali mi na fb-u stalno iskacu kao "suggested post"...
Pa ono je odvratno. Tacno me mucnina i stid (u njihovo ime) uhvati, kada im vidim naslove. Ne ulazim na stranicu ali mi na fb-u stalno iskacu kao "suggested post"...
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#8768 Re: Poplave u cijeloj BiH
Ta stranica je možda i najčitanija u BiH, tako da nema šanse. Samo odraz našeg mentaliteta.Max Bunker wrote:Molim vas, jel' postoji neki nacin da se zabrani rad eksluzivi?
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
#8769 Re: Poplave u cijeloj BiH
Izgleda da je policija u Doboju fakat pretukla onog vozaca !
- It_is_a_Leclerc
#8770 Re: Poplave u cijeloj BiH
Geolozi u Tuzli su bukvalno prebukirani. Ne da ne mogu stići na sve lokacije, već ne mogu stići ni na 50 %. Volonteri im pomažu u tim nekim jednostavnim radnjama, al' ne mogu sve. Gledao sam izlazak na teren geološkog tima u Tuzli, i uvjeren sam da rade svoje posao vrlo temeljito i odgovorno, ali to uzima vremena.
Nažalost, Tuzla je geološko središte BiH, a drugi dijelovi imaju vrlo malo ili gotovo nikako stručnih lica, tako da će teško biti stići na svih 1100 prijavljenih klizišta na TK.
Nažalost, Tuzla je geološko središte BiH, a drugi dijelovi imaju vrlo malo ili gotovo nikako stručnih lica, tako da će teško biti stići na svih 1100 prijavljenih klizišta na TK.
- Dasi
#8771 Re: Poplave u cijeloj BiH
Zna li se zasto?Slo Burner wrote:Izgleda da je policija u Doboju fakat pretukla onog vozaca !
- Mračajski proto
#8772 Re: Poplave u cijeloj BiH
Jer je balija.
- snaga_znanja
#8773 Re: Poplave u cijeloj BiH
Pita li se ko jel mozda sa razlogom dobio po njonjari? Da ne bude kao i sa onim u Maglaju...Slo Burner wrote:Izgleda da je policija u Doboju fakat pretukla onog vozaca !
- Slo Burner
- Grijem se na: Pelet
- Vozim: Bembaru
-
Boskero
#8775 Re: Poplave u cijeloj BiH
.
Last edited by Boskero on 29/10/2017 01:29, edited 1 time in total.