Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sekerbay

#8751 Re: Ateizam

Post by sekerbay »

aurora313 wrote:Nije to teorija ni teoretski. Zar bolan ne vidiš šprdnju oko te ‘teorije‘ i njenog imena!
Evo ga, ekspert za teorije, ateističko palamuđenje kao i načine uzimanja tejemuma u hladnim sarajevskim danima.
Mr. ekspert, haj priznaj da do jutros nisi ni čuo da je bilo islamskih učenjaka koji su polijepo prije darve škrabali o teorijama evolucije, kamoli da si ih čitao. :)
Ho čiko da bidon vode. :sampanjac:

Šta je sa ostalim ateistima, nije zar da se nećete izjasni?
John Cleese

#8752 Re: Ateizam

Post by John Cleese »

JVC wrote:
John Cleese wrote:
JVC wrote:Novi militantni krizarski rat bozjih mrzitelja pokazauje malo panike na svojoj strani. Ateisti su vec dugo "osjecali" da je religija na putu ka izumiranju, a uvjerenje u Boga ce se osusiti pred novim ucenjem, pomicanjem znanosti i rastucim sekularizmom. Ateisti raznih pruga jos uvijek su u jasnoj vecini diljem svijeta. Ovo djelomicno objasnjava sirenje i ratobornost novih ateista. Oni jednostavno ne mogu podnijeti cinjenicu da, unatoc svim njihovim najboljim nastojanjima, ljudi i dalje inzistiraju na odbacivanju grubog materijalizma, i dalje vjeruju da u zivotu ima vise od atoma i DNK.
Ateisti su jos uvijek u jasnoj vecini i to djelomicno objasnjava "sirenje i ratobornost novih ateista"...

Zanimljivo :|

Ma nisi ti kriv... :run:
Ne krivim ni ja tebe, evolucija je izgleda kriva za sve
Da li si odsetao u stilu Ministry of Silly Walks? :D

https://lh6.ggpht.com/J0wJuCsU4y7gBgHGq ... skySw=w300
Eh sad si me razocarao.
A da znas da sam te bio precijenio - pomislih da si pametno zacutao...

Ne, ne - ovaj put sam kriv iskljucivo ja, jer opet ovdje citam kojekakve stupidarije :|

Samo ti pisi, ne daj se ometati, bog ti platio dabogda. Amin.
mousstapha

#8753 Re: Ateizam

Post by mousstapha »

Ja sam u mejtefu ucio muhamedansku teoriju evolucije.
JVC

#8754 Re: Ateizam

Post by JVC »

John Cleese wrote:
Eh sad si me razocarao.
A da znas da sam te bio precijenio - pomislih da si pametno zacutao...

Ne, ne - ovaj put sam kriv iskljucivo ja, jer opet ovdje citam kojekakve stupidarije :|

Samo ti pisi, ne daj se ometati, bog ti platio dabogda. Amin.
Amen brother, Amen :thumbup: :D

John Cleese

#8755 Re: Ateizam

Post by John Cleese »

JVC wrote:Amen brother, Amen :thumbup: :D

https://www.youtube.com/watch?v=5r9V5WV_Fbk
Matej 5.3, Matej 5.3... Danicic / Karadzic :D
(Znao je tesar s kim ima posla...)

Inace, moze prigodan raspasoj, nije problem.

In nomine patris...
https://www.youtube.com/watch?v=F6cljZwr8u0

...et filii (Inneggiamo! Il Signor non e morto!)
https://www.youtube.com/watch?v=MxzDSy8MpGs

A i duh nas je, ocito, obuzeo - nije sala, govorimo jezike...
Connaisseur Karlin

#8756 Re: Ateizam

Post by Connaisseur Karlin »

sekerbay wrote:
Šta je sa ostalim ateistima, nije zar da se nećete izjasni?
Does evolution prove there is no God?

No. Many people, from evolutionary biologists to important religious figures like Pope John Paul II, contend that the time-tested theory of evolution does not refute the presence of God. They acknowledge that evolution is the description of a process that governs the development of life on Earth. Like other scientific theories, including Copernican theory, atomic theory, and the germ theory of disease, evolution deals only with objects, events, and processes in the material world. Science has nothing to say one way or the other about the existence of God or about people's spiritual beliefs.
For many people of various faiths, support for the scientific theory of evolution has not supplanted their religious belief. And throughout the modern Judeo-Christian tradition, leaders have asserted that evolutionary science offers a valid perspective on the natural world. They say that evolution is consistent with religious doctrine and complements, rather than conflicts with, religion.
There are, however, some Christians -- in particular, fundamentalists and some evangelicals -- who perceive a conflict between evolution and their literal interpretation of the Bible.
prestanite daviti na temi sa debatom o evoluciji, procitah tri stranice napisanih gluposti :)
aurora313

#8757 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Bogami, uviđam da sam u zabludi i da su priče o kojekakvoj evoluciji i slično samo ‘fake news.‘ Pametnom dosta:

http://--- no links ---/vjera/vjera-kultur ... om-971632/
skupljac_zeljeza

#8758 Re: Ateizam

Post by skupljac_zeljeza »

aurora313 wrote:Bogami, uviđam da sam u zabludi i da su priče o kojekakvoj evoluciji i slično samo ‘fake news.‘ Pametnom dosta:

Ako si ti ateista zbog ovakvih vijesti onda ti samo dragi Bog može pomoći da Ga spoznaš, a nikakve diskusije na forumu.
Smrcak15

#8759 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:Bogami, uviđam da sam u zabludi i da su priče o kojekakvoj evoluciji i slično samo ‘fake news.‘ Pametnom dosta:

vidi ovo molim te:

U izvoru Nican mopohua zapisano je da je Gospa Juanu Diegu rekla i sljedeće: “Znaj, najmanji moj sine, da sam ja vazda djevica, presveta Marija, majka najistinitijeg i jedinoga Boga, po kojemu sve opstoji, koji je stvoritelj života i ljudi, gospodar neba i zemlje.

sunce ti poljubim, Majka jedinog Boga :-)

znaci Majku stvorio Bog a ona rodila Njega :-) ucmalost uma i svih celija u ljudskom tijelu.
zforumas

#8760 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote: pa zena poslanika je bila uciteljica i ujedno general dok je predvodila vojsku.
Ovaj detalj nisam znao. Biti ozenjen uciteljicom i biti nepismen, ma hajte molim vas.
aurora313

#8761 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...znaci Majku stvorio Bog a ona rodila Njega :-) ucmalost uma i svih celija u ljudskom tijelu.
Pa šta je tu čudno? Sutra ćeš reći da ne vjeruješ oko vanzemaljskog začeća udate žene, koja je istovremeno djevica.
Ako je nešto uopšte zbunjivo u religijama—a ne znam zašto bi bilo kada je sve lijepo i logički objašnjeno—nije na nama da raspravljamo božije planove i njegove izvršne odredbe. i tačka.
Smrcak15

#8762 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote: pa zena poslanika je bila uciteljica i ujedno general dok je predvodila vojsku.
Ovaj detalj nisam znao. Biti ozenjen uciteljicom i biti nepismen, ma hajte molim vas.
uciteljica u vjeri, nije potrebno bilo da zna citati i pisati jer joj je bio ucitelj Muhammed.

pa pitanja koja nisu znali odgovoriti Muhamedovi prijatelji poslije Muhammedove smrti isli su njoj radi objasnjenja.
Smrcak15

#8763 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:...znaci Majku stvorio Bog a ona rodila Njega :-) ucmalost uma i svih celija u ljudskom tijelu.
Pa šta je tu čudno? Sutra ćeš reći da ne vjeruješ oko vanzemaljskog začeća udate žene, koja je istovremeno djevica.
Ako je nešto uopšte zbunjivo u religijama—a ne znam zašto bi bilo kada je sve lijepo i logički objašnjeno—nije na nama da raspravljamo božije planove i njegove izvršne odredbe. i tačka.
sta ba sta je cudno, cuj Bog da se radja od zene, i da prolazi kroz vaginu, Bog univerzuma, i jos da taj isti Bog stori svoju rodjenu Majku na zemlji :-)

Ovako, ja cu tebe roditi a ti ces mene roditi, i onda pitas sta je tu cudno :-)
aurora313

#8764 Re: Ateizam

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:...U izvoru Nican mopohua zapisano je da je Gospa Juanu Diegu rekla i sljedeće: “Znaj, najmanji moj sine, da sam ja vazda djevica, presveta Marija, majka najistinitijeg i jedinoga Boga, po kojemu sve opstoji, koji je stvoritelj života i ljudi, gospodar neba i zemlje...
Ovo podvučeno moraš prihvatiti kao tačno. Ako ne, kako onda recimo možemo prihvatiti tvrdnju da je Muhamed zadnji božiji poslanik?
Smrcak15

#8765 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:
Smrcak15 wrote:...U izvoru Nican mopohua zapisano je da je Gospa Juanu Diegu rekla i sljedeće: “Znaj, najmanji moj sine, da sam ja vazda djevica, presveta Marija, majka najistinitijeg i jedinoga Boga, po kojemu sve opstoji, koji je stvoritelj života i ljudi, gospodar neba i zemlje...
Ovo podvučeno moraš prihvatiti kao tačno. Ako ne, kako onda recimo možemo prihvatiti tvrdnju da je Muhamed zadnji božiji poslanik?
jeli ovo neka sala???

znaci totalnu nelogiku koja siluje zdrav razum ako ne prihvati kako je onda Muhamemd zadnji boziji poslanik :-) nema dalje, svasta sa citao, a na ovako jos nesto nisam naletio
broj dva

#8766 Re: Ateizam

Post by broj dva »

Kako kriscani mogu prihvatiti "cinjenicu" da je Josef bio ozenjen a nije guzio ?
Je li ova bila rugoba, je li Josef bio impotentan, u cemu je caka ? (a sve i da jeste snasla bi se Marija, vazda ima ko hoce..)
Smrcak15

#8767 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Svrha zivota, poeticno i vizuelno super odradjeno.
beni-bu-man

#8768 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:Svrha zivota, poeticno i vizuelno super odradjeno.
broj dva

#8769 Re: Ateizam

Post by broj dva »

---
Smrle ovo kaze da je "sluzbeno", ko je to ovjerio kao "sluzbeno" muslimansko ? Imamo li mi nekog papu ko to moze ovjeriti u ime svih muslimana ?
I vrijedi li ovaj sluzbeni dokument za sije, ahmedije, sufije..?
r_faruk

#8770 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

imas jos jedan meaning of life, pogledaj
Dozer

#8771 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Edouard wrote: Dozeru, nauka prema fosilnim ostacima zna da je predak današnjeg konja pred 50 miliona godina bio veličine lisice.
I u što je evoluirao nakon toliko silnih miliona godina? Od sitnog konja postao konjusina, konj ostao konj - pamet ista.
Rezultate naučnih istraživanja na području razvoja života na Zemlji iliti evolucije, uvažavam, ali ne i njihovu ateističku interpretaciju, tj. da se isključivo radi o evolucijski slijepim i slučajnim procesima, slučajnim mutacijama i selekciji.
Nisi mi odgovorio koji to procesi, i na koji način, dovode do toga da iz nerazumne prirode proizlazi razum, iz neslobode sloboda.
Neki drugar ateist ovdje reče da je sloboda samo konstrukt, a nije li možda i razum samo konstrukt?
I bog je konstrukt, nas, ljudski. Nastao iz potrebe i zelje da se objasni jos uvijek neobjasnjivo, tj. da se ponudi odgovor na vjecito pitanje postanka.
Ovo kada shvatite, bice vam lakse zivjeti, bicete otvoreniji prema svemu, ali prvenstveno prema sebi samima.

Teorija evolucije pokusava isto, tj. da da odgovor na isto pitanje, ali - na bazi opipljivih dokaza, a ti dokazi postepeno dolaze upravo iz arheologije, antropologije, biologije, genetike i istorije, i to - kombinovanjem ovih nauka.
Do njih se dolazi naucnim, a ne nekakvim bajkovitim i unaprijed serviranim nacinima kako to rade teisticke "ucenja", pri cemu se ti nacini ne mogu provjeriti bilo kojom metodom.

Teorija evolucije se krece unazad, dok je kreacionisticka teorija, tj. teisticka/religijska, jednosatvno rekla "to je tako", i tu je stavljena tacka. Cak je, pri tome, ona sama zabranila da se to uopste propituje dalje. Jeste, kaze "uci", ali istovremeno sama sebe brani od ucenja o njoj samoj.
Smrcak15

#8772 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

broj dva wrote:
---
Smrle ovo kaze da je "sluzbeno", ko je to ovjerio kao "sluzbeno" muslimansko ? Imamo li mi nekog papu ko to moze ovjeriti u ime svih muslimana ?
I vrijedi li ovaj sluzbeni dokument za sije, ahmedije, sufije..?
ako je izvadjeno iz Kurana i hadisa onda je sluzbeno muslimansko.

iako neznam sta hoces da kazes sa ovim.
JVC

#8773 Re: Ateizam

Post by JVC »

Dozer wrote:
Teorija evolucije se krece unazad, dok je kreacionisticka teorija, tj. teisticka/religijska, jednosatvno rekla "to je tako", i tu je stavljena tacka. Cak je, pri tome, ona sama zabranila da se to uopste propituje dalje. Jeste, kaze "uci", ali istovremeno sama sebe brani od ucenja o njoj samoj.
Ovo jednostavno nije tacno.
Dozer

#8774 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Kako nije tacno....
Zar se npr. u Kur'anu, zadnjoj tzv. objavi, par stotina puta ne prijeti onima koji ne vjeruju, dovode u pitanje Allaha i njegovu volju, ismijavaju se, itd.? Ako se ne varam, kazna i kaznjavanje se spominju skoro 300x.
Sta je to nego zabrana propitivanja onoga sto je Allah navodno "rekao"?
JVC

#8775 Re: Ateizam

Post by JVC »

Dozer wrote:Kako nije tacno....
Zar se npr. u Kur'anu, zadnjoj tzv. objavi, par stotina puta ne prijeti onima koji ne vjeruju, dovode u pitanje Allaha i njegovu volju, ismijavaju se, itd.? Ako se ne varam, kazna i kaznjavanje se spominju skoro 300x.
Sta je to nego zabrana propitivanja onoga sto je Allah navodno "rekao"?
Ja ne pricam ovdje o Kuranu. Kuran je zabranio mnogo toga, Kuran zeli da opet budemo robovi a ne slobodni mislioci.
Ono sto ja pricam je iz perspektive Biblije.
Post Reply