Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#8751 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

VladaFBiH wrote: čitaj o XII transverzala - nikakvi kružni tokovi tu ne idu
Posto onu rasksrnicu kod Kasindolske nece razdvajati na dva nivoa, a trebali bi, ondje mora ici kruzni tok.

I kakve veze ima sto je XII trans? Zar nisu rekli da ce praviti kruzni na krizanju XII i A trans? Zasto onda ne bi mogli i kod kasindolske, jer je tu jos potrebniji.
VladaFBiH

#8752 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote:
Posto onu rasksrnicu kod Kasindolske nece razdvajati na dva nivoa, a trebali bi, ondje mora ici kruzni tok.

I kakve veze ima sto je XII trans? Zar nisu rekli da ce praviti kruzni na krizanju XII i A trans? Zasto onda ne bi mogli i kod kasindolske, jer je tu jos potrebniji.
odgovor je bio za konkretno pitanje kružni tok Bingo-Stupska pijaca... na križanju A i XII će biti kružni tok dok za Kasindolsku koliko znam nije planiran niti i ma neke već potrebe - produžiš 1.500m i okreneš se na stupskoj petlji (kada se napravi cesta 2+2 od Stupske do entitetske linije neće više biti gužve na ovom potezu)

btw. i ja mislim da bi bilo korisno da ga predvide i na ovoj raskrsnici ali sumnjam da će se to desiti zbog troškova koje donosi a možeš se fino okrenuti na Stupskoj petlji
noviclan

#8753 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

high_volume wrote:Kod kule napravljeno je uzvišenje, auto odskače kao gumena lopta. U gornjem dijelu iscrtane dvije isprekidane linije za tri trake, prometna samo jedna, srednja. Ovih dana nastalo je prvo kopanje novoasfaltirane ulice..

Image
To je kad ne moze svoj svog kazniti nazalost jbg nego hoce li probiti i 1,2 septembar za ovaj fis halilovici most kakve su naznake
problemnatravunu

#8754 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Image
Image
Image
dakle, prejeftini, neodgovarajući šahtovi, koli često lupaju, obiđite samo zagrebačku ulicu u Kovačićima, već se pisalo ovde o tom remek djelu esdea neimara
_Reds_

#8755 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

Kod gradnje puteva glavni problem je u Nadzoru.

On je ključni čovjek kvalitetnog izviođenja radova.

Dakle ljudi iz Zavoda za izgradnju KS.

Čak šta više, česte su situacije da su recimo Opcine nezadovoljne izvedenim radovima, ali ne mogu ništa da urade, jer je NO potpisao da je sve uredu.

Mogu ustvari da tuže NO, ali gdje bi to sve otišlo Bog zna.
van Basten

#8756 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by van Basten »

ma samo advokata i redom tuziti sve odgovorne za ovakav saht...
Naslovnica

#8757 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

Ruku na srce, ovo je jedan od bolje izvedenih šahtova koje sam do sada vidio.
Ne znam koliko je vremena prošlo od kada je rađena ova dionica, ali se šahtovi odlično drže.
Šta se konkretno desilo da se ovaj poklopac otvorio na ovaj način u ovom trenutku, ostaje da se vidi.
Ovo nije smjelo da se desi.
Thorgerson

#8758 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Meni neke stvari nikako nisu jasne.

Kako to da npr. kad se pravi nova cesta bude sve kolko toliko uređeno i odrađeno dobro. Mislim na potpuno novu trasu.

Navodim primjer A transverzale ili juzne long ove nove trase koja se pravila.

A kada rade rekonstrukciju, cesta se napravi i za mjesec dana izgleda kao da je stara 10 godina!? Ne kontam u čemu je fazon? U oba slučaja faktički rade sve od nule. Dakle, dignu svu cestu, stavljaju nasipe, sta sve ide vec, pa onda asfaltiraju.

Isto kao da namjerno loše rade, da bi onda opet mogli raditi za koju godinu.

Pogledati samo npr. ulicu Skenderiju ovo što su odradili. Pa čovječe kao da je rađeno prije 17 godina, a ne prije 6 mjeseci ili kad već. :run:
Thorgerson

#8759 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

VladaFBiH wrote:
Thorgerson wrote:

odgovor je bio za konkretno pitanje kružni tok Bingo-Stupska pijaca... na križanju A i XII će biti kružni tok dok za Kasindolsku koliko znam nije planiran niti i ma neke već potrebe - produžiš 1.500m i okreneš se na stupskoj petlji (kada se napravi cesta 2+2 od Stupske do entitetske linije neće više biti gužve na ovom potezu)

btw. i ja mislim da bi bilo korisno da ga predvide i na ovoj raskrsnici ali sumnjam da će se to desiti zbog troškova koje donosi a možeš se fino okrenuti na Stupskoj petlji
Hmm.. Dakle, tu bi kao trebalo biti zabranjeno skretanje lijevo? Bice zanimljivo kako ce to izvesti, jer bez ograde - piši propalo.

Jer koliko znam to je upravo i glavni problem XII saobracajnice - pristupne saobraćajnice i šta s njima. A tu imaš pristupnih milion i to poprilično prometnih npr. iz pravca Tibre, pa potom Bingo, pa ovamo Penny, pa Kasindolsk, Aleja B Srebrene, Adazal, itd itd... Neka bude zabranjeno skretanje, ali kazem mora se ograda onda postaviti.
VladaFBiH

#8760 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: Hmm.. Dakle, tu bi kao trebalo biti zabranjeno skretanje lijevo? Bice zanimljivo kako ce to izvesti, jer bez ograde - piši propalo.

Jer koliko znam to je upravo i glavni problem XII saobracajnice - pristupne saobraćajnice i šta s njima. A tu imaš pristupnih milion i to poprilično prometnih npr. iz pravca Tibre, pa potom Bingo, pa ovamo Penny, pa Kasindolsk, Aleja B Srebrene, Adazal, itd itd... Neka bude zabranjeno skretanje, ali kazem mora se ograda onda postaviti.
može i razdjelni pojas širine 50-100cm :)
Thorgerson

#8761 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Ja sam za ogradu.

Ne znam da li si upratio, ali npr. nije tako rijetka situacija na Stupu da se lole okrenu preko razdjelnog pojasa. A o stoki koja prelaz i gazi isti da ne govorim.

Narocito je to izrazeno nedjeljom, i ko tada ulazi/izlazi iz grada ima da dobije pravu sliku ove selendre. :skoljka:
noviclan

#8762 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

problemnatravunu wrote:Image
Image
Image
dakle, prejeftini, neodgovarajući šahtovi, koli često lupaju, obiđite samo zagrebačku ulicu u Kovačićima, već se pisalo ovde o tom remek djelu esdea neimara
Pa zar ne vidite da je zena vozac umjesto da objase saht neee ona po pola sahta i dize poklopac to je valjda prvo sto ucis na gradskoj izbjegavaj sahtove ali jbg
Naslovnica

#8763 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

takoe
So What!

#8764 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

Potpisan sporazum za izgradnju kružnog toka u sarajevskom naselju Pofalići
Image

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač potpisali su danas Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza na poslovima izgradnje kružnog toka u naselju Pofalići na spoju ulica Hamdije Čemerlića i Put života.

Koldžo je izgradnju tog kružnog toka nazvao strateškim projektom za Novo Sarajevo, na čiju se realizaciju čekalo dugo zbog komplikovane važeće planske dokumentacije i brojnih podzemnih instalacija na tom lokalitetu.

"Sada slijedi raspisivanje tendera za odabir izvođača radova i nakon toga početak samih radova, tako da se može očekivati da radovi počnu u ovoj građevinskoj sezoni", rekao je Koldžo.

Kovač je naveo da radovi na izgradnji kružnog toka vjerovatno neće biti završeni u toku ove građevinske sezone, ali da bi mogli biti gotovi početkom naredne.

Dodao je da je Direkcija za puteve KS spremna za provođenje tendera za odabir izvođača radova, te se nada da neće biti žalbi kako bi radovi mogli što prije početi.

Vrijednost sporazuma je 1,2 miliona KM i Općina je izdvojila 400.000 KM, a Direkcija 800.000 KM.
Klix
_Reds_

#8765 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

made_in_sarajevo wrote:
Ko ziv ko mrtav dok oni to odrade, nek bar zasad budu moderni kao Vitez pa naprave od onih cunjeva :D
Ovo sam ja davno govorio, pa zar je problem napraviti neki privmereni kruzni tok.

A da ne govorim da su nesposobni na raskrsnici prema Energoinvestu produziti isključnu traku prema Tibri, pa to je bar jeftino, ali tu su godina sve veće i veće gužve.

Promjenila se i vlast i sve, ali i ovi slijepi.
_Reds_

#8766 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

_Reds_ wrote:
made_in_sarajevo wrote:
Ko ziv ko mrtav dok oni to odrade, nek bar zasad budu moderni kao Vitez pa naprave od onih cunjeva :D
Ovo sam ja davno govorio, pa zar je problem napraviti neki privmereni kruzni tok.

A da ne govorim da su nesposobni na raskrsnici prema Energoinvestu produziti isključnu traku prema Tibri, pa to je bar jeftino, ali tu su godina sve veće i veće gužve.

Promjenila se i vlast i sve, ali i ovi slijepi.
Thorgerson wrote:

Ono je mjesto gdje kružni tok ima svoju pravu primjenu.
_Reds_

#8767 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

VladaFBiH wrote:
Thorgerson wrote:

Logika prejaka, ideš sa Ilidže u Adazal kroz Kasindolsku i moraš se vratiti na petlju, pa samo petlju još više opterećuješe saobraćajom, koja ionako nije idelano urađena, kada su u pitanju uključne trake. Na na toj raskrsnici ima prostora koliko hoćeš,

Ali kod nas nema logike. Logično je praviti kružne tokove po Buća Potoku, ali ovdje nije i skupo je.

A nije logično ljude iz Binga tjerati na ovaj kružni, cca 200 metara da se okrenu.
Last edited by _Reds_ on 28/08/2019 09:35, edited 1 time in total.
Haris.ba

#8768 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ne sumnjam da na spoju kasindolske i 12. trasnderzale neće biti dešavanje naroda ko na kružnom Hrasno na južnoj long.

Kriminalno loše saobraćajno riješeno naselje.
_Reds_

#8769 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

VladaFBiH wrote:
Thorgerson wrote: Hmm.. Dakle, tu bi kao trebalo biti zabranjeno skretanje lijevo? Bice zanimljivo kako ce to izvesti, jer bez ograde - piši propalo.

Metalne ograde nisu ubaš rješenje, bilo bi jednostavno izmedju posaditi neku prirodnu ogradu kojoj lišće ne opada. prvo što je prirodno, drugo što svjetlima jedni drugima ne smetaju u saobraćaju, ali neka nadoće i to kod nas za 20 godina.
holowey

#8770 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by holowey »

_Reds_ wrote:
VladaFBiH wrote:

Metalne ograde nisu ubaš rješenje, bilo bi jednostavno izmedju posaditi neku prirodnu ogradu kojoj lišće ne opada. prvo što je prirodno, drugo što svjetlima jedni drugima ne smetaju u saobraćaju, ali neka nadoće i to kod nas za 20 godina.
to sam vidio na autoputu u turskoj, ulaz iz bugarske...prijatno me iznenadilo...simsir izmedju smjerova
VladaFBiH

#8771 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

_Reds_ wrote:
VladaFBiH wrote: odgovor je bio za konkretno pitanje kružni tok Bingo-Stupska pijaca... na križanju A i XII će biti kružni tok dok za Kasindolsku koliko znam nije planiran niti i ma neke već potrebe - produžiš 1.500m i okreneš se na stupskoj petlji (kada se napravi cesta 2+2 od Stupske do entitetske linije neće više biti gužve na ovom potezu)

Logika prejaka, ideš sa Ilidže u Adazal kroz Kasindolsku i moraš se vratiti na petlju, pa samo petlju još više opterećuješe saobraćajom, koja ionako nije idelano urađena, kada su u pitanju uključne trake. Na na toj raskrsnici ima prostora koliko hoćeš,

Ali kod nas nema logike. Logično je praviti kružne tokove po Buća Potoku, ali ovdje nije i skupo je.

A nije logično ljude iz Binga tjerati na ovaj kružni, cca 200 metara da se okrenu.

Bingo je jedan obični privatni granap - zašto bi neko finansirao nekoliko stotina hiljada maraka za jedan granap koji možda sutra više neće biti tu kada ima potrebnijih i korisnijih mjesta za kružni na istoj cesti npr. Kasindolska-XII transverzala?
VladaFBiH

#8772 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

_Reds_ wrote:
VladaFBiH wrote:

Metalna ograda je za tramvajskog pojasa i to da zaustavi stoku koja pretrčava GGM :)
BadBoy

#8773 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

noviclan wrote: Pa zar ne vidite da je zena vozac umjesto da objase saht neee ona po pola sahta i dize poklopac to je valjda prvo sto ucis na gradskoj izbjegavaj sahtove ali jbg
Šališ se jel da? Reci da se šališ fakat da je ovo pokušaj trolla?
Qler

#8774 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Qler »

Ozbiljan je, i slazem se sa njim!

:run:
_Reds_

#8775 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

VladaFBiH wrote: [/b]Bingo je jedan obični privatni granap - zašto bi neko finansirao nekoliko stotina hiljada maraka za jedan granap koji možda sutra više neće biti tu kada ima potrebnijih i korisnijih mjesta za kružni na istoj cesti npr. Kasindolska-XII transverzala?
ovo je bio sarakazam, druze, naravno da je logičnije kruzni kod Kasindolske, a Bingo ako hoce neka finansira svoj.

A i ljudima je lakse iz Binga otici na kruzni kod Kasindolaske.

Gdje počinje logika, tu završava Bosna.
Post Reply