TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
bdzs

#8751 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bdzs »

CooK wrote: Sta je ovo, nema me par dana i nakotilo vam se masa padobranaca na ovom podforumu. :mrgreen: Jarane ne znam kome si napisao da je bolest ali cu ti ja kratko odgovoriti. Kada kupujes neku stvar ta stvar ima nesto sto ju cini dobrom ili losom. U autu je to motor, u mobitelu chipset, u bureku meso a u televizoru je to panel a najvaznija osobina panela je kontrast odnosno sto tamnija crna boja. Niko ne mjeri "dubinu crne boje" jer je lud ili bolestan nego zato sto je ta crna boja odnosno kontrast glavna osobina dobre slike a valjda svi tezimo da imamo sto bolju sliku na televizoru.

Image

Image
Pojma nemam o mjerenju dubine crne boje al da se gleda kvalitetno, gleda se :-D

Image

Image
CooK

#8752 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Mislim da se ti razumijes u televizore isto kao sto razumijes tog poljskog komentatora sa kanala kojeg si fotografisao. Ali nebitno, ako si ti zadovoljan i ja sam.
amar1994

#8753 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

:lol: :lol:

PS. XG85xx IPS :run:
Last edited by amar1994 on 19/02/2019 21:59, edited 1 time in total.
bdzs

#8754 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bdzs »

CooK wrote:Mislim da se ti razumijes u televizore isto kao sto razumijes tog poljskog komentatora sa kanala kojeg si fotografisao. Ali nebitno, ako si ti zadovoljan i ja sam.
Razumijem ga kao što se ti razumiješ u crnu boju.
amar1994

#8755 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

za pocetak smanji crvenu boju,pogledaj na sta lice lica :-)

i smanji opcenito zasicenost boje aka saturation..
CooK

#8756 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

bdzs wrote:
CooK wrote:Mislim da se ti razumijes u televizore isto kao sto razumijes tog poljskog komentatora sa kanala kojeg si fotografisao. Ali nebitno, ako si ti zadovoljan i ja sam.
Razumijem ga kao što se ti razumiješ u crnu boju.
Uletio si na ovu temu i ne znas ni s kim pricas. Hajd' vozdra.
CooK

#8757 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:za pocetak smanji crvenu boju,pogledaj na sta lice lica :-)

Pusti drug, ne vrijedi, vidis da mu je TV u torch modu. Nema taj pojma nista, samo neka sljasti.
MTV

#8758 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by MTV »

Kao da su se suncali citav dan :lol: :lol:
bdzs

#8759 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by bdzs »

CooK wrote:
amar1994 wrote:za pocetak smanji crvenu boju,pogledaj na sta lice lica :-)

Pusti drug, ne vrijedi, vidis da mu je TV u torch modu. Nema taj pojma nista, samo neka sljasti.
Halo ba pogleda li se šta večeras ili se samo naprđuje oko crne boje, pardon i crvene :lol: ,
CooK

#8760 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

MTV wrote:Kao da su se suncali citav dan :lol: :lol:
:lol: :lol: :mrgreen: :mrgreen:
crnivrag

#8761 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by crnivrag »

CooK wrote:
Šiškice moje mile :pasamoj:
amar1994

#8762 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
CooK wrote:
:lol: :lol: :lol:
arnes_king

#8763 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arnes_king »

Nego de mi recite da li treba raditi kalibraciju slike pomocu onih slika kao sa ovog linka?

Image

Radio sam kalibraciju vec prateci postavke sa rtings.com za svoj TV pa ne znam ima li potrebe dodatni sa ovakvim nacinom podesavati?
strucnjakdemagog

#8764 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by strucnjakdemagog »

r_faruk wrote:
Mendoza wrote:Vjerovatno je već bilo,ali da ne vrtim stranice unazad,imam pitanje ukoliko neko ima iskustvo sa ovim TV-om
- Samsung UE55NU7172 UHD 4K

Gledao sam neke recenzije,na hdtelevizija.com je ocjena prosjek...Vjerovatno se ja ne razumijem dovoljno.

Unaprijed zahvalan.
evo napisacu ja opet. kupio sam ovaj tv za 1000KM. tv je zaista prosjek, panel vise lici na ips nego na va. tv nije los, ali nije ni turbo giga mega.. , ne podrzava snimanje tv programa na usb ili HD (i ako ti u radnji kazu da podrzava). poredio sam 4k i 1080p, pravo da ti kazem nema neke pretjerane razlike (gledao sam neku seriju). mada je cinema mode slike daleko bolji na 4K nego na 1080p, ali kada pustis 1080p i prebacis na standard mode slike............ pitam se ima li fajde skidati 4K. 4K clipovi sa youtube-a su nevjerovatni, kao i 4K clipovi koje sam snimao svojom kamerom. zaista je nivo detalja zapanjujuci.

crne boje na filmovima i serijama su ti skoro kao i kod ips panela (ja nisam imao problema ni sa ips panelom koji je bio na proslom LG-u). tv je odlican za gaming :thumbup:

sve u svemu, meni je ovaj tv sasvim ok kada se pogleda omjer ulozeno/dobijeno. sluzi svrsi, svi koji gledaju program na njemu su zadovoljni i ne primjete razlike koje sam ja naveo iznad. opet, meni tv nije prioritet, volim tehnologiju, ali neku drugu tehnologiju... tv mi je razonoda koju koristim za ps. programe na tv-u ne gledam skoro nikako osim utakmica....

uzeo i ja neki dan isti TV, samo manji ekran. veoma sam razocaran slikom, koja je u odnosu na moju staru plazmu dvije klase ispod. e sad, vjerovatno ima veze sa postavkama, mada kako god ih postavim, nije to to, a pogotovo sa strane slika izgleda preblijedo. nekako mi mod "prirodno" izgleda najbolje.
sta sam jos primijetio, gledam na EON boxu film i brzi se vide isprekidano, dakle uopste nije gledljivo. smanjim rezociju putem eona sa 2160 na 1080 i onda film tece glatko. takođe kad sam gledao na youtube video UHD, primjetih da slika ne ide bas glat, malo se talasa. pretpostavljam da to ne bi smjelo tako, međutim nemam ideju zbog cega je to tako. da li zato sto je taj video sa youtube-a, odnosno eon video kluba ili je nesto drugo u pitanju. inace, brzina interneta mi je 100Mb/s i signal je uredan, bar mi tako kazu u telemach podrsci.
r_faruk

#8765 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by r_faruk »

Moj net je 20/2, youtube 4K mi ide bez problema na tv-u. Nemam eon box, jos uvijek sam na HS-u i koristim modul. 4K sa usb-a takodjer radi bez probema.

Al mi je brzina neta u qrcu. Telemach svaku noc prekida i nagura jedva 8 ili 9 megabita...
amar1994

#8766 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Treba vam 4K HDR za poptpuni dozivljaj,kome se da skidat i skidat prevode beton..

https://rarbg2019.org/torrent/615ixvy

ako gledate sa velike udaljenosti na 43,47 i 49/50 tesko da se vide 4K detalji i kvalitet :wink:
CooK

#8767 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

strucnjakdemagog wrote:
r_faruk wrote:
Mendoza wrote:Vjerovatno je već bilo,ali da ne vrtim stranice unazad,imam pitanje ukoliko neko ima iskustvo sa ovim TV-om
- Samsung UE55NU7172 UHD 4K

Gledao sam neke recenzije,na hdtelevizija.com je ocjena prosjek...Vjerovatno se ja ne razumijem dovoljno.

Unaprijed zahvalan.
evo napisacu ja opet. kupio sam ovaj tv za 1000KM. tv je zaista prosjek, panel vise lici na ips nego na va. tv nije los, ali nije ni turbo giga mega.. , ne podrzava snimanje tv programa na usb ili HD (i ako ti u radnji kazu da podrzava). poredio sam 4k i 1080p, pravo da ti kazem nema neke pretjerane razlike (gledao sam neku seriju). mada je cinema mode slike daleko bolji na 4K nego na 1080p, ali kada pustis 1080p i prebacis na standard mode slike............ pitam se ima li fajde skidati 4K. 4K clipovi sa youtube-a su nevjerovatni, kao i 4K clipovi koje sam snimao svojom kamerom. zaista je nivo detalja zapanjujuci.

crne boje na filmovima i serijama su ti skoro kao i kod ips panela (ja nisam imao problema ni sa ips panelom koji je bio na proslom LG-u). tv je odlican za gaming :thumbup:

sve u svemu, meni je ovaj tv sasvim ok kada se pogleda omjer ulozeno/dobijeno. sluzi svrsi, svi koji gledaju program na njemu su zadovoljni i ne primjete razlike koje sam ja naveo iznad. opet, meni tv nije prioritet, volim tehnologiju, ali neku drugu tehnologiju... tv mi je razonoda koju koristim za ps. programe na tv-u ne gledam skoro nikako osim utakmica....

uzeo i ja neki dan isti TV, samo manji ekran. veoma sam razocaran slikom, koja je u odnosu na moju staru plazmu dvije klase ispod. e sad, vjerovatno ima veze sa postavkama, mada kako god ih postavim, nije to to, a pogotovo sa strane slika izgleda preblijedo. nekako mi mod "prirodno" izgleda najbolje.
sta sam jos primijetio, gledam na EON boxu film i brzi se vide isprekidano, dakle uopste nije gledljivo. smanjim rezociju putem eona sa 2160 na 1080 i onda film tece glatko. takođe kad sam gledao na youtube video UHD, primjetih da slika ne ide bas glat, malo se talasa. pretpostavljam da to ne bi smjelo tako, međutim nemam ideju zbog cega je to tako. da li zato sto je taj video sa youtube-a, odnosno eon video kluba ili je nesto drugo u pitanju. inace, brzina interneta mi je 100Mb/s i signal je uredan, bar mi tako kazu u telemach podrsci.
Nije dvije klase ispod plazme nego je pet klasa ispod plazme, i to ne samo taj TV nego svaki LED TV srednje klase a ako te interesuje zasto napisi pa cu ti objasniti. Plazmu jedino mozes porediti sa OLED-om.
Sto se tice povremenog trzanja slike na 2160p preko EON-a, EON Box je poluproizvod na kojem United grupa treba jos pofino poraditi. Skini neki 2160p film pa ga pusti preko ekstrernog diska i nece trzati. Da se razumijemo, nece on ici ni glatko kao na plazmi i to je jedan od razloga zasto je plazma puno bolja od LED TV-a.
Last edited by CooK on 20/02/2019 19:03, edited 1 time in total.
CooK

#8768 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

arnes_king wrote:Nego de mi recite da li treba raditi kalibraciju slike pomocu onih slika kao sa ovog linka?

Image

Radio sam kalibraciju vec prateci postavke sa rtings.com za svoj TV pa ne znam ima li potrebe dodatni sa ovakvim nacinom podesavati?
Ako si zadovoljan slikom onda nema potrebe a ako mislis da mozes izvuci jos bolju sliku onda probaj kalibrirati i na taj nacin pa vidi hoce li biti bolje.
CooK

#8769 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:Treba vam 4K HDR za poptpuni dozivljaj,kome se da skidat i skidat prevode beton..

ako gledate sa velike udaljenosti na 43,47 i 49/50 tesko da se vide 4K detalji i kvalitet :wink:
:thumbup:
Radar71

#8771 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Radar71 »

amar1994 wrote:Treba vam 4K HDR za poptpuni dozivljaj,kome se da skidat i skidat prevode beton..

gledat ću ga sa 1.60m na 40 inchi :D

Imageimage hosting free
Korisničkoime

#8772 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Korisničkoime »

Pozdrav.
Cini mi se da sam ovdje na pravoj adresi.
Planiram kupiti TV, budzet oko 1.200 KM, znam da za danasnji tehnologiju i nije puno ali neda mi se vise novaca za TV.
Poceo sam ja i sam malo pretrazivati ali veoma brzo dodjem do malo oprecnih informacija tako da ako bas nemas puno znanja kao ja u toj oblasti veoma brzo se izgubis u svemu.
Na TV najvise gledan filmski i sportski program ako to ima neke veze, neko mi rece ima.
amar1994

#8773 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

Korisničkoime wrote:Pozdrav.
Cini mi se da sam ovdje na pravoj adresi.
Planiram kupiti TV, budzet oko 1.200 KM, znam da za danasnji tehnologiju i nije puno ali neda mi se vise novaca za TV.
Poceo sam ja i sam malo pretrazivati ali veoma brzo dodjem do malo oprecnih informacija tako da ako bas nemas puno znanja kao ja u toj oblasti veoma brzo se izgubis u svemu.
Na TV najvise gledan filmski i sportski program ako to ima neke veze, neko mi rece ima.
Sony jer dobro obradjuju motion tj. pokrete :)

Ja bi sacekao XG modele da dodju u radnje kod nas..
REDDEVILS

#8774 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by REDDEVILS »

r_faruk wrote:Moj net je 20/2, youtube 4K mi ide bez problema na tv-u. Nemam eon box, jos uvijek sam na HS-u i koristim modul. 4K sa usb-a takodjer radi bez probema.

Al mi je brzina neta u qrcu. Telemach svaku noc prekida i nagura jedva 8 ili 9 megabita...
Ja imam moju TV net opcija 1 50/8 i kad gledam
4K HDR Dolby Vision na Amazon prime videu potrebna mi je brzina neta od 35-55 Mbps da nebi stopalo :)
Shinra

#8775 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Shinra »

REDDEVILS wrote:
r_faruk wrote:Moj net je 20/2, youtube 4K mi ide bez problema na tv-u. Nemam eon box, jos uvijek sam na HS-u i koristim modul. 4K sa usb-a takodjer radi bez probema.

Ja imam moju TV net opcija 1 50/8 i kad gledam
4K HDR Dolby Vision na Amazon prime videu potrebna mi je brzina neta od 35-55 Mbps da nebi stopalo :)
Je li regularno radi kod nas Amazon Prime Video? Mislim, ne treba VPN/Proxy?
Post Reply