mrgreen wrote:švedska verzija mi se uopšte ne sviđa i mislim da je razvikana samo zato što eto nije hollywood smeće. noomi rapace je lijepa, ali koliko god da je dobro odglumila, ne odgovara liku iz knjige. tu mi se rooney mara čini kao puno bolji izbor. nyqvist je isto fula. u scenariju su neke stvari izmijenjene u odnosu na knjigu (što mene strašno nervira), i općenito mi je loše realizovano. sva ta istraga, napetost.. nije to to.
nikako da pogledam američku verziju, ali imam osjećaj da je to fincher bolje napravio:)
p.s. i ne slažem se da je ovo nekakav remake filma. samo još jedna ekranizacija knjige, i nema razloga da unaprijed bude ocijenjena lošom (to u vezi ovog prethodnog posta, MOŽDA pogleda ovaj novi

)
nisam citao knjigu, a inace ni ne citam takvu i slicnu literaturu

, tako da mi uopste nije bitno pitanje vjerodostojnosti ekranizacije same knjige... cisto kao gledaocu svedski film mi je bio interesantniji i gledljiviji... Fincherov je dosta iscjepkan, pogotovo uvodjenje i razrada glavnog lika, mracna pozadina bogataske porodice je ispricana kao kroz salu, odnos Lisbet i novinara je uproscen...
namjerno sam napisao remake, jer zacudjujuce za Finchera kako su odredjene scene skoro pa identicne... znam da se i ova verzija snimala u Svedskoj radi ambijenta, ali par kadrova kao da je preslikano (ugao kamere, scenografija, sl...) i dalje ostajem pri stavu da neko ko je gledao svedski film, nema ama bas nikave potrebe gledati i Fincherov...