Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

BL 1987

#876 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Jay Gatsby wrote:Da svi ljudi u BiH istinski podržavaju ovu zemlju.
Placam porez, postujem zakone, od mene dosta. Ne daje ni meni BiH nista, svaki dokument sam uredno platio. Od BiH koristi imaju preplaceni politicari, vojinici, par sudija i agencijskih radnika... ja nista. Nije ovo Sjeverna Koreja pa da gajimo kult obozavanja nicega.
Ako mi treba struja, voda, zdravstveno osiguranje, sutra penzija i sve ostalo sto cini zivot ja moram gledati u RS kao i ti u FBiH. Takav je sistem.
Jay Gatsby

#877 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Jay Gatsby wrote:Ustav RBiH nikad nije stavljen van snage u parlamentarnoj proceduri, niti je dejtonski ustav ikad usvojen na takav način, a ti misliš da će neko moći spriječiti ulazak BiH u NATO. Nije do nas, bilo koga od nas. Ako i kad nas odluče primiti i staviti u NATO, to će se i desiti i to će svi s pjesmom potpisati.
Dejtonski ustav je potvrdjen u Parlamentu BiH prije nekoliko godina kada je usvojena arbitraza o Brckom.
Nije tu u pitanju sprjecavanje nego parlamentarna procedura. Nece NATO u svoj sastav primiti zemlju koja to ne zeli a i sumnjam da je NATO bas lud za nama kad nas vec za 16 godina nije primio u svoj sastav.
Moje misljenje je da ce Srbija uci u sastav NATOa prije nas. Zanimljiviju su im zbog Rusije. Nas ce nakon toga primiti vise iz sazaljenja nego sto im trebamo. A logicno nakon ulaska Srbije i politicari/gradjani iz RS ce biti ZA.
Govorim o usvajanju Ustava, ne o potvrdi (nečega što prethodno nije usvojeno u parlamentu).

A što se tiče NATO-a, parlamentarna procedura će u odgovarajućem trenutku biti najmanji problem, kao i u nekim drugim dosadašnjim slučajevima.
Jay Gatsby

#878 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Jay Gatsby wrote:Da svi ljudi u BiH istinski podržavaju ovu zemlju.
Placam porez, postujem zakone, od mene dosta. Ne daje ni meni BiH nista, svaki dokument sam uredno platio. Od BiH koristi imaju preplaceni politicari, vojinici, par sudija i agencijskih radnika... ja nista. Nije ovo Sjeverna Koreja pa da gajimo kult obozavanja nicega.
Ako mi treba struja, voda, zdravstveno osiguranje, sutra penzija i sve ostalo sto cini zivot ja moram gledati u RS kao i ti u FBiH. Takav je sistem.
Onda ne daje ni Srbija ništa Srbima, kao što ni Hrvatska ne daje Hrvatima, ali iz nekog neobičnog razloga se tamo ne govori o Sjevernoj Koreji već o normalnoj organizaciji države.

Ako je Srbima i Hrvatima u BiH normalno da njihova država nema pravog premijera i vladu, nema državno ministarstvo obrazovanja ili poljoprivrede i pri tome daju neke razloge i objašnjenja koja smatraju suvislim, so be it. Tako samo rade na vlastitu štetu.

Naravno, kad treba postavljati ministre i službenike te "nepotrebne države", onda se svi nadignu s pričom o konstituentnosti i ravnopravnosti i hoće svoj dio kolača.
BL 1987

#879 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Jay Gatsby wrote:Onda ne daje ni Srbija ništa Srbima, kao što ni Hrvatska ne daje Hrvatima.
Kako ne daje ? Od koga onda primaju penziju, zdravstveno osiguranje, asfaltni put do kuce, ulicnu rasvjetu itd. itd. ? Ustvari to su i onako njihove pare al oni te pare vide a ja ne vidim nista od mojih para koje odu za BiH. Njih trose BH politicari, vojnici i jos par njih. Od BiH ni besplatan pasos nisam dobio, i to sam morao platiti.
Ako je Srbima i Hrvatima u BiH normalno da njihova država nema pravog premijera i vladu, nema državno ministarstvo obrazovanja ili poljoprivrede i pri tome daju neke razloge i objašnjenja koja smatraju suvislim, so be it. Tako samo rade na vlastitu štetu.
Jos to da placam ? How yes no. Lud sam za tim. Ne znam ni sta ova sadasnja drzavna ministarstva rade kad nemaju nikakve nadleznosti i sve se svodi na dogovor Dodika i Lagumdzije u kafani a oni glume ministre i vozaju se u audijima.
Naravno, kad treba postavljati ministre i službenike te "nepotrebne države", onda se svi nadignu s pričom o konstituentnosti i ravnopravnosti i hoće svoj dio kolača.
Strasan mi je to kolac. :roll: Sto se mene tice svima bi im dao otkaz i nek idu kuci sjediti, i onako nista ne rade.
Jay Gatsby

#880 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Jay Gatsby wrote:Onda ne daje ni Srbija ništa Srbima, kao što ni Hrvatska ne daje Hrvatima.
Kako ne daje ? Od koga onda primaju penziju, zdravstveno osiguranje, asfaltni put do kuce, ulicnu rasvjetu itd. itd. ? Ustvari to su i onako njihove pare al oni te pare vide a ja ne vidim nista od mojih para koje odu za BiH. Njih trose BH politicari, vojnici i jos par njih.
Daje i tebi BiH. Ne znam zašto se onda stalno raspravlja o koeficijentima raspodjele PDV-a.
BL 1987

#881 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Jay Gatsby wrote:
BL 1987 wrote:
Kako ne daje ? Od koga onda primaju penziju, zdravstveno osiguranje, asfaltni put do kuce, ulicnu rasvjetu itd. itd. ? Ustvari to su i onako njihove pare al oni te pare vide a ja ne vidim nista od mojih para koje odu za BiH. Njih trose BH politicari, vojnici i jos par njih.
Daje i tebi BiH. Ne znam zašto se onda stalno raspravlja o koeficijentima raspodjele PDV-a.
Ko placa taj PDV ? BiH ili ja i ti ? BiH samo uzima PDV koji se uplacuje u RS i FBiH i raspodjeljuje ga u ono sto joj treba a to su politicari, vojnici, par sudija i agencijskih radnika. Za mene i tebe nista.
Jay Gatsby

#882 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Ko placa taj PDV ? BiH ili ja i ti ? BiH samo uzima PDV koji se uplacuje u RS i FBiH i raspodjeljuje ga u ono sto joj treba a to su politicari, vojnici, par sudija i agencijskih radnika. Za mene i tebe nista.
Kako misliš ništa? Šta se dešava s npr. prihodima od PDV-a za RS? Neko te pare baci u bunar? Pojedu ih skakavci?
palermo

#883 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

Borat1001 wrote:
palermo wrote:
Borat1001 wrote:
Dakle, slažeš se da postoji generalno otpisivanje Bošnjaka kao hercegovaca. Nije li londa logičan slijed toga da se i Hercegovina otpisuje kao dio Bosne i Hercegovine ili makar kao dio kojem i Bošnjaci svojom kulturom, identitetom, hitorijom, pripadaju

I zašto bi konstitutivnost bila ta koja uzrokuje ovakav proces. Meni se naprotiv čini da je konstitutivnost jedini mehanizam koji još uvujek obezbjeđuje da Bošnjaci hercegovine koliko toliko ovise o sebi, a ne o onima koji prdoklače iz udobnosti Sarajeva ili još gore dijaspore i pozivaju nas da kao svi budemo jedno.

Dok im se drugi smiju,i u potaji raduju toj priči, jer znaju da ta priča ide samo njima u korist
Nisam siguran da se Hercegovina otpisuje kao dio Bosne i Hercegovine. Ja barem nemam takav dojam. Postoje slučajevi kad dolazi do ideje da se određeni djelovi Heregovine preimenuju u Bosnu. Ali su beznačajni.

Upravo je to problem. Stalno se ponavlja riječ konstitutivni Bošnjak. Nikako da se prestane potencirat Bošnjak. To treba potisnut i dozvolit da se ljudi osjećaju prvenstveno kao Hercegovci. Pa tek onda i kad je isključivo potrebno koristit riječ Bošnjak. Također vrijedi i za Srbe Hercegovce. Isto tako dozvolit i za Bosance (Bošnjake, Hrvate, Srbe).
Konstutivnost to spriječava. Ako Bošnjaci ovise sami od sebe, onda je to upravo samoizolacija i gubljenje dodira sa ostalim Hercegovcima. A to znači i gubitak naslijeđene kulture.

Ovo što si spomenuo... iz dijaspore, jel se to odnosilo i na mene? Jel i ja ''prdoklačim'' ?
Nemam pojma odakle pišeš, pa se nije konkretno odnosilo na tebe. Ali se odnosilo na sve one čiji pogled doseže samo do sopstvene avlije, i koga ovakva promjena neće lično dotaći. Samo će reći, jebi ga ja se zajebao. Ne znam jesi li se našđao u ovome.

Oko ovoga što si napisai, ne bih previše, nema tu neke osnove za diskusiju. Samo bih htio reći, ne bih ja imao ništa protiv da svi mi budemo bosanci, kad bi to bilo moguće. Al kako to nije moguće, barem nije moguće u narednih pedeset godina, onda su konsekvence toga, da ako se Bošnjaci izjašnjavaju kao bosanci, a Hrvati privatizoraju ime hercegovci, logičan slijed je da hercegovina pripada Hrvatima. I kao što ti reče, naprosto je to mišljenje formirano. Nažalost i bošnjački (prevashodno sarajevski) krugovi su to pomalo uveli u praksu. Nisam jednom ovdje upozoravao da se hercegovci ne positvjećuju sa Hrvatima , nažalost nije baš pilo puno vode.

Nego vidim, svi vi koji se ovdje zalažete za ukidanje konstitutvnosti ste juče dobili vjetar u leđa i podršku od uvaženog Reisa.....
palermo

#884 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Konstitutivnost bi se mogla ukinuti jedino pod uslovom da se ukinu u isto vrijeme i entiteti FBiH i RS a BiH podijeli na administrativno decentralizovane regije te u novi Ustav BH upisu klauzule i mehanizmi za jednaku zastitu ili ista prava i duznosti za sve narode odnosno gradjane na cijeloj teritoriji drzave Bosne i Hercegovine.
Naravno, i naprosto je fantastično ovoliko sljepilo kod ljudi (osim ovog dečka iz bl koji je jasno prepznao srpski nacionalistički interes u ukidanju konstitutvnosti u ovom trenutku)
Jay Gatsby

#885 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

palermo wrote:
Nego vidim, svi vi koji se ovdje zalažete za ukidanje konstitutvnosti ste juče dobili vjetar u leđa i podršku od uvaženog Reisa.....
Zalažem se za puno poštivanje konstituentnosti. Ako je tražiš bez izuzetka, onda je i poštuj bez izuzetka.
palermo

#886 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

Jay Gatsby wrote:
palermo wrote:
Zalažem se za puno poštivanje konstituentnosti. Ako je tražiš bez izuzetka, onda je i poštuj bez izuzetka.
Nisma te shvatio, moram proiznati. Šta znači puno poštovanje konstitutivnosti ? Ako pod tim misliš da se zaista svaki građanin ove zemlej osjeća ravnopravno na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, ond ase i ja slažem s atobom. Ako misliš na nešto drugo,..onda pojasni.
BL 1987

#887 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Jay Gatsby wrote: Kako misliš ništa? Šta se dešava s npr. prihodima od PDV-a za RS? Neko te pare baci u bunar? Pojedu ih skakavci?
Pa pojedemo ih mi u RS. Koliko mi iz RS uplatimo PDVa toliko nam se vrati (minus ono sto BiH uzme sebi).
Ali nije poenta u tome, poenta je da nema ljubavi na lijepe oci.
Last edited by BL 1987 on 11/04/2012 10:51, edited 3 times in total.
Jay Gatsby

#888 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

palermo wrote:
Jay Gatsby wrote:
palermo wrote:
Nisma te shvatio, moram proiznati. Šta znači puno poštovanje konstitutivnosti ? Ako pod tim misliš da se zaista svaki građanin ove zemlej osjeća ravnopravno na svakom dijelu teritorije Bosne i Hercegovine, ond ase i ja slažem s atobom. Ako misliš na nešto drugo,..onda pojasni.
Konstituentnosti, ne konstitutivnosti. Jednostavno, šta tražiš za sebe, omogući i drugome.

Konstituentnost naroda ne može omogućiti da se svaki građanin ove zemlje osjeća ravnopravno na svakom dijelu teritorije. To može omogućiti samo "konstituentnost pojedinca", ali smo mi svjetlosnim godinama daleko od takvog načina razmišljanja.
Jay Gatsby

#889 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

BL 1987 wrote:
Jay Gatsby wrote: Kako misliš ništa? Šta se dešava s npr. prihodima od PDV-a za RS? Neko te pare baci u bunar? Pojedu ih skakavci?
Pa pojedemo ih mi u RS.
72% ode za budžet entiteta, 24% za budžet gradova i općina i 4% za JP "Putevi Republike Srpske".
palermo

#890 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

Jay Gatsby wrote:
Konstituentnosti, ne konstitutivnosti. Jednostavno, šta tražiš za sebe, omogući i drugome.

Konstituentnost naroda ne može omogućiti da se svaki građanin ove zemlje osjeća ravnopravno na svakom dijelu teritorije. To može omogućiti samo "konstituentnost pojedinca", ali smo mi svjetlosnim godinama daleko od takvog načina razmišljanja.
Šta to znači u praksi. Kako bi odgovrio na obična pitanja. Naprimje rkoji je jezik službeni, kako se osigurati da brojniji te jednostavnmo ne ukinu dizanjem ruku, kako se osigurati da brojniji odnese zakon protivno tvome interesu.

Što smo uopšte ratovali, zar nismo to mogli i u Jugoslaviji, velikoj srbiji, velikoj hrvatskoj, velikoj nekoj stvari .

Mislim ako si bitan samo kao pojedinac ako kolekivi i njihova prava ne postoje.
Skijaš

#891 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

Jay Gatsby wrote:Konstituentnost naroda ne može omogućiti da se svaki građanin ove zemlje osjeća ravnopravno na svakom dijelu teritorije.
Naravno da može a onaj ko kaže da ne može, laže. Evo hajde navedi primjer kako je Ukrajinac ugrožen konstitutivnošću Hrvata.

Ali ne Trećim i ostalim glupostima iz HDZ kuhinje, nego recimo statusom hrvatskog jezika kao službenog. Ili popisom utvrđene kvote koju se rezerviše u vojsci za pripadnike hrvatskog naroda. Kako je tu Ukrajinac ugrožen?
Jay Gatsby

#892 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

palermo wrote:
Jay Gatsby wrote:

Šta to znači u praksi. Kako bi odgovrio na obična pitanja. Naprimje rkoji je jezik službeni, kako se osigurati da brojniji te jednostavnmo ne ukinu dizanjem ruku, kako se osigurati da brojniji odnese zakon protivno tvome interesu.

Što smo uopšte ratovali, zar nismo to mogli i u Jugoslaviji, velikoj srbiji, velikoj hrvatskoj, velikoj nekoj stvari .

Mislim ako si bitan samo kao pojedinac ako kolekivi i njihova prava ne postoje.
Šta tražiš za sebe, daj i drugome. Ako to usvojiš kao princip, malo ćeš i svoje zahtjeve drugačije formulirati, malo ćeš "spustiti durbine", kako se kaže. Pojedinac je najvažniji - to što smo ljudi je nepromjenjivo, vjeru i naciju čovjek može promijeniti i to ljudi i rade.

Neka vrsta konstituentnosti naroda postojala je i u Jugoslaviji, zar nije? No, na nju se prema potrebi zaboravljalo ili se ona gurala u prvi plan. Srbija i Hrvatska su dobri primjeri. Konačne koristi nije donijela. Moglo je sve to u bivšoj Jugoslaviji, ali da se drugome dalo ono što tražiš za sebe.

Neke lingvističke enciklopedije govore o "BCS language" (BHS jezik) - poredano po abecedi. Ko se zalaže za konstitutivnost naroda, s tim nazivom ne bi trebao imati problema. To ti je još jedan primjer s ove teme. Pojavio se prijedlog da bi "srpskohrvatski" mogao biti službeni jezik - a to su rekli ljudi koji se zalažu za konstitutivnost naroda. Tu su, kao i mnogi drugi, tražili sve za sebe, a trećima ne daju ništa.

A to što smo ratovali... Je li Srbima i Hrvatima neko uskratio njihova kolektivna prava zbog kojih su u BiH radili ono što su radili? Je li neko izbacio Srbe i Hrvate iz Ustava RBiH? Je li neko rekao da hrvatski ili srpski jezik ne postoje? Nije valjda da je opsada Sarajeva, Srebrenica, rušenje Starog mosta... bila borba za ravnopravnost i konstituentnost na cijeloj teritoriji?
Skijaš

#893 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

Jay Gatsby wrote: Šta tražiš za sebe, daj i drugome. Ako to usvojiš kao princip, malo ćeš i svoje zahtjeve drugačije formulirati, malo ćeš "spustiti durbine", kako se kaže. Pojedinac je najvažniji - to što smo ljudi je nepromjenjivo, vjeru i naciju čovjek može promijeniti i to ljudi i rade.
A to "pojedinac je najvažniji" važi samo u onim slučajevima kad su Bošnjaci najbrojniji ? Šta misliš da od BiH i Hrvatske napravimo jednu zemlju i tek onda furamo to "pojedinac je najvažniji" ?
BL 1987

#894 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Jay Gatsby wrote:A to što smo ratovali... Je li Srbima i Hrvatima neko uskratio njihova kolektivna prava zbog kojih su u BiH radili ono što su radili?
Srbi su 1991. preglasani.
Tada je konstitutivnost izgubila smisao i do dansnjih dana besmisleno stoji u Ustavu. Konstitutivnost ima smisla ako se daje od srca jer samo tako ce je svi postovati. Konstitutivnost na silu je budalestina.
Posto smo vidili da konstitutivnost ne pije vode, probajmo drugaciji sistem. Gradjanski.
Jay Gatsby

#895 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

Skijaš wrote:
Jay Gatsby wrote:Konstituentnost naroda ne može omogućiti da se svaki građanin ove zemlje osjeća ravnopravno na svakom dijelu teritorije.
Naravno da može a onaj ko kaže da ne može, laže. Evo hajde navedi primjer kako je Ukrajinac ugrožen konstitutivnošću Hrvata.

Ali ne Trećim i ostalim glupostima iz HDZ kuhinje, nego recimo statusom hrvatskog jezika kao službenog. Ili popisom utvrđene kvote koju se rezerviše u vojsci za pripadnike hrvatskog naroda. Kako je tu Ukrajinac ugrožen?
Ti nikako ne možeš da izađeš iz okvira nacionalnog. Ako konstituentnost naroda (ovakva kakvu imamo), omogućava da se svaki građanin ove zemlje osjeća ravnopravno na svakom dijelu teritorije, onda OK. Problem je riješen, nema ga.
Jay Gatsby

#896 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

Skijaš wrote:
Jay Gatsby wrote: Šta tražiš za sebe, daj i drugome. Ako to usvojiš kao princip, malo ćeš i svoje zahtjeve drugačije formulirati, malo ćeš "spustiti durbine", kako se kaže. Pojedinac je najvažniji - to što smo ljudi je nepromjenjivo, vjeru i naciju čovjek može promijeniti i to ljudi i rade.
A to "pojedinac je najvažniji" važi samo u onim slučajevima kad su Bošnjaci najbrojniji ? Šta misliš da od BiH i Hrvatske napravimo jednu zemlju i tek onda furamo to "pojedinac je najvažniji" ?
Ako će Hrvati uraditi ono što su uradili Srbima u Hrvatskoj, radije ne bih. Ako će iskreno stati iza principa da je "pojedinac najvažniji", priča je drugačija.
palermo

#897 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

Jay Gatsby wrote:
Ti nikako ne možeš da izađeš iz okvira nacionalnog. Ako konstituentnost naroda (ovakva kakvu imamo), omogućava da se svaki građanin ove zemlje osjeća ravnopravno na svakom dijelu teritorije, onda OK. Problem je riješen, nema ga.
Ma jok bolan, skijaš pita vrlo jednostavnop pitanje, i ja mu se pridružujem u tome, što tu konstituentnost, kako ti kažeš, ne bi provodili na nivou RS-a, pa na niovu kantona.....ono čisto da dobijemo dubinu, da budemo bliži čovjeku, individualcu ?
Skijaš

#898 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

BL 1987 wrote:
Jay Gatsby wrote:A to što smo ratovali... Je li Srbima i Hrvatima neko uskratio njihova kolektivna prava zbog kojih su u BiH radili ono što su radili?
Srbi su 1991. preglasani.
Tada je konstitutivnost izgubila smisao i do dansnjih dana besmisleno stoji u Ustavu.
Ne nego se tako očuvalo konstitutivnost, pošto je plan bio da se dijelove BiH pripoji Srbiji, a dijelove Hrvatskoj. Miloševiću čitava BiH nikad nije bila interesantna a Tuđman je tih dana čvrsto kontrolisao značajan komad BiH. Odnosno, volju političkog vođstva većine srpskog naroda se ignorisalo u cilju očuvanja interesa tog srpskog naroda. Nije to prvi put u istoriji da se pravdu moralo nametati ignorisanjem volje većine nekog naroda. Konstitutivnost su Karadžić i ekipa zloupotrebljavali kako bi pokušali zbrisati s lica zemlje i konstitutivnost i državu. A to nije fino.
Skijaš

#899 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Skijaš »

Jay Gatsby wrote:
Skijaš wrote:

Lijepo sam te pitao, kako je Ukrajinac ugrožen konstitutivnošću Hrvata ? Nemoj odmah loptu pod ruku i ljut kući, pokušaj odbraniti svoj stav. Možda si u pravu :-D
Jay Gatsby

#900 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Jay Gatsby »

Skijaš wrote:
Lijepo sam te pitao, kako je Ukrajinac ugrožen konstitutivnošću Hrvata ? Nemoj odmah loptu pod ruku i ljut kući, pokušaj odbraniti svoj stav. Možda si u pravu :-D
Tako što ne može ostvariti ista prava kao Hrvat. Ili ti možda misliš da može?
Locked