Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
dragan.s

#876 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by dragan.s »

klavirdžija wrote:I svi na isti kalup, da se nečiji petogodišnji plan ne izjalovi. :D

Nebitni su telefoni, poenta je da je i tada kopirano i to loše ono što je neko vidio vani. Ako ništa, sada makar loše kopiramo zapad, a ne Moskvu i to sa 20 godina kašnjenja.
Ako su nebitni što si ih se toliko svezao? Nije bila jedna vrsta, dizajn je bio kakav je bio i na zapadu, a Iskra je napravila revoluciju sa svojim plitkim modelom. Gdje je kvaka? I ko je koga kopirao?
Poenta je da je i u tom sistemu bilo i sposobnih firmi i pojedinaca. I da nije sve bilo sivo kako neki žele da predstave naturajući kako je sve iznad hleba i jogurta bio luksuz koga su rijetki mogli priuštiti.
seln

#877 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

klavirdžija wrote:Ako je tako, onda makar znam koristiti google, za razliku od tebe. Za tebe ni te ovce nisu. :D
Pilava ti? Evo, samo da kazem rodjaku da ovo ukuca, jer ne znam koristiti laptop. :-)
klavirdžija

#878 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by klavirdžija »

dragan.s wrote:
klavirdžija wrote:I svi na isti kalup, da se nečiji petogodišnji plan ne izjalovi. :D

Nebitni su telefoni, poenta je da je i tada kopirano i to loše ono što je neko vidio vani. Ako ništa, sada makar loše kopiramo zapad, a ne Moskvu i to sa 20 godina kašnjenja.
Ako su nebitni što si ih se toliko svezao? Nije bila jedna vrsta, dizajn je bio kakav je bio i na zapadu, a Iskra je napravila revoluciju sa svojim plitkim modelom. Gdje je kvaka? I ko je koga kopirao?
Poenta je da je i u tom sistemu bilo i sposobnih firmi i pojedinaca. I da nije sve bilo sivo kako neki žele da predstave naturajući kako je sve iznad hleba i jogurta bio luksuz koga su rijetki mogli priuštiti.
Nisam ja, ja tebi i sinoheu pomažem u debati. :D A da je i to dobra ilustracija, jeste.

Taj Iskrin telefon je jedna lasta koja ne čini proljeće. Međutim, priča iza tog telefona je još bolja ilustracija nemoći tog sistema. I kad se potrefilo, kada su Slovenci uspjeli napraviti nešto što su komotno mogli prodavati vani, ipak je sve završilo totalnim neuspjehom, jer ih nisu mogli proizvesti dovoljno, a saradnja sa EI Nišem propala iz političkih razloga.

Kod Tajvanaca tih problema nije bilo, pa su ovim dizajnom naštancali dovoljno da zadovolje tržište i zarade sigurno finu cifru. I to je jedan ilustrativan primjer "uspjeha", a kako je išlo sa neuspjesima, to je tek posebna priča.
seln

#879 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

klavirdžija wrote:[
Kod Tajvanaca tih problema nije bilo, pa su ovim dizajnom naštancali dovoljno da zadovolje tržište i zarade sigurno finu cifru.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tajvan, majka masovne robe, sa svojim dizajnom?
Garant naucili na univerzitetu Bau Hau.
klavirdžija

#880 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by klavirdžija »

Objasniću ti kada i ti naučiš čitati napisano, ili bar završiš drugi razred i naučiš se komunicirati. U međuvremenu, pobjegoše ti te ovce.
dragan.s

#881 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by dragan.s »

klavirdžija wrote:
Nisam ja, ja tebi i sinoheu pomažem u debati. :D A da je i to dobra ilustracija, jeste.

Taj Iskrin telefon je jedna lasta koja ne čini proljeće. Međutim, priča iza tog telefona je još bolja ilustracija nemoći tog sistema. I kad se potrefilo, kada su Slovenci uspjeli napraviti nešto što su komotno mogli prodavati vani, ipak je sve završilo totalnim neuspjehom, jer ih nisu mogli proizvesti dovoljno, a saradnja sa EI Nišem propala iz političkih razloga.

Kod Tajvanaca tih problema nije bilo, pa su ovim dizajnom naštancali dovoljno da zadovolje tržište i zarade sigurno finu cifru. I to je jedan ilustrativan primjer "uspjeha", a kako je išlo sa neuspjesima, to je tek posebna priča.
Kako lako bježiš sa tema. Tvoje su tvrdnje bile da nikakvog dizajna nije bilo, pa da je u prodavnicama bila jedna vrsta robe, pa sad kako priča nije uspjela iz nekih političkih razloga, a Tajvanci su prodali svu silu tog dizajna. Što bi pokeraši rekli "ne pratim".
klavirdžija

#882 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by klavirdžija »

dragan.s wrote:
klavirdžija wrote:

Kako lako bježiš sa tema. Tvoje su tvrdnje bile da nikakvog dizajna nije bilo, pa da je u prodavnicama bila jedna vrsta robe, pa sad kako priča nije uspjela iz nekih političkih razloga, a Tajvanci su prodali svu silu tog dizajna. Što bi pokeraši rekli "ne pratim".
Tako mi reci, da ne trošim tastaturu džaba. :D Ko shvatio shvatio, ko nije, ne mogu mu ništa.

Čini se da si malo pogubio konce šta tvrdim ja, a šta sinohe, ali nebitno. Uživaj.
seln

#883 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

klavirdžija wrote:Objasniću ti kada i ti naučiš čitati napisano, ili bar završiš drugi razred i naučiš se komunicirati. U međuvremenu, pobjegoše ti te ovce.
Znam citati ono sto napisu pismeni, koji nisu polagali ispite u motelu u Zivinicama.
seln

#884 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by seln »

klavirdžija wrote:
dragan.s wrote:
klavirdžija wrote:

Tako mi reci, da ne trošim tastaturu džaba. :D Ko shvatio shvatio, ko nije, ne mogu mu ništa.

Čini se da si malo pogubio konce šta tvrdim ja, a šta sinohe, ali nebitno. Uživaj.
Ovo ne moze shvatiti ni tvoj jaran s kojim si zajedno kupovao svjedocanstvo za osnovnu skolu.
bokakotorska

#885 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

Svega covek da procita, svakako ovim kriticarima koji tezinu problema Jugoslavije stavljaju na

Coca Colu, a bogami i dizajn, kao i drugima koji insistiraju na prvoj nazadnoj i drugoj naprednoj, evo malo

naprednih stvari i iz 1935

Rogozarski IK 2

Image

koji su i Ustase ponosno krale i vozile nad SSSRom

Image

pa zatim puno savremeniji Rogozarski IK 3

Image

koji se puno efikasnije nosio sa Mesersmitima 1941 no

znatno kasnije MIGovi sa Nevidljivim i ostalim avionima NATOa.

Ide serija proizvoda ove tiranske komunisticke Jugoslavije

Jastreb

http://lovre1.tripod.com/Kabine/jastreb.jpg

Soko -> Super Galeb

Image

Orao

Image

Potpuno je jasno da su avioni Rogozarskog bili puno blizi najboljim avionima zapadnih zemalja toga vremena

od Jastreba, Galeba ili Orla. Ali valja znati da su se i ti komunisticki avioni i te kako dobro prodavali sirom Afrike i Azije

po zemljama treceg sveta.

Ostale proizvode da ne pominjemo, mada nase jednostavne vodene pumpe i brane dan danas se koriste opet sirom tog treceg sveta.

Pitanje za poklonike Bauhouse a, sta se danas u Banana Republics, svima zajedno ovog kalibra proizvodi i gde se to izvozi ?

Napominjem da se Burek, Cevapi, Jelen pivo i Jamnica ne racunaju uprkos novom fantasticnom dizajnu njihovih novih,

nadasve, suvremenih ambalaza.

Osebujno imajuci u vidu lose ili sasvim pogresno obrazovanje stocara te kasnije radnika koji sklepase ovu gvozdjuriju

i

danasnju suvremenu naobrazbu po merilima super europskog coveka, sa nadasve tananim smislom za dizajn.

:cry:
sinuhe

#886 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sinuhe »

Orao je bio promašaj a nešto Jastreba je prodato u Libiju, Burmu i jos neku zemlju.
Avio industrija je velik zalogaj za malu zemlju, samo Svedska to moze sebi dozvoliti.
Avioni firme Pipistrel se medjutim i danas proizvode u Sloveniji i u toj mini klasi su medju boljim u svijetu.
klavirdžija

#887 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by klavirdžija »

Da sam jučer umro ne bih znao da su ustaše letjele socijalističkim avionima iz 80-92. :D

A Orao i galeb su stvarno bili veliki uspjeh na svjetskom tržištu :lol: Ni tog jadnog orla nismo mogli napraviti bez Rumuna i engleskih motora, a ko zna koliko se para skršilo da dokažemo kako nismo iskompleksirani tek onako.
bokakotorska

#888 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

sinuhe wrote:Orao je bio promašaj a nešto Jastreba je prodato u Libiju, Burmu i jos neku zemlju.
Avio industrija je velik zalogaj za malu zemlju, samo Svedska to moze sebi dozvoliti.
Avioni firme Pipistrel se medjutim i danas proizvode u Sloveniji i u toj mini klasi su medju boljim u svijetu.
Jasno je da sve to nije bilo vrh

ali

jasno je i da sveukupna proizvodnja danasnjih Banana Republics jeste dno.

Sam kazes Pipistrel u klasi mini, ovi gore nisu bili u klasi mini, kakvi god da su bili.

Prave i u Pancevu neki smesni avion za obuku i izvoze ga ali to je zaista smesno za porediti.

91 -> 92 krenulo se nizbrdo i ta nizbrdica je jaako dugacka, ne vidi joj se kraj.

Pijanista

Brz si, nego pobrkao si IK 2 iz 1935 kojim su leteli nad Staljingradom sa kasnijim modelima ali nije ti prvina.
klavirdžija

#889 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by klavirdžija »

Nisam ništa pobrkao, ti još ponosno i slike nalijepi. :D

Da se ove današnje banane uvale u proizvodnju aviona tek bi im to bio konačni "tač", kad ni ta jugoslovenska banana nije mogla. Žalibože para koje su skršene.
ljevoruki

#890 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by ljevoruki »

Da se vratimo na temu :(
Jugoslavija u periodu od 1980-1992 i sve sto se desavalo u tom vremenskom razdoblju je Titova zaostavstina.
Prodao nam je bratstvo i jedinstvo kao najvecu ublehu koju je narod kupio iako je i on sam znao da od toga nema nista. Jos za zivota, kad je vec postao senilni i bolesni starac, poceli su da izlaze iz misjih rupa svi oni koji su jedno radili, drugo govorili a trece mislili i u kombinaciji sa teskom ekonomskom krizom, hiper inflacijom, MMF pritiskom poceo se polako nazirati kolaps jedne velike i mocne drzave.
Jugoslaviji je 1978 godine ponudjeno da pristupi Evropskoj zajednici (danasnja EU) ali je to odbijeno iz ideloskih razloga. U trenutku stvaranja EZ Jugoslavija je imala bolju infrastrukturu od Grcke i Portugala, da ne govorimo o zemljama bivseg istocnog bloka.
Ne treba sada idealizirati zivot u Jugoslaviji, nije to bilo tako dobro kako neki pokusavaju da prikazu iako nije bilo ni lose.
Nakon Titove smrti pocela je borba za vlast i razne opcije su pocele da isplivavaju na povrsinu, od opstanka Jugoslavije do razbijanja i cijepanja po nacionalnoj osnovi, sto se na kraju i dogodilo.
Najveci problem je bila JNA i njeni kadrovi koji su bili dobro uhljebljeni i tetoseni i nisu zeljeli da izgube svoje privilegije raspadom ili smanjenjem Jugoslavije. Ako se jos uzme u obzir da je 70% oficira bilo iz reda Srba onda je sve jasno.
Opet ponavljam, sve je to zaostavstina Titova i toga sistema i nikako ne razumijem sve ove koji ga i danas prizivaju i zale za tim vremenima.
sinuhe

#891 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sinuhe »

Bila je bolja od danasnje BiH. Ali za to i ne treba mnogo, bilo sta je bolje. :D
Ljudi su bili zivi, zemlja koliko toliko naseljena. Nestale su cijele zajednice.
klavirdžija

#892 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by klavirdžija »

U socijalističke parazite nije spadala samo vojska, već i privilegovana "službenička" kasta. Njenu zaostavštinu vidimo i danas, još uvijek je se nismo riješili i pitanje je hoćemo li ikad.

"Diktatura proletarijata" sa najviše seljaka, a koju sprovode "službenici", i to još "samoupravno" -- čista tragikomedija. Da je taj "model" zemlje valjao, još uvijek bi trajao, a ne bi se samoukinuo netom nakon što je sila koja ju je držala zajedno popustila.
bokakotorska

#893 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

ljevoruki wrote:Da se vratimo na temu :(
Nakon Titove smrti pocela je borba za vlast i razne opcije su pocele da isplivavaju na povrsinu, od opstanka Jugoslavije do razbijanja i cijepanja po nacionalnoj osnovi, sto se na kraju i dogodilo.

Najveci problem je bila JNA i njeni kadrovi
Iz ovoga sto si napisao logicno izlazi da su najveci problem predstavljale razne opcije koje isplivase na povrsinu

i sto se krenulo u razbijanje zemlje.

Uzmi bilo koju zemlju i videces da ce njena vojska odreagovati na rusenje zemlje.

Evo ti bostonskih bombasa pa vidi jesu li se angazovale specijalne jedinice americke vojske ili ne ?

Mora se izaci iz sablona koji se vrti od 91-92 i poceti malo razmisljati. Pri tom je jako vazno ne optuzivati nikoga vec

sagledati cinjenice.

:svijeca:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#894 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by KatarinaKosaca »

ljevoruki wrote:Jugoslaviji je 1978 godine ponudjeno da pristupi Evropskoj zajednici (danasnja EU) ali je to odbijeno iz ideloskih razloga.
:nevjerujem: Prvi put ovo čujem i čitam. A beli sam učila o EU. :saveta: Zato daj neko obrazloženje, podatak ili slično...
sinuhe wrote:Bila je bolja od danasnje BiH. Ali za to i ne treba mnogo, bilo sta je bolje. :D
Ljudi su bili zivi, zemlja koliko toliko naseljena. Nestale su cijele zajednice.
Nekoliko puta na temi dokazano, pokazano i dovoljno obrazloženo da je nemoguća i glupa pomisao na usporedbu.
Tako, tema pada, gubi se argument i smisao diskusije sa tim neusporedivim usporedbama...
ljevoruki

#895 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by ljevoruki »

KatarinaKosaca wrote:
ljevoruki wrote:Jugoslaviji je 1978 godine ponudjeno da pristupi Evropskoj zajednici (danasnja EU) ali je to odbijeno iz ideloskih razloga.
:nevjerujem: Prvi put ovo čujem i čitam. A beli sam učila o EU. :saveta: Zato daj neko obrazloženje, podatak ili slično...

To sam procitao u ratu u knjizi nekog njemackog ili austrijskog diplomate, ne sjecam se imena.
Covjek kaze da je odgovor jugoslavije za EZ bio da nece da udju u kapitalisticki klub jer je Jugoslavija jedno partijska socijalistcka republika sa komunistickom partijom na celu.
Ipak, moram priznati da vise nikad i nigdje nisam nasao da je EZ nudila clanstvo.
Ja iskreno vjerujem da su nudili i da je Tito (ili neko u njegovo ime jer je vec bio podobro posenilio) odbio.
bokakotorska

#896 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

KatarinaKosaca wrote:
sinuhe wrote:Bila je bolja od danasnje BiH. Ali za to i ne treba mnogo, bilo sta je bolje. :D
Nekoliko puta na temi dokazano, pokazano i dovoljno obrazloženo da je nemoguća i glupa pomisao na usporedbu.
Tako, tema pada, gubi se argument i smisao diskusije sa tim neusporedivim usporedbama...

Upravo tako

politicka zbivanja u Jugoslaviji krajem 80etih i pocetkom 90etih bila su bez argumenata,

a politicki dometi tih politika su nasa danasnjica.

Nacionalne osebujnosti pokazale su se u svoj plitkosti njihovih politickih otaca.

Pritom se pokusao unistiti jugoslovenski identitet,

a taj identitet je zapravo sve sto je preostalo nedirnuto.

Jugoslovenstvo.
ljevoruki

#897 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by ljevoruki »

bokakotorska wrote:
ljevoruki wrote:Da se vratimo na temu :(

Najveci problem je bila JNA i njeni kadrovi
Iz ovoga sto si napisao logicno izlazi da su najveci problem predstavljale razne opcije koje isplivase na povrsinu

i sto se krenulo u razbijanje zemlje.

Uzmi bilo koju zemlju i videces da ce njena vojska odreagovati na rusenje zemlje.

Evo ti bostonskih bombasa pa vidi jesu li se angazovale specijalne jedinice americke vojske ili ne ?

Mora se izaci iz sablona koji se vrti od 91-92 i poceti malo razmisljati. Pri tom je jako vazno ne optuzivati nikoga vec

sagledati cinjenice.

:svijeca:
Da bi se izaslo iz sablona 91-92 treba sagledati jos par cinjenica.
Ustav iz 1974. jasno kaze da republike imaju pravo na samo opredjeljenje (valjda sam ispravno napisao) sto se i dogodilo. Trenutak raspada Jugoslavije je proglasenja nezavisnosti nakon referenduma Slovenije - u tom trenutku Jugoslavija vise ne postoji. Automatski, ni JNA vise ne postoji kao jedan od mehanizama ocuvanja nepostojece drzave.
Amerika je 1992. trazila povlacenje JNA iz BiH ali je nas vrli Aljo to ukakio odlaskom na pregovore sa generalima JNA u Ohridu ali to je vec tema neke druge emisije.
dragan.s

#898 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by dragan.s »

ljevoruki wrote: Da bi se izaslo iz sablona 91-92 treba sagledati jos par cinjenica.
Ustav iz 1974. jasno kaze da republike imaju pravo na samo opredjeljenje (valjda sam ispravno napisao) sto se i dogodilo.
Netačno. Ustav SFRJ samo u Uvodnim Načelima tačka 1.1 pominje otcjepljenje:
Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim povijesnim težnjama, svjesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju,....
Nigdje više se ne pominje otcjepljenje kao mogućnost, ali se u puno konkretnih (ne uvodnih) članova govori o očuvanju SFRJ i kako niko ne smije potpisati kapitulaciju etc.
Prema tome Ustav SFRJ oz 1974-te nema mehanizme za raspad države.
Trenutak raspada Jugoslavije je proglasenja nezavisnosti nakon referenduma Slovenije - u tom trenutku Jugoslavija vise ne postoji. Automatski, ni JNA vise ne postoji kao jedan od mehanizama ocuvanja nepostojece drzave.
Amerika je 1992. trazila povlacenje JNA iz BiH ali je nas vrli Aljo to ukakio odlaskom na pregovore sa generalima JNA u Ohridu ali to je vec tema neke druge emisije.
SFRJ je zvanično prestala postojati zaključcima Badinterove komisije, a ne danom bilo kog referenduma.
dan sukcesije za Hrvatsku i Sloveniju je 8. 10. 1991., za Makedoniju 17. 11. 1991., za BiH 6. 03. 1992., a za SR Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru 27. 04. 1992. (mišljenje komisije broj 11.).
bokakotorska

#899 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by bokakotorska »

Sta god bilo tom Ustavu iz 1974

Logicno pitanje posle svih tih Samoopredeljenja i Otcepljenja jeste

Cemu su ta samoopredeljenja i otcepljenja posluzila ?

Postojanje nekog prava ne znaci nuzno i njegovu primenu, pogotovo kada je potpuno besmislena.

Svaki narod u Jugoslaviji otcepljenjem samo suzava svoj zivotni prostor i sto je jos vaznije

takvim ishitrnim samoopredeljenjima uz podrsku stranih zemalja,

svaki taj nas narod pride dobija i neprijateljsko okruzenje.

Iz tog prostog razloga nisam dovoljno pametan shvatiti kako je to iko mislio izvrsiti otcepljenje

pritom blateci druge i pokusavajuci u odnosu na njih steci nekakvu prednost ?

Strasno kako plitki potezi bez ikakvog uporista i smislenog plana.
ljevoruki

#900 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by ljevoruki »

dragan.s wrote:
ljevoruki wrote: Da bi se izaslo iz sablona 91-92 treba sagledati jos par cinjenica.
Ustav iz 1974. jasno kaze da republike imaju pravo na samo opredjeljenje (valjda sam ispravno napisao) sto se i dogodilo.
Netačno. Ustav SFRJ samo u Uvodnim Načelima tačka 1.1 pominje otcjepljenje:
Narodi Jugoslavije, polazeći od prava svakog naroda na samoopredeljenje, uključujući i pravo na otcepljenje, na osnovu svoje slobodno izražene volje u zajedničkoj borbi svih naroda i narodnosti u narodnooslobodilačkom ratu i socijalističkoj revoluciji, a u skladu sa svojim povijesnim težnjama, svjesni da je dalje učvršćivanje njihovog bratstva i jedinstva u zajedničkom interesu, zajedno sa narodnostima sa kojima žive, ujedinili su se u saveznu republiku slobodnih i ravnopravnih naroda i narodnosti i stvorili socijalističku federativnu zajednicu radnih ljudi — Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju,....
Nigdje više se ne pominje otcjepljenje kao mogućnost, ali se u puno konkretnih (ne uvodnih) članova govori o očuvanju SFRJ i kako niko ne smije potpisati kapitulaciju etc.
Prema tome Ustav SFRJ oz 1974-te nema mehanizme za raspad države.
Trenutak raspada Jugoslavije je proglasenja nezavisnosti nakon referenduma Slovenije - u tom trenutku Jugoslavija vise ne postoji. Automatski, ni JNA vise ne postoji kao jedan od mehanizama ocuvanja nepostojece drzave.
SFRJ je zvanično prestala postojati zaključcima Badinterove komisije, a ne danom bilo kog referenduma.
dan sukcesije za Hrvatsku i Sloveniju je 8. 10. 1991., za Makedoniju 17. 11. 1991., za BiH 6. 03. 1992., a za SR Jugoslaviju (Srbiju i Crnu Goru 27. 04. 1992. (mišljenje komisije broj 11.).
Ustav je bio glavna vodilja Badinterovoj komisiji za njene zakljucke.
SFRJ je prestala postojati kad je Srbija uvela carine za robu iz Slovenije.
Kad je to ozvaniceno je najmanji vazan detalj.
Locked