mg wrote:plucna mahramica wrote:mg wrote:
Sam si sebi odgovorio, ja sam guzove odrao da bi zavrsio faks, ponesto naucio i stekao diplomu. I sad dodjes ti, pa zelis u isti saf samnom? Žao mi je, ali ne moze. Nismo ista liga. I već sam se uzdigao iznad tebe činjenicom da sam diplomu dobio radom, diplomu koja je priznata i cjenjena. Ali džaba ja tebi pričam, jer da si kapacitetan da zaslužis i zaradiš diplomu ne bi studirao u Travniku. Jer si u ovoj priči kao ona žaba što je vidjela da se konji potkivaju pa i ona digla nogu.
Palamudis bez veze. Hoces li uspjeti ikada sam sebi nesto odgovoriti? Postoji razlog sto si napacen, pa eto mozda malo da razmsilis... Kada sam ja zavrsio fakultet, uni Tr nije ni postojao.
Ti ocito imas neki problem sa studentima ovog fakulteta, ja nemam, uzimaju ti hljeb? Ti se prvo moras spustiti na zemlju pa onda nesto postici da bi se uzdigao, ali cim ti imas potrebu da se bez razloga uzdizes, nista od toga.
Ja ovdje pricam iskljucivo o obrazovanju i fakultetima. Spinovanje me ne zanima. Nigdje nisam rekao da sam napaćen, samo da sam se potrudio za diplomu. Nisam ni o tvom fakultetu pričao jer me ne zanima kad i kako si isti zavrsio. Cijela polemika se vodi oko toga što pojedini pokušavaju da izjednače kupljenu diplomu sa onom koja je zaslužena. I možete se upinjat koliko hoćete, al od govana pita ne ide.
Hljeb mi niko ne uzima, niti to može. Čvrsto sam na zemlji, ali opet dovoljno visoko da jasno mogu raščlaniti da nije isto zaslužiti i kupiti.
Pa naravno da niko nece za sebe reci da je napacen...
Da li tvrdis da se na drzavnom ne moze kupiti diploma?
Da li tvrdis da neko ko nije zavrsio fakultet ne moze biti obrazovaniji od tebe (generalno, ne specificno kao recimo za mediciny)?
Da li tvrdis da je nemoguce da je neko recimo bolji u praksi kao programer sa srednjom skolom nego magistar informatike?
Malo cu ti pomoci da pravilno odgovoris... Moze se kupiti, sto ostavlja mogucnost da si je i ti kupio, ne pise ti na celu kako si zavrsio fakultet, sto implicira da nemas pravo da se uzdizes nad nekim.
Moze biti obrazovaniji i nacitaniji, kako rekoh, zavrsen fakultet ne mora znaciti ogroman trud i ulaganje u obrazovanje.
Da, moguce je da je neko bolji u praksi, jer su teorija i praksa dva razlicita svijeta, a u danasnje vrijeme teoreticar palamudi oviseci o roditeljima, dok prakticar zaradjuje. A da ne pricam o tome da neko jednostavno moze biti pametniji, brze i lakse uciti, a danas kada su informacije dostupne u par klikova, tesko je suzbiti jacinu intelekta. Ne zaboravimo da ima i onih ciji roditelji nemaju dovoljno novca da ih posalju na fakultet, ali to ne znaci da ne bi bili strucnjaci. Poenta je da je diploma papir kao svaki drugi, i ako ti mislis da ti to daje za pravo da nipodastavas druge ljude, imas problem.