SDP

Post Reply
novi.dan.nova.nafaka

#876 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

seln wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:
seln wrote: Zar nije u RS? Ili u RS bosnjacka djeca idu na pravoslavnu vjeronauku? Ili u Tuzli, gdje imas dobar procenat "anamo njih"? Ili u mojoj 100% bosnjackoj vukojebini, gdje sigurno ne idu svi?
Jeftini trijumfalizam od strane Rijaseta bi se jos mogao otrpjeti...ali direktna laz...
kakav reis, takav rijaset...a takvi i vjernici.
Evo ovdje ima detaljan izvještaj, da ne gatamo...
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... 7&Itemid=1
Nemoj hatorit, ali taj me izvjestaj interesuje kao i izvjestaj Mile Dodika o izgradjenom autoputu.
Pitam: kako moze u 80% bosnjackom sarajevu biti manja posjecenost nego u RS? Ili Tuzli, Travniku, Jajcu, Mostaru...
Ne zelim da gatam, ali je ovo parcijalna analiza, koja se odnosi samo na 100% bosnjacka odjeljenja i skola...ili je kompletna laz. Ni prva ni zadnja od Rijaseta i presvijetlog reisa.
:kiss:
ipak pročitaj čitav izvještaj - jako je kvalitetno urađen. ;-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#877 Re: SDP

Post by Truba »

ja sam gledao izvještaj

moram priznati da sam čitao samo određene dijelove u vezi s prosjekom ocjena

sve skupa izgleda veoma stručno
seln

#878 Re: SDP

Post by seln »

Black swan wrote:ja sam gledao izvještaj

moram priznati da sam čitao samo određene dijelove u vezi s prosjekom ocjena

sve skupa izgleda veoma stručno
Izvjestaj uglavnom i govori o ocjenama i vjerouciteljima. Puno engleskog, puno dijagrama...a ja poslije izvjestaja znam onoliko koliko sam znao i prije.
Skijaš

#879 Re: SDP

Post by Skijaš »

novi.dan.nova.nafaka

#880 Re: SDP

Post by novi.dan.nova.nafaka »

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... istra.html

Sad ne napada IZ već sindikat, profesori, zastupnici i građani. A ima i nešto komentara ispod teksta... :)

Čak 60.000 učenika postalo je eksperiment Emira Suljagića, a zbog njega će sada u deset škola 12 nastavnika biti tehnološki višak

Najnovija odluka ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljgića da djeca ne moraju pohađati Vjeronauku ili novi predmetopet je izazvala burne reakcije roditelja i direktora škola. Iz Sindikata srednjeg obrazovanja KS kažu da je ovo igra s učenicima, nastavnicima i roditeljima.

- Što više, 60.000 učenika postalo je "In vivo" eksperiment ministra Suljagića. Za one učenike koji neće da pohađaju nijedan od predmete, škole ne mogu obezbjediti ni prostor ni kadar. Hoće nešto da sprovedu, a za to nisu dali novac. Sada ćemo u deset škola imati tehnološki višak od 12 nastavnika, jer su izgubili obavezni predmet - navode iz Sindikata.

Avdo Hajdo, direktor Treće gimnazije, kaže da je po planu i programu predmet Kultura religija bio zastupljen sa dva časa sedmično, te da stoga sada imaju tehnološki višak u školama.

- Moramo praviti i nove rasporede, iako je počela škola. Ako bude moguće stavit ćemo ove predmete na zadnje časove kako bi djeca mogla ići kući kad završe s redovnom nastavom. Također, imamo prostorije gdje bi djeca u slobodno vrijeme mogla nešto učiti, pisati lektire, čitati, igrati fudbala u dvorištu... Ako bude obavezno napravit ćemo raspored profesora koji će dežurati nad djecom. Također, sada ponovo imamo situaciju da će neka djeca imati ocjenu i predmet manje - kaže Hajdo.

Ademović: Ishitrena odluka

Zastupnik Saveza za bolju budućnost BiH u Skupštini KS Kenan Ademović kaže da je odluka ministra Suljagića donesena ishitreno.

- Građane KS niko nije obavijestio niti su mogli učestvovati kroz okrugle stolove na raspravama o tom pitanju. Smatram da je neophodno da mlade generacije budu educirane o svojoj, ali i svim religijama, jer to spada u opću kulturu. Ovakva odluka nedolukuje obrazovnim institucijama, jer su ovi predmeti važni za opće obrazovanje naše djece - kaže Ademović.

Riječ građana

- Roditelje niko nije pitao za mišljenje. Ministr sve pokušava kako bi ukinuo vjeronauku iz školskog predmeta, ali mu to nećemo dozvolizi - kaže Selma Sinanović.

- Škole su za učiti, a ne za politiku. Ovo što ministar radi je politički stav. Igra se s nama i našom djecom. Roditelji bi se trebali pobuniti - ističe Refik Kadić.
Über Bosanac

#881 Re: SDP

Post by Über Bosanac »

Do prije nekog vremena je ministar bio poznat po svojoj cuvenoj izjavi "drzava nece ispunjavati zelje roditelja". Ali naravno, sve se to promijenilo kada je nekolicina roditelja trazila da im djeca ne pohadjaju ni jedan od dva predmeta. Tada je ministar odjednom poceo da slusa roditelja. :-)

Sada je valjda svima jasno da ministra boli ona stvar za djecom i da su odluke koje je donio duboko politicke. I zato neka je na "cast" njemu i njegovom SDP-u koji ga je uturio u ministarsku fotelju!

Al kao sto neke ranije rece, za tri godine ce i on i partija mu biti samo treca opcija.
Hipatija

#882 Re: SDP

Post by Hipatija »

Über Bosanac , i ja mislim da ga (Cerića) zaboli stvarka za djecom. On brine samo o svom "profi" preduzeću, svojoj moći i svojim ljudima. Za par godina niko ga više neće ni pominjati (odlazi i on u "historiju" kao potrošena roba i samo ga ćemo se sjećati po njegovim "velikim" i "pametnim" izjavama).
Velike pare su u igri, vlast i moć - i to se brani svim sredstvima! Zbog toga se pominjalo "egipatsko ljeto"! Njegovo "carstvo" je u pitanju. Zato ona "očajnička": Ne dirajte vjeronauku!
Last edited by Hipatija on 10/09/2011 11:11, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#883 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Hipatija wrote:Über Bosanac , i ja mislim da ga (Cerića) zaboli stvarka za djecom.
Tama je SDP, a Cerić tamo nije :D .................. :-)
Hipatija

#884 Re: SDP

Post by Hipatija »

Onda u temi o SDP-u pričaj o SDP-u, a temu o misnistru i vjeronauci imaš na Nauka i obrazovanje.
Uberu odgovaram u skladu sa njegovim postom! Prema takvima ne mislim da treba postupati (pisati) "u rukavicama", već mu uzvratiti još pokvarenije i zločestije!
Last edited by Hipatija on 10/09/2011 11:16, edited 1 time in total.
ultima_palabra

#885 Re: SDP

Post by ultima_palabra »

Über Bosanac wrote:Do prije nekog vremena je ministar bio poznat po svojoj cuvenoj izjavi "drzava nece ispunjavati zelje roditelja". Ali naravno, sve se to promijenilo kada je nekolicina roditelja trazila da im djeca ne pohadjaju ni jedan od dva predmeta. Tada je ministar odjednom poceo da slusa roditelja. :-)

Sada je valjda svima jasno da ministra boli ona stvar za djecom i da su odluke koje je donio duboko politicke. I zato neka je na "cast" njemu i njegovom SDP-u koji ga je uturio u ministarsku fotelju!

Al kao sto neke ranije rece, za tri godine ce i on i partija mu biti samo treca opcija.
Zašto su političke? Zato što je SDP-u cilj da naudi islamu i ostalim religijama? :-)

Ja bih rekao da su odluke, iako nespretne, usmjerene na ukidanje diskriminacija, pri čemu KS treba da posluži kao primjer kojim se treba voditi Federacija i država. Politički gledajući, SDP ima samo štetu od tih odluka.

Šta znači treća opcija i ko to ranije reče? Da ih neće SBB ili SBiH ugroziti? :?
KatarinaKosaca

#886 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

ultima_palabra wrote:Ja bih rekao da su odluke, iako nespretne, usmjerene na ukidanje diskriminacija, pri čemu KS treba da posluži kao primjer kojim se treba voditi Federacija i država. Politički gledajući, SDP ima samo štetu od tih odluka.

Šta znači treća opcija i ko to ranije reče? Da ih neće SBB ili SBiH ugroziti? :?
Hajte, molim Vas, zaštitinici lika i djela ministra bez staža u obrazovanju :-) da mi kažete po čemu je sad , a ne ranije ukinuta diskriminacija :-) Djeca više ne "čame po mračnim hodnicima" :lol:
Da, i odluka i halabuka jesu duboko političke, jer dok traje halabuka oko vjeronacuke i religije, nitko ne pita šta bi sa obećanih 1000000 novih radnih mjesta. dok traje ta halabuka smjenjuju se direktori, upravni i poslovodni odbori i stavlja familije, kume i druge....
Hipatija

#887 Re: SDP

Post by Hipatija »

"Problem" nije izazvao SDP, već je "problem" stvoren "Saopštenjem" Službe za odnose sa javnošću IZ BiH! Njihovo miješanje u tuđi posao je pravi problem!
Nije još ukinuta "diskriminacija", tek su vrata otškrinuta za taj proces ( koji će potrajati)!
Dok traje "halabuka" niko neće pominjati "dvore", i prihode naših vrlih boraca za moral naše djece!
Last edited by Hipatija on 10/09/2011 11:26, edited 2 times in total.
draganbl

#888 Re: SDP

Post by draganbl »

Pa dobro, ako smo apsolvirali problem vjeronauke, predlažem da se ponovo vratimo na prave, realne probleme u obrazovanju, koje je SDP obećao da će riješiti.
Da ponovim neke i pridodam neke nove. Naglašavam da su stavke 1-11 preuzete sa zvaničnog SDP-ovog sajta, iz dokumenta Politika obrazovanja. Znači, ovo što je napisano nije moja želja šta treba da se uradi, već ono što je SDP obećao, dao riječ.
1. Osnivanje specijalizovane agencije za promociju transparentnosti i borbu protiv korupcije u obrazovanju, ili u s
2. Standardizacija upisnih i procedura ocjenjivanja i smanjivanje diskrecionog prava profesora i nastavnika povećavanjem pismenog ocjenjivanja
3. Kreirati program djelovanja protiv korupcije u obrazovnom sistemu
4. Ojačati inspekcijski nadzor školskih uprava i onemogućiti ovu praksu
5. Besplatan školski prijevoz za učenice i učenike iz udaljenih lokalnih zajednica
6. Sve škole i fakulteti pristupačni za osobe i osobe sa invaliditetom
7. Omogućiti veći broj stipendija i dostupnost istih mladima.
8. Promovirati nastavak školovanja promotivnim kampanjama.
9. Sve škole i fakulteti pristupačni za osobe sa invaliditetom
(Stavka ista kao stavka 6.)
10. Svi oblici segregacije u obrazovanju će biti ukinuti.
11. Konferencija ministara obrazovanja u BiH bi se trebala angažirati i na borbi protiv mita i korupcije u obrazovanju na svim razinama, a naročito u visokom obrazovanju.

Vjeronauka se u pomenutom dokumentu pominje samo jednom, u jednoj rečenici. Šta je sa ovim i ostalim stvarima, koje se odnose na reformu visokog obrazovanja, unapređenje funkcionisanja fakulteta po bolonjskom sistemu, integracija univerziteta. Na koji način je SDP odlučio da zavede red na univerzitetima? To bih baš volio da vidim.
Navešću još jednu stvar:
Razviti novu mrežu osnovnih i srednjih škola koja će odražavati i uvažavati promjene uslijed smanjenja nataliteta. Uštede na ovom osnovu potrebno je iskoristiti za druge namjene
Da li se neko obazire na ovaj citat? Gdje je to smanjen natalitet? Koje uštede se mogu ostvariti? Ima li SDP predstavu gdje se to gase škole i što je važnije, zašto se gase?

Da napomenem, nije mi cilj da stalno vrtim ista pitanja, već da raspravu o SDP-ovoj politici usmjerim u smjer pravih životnih problema, a pitanje vjeronauke u školama to sigurno nije.
ibizza

#889 Re: SDP

Post by ibizza »

KatarinaKosaca wrote:
ultima_palabra wrote:Ja bih rekao da su odluke, iako nespretne, usmjerene na ukidanje diskriminacija, pri čemu KS treba da posluži kao primjer kojim se treba voditi Federacija i država. Politički gledajući, SDP ima samo štetu od tih odluka.

Hajte, molim Vas, zaštitinici lika i djela ministra bez staža u obrazovanju :-) da mi kažete po čemu je sad , a ne ranije ukinuta diskriminacija :-) Djeca više ne "čame po mračnim hodnicima" :lol:
Da, i odluka i halabuka jesu duboko političke, jer dok traje halabuka oko vjeronacuke i religije, nitko ne pita šta bi sa obećanih 1000000 novih radnih mjesta. dok traje ta halabuka smjenjuju se direktori, upravni i poslovodni odbori i stavlja familije, kume i druge....
Sad ce oni tebe uvjeriti kako se nista ne moze preko noci,ali preko iste te noci se mogu smjeniti na stotine direktora,clanova kojekavih odbora i sl.Svi su bili nesposobni,al zato ovi koje MI :D postavimo,e ti ce da rade za dobrobit naroda,jer oni nece krasti,namjestati,zaposljavati isl. :-)

copy paste
SDA SDP
SBIH SBB
HDZ HSP
HDZ1990 NSRZB
itd. itd.

sve ista govna! :run:
Hipatija

#890 Re: SDP

Post by Hipatija »

A, sad ćeš ti nas ubijediti da ne treba mijenjati kadrove koji su nas uveli u ovakvo katastrofalno stanje po svim pitanjima i u svim oblastima?!
Treba ih ostaviti kako bi efikasnije "ubacivali klipove pod točkove"?!
@draganbl:
Pa dobro, ako smo apsolvirali problem vjeronauke, predlažem da se ponovo vratimo na prave, realne probleme u obrazovanju, koje je SDP obećao da će riješiti.
da si dobronamjeran citirana rečanica bi glasila:
Pa dobro, ako smo apsolvirali problem vjeronauke, predlažem da se ponovo vratimo na prave, realne probleme u obrazovanju.
Tada bi diskusija imala pravi cilj i smisao, ovako je i to jedan od načina kako se "poturaju klipovi u točkove" i pravi antipropaganda. Nije ti cilj da razmatramo problematiku obrazovanja, već obećanja i nemogućnost da se ta obećanja - odmah - ispune.
Last edited by Hipatija on 10/09/2011 11:38, edited 1 time in total.
KatarinaKosaca

#891 Re: SDP

Post by KatarinaKosaca »

Hipatija wrote:A, sad ćeš ti nas ubijediti da ne treba mijenjati kadrove koji su nas uveli u ovakvo katastrofalno stanje po svim pitanjima i u svim oblastima?!
Ne da mi se sad. Izvadiću moj post od prije dvije godine, kada sam pisala kako će sDP raditi, a kako će tada na forumu svako biti kriv pa i engleska kraljica, samo SDP neće :-) . Ti mi dokazuješ koliko sam bila u pravu.Stavili čovjeka magistra sa mjesta direktora na mjesto čistača i to je tebi normalno :-) A kad počnu tužbe stizati, to ćemo opet mi plaćati... E, moj @Hipatija...................
Hipatija

#892 Re: SDP

Post by Hipatija »

A, ja ću ti postaviti svoje tekstove iz tamo ...i ha ha i neke, u kojima sam predvidio kuda će nas nacionalisti odvesti!
Njihov rad i rezultati rada su već stigli za naplatu i njihov rad/nerad već svi skupa poskupo plaćamo (svim duhovnim i materijalnim bićem), njihov rad neće se moći generacijama ispraviti!
Last edited by Hipatija on 10/09/2011 11:43, edited 1 time in total.
Skijaš

#893 Re: SDP

Post by Skijaš »

ibizza wrote:copy paste
SDA SDP
SBIH SBB
HDZ HSP
HDZ1990 NSRZB
itd. itd.

Nisu svi isti. Ako recimo naše društvo ima 100 otvorenih pitanja i jedna stranka griješi u vezi sa njih 46 a druga stranka griješi u vezi sa 64, mi trebamo podržavati ovu koja griješi u vezi sa 46 pitanja. To ne znači da stojiš iza tih 46 pogrešnih stavova. I tako dok se na sceni ne pojavi neko za koga misliš da će još manje griješiti.

Što se tiče ovog novog Suljagićevog poteza, nadam se da ne raspolažem sa svim informacijama jer ovo što sada vidim izgleda kao da nema puno planiranja nego se radi na ad hoc principu. Hajde da probamo ovo, ups ne ide, hajde da probamo ono. I sada ja koji sam branio prvu inicijativu jer se tako ukidalo diskriminaciju zbog razlike u prosjeku ocjena, sada ispadam budala jer se stvari vraća na to stanje.
draganbl

#894 Re: SDP

Post by draganbl »

Hipatija wrote:A, sad ćeš ti nas ubijediti da ne treba mijenjati kadrove koji su nas uveli u ovakvo katastrofalno stanje po svim pitanjima i u svim oblastima?!
@draganbl:
da si dobronamjeran citirana rečanica bi glasila:
Pa dobro, ako smo apsolvirali problem vjeronauke, predlažem da se ponovo vratimo na prave, realne probleme u obrazovanju.
Tada bi diskusija imala pravi cilj i smisao, ovako je i to jedan od načina kako se "poturaju klipovi u točkove" i pravi antipropaganda. Nije ti cilj da razmatramo problematiku obrazovanja, već obećanja i nemogućnost da se ta obećanja - odmah - ispune.
Nevjerovatno. Pa ovo je tema o SDP-u, a ne tema o obrazovanju uopšte.
Ja sam u cilju analize rada SDP-a odabrao oblast obrazovanja, jer se o njoj najviše priča, zbog ove vjeronauke, a i zbog toga što sam ja tu upućeniji, nego recimo u druge oblasti.
Dalje, ja ne mogu da tražim da SDP rješava probleme za koje ja smatram da su prioritet, već one probleme za koje SDP smatra da je prioritet. Smatram da oni moraju da rade ono što su obećali i ja ih zbog toga prozivam.
Znači, ja ne poturam klipove, nisam ih ja tjerao da obećavaju nešto zbog čega ih je narod doveo na vlast. Ali i pored toga, pozivam da se fokus usmjeri ka tim problemima, jer smatram da su dobro identifikovani i da je mnoge od njih moguće riješiti, samo kad bi se radilo na tome. A ne svađalo oko nevažne vjeronauke.
ibizza

#895 Re: SDP

Post by ibizza »

Hipatija wrote:A, ja ću ti postaviti svoje tekstove iz tamo ...i ha ha i neke, u kojima sam predvidio kuda će nas nacionalisti odvesti!
Njihov rad i rezultati rada su već stigli za naplatu i njihov rad/nerad već svi skupa poskupo plaćamo (svim duhovnim i materijalnim bićem), njihov rad neće se moći generacijama ispraviti!
Skim je SDP u koaliciji? :D
Hipatija

#896 Re: SDP

Post by Hipatija »

@Skijaš, o Suljagiću i vjeronauci ima druga tema, a ovdje tu diskusiju forsiraju ono koji ne žele problematku rješavati i predlagati rješenja, već oni koji žele odvratiti pažnju od dobrih strana Suljagićevih inicijativa.
Hipatija

#897 Re: SDP

Post by Hipatija »

@ibiiza, SDP je u koaliciji sa onima koji su podržali program SDP-a i koji su u tom programu našli i vlastiti interes!
Last edited by Hipatija on 10/09/2011 11:49, edited 1 time in total.
ibizza

#898 Re: SDP

Post by ibizza »

Skijaš wrote:
ibizza wrote:copy paste
SDA SDP
SBIH SBB
HDZ HSP
HDZ1990 NSRZB
itd. itd.

Nisu svi isti. Ako recimo naše društvo ima 100 otvorenih pitanja i jedna stranka griješi u vezi sa njih 46 a druga stranka griješi u vezi sa 64, mi trebamo podržavati ovu koja griješi u vezi sa 46 pitanja. To ne znači da stojiš iza tih 46 pogrešnih stavova. I tako dok se na sceni ne pojavi neko za koga misliš da će još manje griješiti.

Što se tiče ovog novog Suljagićevog poteza, nadam se da ne raspolažem sa svim informacijama jer ovo što sada vidim izgleda kao da nema puno planiranja nego se radi na ad hoc principu. Hajde da probamo ovo, ups ne ide, hajde da probamo ono. I sada ja koji sam branio prvu inicijativu jer se tako ukidalo diskriminaciju zbog razlike u prosjeku ocjena, sada ispadam budala jer se stvari vraća na to stanje.
Nadao sam se da ce SDP uraditi neke konkretne stvari,ali koliko vidim da je to sve slicno kao i prije.
Ja sam opet bez posla,nezaposlenost raste,to je ono sto mene brine,a ove price o vjeronauci,o tome kako je neko suknuo Dodiku ili Covicu,to mene ne zanima.
Hipatija

#899 Re: SDP

Post by Hipatija »

@ibiiza, pa otvori temu o onima koji su te doveli u takvu poziciju!? Društvene i privredne promjene su PROCESI, procesi koji traju, zahtijevaju mnogo toga da se desi i promijeni!
@draganbl, i u izvršavanju obećanja ima prioriteta nad prioritetima ( ne mogu sijati ako prije toga nisam bar uzorao, a poželjno je i drljačom preći preko tega).
Zamisli sebe na odgovornoj funkciji i treba da radiš neki ozbiljan posao. Umjesto toga potrošiš radno vrijeme na razmatranje i rješavanje Dodikovih, Čovićevih, Cerićevih, ...zahtjeva i "prijedloga".
Last edited by Hipatija on 10/09/2011 11:59, edited 1 time in total.
ibizza

#900 Re: SDP

Post by ibizza »

Hipatija wrote:@ibiiza, SDP je u koaliciji sa onima koji su podržali program SDP-a!
Sa onima koji su nas opljackali,sa onima koji su obezbjedili praunuke,sa onima koji su u Prudu htjeli podijeliti ovu drzavu?
Zalosno!
Post Reply