1mustra wrote:Zasto sto Hrvata u RS ima jako malo, pa jenokia6170 wrote: Mislim zasto je dozvoljeno preglasavati Hrvate u RS-u, a nije u Federaciji. Zasto je OK kada Srbi izaberu Hrvatima u RS-u, ali nije OK kada to urade Bosnjaci.
a) manja steta ako su preglasani.
b) nema kapaciteta za borbu protiv preglasavanja.
U FBiH je skroz drukcije, ona je Bosnjacko-Hrvatska, definirana Washingtonskim sporazumom Bosnjaka i Hrvata, a Hrvati i nemaju neke veze s Republikom Srpskom.
FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
- vee-jay
#876 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
- ultima_palabra
#877 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Meni je čudno da ti misliš da ovo SDP radi na svoju ruku, bez miga iz MZBanksy wrote:E, sadseln wrote:Neka ja na mjestu padnem mrtav, ako ti ne bi rado vidio BiH sjebanu, samo da poslije mozes reci "jesam li rekao da SDP ne valja".Banksy wrote:Evo, prođoh cijelu temu, iznimno je zanimljiva![]()
Imam pitanje za ovu SDP mladež koja piše po forumu, za ovih par poznatih likova, nešto mi nije jasno.
Kako SDP misli opravdati svojim glasačima koaliranje s nacionalistima, fašistima i lopovima, kad je kompletna kampanja bila temeljena baš na parolama o suzbijanju i potiranju lopovluka i fašizma?
Cijelom temom raspravlja se o Čoviću i Hrvatima, a zapravo jedino pravo pitanje je:
Kako se moglo zagrliti s SDA kad je SDA džamija, Arzija, Hadžihafizbegović, Izetbegović, Šaja, korupcija, kriminal, lopovluk, 20 godina nacionalizma, sile i isključivosti?
Kako se zagrlio HSP kad je to jedina stranka u Federaciji koja se direktno naslanja na ustaški program, ustroj i znakovlje, a u svom djelovanju i organiziranju često ističe originalna fašistička obilježja? Pritom zagovaraju uspostavu trećeg, hrvatskog eniteta, evo i teme:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =3&t=80115
Kako se od predizborne priče o programskim koalicijama i borbi protiv kriminala i fašizma, došlo do ovakve koalicije? Ima li ovakvih pitanja i od vašeg članstva, šta kažu birači, kakve su reakcije s terena?trebalo bi da si već mrtav.
![]()
Ne bih, čini ti se.
Nije da SDP ne valja, već ne valja ovo što SADA rade. E TO može vrlo lako sjebati BiH.
I ne budi naivan. Pametan i dobronamjeran čovjek reći će im da srljaju i da čine loš posao, i po sebe i i po BiH. Dušmani će ih sokoliti da srljaju dalje.
Živi bili, čućemo se.
I? Niko da mi odgovori? ...
Programska koalicija jeste, sve stranke su prihvatile borbu protiv fašizma i kriminala, bar na papiru. Sad što su zeleni nacionalisti, plavi lopovi i crni fašisti najprogresivnije stranke u državi više govori o situaciji u zemlji nego o njima.
Koliko znam, svi SDP-ovci su prije izbora ponavljali da će ući u koaliciju sa svakim koji prihvati 5 politika, i gdje je tu izdaja? Sad što ima ljudi koji sanjaju koalicije sa ekolozima, djecom cvijeća i jednorozima, to stvarno nije problem SDP-a
-
Mihaelj
#878 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Platforma je prihvaćena nakon pregovora, a HDZ se uopće nije zvalo na pregovore. HSP se zvalo.BSn wrote:Mihaelj wrote:I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Neće s HDZ-om jer su ekstremisti i lopovi, ali zato koalira s 3 puta ekstremnijim HSP-om i isto toliko lopovskom SDA. SDP se protivi 3. entitetu, a koalira s HSP-om kojemu 3. entitet obuhvaća cijelu Srednju Bosnu i sva ostala 4 kantona s hrvatskom većinom. Tko je tu lud?
Valjda zato sto je HSP prihvatio ovu platformu, a HDZ nije. To ti je, ujedno, i odogovor o ustavnoj reformi.
Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.gomilego wrote:mozda je hsp odustao od svog programa i te price?
nesto slicno poput hdz90 ...
-
metronom
#879 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Hahaha hoce, hoce, kako neceStupskaBitanga wrote:A mislim da će i SDA u ovoj koaliciji postali manje nacionalna više građanski orijentisana
Steta sto ce se koalicijom sa strankom ogrezlom u kriminalu i korupciji pokopati socijaldemokratija u ovoj zemlji. SDP nakon ove izdaje biraca nece zadugo postici ovakav uspjeh na izborima. 20 godina se prica jedna prica, a sad odjednom koaliranje sa nacionalistickim strankama postade prihvatljivo. Dobro neko rece, isto ona reklama kad lik pije pivo, a preko puta njega stoji neka pravo ruzna zena, nakon svake pive ona postaje sve ljepsa... Ali zato kad nestane piva, ona opet postaje ruzna... Samo sto do tad vec napravis budalu od sebe.
-
gomilego
#880 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
sta se onda tihic sastajo sa ljubicemMihaelj wrote: Platforma je prihvaćena nakon pregovora, a HDZ se uopće nije zvalo na pregovore. HSP se zvalo.
i koliko znamo bas se hdz90 i nudi mjesto za kojim covic i dodik cmizdre...
imaju lanci nesekiraj se ...Mihaelj wrote: Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.
- Banksy
#881 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Hvala ti.Prpa.ba wrote:Banksy wrote:Kako se od predizborne priče o programskim koalicijama i borbi protiv kriminala i fašizma, došlo do ovakve koalicije? Ima li ovakvih pitanja i od vašeg članstva, šta kažu birači, kakve su reakcije s terena?
Oko 40% od ukupnog broja glasova SDP-a doslo je od glasaca razocaranih u SBiH, tako da sa te strane u startu zanemari bilo kakvo protivljenje ovoj koaliciji. Pricu o obespravljenoj masi koja je za SDP glasala zbog programa i dobre kampanje isto mozemo zanemariti, jer je vecina apstinenata otisla SBB-u. Sto se tice clanstva, to je vec za nesto detaljnjije analize.
Naime, slobodno mogu reci da je "Nasa Stranka" generalni sponzor ove koalicije. Zasto? Povukla je najgrlatije idealiste, antiprotivne i mrzitelje "stoke" od naroda, koji su bili nezadovoljni, ali vjerni clanovi SDP-a koji bi sada povukli veliki broj opcinskih i kantonalnih organizacija kontra koalicije, sto bi dovelo i do raskola u SDP-u. Formiranje i prebjezi u NS su kod generalnog clanstva SDP-a doveli do toga da se odbace takva "idealna- 2% glasova" stajalista i da se zauzmu nesto realnije pozicije. Druga posljedica je da se uvidjelo da od nekakvih sirokih koalicija sa 24053434 "gradjanskih & modernih" stranaka nema nista. Na vecini nivoa se vec od pocetka godine najavljivalo da ce SDP najvjerovatnije biti pobjednicka stranka, ali da ce se doci do situacije da se ili bira manje zlo ili opet opozicijske klupe.
Ili, da budem kratak: prilicno velik broj clanova SDP-a je protiv ove koalicije, tu posebno mislim na old-school komuniste i onaj dio clanstva koji je najebao u privatizaciji i postratnom kriminalu od SDA vrhuske. S druge strane, da su te dvije kategorije clanstva jasne, glasne i preduzimljive, do sada bismo imali 4-5 revolucija u BiH. Odlaskom "kafanskih revolucionara" u Nasu Stranku, vise nema ko da povede tu pricu. Ljudi su bili upoznati sa time sta i kako ce se raditi, a unutarpartijska komesanja ce doci sa prvim (ne)rezultatima nove vlasti. Eventualno ce u Tuzli biti problema i prije formiranja kantonalne Vlade, ali nisam upoznat sa tamosnjom situacijom pa cu se suzdrzati od komentara.
Lijep pozdrav.
Tačno, odlična analiza, sve je bilo tako.
Najradikalnije (njih par) su pustili da odu, a gunđajući prvoborci, koji su stari i inertni za neke nove pobune, i nisu kakav problem. Moja prognoza je uvijek bila da štagod SDP uradi, s kim god da koalira, neće izgubiti nijedan glas. Pa i kad se svežu s najcrnjim ustašama i četnicima, njihovo biračko tijelo ostaje disciplinovano i stabilno. Mislim da tu neće imati nikakvih problema.
Nego, zanima me samo šta kažu članstvu i biračima na terenu, kako opravdavaju ovu koaliciju, koji su argumenti?
- Corto Maltese
#882 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
In the Bullseye!Prpa.ba wrote:Banksy wrote:Kako se od predizborne priče o programskim koalicijama i borbi protiv kriminala i fašizma, došlo do ovakve koalicije? Ima li ovakvih pitanja i od vašeg članstva, šta kažu birači, kakve su reakcije s terena?
Oko 40% od ukupnog broja glasova SDP-a doslo je od glasaca razocaranih u SBiH, tako da sa te strane u startu zanemari bilo kakvo protivljenje ovoj koaliciji. Pricu o obespravljenoj masi koja je za SDP glasala zbog programa i dobre kampanje isto mozemo zanemariti, jer je vecina apstinenata otisla SBB-u. Sto se tice clanstva, to je vec za nesto detaljnjije analize.
Naime, slobodno mogu reci da je "Nasa Stranka" generalni sponzor ove koalicije. Zasto? Povukla je najgrlatije idealiste, antiprotivne i mrzitelje "stoke" od naroda, koji su bili nezadovoljni, ali vjerni clanovi SDP-a koji bi sada povukli veliki broj opcinskih i kantonalnih organizacija kontra koalicije, sto bi dovelo i do raskola u SDP-u. Formiranje i prebjezi u NS su kod generalnog clanstva SDP-a doveli do toga da se odbace takva "idealna- 2% glasova" stajalista i da se zauzmu nesto realnije pozicije. Druga posljedica je da se uvidjelo da od nekakvih sirokih koalicija sa 24053434 "gradjanskih & modernih" stranaka nema nista. Na vecini nivoa se vec od pocetka godine najavljivalo da ce SDP najvjerovatnije biti pobjednicka stranka, ali da ce se doci do situacije da se ili bira manje zlo ili opet opozicijske klupe.
Ili, da budem kratak: prilicno velik broj clanova SDP-a je protiv ove koalicije, tu posebno mislim na old-school komuniste i onaj dio clanstva koji je najebao u privatizaciji i postratnom kriminalu od SDA vrhuske. S druge strane, da su te dvije kategorije clanstva jasne, glasne i preduzimljive, do sada bismo imali 4-5 revolucija u BiH. Odlaskom "kafanskih revolucionara" u Nasu Stranku, vise nema ko da povede tu pricu. Ljudi su bili upoznati sa time sta i kako ce se raditi, a unutarpartijska komesanja ce doci sa prvim (ne)rezultatima nove vlasti. Eventualno ce u Tuzli biti problema i prije formiranja kantonalne Vlade, ali nisam upoznat sa tamosnjom situacijom pa cu se suzdrzati od komentara.
Lijep pozdrav.
-
Mihaelj
#883 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Samo pod koju cijenu se nudi to mjesto? Ponuđeno mu je premijersko mjesto, a on pobjegao glavom bez obzira. Nije li to malo čudno? Meni to govori da je cijena bila paklena.gomilego wrote:sta se onda tihic sastajo sa ljubicem
- seln
#884 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
I registrovao si se samo da bi to pitao?Mihaelj wrote:[
I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Neće s HDZ-om jer su ekstremisti i lopovi, ali zato koalira s 3 puta ekstremnijim HSP-om i isto toliko lopovskom SDA. SDP se protivi 3. entitetu, a koalira s HSP-om kojemu 3. entitet obuhvaća cijelu Srednju Bosnu i sva ostala 4 kantona s hrvatskom većinom. Tko je tu lud?
I svi tvoji postovi imaju samo jednu ideju vodilju...hrvatstvo, hrvatstvo, hrvatstvo
- seln
#885 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ja ne vidim problem glede i u svezi osnivanja NS HB.Corto Maltese wrote:Nakon što je Damir H. sinoć hladno izjavio da sudstvo treba da bude nezavisno, ali pod kontrolom, ne vidim smetnju brzom priključenju SNSD ovoj principijelno- programsko- višebojnoj, a nadasve logičkoj koaliciji.
Takodje, postoje odlicni lijekovi za bolesti zuci.
-
elSaik
#886 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Nije tačno. Sa svima su vođeni razgovori, a onim strankama sa kojima je postajao najveći stepen saglasnosti je Platforma ponuđena.Mihaelj wrote:Platforma je prihvaćena nakon pregovora, a HDZ se uopće nije zvalo na pregovore. HSP se zvalo.BSn wrote:Mihaelj wrote:I mene zanima odgovor na ovo pitanje. Neće s HDZ-om jer su ekstremisti i lopovi, ali zato koalira s 3 puta ekstremnijim HSP-om i isto toliko lopovskom SDA. SDP se protivi 3. entitetu, a koalira s HSP-om kojemu 3. entitet obuhvaća cijelu Srednju Bosnu i sva ostala 4 kantona s hrvatskom većinom. Tko je tu lud?
Valjda zato sto je HSP prihvatio ovu platformu, a HDZ nije. To ti je, ujedno, i odogovor o ustavnoj reformi.
- seln
#887 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Idu, ne boj se. Za razliku od reketa, drzavnog udara i sl., aluminijum je isto sto i hb 2001....kraj jos jednog poglavitja.Mihaelj wrote:Da, upravo se vodi istraga oko one afere Reket. HDZ-ovci idu u zatvor.vee-jay wrote:ako hdz ne udje u vlast, pola vrha stranke ce zavrsiti u zatvoru tj. bjeguBeen wrote:Zbog čega Draganu Kordiću, pardon Čoviću, smeta ova platforma :
a) jer će država profunkcionirati
b) jer predviđa oduzimanje lopovski stečene imovine
c) jer će on i Borjana napokon u opoziciju
d) sve navedeno
meni su b i d favoriti, ne znam za vas
-
gomilego
#888 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
kao prvo ja licno mislim da je ta "bjezanija" samo prestava za djecu, pozoriste... i da ljubic trenutno tvrdi pazarMihaelj wrote:Samo pod koju cijenu se nudi to mjesto? Ponuđeno mu je premijersko mjesto, a on pobjegao glavom bez obzira. Nije li to malo čudno? Meni to govori da je cijena bila paklena.gomilego wrote:sta se onda tihic sastajo sa ljubicem
a kao drugo cijenu sebi sastavi iz racuna "ponudjena platforma" ...mozda kao najbitniji dio je odustajanje od treceg...
pitanje je sad samo jeli ta cijena visoka za narod (u ovom slucaju hrvatski)
ili za hdz tajkune
- seln
#889 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Haman lakse nego sto je moze sjebati ova kamarila koja vlada vec 20 godina. Rjesenje svih problema = ostanak SDP u opoziciji.Banksy wrote:
Nije da SDP ne valja, već ne valja ovo što SADA rade. E TO može vrlo lako sjebati BiH.
-
Mihaelj
#890 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Da, evo sad kad sam pitao mogu ići. Pozdrav.seln wrote:I registrovao si se samo da bi to pitao?
Hvala na komplimentu.seln wrote:I svi tvoji postovi imaju samo jednu ideju vodilju...hrvatstvo, hrvatstvo, hrvatstvo
- seln
#891 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Hajde, poskoci.Mihaelj wrote:Da, evo sad kad sam pitao mogu ići. Pozdrav.seln wrote:I registrovao si se samo da bi to pitao?
Allahemanet.
cega se Hrvat stidi, poskok se ponosi.Hvala na komplimentu.seln wrote:I svi tvoji postovi imaju samo jednu ideju vodilju...hrvatstvo, hrvatstvo, hrvatstvo
-
Mihaelj
#892 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ne postoji jača pozicija od premijerskoga mjesta pa ne znam zašto bi radio predstave da dobije nešto više.gomilego wrote:kao prvo ja licno mislim da je ta "bjezanija" samo prestava za djecu, pozoriste... i da ljubic trenutno tvrdi pazar
a kao drugo cijenu sebi sastavi iz racuna "ponudjena platforma" ...mozda kao najbitniji dio je odustajanje od treceg...
ili za hdz tajkune
Da, sigurno je pitanje trećega utjecalo na to. Slažem se. Meni se čini da je Ljubić osjetio da bi mu pristajanje na to mjesto pod tim uvjetima donijelo politički nestanak pa se zato preplašio.
- seln
#893 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Kako god, vlada je bez HDZ.Mihaelj wrote:Ne postoji jača pozicija od premijerskoga mjesta pa ne znam zašto bi radio predstave da dobije nešto više.gomilego wrote:kao prvo ja licno mislim da je ta "bjezanija" samo prestava za djecu, pozoriste... i da ljubic trenutno tvrdi pazar
ili za hdz tajkune
Da, sigurno je pitanje trećega utjecalo na to. Slažem se. Meni se čini da je Ljubić osjetio da bi mu pristajanje na to mjesto pod tim uvjetima donijelo politički nestanak pa se zato preplašio.
Any problem?
p.s. zar ti nisi namjervao otici?
-
Mihaelj
#894 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Nisam, bio sam ironičan oko odlaska.seln wrote:Kako god, vlada je bez HDZ.
Any problem?
Da je vlada bez HDZ-a to ne bi bio nikakav problem, ali će vlada biti bez oba HDZ-a koji su pobrali oko 85-90% glasova hrvatskih birača. To isto tako ne bi bio problem da se ovo sastavljanje vlade ne događa pred krupne i krucijalne promjene uređenja BiH kroz novi ustav koji će urediti položaj svih triju konstitutivnih naroda. Po meni je problem kad se pred konačno uređenje BiH kao moderne države izostavlja volja jednog od njezinih konstitutivnih naroda.
- BHCluster
#895 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Daj bolan probudi se malo kojih 85-90%?Mihaelj wrote:Nisam, bio sam ironičan oko odlaska.seln wrote:Kako god, vlada je bez HDZ.
Any problem?
Da je vlada bez HDZ-a to ne bi bio nikakav problem, ali će vlada biti bez oba HDZ-a koji su pobrali oko 85-90% glasova hrvatskih birača. To isto tako ne bi bio problem da se ovo sastavljanje vlade ne događa pred krupne i krucijalne promjene uređenja BiH kroz novi ustav koji će urediti položaj svih triju konstitutivnih naroda. Po meni je problem kad se pred konačno uređenje BiH kao moderne države izostavlja volja jednog od njezinih konstitutivnih naroda.
-
Mihaelj
#896 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Dobro, koliko je onda? Koliko vidim svi mediji barataju tim brojkama.BHCluster wrote:Daj bolan probudi se malo kojih 85-90%?
- Socijalista
#897 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
HDZ 58%Mihaelj wrote:Dobro, koliko je onda? Koliko vidim svi mediji barataju tim brojkama.BHCluster wrote:Daj bolan probudi se malo kojih 85-90%?
- seln
#898 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
Ko im je kriv kad biraju supke.Mihaelj wrote:Nisam, bio sam ironičan oko odlaska.seln wrote:Kako god, vlada je bez HDZ.
Any problem?
-
Mihaelj
#899 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
A HDZ 1990?Socijalista wrote:HDZ 58%Mihaelj wrote:Dobro, koliko je onda? Koliko vidim svi mediji barataju tim brojkama.BHCluster wrote:Daj bolan probudi se malo kojih 85-90%?
- Socijalista
#900 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP
HDZ 58%[/quote]Dobro, koliko je onda? Koliko vidim svi mediji barataju tim brojkama.
A HDZ 1990?[/quote][/quote]
Ne znam pitao si za HDZ. Tesko je to procjeniti jer su HSP i HDZ90 isli zajedno na izbore. Ukupno dva hadezeja mozda 75%.