Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
SOMA

#876 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by SOMA »

ja71 wrote:
SOMA wrote:
Da si shvatio poantu sta sam htjela reci s mojim opisom tog jednog specificnog Mensch mit Migrationsgrund (ich liebe diesen Begriff :D ), ne bi se kacio na taj dio s imenom. Zadnja recenica je bila kljucna :D

Meni u svoj tvojoj prici nije jasno, da li ti svjesno lazes, ili se svjesno petljas u nesto u cemu nemas pojma.
- "Domaci" stranci su na zadnjem mjestu samo ako nemaju unbeschränkte Arbeitserlaubnis, a nju imaju svi koji odgovaraju tvom pocetnom opisu (rodjeni u BRD, itd...)
U redu ja sam ovdje ofulo, izvinjavam se.
U tzv. Inländerprimat spadaju takodje i stranci sa "Arbeitsberechtigung"
ali ne i oni sa samo "Arbeitserlaubnis".
SOMA wrote: - Vecina ti tvojih "domacih" stranaca, koji su na biro, su oni iz kategorije sto ne znaju dovoljno njemacki. Da li si ikad bio u jednoj Hauptschule i popricao s klincima od 16-17 godina? Koji su rodjeni ovdje? Jesi cuo kakav njemacki oni govore? Zasto govore tako?
I da, da li si ikad cuo za izraz "Deutschenfeindlichkeit"?
"Deutschenfeindlichkeit" se ne moze razdvojiti od "Ausländerfeindlihckeit"
Ne znam koje je uzrok a koje posljedica.
Jedan pametan ciko (a ja sam mnu zaboravio ime) je reako da "Jedan nacionalizam izaziva sledeci nacionalizam".

Sta je problem ako klinci pricaju drugacije ?
To ti se zove sleng.
Jesi li mozda cula za izraz "Jiddisch" ?
Zasto su Jevreji tada imali Jiddisch ?
Ili zasto su Crnci u USA razvili sleng

Bilo bi interesantno pitanje, zasto se sleng cesto razvija u mijesanim sredinama.
Po meni je to vise vrsta kulturnog bogatsva a ne nesto protiv cega se treba boriti.
Koja je razlika izmedju Arbeitserlaubnis i Arbeitsberechtigung?

Problem naravno nije ako klinci pricaju drugacije, problem je ako pricaju drugacije a ne znaju normalno. Vidim ja, ti nikad nisi bio na skolskom dvoristu jedne Hauptschule ;-)
ja71

#877 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

SOMA wrote: Koja je razlika izmedju Arbeitserlaubnis i Arbeitsberechtigung?
Ma ne znam ni ja tacno.
Samo mislim (a bolje je da ti to 100% provjeris) da Arbeitsberechtigung dobijes direkt u pasos (ako imas neograniceni boravak) i ne moras ponovo u Arbeitsamt ici.
Dok Arbeitserlaubnis moras traziti u Arbeitsamtu, posto npr. nemas neogranicenu dozvolu boravka (to je bila moja procedura onako usput).
SOMA wrote: Problem naravno nije ako klinci pricaju drugacije, problem je ako pricaju drugacije a ne znaju normalno. Vidim ja, ti nikad nisi bio na skolskom dvoristu jedne Hauptschule ;-)
Da skratim: Problem je sto ti klinci gube svoj izvorni identitet bez da su primili Njemacki.
SOMA

#878 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by SOMA »

ja71 wrote:
SOMA wrote: Koja je razlika izmedju Arbeitserlaubnis i Arbeitsberechtigung?
Ma ne znam ni ja tacno.
Samo mislim (a bolje je da ti to 100% provjeris) da Arbeitsberechtigung dobijes direkt u pasos (ako imas neograniceni boravak) i ne moras ponovo u Arbeitsamt ici.
Dok Arbeitserlaubnis moras traziti u Arbeitsamtu, posto npr. nemas neogranicenu dozvolu boravka (to je bila moja procedura onako usput).
pa o tome ti govorim, ako si rodjen u Njemackoj u najmanju ruku imas niederlassungserlaubnis s neogoranicenom radnom dozvolom. Za te osobe ne vazi ranking drzavljanin BRD - EU-stranac - ostali na birou.
SOMA wrote: Problem naravno nije ako klinci pricaju drugacije, problem je ako pricaju drugacije a ne znaju normalno. Vidim ja, ti nikad nisi bio na skolskom dvoristu jedne Hauptschule ;-)
ja71 wrote:Da skratim: Problem je sto ti klinci gube svoj izvorni identitet bez da su primili Njemacki.
slusaj, njemacku drzavu apsolutne ne interesuje izvorni identitet a ni sekunde joj nije problem - problem joj je sto ne govore njemacki a ocekuju du budu tretirani kao ostali koji govore njemacki.
zonbirile

#879 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zonbirile »

dosta naprđivanja,pitajte naše kako su ušli u školu za pačiče male da bi u SAD dobili status,državljanstvo.
exliberal

#880 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

Ja neznam sto se ljudi toliko cude na ove izjave?
Multikultura je mogucnost zajednickog zivljenja i to je to. Problem sto vi spominjete je prisutan u svim zapadnim drzavama i tu nema izuzetaka. Ja sam u Kanadi i i ovdje se sve vise javljaju protesti zbog neintegracije prvestveno imigranata koji slijede islam kao vjeru. Dali je greska napravljena na drzavnom nivou kod integracije ovih imigranata ? Donekle jeste ali da je dio krivice i to pozamasni je na srani imigranata i to stoji. Ja sam primjetio da narod najvise nervira cinjenica da ogromna vecina imiranata moli i kumi da usele ovdje i onda cim dodju oni bi da mjenjaju sistem da bude kao u njihovim drzavama. Mislim ako ti se nije svidjao serijatski zakon zasto ga zelis ovdje, znao si da to ovdje nemoze proci. Da nebude da samo kritikujem muslimane mnogo naseg svijeta je doso ovdje i kad odem kod njih kuci , na radiju/tv su nasi kanali, novine na stolu naravno nase....kupuju samo po nasim prodavnicama i kukaju kako ovdje nevalja...kad im kazes vratite se ...eh cuj to....
Uostalom da vas pitam....koliko volite sandjaklilje ili kosovare po Sarajevu...... ;-)
ja71

#881 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

SOMA wrote: slusaj, njemacku drzavu apsolutne ne interesuje izvorni identitet a ni sekunde joj nije problem - problem joj je sto ne govore njemacki a ocekuju du budu tretirani kao ostali koji govore njemacki.
Pa kako rijesiti problem ako zanemarujes uzorke njegovog nastanka.
Je si li se mozda zapitao zasto su stranci skloniji kriminalu.
Samo ne zaboravi da to vazi iskljucivo za 2. u 3. generaciju. Njihovi ocevi koji su 70-tih dolazili (1. generacija) u Njemacku su imali ratu kriminaliteta ispod prosjeka.
Fratris

#882 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Fratris »

Image

Ovo je policajac iz Kanade. Ne obični, nego federalna murija. Ovo je službena uniforma, uključujući i turban kojeg ovaj policajac nosi jer je Sikh. On je u stvari prvi Sikh koji je dobio pravo nositi turban dok je na dužnosti. To je bilo nekad tamo 1990. kada je nakon 2 godine pravnih borbi kanadski vrhovni sud donio odluku da policija ne može braniti Sikhima nošenje turbana na dužnosti.

Zašto navodim ovo? Zato što je ovo primjer pravog pristupa multikulturalizmu. Doći u državu koja ti pruža sigurnost, posao i slobodu i onda odmah tražiti da oni poštuju tvoju kulturu je u najmanju ruku nezahvalno. Ako ti nisi spreman prihvatiti vrijednosti svoje nove države, kako možeš išta tražiti za sebe. Baltej Dhillon, koji je na slici gore, nije tražio pravo da nosi turban. On je tražio pravo da nosi turban dok svoj život stavlja na kocku za svoju državu i svoje društvo. I tada je bilo protesta oko ovog, bunili su se desničari, ali niko nije mogao Dhillonu prigovoriti da ne voli ovu zemlju. Nije Kanada Bosna pa da je zbog korupcije biti policajac super posao.

Ovo je u Kanadi normalno i u vojsci.

Image

Jebi ga, čovjek je spreman poginuti za svoju državu, pa ko bi imao muda i obraza nešto mu prigovoriti za turban. Ali kad u sred Berlina na stadion navijaš za Tursku, a roditelji ti rođeni u Njemačkoj, i još tražiš da Nijemci poštuju tvoje puno više nego što ti poštuješ njihovo, šta reći?
exliberal

#883 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by exliberal »

Fratris

Ovo sto si napisao za siike u kanadi je djelimicno tacno....da budem cinican dok ces da hapsis i ratujes za drzavu mozes da zadrzis turban medjutim kad je privatno...... Prosle godine je bio slucaj kad je jedan siik zaustavljen na motoru jer nije nosio kacigu...naravno potegao je pitanje ugrozenih ljudskih prava i vidi izgubio je na sudu.....sa druge strane dozvolili su tim istim sikima da nise svoje tradicionalne nozeve i na javnim mjestima jer je to dio tradicije. Obrazlozenje je bilo da to nepredstavlja opasnost mada se desilo par slucajeva gdje su ti nozevi koristeni i povrede nanesene i sad je i to pod upitnikom.
Helikopter

#884 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

Merkelova za više imigranata u državnim institucijama
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/101030072

Image
Angela Merkel

Cestitam :D
Shoba

#885 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Shoba »

Klodovik wrote:
sammo wrote:To je izjavila Angela Merkel u smislu lose integracije stranaca u njemacko drustvo...neznanje jezika isl. Sta to znaci? Zeleno svjetlo za nacionaliste u Njemackoj? Novi neki filter za doseljenike? Ili mozda po uzoru Francuske...vracanje Roma i kasnije ostalih neintegriranih?
Danas čitam da će BiH za 20 godina imati 750.000 stanovnika manje. Trebali bismo mi primiti u zemlju (ako bi ko htio doći) nekih 100.000 Nijemaca i barem po 50.000 Kineza, Tanzanijaca, Tajlanđana, Roma, Francuza, Haićana... osigurati im sva moguća prava i integrirati ih kako treba. Da mi pokažemo Nijemcima kako se to radi.
mozda si ovo rekao u sali, ali to je zaista najbolje rjesenje za BiH, razbijanje troglave nemani bi se moralo desiti globalizacijom...

Ja bih odmah pustio da u BiH ulazi ko hoce, bez pasosa, viza...BUJRUM...!!! :bih:
Helikopter

#886 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

Shoba wrote:
Klodovik wrote:
sammo wrote:To je izjavila Angela Merkel u smislu lose integracije stranaca u njemacko drustvo...neznanje jezika isl. Sta to znaci? Zeleno svjetlo za nacionaliste u Njemackoj? Novi neki filter za doseljenike? Ili mozda po uzoru Francuske...vracanje Roma i kasnije ostalih neintegriranih?
Danas čitam da će BiH za 20 godina imati 750.000 stanovnika manje. Trebali bismo mi primiti u zemlju (ako bi ko htio doći) nekih 100.000 Nijemaca i barem po 50.000 Kineza, Tanzanijaca, Tajlanđana, Roma, Francuza, Haićana... osigurati im sva moguća prava i integrirati ih kako treba. Da mi pokažemo Nijemcima kako se to radi.
mozda si ovo rekao u sali, ali to je zaista najbolje rjesenje za BiH, razbijanje troglave nemani bi se moralo desiti globalizacijom...

Ja bih odmah pustio da u BiH ulazi ko hoce, bez pasosa, viza...BUJRUM...!!!
:bih:
Taj uvoz, svake godine u odredjenom procentu, skolovanih stranaca/imigranata iz cijelog svijeta koji bi zivjeli, radili i otvarali svoje firme u Bosni i Hercegovini bi bilo odlicno rjesenje za drzavu Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovnistvo zbog negativne BH demografije a zbog toga i negativne ekonomije. Medjutim Bosna i Hercegovina nije ekonomski i privredno bogata drzava, nema skoro nikakav izvoz i ona kao tako slaba, siromasna i nerazvijena drzava ne moze uvoziti strance i obezbjediti im ekonomsku i svaku drugu podrsku, sigurnost a samim tim nema nikakvih uslova i mehanizama za uvoz i integraciju stranaca. Uvoziti strance i ekonomski i na sve druge nacine prosperirati sa njima imaju mogucnost jedino razvijene, bogate i veoma privredno jake drzave svijeta. Uvoz skolovanih stranaca u BiH bi mogli uporediti sa evropskim fudbalskim klubovima i kupovinom/uvozom najboljih igraca. Samo bogati klubovi imaju ekonomsku mogucnost kupovine najboljih igraca i zato sa takvim igracima su na elitnim vrhovima u domacoj ligi kao i u internacionalnim takmicenjima. Siromasni klubovi nemaju mogucnost kupovine najboljih igraca.
Shoba

#887 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Shoba »

Shoba wrote:
Klodovik wrote:

Ja bih odmah pustio da u BiH ulazi ko hoce, bez pasosa, viza...BUJRUM...!!!
Taj uvoz, svake godine u odredjenom procentu, skolovanih stranaca/imigranata iz cijelog svijeta koji bi zivjeli, radili i otvarali svoje firme u Bosni i Hercegovini bi bilo odlicno rjesenje za drzavu Bosnu i Hercegovinu i njeno stanovnistvo zbog negativne BH demografije a zbog toga i negativne ekonomije. Medjutim Bosna i Hercegovina nije ekonomski i privredno bogata drzava, nema skoro nikakav izvoz i ona kao tako slaba, siromasna i nerazvijena drzava ne moze uvoziti strance i obezbjediti im ekonomsku i svaku drugu podrsku, sigurnost a samim tim nema nikakvih uslova i mehanizama za uvoz i integraciju stranaca. Uvoziti strance i ekonomski i na sve druge nacine prosperirati sa njima imaju mogucnost jedino razvijene, bogate i veoma privredno jake drzave svijeta. Uvoz skolovanih stranaca u BiH bi mogli uporediti sa evropskim fudbalskim klubovima i kupovinom/uvozom najboljih igraca. Samo bogati klubovi imaju ekonomsku mogucnost kupovine najboljih igraca i zato sa takvim igracima su na elitnim vrhovima u domacoj ligi kao i u internacionalnim takmicenjima. Siromasni klubovi nemaju mogucnost kupovine najboljih igraca.
Doslo je u sarajevo dosta kineza, ali su ih lokalni otjerali jer su radili previse, roba im je bila jeftinija....

Mi smo neki cudan narod, volimo svijet ali samo na TV...u sustini smo rasisti i hipokrate...
ja71

#888 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by ja71 »

Fratris wrote: Ali kad u sred Berlina na stadion navijaš za Tursku, a roditelji ti rođeni u Njemačkoj,
Pa i ja bih navijo za BiH kad bi igrali protiv Svaba ?
Fratris

#889 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Fratris »

ja71 wrote:Pa i ja bih navijo za BiH kad bi igrali protiv Svaba ? :bih:
A onda bi se ibretio kad te Švabe smatraju za stranca koji bi se trebao vratiti u svoju zemlju?

Ja živim u onoj zemlji koju najviše volim. Ne kontam zašto ljudi žive u Njemačkoj ako više vole Tursku, BiH, Maroko, ili šta ja znam.
osa

#890 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by osa »

Fratris wrote:
A onda bi se ibretio kad te Švabe smatraju za stranca koji bi se trebao vratiti u svoju zemlju?

Ja živim u onoj zemlji koju najviše volim. Ne kontam zašto ljudi žive u Njemačkoj ako više vole Tursku, BiH, Maroko, ili šta ja znam.

jedno su osjećaji a drugo razum, osjećajimaq se ne upravlja i ne treba ih osuđivati, naravno ako ne vode u zlo....
cyprus

#892 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by cyprus »

Fratris wrote:

Ja lično ne bih imo obraza živjeti u Njemačkoj, a navijat protiv njemačke reprezentacije i mahat bilo kakvim zastavama osim crno-crveno-žute trobojnice... :shock: :oops:

Dakle dijelim Fratrisovo čuđenje :!: :?:
paloma

#893 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by paloma »

cyprus wrote:
Fratris wrote:

Ja lično ne bih imo obraza živjeti u Njemačkoj, a navijat protiv njemačke reprezentacije i mahat bilo kakvim zastavama osim crno-crveno-žute trobojnice... :shock: :oops:

Dakle dijelim Fratrisovo čuđenje :!: :?:
Kakve to veze ima koga volis, koga ne, koga vise, koga manje...

De pitaj koliko je ucesnika ove diskusije 3. juna bilo u Fraknfurtu i na utakmici Njemacka - BiH, koji su dres nosili i koje su pjesme pjevali...

Image

(da bi se vidjela cijela slika: right click + view image)

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
MUNAFIK

#894 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by MUNAFIK »

stani malo da vidim da li razumijem sa vi pisete...

Znaci ja sada odem sa porodicom zivjeti u Njemacku i 2015 godine BiH dodje na gostovanje u Njemacku i ja dem na utakmicu i trebam da navijam za NJEMACKU??? jel to to ili...

Ako je to to onda :shock: :shock: :shock: na hiljaditu..... :-)
cyprus

#895 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by cyprus »

MUNAFIK wrote:stani malo da vidim da li razumijem sa vi pisete...

Znaci ja sada odem sa porodicom zivjeti u Njemacku i 2015 godine BiH dodje na gostovanje u Njemacku i ja dem na utakmicu i trebam da navijam za NJEMACKU??? jel to to ili...

Ako je to to onda :shock: :shock: :shock: na hiljaditu..... :-)
Pa ako nećeš prihvatit Njemačku kao svoju državu, zašto bi išao tamo? :-)
Mrs.Zurbrigen

#896 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

ma koga briga za koga neko navija. ko da je to tema... mislim, ima dovoljno svaba koji ne navijaju za svapsku reprezentaciju, kojih nije briga za bundesligu, koji radije gledaju manu nego fc bayern... fakat svejedno.

ne, ja mislim da se radi o tome, da li se interesiras za zemlju u kojoj zivis. da li se ikad usudis kupiti svapske novine, pa makar to bio bild, ili samo sjedis pred trt i citas hürriyet. da li znas ko je u stvari ta gospodja merkel ili te samo zanima medvedjeva politika. da li kontas kako funkcionise obrazovni sistem ili kad cujes rijec skola automatski mislis na svoju skolu u tirani. da li, ako neko kaze grundgesetz, kazes, da, to je zakon koji postujem, ili kazes, nein, hat nix zu tun mit meiner kultur, wir haben unsere eigenen gesetze.

sto se reprezentacija tice, ko ih sisa... nek navija svako za kog hoce. samo nek se ne tuku...
Helikopter

#897 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

Ako je to to onda :shock: :shock: :shock: na hiljaditu.....
:-)
Ne znam cemu se cudis? Zasto bi se u takvim utakmicama moralo navijati za samo jednu ili samo za drugu stranu? Ako si se iselio iz tvoje maticne drzave Bosne i Hercegovine u tvoju neku drugu po prioritetu drugu maticnu drzavu u ovom slucaju Njemacku ili si rodjen u njemackoj od roditelja Bosanaca ili iz mjesovitog braka njemac/bosanka i slicno vjerovatno ces navijati neutralno za obadvije reprezentacije i Bosnu i Hercegovinu i Njemacku i reci u takvim utakmicama nek pobjedi bolji :lol:
Mrs.Zurbrigen

#898 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

Helikopter wrote:

Ne znam cemu se cudis? Zasto bi se u takvim utakmicama moralo navijati za samo jednu ili samo za drugu stranu? Ako si se iselio iz tvoje maticne drzave Bosne i Hercegovine u tvoju neku drugu po prioritetu drugu maticnu drzavu u ovom slucaju Njemacku ili si rodjen u njemackoj od roditelja Bosanaca ili iz mjesovitog braka njemac/bosanka i slicno vjerovatno ces navijati neutralno za obadvije reprezentacije i Bosnu i Hercegovinu i Njemacku i reci u takvim utakmicama nek pobjedi bolji :lol:
hmmm... zasto onda u sarajevu ne navijaju svi za zelju i za sarajevo. ili u minhenu za 1860 i bayern. ili u hamburgu za st. pauli i hsv?

:D
Helikopter

#899 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

Mrs.Zurbrigen wrote:
Helikopter wrote:

hmmm... zasto onda u sarajevu ne navijaju svi za zelju i za sarajevo. ili u minhenu za 1860 i bayern. ili u hamburgu za st. pauli i hsv?

Polup'o si loncice, nije to ista stvar :cry: Ti pises o lokalnim navijacima i lokalnim klubovima iz istog grada i iste drzave a ovdje se radi o navijanju prema reprezentacijama drugih internacionalnih drzava :zoka:
Mrs.Zurbrigen

#900 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Mrs.Zurbrigen »

Helikopter wrote: Polup'o si loncice, nije to ista stvar :cry: Ti pises o lokalnim navijacima i lokalnim klubovima iz istog grada i iste drzave a ovdje se radi o navijanju prema reprezentacijama drugih internacionalnih drzava :zoka:
[/quote]

za mene isto. ne smatram da je navijanje za bilo koju reprezentaciju bitno da bi se osobu smatralo integriranom. or different: ne smatram navijanje za reprezentaciju zemlje u kojoj zivis kao dokaz tvoje odanosti toj zemlji...
standard je ionako da raja navija za tursku, ako turska ispadne, navija za njemacku, ako njemacka ispadne, solidarizira se sa talijanskim komsijom i navija za italiju itd...

jedina stvar sto je bila vrlo glupa u igri svabija - turska je bila reakcija publike na mesuta. pa *ebiga, ako je on odlucio da igra za njemacku, nek igra za njemacku, ko mu smeta. a da na jednoj utakmici ne mozes biti neutralan, ili fokusirati samo na kvalitetu igre, to je logicno. ne igra se nogomet radi kvalitete igre... :D
Post Reply