Koja je razlika izmedju Arbeitserlaubnis i Arbeitsberechtigung?ja71 wrote:U redu ja sam ovdje ofulo, izvinjavam se.SOMA wrote:
Da si shvatio poantu sta sam htjela reci s mojim opisom tog jednog specificnog Mensch mit Migrationsgrund (ich liebe diesen Begriff), ne bi se kacio na taj dio s imenom. Zadnja recenica je bila kljucna
![]()
Meni u svoj tvojoj prici nije jasno, da li ti svjesno lazes, ili se svjesno petljas u nesto u cemu nemas pojma.
- "Domaci" stranci su na zadnjem mjestu samo ako nemaju unbeschränkte Arbeitserlaubnis, a nju imaju svi koji odgovaraju tvom pocetnom opisu (rodjeni u BRD, itd...)
U tzv. Inländerprimat spadaju takodje i stranci sa "Arbeitsberechtigung"
ali ne i oni sa samo "Arbeitserlaubnis".
"Deutschenfeindlichkeit" se ne moze razdvojiti od "Ausländerfeindlihckeit"SOMA wrote: - Vecina ti tvojih "domacih" stranaca, koji su na biro, su oni iz kategorije sto ne znaju dovoljno njemacki. Da li si ikad bio u jednoj Hauptschule i popricao s klincima od 16-17 godina? Koji su rodjeni ovdje? Jesi cuo kakav njemacki oni govore? Zasto govore tako?
I da, da li si ikad cuo za izraz "Deutschenfeindlichkeit"?
Ne znam koje je uzrok a koje posljedica.
Jedan pametan ciko (a ja sam mnu zaboravio ime) je reako da "Jedan nacionalizam izaziva sledeci nacionalizam".
Sta je problem ako klinci pricaju drugacije ?
To ti se zove sleng.
Jesi li mozda cula za izraz "Jiddisch" ?
Zasto su Jevreji tada imali Jiddisch ?
Ili zasto su Crnci u USA razvili sleng
Bilo bi interesantno pitanje, zasto se sleng cesto razvija u mijesanim sredinama.
Po meni je to vise vrsta kulturnog bogatsva a ne nesto protiv cega se treba boriti.
Problem naravno nije ako klinci pricaju drugacije, problem je ako pricaju drugacije a ne znaju normalno. Vidim ja, ti nikad nisi bio na skolskom dvoristu jedne Hauptschule