CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
poznanik

#876 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

tuli28 wrote:Interesuje me, dali odjeca kupljena u hrvatskoj cija vrijednost 1 artikla nije veca 0d 30-40 km podlijee carini...pri tome da navedem, da se radi o kupovini odjece,sve ralicit artikli, tipa djecije gardarobe,odrasle i sl.Ali bi se moda u toj kupovini nabraalao i oko 2.500 km.

Vjerovatno misliš na plaćanje carine...Carini se sva roba koja prelazi u carinsko područje BiH, ali su uvoznici za odrređene robe ili po drugim uslovima, oslobođeni od plaćanja carine. Npr. oslobođeni su uvoznici koji, u putničkom saobraćaju, prilikom prelaska granice, unose robu za vlastite potrebe u vrijednosti do 200 KM. Ovo ograničenje odnosi se na jednu osobu i jedan uvoz u 24 sata. Iz ove povlastice izuzeti su alkoholni proizvodi, duhan i duhanski proizvodi i parfemi.

Za vrijednost robe do 3.000 KM u putničkom saobraćaju u prelasku granice ne sačinjava se carinska deklaracija - carinik u skraćenom postupku vrši obračun carine i pdv po stopi od 10%. Za robu preko 3.000 KM vrijednosti, mora se sačiniti pisana prijava za uvoz na obrascu JCI u IM4 postupku, uz posredstvo špeditera, i obračun carine prema određenim tarifnim stavovima.
burekodsira

#877 Re: CARINA U BiH

Post by burekodsira »

koliki su troskovi na uvoz nove motorne zage, vrijednosti 250eura, licno automobilom?
thx unaprijed :thumbup:
Oxygenn

#878 Re: CARINA U BiH

Post by Oxygenn »

Pitanje za poznanika a i druge ako su se susreli sa slicnom situacijom

Imam problema sa HDD pa hocu da pokrenem slucaj kod WD-a (http://www.wdc.com/en/) za zamjenu diska RMA (Return Merchandise Authorization)

Postoji procedura po kojoj prvo oni meni salju novi disk, a ja kada dobijem novi disk na kucnu adresu moram da posaljem stari njima nazad u ameriku

Da ne bi ispala skuplja pita neg' tepsija interesuje me hoce li me rebnuti na carini za novi disk, vrijednost u americi je oko 100$ a oni ce ga sigurno slati sigurno nekom brzom postom
(vrijednost slicnog diska u Sarajevu je oko 200-250KM)

Stari disk bi slao preko nase bh poste i po njihovom kalkulatoru to dodje nekih 50-60KM za paket tezine oko 700grama, imam li jos ikakvih troskova vezano za carinu kada saljem disk za ameriku

Unaprijed hvala na odgovoru
poznanik

#879 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

burekodsira wrote:koliki su troskovi na uvoz nove motorne zage, vrijednosti 250eura, licno automobilom?
thx unaprijed :thumbup:
Tarifna oznaka je 8467 22 1000 – – – lančane pile sa stopom carine od 10%.

U putničkom saobraćaju, na granici, carinik vrši obračun dadžbina po jedinstvenoj stopi od 10% i na zbir vrijednosti carine i transakcijske obračunava pdv od 17%.
poznanik

#880 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Oxygenn wrote:Pitanje za poznanika a i druge ako su se susreli sa slicnom situacijom

Imam problema sa HDD pa hocu da pokrenem slucaj kod WD-a (http://www.wdc.com/en/) za zamjenu diska RMA (Return Merchandise Authorization)

Postoji procedura po kojoj prvo oni meni salju novi disk, a ja kada dobijem novi disk na kucnu adresu moram da posaljem stari njima nazad u ameriku

Da ne bi ispala skuplja pita neg' tepsija interesuje me hoce li me rebnuti na carini za novi disk, vrijednost u americi je oko 100$ a oni ce ga sigurno slati sigurno nekom brzom postom
(vrijednost slicnog diska u Sarajevu je oko 200-250KM)

Stopa carine na HD je 5% u uvozu, na što se poslije obračuna i pdv od 17%, sve na carinsku osnovicu u domaćoj valuti. (Tar. oznaka 8471 70 50 00)

Stari disk bi slao preko nase bh poste i po njihovom kalkulatoru to dodje nekih 50-60KM za paket tezine oko 700grama, imam li jos ikakvih troskova vezano za carinu kada saljem disk za ameriku

Što se tiče carinskih procedura - nema. Jedino Pošta moža obračunati neku naknadu, ali to si već prikazao iznad.

Unaprijed hvala na odgovoru
burekodsira

#881 Re: CARINA U BiH

Post by burekodsira »

zahvaljujem :thumbup: tako je otprilike i bilo (provjeravam za rodbinu koji su to vec prosli a nisu bili sigurni da li je to to)
vulpes

#882 Re: CARINA U BiH

Post by vulpes »

Raspberry je stigao juče ujutro, nakon 8 dana od poručivanja sa modmypi.com. Poštar je ostavio paket pred vratima i nisam platio ni feninga.
skafiskafsnjak

#883 Re: CARINA U BiH

Post by skafiskafsnjak »

25.10.2012 14:13:15 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
25.10.2012 15:07:38 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ

Ljudi, sta ovo znaci ? Da ce mi ocariniti ili sta ? U pitanju su neke sportske naocale od 30km , bezveze .
motorola01

#884 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

L00d wrote:25.10.2012 14:13:15 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ
25.10.2012 15:07:38 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke na Carinu - UVOZ

Ljudi, sta ovo znaci ? Da ce mi ocariniti ili sta ? U pitanju su neke sportske naocale od 30km , bezveze .
Ne mora znaciti da ce cariniti i vjerovatno i nece ako je tako kao sto kazes...
skafiskafsnjak

#885 Re: CARINA U BiH

Post by skafiskafsnjak »

motorola01 wrote:
L00d wrote:25.10.2012 14:13:15 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - UVOZ

TAcnije, 22,19 USD .
A znaci, ovo je standardna procedura ? bez obzira hoce li se cariniti ili ne ..? :mrgreen:

EDIT : prije sam narucivao prijatelju neki jeftini sad od 25 KM . I sad imam jos 2 stvari sto sam narucio ... to je u razmaku od nekoliko dana . Znaci, od drugog prodavca i sve . Da li oni to mogu znati ili sta vec ?
motorola01

#886 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

L00d wrote:
motorola01 wrote:

TAcnije, 22,19 USD .
A znaci, ovo je standardna procedura ? bez obzira hoce li se cariniti ili ne ..? :mrgreen:

EDIT : prije sam narucivao prijatelju neki jeftini sad od 25 KM . I sad imam jos 2 stvari sto sam narucio ... to je u razmaku od nekoliko dana . Znaci, od drugog prodavca i sve . Da li oni to mogu znati ili sta vec ?
Ne mogu. Kako njima dolazi, tako i oni otvaraju i pregledaju sta hoce, a sta ne. I meni su tako patike stigle i poslane na carinu i ja se pravo zabrinuo :) jer su kostale sa shippingom oko 180 dolara i na kraju dobijem zuti papiric od poste da odem i podignem, kad tamo samo 9,5KM posti :) .
CaneBos

#887 Re: CARINA U BiH

Post by CaneBos »

poznanik wrote:
holowey wrote:eto, naruci raspberry pi pa ces vidjeti sta ce ti sve biti ponudjeno za transport... rs je samo tu bio posrednik, jedan od dva kod kojih se raspbbery u to vrijeme mogao naruciti...

UK-RS nije mogao biti posrednik, ako si njima platio robu u kojoj je bila uključena cijena transporta (paritet CPT Sarajevo). Ukoliko si robu kupio na paritetu EXW, onda odgovornost za transport pada na tebe, na kupca, što znači i puno pravo na odabir željenog vozara.

Pregledao sam web http://uk.rs-online.com/web/ i nisam odavno vidio profesionalnije internet prezentacije odgovornosti. Takođe, nigdje nisam našao DHL kao uslov, bilo čemu... :-)
Na mnogim stranicama i neces naci da igdje pise DHL kao uslov, nego ce ti to biti "uslov" tek kada dodjes do kraja transakcije, dakle samog placanja artikla. Tada ti izbaci cijenu artikla plus cijenu shippinga, a za shipping ti ponudi recimo 1 ili 2 opcije..i cik pogodi koja je to 1 ili 2 opcije :D

Dakle, covjek ima pravo kad kaze da uslove DHL-om, Fedexom ili slicno..
vaučer

#888 Re: CARINA U BiH

Post by vaučer »

Pitanje za rezidentnog eksperta poznanika ako kad uhvati vremena da odgovori.
Što je potrebno kako bi se u BIH uvele umjetničke slike za izložbu (ne za prodaju) na određeno vrijeme od recimo 20-tak dana radi održavanja izložbe?
poznanik

#889 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

vaučer wrote:Pitanje za rezidentnog eksperta poznanika ako kad uhvati vremena da odgovori.
Što je potrebno kako bi se u BIH uvele umjetničke slike za izložbu (ne za prodaju) na određeno vrijeme od recimo 20-tak dana radi održavanja izložbe?
Ništa specijalno, jer se ovdje ne radi o izvozu umjetničkog blaga BiH, za čiji izvoz treba obezbijediti adekvatne entitetske dozvole, već o uvozu. Izvoznik treba imati te dozvole iz svoje države.

Kod uvoznog carinjenja obavlja se postupak privremenog uvoza, na određeni rok i s određenim razlogom. Taj razlog sačinjava se u pisanoj formi, sačinjava ga organizator izložbe, koji ujedno može biti i uvoznik, i na čijem memorandumu se sačinjava Izjava o izložbi i Specifikacija svih umjetničkih djela koja će biti privremeno uvezena, na kojoj moraju biti upisana imena autora i nazivi njihovih djela, a poželjno je priložiti i color fotografije tih djela, kao dokaz. Ostalo će pripremiti špediter, napisaće zahtjev carinskoj službi za odobrenje privremenog uvoza, daće svoju garanciju, podnijeće JCI Prijavu, itd.

Nakon prestanka privremenog uvoza, svako djelo mora biti vraćeno. Ona slika koja slučajno bude prodana, biće tretirana u redovnom uvozu, za nju će biti izvršena procjena vrijednosti i izvršen obračun carine i pdv.
Leftist

#890 Carina iz USA - narudzba ebay

Post by Leftist »

Raja interesuje me da li je normalno da mi u posti traze 73,20 KM da platim pri preuzimanju robe koju sam ja na ebay-u platio 40$ + 84,80$ dostavu ? Nelogicno mi da nesto platim 40$ (cca 60KM) a carinu 73,20 KM !?
Dugi nožni nokti

#891 Re: Carina iz USA - narudzba ebay

Post by Dugi nožni nokti »

Prije par mjeseci, mom drugu se desila slična stvar. Naime, naručio je jaknu (u cijenu uračunata i poštarina), da bi mu ovi iz pošte rekli da mora dati 88 KM za carinu. On je rekao da neće i da mogu komotno vratiti jaknu i riješen problem. Nazvali su ga nakon sat-dva i rekli da se desio nesporazum i da može podići paket. :lol:
vanjki

#892 Re: Carina iz USA - narudzba ebay

Post by vanjki »

pa odnesi racun sa paypala i to ce uzeti kao osnovicu jbg..tako je meni bilo za naocale
Leftist

#893 Re: Carina iz USA - narudzba ebay

Post by Leftist »

vanjki wrote:pa odnesi racun sa paypala i to ce uzeti kao osnovicu jbg..tako je meni bilo za naocale

Kako da isprintam paypal racun? ja sam isprintao samo transaction details tu pise sta sam kupio, od koga, cijena stvari, postarine itd.
motorola01

#894 Re: Carina iz USA - narudzba ebay

Post by motorola01 »

Leftist wrote:Raja interesuje me da li je normalno da mi u posti traze 73,20 KM da platim pri preuzimanju robe koju sam ja na ebay-u platio 40$ + 84,80$ dostavu ? Nelogicno mi da nesto platim 40$ (cca 60KM) a carinu 73,20 KM !?
Sve ti je u redu sa procjenom jer je stvar placena 125 dolara(180 i nesto KM). Neki prodavci svjesno umanje cijenu artikla na ustrb shippinga, ali na kraju kupca izadje isto. Mislim da se nemas na sto zaliti,ali eto..
Leftist

#895 Re: Carina iz USA - narudzba ebay

Post by Leftist »

motorola01 wrote:
Leftist wrote:Raja interesuje me da li je normalno da mi u posti traze 73,20 KM da platim pri preuzimanju robe koju sam ja na ebay-u platio 40$ + 84,80$ dostavu ? Nelogicno mi da nesto platim 40$ (cca 60KM) a carinu 73,20 KM !?
Sve ti je u redu sa procjenom jer je stvar placena 125 dolara(180 i nesto KM). Neki prodavci svjesno umanje cijenu artikla na ustrb shippinga, ali na kraju kupca izadje isto. Mislim da se nemas na sto zaliti,ali eto..

Ok, ako je to to onda jbga, platit' cu i uzet' to sto je stiglo samo necu da me puknu po usima. Koja je stopa te carine uopste ? onda mora biti preko 30% ?
holowey

#896 Re: Carina iz USA - narudzba ebay

Post by holowey »

Leftist wrote:
motorola01 wrote:

Ok, ako je to to onda jbga, platit' cu i uzet' to sto je stiglo samo necu da me puknu po usima. Koja je stopa te carine uopste ? onda mora biti preko 30% ?
carina 15%, pdv 17%, taxa 10km, uplatnice 4km, pregled 2.5km... nabere se...
Leftist

#897 Re: CARINA U BiH

Post by Leftist »

To je to onda otprilike, nista, isukat' pare i platit' :D

i da... mlin je u pitanju, je.bo ih mlin :D nije ajfon :D
phillie

#898 Re: CARINA U BiH

Post by phillie »

01.11.2012 07:45:50 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Evidentiranje carinskih podataka o pošiljci - UVOZ
Ako neko zna, znaci li ovo da cu platiti carinu ili je to opsta oznaka /mislim da li se odnosi i na one pakete koji su "samo" otvarani/ ?

Hvala
Edit: Vidjeh da je neko vec napisao na prosloj strani...sorry
skafiskafsnjak

#899 Re: CARINA U BiH

Post by skafiskafsnjak »

ja sam pisao... meni su samo otvarali i platio sam 3,5 KM. Za tebe ne znam, oviisi koliko kosta stvar sto si narucio.

Sent from my MT11i using Tapatalk 2
Alive

#900 Re: CARINA U BiH

Post by Alive »

Koliko treba iz Francuske da posiljka dodje odprilike do nas? Osvojio sam na aukciji za nekih 20 EUR-a aluminisku masku naprijed za auto. Sad koliko tezina moze biti ne znam 1-2 kg. Koliko ce me izaci postarina, carina... ??? Hvala
Post Reply