U stvari, jesam ljubitelj čokolade, najviše od svih slatkiša. Ali ne toliko da kupujem Milke, Nestle i slične, ako išta ima domaće.zamzija wrote:Vidi se da nisi neki ljubitelj čokolade. Kulinarstvo i pravljenje slastica, pa i čokolade JESTE pravi science - treba naći dobar omjer kakaa, šećera, i ostalih sastojaka - pogoditi savršen okus...walk_M-A-N wrote:Gledam malo ove nominacije, kad samo neke Milke, Nestle... sve stranjsko ništa domaće, grozno, pa čokolada je, nije rocket science.
Evo Sarabona sjećanja i nostalgije radi:
Mislim da je bila neka dobra sa lješnjacima i grožđicama ali ko bi se sjetio sad..
Prava je šteta što taj Vispak odnosno AS (a ne znam ima li još ko) ne pravi prave (tamne) čokolade, već samo nešto za djecu sa voćnim okusima, i neke čokoladice "'nako".![]()
I savršen spoj svega toga, svih sastojaka se itekako masno plaća...
i zarađuje na tome...
Tako da je to uz science i prava umjetnost - uz spoj različitih sastojaka, prezentira se i različitim oblicima
A što se tiče Sarabona, nikad ružniju čokoladu nisam probala...meni lično se nikad nije sviđala.
Ali zato postoji slobodno tržište i konkurencija da se isprobaju sve koje postoje i odabere ona koja tebi individualno paše.
I kad govorimo o domaćim brandovima, meni NAJBOLJE praline MAK ZARA koje su se pojavile u zadnje vrijeme prosto se rastapaju u ustima, od pralina s lješnjakom do pralina s voćnim punjenjem...mmmm
http://www.makzara.ba/
Uvoz čokolade u BiH je reda 100 miliona eura godišnje. Ovo je otprilike glupo kao uvoz vode.
U vezi pravljenja dobre čokolade, mislio sam reći da se valjda može naći taj najbolji omjer, samo uz malo truda i organizacije (pa makar radili u 3 smjene).. što kod Vispaka ne vidjeh. Pa ne raste kakao ni u Belgiji, već ga uvoze...
Ne znam kako smetnuh Makzaru, naravno, odlično, ne samo čokolade, već i ideje, recimo da stave šljivu u čokoladu...njam.
Ima i ovo, čini mi se da sam jednom probao i bilo je solidno (not quite as a rock):
. Neko je ovdje spomenuo Najljepše želje. Sad se ne mogu sjetiti je li to to, ali znam da sam samo jednom kupio neku lijeop upakovanu tamnu čokoladu iz Srbije, i da je ukus bio grozan...
S druge strane, ne hvaleći him vlasnika kriminalca, čokolade Premia, a to je robna marka Maxi-ja/Delhaize/Delta-e, su baš dobre - što pokazuje da se može napraviti dobra čokolada kad se hoće.
Ili recimo, Dorina tamna čokolada, sasvim dobra. Mislim da sam je prestao kupovati samo zato jer je 90 grama, ne kupujem takve, jer već ima i 80, onda ide 70... dokle ta prevara..
Na kraju, vrh su mi one čokoladice koje prodaje Dessert, mada su i torte odlične. Ne mogu se sjetiti naziva, uglavnom na vagu, 30 KM/kg.