Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bakir1 wrote:to je prije izuzetak nego pravilo i ne moze fizicko lice registrovati vozilo iz kantona SA u TK kantonu
Ne znam. Procitao sam ovo:
Ako želim registrovati auto na određenu osobu, da li se registracija mora nužno izvršiti u općini/kantonu gdje je ta osoba prijavljena ili?
I odgovor da mora, a znam da sam registrovao i da ne mora. Da li je izuzetak, ni to ne znam. Nije valjda da se kod izdavanja dokumenata bave malverzacijama laziranja istih?
ti moras registrovati auto u mjestu ili opstini prebivalista, to je tako, kako je tebi neko registrovao ne govoris cijelu istinu ili ne znas, korisnik vozila i vlasnik dva pojma, ima tu dosta odredbi, fizicko lice po mjestu prebivalista, to je tako sto se federacije tice.... http://mup.ks.gov.ba/gradjanjstvo/gstan ... ne-dozvole
Član 3.
(Mjesna nadležnost)
(1) Poslove iz člana 1. tačka a) ovog pravilnika obavljaju organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo) prema mjestu na čijem području vlasnik vozila ima prebivalište ili sjedište, ili na čijem području je sjedište poslovne jedinice ili podružnice, odnosno boravište raseljenog lica i mjesta odobrenog boravka stranca.
(2) Iznimno od odredbi stava (1) ovog člana, za vozila kupljena po osnovu lizinga, poslove registriranja obavlja nadležno tijelo po mjestu prebivališta ili sjedišta korisnika lizinga.
"(1) Poslove iz člana 1. tačka a) ovog pravilnika obavljaju organizacione jedinice
Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljnjem tekstu: nadležno tijelo) prema mjestu
na čijem području vlasnik vozila ima prebivalište ili sjedište, ili na čijem području je
sjedište poslovne jedinice ili podružnice, odnosno boravište raseljenog lica i mjesta
odobrenog boravka stranca."
Onda ce biti da je on registrovao auto na mene protiv zakona.
Obzirom da je BiH, nista cudno.
kako je tebi neko registrovao ne govoris cijelu istinu ili ne znas, korisnik vozila i vlasnik dva pojma
Nema nikakve cijele istine, sve sto sam rekao stoji: kad pogledas saobracajnu i vlasnicku, stoji moje ime i prezime. Kako je on to uspio, ne znam. Nisam imao vremena, kontaktirao sam telefonom i poslao sve sto je trebalo da zavrsi.
Mene interesuje, ako je vec zakon jasan po tom pitanju, kako je to onda proslo u MUP-u? Nije u pitanju nikakav lizing, registrovano na mene kao na fizicko lice.
rekoh ti izuzetak ne pravilo, jedino ako nije distrikt jer tamo moze sve i svasta...
proci ce mup, jer u mupu sjede hamse razne (cast postenim) za 10 ili 20 KM moze sta hoces, samo kazi....
nije uobicajeno i nije po pravilu, pravilo gore pise, kako je tebi neko to uspio ptice znaju....
Šta sve treba od dokumenata da se registruje auto (prva registracija)? I još jednom, preporuka, gdje da idem sa autom na probnim tablicama (tehnički, osiguranje, registracija)? Ili da prvo idem u MUP? MUP opštine NS je onaj preko puta Kampusa? Obzirom da je prva registracija, pretpostavljam da će proći neki period dok se ne naprave saobraćajna, vlasnička, tablice itd...Može li se auto nastaviti voziti na probnim i po isteku istih, tj da li će gospoda dati neku potvrdu uz koju je moguće vozilo nastaviti koristiti dok ne stignu svi ti đeridi...?
Najlakše ti je vidjeti sa nekom agencijom, jer se probne table moraju vratiti u mup prije nego što registruješ auto i dobiješ regularne tablice. Moraju se poplaćati sve dadžbine državi i polisa osiguranja, odraditi tehnički pregled i uz sve dokumente koje si dobio uz auto i ličnu kartu u mup. Kako mi ne znamo šta si uradio i platio, najjednostavnije je naći neku agenciju koja se bavi registracijom vozila u tvojoj općini...i nije loše pitati kod više njih jer ima razlike u cijeni i do 50 maraka.
Saobracajna dozvola (ili ona potvrda da si vratio table - u nekim kantonima je tako) i Vlasnicka.
Kopija licne
Tehnicki pregled
Uplatnice za : Putarinu 40% i 60%, vodarina, bihamk, porez, registarske table (ako ih nemas), za saobracajnu dozvolu i eventualno vlasnicku ako je nema , stiker, uplatnic za polisu, tehnicki i okolis.
Hvala na odgovorima. Samo otkud mi vlasnicka i saobracajna kad je prva registracija ? Auto dolazi na probnim tablama koje ce vrijediti 3-4 dana i u tom roku moram registrovat auto. Sad ne znam koja je procedura, gdje prvo otici s autom na probnim tablama? Koji je redoslijed? I jos jedna napomena, auto je carinjeno na moje ime. To je sve sto znam. Pretpostavljam da cu uz auto, od papira imat samo fakturu, kupoprodajni ugovor i te neke papire sa carine.
Ima li neka agencija za registraciju u Novom Sarajevu?
Pa dobro, nisam to skontao kad je tako onda imas onu saobracajnu stranu, dal njemacka dal neka druga.
Prva stvar je da ides na tehnicki , onim papirom 38 i homologacijom.
skafiskafsnjak wrote:Pa dobro, nisam to skontao kad je tako onda imas onu saobracajnu stranu, dal njemacka dal neka druga.
Prva stvar je da ides na tehnicki , onim papirom 38 i homologacijom.
Poslije toga u osiguranje i oni ce ostatak.
Evo našao sam par agencija:
DIN-BH (rade samo s Camelija osiguranjem)
Sidro (rade sa skoro svim osiguranjima)
Autocentar BH (ne znam)
Iz DIN-BH kažu da moram čekat da isteknu probne tablice pa da predam zahtjev za registraciju, ovi iz Sidra kažu da ne moram, tj. da isti dan kad se doveze auto, mogu se skinut probne, i počet s procesom registracije. Takođe, iz Sidra mi rekoše da je od jučer neki novi zakon po kojem se mora platiti puna polisa osiguranja koja je znatno skuplja nego do sad. Zna li neko više o ovome oko probnih tablica te poskupljenja polise? Usput, da li je neko koristio usluge od navedenih agencija, neka preporuka?
Ne moras vala cekati istek tih tabli...samo je bitno da ih vratis u mup.
A da, do sada smo davali bonus na policu 50%. Samo sto to ljude nije interesovalo tj zanimao ih krajnji iznos.
Nisam siguran sad u ovo novo...ja mislim da placas puni iznos ako ti je prvo auto tj ako prije nikad nigdje nisi registrovao. Ako jesi, bilo koje auto, imas pravo na 50%.
To ti je tako sada...u koje god osiguranje odes...
Bakir1 wrote:to je prije izuzetak nego pravilo i ne moze fizicko lice registrovati vozilo iz kantona SA u TK kantonu
Ne znam. Procitao sam ovo:
Ako želim registrovati auto na određenu osobu, da li se registracija mora nužno izvršiti u općini/kantonu gdje je ta osoba prijavljena ili?
I odgovor da mora, a znam da sam registrovao i da ne mora. Da li je izuzetak, ni to ne znam. Nije valjda da se kod izdavanja dokumenata bave malverzacijama laziranja istih?
u zenici su sluzbenici na registracijama vozila bavili krivicnim djelima,tako da to nista nije cudno
NeJma na cemu, sa srecom da ga vozis (ti njega, a ne on tebe...), i da ga poderes, ali od starosti ! Pamet u glavu, nemoj budalesat u saobracaju, za to imaju druga mjesta...
Šta je Triglavu pa daje osiguranje i na rate i daju i gorivo i članstvo u BIHAMK-u uz polisu osiguranja...?
Meni ističe registracija u junu i išao da se raspitam i malo uporedim uvjete - dođem kod svog osiguravatelja u Triglav kad tamo uvjeti da nemaš potrebu ići dalje
Ridjobrki wrote:Šta je Triglavu pa daje osiguranje i na rate i daju i gorivo i članstvo u BIHAMK-u uz polisu osiguranja...?
Meni ističe registracija u junu i išao da se raspitam i malo uporedim uvjete - dođem kod svog osiguravatelja u Triglav kad tamo uvjeti da nemaš potrebu ići dalje
Ovaj naslov teme, tačno nije mogao bolji
Prva registracija nešto sitno ispod 1000KM, još mi rekoše da nije samo zbog toga što je prva, već da će i ubuduće biti tako slično, tj. ukinut onaj automatski popust od 50%. S tim da ako se ne napravi kakav prekršaj, bit će neki manji popusti. Inače, završeno sve u Sidru ( uz Sarajevo osiguranje).
Samo nije mi jasno, ako je taj novi zakon stupio na snagu od 1. maja, kako je poznanik produžio registraciju uz obračunavanje tog popusta od 50%?
Fol je što poznanik od ranije ima polisu sa 50% bonusa. Ti si prvi put vadio polisu na svoje ime, pa si platio 100% i ako ne budeš imao štete na toj polisi smanjivat će se, trebalo bi 10% godišnje ili slično... Taj popust od 50% je popust na cijenu polise osiguranja, ostale dadžbine su iste...od kantona do kantona, tj. entiteta i distrikta.
Bonus popust od 50% imamo mi koji smo i prije imali auto. Bez popusta su oni koji prvi put auto registruju na svoje ime, bez obzira odakle auto.
Ako napravis udes tj skrivis udes, 15% ti se dodaje... znaci ako ti je sad bilo 100% , dogodine 115%. Ako ja, koji imam 50%, skrivim udes , moram platiti 65% . Iako se ne racuna tako, nego se popust smanjuje tj ja cu imati 35% popusta , a ne 50% . lakse objasniti dodavanjem.
MEni je ovo cista glupost prema ljudima koji auto kupuju prvi put. Svake godine im samo 5% polica opada... Znaci da bi postigli 50% moraju 10 godina registrovati auto, a ne skriviti udes - GLUPOST !!!!
Ima par nacina da se izbjegne sad za sad... registrovati auto na nekoga u porodici ko je vec imao auto .... ili naslijediti ugovorom bonus od blizih clanova porodice. Znaci otac ti moze ugovorom auto prodati i da ti bonus predje.
Ovo je super stvar za one idiote sto svako malo udes skrive jebote... trebali su u startu da svako ima 50%... pa nek se onda povecava ako si idiot
Premija je matematickom metodom odredjena da bude dostatna za pokrice steta.
Ko se sjeca ondasnje drzave i vakta zna kako je tesko bilo doci do 50 % a malus lako dobiti.
Isti sluze za preventivu i sigurnost na cestama.
Ko nikad nije imao auto logicno slabiji je vozac i logicno podlozniji stetnom dogadjaju.
Znas li koliko kosta premija u UK mladom vozacu i po prvi put registruje auto?
Oko 7.000 funti krece samo nebo je granica pa izvolite.
Jesi li polozio ispit za preuzimaca? Procitao premijski sistem?
Bonus i malus glupost?
Svasta