uglavnomnellington wrote:
Pa ako si ti jedan ket, a ja drugi, onda nekad postoji jedno, a nekad drugo, ali uglavnom ne u isto vrijeme
Kutak za ljubitelje matematike
- Bloo
- Globalna šefica
#876 Re: Kutak za ljubitelje matematike
- nellington
- Bloo
- Globalna šefica
#878 Re: Kutak za ljubitelje matematike
da li bih ja mogla ovdje napisati nešto o putovanju kroz bijele i crne rupe naravno sa čisto teoretske tačke i naravski uz ponešto matematike
?
- nellington
#879 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Naravno - tema o astronomiji je iznad, ali nije živa kao ova naša - a mi matematičari volimo te astronomske mumbo jumbo teorije koje su možda istinite a možda i nisu 
- Sunrise00
#880 Re: Kutak za ljubitelje matematike
ti si zenskoBloo wrote:da li bih ja mogla ovdje napisati nešto o putovanju kroz bijele i crne rupe naravno sa čisto teoretske tačke i naravski uz ponešto matematike?
- Kenan-Safvet
#881 Re: Kutak za ljubitelje matematike
joj, nisam dugo posjecivao ovu temu, al vidim da joj nellington ne da da zamre, svaka cast
dva pitanja za njega:
1)jel ti znas napamet vecinu ovih biografija, il imas neku facebook aplikaciju koja te notificira kad je rodjendan nekom matematicaru
2) jesi li to ti na MIT-u, nisi se pohvalio

dva pitanja za njega:
1)jel ti znas napamet vecinu ovih biografija, il imas neku facebook aplikaciju koja te notificira kad je rodjendan nekom matematicaru
2) jesi li to ti na MIT-u, nisi se pohvalio
- Bloo
- Globalna šefica
#882 Re: Kutak za ljubitelje matematike
da why? jel to problem?Sunrise00 wrote:ti si zenskoBloo wrote:da li bih ja mogla ovdje napisati nešto o putovanju kroz bijele i crne rupe naravno sa čisto teoretske tačke i naravski uz ponešto matematike?
![]()
- Sunrise00
#883 Re: Kutak za ljubitelje matematike
naravno da nijeBloo wrote:da why? jel to problem?Sunrise00 wrote:ti si zenskoBloo wrote:da li bih ja mogla ovdje napisati nešto o putovanju kroz bijele i crne rupe naravno sa čisto teoretske tačke i naravski uz ponešto matematike?
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#884 Re: Kutak za ljubitelje matematike
to mora da je zbog frizure 
- nellington
#885 Re: Kutak za ljubitelje matematike
1) ne znam, nego koristim ovoKenan-Safvet wrote:joj, nisam dugo posjecivao ovu temu, al vidim da joj nellington ne da da zamre, svaka cast![]()
dva pitanja za njega:
1)jel ti znas napamet vecinu ovih biografija, il imas neku facebook aplikaciju koja te notificira kad je rodjendan nekom matematicaru![]()
2) jesi li to ti na MIT-u, nisi se pohvalio![]()
2) nisam, nego živim u snovima (a MIT mi je san) - možda se nekad i ostvare
- Kenan-Safvet
#886 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Zasto da ne?nellington wrote:1) ne znam, nego koristim ovoKenan-Safvet wrote:joj, nisam dugo posjecivao ovu temu, al vidim da joj nellington ne da da zamre, svaka cast![]()
dva pitanja za njega:
1)jel ti znas napamet vecinu ovih biografija, il imas neku facebook aplikaciju koja te notificira kad je rodjendan nekom matematicaru![]()
2) jesi li to ti na MIT-u, nisi se pohvalio![]()
2) nisam, nego živim u snovima (a MIT mi je san) - možda se nekad i ostvareZato avatar
- vazi
#887 Re: Kutak za ljubitelje matematike
e pa morebitbidne morebitnebidne je i kod one brace s bradamanellington wrote:Naravno - tema o astronomiji je iznad, ali nije živa kao ova naša - a mi matematičari volimo te astronomske mumbo jumbo teorije koje su možda istinite a možda i nisu
necu da offiram ovu 'vako lijepu temu
- nellington
#888 Re: Kutak za ljubitelje matematike
@Kenan-Safvet: odgovor na post je u PP inboxu 
@vazi: ne znam ti reći zašto ne volim egzotične teorije kojima fali dokaza: možda zato što se neki ljudi najradije njih dohvate i na njima grade gledište na svijet i to nazovu naukom, a prave čardak na oblaku, bez naučnog dokaza.
@vazi: ne znam ti reći zašto ne volim egzotične teorije kojima fali dokaza: možda zato što se neki ljudi najradije njih dohvate i na njima grade gledište na svijet i to nazovu naukom, a prave čardak na oblaku, bez naučnog dokaza.
- nellington
#889 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Na današnji dan rođen je George Stokes. Ubrzo po diplomiranju na Cambridgeu počinje se baviti hidrodinamikom - najprije kretanjem nestišljivih fluida. Kada je u jednačine kretanja uveo i unutrašnje trenje fluida, dobio je jednačine koje su već našli i Poisson, te Navier. Naime, u to vrijeme na Cambridgeu nisu imali dovoljno informacija o tome čime su se bavili na kontinentu.
Svoj zakon viskoznosti formulisao je nakon analize kretanja klatna u fluidima, opisujući brzinu kretanja kuglice kroz fluid. Stokes se bavio i valnom teorijom svjetlosti.
Iza Stokesa su nam ostale i Navier-Stokesove jednačine - rafinirani oblik onoga čime se prvo bavio - jednačina kretanja fluida:

U čemu je problem ovih jednačina: njih su Navier, kasnije i Stokes zapisali još u 19. vijeku, ali mi njih do danas ne razumijemo baš najbolje - ok, fluidi se ponašaju po njima - ali zašto? Ko odgovori na to pitanje, od mene ima piće, od Clay instituta milion dolara nagrade (pošto su jednačine Naviera i Stokesa jedan od Milenijskih problema), a garantuje mu se i mjesto u historiji matematike (i njene praktične poddiscipline zvane fizika).
- Bloo
- Globalna šefica
#890 Re: Kutak za ljubitelje matematike
samo jedno piće? 
- nellington
#891 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Može i komplet domaćih filmova, da pobijediš Peru i FikusaBloo wrote:samo jedno piće?
- Bloo
- Globalna šefica
#892 Re: Kutak za ljubitelje matematike
hajd Pera jos nekako...al onaj Fikus :T
-
bogumil-8
#893 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Vidi koliko si me ovim (podvučenim) "oduševio":nellington wrote:...., a garantuje mu se i mjesto u historiji matematike (i njene praktične poddiscipline zvane fizika).
Ako je ovo bila jedna od tvojih šala, onda:
- Bloo
- Globalna šefica
#894 Re: Kutak za ljubitelje matematike
valjda nece neki razbjesnjeli fizicar sad uletiti 
- elizabeth a
#895 Re: Kutak za ljubitelje matematike
A fizičari to isto kažu za biologiju, hemiju...barem sam ja tako čulabogumil-8 wrote:Vidi koliko si me ovim (podvučenim) "oduševio":nellington wrote:...., a garantuje mu se i mjesto u historiji matematike (i njene praktične poddiscipline zvane fizika).!!!
Ako je ovo bila jedna od tvojih šala, onda:
A za matematiku više vole reći da je to sestra fizike
-
ja71
#896 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Fizicki zakoni su zasnovani na principu nepotpune matematicke indukcije.
- nellington
#897 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Volim ja fizičare, fiziku još i više - samo, moram se šaliti 
Prepričava se naegdota u kojoj jedan poznati fizičar reče da bi teoretska fizika bez matematike bila samo sedam dana u zaostatku od onoga gdje je danas - a matematičar odgovara da je za tih 7 dana Bog stvorio svijet.
Fizičari i matematičari vole bockati jedni druge - a ja to gledam sa strane, nisam ni jedno ni drugo
Prepričava se naegdota u kojoj jedan poznati fizičar reče da bi teoretska fizika bez matematike bila samo sedam dana u zaostatku od onoga gdje je danas - a matematičar odgovara da je za tih 7 dana Bog stvorio svijet.
Fizičari i matematičari vole bockati jedni druge - a ja to gledam sa strane, nisam ni jedno ni drugo
-
bogumil-8
#898 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Matematika nam priča, govori, šapće, pleše,..., "božanskim jezikom" (volim matematiku!). Divan je to sugovornik!nellington wrote:Prepričava se naegdota u kojoj jedan poznati fizičar reče da bi teoretska fizika bez matematike bila samo sedam dana u zaostatku od onoga gdje je danas - a matematičar odgovara da je za tih 7 dana Bog stvorio svijet.
Fizika - sve se obistinjuje sa "božanskim naumom" (o kojem nam svjedoči - "božanski jezik", i treba ga samo oslušnuti i znati razumjeti).
Matematika je u službi fizike! Teorijska fizika je to obrnula (kao da je fizika u službi matematike).
- statix
#899 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Matematika je covjekov izum. Za Aristotelovu fiziku se moze reci da je bila spekulativna i kvalitativna, nakon cega je vec Arhimed uveo u fiziku kvantitativne odnose ili bozanski jezik kako ih zoves.
-
ja71
#900 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ne znam je li vec bio ovaj vic:
Raspavljali teoretski fizicar, eksperimentalni fizicar i matematicar da li je bolje imati zenu ili ljubavnicu.
Eksperimentalni fizicar: bolje je imati ljubavnicu jer mozes ih vise isprobati dok ne nadjes pravu.
Teoretski fizicar: bolje je imati zenu jer sigurno je sigurno, brak se ne raskida tako lako.
Matematicar: najbolje je imati oboje. Ako nisi kod zene ona misli da si kod ljubavnice. A posto nisi kod ljubavnice ona misli da si kod zene. A ti onda rahat u biblioteku zadatke rjesavati.
Raspavljali teoretski fizicar, eksperimentalni fizicar i matematicar da li je bolje imati zenu ili ljubavnicu.
Eksperimentalni fizicar: bolje je imati ljubavnicu jer mozes ih vise isprobati dok ne nadjes pravu.
Teoretski fizicar: bolje je imati zenu jer sigurno je sigurno, brak se ne raskida tako lako.
Matematicar: najbolje je imati oboje. Ako nisi kod zene ona misli da si kod ljubavnice. A posto nisi kod ljubavnice ona misli da si kod zene. A ti onda rahat u biblioteku zadatke rjesavati.