Kutak za ljubitelje matematike

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#876 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bloo »

nellington wrote:
Pa ako si ti jedan ket, a ja drugi, onda nekad postoji jedno, a nekad drugo, ali uglavnom ne u isto vrijeme :D
uglavnom :D znači there is a klix little possibility of being in the same universe u isto vrijeme :D što je bolja opcija od bivanja u različitim univerzumima a ja napravljena od materije a ti od antimaterije...onda te nikad ne bi mogla pozvati van na bitter lemon :D
nellington

#877 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Istina :)
Bloo
Globalna šefica

#878 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bloo »

da li bih ja mogla ovdje napisati nešto o putovanju kroz bijele i crne rupe naravno sa čisto teoretske tačke i naravski uz ponešto matematike :D?
nellington

#879 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Naravno - tema o astronomiji je iznad, ali nije živa kao ova naša - a mi matematičari volimo te astronomske mumbo jumbo teorije koje su možda istinite a možda i nisu :lol:
Sunrise00

#880 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

Bloo wrote:da li bih ja mogla ovdje napisati nešto o putovanju kroz bijele i crne rupe naravno sa čisto teoretske tačke i naravski uz ponešto matematike :D?
ti si zensko :shock: :D
Kenan-Safvet

#881 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Kenan-Safvet »

joj, nisam dugo posjecivao ovu temu, al vidim da joj nellington ne da da zamre, svaka cast :D
dva pitanja za njega:

1)jel ti znas napamet vecinu ovih biografija, il imas neku facebook aplikaciju koja te notificira kad je rodjendan nekom matematicaru :D

2) jesi li to ti na MIT-u, nisi se pohvalio 8) :D
Bloo
Globalna šefica

#882 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bloo »

Sunrise00 wrote:
Bloo wrote:da li bih ja mogla ovdje napisati nešto o putovanju kroz bijele i crne rupe naravno sa čisto teoretske tačke i naravski uz ponešto matematike :D?
da why? jel to problem? :-?
Sunrise00

#883 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Sunrise00 »

Bloo wrote:
Sunrise00 wrote:
da why? jel to problem? :-?
naravno da nije :D nego sam bila ubijedjena da si musko, nemam pojma zasto :D
Bloo
Globalna šefica

#884 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bloo »

to mora da je zbog frizure :D
nellington

#885 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Kenan-Safvet wrote:joj, nisam dugo posjecivao ovu temu, al vidim da joj nellington ne da da zamre, svaka cast :D
dva pitanja za njega:

1)jel ti znas napamet vecinu ovih biografija, il imas neku facebook aplikaciju koja te notificira kad je rodjendan nekom matematicaru :D

1) ne znam, nego koristim ovo :)

2) nisam, nego živim u snovima (a MIT mi je san) - možda se nekad i ostvare :) Zato avatar :)
Kenan-Safvet

#886 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Kenan-Safvet »

nellington wrote:
Kenan-Safvet wrote:joj, nisam dugo posjecivao ovu temu, al vidim da joj nellington ne da da zamre, svaka cast :D
dva pitanja za njega:

1) ne znam, nego koristim ovo :)

2) nisam, nego živim u snovima (a MIT mi je san) - možda se nekad i ostvare :) Zato avatar :)
Zasto da ne? :) Samo siguran sam da znas da ce direktan prelazak na MIT iz BiH biti skoro nemoguc. Imas li kake planove za postdiplomski negdje izvan BiH sto bi ti moglo posluzit kao odskocna daska? Sto se tice MITa imam jednog prijatelja koji ce tamo raditi postdoc, ako imas kakvih pitanja, mozda ti mogne pomoci. :)
vazi

#887 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by vazi »

nellington wrote:Naravno - tema o astronomiji je iznad, ali nije živa kao ova naša - a mi matematičari volimo te astronomske mumbo jumbo teorije koje su možda istinite a možda i nisu :lol:
e pa morebitbidne morebitnebidne je i kod one brace s bradama ;-) voljela bih da mi objasnis zasto ih ne volis :zoka:

necu da offiram ovu 'vako lijepu temu :thumbup: , plava, u dzep ti to "nellington izdanje" i svuda sa sobom ponesi :razz:
nellington

#888 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

@Kenan-Safvet: odgovor na post je u PP inboxu :)

@vazi: ne znam ti reći zašto ne volim egzotične teorije kojima fali dokaza: možda zato što se neki ljudi najradije njih dohvate i na njima grade gledište na svijet i to nazovu naukom, a prave čardak na oblaku, bez naučnog dokaza.
nellington

#889 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Image

Na današnji dan rođen je George Stokes. Ubrzo po diplomiranju na Cambridgeu počinje se baviti hidrodinamikom - najprije kretanjem nestišljivih fluida. Kada je u jednačine kretanja uveo i unutrašnje trenje fluida, dobio je jednačine koje su već našli i Poisson, te Navier. Naime, u to vrijeme na Cambridgeu nisu imali dovoljno informacija o tome čime su se bavili na kontinentu.
Svoj zakon viskoznosti formulisao je nakon analize kretanja klatna u fluidima, opisujući brzinu kretanja kuglice kroz fluid. Stokes se bavio i valnom teorijom svjetlosti.

Iza Stokesa su nam ostale i Navier-Stokesove jednačine - rafinirani oblik onoga čime se prvo bavio - jednačina kretanja fluida:

Image
Image

U čemu je problem ovih jednačina: njih su Navier, kasnije i Stokes zapisali još u 19. vijeku, ali mi njih do danas ne razumijemo baš najbolje - ok, fluidi se ponašaju po njima - ali zašto? Ko odgovori na to pitanje, od mene ima piće, od Clay instituta milion dolara nagrade (pošto su jednačine Naviera i Stokesa jedan od Milenijskih problema), a garantuje mu se i mjesto u historiji matematike (i njene praktične poddiscipline zvane fizika).
Bloo
Globalna šefica

#890 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bloo »

samo jedno piće? :D
nellington

#891 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Bloo wrote:samo jedno piće? :D
Može i komplet domaćih filmova, da pobijediš Peru i Fikusa :lol:
Bloo
Globalna šefica

#892 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bloo »

hajd Pera jos nekako...al onaj Fikus :T
bogumil-8

#893 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by bogumil-8 »

nellington wrote:...., a garantuje mu se i mjesto u historiji matematike (i njene praktične poddiscipline zvane fizika).
Vidi koliko si me ovim (podvučenim) "oduševio": :D !!!
Ako je ovo bila jedna od tvojih šala, onda: :-D
Bloo
Globalna šefica

#894 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by Bloo »

valjda nece neki razbjesnjeli fizicar sad uletiti :D
elizabeth a

#895 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by elizabeth a »

bogumil-8 wrote:
nellington wrote:...., a garantuje mu se i mjesto u historiji matematike (i njene praktične poddiscipline zvane fizika).
Vidi koliko si me ovim (podvučenim) "oduševio": :D !!!
Ako je ovo bila jedna od tvojih šala, onda: :-D
A fizičari to isto kažu za biologiju, hemiju...barem sam ja tako čula :D

A za matematiku više vole reći da je to sestra fizike :razz: :D
ja71

#896 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ja71 »

Fizicki zakoni su zasnovani na principu nepotpune matematicke indukcije.
nellington

#897 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by nellington »

Volim ja fizičare, fiziku još i više - samo, moram se šaliti :)

Prepričava se naegdota u kojoj jedan poznati fizičar reče da bi teoretska fizika bez matematike bila samo sedam dana u zaostatku od onoga gdje je danas - a matematičar odgovara da je za tih 7 dana Bog stvorio svijet.

Fizičari i matematičari vole bockati jedni druge - a ja to gledam sa strane, nisam ni jedno ni drugo :)
bogumil-8

#898 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by bogumil-8 »

nellington wrote:Prepričava se naegdota u kojoj jedan poznati fizičar reče da bi teoretska fizika bez matematike bila samo sedam dana u zaostatku od onoga gdje je danas - a matematičar odgovara da je za tih 7 dana Bog stvorio svijet.
Matematika nam priča, govori, šapće, pleše,..., "božanskim jezikom" (volim matematiku!). Divan je to sugovornik!
Fizika - sve se obistinjuje sa "božanskim naumom" (o kojem nam svjedoči - "božanski jezik", i treba ga samo oslušnuti i znati razumjeti).
Matematika je u službi fizike! Teorijska fizika je to obrnula (kao da je fizika u službi matematike).
statix

#899 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by statix »

Matematika je covjekov izum. Za Aristotelovu fiziku se moze reci da je bila spekulativna i kvalitativna, nakon cega je vec Arhimed uveo u fiziku kvantitativne odnose ili bozanski jezik kako ih zoves.
ja71

#900 Re: Kutak za ljubitelje matematike

Post by ja71 »

Ne znam je li vec bio ovaj vic:
Raspavljali teoretski fizicar, eksperimentalni fizicar i matematicar da li je bolje imati zenu ili ljubavnicu.
Eksperimentalni fizicar: bolje je imati ljubavnicu jer mozes ih vise isprobati dok ne nadjes pravu.
Teoretski fizicar: bolje je imati zenu jer sigurno je sigurno, brak se ne raskida tako lako.
Matematicar: najbolje je imati oboje. Ako nisi kod zene ona misli da si kod ljubavnice. A posto nisi kod ljubavnice ona misli da si kod zene. A ti onda rahat u biblioteku zadatke rjesavati.
Post Reply