Mandolina ili vec sto si ???!!!, molim te da vise ne komentarises na ovu temu !!!!mandolina87 wrote:I ne zasluzujes vise ..... lol kakva ekonomija kakvi bakraci ,,, vidite li da smo u gabuli do gusee, gusimo se gore od grcke ... lol ma od sviju ... samo je Malavi od nas gore prosao lol ... bravo tihicu bravo izetbegovicu .. bravisssimoooo veliki nasi bosnjaci
KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Moderator: anex
-
tvoja JA
#876 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
-
tvoja JA
#877 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
A pogotovo da ne dijelis svoje prostacke savjete, ovdje se ljudi bave svojim problemima nezaposlenosti i pokusavaju da nadju sugovornika, provokacije i sale na racun NAS su zaista suvisne!!!!mandolina87 wrote:Sve je nastimano .. savjet posekxsaj se sa nekim celnikom mozda ti da pripravnicki, vole oni djecacice... lol
-
amer10
#878 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
ima li neko od pripravnika da je poceo raditi sa SSS da ima inormaciju kolika mu je plata bila i da li je neko uopce ovdje poceo raditi
-
akcija007
#879 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
okanite se corava posla s traganjem pripravnickog staza u drzavnim institucijama. Tu su oglasi vec nastimani zna se ko ce doci, i kad te prime odradis pripravnicki godinu dana i noga-otkaz-ciao. Jakooo debela stela treba da te prime u stalni radni odnos poslije pripravnickog jer moraju raspisati javni oglas za strucnog saradnika ...
Trazite posao po drugim firmama ...
-
ibizza
#880 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Jesi se ti okanio?akcija007 wrote:okanite se corava posla s traganjem pripravnickog staza u drzavnim institucijama. Tu su oglasi vec nastimani zna se ko ce doci, i kad te prime odradis pripravnicki godinu dana i noga-otkaz-ciao. Jakooo debela stela treba da te prime u stalni radni odnos poslije pripravnickog jer moraju raspisati javni oglas za strucnog saradnika ...
- Asmara
#881 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ima li ko savjet?!
Ne znam kako je kome, ali meni je trenutno bljak, ima već godinu dana ganjam posao, ne u državnim službama (ponekad predam reda, radi), uglavno se prijavljujem na oglase privatnih kompanija... i... pozovu me na razgovor, te mi kažu kako imam interesantnu biografiju, da sam jako ambiciozna, vrijedna... Međutim, obićno, ako ima drugi krug razgovora, nema povratnih informaciji, niti me pozovu na mogući angažman:(...
U čemu je problem, ne znam, možda u meni... Šta uraditi, kako izvuči najbolje iz situacije?
Ne znam kako je kome, ali meni je trenutno bljak, ima već godinu dana ganjam posao, ne u državnim službama (ponekad predam reda, radi), uglavno se prijavljujem na oglase privatnih kompanija... i... pozovu me na razgovor, te mi kažu kako imam interesantnu biografiju, da sam jako ambiciozna, vrijedna... Međutim, obićno, ako ima drugi krug razgovora, nema povratnih informaciji, niti me pozovu na mogući angažman:(...
U čemu je problem, ne znam, možda u meni... Šta uraditi, kako izvuči najbolje iz situacije?
-
LaCici
#882 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Nije do tebe, poslodavci su stoka. I najgore mi je kad me ne obavijeste da nisam primljena, pa osnovna kultura je osobi javiti da se ne nada ili da svaki dan ne ocekuje poziv. Coca cola je najgora po tom pitanju. Na zadnjem razgovoru ih jos i zamolila da mi jave ako ne budem primljena, i naravno nisu javili.
- vesna555
#883 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
LaCici wrote:Nije do tebe, poslodavci su stoka. I najgore mi je kad me ne obavijeste da nisam primljena, pa osnovna kultura je osobi javiti da se ne nada ili da svaki dan ne ocekuje poziv. Coca cola je najgora po tom pitanju. Na zadnjem razgovoru ih jos i zamolila da mi jave ako ne budem primljena, i naravno nisu javili.
LaCici wrote: Bar su tako mislili ovi u Coli koji su zaposlili na kraju muskarca i otvoreno mi rekli da je problem sto sam frisko udata.
-
LaCici
#884 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
- terra_incognita
#885 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Što će te zvati kad su ti otvoreno rekli 
-
LaCici
#886 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
I to sto kazesterra_incognita wrote:Što će te zvati kad su ti otvoreno rekli
Ali eto ja i dalje smatram da ako nije na intervjuu receno da definitivno nisi primljen, da se ipak treba nazvati kada se zavrsi procedura. Meni je ovo totalno neprofesionalno.
-
amer10
#887 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
ima li neko od pripravnika da je poceo raditi i da je primio platu kako sta se dobija koliko ukupno izadjete
- _amy_
#888 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Ako ti sta znaci, ja sam pripravnik preko kantonalnog programa i plata mi je 363 KM, to ostane od onmih 600 bruto koliko daje kantonamer10 wrote:ima li neko od pripravnika da je poceo raditi i da je primio platu kako sta se dobija koliko ukupno izadjete
-
Hamurabi
#889 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Znam da je za neke taj pripravnički jedina šansa da nešto zarade, ali je to u principu obezbjeđivanje jeftine radne snage za firme - PRIPRAVNIK = MATERIJAL ZA IZRABLJIVANJE. Svaka firma (pogotovo privatnici) se čupa rukama i nogama ne bi li dobila makar jednog pripravnika, jer ga ne mora plaćati, a opteretit će ga maksimalno s poslom. A kad prođe godinu dana, bolje je zaposlit novog pripravnika nego ovog koji je završio pripravnički ostaviti u radnom odnosu - sa aspekta poslodavca.
- motachjointa
#890 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
pripravnik ako nista ima godinu radnog staza, ja recimo radim kao volonter u jednoj drzavnoj instituciji ali kad nemas izbora moras i na to pristati jer kako drugacije steci i to neko minimalno radno iskustvo, a radim na radnom mjestu koje je odavno upraznjeno, sa svim obavezama i odgovornostima, puno radno vrijeme, ali se evo vec godinama niko ne zaposljava nego se popunjava volonterima, valjda bolje nas guliti besplatno nego nekog zaposliti pa ga placati. Dakle ono sto zelim reci da ima i gore od tog pripravnickog izrabljivanja i da to nije samo slucaj kod privatnika nego se slicno radi i u drzavnim institucijama.Hamurabi wrote:Znam da je za neke taj pripravnički jedina šansa da nešto zarade, ali je to u principu obezbjeđivanje jeftine radne snage za firme - PRIPRAVNIK = MATERIJAL ZA IZRABLJIVANJE. Svaka firma (pogotovo privatnici) se čupa rukama i nogama ne bi li dobila makar jednog pripravnika, jer ga ne mora plaćati, a opteretit će ga maksimalno s poslom. A kad prođe godinu dana, bolje je zaposlit novog pripravnika nego ovog koji je završio pripravnički ostaviti u radnom odnosu - sa aspekta poslodavca.
-
Hamurabi
#891 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Kod nas je to iskustvo prenapuhano. Naravno da je isto jako bitno, ali brzo čovjek nauči - dovoljno je par sedmica i ušteliš se pa ne znam koji posao da je u pitanju. Naši poslodavci griješe što potenciraju to iskustvo, u smislu da je ono presudno, a i sami su svjedoci da ima ljudi koji rade kod njih godinama, pa su 1000 puta napravili grešku ili nisu znali uraditi, i nikom ništa, zadržali su radno mjesto. Bio sam svjedokom takvih situacija. S druge strane nije mi jasno da isti ti poslodavci koji su ljudi kao i mi i koji su u 80% slučajeva započeli biznis zato jer nisu nigdje mogli da nađu posao, a onih 20% otpada na nasljednike već uhodanih biznisa, ne razumiju mlade ljude koji hoće da rade, i kad se zaposle kod njih, tretiraju ih kao roblje. Kao da oni nikada nisu bili u takvoj poziciji. Takođe to iskustvo samo po sebi ne mora značiti da osoba ZNA raditi svoj posao. Koliko ljudi gleda da im posao samo isklizne iz ruke, da ga neko drugi odradi, da ga sfušere, kad ostanu sami nemaju pojma šta i kako, non stop im treba pomoć. I takvi godinama negdje rade, i imaju bogato radno iskustvo u ZABUŠAVANJU, ISPIJANJU KAFA, MAHALANJU itd. A sada je tržište prepuno mladih i sposobnih ljudi, punih potencijala, visoko obrazovanih, koji znaju ne jedan nego po dva ili tri strana jezika - jednom riječju često i prekvalifikovanih za svoju profesiju, koji bi se u rekordnom roku uklopili u radnu sredinu koja ih zapadne i naučili raditi svoj posao, tako da bi manjak iskustva u svemu tome bio minoran, ali nemaju priliku jer im treba to iskustvo, i to ne od godinu dana nego od 2, 3, nekad i 5. I naravno jedina solucija ostane pripravnički ili volontiranje, a u 80% firmi ljudi rade za trojicu, neplaćeno, a direktori kupe ekstraprofite, iz godine u godinu.motachjointa wrote:pripravnik ako nista ima godinu radnog staza, ja recimo radim kao volonter u jednoj drzavnoj instituciji ali kad nemas izbora moras i na to pristati jer kako drugacije steci i to neko minimalno radno iskustvo, a radim na radnom mjestu koje je odavno upraznjeno, sa svim obavezama i odgovornostima, puno radno vrijeme, ali se evo vec godinama niko ne zaposljava nego se popunjava volonterima, valjda bolje nas guliti besplatno nego nekog zaposliti pa ga placati. Dakle ono sto zelim reci da ima i gore od tog pripravnickog izrabljivanja i da to nije samo slucaj kod privatnika nego se slicno radi i u drzavnim institucijama.Hamurabi wrote:Znam da je za neke taj pripravnički jedina šansa da nešto zarade, ali je to u principu obezbjeđivanje jeftine radne snage za firme - PRIPRAVNIK = MATERIJAL ZA IZRABLJIVANJE. Svaka firma (pogotovo privatnici) se čupa rukama i nogama ne bi li dobila makar jednog pripravnika, jer ga ne mora plaćati, a opteretit će ga maksimalno s poslom. A kad prođe godinu dana, bolje je zaposlit novog pripravnika nego ovog koji je završio pripravnički ostaviti u radnom odnosu - sa aspekta poslodavca.
-
BASS
#892 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Hamurabi,tačno tako.
To "iskustvo" koje traže je u stvari samo - ulazna barijera.
To "iskustvo" koje traže je u stvari samo - ulazna barijera.
-
amer10
#893 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
pa imas li na to toplo obrok ti.._amy_ wrote:Ako ti sta znaci, ja sam pripravnik preko kantonalnog programa i plata mi je 363 KM, to ostane od onmih 600 bruto koliko daje kantonamer10 wrote:ima li neko od pripravnika da je poceo raditi i da je primio platu kako sta se dobija koliko ukupno izadjete
-
vakuolla
#894 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Meni je 372 KM od 600 KM, nema toplog obroka, ali ima karta 30 KMamer10 wrote:pa imas li na to toplo obrok ti.._amy_ wrote:Ako ti sta znaci, ja sam pripravnik preko kantonalnog programa i plata mi je 363 KM, to ostane od onmih 600 bruto koliko daje kantonamer10 wrote:ima li neko od pripravnika da je poceo raditi i da je primio platu kako sta se dobija koliko ukupno izadjete
- _amy_
#895 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
amer10 wrote:pa imas li na to toplo obrok ti.._amy_ wrote:Ako ti sta znaci, ja sam pripravnik preko kantonalnog programa i plata mi je 363 KM, to ostane od onmih 600 bruto koliko daje kantonamer10 wrote:ima li neko od pripravnika da je poceo raditi i da je primio platu kako sta se dobija koliko ukupno izadjete
Nemam topli obrok, obecali su na pocetku da ce biti, ali su se sad usutili. Poslodavac mi samo daje novac za prijevoz i to je to
-
dezurni_ucenik
#896 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 22:27, edited 1 time in total.
-
amer10
#897 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
e cuj karta od 3o km i to prvi put da cujem bas se potrefio neki cicija od poslodavca pa ne kupujes djecije karte i seronje sto nedaju topli obrok
- terra_incognita
#898 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
ni u telecomu pripavnici nemaju topli obrok a kamo li kod privatnika
doduše ovi imaju 1400 za vrijeme pripravničkog staža (VSS)
-
tvoja JA
#899 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
ja radim pripravnički u jednoj drzavnoj instituciji i imam samo platu 365 KM. BICE BOLJE VALJDAAAAAAA 
- LeonardoAC
#900 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
baš me zanima, kako uopšte dođu do tog pripravničkog staža ti u telecomu... vrve oglasi na sve straneterra_incognita wrote:ni u telecomu pripavnici nemaju topli obrok a kamo li kod privatnika