bosnolog, plavim, mislim da se upravo za ovo i zalaze NS, jednakopravnost na svakom pedlju BiH, i mislim da je negdje P.K. spomenuo nesto kao vrhovni sud BiH, koji bi se izmedju ostalog bavio i ovim pitanjima,Bosnolog wrote:Svako pravno uredeno i demokratsko drustvo je obavezno obezbjediti i garantovati svakom gradaninu kao individui i najbitnijem segmentu tog drustva zastitu svih ljudskaih grdanskih,vjerskih,radnih,,zivotnih i svakih drugih prava i sloboda,....Sto bi trebalo znaciti da su svi jednaki ped zakonom bez obzira o kome se radilo,.....ovo bi trebao biti prvi postulat gradanske stranke,...... upraov NS je pljunula u svoje gradanske principe i moralni kredibilitet kada je odlucila da joj platforma/osnova/ bude nasljede Karadiceve fasiosidne ostavstine,to jest priznavanje rezultata rata,agresije,progona etnickog ciscenja,opstruiranja povratka ljudi na svoja prijeratna prebivalista kao i rasciscavanja sa prosloscu...
ovaj drugi citirani dio,crvenim, o prihvatanju stanja kakvo jeste, tj entiteta i sto ide s tim, mislim da svaka politicka stranka to mora prihvatit na pocetku igre da bi uopste mogla zaigrat na politickom terenu BiH. Sto se tice povratka mislim da je nesto rekao slicno kao u svakoj opstini osnovat odbor koji bi pomagao tim ljudima u pogedu administarativnih prepreka koje su danas tu.... i mnogo drugih pametnih stvari.
Moje misljenje je da se dok god entiteti postoje da se i nazivaju svojim pravim imenom kada politicari daju izjave i da se to uvede u zakon, npr kada dodik govori o RS-u on kaze ''republika srpska......'' i to zvuci kao da prica o samostalnoj drzavi ''republika srpska'', umjesto da kaze ''entitet BiH republika srpska'' ili ''BH entitet republika srpska''.
''mi u republici srpskoj blablabla...'' umjesto da kaze ''mi u BH entitetu republika srpska blablabla....''
eto to bih ja za pocetak volio da se uvede, nije neka velika promjena ali za pocetak dovoljno da se RS ne izdvaja iz BiH nego svaki put kad se spomene da se spomene da je to sastavni dio BiH, tako isto i entitet federacija BiH, znaci BH entitet federacija BiH.