BH vojna industrija i naoruzanje
- madner
#876 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Govorim sta je proizvedeno u BiH.
- shady
#877 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Nije to, cinjenica je da je tenk stvarno bio veoma dobar, ali nije bas bio bolji od najboljih Ruskih verzija (doduse jest imao najaci motor od svih T-72 verzija sve do kraja hladnog rata).sinuhe wrote:Sto ti je jugoslovenska umisljenost.
A sto se tice izvoza, kazem ti, ne govorim o novcanoj vrijednosti, vec o broju Orkana i tenkova. Ako je Jugoslavija uspjela prodati 150 tenkova, mi bi jedva 20 uspjeli. I opet, ne tvrdim ja da nisu izvozili, vec da nije bila velika kolicina u odnosu na velicinu drzave. Sama Srbija danas izvozi pribliznu vrijednost naoruzanja (ne znam cifre, ali mislim da je tu negdje oko 300-500 miliona).
Mislim da smo malo skrenuli sa teme
-
Duklja
#878 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
1994. je BNT Travnik proizveo topove 155 mm. Znaci ove:memnon wrote:sto je od ovog kupljeno sto proizvedeno?madner wrote:Haubice, uniforme, sljemove, minobacace.

Sasvim solidan top. Jos uvijek ga koriste OSBIH. Evo ti film britanski o Bosanskoj vojnoj industriji:
Na kraju ovog fila su prikazani ti topovi koji su jos u ratu producirani. Posle rata neznam dali je jos vise tih topova producirno u Travniku ali mislim da je Srbija kupila dvadesetak takvih.
Svakako je zanimljivo vidijeti u ovom filmu ovog cetnika sa depresivnom facom kako govori "njima je cela MZ naklonjena." A ono sa cim ih gadjaju nisu topovi MZ vec 100% domaci topovi i to novi novcati tek izasli iz fabrike...
PS ovaj top 155 mm neznam kako mu je sluzbeno ime. Ali on se samo producira u BiH i nigdje vise na svijetu.
Last edited by Duklja on 11/06/2012 21:07, edited 3 times in total.
-
memnon
#879 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
moze linkmadner wrote:Govorim sta je proizvedeno u BiH.
- madner
#880 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Koja ruska verzija je bila bolja? Pogotovo izvozna.
Tenk je serijsku produkciju poceo tek 1987 (odnosno 1988) tako da nije bilo vremena da osvoji veca trzista. Poslje Kuvaita bi sigurno pobjedio u Libiji i vjerovatno u Indiji.
Da ne govorimo o projektu novog aviona i slicno.
Novcana vrijednost 500 miliona sada i tada nije ista.
Tenk je serijsku produkciju poceo tek 1987 (odnosno 1988) tako da nije bilo vremena da osvoji veca trzista. Poslje Kuvaita bi sigurno pobjedio u Libiji i vjerovatno u Indiji.
- shady
#881 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
T-72B jest, izvozne verzije nisu bile bolje ni pod razno.madner wrote:Koja ruska verzija je bila bolja? Pogotovo izvozna.
Ja stvarno ne zelim da se raspravljamo o necemu sto je hipotetski, znaci ja ne mogu dokazati da bi Jugoslavija prodala (ili ne) tenkove Indiji. Tvoj stav je da je Jugoslavija bila jaka vojna sila, i jeste, a ja ti govorim da BiH kao mala, napacena drzava bez vojne industrije trenutno ne moze mastati o 500 miliona u izvozu od oruzja. Znaci raspravljamo se oko nebitnih detalja
Nego ja predlazem da nastavimo sa temom, a to je BH vojna industrija i naoruzanje, znaci...M-87 Orkan za pobjedu
-
Duklja
#882 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ministar Thulj tvrdi da do 2016. godine ocekivani izvoz iz vojne industrije treba biti 200 miliona. A ti tvrdis da je BiH bez vojne industrije. Ko je sada u pravu ti ili on? Ja neznam ali samo u Igmanu Konjicu je zaposleno 600 ljudi sa jos 150 radnih mjesta rezervisanih za sledece 2 godine i 30 miliona dolara osiguranog izvoza u SAD, Arapske zemlje i Evropu. Nije da je kao prije rata ali svakako nije da se moze reci da je BiH "bez vojne industrije".shady wrote:T-72B jest, izvozne verzije nisu bile bolje ni pod razno.madner wrote:Koja ruska verzija je bila bolja? Pogotovo izvozna.
Ja stvarno ne zelim da se raspravljamo o necemu sto je hipotetski, znaci ja ne mogu dokazati da bi Jugoslavija prodala (ili ne) tenkove Indiji. Tvoj stav je da je Jugoslavija bila jaka vojna sila, i jeste, a ja ti govorim da BiH kao mala, napacena drzava bez vojne industrije trenutno ne moze mastati o 500 miliona u izvozu od oruzja. Znaci raspravljamo se nebitnih detalja![]()
Nego ja predlazem da nastavimo sa temom, a to je BH vojna industrija i naoruzanje, znaci...M-87 Orkan za pobjedu
-
The 51st State
#883 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
t-64, t-72 je bio za satelite i nas jugose.madner wrote:Koja ruska verzija je bila bolja? Pogotovo izvozna.
-
memnon
#884 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
moze li mi reci koje je oruzje u operativnoj upotrebi os bih proizvedeno u bih ili kupljeno od rata naovamo?
- madner
#885 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Zapravo su imali 3 glavna tenka, koja su bili iz tri razlicita biroa. T-72 je usao zajedno sa T-64 u servis i bio je i Crvenoj armiji glavni tenk.
M-84 je imao bolji oklop, bolji motor. tj pokretljivost i bolji SUV od T-64.
T-72 sam po sebi nije bio skart, verzija za eksport jeste.
- shady
#886 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ne tvrdim, mozda sam se pogresno izrazio, ja sam tvrdio da nam je unistena industrija za vrijeme rata te da ne treba previse ocekivati.Duklja wrote:Ministar Thulj tvrdi da do 2016. godine ocekivani izvoz iz vojne industrije treba biti 200 miliona. A ti tvrdis da je BiH bez vojne industrije. Ko je sada u pravu ti ili on? Ja neznam ali samo u Igmanu Konjicu je zaposleno 600 ljudi sa jos 150 radnih mjesta rezervisanih za sledece 2 godine i 30 miliona dolara osiguranog izvoza u SAD, Arapske zemlje i Evropu. Nije da je kao prije rata ali svakako nije da se moze reci da je BiH "bez vojne industrije".
Kakvo je trenutno stanje ne znam, osim tog podatka da u zadnje vrijeme izvozimo ca. 30 miliona dolara godisnje.
- madner
#887 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
100 miliona godisnje.
-
The 51st State
#888 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
stim da je uveden u naoruzanje dvadesetak godina kasnije, mislim respektabilno je i to ali budimo realni..., fora sa t-72 i njegovim klonom m-84 je smjestaj municije, zasto su stradavali koje kuda...madner wrote:Zapravo su imali 3 glavna tenka, koja su bili iz tri razlicita biroa. T-72 je usao zajedno sa T-64 u servis i bio je i Crvenoj armiji glavni tenk.
Last edited by The 51st State on 11/06/2012 21:53, edited 1 time in total.
- madner
#889 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Pa ja sam realan, T-90 je zapravo T-72 sa rebrendiranim imidzom.
Nisam rekao da je to bio bolji tenk od zapadnih.
Nisam rekao da je to bio bolji tenk od zapadnih.
-
Duklja
#890 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Samo Igman izvozi (30 miliona)toliko godisnje bez Pretisa, Ginexa (najprofitabilnija kompanija), Travnika, Hadzica itd.shady wrote:Ne tvrdim, mozda sam se pogresno izrazio, ja sam tvrdio da nam je unistena industrija za vrijeme rata te da ne treba previse ocekivati.Duklja wrote:Ministar Thulj tvrdi da do 2016. godine ocekivani izvoz iz vojne industrije treba biti 200 miliona. A ti tvrdis da je BiH bez vojne industrije. Ko je sada u pravu ti ili on? Ja neznam ali samo u Igmanu Konjicu je zaposleno 600 ljudi sa jos 150 radnih mjesta rezervisanih za sledece 2 godine i 30 miliona dolara osiguranog izvoza u SAD, Arapske zemlje i Evropu. Nije da je kao prije rata ali svakako nije da se moze reci da je BiH "bez vojne industrije".
Kakvo je trenutno stanje ne znam, osim tog podatka da u zadnje vrijeme izvozimo ca. 30 miliona dolara godisnje.
- Warashii
#891 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ovo nije top, u pitanju je haubica 122d30j ( ovo J za jugoslovensku proizvodnju ), od 155 mm imaju haubice m114a1 ( americke davne proizvodnje ), topove 105 mm m119a1 ( smece ) a jos od topova imam 155 mm NORA ( mada o njoj najmanje znm jer nisam na njoj sluzio ).Duklja wrote: 1994. je BNT Travnik proizveo topove 155 mm. Znaci ove:
Sasvim solidan top. Jos uvijek ga koriste OSBIH. Evo ti film britanski o Bosanskoj vojnoj industriji:
- shady
#892 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
http://rs.seebiz.eu/bih-jaca-izvoz-oruz ... /ar-29937/
Ovi imaju cifre od 15/22 miliona eura za 2010/2011.
Ispada ja ovdje negiram nasu industriju,
Nego salu na stranu, jel fkt izvozimo 100 miliona godisnje 
Ovi imaju cifre od 15/22 miliona eura za 2010/2011.
Ispada ja ovdje negiram nasu industriju,
-
155_mm
#893 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
OS BiH postoje tek od 2006 godine a ne od rata. tek je zavrsena faza reorganizacije i sad pocinje faza modernizacije. iako su neki helikopteri vec modernizirani. unistavaju se puske M-16 a uvode se M-4.memnon wrote:sto tocno financira? daje place, evo od kraja rata sto je se kupilo ili proizvelo i da je sada u operativnoj upotrebi?155_mm wrote:a ko je to tvrdio. ali na osnovu ceg ti tvrdis da bosna nema svoju namjensku industriju i sama ne financira veliki dio svojih potreba OS BiH.memnon wrote: znaci obrana ovih zemalja je temeljena iskljucivo na donacijama?
dakle nemaju nikakvu svoju proizvodnju i nista ne kupuju??
sva artiljerija koja se trenutno koristi u OS BiH su proizvod bosanske namjenske industrije.
sva municija koja se koristi u artiljerijskim orudjima su proizvod bosanske namjenske industrije.
svi sljemovi koji koriste OS BiH su proizvod bosanske namjenske industrije.
sva municija od 5.56 mm - 12.7 mm koja se koristi u OS BiH su proizvod bosanske namjenske industrije.
90% uniformi OS BiH su sasivene u travniku (ne u novom travniku)
ima toga jos mnogo za nabrajati ali nema smisla jer si sasvim nesto drugo citao po forumima tipa "poskok" i "hercegbosna" i vjerovatno si bio malo dijete za vrijeme rata ako si i bio rodjen.
ali ipak evo linkovi za tebe:
http://unisgroup.ba/
http://www.pretis.ba/
http://igman.com.ba/
i ako se vec poredi OS BiH sa HV mora se uzeti vise faktora u obzir. na primjer teritorija koja se mora braniti.
nije isto imati 75 tenkova M85 i braniti sa time teritorij u obliku hrvatske i sa 45 M60 i 36 AMX30 tenkova braniti teritorij koji je potreban za odbranu i opstanak bosnjaka u slucaju nekog novog sukoba.
ja sam misljenja da ako u slucaju za nekih 50-100 godina dodje do raspada NATO (jer USA prenese svoj ineteres na pacifik i aziju i odustaen od europe) i ideja o zajednickoj EU se iz nekih razloga izgubi hrvatska nece moci odbraniti svoj teritorij, ako bi na primjer madjari i italijani ponovo trazili ono sto im je "pripadalo" nekih 1000 godina. jer ovaj oblik drzave kao sto je hrvatska nemoza da odbrani ni danasnja vojska svicarske.
-
Duklja
#894 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Ukrainci vode... Jesili vidio? No evo ti link pa sam vidi kako tvrdi odgovorni ministar:
Tako tvrdi ministar Trhulj. Znaci da je sada izmedju 85- 100 miliona dolara.
Do 2016 se ocekuje 100 miliona posto je se za samo jednu godinu izvoz povecao za 50%.
Cifra za 2010/2011 je takva ali u 2012 na pcoetku je Igman dobio bust i potpisani ugovor za 2012 je 36 miliona dolara znaci povecao se naglo za 50%.
"Vrijednost potpisanih ugovora je 85 miliona dolara posto je vrijednost potpisanih ugovora na pocetku vec 85 miliona ocekujemo da ce se ova vrijednost jos povecati tokom 2012. godine i da uspijemo da dostignemo cifru od 100 miliona."
Tako tvrdi ministar Trhulj. Znaci da je sada izmedju 85- 100 miliona dolara.
Do 2016 se ocekuje 100 miliona posto je se za samo jednu godinu izvoz povecao za 50%.
Cifra za 2010/2011 je takva ali u 2012 na pcoetku je Igman dobio bust i potpisani ugovor za 2012 je 36 miliona dolara znaci povecao se naglo za 50%.
Last edited by Duklja on 11/06/2012 22:18, edited 2 times in total.
-
Tacticus
#895 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
haubice 122 mm 2A18 nato ime D-30Jmemnon wrote:moze li mi reci koje je oruzje u operativnoj upotrebi os bih proizvedeno u bih ili kupljeno od rata naovamo?
minobacaci 120 mm M-75
minobacaci 60 mm M-70
sljemovi
municija za 90% vrsta pjesadiskog oruzija OS BiH
municija za 90% (uskoro 100%) artiljeriskog oruzija
municija za 60% tenkovskog nauruzanja (uskoro 100%)
75% optickih sredstava OS BiH
remont 90% uruzanih sistema OS BiH
izvoz oruzija i municije prosle godine oko 100 mil.
- shady
#896 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Hajde nemojte da se svadjamo, sta fali ako je neko rodjen (ili nije) za vrijeme rata, to ne znaci da osoba nema pojma ili da je treba omalovazavati.
Zanimljiva je diskusija, svi saznamo nesto novo o vojnoj industriji nase drzave, a pomalo i o historije iste.
Mene vise zanima kako se te nase haubice odnose usporedbi sa modernim Americkim/Ruskim/Kineskim/Evropskim?
Zanimljiva je diskusija, svi saznamo nesto novo o vojnoj industriji nase drzave, a pomalo i o historije iste.
Mene vise zanima kako se te nase haubice odnose usporedbi sa modernim Americkim/Ruskim/Kineskim/Evropskim?
Last edited by shady on 11/06/2012 22:27, edited 1 time in total.
-
r_faruk
#897 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Tacticus wrote:haubice 122 mm 2A18 nato ime D-30Jmemnon wrote:moze li mi reci koje je oruzje u operativnoj upotrebi os bih proizvedeno u bih ili kupljeno od rata naovamo?
minobacaci 120 mm M-75
minobacaci 60 mm M-70
sljemovi
jesu li ovo zvanicni podaci, ili otprilike?
-
Duklja
#898 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
Vidis da si lupno/la za ono od 30 miliona i kako "Bosna nema vojnu industriju."shady wrote:Hajde nemojte da se svadjamo, sta fali ako je neko rodjen (ili nije) za vrijeme rata, to ne znaci da osoba nema pojma ili da je treba omalovazavati.
Zanimljiva je diskusija, svi saznamo nesto novo o vojnoj industriji nase drzave, a pomalo i o historije iste.![]()
Dobro to je jos sitno 100 miliona nije nista. Kad dostignemo 300 miliona onda mozemo reci da imamo vojni industriju.
Moderne haubice su bolje ali haubica je haubica. Imas precizno oruzije sa kojim gadjas oklop (MILAN sisteme, moderne tenkove itd.) ali nekada je potrebna vatrena moc kada treba da opalis vatru po nekoj sumi ili planini za koju znas da se neprijateljska sila ili tehnika tu provlaci.
Orkan i ovi topovi sto se prave u Travniku nisu u principu precizno oruzije. Njihova snaga je vatrena moc. Da zaustavi neprijatelja, da razbije moral i da unisti. Zato jedna haubica ne znaci puno ali baterija od 30 haubica je jako sredstvo. Vatrena moc je vrlo vazan komponenat jedne vojske.
Najnoviji tip haubise automatcki izracuna ugao. A kod ovih nasih sto se proizvode u pretisu moras da rucno izracunas koristeci se algoritmima i parametrima poput jacina vjetra itd.
Last edited by Duklja on 11/06/2012 22:32, edited 2 times in total.
-
Tacticus
#899 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
M119 ili u nasem slucaju L-118 ili da ti prevedem, M-119 je americka verzija britanske haubice L-118 je pazi sada ovo je najbolje orudje u svojoj klasi na SVJETUWarashii wrote:Ovo nije top, u pitanju je haubica 122d30j ( ovo J za jugoslovensku proizvodnju ), od 155 mm imaju haubice m114a1 ( americke davne proizvodnje ), topove 105 mm m119a1 ( smece ) a jos od topova imam 155 mm NORA ( mada o njoj najmanje znm jer nisam na njoj sluzio ).Duklja wrote: 1994. je BNT Travnik proizveo topove 155 mm. Znaci ove:
uvedena je u upotrebu USA oruzanih snaga 1989 i jos se koristi u velikim kolicinama i ako se ima namjena zamjeniti vecina istih sa novom ultralakom 155 mm haubicom M-777 i dalje se misli zadrzadi odredzen broj primjeraka, a britanci je misle zadrzati jos sledecih 15 godina
ukratko to je haubica koju mozes vuci landroverom a na teskim mjestima mogu je vuci 6-8 vojnika, znaci izvrsna za BiH brda, sto je pokazala kada je djelovala u sklopu snaga za brzu rekaciju sa igmana sa mjesta sa kojih srpski artiljerci su mislili da je nemoguce djelovati sa oruzijem srednjeg dometa i milimetraze
takodzer se odlikuje izuzetno brzom vatrom za haubicu (6-8 granata u minutu), a domet joj je veci od najmnogobrojnijeg orudja u OS u okruzenju, tj haubice 2A18 ili ti D-30 J koja ima domet od 15.5 kilometara i tezi 3200 kg, dok L-118 tezi 1980 kg, a domet joj je preko 17 kilometara
jos jedna veoma vazna stvar uz pripremu L-118 bi mogao prenositi helikopter UH-1, a da nepricam o Mi-8 MTV
-
Tacticus
#900 Re: BH vojna industrija i naoruzanje
ovo je otprilike, jer zvanicni podaci pokrivaju jos vise, a evo su ti vec dali odgovor na tvoje pitanje iznadr_faruk wrote:Tacticus wrote:haubice 122 mm 2A18 nato ime D-30Jmemnon wrote:moze li mi reci koje je oruzje u operativnoj upotrebi os bih proizvedeno u bih ili kupljeno od rata naovamo?
minobacaci 120 mm M-75
minobacaci 60 mm M-70
sljemovi
jesu li ovo zvanicni podaci, ili otprilike?