ali kad napisu htijeo..to je meni
Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#876 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pa nema tu dvojbe, ispravno je htio
- minjonja
#877 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
meni ovaj "oliti" nikad nije bio jasan. u kojem kraju se tako govori? ja to cula nisam dok nisam vidjela onu temu na saxu o sminki.
- minjonja
#878 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
pa htio i jest tacno, pusti ridjanovica.
- fedor
#879 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
...niti bih ja mogao govoriti htio!sanabe wrote: e vala ja ne govorila htjeo, pa nek me sad protjeraju iz BiH
- plain vanilla
#880 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
fedor wrote:...niti bih ja mogao govoriti htio!sanabe wrote: e vala ja ne govorila htjeo, pa nek me sad protjeraju iz BiH![]()
![]()
![]()
mogao bi naravno
- fedor
#881 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
ni pod razno! 
- daxon
#882 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Možda je već neko u ovih 38 stranica i pomenuo, meni je zanimljivo kako sleng iskrivi pojedine riječi i one tako iskrivljene ostanu u upotrebi;
uzmimo na primjer naziv "Markale", koji je prvobitno njemački naziv za zatvorenu tržnicu Markthalle,
Ili kako je od "Marijinog dvora" nastao u narodu poznati Marindvor
uzmimo na primjer naziv "Markale", koji je prvobitno njemački naziv za zatvorenu tržnicu Markthalle,
Ili kako je od "Marijinog dvora" nastao u narodu poznati Marindvor
- Obuca9
#883 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nisam siguran, ali ako se dobro sjećam da smo iz bosanskog u srednjoj učili da u ovom i sličnim slučajevima D ispred C ne prelazi u T, jer se C ustvari može posmatrati kao TS, pa bi onda slijedeća glasovna promjena nakon te trebala biti da se jedno od dva T u riječi oTTSijepiti gubi, a ono preostalo TS se vraća u C i dobije se oCijepiti, gdje na kraju nema ni D ni Tplain vanilla wrote:A Hrvati su preslatki..evo primjer
od-cijepiti
i po onome sto smo ucili u skoli, dolazi do jednacenja suglasnika po zucnosti, i dobijemo rijeci-otcijepiti
ali, sto bi jednostavno kad moze i drugacije
na hrvatskom se kaze oDcijepiti![]()
srpski je otcijepiti..za bosanski ne znam![]()
- plain vanilla
#884 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
malo si to pomijesaohz__semir wrote:Nisam siguran, ali ako se dobro sjećam da smo iz bosanskog u srednjoj učili da u ovom i sličnim slučajevima D ispred C ne prelazi u T, jer se C ustvari može posmatrati kao TS, pa bi onda slijedeća glasovna promjena nakon te trebala biti da se jedno od dva T u riječi oTTSijepiti gubi, a ono preostalo TS se vraća u C i dobije se oCijepiti, gdje na kraju nema ni D ni Tplain vanilla wrote:A Hrvati su preslatki..evo primjer
od-cijepiti
i po onome sto smo ucili u skoli, dolazi do jednacenja suglasnika po zucnosti, i dobijemo rijeci-otcijepiti
to o cemu je govoris je na primjer rijec predsjednik
pa kad bismo jednacili po zvucnosti, dobili bismo pretsjednik-precjednik
u gornjem primjeru-odcijepiti, to nije slucaj
- Obuca9
#885 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Može biti, znam da ima nešto na taj fazonplain vanilla wrote:malo si to pomijesaohz__semir wrote:Nisam siguran, ali ako se dobro sjećam da smo iz bosanskog u srednjoj učili da u ovom i sličnim slučajevima D ispred C ne prelazi u T, jer se C ustvari može posmatrati kao TS, pa bi onda slijedeća glasovna promjena nakon te trebala biti da se jedno od dva T u riječi oTTSijepiti gubi, a ono preostalo TS se vraća u C i dobije se oCijepiti, gdje na kraju nema ni D ni Tplain vanilla wrote:A Hrvati su preslatki..evo primjer
od-cijepiti
![]()
to o cemu je govoris je na primjer rijec predsjednik
pa kad bismo jednacili po zvucnosti, dobili bismo pretsjednik-precjednik-pa zato i ostaje ovako
u gornjem primjeru-odcijepiti, to nije slucaj
- hassena
#886 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Da li? Dal? ili Dal'? ili Da l? Da l'?
(Help! Šta je nepravilno napisano, naročito me zanima pisanje dva pravopisna znaka jedan do drugog " ' ? ")
(Help! Šta je nepravilno napisano, naročito me zanima pisanje dva pravopisna znaka jedan do drugog " ' ? ")
- SadaMeHuseine
#887 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Nijedno....koliko se ja razumijem ispravno je "Dali?"...u kontekstu ..." Dali je?", "Dali su?" , "Dali će?"hassena wrote:Da li? Dal? ili Dal'? ili Da l? Da l'?
- fedor
#888 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
sanabe wrote: OMG![]()
neee![]()
![]()
Ispravno je DA LI. Jedino tako i nikako drugacije.
- SadaMeHuseine
#889 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Poštujem....jbg,davno se učio SH-HS....sanabe wrote:OMGSadaMeHuseine wrote:Nijedno....koliko se ja razumijem ispravno je "Dali?"...u kontekstu ..." Dali je?", "Dali su?" , "Dali će?"hassena wrote:Da li? Dal? ili Dal'? ili Da l? Da l'?
(Help! Šta je nepravilno napisano, naročito me zanima pisanje dva pravopisna znaka jedan do drugog " ' ? ")![]()
neee![]()
![]()
- fedor
#890 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
sanabe wrote:e FOla djeckofedor wrote:sanabe wrote: OMG![]()
neee![]()
![]()
- hassena
#891 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ma, da, jasno k'o dan.
-Da li si išao na koncert? (samo tako)
Ali, ako se piše u "slobodnom piščevom" stilu, kako se piše skraćeni oblik bez "i" (dal' ili da l')?
-Da li si išao na koncert? (samo tako)
Ali, ako se piše u "slobodnom piščevom" stilu, kako se piše skraćeni oblik bez "i" (dal' ili da l')?
- fedor
#892 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
A šta je po tebi pravilno ako nije to!?sanabe wrote: pravilno je i LAHKOMISLEN![]()
- hassena
- BSn
#894 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
"LaHkomislen" - klasicno guranje slova "h" tamo gdje mu nije mjesto. Koliko samo neprirodno zvuci to "h" u rijeci, a jezik ide ka uprostavanju i laksem (laHksem) izgovaranju, a ovdje se gura H. Mogli su komotno i "dž" ubaciti, imalo bi jednako smisla.
- fedor
#895 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Ne mislim!sanabe wrote:sta ti mislish?fedor wrote:A šta je po tebi pravilno ako nije to!?sanabe wrote: pravilno je i LAHKOMISLEN![]()
BSn wrote:"LaHkomislen" - klasicno guranje slova "h" tamo gdje mu nije mjesto. Koliko samo neprirodno zvuci to "h" u rijeci, a jezik ide ka uprostavanju i lakse (laHksem) izgovaranju, a ovdje se gura H. Mogli su komotno i "dž" ubaciti, imalo bi jednako smisla.
- fedor
#896 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Za poklon sam dobio jednu gramatiku bosanskog jezika, pa čim dođem kući ubacit ću par primjera, o tome šta je sve pravilno a šta nije!
I da se razumijemo, a nadam se da većina zna, pravopis je jedno izgovor je drugo!
I da se razumijemo, a nadam se da većina zna, pravopis je jedno izgovor je drugo!
- SadaMeHuseine
#897 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
.......nije 'ajvan, nego iVan, po engleski...sanabe wrote:zivota ti fedore, shta ti je?![]()
rekoh da mi je cudno to sto procitah da je lahkomislen pravilno, i jeste mi cudno i ja necu govoriti lahkomislen, to je sigurno, govoricu lakomislen, kao sto govorim cijeli zivot
a koliko sam protiv ubacivanja slova H gdje treba i gdje ne treba , toliko sam i protiv izbacivanja tog slova iz rijeci u kojima mora biti
nije Hlopta, ali nije ni 'ajvan
-
Alisa u zemlji čuda
#898 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
Da li je ispravno aždaja ili aždaha?
Pitam jer su me ispravili kada sam kazala aždaja i rekli da nije ispravno na bosanskom jeziku i da je to istočna varijanta, tj. srpska.
Hvala!
Pitam jer su me ispravili kada sam kazala aždaja i rekli da nije ispravno na bosanskom jeziku i da je to istočna varijanta, tj. srpska.
Hvala!
- SadaMeHuseine
#899 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
...šala Ante, šala......sanabe wrote:mislila sam na rijec HAJVAN, ali moze i 'eklanjeSadaMeHuseine wrote:.......nije 'ajvan, nego iVan, po engleski...sanabe wrote:zivota ti fedore, shta ti je?![]()
rekoh da mi je cudno to sto procitah da je lahkomislen pravilno, i jeste mi cudno i ja necu govoriti lahkomislen, to je sigurno, govoricu lakomislen, kao sto govorim cijeli zivot
a koliko sam protiv ubacivanja slova H gdje treba i gdje ne treba , toliko sam i protiv izbacivanja tog slova iz rijeci u kojima mora biti
nije Hlopta, ali nije ni 'ajvan
- minjonja
#900 Re: Riječi koje se koriste pogrešno (bankina)
vala ja znam samo za azdahu... ne znam nikog da govori azdaja.Alisa u zemlji čuda wrote:Da li je ispravno aždaja ili aždaha?
Hvala!