Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
vrtlar

#876 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:Odsada kad idem u kupovinu vodim flag da se cijenka i za mene :razz: Bukiraj jednu nedelju za auto pijacu.
Kako napreduje tvoj rasad bijelog patlidžana? Kod mene imaju samo ona prva dva lista...nikako da krene pravi list da ga pikiram u čaše, isto je sa zebra paradajizom.
Nisam ni ja okrečila voće ( Kurty-svaka čast)... a o lijehama mogu samo da sanjam..tek sam počela da prekopavam...pa treba izfrezati..pa tek onda lijehe i sadnja. Dok ja ovo završim sjeme luka će već pustiti rukice i nogice u kesi :lol:

Mumin i ja vec prodajemo na pijaci povrce flag se vec najeo safran stavila u konzerve a Oticon ni lijehe nije napravila :mrgreen: ;-)
pemanapemani

#877 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

vrtlar wrote:
pemanapemani wrote:Čime tretirati zemljište u plasteniku protiv pepelnice?
Pepelnica se prošle godine pojavila na krastavcima. Sada na tom mjestu raste salata koja će se uskoro brati, pa sam planirao posaditi krastavce i papriku.
Da li je rješenje promjena kultura, odnosno, ne saditi krastavce na istom mjestu kao prošle godine ili?
Da dopunim bansky
Grupa A (povrce koje veoma puno uzima hranljive materije iz zemlje)
PAPRIKA, PARADAJZ, KUPUSNJACE, KRASTAVCIi, PRASA i TIKVICE
Grupa B koja trosi upola manje hranljivih materija
MRKVA, CRNI I BIJELI LUK, CVEKLA, ROTKVICE, RODAKVE, KELERABA, SPINAT
grupa C povrce koje trosi minimalne hranljive materije iz zemlje
GRAH, GRASAK, PERSUN, SALATE, ZACINSKO BILJE I BORANIJA
Podijeli bastu na tri dijela i na jednom djelu stavi povrce iz grupe A iduce godine na to mjesto stavi povrce iz grupe B i trece godine povrce iz grupe C
Moras paziti ko je kome dobar i los komsija mislim na povrce

Za KRASTAVCE lose komsije su
krompir, paradajz, rotkvica
a dobre komsije su
boranija, grasak, prasa,kupus, kukuruz, salata, celer, luk, bosiljak, kopar
za PARADAJZ lose komsije su
grasak, krastavac, krompir
a dobre komsije su
boranija, kupus, bijeli luk, prasa, rotkvice, celer, spinat rotkve
Hvala.
Sad mi je jasno zašto su krastavci koji su bili u komšiluku buraniji ostali zdravi, a drugi koji su bili posađeni pored paradajza zaraženi pepelnicom.

Da li mogu malčirati zemljište u plasteniku organskim materijalom (slama, lišće, ljekovito bilje...)? Hoće li smetati sistemu navodnjavanja kap po kap?
Bullet Tooth Tony

#878 Re: Bášča

Post by Bullet Tooth Tony »

Samo da se prijavim :D , bašća završena . voćke i ostalo ... posadio mentu piperitu , trebalo bi biti neke zarade od nje :-D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#879 Re: Bášča

Post by Toto »

bubamare su "organic terminatori" raznih vaski, uski i ostalih hajvancica koji su nepozeljni za ovi eksperiment..
treba ih na vakat naselit u basci napravit im kucice itd.
Image
Mu'min

#880 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon wrote:Sač promjera 55 cm ( najveći) skupa sa verigama, prstenom i lopaticom bez tepsije (to sam imala kalaisanu :lol: ) sam platila 65,00KM. Imaju i manji prmjeri za 50,00KM. Kotlić se ne mogu sjetiti, ali i on je najveći koji sam našla :wink:
Za tavulju ću nazvati i pitati da li ima prije nego pođem ... pa se čitamo.
Ovaj sać je prava stvar ko zna sa njim. Al nije dobar za kilograme. :lol:

Alfa159 wrote:Samo da pozdravim najveseliju-pozitivniju temu na forumu, ludi ste k'o kupus ;-)
Pozdrav braco po povrcu :-D
Dobro nam došao. Kad je dernek nek' i hala gori. :)
Mu'min

#881 Re: Bášča

Post by Mu'min »

vrtlar wrote:Mumin i ja vec prodajemo na pijaci povrce flag se vec najeo safran stavila u konzerve a Oticon ni lijehe nije napravila :mrgreen: ;-)
:D :D :D

Polahko vrtlar, kad se Oticon zahuje na SA-X forumu će postaviti ograničenja po pitanu postavljenih slika. :lol:
Mu'min

#882 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Evo mojih paradajzića prije pikiranja (prošla nedjelja):

Image
Alfa159

#883 Re: Bášča

Post by Alfa159 »

Pozdrav, da li mi neko ima dati prodati kalem limuna?
Imam drvo visoko preko metar no ne radja i onda su mi reki da treba da nakalemim e gdje da najdem kalem.
A ovo moje je naraslo iz kospice.
Mu'min

#884 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Makaze u džep i u poljotrgovinu, cvakneš kalem, turiš u džep i šutke vani. :D
Last edited by Mu'min on 30/03/2012 09:57, edited 1 time in total.
Oticon

#885 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mumin i ja vec prodajemo na pijaci povrce flag se vec najeo safran stavila u konzerve a Oticon ni lijehe nije napravila :mrgreen: ;-)
Pa gdje ćeš mene porediti sa profesionalcima? :-) Ja se tek učim, do prije tri godine nisam ni cvijet posadila... da znate da sam i prve godine luk naopako posadila :lol: i još se :?: što je svaki kriv... ali hajde barem je niklo. Polahko, polahko...i ja ću biti član FSR grupe.
Last edited by Oticon on 30/03/2012 10:00, edited 1 time in total.
Oticon

#886 Re: Bášča

Post by Oticon »

Polahko vrtlar, kad se Oticon zahuje na SA-X forumu će postaviti ograničenja po pitanu postavljenih slika. :lol:
:thumbup:
Samo nebo će mi biti granica .
A da ne postave ograničenje ... evo unaprijed :sax:
Oticon

#887 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote:Evo mojih paradajzića prije pikiranja (prošla nedjelja):

Image

aauuuu moji izgledaju kao prašuma u odnosu na ovo. Ja i kad ih pikiram neće biti ovako uredni :roll:
Mu'min

#888 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Oticon

samo prepikiraj po 1 sadnicu kad se radi o paradajzu i bi će OK.
Alfa159

#889 Re: Bášča

Post by Alfa159 »

Mu'min wrote:Makaze u džep i u poljotrgovinu, cvakneš kalem, turiš u džep i šutke vani. :D
hahahah dobar dobar :-D
Jolpaz

#890 Re: Bášča

Post by Jolpaz »

:thumbup: :bih:
Toto wrote:bubamare su "organic terminatori" raznih vaski, uski i ostalih hajvancica koji su nepozeljni za ovi eksperiment..
treba ih na vakat naselit u basci napravit im kucice itd.
Image
Banksy

#891 Re: Bášča

Post by Banksy »

pemanapemani wrote: Hvala.
Sad mi je jasno zašto su krastavci koji su bili u komšiluku buraniji ostali zdravi, a drugi koji su bili posađeni pored paradajza zaraženi pepelnicom.

Da li mogu malčirati zemljište u plasteniku organskim materijalom (slama, lišće, ljekovito bilje...)? Hoće li smetati sistemu navodnjavanja kap po kap?
Povrtno združivanje je iznimno važno, možda i važnije od plodoreda.
Ako nemaš knjige, imaš dosta o tome na netu,
http://inovatori.hr/plodored.pdf
http://www.pijanitvor.com/archive/index.php/t-965.html
http://www.vrt.com.hr/povrce/plodored-u ... rstvu.html

konkretno, uz krastavac uvijek sadi kopar, štiti, a pojačava ukus,

knjige, ovu i ovakve slične imaš u skoro svakom tržnom centru, izuzetno korisne za početnike, jednostavne i razumljive,
http://www.superknjizara.hr/index.php?p ... jiga=11944
i najbolja koju imam, ali je teže naći,
http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Mari ... -vrt_2067/

Za navodnjavanje, mislim da ne bi trebalo smetati, ako je u razumnim količinama.
Mu'min

#892 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Prvi mladi luk je već tu. Prekjučer raspalili tanjiraču kad se nađe i salata. Polahko već počinju i prvi plodovi rada ubjerati. ;)
Valja uskoro krastavice i dinji sijati. Kad ćete vi?
flag

#893 Re: Bášča

Post by flag »

Mu'min wrote:Prvi mladi luk je već tu. Prekjučer raspalili tanjiraču kad se nađe i salata. Polahko već počinju i prvi plodovi rada ubjerati. ;)
Auuuuuu, ovo su vec provokacije. Nisam ovo od tebe ocekivao brate Mumine :D .
Mu'min

#894 Re: Bášča

Post by Mu'min »

flag

veliš ovo je provokacija ne na nacionalnoj i vjerskoj već na poljoprivrednoj osnovi. :D
Legenda si.
A ako hoš luka, bujrum posla ću ti u koverti u boščici zamotano. :lol:
safran

#895 Re: Bášča

Post by safran »

Vidiš ti to flag - provokacije na regionalno-klimatsko-agro osnovi - oni beru luk a mi tek sadimo. Jesi li ti šta uspio uraditi? Kakva je kod tebe zemlja - kod nas, muž kaže, ko asfalt. Mi imamo ono malo čudo od skoro 13 mjeseci pa ja još nisam bila, čekam da se malo vrijeme stabilizira a za to vrijeme se bavim rasadom. Ovaj vikend ništa od radova - moramo u TPK.
Čuj ti njega - krastavce i dinje se sprema saditi - e ako pipun nije provokacija ne znam šta je. :lol: :lol: :lol: :lol:
Toto

#896 Re: Bášča

Post by Toto »

flag wrote:
Mu'min wrote:Prvi mladi luk je već tu. Prekjučer raspalili tanjiraču kad se nađe i salata. Polahko već počinju i prvi plodovi rada ubjerati. ;)
Auuuuuu, ovo su vec provokacije. Nisam ovo od tebe ocekivao brate Mumine :D .
u njih i prvi april ranije prispjeva :D :D
vrtlar

#897 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Ovako rade profesionalci a ne kao flag i safran jos nisu ni izfrezali bastu.Ako hocete vas dvoje da vam ja izdam malo baste i sunca da mozete sijati i saditi dok vase baste ne budu spremne.Ili da vam Mumin posudi malo luka i salate ali da vratite kad vase dospiju. :mrgreen:
vrtlar

#898 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Gdje je drekalica nje nigdje nema mora da uveliko radi bastu,pa je nema na forumu. :mrgreen: :razz: Drekalice cekamo izvjestaj
pemanapemani

#899 Re: Bášča

Post by pemanapemani »

Banksy wrote:
pemanapemani wrote: Hvala.

Povrtno združivanje je iznimno važno, možda i važnije od plodoreda.
Ako nemaš knjige, imaš dosta o tome na netu,
http://inovatori.hr/plodored.pdf
http://www.pijanitvor.com/archive/index.php/t-965.html
http://www.vrt.com.hr/povrce/plodored-u ... rstvu.html

konkretno, uz krastavac uvijek sadi kopar, štiti, a pojačava ukus,

knjige, ovu i ovakve slične imaš u skoro svakom tržnom centru, izuzetno korisne za početnike, jednostavne i razumljive,
http://www.superknjizara.hr/index.php?p ... jiga=11944
i najbolja koju imam, ali je teže naći,
http://www.baneprevoz.com/e-knjige/Mari ... -vrt_2067/

Za navodnjavanje, mislim da ne bi trebalo smetati, ako je u razumnim količinama.
Hvala na literaturi, sigurno će pomoći.

Interesuje me da li da stavim crijeva (navodnjavanje kap po kap) ispod malča od organskog materijala, ili ispod? Ako budu ispod, malč bi mogao začepiti rupice na crijevima, a ako ga postavim iznad, ne znam da li će dovoljna količina vlage doći do korjena biljke.

Još pitanja.
Da li je potrebno izvršiti prihranu rasada paradajza i paprike? Postoje li adekvatni prirodni preparati za zaštitu rasada? Ne prska mi se modrom galicom. U kojem stadiju rasta se vrši prihrana i zaštita?
Toto

#900 Re: Bášča

Post by Toto »

Post Reply