Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
superorbit

#876 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by superorbit »

Michun wrote:Ja mislim daje bitno kod narucivanja preko interneta ne pretjerivati.
Kad sam tek pocela narucivati, culo je to par ljudi oko mene pa me zamolili: hajd i meni samo ovo naruci. Narucim ja...kad carina. Znaci i ako vide isto ime u par dana ili vise paketica na isto ime, carina ce radit' :)
moram se ukljuciti,to je ziva istina, tj ja sam kolekcionar kinder figurica,i od nedavno sam pocela mjenjat figurice sa hrvatskom,i u pocetku sam slala i dobijala ko obicno pismo u onoj zutoj koverti,bez ikakvih problema,al kad su vidli da je cesce poceli mi naplacivat carinski pregled i carinu!pri prijemu i slanju!
superorbit

#877 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by superorbit »

nego htjela sam kupiti ovaj katalog za kolekcionare kinder surprise figurica ''Spielzeug aus dem ei 2011'',ali kod nas u bih nema nigdje,pa me interesuje kako da narucim iz inostranstva?(nemam ni karticu),i ima li mozda neka firma u bih preko koje mogu naruciti?
cappy_tempo

#878 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cappy_tempo »

ispisali ste romane,a mrsko mi citati :D pa jedno kratko pitanje,ako narucim sa ebaya hoce li mi naplacivati carinu i pdv ili da ganjam da mi onaj tamo napise da je poklon folovi? nije da cigancim nego cisto da znam jer imam i drugih stvari u planu pa da se ne zajebem :D
cute poison

#879 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cute poison »

superorbit wrote:nego htjela sam kupiti ovaj katalog za kolekcionare kinder surprise figurica ''Spielzeug aus dem ei 2011'',ali kod nas u bih nema nigdje,pa me interesuje kako da narucim iz inostranstva?(nemam ni karticu),i ima li mozda neka firma u bih preko koje mogu naruciti?
Koliko imas tih figurica? :D
superorbit

#880 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by superorbit »

cute poison wrote:
superorbit wrote:nego htjela sam kupiti ovaj katalog za kolekcionare kinder surprise figurica ''Spielzeug aus dem ei 2011'',ali kod nas u bih nema nigdje,pa me interesuje kako da narucim iz inostranstva?(nemam ni karticu),i ima li mozda neka firma u bih preko koje mogu naruciti?
Koliko imas tih figurica? :D
imam dosta! :D oko 500!
trazila sam klub kod nas ali nema,
pa nesto brljam i na internetu,evo link pa vidi http://1bihkindersurprisefanclub.webs.com/
poznanik

#881 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

cappy_tempo wrote:ispisali ste romane,a mrsko mi citati :D pa jedno kratko pitanje,ako narucim sa ebaya hoce li mi naplacivati carinu i pdv ili da ganjam da mi onaj tamo napise da je poklon folovi? nije da cigancim nego cisto da znam jer imam i drugih stvari u planu pa da se ne zajebem :D
Narudžba e-Bayem je samo način plaćanja kupljene i ugovaranja transporta robe, što nikako ne znači izbjegavanje obaveze carinjenja. Svaka roba u uvozu u BiH podliježe carinskoj proceduri, pa tako i roba kupljena na ovaj način, a nebitno je da li je za robu izvršeno plaćanje, ili je pristigla kao nečiji poklon, jer obaveza plaćanja carine pada na ime uvoznika.
Za robu u poštanskom saobraćaju čija vrijednost ne prelazi 50 KM vrši se oslobađanje od plaćanja carine, za više vrijednosti odobreni su drugi postupci.
poznanik

#882 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

superorbit wrote:
Michun wrote:Ja mislim daje bitno kod narucivanja preko interneta ne pretjerivati.
Kad sam tek pocela narucivati, culo je to par ljudi oko mene pa me zamolili: hajd i meni samo ovo naruci. Narucim ja...kad carina. Znaci i ako vide isto ime u par dana ili vise paketica na isto ime, carina ce radit' :)
moram se ukljuciti,to je ziva istina, tj ja sam kolekcionar kinder figurica,i od nedavno sam pocela mjenjat figurice sa hrvatskom,i u pocetku sam slala i dobijala ko obicno pismo u onoj zutoj koverti,bez ikakvih problema,al kad su vidli da je cesce poceli mi naplacivat carinski pregled i carinu!pri prijemu i slanju!
Netačno. Carina se ne naplaćuje u izvozu, a za skoro beznačajnu vrijednost ovih figurica čak ni u uvozu.
Kod tebe je vjerovatno uslijedila naplata poštanskih usluga u otpremi-dopremi, carine ne sigurno.

Ne postoje vremenska ograničenja kod oslobađanja plaćanja carine u uvozu, možete svaki dan primati poštanske pošiljke i svaka će proći kroz postupak oslobađanja, ukoliko postoje uslovi - vrijednost robe do 50 KM.
superorbit

#883 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by superorbit »

poznanik wrote:
superorbit wrote:
Netačno. Carina se ne naplaćuje u izvozu, a za skoro beznačajnu vrijednost ovih figurica čak ni u uvozu.
Kod tebe je vjerovatno uslijedila naplata poštanskih usluga u otpremi-dopremi, carine ne sigurno.

Ne postoje vremenska ograničenja kod oslobađanja plaćanja carine u uvozu, možete svaki dan primati poštanske pošiljke i svaka će proći kroz postupak oslobađanja, ukoliko postoje uslovi - vrijednost robe do 50 KM.
ma vratilo mi kovertu sto sam poslala u hr! i trazili da platim carinu 8km! ima pecat carinarnica banjaluka!
a inace mi povremeno naplate carinski pregled,pri prijemu koverte,a bude lagano par figurica,,,
cappy_tempo

#884 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by cappy_tempo »

kad kupujem preko ebaya jel broj kartice unosim kad potvrdjujem placanje? pitam jer sam jaranici kupovo nesta preko njene kartice pa sad kontam da mi taj broj kartice nije ostao na profilu ili kako vec :D
eluna

#885 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eluna »

@poznanik .....

očigledno si dobro upoznat sa materijom, no da te upozorim da se spremiš na balkansko neprihvatanje pravila (čitaj zakona) ..... npr. onaj lik što kupuje parfem od 150 KM putem intereneta i traži kako da izbjegne carinu ...... naša posla - lik ne kuži da je carina i izmišljena zbog zaštite domaćih proizvođača, a u našem slučaju trgovaca, jer neki ljudi koji negdje prodaju parfeme treba da prime platu, a i da im se uplater doprinosi za zdravstvo da mogu otići ljekaru

e, ovakav lik nikada neće skontati da SVRHA carine i jeste da izjednači cijenu uvezene robe sa cijenom pod kojom se ta ista roba može kupiti u državi .....

iz iskustva sa prepiske na drugim temama znam da naš svijet ednostavno ne želi da ispoštuje pravila igre, nego svi gledaju samo gdje i kako da šta sitno ušićare, što se kaže .... svi će se pobuniti što službenici ne poštuju zakon, pod uslovom da se poštivanje istog pobunjenika ne dotiče, ali one sekunde kad službenik počne da poštuje zakon i počne da primjenjuje normu koja će zakačiti i pobunjenika, VAJ POMAGAJ ...... onda je država i ovakva i onakva ....

ja trenutno poručujem wranglerovu košulju i neke swarovski kristale putem interneta..... sve skupa će me doći kod nas - prije carine - nekih 60 KM i očekujem da platim carinu, i platit ću je, neka je 10% (koliko mislim da jeste) jer niti jedno od pomenutog nema u BiH ..... i ne bunim se uopšte, ali nekome ko parfem poručuje preko interneta oderala bih kožu s leđa vjeruj mi ...... kao da u cijeloj BiH nema parfema za dotičnog gospodina .... naplatila bih mu carinu barem 500 KM da mu nikada više na pamet ne padne tako nešto - jer dozvolit ću sebi da procjenim da u situaciji kad penzioneri kopaju po kantama zbog korice hljeba parfem treba da bude svrstan u visokotarifnu robu
kone

#886 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Pa ljudi bi kupovali parfeme kod tebe u radnji da imas neku normalnu marzu,ali posto nemas :dance: ..Cuj ti nama nabrajas(tacnije mene napadas :lol: ) sto mi porucujemo parfeme,a ti narucujes swarovski kristale :D ...Blago tebi..A da jel kod tebe kupimo parfeme koji su vrlo vjerovatno neka kopija iz kine i pitajBogakoje zemlje :-) ..I bona sto si se tako upalila :roll: ...Samo zipa da tebi ne opale carinu od 5 joja,jer ti ipak narucujes swarovski kristale,a ne obicne parfeme,sto obican narod kupuje...
Jos nesto,ja nisma kukao kako su mi veliku carinu udarili,jer opet sam mnogo jeftinije prosao nego da sma kod tebe u radnji kupio ;-) ...I pripazi malo sta pises,malo kontrole ne bi skodilo...

P.S.Molim te javi nam koliko su ti carine i pdv naplatili na tih 60KM swarovski kristala.Zivo me zanima,ali posteno napisi ;-)

Edit:ZAboravih te pitati,jel to nema nigdje kod nas kupiti Wranglerovu kosulju i swarovski kristala ccccc :dance: ...Obavezno javi visinu carine i pdv-a ;-)
superorbit

#887 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by superorbit »

potpisujem ovog iznad!
mislim da si svako ima pravo naruciti sta hoce,
a zasigurno znam da i kod nas ima swarowski!
nadam se da te nece oderat,kako su prevrjedni mogli bi pomisliti da narucujes dijamante! a onda,,, :-) :-) :-)
General_Jackson

#888 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by General_Jackson »

eluna wrote:@poznanik .....

očigledno si dobro upoznat sa materijom, no da te upozorim da se spremiš na balkansko neprihvatanje pravila (čitaj zakona) ..... npr. onaj lik što kupuje parfem od 150 KM putem intereneta i traži kako da izbjegne carinu ...... naša posla - lik ne kuži da je carina i izmišljena zbog zaštite domaćih proizvođača, a u našem slučaju trgovaca, jer neki ljudi koji negdje prodaju parfeme treba da prime platu, a i da im se uplater doprinosi za zdravstvo da mogu otići ljekaru

e, ovakav lik nikada neće skontati da SVRHA carine i jeste da izjednači cijenu uvezene robe sa cijenom pod kojom se ta ista roba može kupiti u državi .....

iz iskustva sa prepiske na drugim temama znam da naš svijet ednostavno ne želi da ispoštuje pravila igre, nego svi gledaju samo gdje i kako da šta sitno ušićare, što se kaže .... svi će se pobuniti što službenici ne poštuju zakon, pod uslovom da se poštivanje istog pobunjenika ne dotiče, ali one sekunde kad službenik počne da poštuje zakon i počne da primjenjuje normu koja će zakačiti i pobunjenika, VAJ POMAGAJ ...... onda je država i ovakva i onakva ....

ja trenutno poručujem wranglerovu košulju i neke swarovski kristale putem interneta..... sve skupa će me doći kod nas - prije carine - nekih 60 KM i očekujem da platim carinu, i platit ću je, neka je 10% (koliko mislim da jeste) jer niti jedno od pomenutog nema u BiH ..... i ne bunim se uopšte, ali nekome ko parfem poručuje preko interneta oderala bih kožu s leđa vjeruj mi ...... kao da u cijeloj BiH nema parfema za dotičnog gospodina .... naplatila bih mu carinu barem 500 KM da mu nikada više na pamet ne padne tako nešto - jer dozvolit ću sebi da procjenim da u situaciji kad penzioneri kopaju po kantama zbog korice hljeba parfem treba da bude svrstan u visokotarifnu robu
Iskreno se nadam da će tebi pljusnuti tih 500 KM carine na tvoj wrangler i swarovski, pa ćeš onda prestati moralisati drugima o carini i siromaštvu.
Zašto ljudi masovno pribjegavaju online kupovini konkretno, upravo kako @kone kaže jer čak i uz naplatu carine više se isplati većinu stvari uzeti izvana nego kupovati nekvalitetno đubre za astronomske cijene u našim radnjama. Eto zločin je što je čovjek naručio flašicu parfema izvana, a ne sekira te što ćemo mi platiti kao porezni obveznici sudske troškove jednom Brankoviću i na kraju koja je to razlika između tvoje i njegove narudžbe kada su penzioneri koji kopaju po kantama u pitanju?
superorbit

#889 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by superorbit »

bas tako! 8-)
ja-maja

#890 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by ja-maja »

Iskreno se nadam da će tebi pljusnuti tih 500 KM carine na tvoj wrangler i swarovski, pa ćeš onda prestati moralisati drugima o carini i siromaštvu.
Zašto ljudi masovno pribjegavaju online kupovini konkretno, upravo kako @kone kaže jer čak i uz naplatu carine više se isplati većinu stvari uzeti izvana nego kupovati nekvalitetno đubre za astronomske cijene u našim radnjama. Eto zločin je što je čovjek naručio flašicu parfema izvana, a ne sekira te što ćemo mi platiti kao porezni obveznici sudske troškove jednom Brankoviću i na kraju koja je to razlika između tvoje i njegove narudžbe kada su penzioneri koji kopaju po kantama u pitanju?
:thumbup:
alica.k

#891 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

eluna wrote:ja trenutno poručujem wranglerovu košulju i neke swarovski kristale putem interneta..... sve skupa će me doći kod nas - prije carine - nekih 60 KM i očekujem da platim carinu, i platit ću je, neka je 10% (koliko mislim da jeste) jer niti jedno od pomenutog nema u BiH ..... i ne bunim se uopšte, ali nekome ko parfem poručuje preko interneta oderala bih kožu s leđa vjeruj mi ...... kao da u cijeloj BiH nema parfema za dotičnog gospodina .... naplatila bih mu carinu barem 500 KM da mu nikada više na pamet ne padne tako nešto - jer dozvolit ću sebi da procjenim da u situaciji kad penzioneri kopaju po kantama zbog korice hljeba parfem treba da bude svrstan u visokotarifnu robu
swarovski preko puta bbi
wrangler ima u mostaru.

et toliko o tome.

ja cu narucivat preko interneta i platit carinu radije nego kupit kod nas ista, jer su kod nas trgovci bezobrazni i ne pada mi na pamet za moje pare da me neko handri.
eluna

#892 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eluna »

alica.k wrote:
eluna wrote:ja trenutno poručujem wranglerovu košulju i neke swarovski kristale putem interneta..... sve skupa će me doći kod nas - prije carine - nekih 60 KM i očekujem da platim carinu, i platit ću je, neka je 10% (koliko mislim da jeste) jer niti jedno od pomenutog nema u BiH ..... i ne bunim se uopšte, ali nekome ko parfem poručuje preko interneta oderala bih kožu s leđa vjeruj mi ...... kao da u cijeloj BiH nema parfema za dotičnog gospodina .... naplatila bih mu carinu barem 500 KM da mu nikada više na pamet ne padne tako nešto - jer dozvolit ću sebi da procjenim da u situaciji kad penzioneri kopaju po kantama zbog korice hljeba parfem treba da bude svrstan u visokotarifnu robu
swarovski preko puta bbi
wrangler ima u mostaru.

et toliko o tome.

ja cu narucivat preko interneta i platit carinu radije nego kupit kod nas ista, jer su kod nas trgovci bezobrazni i ne pada mi na pamet za moje pare da me neko handri.

hahahah, za wranglera nisam znala, a ne živim u mostaru, i imam previše obaveza da bih putovala do tamo zbog 1-2 košulje

swarovski KRISTALIZIRANE ELEMENTE u BiH N E M A NIGDJE za nabaviti, ne pričam o gotovom nakitu koji proizvodi kompanija Swarovski :lol: :lol:
kone

#893 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

Zasto nisi otisla u bilo koju zlataru i objasnila im sta ti treba i ne sumnjam da bi ti nabavili to bez problema...Nema veze sto toga nema u BiH-a,sigurno bi ti barem neko to nabavio,samo da si pitala...Bolje da je neko od njih zaradio platu svome radniku,nego ovako sto si ti morala nabaviti preko neta :dance: i plus rizikovala da te opali po dzepu carinski radnik...KO zna koliku ce odrediti vrijednost tih kristala(jer kad vidi swarovski) i onako u neznanju te opaliti po dzepu...

Mada mozda se i izvuces,jer hajd znaj jel cuo ikad za swarovski kristale....I Boga ti,ne moralisi ovdje..Ako imas kakvu finu stranicu,napisi,ako nemas zaobidji ovu temu...
eluna

#894 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eluna »

General_Jackson wrote:

za one koji nisu primjetili, niti jednom nisam osporila niti postojanje niti plaćanje carine, naprotiv ..... ja za svoje čejfove plaćam, a ne kukam kako mi država guli kožu ..... .eto to je bitna razlika ;-) ... jer ako mi je već čejf da nešto kupim i uvezem, onda mi je bogami u taj čejf uračunata i carina, i platim je svaki put kad mi zatraže, pa makar kasnije u zakonu pronašla i da nije bilo osnovano - ne žalim se ..... ali ganjati čejfove i kukati zato što neko tamo radi svoj posao!??!?! ..... hajdete molim vas :lol: :lol: :lol:

a o plaćanju za svoje ćejfove potražite i moje postove na temi "radar kod maršalke .. " .....
eluna

#895 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eluna »

kone wrote:Zasto nisi otisla u bilo koju zlataru i objasnila im sta ti treba i ne sumnjam da bi ti nabavili to bez problema...Nema veze sto toga nema u BiH-a,sigurno bi ti barem neko to nabavio,samo da si pitala...Bolje da je neko od njih zaradio platu svome radniku,nego ovako sto si ti morala nabaviti preko neta :dance: i plus rizikovala da te opali po dzepu carinski radnik...KO zna koliku ce odrediti vrijednost tih kristala(jer kad vidi swarovski) i onako u neznanju te opaliti po dzepu...

Mada mozda se i izvuces,jer hajd znaj jel cuo ikad za swarovski kristale....I Boga ti,ne moralisi ovdje..Ako imas kakvu finu stranicu,napisi,ako nemas zaobidji ovu temu...
zato što se niti jednom zlataru u BiH ne isplati da ganja certifikat zbog 8 komada swarovski okgrulih kristaliziranih perli veličine 8 mm, boje Vatrenog opala :) ...... pitala sam, čak ni Swarovski kod BBI nema licencu da to prodaje, oni imaju licencu samo za gotov nakit .....

dakle, artikal je moguće legalno nabaviti samo putem interneta ...... postoji i opcija da mi neko to šalje iz beča, ali je to onda šverc - a time se ne bavim :mrgreen:
eluna

#896 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eluna »

eluna wrote:
kone wrote:Zasto nisi otisla u bilo koju zlataru i objasnila im sta ti treba i ne sumnjam da bi ti nabavili to bez problema...Nema veze sto toga nema u BiH-a,sigurno bi ti barem neko to nabavio,samo da si pitala...Bolje da je neko od njih zaradio platu svome radniku,nego ovako sto si ti morala nabaviti preko neta :dance: i plus rizikovala da te opali po dzepu carinski radnik...KO zna koliku ce odrediti vrijednost tih kristala(jer kad vidi swarovski) i onako u neznanju te opaliti po dzepu...

zato što se niti jednom zlataru u BiH ne isplati da ganja certifikat zbog 8 komada swarovski okgrulih kristaliziranih perli veličine 8 mm, boje Vatrenog opala :) ...... pitala sam, čak ni Swarovski kod BBI nema licencu da to prodaje, oni imaju licencu samo za gotov nakit .....

dakle, artikal je moguće legalno nabaviti samo putem interneta ...... postoji i opcija da mi neko to šalje iz beča, ali je to onda šverc - a time se ne bavim :mrgreen:
i neka mi niko ne spominje art centre u BiH koji prodaju artikle za hobiste :-) niti jedan od njih ne prodaje originalne swarovski elemente .... potvrđeno od kompanije Swarovski :-D
kone

#897 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by kone »

eluna wrote:

E to vala ne znam...Ne mogu da vjerujem da treba neka licenca za nabavku tih kristala..Kako onda nabavaljaju gotov nakit???Kazem opet ne znam,ali eto...Nekako mi logicno da ako u zlatari imas swarovski nakit,onda ti i to moze nabaviti...A mnogo vise mi je NE logicno da,da se tako izrazim(bez uvrede) svaka budala moze to naruciti preko neta,a da ljudi koji od njih kupuju gotovo nakit,da oni ne mogu kupiti i te kristale.Sto bi nas narod rekao,nigdje veze ba...
eluna

#898 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by eluna »

@ kone

da si ikada došao u dodir sa međunarodnom trgovinom ne bi ni spominjao carinu na ovoj temi - sve bi ti bilo jasno ;-)

a kako rade divizije u međunarodnim koncernima - e to je posebna priča u okviru koje se objašnjavaju i prava distribucije pa samim ti i certificiranje, odnosno autorizacija za prodaju određenih artikala

a što se tiče toga da neki zlatar prodaje swarovski nakit - poslat ču ti link na pp pa vidi koliko košta "nekoliko boba" pa sam procjeni šta prodaju zlatari .... jedini ovlašteni prodavac Swarovski nakita i kristalnih figura u BiH je prodavnica kod BBI centra u Sarajevu, znam da ima još i na Rivi u Splitu ...... za hrvatsku ne znam imaju li još negdje prodavnicu ali za BiH sigurno znam da NIKO drugi nema prava prodaje
alica.k

#899 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by alica.k »

eluna wrote:hahahah, za wranglera nisam znala, a ne živim u mostaru, i imam previše obaveza da bih putovala do tamo zbog 1-2 košulje

swarovski KRISTALIZIRANE ELEMENTE u BiH N E M A NIGDJE za nabaviti, ne pričam o gotovom nakitu koji proizvodi kompanija Swarovski :lol: :lol:
znaci, ne pika se to pravilo za nase radnike i njihove plate, i nase trgovce, i nasu kvazidrzavicu ako ti je dalje od sarajeva...

double standards.
General_Jackson

#900 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by General_Jackson »

alica.k wrote:
eluna wrote:hahahah, za wranglera nisam znala, a ne živim u mostaru, i imam previše obaveza da bih putovala do tamo zbog 1-2 košulje

znaci, ne pika se to pravilo za nase radnike i njihove plate, i nase trgovce, i nasu kvazidrzavicu ako ti je dalje od sarajeva...

double standards.
Upravo tako, za nju vrijede drugi aršini nego za nas, kada je njen čejf u pitanju onda nema veze što penzioneri kopaju po kantama i onda itekako ima veze što se u našim radnjama prodaje nekvalitetna-dupljak roba :-)
eluna wrote:
General_Jackson wrote:

za one koji nisu primjetili, niti jednom nisam osporila niti postojanje niti plaćanje carine, naprotiv ..... ja za svoje čejfove plaćam, a ne kukam kako mi država guli kožu ..... .eto to je bitna razlika ;-) ... jer ako mi je već čejf da nešto kupim i uvezem, onda mi je bogami u taj čejf uračunata i carina, i platim je svaki put kad mi zatraže, pa makar kasnije u zakonu pronašla i da nije bilo osnovano - ne žalim se ..... ali ganjati čejfove i kukati zato što neko tamo radi svoj posao!??!?! ..... hajdete molim vas :lol: :lol: :lol:

a o plaćanju za svoje ćejfove potražite i moje postove na temi "radar kod maršalke .. " .....
Daj živa bila ne provaljuj se više i pročitaj malo i ti šta smo mi napisali u ranijim postovima, većina nas nije protiv plaćanja carina, već smo kritikovali način i sistem na koji se naplaćuju.Na kraju po pisanju svih medija u državi carine za 90% proizvoda iz EU su trebale biti ukinute, ok ako to ne vrijedi za nas obične smrtnike, trebalo bi da vrijedi za trgovce, shodno tome cijena robe iz uvoza trebala je odavno pasti. Uveden je i PDV prije izvjesnog broja godina, nakon čega je državna kasa trebala biti puna do vrha, a država nakon uvođenja istog došla pred bankrot i da onda ja budem presretan kada mi ta država brani da kupim nešto što ne mogu da kupim ovdje a košta pišljivih 60-tak KM ili kada ovoj djevojčici iz BL pretpostavljam, naplate carinu na figuricu iz kinder jajeta, a u našim radnjama kako sama pišeš i dalje se prodaje smeće iz Kine pod original za "originalne cijene". No kažem još jednom to sve treba da vrijedi kada ja, @kone i ostali kupujemo, dok kada ti kupuješ onda se primjenjuju drugi sistemi vrijednosti.
Post Reply