Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Locked
AliceInChains

#876 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by AliceInChains »

spreca wrote:
naiskrenije wrote:Rešenje koje će zadovoljiti sve tri strane je treći entitet,naravno na teritoriji sadašnjeg većeg entiteta.Na taj način će se riješiti nacionalno pitanje sva tri konstitutivna naroda i svi se mogu okrenuti problemima ekonomije,eurointegracija,standarda...

:lol: :lol: :lol: pa jebote sta ti radis ovdje? :D ja da imam toliko smisla za humor qrac bi ja visio ovdje na forumu :lol: :lol: :lol: ja bi negdje na daskama pare zaradjivo :D oj tebe :-)
Ma pusti humaniste :mrgreen: prave se pametni kao i njihov firer :mrgreen:
spreca

#877 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by spreca »

Ma ljepota jedna kako je to On srocio :lol: na hljeb bi ga cojk namazo kako je sladak :D
AliceInChains

#878 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by AliceInChains »

Tesko covjeku, koji predvodi tako elokventne i miroljubive individue :lol:
Bosnolog

#879 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Bosnolog »

drug bevc wrote: đes ba bosnolog !
kake ba mokre zelje za srboslavijom i kake ba zalopojke ? :-) :-) :-) :-)
od 14.12.1995 god. nema ni tuge ni brige, samo opusteno ba. :dance: :dance: :dance:
samo sex, droga i ovciji sir!

Buduci nasljednik Tadica ce biti najvjerovatnjijeToma Grobar ako ga gladni Vucic ne pojede http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... 4%87a.html koji su za sada alternativa Tadicu.Nadam se da ce Seselja vratiti iz Haga u Serviu sto bi je dokrajcilo ukoliko preventivno ne dozivi sudbinu Zlobe http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... acije.html i tako odgodi propast iste kao posljedica gradanskog rata koji nece moci izbjeci,

Dugorocno generacijsko krepavanje nazor je sudbina genocidnog ausvica,za mnoge njene cuvare i obozavaoce ce to biti uz brlju i guslarsku kuknjaviju o turskomudzahedinskobalijskom zulumu i bjelosvijetskovatikanskoj zavjeri ali je bitno da se sanjaju velikosrski mokri snovi makar se u tim snovima nestajalo i korijenje jelo,.....Srbovanej je skup i riskantan biznis sa svojom cijenom koju Srbija sve vise placa, http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vest ... SLOM!.html ...,....Srbija jedina zemlja u regionu koja ne za gdje su joj granice niti moze predvidjeti svoju sudbinu kao posljedica dvodecenijske brig o nestanku drugih oko sebe i otimanju njihovog,.....Sve se vraca sve se placa sto bi se narodski reklo,........
felipe kajetano

#880 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by felipe kajetano »

hercegovac_pravi wrote:
felipe kajetano wrote:@bevc

jel Boga ti, neš i ti valjda svoju "Fahretu" poslat u Anadoliju kako ti cojek predlaze :D , ostade celjad brez matere zbog radi Nacertanja :lol:
Ništa "Ćoj'k" ne predlaže, samo citiram stanovnike "boljeg entiteta"..a pošto je to njihova demokratska volja, valja ih u tome podržati jer je to demokratski zar ne? Zašto nekome naturati nekakve opcije? Nek svako za sebe odluči a vi ste bogami tu odluku donijeli davnih dan.
:thumbup:

pa dje onda zapelo majka mu stara :-D
luckypot

#881 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by luckypot »

felipe kajetano wrote:
hercegovac_pravi wrote: Ništa "Ćoj'k" ne predlaže, samo citiram stanovnike "boljeg entiteta"..a pošto je to njihova demokratska volja, valja ih u tome podržati jer je to demokratski zar ne? Zašto nekome naturati nekakve opcije? Nek svako za sebe odluči a vi ste bogami tu odluku donijeli davnih dan.

Nigdje sto pitas :D
hercegovac_pravi

#882 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by hercegovac_pravi »

felipe kajetano wrote:
hercegovac_pravi wrote:
felipe kajetano wrote:@bevc

jel Boga ti, neš i ti valjda svoju "Fahretu" poslat u Anadoliju kako ti cojek predlaze :D , ostade celjad brez matere zbog radi Nacertanja :lol:
Ništa "Ćoj'k" ne predlaže, samo citiram stanovnike "boljeg entiteta"..a pošto je to njihova demokratska volja, valja ih u tome podržati jer je to demokratski zar ne? Zašto nekome naturati nekakve opcije? Nek svako za sebe odluči a vi ste bogami tu odluku donijeli davnih dan.

Meni se čini u referendumu..
zemo_online

#883 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by zemo_online »

feral.tribune wrote:Citam da etno cetno Dodik opet besjedi i cakula sa izdajnikom Tihicem ( ovo im je zadnja kahva ) i pri tom sam odgavara na retoricko pitanje kada ce se sastatiti sa Lagumdzijom . Kao Bosanac , kao covjek kao glasac SDP -a ocekujem od Lagumdzije da ce izjaviti da Bosna i Hercegovina ne pregovara niti razgovara sa teroristima :-D Srpsko hrvatski zahtjevi o uredjenju Bosne se poklapaju sa njihovim zeljama i snovima koje su pokusali realizirati .Oni zele Bosnu bez bosanskih muslimana u sastavu Hr od Smrdije . Oni u stvari ne zele nikakvu Bosnu nego Banja Luka i Siroki Brijeg zele da se granice sa istoka i zapada pruze preko Save i Drine . Ne shvatam zasto bi bosanski muslimani poslije svega zeljeli Bosnu u kojoj uopce zive vampiri iz Gruda i vukodlaci sa Pala . Kada su genocidni nacisti u Bg i Zg i tada su blizu Bosne a oni bi jos na konstitutivne cevape u Sarajevo . Mars u PM cetnicku i ustasku .

u pravu si zemo. ako nista srbi imaju najnizi natalitet na svijetu,a hrvati ce se polako ali sigurno iseljavat jer im je tudjman svima podjelio pasose. zato ima nade za bih.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#884 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by PipiDugaDevetka »

test01 wrote:
u pravu si zemo. ako nista srbi imaju najnizi natalitet na svijetu,a hrvati ce se polako ali sigurno iseljavat jer im je tudjman svima podjelio pasose. zato ima nade za bih.
Nema Bosne (i Hercegovine) bez Srba, a još manje bez Hrvata!
Vara se svaki Bošnjo ako misli da će doživjeti da Srbi i Hrvati ''odumru'' iz BiH.
Nestankom bh. Srba i bh. Hrvata, nestaće i Bosne, pa samim time i Bošnjaka!
osa

#885 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by osa »

PipiDugaDevetka wrote:
test01 wrote:
Vara se svaki Bošnjo ako misli da će doživjeti da Srbi i Hrvati ''odumru'' iz BiH.
totalno netočno, u svakom pogledu, u hrvatskoj nema srba pa nisu nestali hrvati a ni hrvatska, u srbiji nema albanaca pa nisu nestali srbi ni srbija, tako ni bih ne bi nestala, bez nekog od svojih naroda.....
fedor

#886 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by fedor »

PipiDugaDevetka wrote:
test01 wrote:
ćuuuuj oto!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
feral.tribune

#887 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by feral.tribune »

PipiDugaDevetka wrote:
test01 wrote:
Glupost ! Zasto bi nestala Bosna ako nestane Dodik i Covic i njihovi pit bul terijeri i slicni kerberi i guliveri . Zasto nije nestala Spanija bez Maura . Naravno da se Bosna i bosanski muslimani ne mogu mjeriti sa Njemackom i Spanijom jer su bosanski muslimani zrtve konclogora i genocida bas kao i Jevreji u Njemackoj ali o kakvom nestanku govoris . Naravno da iz bosne nikada nece otici Komsici , Divjaci , Siberi , Vikici , Sucuri , Bogicevici , Jurisici ...i more drugih casnih Bosanca koji postuju i vole svoju zemlju . Ja mislim na cetnike i ustase . Istina je da ih je puno , ko ih jebe ...bez njih ce Bosna biti bolja i ljepsa . Ja sam davno rekao da bi te bestije osudio da vjecno nose svoje uniforme . Samo ih mogu obuci u Sirokom Brijegu i Palama . Ni slucajno u Bg i Zg . U Hrvatskoj odmah iza resetaka i kazna za slovo U .
fedor

#888 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by fedor »

:dance:
feral.tribune wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
test01 wrote:
Glupost ! Zasto bi nestala Bosna ako nestane Dodik i Covic i njihovi pit bul terijeri i slicni kerberi i guliveri . Zasto nije nestala Spanija bez Maura . Naravno da se Bosna i bosanski muslimani ne mogu mjeriti sa Njemackom i Spanijom jer su bosanski muslimani zrtve konclogora i genocida bas kao i Jevreji u Njemackoj ali o kakvom nestanku govoris . Naravno da iz bosne nikada nece otici Komsici , Divjaci , Siberi , Vikici , Sucuri , Bogicevici , Jurisici ...i more drugih casnih Bosanca koji postuju i vole svoju zemlju . Ja mislim na cetnike i ustase . Istina je da ih je puno , ko ih jebe ...bez njih ce Bosna biti bolja i ljepsa . Ja sam davno rekao da bi te bestije osudio da vjecno nose svoje uniforme . Samo ih mogu obuci u Sirokom Brijegu i Palama . Ni slucajno u Bg i Zg . U Hrvatskoj odmah iza resetaka i kazna za slovo U .
Upravo tako. Ko hoće da živi sa Bošnjacima u miru, nema problema, ko neće nek razguli preko Drine tamo kod "svojih" i nek uzme samo "osobne-lične" stvari! :dance:
naiskrenije

#889 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by naiskrenije »

derion wrote:
naiskrenije wrote:Rešenje koje će zadovoljiti sve tri strane je treći entitet,naravno na teritoriji sadašnjeg većeg entiteta.Na taj način će se riješiti nacionalno pitanje sva tri konstitutivna naroda i svi se mogu okrenuti problemima ekonomije,eurointegracija,standarda...
Tvoje rješenje neće nikako zadovoljiti sve tri strane, maksimalno dvije. Uostalom, ako će se stvarati novi entitet, to je promjena Dejtonskog ustava. A što onda, mislim, kada već nešto mijenjamo, ne bi malo načeli i teritorijalni izgled manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS-a?
Da u manjem entitetu postoje teritorijalne cjeline naseljene većinski u ovom slučaju Hrvatima,takav zahtjev bi imao smisla naravno pod uslovom reciprociteta ali tako nešto jednostavno ne postoji.
Last edited by naiskrenije on 30/10/2010 11:51, edited 1 time in total.
luckypot

#890 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by luckypot »

Ne diraj mi dejton ni pod kojim uslovima :D
oridjidji

#891 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by oridjidji »

Nema nama lijeka sve dok se u ovoj državi svaki čovjek rođen u Bosni, ne zove Bosancem prije svega i dok isti za svoju nacionalnost i zemlju uzme Bosanstvo i Bosnu. Najgore je sto se narod u BIH podijelio po vjerskoj pripadnosti i ravzio vlastiti etnicki osjecaj koji ih tijera od Bosne i gura pod tuđe zastave. Jedino su Bosanci ljudi koji ne vole svoje, bez obzira na vjeru. Jedan rođeni Banjalučanin, pravoslavac, čiji je porodično stablo 200 godina tu, pravi se večim Srbinom od Dositeja Obradovića ili jedan Travničanin, katolik, čije je p. stablo u BIH čak i duže nego recimo od prvo spomenutog, sebe smatra večim Hrvatom od Tuđmana, a jedan Sarajlija, musliman, poistovječuje se sa Bošnjaštvom kao reisovim epitetom za skupinu muslimana na ovome prostoru koji imaju dugu historiju od dolaska Otomana na ovo podrucj, taj voli Bosnu i neda na nju, ali se rado poistovjecuje sa Turskom (dali je tome uzrok inat ili tuvljenje srpske propagande iznad nasih glava tesko je reci). U danasnjem ustavu BIH nema mjesta za one koji se osjecaju Bosancima, a svoje srce vezu za zemlju u kojoj su rođeni i smatraju je svojom bez obzira koje su vjere. Oni se bez obzira koje li su vjere, nebitno je "da li se krste" , "klanjaju" ili "neklanjaju", bez obzira na to oni se nepoistovjecuju sa etnickim skupinama u BIH. Oni su svoji i oni su Bosanci.

U ovome ustavu koje imamo mi nemozemo biti Bosanci, ali mozemo biti Srbi, Hrvati ili Bosnjaci. Zar to nije malo diskriminatorno prema građanima ove zemlje i zar to nevodi u segregaciju?

U Americi da se rodis, ti si po defaultu Amerikanac, za porijeklo i etnicku, vjersku pripadnost niko te ne pita. Tako bi i kod nas trebalo biti. Svi mozemo biti Bosanci i sebi dati epitet Bosanski ispred etničkog ili vjerskog obilježja kojeg imamo. Rođen u Sarajevu, u njemu živim od pamtivijeka, moje porijeklo je specifično Albansko-Crnogorsko, ali po rođenju sam Bosanac i time ću se smatrati do smrti. Sad će neko reći "divi šipca ili šošona, đetića što nam sere kako u BIH treba da živimo" ili " nemoze on iskreno da voli Bosnu njegovi roditelji nisu odavdje".

Ono sto nama treba jeste jak drzavni aparat koji ce stati iza Bosne, ali tesko je od govana pitu napraviti. Dok se nasa svjest neizmjeni i svi budemo vise cijenili ono sto je nase od onoga s cime nas poistovjecuju tj. sa imaginarnim maticama (Srbijom, Hrvatskom, Turskom) i dok svi nebudemo stajali iza Bosne, nama napretka nema.
vivaldi

#892 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by vivaldi »

naiskrenije wrote:
derion wrote:
Tvoje rješenje neće nikako zadovoljiti sve tri strane, maksimalno dvije. Uostalom, ako će se stvarati novi entitet, to je promjena Dejtonskog ustava. A što onda, mislim, kada već nešto mijenjamo, ne bi malo načeli i teritorijalni izgled manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS-a?
Da u manjem entitetu postoje teritorijalne cjeline naseljene većinski u ovom slučaju Hrvatima,takav zahtjev bi imao smisla naravno pod uslovom reciprociteta ali tako nešto jednostavno ne postoji.
U pravu ste obojica, ali u tom hipotetickom scenariju, (kada bi sve tri strane pristale na prekompoziciju iako mislim da je to malo vjerovatno) puno je logicnije da dio teritorije sadasnjeg rs-a udje u bosnjacki ili kako bi se vec zvao entitet (prije svega istocni dio), a da hrvati traze svoj dio unutar sadasnje Federacije tj. na prostorima gdje sada zive.

Hrvati da traze svoj dio u Posavini bi gratis dobili i 100-150 hiljada srba koji sada tu zive legalno jer su kupili ili zamjenili imovinu, plus naravno sto bi hrvatski entitet (kako god da se nacrta) morao ubuhvatiti i dobar dio Bosnjaka.

S druge strane nebi mogao ubuhvatiti sve hrvate, pa bi onda dosli u situaciju da bi u hrvatskom entitetu, Hrvati imali vrlo tanku vecinu. To, opet naglasvam hipoteticki, znaci da Hrvati opet nebi smjeli sebi dozvoliti luxuz izbora medju vise svojih kandidata jer kada bi izasli npr na izbore za predsjenika entiteta sa 2 ili vise kanidata, a srbi i bosnjaci sa po 1 svojim, vrlo je moguce da bi odmah na prvim izborima predsjednik hrvatskog entiteta bio srbin ili bosnjak.
nikad_vise

#893 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by nikad_vise »

ima..diktatura izvana kao prvo..moze cak i da budemo jos jedna americka savezna drzava :D
a kao drugo je neki belaj izvana koji bi ujedinio ovaj narod jer bi bila borba za goli opstanak :D
antropolog

#894 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by antropolog »

nema
luckypot

#895 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by luckypot »

antropolog wrote:Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

nema
ne moze ni biti kad postoji BiH
Diogen_iz_Sinope

#896 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by Diogen_iz_Sinope »

antropolog wrote:Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

nema

ima itekako...kljucni pojam je u kojem procentu..

Nema rjesenja koje ce upotpunosti zadovoljiti sve tri strane...to je istina.

Ali da nema rjesenja koja ce u nekom procentu zadovoljiti sve tri strane jednostavno je netacno. Problem je u

1. lijenosti
2. tvrdoglavosti
3. izoblicenoj percepciji realnosti
michio

#897 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by michio »

Pa ja mislim da su svi zadovoljni sa situacijom. Evo čudi me Dodik koji podržava treći entitet dok sam nije zadovoljan položajem svog vlastitog entiteta, uvijek ga nešto žulja. Čovjek apsolutni vladar 50% BiH a nikakvih rezultata, ništa od mreže (Hej mreže!) autoputeva.
Last edited by michio on 30/10/2010 23:44, edited 1 time in total.
stari grad Visegrad

#898 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by stari grad Visegrad »

sve sto je jednostavno jeste dobro i najbolje. Sve sto je komplikovano, nije dobro i komplikuje se jos vise.
Po meni je najjednostavnije da oni koji vole ovu zemlju i zele da grade ovu zemlju-oni da ostanu, a oni koji je ruse i ne vole treba da napuste ovu zemlju. Znaci ta ista EU da ima da kapital da rusioci Bosne i oni koji je ne vole, pocnu zivot negdje drugdje sa dobrim kapitalom:
-mirna Bosna -miran Balkan.
luckypot

#899 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by luckypot »

michio wrote:
Pa ja mislim da su svi zadovoljni sa situacijom. Evo čudi me Dodik koji podržava treći entitet dok sam nije zadovoljan položajem svog vlastitog entiteta, uvijek ga nešto žulja.
pa i ja kazem da su svi zadovoljni dejtonom ali eto ...
fedor

#900 Re: Ima li za BiH rjesenja koje ce "zadovoljiti sve tri strane"?

Post by fedor »

To su političari skontali, treba napraviti 3 entitet jer nam fali malo administracije! :lol: :lol: :lol: :lol:
Locked