Kao sto Srbi vole ponavljat laz vise puta pa ona postane istina, ovdje je isti slucaj. Ljudi koji se prebace sa etf sa istim radnim ambicijama padaju i na masinstvu. Ali odredjenom broju studenata dodje iz guzice u glavu, pa se prihvati posla i polazu. Nego etf zele da glume neke elite i k.... pa njihov fakultet je ovo ono. Jednostavno vas fakuletet je mjesto za ispoljavanje histerije vasih profesora. Ko vam je kriv. Masinski fakultet je radi manjka masinskih inzenjera uveo da se nema prijemni, lahko da se prebacis ali i to ce uskoro biti promjenjeno. Svi ti momci kojii su dolazili sa ETF su ucili kako bi polozili. I nemojte degradirati jednu akademsku instituciju da bi ste opravdali svoj neuspjeh na etf.numizmatic wrote:Isto tako bude i u obrnutom smjeru, ovi što su se nakon prve prebacili na mašinstvo jer nisu mogli ništa čiste tamo sve.
ETF
-
Dino_noDi
#876 Re: Vodic za brucose na ETF
-
aaaBBB
#877 Re: ETF
Hvala na podijeljenom iskustvuKAMENKO12 wrote:moram,da pomognem,Eluveitie wrote:Nastavi master odmah.
Jer, kako je moja mama meni već davno rekla, sine kad ti dobiješ pare, ni na kraj pameti ti neće biti da učiš. I dobro mi je i rekla.
bolje je raditi (ako osoba zna nešto,pa da ga cjene i drže),pa usput (evo otvoreno u Kiseljaku i Travniku el.fakultet-bit će i drugi ciklus,za pare)magistrirati,jer:
-radit ćeš cca 3-4 godine i ako odmah upišeš za 5 god si mag (ako se potrudiš).
Tačno je da ćeš imati para (zavisi koliko si IN),ali ko je iole savjestan neće se "pokondiriti",pa zanemariti obaveze.
Ako upišeš odmah,za dvije god si mag (uslov da si klasa),i opet ćeš doći na isto,tražiti posao,ali ko zna šta će biti do tada.
Ovako,malo posao,raja,izlasci i obaveze (na prvo mjesto),pa razmisli jel bolje raditi i magistru poslije pet godina i tražiti bolji posao, tj. ovako raditi (opet ako znaš i omogući se),udati/oženiti se,formirati porodicu (ovo po volji),pa kao mag i ozbiljan imat ćeš bolju prođu,nego tek svršeni mag pred kojim je x problema,a mora tek startati,a tržište je neumoljivo
Ovo je moje iskustvo i rezultat imam.
- salatu
#878 Re: Vodic za brucose na ETF
Koje si ti godišĆe?Tesla10 wrote: Čestitam mu od srca ! Ne poznajem momka ali želim mu sve najbolje u daljoj karijeri.
- Tesla10
#879 Re: Vodic za brucose na ETF
To te nije briga, da izvineš.salatu wrote:Koje si ti godišĆe?Tesla10 wrote: Čestitam mu od srca ! Ne poznajem momka ali želim mu sve najbolje u daljoj karijeri.
- Tesla10
#880 Re: ETF
Da li neko ima zbirke sa zadacima koji budu na prijemnom ispitu ? Želio bih da kupim jednu takvu zbirku
. Unaprijed hvala.
Last edited by Tesla10 on 06/10/2013 12:32, edited 1 time in total.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#881 Re: ETF
sad je drugaciji prijemniTesla10 wrote:Da li neko ima zbirki sa zadacima koji budu na prijemnom ispitu ? Želio bih da kupim jednu takvu zbirku. Unaprijed hvala.
kad se sjetim azemovog pitanja UDAR + UDAR = DRAMA
- Sunrise00
#882 Re: ETF
imam ja zbirku od prosle godine, platila je 40, dam ti za 20-30 
- Bluesman
#883 Re: ETF
daj baaaa ja cu mu je prodati za 15Sunrise00 wrote:imam ja zbirku od prosle godine, platila je 40, dam ti za 20-30
- johnnykola
-
lucatoni05
#886 Re: ETF
Ove godine sam upisao Tehnicki fakultet u Bihacu(odsjek elektrotehnika-smjer informatika), ali sve vise slusam price o tome kako je ovo nula od fakulteta i takodjer to isto citam i po forumima.
Prvenstveno nisam ni htio upisati ovaj fakultet jer je ovdje veoma bitno programiranje, dok mene vise zanima nesto vezano za hardver, a manje softver, ali nisam imao drugog izbora pa sam upisao ovo da ne gubim godinu.
Sad mene zanima:
1. Da li bih se ja mogao prebaciti na ETF u Sarajevu i da li bih mogao upisati se kao redovni student ili bi isao kao samofinansirajuci redovni?
2. Koji bi mi smjer preporucili s obzirom da me vise interesuje hardver, a manje softver?
3. Kakav je ETF po tezini?
4. Da li bih morao polagati razliku predmeta( ovdje pogledajte predmete koje imam sad u I semestru: http://www.tfb.ba/clanak.jsf?cid=15&sta ... b=1&mid=gi )
5. Takodjer ako bih morao placati kao redovni samofinansirajuci(a to je koliko sam vidio na njihovoj stranici 1800KM) onda bih mozda cak isao i u Zagreb na FER, ali opet ne znam koji bih smjer tamo odabrao, imaju ovi smjerovi:
1. Elektrotehnika i informacijska tehnologija i u III godini se bira konacni smjer:
=> Automatika
=> Elektroenergetika
=> Elektroničko i računalno inženjerstvo
=> Elektronika
=> Radiokomunikacije
2. Računarstvo i u III godini se bira konačni smjer:
=>Obradba informacija i multimedijske tehnologije
=>Programsko inženjerstvo
=>Računalno inženjerstvo
=>Računarska znanost
=>Telekomunikacije i informatika
I placao bih oko 2000KM jednu godinu s obzirom da sam starni drzavljanin.
Ako imate vi neke prijedloge ili savjete bio bih vam zahvalan. Kolike su sanse za zaposlenje nakon sto se zavrsi fakultet?
Ono sto bih upisao volio bih da ne bude predmeta gdje se mora nesto napamet uciti, vec zelim da budu predmeti koji se moraju uciti sa razumijevanjem i gdje se sve prakticno i prikazuje, jer sve ono sto sam ucio napamet ubrzo sam i zaboravio( npr. historija, biologija, bosanski, geografija...)
Prvenstveno nisam ni htio upisati ovaj fakultet jer je ovdje veoma bitno programiranje, dok mene vise zanima nesto vezano za hardver, a manje softver, ali nisam imao drugog izbora pa sam upisao ovo da ne gubim godinu.
Sad mene zanima:
1. Da li bih se ja mogao prebaciti na ETF u Sarajevu i da li bih mogao upisati se kao redovni student ili bi isao kao samofinansirajuci redovni?
2. Koji bi mi smjer preporucili s obzirom da me vise interesuje hardver, a manje softver?
4. Da li bih morao polagati razliku predmeta( ovdje pogledajte predmete koje imam sad u I semestru: http://www.tfb.ba/clanak.jsf?cid=15&sta ... b=1&mid=gi )
5. Takodjer ako bih morao placati kao redovni samofinansirajuci(a to je koliko sam vidio na njihovoj stranici 1800KM) onda bih mozda cak isao i u Zagreb na FER, ali opet ne znam koji bih smjer tamo odabrao, imaju ovi smjerovi:
1. Elektrotehnika i informacijska tehnologija i u III godini se bira konacni smjer:
=> Automatika
=> Elektroenergetika
=> Elektronika
=> Radiokomunikacije
=>Računalno inženjerstvo
=>Računarska znanost
Ako imate vi neke prijedloge ili savjete bio bih vam zahvalan. Kolike su sanse za zaposlenje nakon sto se zavrsi fakultet?
Ono sto bih upisao volio bih da ne bude predmeta gdje se mora nesto napamet uciti, vec zelim da budu predmeti koji se moraju uciti sa razumijevanjem i gdje se sve prakticno i prikazuje, jer sve ono sto sam ucio napamet ubrzo sam i zaboravio( npr. historija, biologija, bosanski, geografija...)
- newlevel
#887 Re: AW: ETF
Ne bi da omalovazavam drugi fakultet, a time i studente koji ga studiraju. Ali razgovarao sam sa jednim momkom koji studira taj fakultet, i on licno kaze da je fakultet nula bodova. Ako se vec mislis prebaciti, iskren da budem nisi trebao ni upisivati faks, jer dtaba novac trosis. Ohladi jednu godinu, i upisi sta zelis.lucatoni05 wrote:Ove godine sam upisao Tehnicki fakultet u Bihacu(odsjek elektrotehnika-smjer informatika), ali sve vise slusam price o tome kako je ovo nula od fakulteta i takodjer to isto citam i po forumima.
Sad mene zanima:
=> Automatika
=> Elektroenergetika
=> Elektronika
=> Radiokomunikacije
=>Računalno inženjerstvo
=>Računarska znanost
Sto se tice fakulteta procitaj par stranica unazad, sve je se vec pisalo.
Sent from my Sony Xperia
-
casanova123
#888 Re: ETF
FER nula poena? Ja koga god da sam upoznao sa FERa zna znanje!
-
sjasmin
#889 Re: ETF
Nije napisao da je FER 0 poena, nego ovaj bihacki fakultet., kako se vec zove. Fino procitajcasanova123 wrote:FER nula poena? Ja koga god da sam upoznao sa FERa zna znanje!
- newlevel
#890 Re: AW: ETF
Etf u Bihacu 0 poenacasanova123 wrote:FER nula poena? Ja koga god da sam upoznao sa FERa zna znanje!
Gesendet von meinem C1505 mit Tapatalk 2
-
lucatoni05
#892 Re: ETF
Moze mi neko pomoci oko ovog zadatka
?
?- Hamzinho
#893 Re: ETF
Traži se električno polje koje proizvode dva šuplja diska poluprečnika R1 i R2 u tački A na osi diskova, podjednako udaljene od središta diskova (d/2).lucatoni05 wrote:Moze mi neko pomoci oko ovog zadatka?
Vektor električnog polja za disk sa pozitivnom površinskom gustinom naelektrisanja će biti usmjeren po osi diska od diska ka prostoru (zbog simetrije u odnosu na osu diska), a kod diska sa negativnom površinskom gustinom naelektrisanja će biti usmjeren po osi diska od prostora ka disku.
Kako se u zadatku traži polje u tački između diskova to će oba vektora el. polja pojedinačnih diskova biti usmjerena od pozitivnog diska ka okolnom prostoru. Zbog simetrije (jednakih dimenzija diskova, jednake apsolutne vrijednosti gustine naelektrisanja, jednake udaljenosti diskova od tačke A, d/2), intenziteti pojedinačnih polja će biti jednaki, pa će intenzitet polja biti jednak dvostrukoj vrijednosti intenziteta za jedan disk.
Sada treba iskoristiti formulu za električno polje diska sa ravnomjerno raspoređenom gustinom površinskog naelektrisanja (predzadnja formula na slici
), gdje samo treba umjesto granica 0 i R uvrstiti granice R1 i R2.Konačan izraz za el. polje jednog šupljeg diska će imati formu : E=sigma*Zm/(2*eps0)*(1/sqrt(Zm^2+R1^2)-1/sqrt(Zm^2+R2^2)).
Za sistem od dva diska se dobije Eukupno=2*E=sigma*Zm/eps0*(1/sqrt(Zm^2+R1^2)-1/sqrt(Zm^2+R2^2)).
Uvrstiti vrijednosti iz uslova zadatka za sigma=eps0, Zm=d/2, R1=d/2, R2=d i dobije se rezultat Eukupno=0,26 V.
P.S. http://www.klix.ba/forum/astistent-mr-a ... 28056.html
P.P.S. Neće Cizi dati ovo na ispitu
bug wrote:za vas je ispit k'o olimpijada, vazno je ucestvovati
ja da sam dobio sesticu, ja bih odmah uzeo olovku i prekrizio se tamo na onom spisku.
kad ovaj zadatak dodje, bude 100-0 za nas.
-
lucatoni05
#894 Re: ETF
Hvala na ovome
Jos samo ako bi mi mogli objasniti zasto se koristi ovo grsko slovo ξ?
Forumas del_boj mi je rekao da je to oznaka za susceptibilnost sredine, ali ja to i dalje ne razumijem, prvi put cujem za ovo.
Forumas del_boj mi je rekao da je to oznaka za susceptibilnost sredine, ali ja to i dalje ne razumijem, prvi put cujem za ovo.
-
matematicar_teski
#895 Re: ETF
faktor namota u elektricnim masinamalucatoni05 wrote:Hvala na ovome
-
lucatoni05
#896 Re: ETF
Pa zasto se onda to koristi ovdje kad ovi diskovi nmaju nikakve veze sa elektricnim masinama(bar se nigdje ne spominju)?matematicar_teski wrote:faktor namota u elektricnim masinamalucatoni05 wrote:Hvala na ovome
Mogu la ja umjesto ξ koristiti neko drugo slovo(grcko fi,...)?
- Bluesman
#897 Re: ETF
Mozda je to epsilon ?
Permeabilnost sredine...
Permeabilnost sredine...
-
lucatoni05
#898 Re: ETF
Nije epsilon( http://hr.wikipedia.org/wiki/Ksi).Bluesman wrote:Mozda je to epsilon ?
Permeabilnost sredine...
Mogu uraditi ovaj zadatak, ali opet na odbrani kad me pita sta znaci ovo ksi i zasto ga koristim bice isto kao i da ga nisam uradio.
Pa bih vam bio zahvalan da onaj ko zna napise sta znaci.
- Sunrise00
#899 Re: ETF
aman frajera, guglaj
- Hamzinho
#900 Re: ETF
Ovdje ksi predstavlja udaljenost od centra diska do elementarne površine koju smo izabrali proizvoljno na disku. Nesretno zeto slovo ksi, moglo je i r da bude manje zbunjujuće.lucatoni05 wrote:Hvala na ovome
Pogledaj sliku 1.25. Da bi izračunali el. polje koje proizvodi disk njegova površina se podijele na elementarne površine dS. Elementarna površina dS je površina dijela kružnog luka na udaljenosti ksi pri promjeni ugla za elementarno mali ugao dtheta. Kako je elementarna površina u obliku pravougaonika (za elementarno male vrijednosti ugla dtheta), to je površina dS=ksi*dheta*dksi. ksi*dheta=dužina luka, dksi="debljina" kružnog luka.
P.S. Vidiš da na kraju se vrši integraljenje po ksi u granicama od 0 do R (od središta diska ka krajevima).