Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
Bekir_SA

#876 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:Super,,, :thumbup:
Kod mene hafarija u aqv. napala me nekakva alga, 40% bilja mi je unisteno... zamracivao sam akv. na 5 dana i stanje se popravilo ali evo opet...
Morat cu uzeti nesto protiv alge...
da nisi malo pretjero kume Sa co2 + mikro +makro i eto ti belaja...taj tvoj problem rjesi UV-c lampa. ja je nemam a rado bih ti posudio. promjeni svu vodu zacikliraj ponovo nema ti druge ili...

http://www.youtube.com/watch?v=-IGv3YR91Eo : :roll: ako si sa lovom dobar kosta nekih 200KM :x koliko sam upoznat pa ako ne znas gdje ima da se nabavi reci.... pa cu ti na pp. Ovu stvar treba imati ali puno kume.. 8-)[/quote]

Voda izgleda potpuno isto kao na ovom snimku, dzaba zamracivanje, skroz se izbistri al posle par sati opet pocinje mucenje, ribice su skroz zdrave i potpuno normalno se ponasaju ali svo bilje ode u PM ostalo ga je 30% od onog svega sto sam imao... Izgleda da UV stvarno ne gine... :x

Daj mi na P.M. gdje ima UV i cijenu... pozzzz
milenko

#877 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by milenko »

Bekir_SA wrote:
Voda izgleda potpuno isto kao na ovom snimku, dzaba zamracivanje, skroz se izbistri al posle par sati opet pocinje mucenje, ribice su skroz zdrave i potpuno normalno se ponasaju ali svo bilje ode u PM ostalo ga je 30% od onog svega sto sam imao... Izgleda da UV stvarno ne gine... :x
nisam strucnjak za akvaristiku, al' u hemiju se nesto razumijem...fosfati, za biljke je neophodan, al' u malim konc. glavni je uzrocnik cvjetanja, bujanja algi, ako se prekoraci...jel' imas kakav tester za njihovo "grubo" dokazivanje, odnosno za odredjivanje koncentracije???
uradi sam

#878 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

milenko wrote:
Bekir_SA wrote:
nisam strucnjak za akvaristiku, al' u hemiju se nesto razumijem...fosfati, za biljke je neophodan, al' u malim konc. glavni je uzrocnik cvjetanja, bujanja algi, ako se prekoraci...jel' imas kakav tester za njihovo "grubo" dokazivanje, odnosno za odredjivanje koncentracije???
Ja bih isto prije svega testiro vodu i na kraju ponovo sve slago skupa Lampa bjezi....
Bekir_SA

#879 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

A skupa ne skupa ja sam je pazario... stigao je i ELMagnetni ventil sa regulatorima pa se sad CO2 pali kad i svjetlo... Full oprema... Stanje u aqv se posle 5-6 sati popravilo cim sam stavio lampu...
uradi sam

#880 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:A skupa ne skupa ja sam je pazario... stigao je i ELMagnetni ventil sa regulatorima pa se sad CO2 pali kad i svjetlo... Full oprema... Stanje u aqv se posle 5-6 sati popravilo cim sam stavio lampu...
Hajde neka je sretno sa algama.....i ono pripazi na pp sto sam ti reko a evo i ovdje da ponovim Safe Start nakon tretiranja lampom Akvarij obavezno... jer ona roka 99% Svih Bakterija koje su poznate u opste...tako da ce ti oslabiti i filter.
zdruzdjo

#881 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

bogami ja bih ovdje isao na "sam svoj majstor" varijantu sa UV lampom. gledao sam tetrinu prije par mjeseci. pa to je smjesna naprava. UV lampe se mogu kupiti a onda napraviti neku "posudu" u kojoj to moze raditi je dosta lagano.
mislim da je to stvar koja je zestoko precjenjena.
Bekir_SA

#882 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Vidi ovdje kod nas jeste precjenjena al evo tek sam sad pogledao na Ebay-u, UV lampa od 5W dodje 25$ + 15$ dostave dolar je trenutno 1.45KM onda izadje 58KM što je 3 puta i kusur manje koliko je ista UV lampa kod nas...
zdruzdjo

#883 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

Bekir_SA wrote:Vidi ovdje kod nas jeste precjenjena al evo tek sam sad pogledao na Ebay-u, UV lampa od 5W dodje 25$ + 15$ dostave dolar je trenutno 1.45KM onda izadje 58KM što je 3 puta i kusur manje koliko je ista UV lampa kod nas...
ma ne mislim da si ti platio puno. pojma nemam ni koliko si.
nego mislim na onu cjenu sto uradi sam spominja 200 km. to mi je puno. ne znam ni tetrina koliko je ali sigurno nije zanemaljiva cjena znajuci tetru.
mislim to nije stvar koja ce raditi 24/7, nego kad zavrsis sa algama ugasices je i ko zna hoces li ikad vise je upaliti.
ako bog da srece, neces.

sta me navelo na "sam svoj majstor"
sjecam se nekad davno kad sam kao djete se zabavljao elektronikom i prilikom pravljenja stampanih plocica za osvjetljavanje neko, mi je trebala uv sijalica. profesor fizike tadasnji je donio neku sijalicu koja je imala unutar sebe jos neku "sijalicu". uglavnom kad se razbije polako ta okolna sijalica ova unutrasnja je davala uv svjetlo i to smo super iskoristili. cini mi se da se radilo o zivinim sijalicama ali nisam 100 % siguran jer je to bilo prije 17-18 godina.
ne vjerujem da su kod nas one skupe. mozda i jesu.
Max Bunker

#884 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Max Bunker »

Pozdrav svima.
Tek sada "uocih" temu, procitah prvih par strana i mogu vam reci da ste i mene malo zainteresovali.
Ovo par slika sto sam vidio na prvih par strana, zaista djeluju nekako umirujuce ( mogu misliti kako je to uzivo ).
Eh sada, dvije stvari.
Prvo vidim da ste na pocetku spominjali zlatne ribice i "kuglu" u kojoj se drze. Ja sam imao i kuglu i zlatne ribice ( zvao ih Pika i Mika :D )i, Boga mi, prozivjele su jedno, da vas sada ne lazem, al sigurno dvije godine ( jesu i vise ). Mijenjao im vodu svaka dva do tri dana i hranio ih obicnom hranom za ribice.
Drugo, sada kada ste me zainteresovali, koliko kosta jedan akvarijum ( neka srednja velicina sa filterom i tom UV lampom ) i koja je cijena riba ?
uradi sam

#885 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

:thumbup:
Bekir_SA

#886 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

zdruzdjo wrote:
Bekir_SA wrote:Vidi ovdje kod nas jeste precjenjena al evo tek sam sad pogledao na Ebay-u, UV lampa od 5W dodje 25$ + 15$ dostave dolar je trenutno 1.45KM onda izadje 58KM što je 3 puta i kusur manje koliko je ista UV lampa kod nas...
nego mislim na onu cjenu sto uradi sam spominja 200 km. to mi je puno. ne znam ni tetrina koliko je ali sigurno nije zanemaljiva cjena znajuci tetru.
mislim to nije stvar koja ce raditi 24/7, nego kad zavrsis sa algama ugasices je i ko zna hoces li ikad vise je upaliti.
ako bog da srece, neces.

sjecam se nekad davno kad sam kao djete se zabavljao elektronikom i prilikom pravljenja stampanih plocica za osvjetljavanje neko, mi je trebala uv sijalica. profesor fizike tadasnji je donio neku sijalicu koja je imala unutar sebe jos neku "sijalicu". uglavnom kad se razbije polako ta okolna sijalica ova unutrasnja je davala uv svjetlo i to smo super iskoristili. cini mi se da se radilo o zivinim sijalicama ali nisam 100 % siguran jer je to bilo prije 17-18 godina.
uzeo sam tetrinu i oko 200KM je nije mi palo na pamet prije da pogledam na ebay-u :-) ...
A za sijalicu si u pravu 100% zivina sijalica kad se razbije daje UV svjetlo
uradi sam

#887 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:
zdruzdjo wrote:
ako bog da srece, neces.

uzeo sam tetrinu i oko 200KM je nije mi palo na pamet prije da pogledam na ebay-u :-) ...
A za sijalicu si u pravu 100% zivina sijalica kad se razbije daje UV svjetlo
lampa na Copy rami je nesto drugo druga vrsta svjetla... u koliko si mislio kada snimas sa filma na offset plocu ili polimerski klise..itd..ova lampa nije stetna za ljude dok ova za sterilizaciju jeste... ove za AKvaristiku tj. sterilizaciju koriste u Bolnicama za alat, u Mljekarama itd... pa ako imas koga da ti prosverca jednu to je drugo.
strafna

#888 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Max Bunker wrote:Pozdrav svima.
Tek sada "uocih" temu, procitah prvih par strana i mogu vam reci da ste i mene malo zainteresovali.
Ovo par slika sto sam vidio na prvih par strana, zaista djeluju nekako umirujuce ( mogu misliti kako je to uzivo ).
Eh sada, dvije stvari.
Prvo vidim da ste na pocetku spominjali zlatne ribice i "kuglu" u kojoj se drze. Ja sam imao i kuglu i zlatne ribice ( zvao ih Pika i Mika :D )i, Boga mi, prozivjele su jedno, da vas sada ne lazem, al sigurno dvije godine ( jesu i vise ). Mijenjao im vodu svaka dva do tri dana i hranio ih obicnom hranom za ribice.
Drugo, sada kada ste me zainteresovali, koliko kosta jedan akvarijum ( neka srednja velicina sa filterom i tom UV lampom ) i koja je cijena riba ?
Super druze vecina nas je pocela sa kuglom i zlatanom ribicom (zlatna ribica je jedna zanemarena ljepotica nazalost vidio sam par akvcarijuma sa zlatnom ribicom i to je nesto prelijepo bgm) i da ovo jeste sve umirujece i prelijepo al treba da znas da je ovo i odgovoran i skup hobi...sto se tice cijene akvarijuma i ostalog (prvo UV lampa nije obavezna (bekir_sa ima velikih problema sa algama pa spasava floru i faunu akvarijuma UV lampom i radi se o biljnom akvarijumu) imas razlicitih tipova akvarijum,bitopa i razlicitih vrsta ribica.
Po pravilu bi trebao nabaviti neki akvarijumcic nekih 70-100 l taj ti je dovoljan za pocetak i upoznavanje akvaristike mozes poceti sa zivorotkama tipa gupi,moli ksifa mada mozes uzeti i neku ozbiljniju i zahtjevniju ribu jer se ima dovoljno i literature i savjeta na netu drugacije je u odnusu na vrijeme kad smo mi pojedini pocinjali hehehhehee,uz njega obavezno vanjski prelivni filter,lampa obicna neonka itd itd....posjete neke od akavristickih sajtova imas ih dovoljno i dosta dobrih i jos se upoznaj sa materijom :D al dobro razmisli sta zelis i sta ocekujes...
lijep pozz
Nadam se da sam ti koliko toliko objasnio heheheheh
Bekir_SA

#889 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:
zdruzdjo wrote:
uradi sam wrote:Pretumbavam Akvarije i bit ce nesto odraslih Malawi ciklida za podjelit.. pa ako je neko zainteresovan i garantuje da ce im biti Ok..neka se javi na tel 062 248 605...Dolaze mi jos neke vrste pa ih nemam gdje.

prijatelj se zahvaljuje a naravno i ja.
:-) :thumbup:
Ma nista samo ih cuvajte. :thumbup: Ona mala ekipa otisla je takodze u ruke kolege Huxley-a nesto smo trampili u glavnom neka se samo vrti pa sta bilo... u glavnom ja se nadam da ce ribama biti ok. Covjek ima Akvarij po mjeri a ne sumnjam da mu fali i znanja, bas me malo prosvijetlio sto se tice bilja i biljne Avanture.. itd..i boga mi pofino pogurao sa koje kakvim Dzidzama..:thumbup: .... slijedeca grupa malawi naravno sastojati ce se od Malawi Delfina...meni jako dragih stim da im hocu obezbjediti prije svega jedan dvometras od nekih 700-800 litri onako domacinski po mjeri.....
Evo i jedna slika Dzina iz jezera malawi

A imam nekih Akvarija viska trenutno jedan je 200 lit drugi je 110 lit. ovaj manji ima poklopac i lampe dok ovaj drugi veci nema......koje bih dao za neku simbolicnu lovu pa ako je neko zainteresiran bujrum ako ne nikom nista... :thumbup:

Image
Malawi rules :thumbup:
znas sta mene interesuje, dali bi oni isli u moj aqv 200L, vec sam ih gledao, najvise mi se dopadaju posle Diskusa a oni otpadaju zbog zahtjevnosti...
pa sam mislio 1muzijaka i 3 zenke uzeti, posto sam citao da tako ide, kvarcni pijesak sitni, malo kamenja i dvije Anubije??? Mišljenje???
uradi sam

#890 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Mogu bekire ali ja ipak mislim da od 4 ribe nema nista, bar vizuelno stim da bi se morao dobro potruditi sa uredjenjem...Ja cu raditi sebi isto stijenu u ovom velikom... sto trebam sebi da radim on ce biti dug 200x60x55 ovo je mjera za desetak do 15 delfina. nekih efektnih 570 litri sto je sasvim dovoljno za jednu dobru grupu a i narastu po prilicno veliki nekih 15/25 cm. imas kod Exorcista on ti drzi Frontose i Delfine pa vidi ima li sta za prodat.
Bekir_SA

#891 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

uradi sam wrote:Mogu bekire ali ja ipak mislim da od 4 ribe nema nista, bar vizuelno stim da bi se morao dobro potruditi sa uredjenjem...Ja cu raditi sebi isto stijenu u ovom velikom... sto trebam sebi da radim on ce biti dug 200x60x55 ovo je mjera za desetak do 15 delfina. nekih efektnih 570 litri sto je sasvim dovoljno za jednu dobru grupu a i narastu po prilicno veliki nekih 15/25 cm. imas kod Exorcista on ti drzi Frontose i Delfine pa vidi ima li sta za prodat.
ok hajde vidi koliko bi me izasla stijena 100x50 nije bas u cenat pa mi sibni na PM, i dali sa njima idu neki cistaci???
strafna

#892 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by strafna »

Bekir_SA wrote:
uradi sam wrote:Mogu bekire ali ja ipak mislim da od 4 ribe nema nista, bar vizuelno stim da bi se morao dobro potruditi sa uredjenjem...Ja cu raditi sebi isto stijenu u ovom velikom... sto trebam sebi da radim on ce biti dug 200x60x55 ovo je mjera za desetak do 15 delfina. nekih efektnih 570 litri sto je sasvim dovoljno za jednu dobru grupu a i narastu po prilicno veliki nekih 15/25 cm. imas kod Exorcista on ti drzi Frontose i Delfine pa vidi ima li sta za prodat.
ok hajde vidi koliko bi me izasla stijena 100x50 nije bas u cenat pa mi sibni na PM, i dali sa njima idu neki cistaci???
Druze tvoj akvarijum je dimenzija 100x50x40 koliko se ja sjecam. Neznam koliko ti je pametno ubacivati ikakvu pozadinu ako namjeravas drzati delfine u njemu, ionako ces biti ogranicen sa prostorom. Svaka pozadina ce ti najmanje zauzetu 5 cm sirine akavrijuma...akvarijum od 200 l je mal za grupu delfina mozda za pocetak ne ali vjeruj mi da je to premalo za njih. Samim tim ako i nabavis grupu riba koje zahtjevaju te i te uslove,Delfin kakav jeste nece ti dati 100% svoje i ljepote i velicine u tolikom akvarijumu.ciklidi su takvi lijepi su i veliki koliko im prostor to dozvoljava
uradi sam

#893 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

strafna wrote:
Bekir_SA wrote:
Druze tvoj akvarijum je dimenzija 100x50x40 koliko se ja sjecam. Neznam koliko ti je pametno ubacivati ikakvu pozadinu ako namjeravas drzati delfine u njemu, ionako ces biti ogranicen sa prostorom. Svaka pozadina ce ti najmanje zauzetu 5 cm sirine akavrijuma...akvarijum od 200 l je mal za grupu delfina mozda za pocetak ne ali vjeruj mi da je to premalo za njih. Samim tim ako i nabavis grupu riba koje zahtjevaju te i te uslove,Delfin kakav jeste nece ti dati 100% svoje i ljepote i velicine u tolikom akvarijumu.ciklidi su takvi lijepi su i veliki koliko im prostor to dozvoljava
Moja stijena na gornjim slikama je zauzela 3 cm stim da ovakve vrste stijena upijaju vodu-porozne su tako da nema sta izgubiti jedino fizicki...u glavnom ja bih radio neki veci Akvarijum slazem se sa strafnom kod delfina jako bitno, sto veca litraza to bolje, ali isto tako ne stoji da u 200 litara nemoze stati 4-5 riba da su neznam kakve u koliko je filtracija kvalitetna.
uradi sam

#894 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:
za stijenu sam ti na pp objasnio kako se pravi..a idu Ancitrusi komotno, a i ne moraju imas njih oni brste algu.
Bekir_SA

#895 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Bekir_SA »

Hvala na odgovorima,moram dobro razmisliti o tome...
A evo trenutnog stanja, ponovo je poceo da blista UV je iskljucen juce mislim da nema potrebe vise da radi...

Image
Amazonka27

#896 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Amazonka27 »

chuchumbamayumbe

#897 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

Amazonka27 wrote:drustvo, sta mislite o ovome :)
http://www.sijalica.com/article/761/ins ... -u-lavabou
Teror za ribe!
Pocevsi od toga da ce prilikom svake upotrebe ribe dozivljavati stres, pa do ostalih faktora.
uradi sam

#898 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Amazonka27 wrote:drustvo, sta mislite o ovome :)
http://www.sijalica.com/article/761/ins ... -u-lavabou
Zanimljivo....u glavnom KIC.. :-?
uradi sam

#899 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Bekir_SA wrote:Hvala na odgovorima,moram dobro razmisliti o tome...
A evo trenutnog stanja, ponovo je poceo da blista UV je iskljucen juce mislim da nema potrebe vise da radi...

Image
Eto ga bekire sinuo je konacno.... u glavnom koliko vidim nije bilo ni nesto stete.... :thumbup: Sta DC kaze..
zdruzdjo

#900 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

@uradi sam
zamisli uz sve ove zvijeri, khuli su jos zivi. :-) baskare se po dnu.
imam i mrijest auratusa.
Post Reply