Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
krusty

#876 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by krusty »

atko wrote:Mozemo mi pricati sta hocemo svrstavat se u onih ko fol 5% kulturnih urbanih ili u neke druge grupe ... bla bla ...

Cinjenica je da smo mi u globalu jedna polupismena selendra od pola miliona stanovnika ... evo slika iz mog zaseoka ... na brzinu sam samo nekoliko parkinga/garaza zaokruzio iskoristenost jedno 7% ... al zato po trotoarima, setalistima, i zelenim povrsinama auto do auta ... svako hoce da je 4,7 metara od svog haustora maximalno parkiran :x

Eto to je problem ... MI u globalu ... jer smo jedno 90% seljacka nacija ... krkan do krkana ...

svaki ovaj parking sto si zaokruzio je "daleko od civilizacije" ako znas na sta mislim, u potpunom mraku bez ikakve zastite zar ne ?

eh sad jedino neko ko ima neko totalno neugledno auto moze tu rahat parkirati svaku noc... a takvih auta skoro da i nema jer narkomanska stoka ne bira

imaju kazne pa ko hoce da parkira blizu zgrade gdje je zabranjeno bujrum pa nek placa

a ove sto obijaju za njih nema zakona, prekrsajnih naloga i ostalog ;)
black

#877 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by black »

Neelix wrote:
shvati da ne postoji opravdana voznja iznad 60km/h vozila bez rotacije u gradu. jednostavno ne postoji.
kad si kod rotacije, juche sretoh lika koji vozi prema sarajevu, skoda octavia, lola upalio rotaciju (ona u maski naprijed) i napeo se da pretiche kolonu, a pored njega se izvalila naka plavushica, ti idioti sa rotacijama, koje naravno zloupotrebljavaju, idu mi na zivce, sto je najgore ako i izazove nesrecu sumnjam da bi odgovarao :x
Neelix

#878 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

atko wrote:...
ne opravdavam to parkiranje do haustora...ali postoji razlog zasto vecina ljudi to radi...

znamo kakvo je stanje sa kradjom auta kod nas. ljudi se boje da, ako automobil preko n oci ostave negdje gdje im nije "na oku", sutra ga nece zateci. moj stari je uhvatio lika u autu, i to pod prozorom, ispod ulicne svjetiljke, u pola 9 navece :roll: da je bio negdje drugo parkiran.... :-? nasla bi ga policija, aha :-?
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#879 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

Neelix wrote:shvati da ne postoji opravdana voznja iznad 60km/h vozila bez rotacije u gradu. jednostavno ne postoji.
Šta podrazumijevaš pod "opravdanom vožnjom"? Shvati i ti da to npr. može biti doktor koji žuri na neku hitnu operaciju (mada mi je teško zamislit doktora u golfu II spuštenom do zemlje koji se dernja ali ne može meda i s plavom neonkom ispod :-D ). Nije stvar u tome, već u tome što ti nisi drot da to spriječavaš i kažnjavaš. Čak ni oni ne rade to dok ti brzina ne pređe onaj limit od 20km/h iznad dozvoljene. Ti svojom vožnjom spriječavaš ono za šta je ta cesta pravljena. Kao što i onaj što parkira auto preko 2 mjesta spriječava da se neko drugi parkira na za to predviđeno mjesto.
Neelix

#880 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

ne znam sta ti podrazumjevas pod opravdanom voznjom? ja sam rekao da to ne postoji :)

znaci ni taj doktor nema pravo da vozi brze od 60.

ovo je gradska cesta druze, nije autoput. znaci nije desna traka pravljena za spore, srednja za njihovo obilazenje i sl.

ja ne kaznjavam nikog. ja vozim onako kako mi zakon dozvoljava, sta je tu tesko shvatiti :) znaci ne postoji taj drot koji mene moze kazniti zbog takve voznje. sve po zakonu (evo me ko brankovic :D ) s druge strane uvijek moze kazniti levata koji parkira preko 2 mjesta.
1946

#881 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

Neelix wrote:ne znam sta ti podrazumjevas pod opravdanom voznjom? ja sam rekao da to ne postoji :)

ovo je gradska cesta druze, nije autoput. znaci nije desna traka pravljena za spore, srednja za njihovo obilazenje i sl.

ja ne kaznjavam nikog. ja vozim onako kako mi zakon dozvoljava, sta je tu tesko shvatiti :) znaci ne postoji taj drot koji mene moze kazniti zbog takve voznje. sve po zakonu (evo me ko brankovic :D ) s druge strane uvijek moze kazniti levata koji parkira preko 2 mjesta.
Pa nema po zakonu pravo, isto kao što ni policija ni hitna po zakonu nemaju pravo ni pod rotacijom proći kroz crveno. Ali je opravdano da prođu zar ne? A opet po zakonu ne postoji kazna za one koji voze do 20km/h više od propisanog. Ne kažem da je autoput, samo ti kažem da su 3 trake napravljene s nekim ciljem, a taj cilj je veća propusnost. Ako ti blokiraš tako onda ukidaš veću propusnost ceste. Ja mislim da ne postoji zakon koji te može kazniti za parkiranje preko 2 mjesta u shopping centrima ili na parkinzima.
krusty

#882 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by krusty »

Neelix wrote: s druge strane uvijek moze kazniti levata koji parkira preko 2 mjesta.

nazalost ne moze na privatnom parkingu :D znaci mercator interex itd...
Neelix

#883 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

1946 wrote: Pa nema po zakonu pravo, isto kao što ni policija ni hitna po zakonu nemaju pravo ni pod rotacijom proći kroz crveno. Ali je opravdano da prođu zar ne? A opet po zakonu ne postoji kazna za one koji voze do 20km/h više od propisanog. Ne kažem da je autoput, samo ti kažem da su 3 trake napravljene s nekim ciljem, a taj cilj je veća propusnost. Ako ti blokiraš tako onda ukidaš veću propusnost ceste. Ja mislim da ne postoji zakon koji te može kazniti za parkiranje preko 2 mjesta u shopping centrima ili na parkinzima.
maksimalna propusnost za koju su te trake napravljene je kad svi voze 60km/h...veca propusnost je nelegalna ;)

vjerovatno ste upravu za privatne parkinge, ali eto, govorimo generalno za sve :)
zonbirile

#884 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by zonbirile »

atko wrote:Mozemo mi pricati sta hocemo svrstavat se u onih ko fol 5% kulturnih urbanih ili u neke druge grupe ... bla bla ...

Cinjenica je da smo mi u globalu jedna polupismena selendra od pola miliona stanovnika ... evo slika iz mog zaseoka ... na brzinu sam samo nekoliko parkinga/garaza zaokruzio iskoristenost jedno 7% ... al zato po trotoarima, setalistima, i zelenim povrsinama auto do auta ... svako hoce da je 4,7 metara od svog haustora maximalno parkiran :x

Image

Eto to je problem ... MI u globalu ... jer smo jedno 90% seljacka nacija ... krkan do krkana ...
--------------------------------------------------------------------
ima toga,iako mislim da se društvo promjenilo.Ta su parkirališta pravljena u predolimpijskom periodu,znači 82g i tada niti je bilo narkosa,niti krađe automobila,niti naoružanih bandi.Evoentualno si mogao ostati bez brisača,pred rat bez šoferšajbne,ali tada je već počelo bezvlašče.Drotovi su u paru po cijelu noć špartali naseljima,bili ono kvartovski,što nas sada podučava IPTF.Danas ko vidi dva drota noću u obilasku,pješke,ima od mene 10dkg kafe-valjda ih strah.
kockica_kockica

#885 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by kockica_kockica »

1946 wrote:
Neelix wrote:ne znam sta ti podrazumjevas pod opravdanom voznjom? ja sam rekao da to ne postoji :)

Pa nema po zakonu pravo, isto kao što ni policija ni hitna po zakonu nemaju pravo ni pod rotacijom proći kroz crveno. Ali je opravdano da prođu zar ne? A opet po zakonu ne postoji kazna za one koji voze do 20km/h više od propisanog. Ne kažem da je autoput, samo ti kažem da su 3 trake napravljene s nekim ciljem, a taj cilj je veća propusnost. Ako ti blokiraš tako onda ukidaš veću propusnost ceste. Ja mislim da ne postoji zakon koji te može kazniti za parkiranje preko 2 mjesta u shopping centrima ili na parkinzima.
napravljene su s ciljem ali ne onako kako ti to zamisljas.... :lol:
petunija

#886 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by petunija »

Nije mi se dalo čitati sve postove, :-? pa se izvinjavam ako se ponavljam. :roll:
Danas sam prolazila šetalištem ispred ALU i zamalo nogu izvrnula na pločicama koje su uništili majmuni koji voze tim šetalištem. Pored nekoliko policajaca koji čuče u onim kućarama ispred ambasada (Iranske, Srbijanske i Grčke) auti nesmetano prolaze. Ima li iko u ovoj državi da stane u kraj tom divljaštvu?! :x
Pored što su opasnost za pješake, uništavaju jedno od rijetkih lijepih šetališta.
1946

#887 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by 1946 »

kockica_kockica wrote:napravljene su s ciljem ali ne onako kako ti to zamisljas.... :lol:
Pa s kojim su ciljem napravljene, reci ako je nešto drugo :shock:
atko

#888 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by atko »

@nelix, @zonbirile...

jest krade se ... ali zar stvarno mozes sprjeciti lopova sto ti je auto blize zgradi ... u izuzetnim slucajevima mozda mozes imat srece ...

Zar nije lakse angazovati cuvara na parkingu, rampu, iskaznicu itd "na velko" nego da svako skace iz kreveta i trci na prozor kad neko zavergla u po noci ... jest ... al neda niko 30 ili 50 KM mjesecno ... e vidis zivot kosta ... narocito u urbanim sredinama ... to je samo izgovor "krade se" ... i to je nas mentalitet "zaboli me za ostale" i "ko ce meni zabranit imam pravo" itd itd ...
braca

#889 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by braca »

petunija wrote:Nije mi se dalo čitati sve postove, :-? pa se izvinjavam ako se ponavljam. :roll:
Danas sam prolazila šetalištem ispred ALU i zamalo nogu izvrnula na pločicama koje su uništili majmuni koji voze tim šetalištem. Pored nekoliko policajaca koji čuče u onim kućarama ispred ambasada (Iranske, Srbijanske i Grčke) auti nesmetano prolaze. Ima li iko u ovoj državi da stane u kraj tom divljaštvu?! :x
Pored što su opasnost za pješake, uništavaju jedno od rijetkih lijepih šetališta.
NEMA niko u ovoj drzavi da stane na kraj ovom divljastvu. Ja sam dva puta u nekoliko godina pisao nacelniku Opcine Centar i nacelniku Pulicijske uprave Centar i trazio da se ovaj problem rijesi, JER: nigdje u svijetu uposlenici diplomatsko-konzularnih predstavnistava - sa naglaskom na "LOKALNI UPOSLENICI!" - ne mogu parkirati u centru grada na setnici, to ne moze u Londonu na Trafalgar skveru, ne moze u New Yorku na Menhetnu, ne moze u Frankfurtu na Cajlu, no moze u Sarajevu. I ne samo to: nisu problem ambasaqde, vec upravo oni policajci koji cuvaju te ambasada i koji parkiraju svoje trulje od Golfova, a posebna prica su im jarani koji dolaze i parkiraju, pa tako desetak vozila. To svako moze vidjeti kada se proseta setnicom od Cobanije do Skenderije.

Jebem li im i ja seljacku mater, a sto se tice policije opcenito i ovo je samo jedan od primjera i razloga sto niko kod nas ne postuje policiju i iza ledja im pricaju da su to sto i jesu.

Njemacka policija sluzi da stiti gradjane i da im bude na usluzi, americka policija ima na svakom autu natpis "TO serve and to protect", a ovi nasi se raspojasaju i - u konkretnom slucaju - zauzmu pola setnice da djeca ne mogu da voze svoje bicikle, majke sa djecom u kolicima se probijaju izmedju parkiranog smeca, a svako malo neka trulja naidje lomivratnom brzinom, no to policiju i opcinu ne inteseruje.
madner

#890 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by madner »

Opet Nelix pokusava svoje ometanje saobracaja prikazati kao civilizacijski akt. :roll:

Inace je kazna za to ometanje veca nego za prekomjernu brzinu.
metar_drva

#891 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by metar_drva »

krusty wrote: svaki ovaj parking sto si zaokruzio je "daleko od civilizacije" ako znas na sta mislim, u potpunom mraku bez ikakve zastite zar ne ?

eh sad jedino neko ko ima neko totalno neugledno auto moze tu rahat parkirati svaku noc... a takvih auta skoro da i nema jer narkomanska stoka ne bira

imaju kazne pa ko hoce da parkira blizu zgrade gdje je zabranjeno bujrum pa nek placa

a ove sto obijaju za njih nema zakona, prekrsajnih naloga i ostalog ;)
da, da, recept za zaštitu od krađe je ako se auti nabiju ispred ulaza. pa jel ti to sa snajperom na prozoru dežuraš?
imaju kazne, tačno. ali nije u tome poenta. ima nekoliko ulica na dobrinji između zgrada u kojima su auti parkirani sa obje strane, i ima prostora da prođe samo jedno auto, i to jedva. pitam ja tebe i tebi slične, šta će se desit ako u toj ulici bukne požar? desiće se to da će komplet zgrada izgorit jer vatrogasci neće moći prić. šta da ti zatreba hitna? možeš umrijet, al hitna ne može doći do ulaze, jer su, zaboga, auti tu parkirani da ih neko ne bi obio. ali ko o tome razmišlja? niko, naravno. a i ako razmišlja, to je onda u fazonu "ma neće ba šta ti je..?"
uostalom, kad ste toliko brižni za sigurnost auta, zašto se ne udružite, stavite rampu na parking i svaki mjesec izdvojite po cenera za čuvara parkinga? ja vjerujem da ima ljudi da bi se nogom u guzicu udarali da rade taj posao za nekih 5-6 stoja mjesečno. al jok ba, lakše je parkirat ispred ulaza, nažalost, ne može u sam ulaz...
Neelix

#892 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

madner wrote:Opet Nelix pokusava svoje ometanje saobracaja prikazati kao civilizacijski akt. :roll:

Inace je kazna za to ometanje veca nego za prekomjernu brzinu.
nikad neces nauciti :-)
madner

#893 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by madner »

Nema tu previse filozofije, ako ti krsis propise namjerno (a krsis) nisi nista bolji od nekog ko krsi druge propise.
Neelix

#894 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

nikad mi nisi naveo u kojem propisu pise da je voznja od 60 km/h krsenje zakona.

lako je pisat nebuloze sa divljackim mentalitetom.
madner

#895 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by madner »

Ometanje saobracaja je prekrsaj. Dokazivanje je druga prica, ali to je ista logika kao i lika koji prekoraci brzinu, jer nije prekrsaj ako ga murija ne ufati :roll:

Cisto lijecenje kompleksa.
Neelix

#896 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Neelix »

ti ne znas sta znaci ometanje saobracaja. u tome je fazon.
muha_sa

#897 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

citam i kontam :-) ode opet još jedna tema u prepucavanje :D
hajmo se bar ovdje upitat kakvi smo to mi vozaci :? hocemol svojim primjerom utjecat na krkane da dodju pameti--bar da se postide ako imaju trunku obraza :-)
-jesmol spremni stat i propustit vozilo koje se ukljucuje na glavnu saobracajnicu :?
-jesmol spremni pomoc vozacu kojem se auto ugasilo--pomoc mu makar isto na trotoar pregurat :?
-jebemol mater nekom ko ne krene na žuto il mirno cekamo da mu se zeleno upali.
-jebemol mater onom ispred ako mu se auto ugasilo il stanemo pa sacekamo da ga ponovo upali.
-hocemo li mirno pješaku stat iako nema semafora il cemo ga "poganjat" :-)
-ima toga more s cim se svakodnevno susrecem al....................... :D
Azamo

#898 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by Azamo »

muha_sa wrote:citam i kontam :-) ode opet još jedna tema u prepucavanje :D
hajmo se bar ovdje upitat kakvi smo to mi vozaci :? hocemol svojim primjerom utjecat na krkane da dodju pameti--bar da se postide ako imaju trunku obraza :-)
-jesmol spremni stat i propustit vozilo koje se ukljucuje na glavnu saobracajnicu :?
-jesmol spremni pomoc vozacu kojem se auto ugasilo--pomoc mu makar isto na trotoar pregurat :?
-jebemol mater nekom ko ne krene na žuto il mirno cekamo da mu se zeleno upali.
-jebemol mater onom ispred ako mu se auto ugasilo il stanemo pa sacekamo da ga ponovo upali.
-hocemo li mirno pješaku stat iako nema semafora il cemo ga "poganjat" :-)
-ima toga more s cim se svakodnevno susrecem al....................... :D

Spreman sam na sve ovo i radim sve to osim pješaka to mi je najveći problem jer su toliko ne pažljivi da me to godinama dovodi do ludila.Inače svaki dan pređem 100km u prosjeku po gradu i ovo sve što si naveo se može i nekako tolerisati ali pješaci su mora...
muha_sa

#899 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by muha_sa »

Azamo :thumbup:
znam da su mora al--jebi ga--mi smo u autu a oni su pješaci i bog te pita u kakvim mislima.
dosta što su nas snajperima ganjali-ne moramo ih/nas sad autima.
TarikSA

#900 Re: Sarajevo grad divljaka (seljaka) za volanom

Post by TarikSA »

muha_sa wrote:Azamo :thumbup:
znam da su mora al--jebi ga--mi smo u autu a oni su pješaci i bog te pita u kakvim mislima.
dosta što su nas snajperima ganjali-ne moramo ih/nas sad autima.
Ne moramo ih ganjati autima, al ne moraju brate mili ni prelaziti gdje stignu, ja samo pomislim da vozim trotoarom onako jer mi je daleko da idem na saobracajnicu ili necu da stanem na crveno jer sam zamisljen i ne da mi se kociti (znam da ima i takvih) mogu ovako nabrajati do ujutro...pretrcavaju ljudi i previse...niko na prelaz nego gdje mu je cejf...isto ko i smradovi od taxista koji stanu gdje im musterija kaze pa makar to bilo i na zelenom na sred trake...mogu u nedogled...al ono sto sam primjetio je najvise stariji pretrcavaju ulicu na nedozvoljenim mjestima...naravno nemaju dovoljno elana da pozure, pa ih ona spici auto, posebno ako iskoce iza tramvajske stanice ili iza tramvaja...sto se tice saobracaja sve je go seljak, pocevsi od vozaca, pjesaka, javnog prevoza itd...rijetko me neko iznenadi svojom saobracajnom kulturom...

Pozzz
Locked