Rembrandt wrote:Evo ja i Silent, paralelno smo pisali, sve govorimo skoro isto, ali ipak cu staviti i moj odgovor.
Real Khan wrote:
@Rembrandt, imaš li CIPS-ovu ličnu kartu? Ako imaš, pogledaj sa prednje strane, pored onog dijela koji kaže "pol" M/Ž, stoji ti "DRŽAVLJANSTVO" u latiničnoj i ćiriličnoj varijanti, kao i na francuskom i engleskom jeziku "Nationality". Vidi da li ti tu piše Bošnjak, Srbin, Hrvat, Čeh, Rusin, Rom, Musliman, Jevrej... ili ti piše BiH? Narod i nacija NISU ISTO. Čak i ako se radi o NACIONALNOJ DRŽAVI, u okviru te državljanske nacije uredno žive ljudi različitih etničkih, vjerskih, i kulturnih identiteta koji se u sociologiji označavaju NARODIMA. Vidi primjer Francuske, USA, itd.
[/quote]
Nemam CIPS-ovu licnu kartu. Sreca pa nemam jer bi po tvome bio onda nacionalnost: BIH ?
To i izbjegavam, isto kao ovu zuto-plavu IKEA zastavu, ali vama sta se god uturi, vi prihvatite, samo naprijed.
To Drzavljanstvo je prevedeno kao Nationality. To ti je neki standard.
Nemozes ovo svesti na neku nacionalnost BIH nego drzavljanstvo BIH, kako ti i pise na vrhu.
I kakva bi to bila nacionalnost *BIH* - *Bosanac i Hercegovac*, pa i to su vec i dvije nacionalnosti.
I Kurdu pise u Turskim pasosima (ako uopste tako pise): Nationality: Turkish, a nije.
Evo koliko ljudi ima 2 drzavljanstva. Napr. Svedski i BIH drzavljanstvo.
Onda imas Nationality: Sved i Bosanac i Hercegovac.
Dali on pripada Nacijama Svedima i Bosancima i Hercegovcima ? (Bosancima i Hercegovcima savakako nemoze jer nema)
Ne, on ima Pasos od Svedske i BIH, on je drzavljanin Svedske i BIH, a to moze biti i neki Arap.
Eh sada, imate i dupla drzavljanstva i kod BH-Hrvata i BH-Srba, ako se nevaram, pa je neko (Novi_Nick ?) rekao da to treba zabraniti.
Zasto ? Zato sto se nije uskladilo sa njegovom Ideologijom !!! Jer je ispalo po tome BIH-Drzavljanstvo=BIH Nacija pa nije islo
jer su ovi imali BIH i HR drzavljanstvo pa bi po njegovoj logici bili:
Nacija: Bosna i Hercegovina i Hrvatska (!?!?!?!)
Zato ti papiri njemu nisu isli u Ideologiju, pa je htjeo da se to zabrani !
Francuska i USA (nekad se racuna i Kanada, Australija) su dobri primjeri, kod njih se smatra, tako je drzavna ideologija, da cim dobijes Francuski
ili USA pasos ti si (po teorij) 100% Francuz i tu nema diskusije. Da to tako u stvarnosti nije (to i oni sami znaju) sam vec naveo sa primjerom silnih Arapa u Francuskoj koji imaju taj Pasos. (Zato cini mi se kada imas FRA i USA pasos nikako nemozes imati jos jedno tkv. duplo drzavljanstvo,
jer moras kleknuti 100 % pod drzavu USA i FRA, umrijeti za nju i tako se osjecati - i samo tako.
Vi hocete sada da stvorite tu neku *Bosanskohercegovacku* naciju a Srbi i Hrvati su zavrsili svoje nacionalne projekte, Bosnjaci zavrsavaju.
To kako vi zamisljate, tu naciju *Bosanskohercegovacku* pa to sa papirima (pasosima) sve rijesavati moze samo ako
kupite neko ostrvo i napravite takvu drzavu - ili se ovakva BIH mora totalno unistiti pa vi na vlast, koji ce to tako rijesavati.
Ja znam kako vi zamisljate, kakvu drzavu hocete, ali ponavljam, i kod Srba i Hrvata su nacionalni procesi zavrseni, a i kod Bosnjaka nece trajati vise dugo. To mozete jedino promijeniti ako mozete vratiti vrijeme par stotina godina unazad pa tamo vec poceti manipulisati i gradit drzavu !
Zato: Morate prihvatiti realnost (govorim radi vas, meni je svejedno), pa koliko god se vama ne svidjala, a o utopijama, kako bi to bilo bolje, kako mozemo bolje i kako bi trebali u buducnosti to sve raditi, o tome se moze razgovarati ![/quote]
Ma da, tako to bude kada se ne ide dovoljno dugo u školu... Da se razumijemo, ja ove pojmove kao diplomirani politolog NE MOGU tumačiti kolokvijalno, nego u skladu sa modernim sociološko-politološkim definicijama. Prema tim definicijama, nacija u modernom dobu nema veze sa etničkim identitetom, nego se prvenstveno odnosi na pojam DRŽAVLJANSTVA, tj. "državljanske nacije". Da se razumijemo, u 19. vijeku su se pojam nacije i naroda izjednačavali, ali to je bilo u 19. vijeku! Na našu žalost, izgleda da je socijalno-politološki razvitak na Balkanu stao na tom stadiju i nikako da makne naprijed. Etnocentrično tumačenje pojma nacije je već uveliko odbačeno kao znanstveno neutemeljeno u modernom i demokratskom svijetu. Sada se taj pojam nacije tumači u skladu sa modernijim teorijama. Tako je svuda, osim na mentalno zaostalom i totalno hendikepiranom Balkanu.
Međutim, na brdovitom Balkanu postoji još jedna gadna BOLEST, a to je da se ne vjeruje općeprihvaćenim teorijama i definicijama, nego se tvrdoglavo lupeta onako kako je nekome ĆEIF bez ikakvog znanstvenog uporišta. Ovdje je sve u stilu: "ili će biti kako JA kažem, ili neće biti nikako!" Da nije žalosno, bilo bi smiješno.
Što se tiče onoga što ti nazivaš nacijom Bošnjaka, bilo bi to lijepo da se tako nešto OBNOVI, jer Bošnjaci su do kraja 19. i početka 20. vijeka de facto (premda ne i de jure) bili istovremeno i vjerski heterogena nacija i narod u potpunom etničkom smislu. To se vidi iz lako dokazivih historijskih činjenica da su se skoro svi stanovnici Bosne u tom periodu osjećali i izjašnjavali kao Bošnjaci (evo jedan primjer: jedan tekst Ante Tandarića iz Hrvatske, objavljen 1909. godine, kaže: ..."ali je velika većina među našim hrvatskim narodom Bosne i Hercegovine tako neuka i neupućena, da mnogi i mnogi niti ne zna da je Hrvat, nego kada ga zapitaš: Šta si, čovječe? odgovori ti: Pravi sam kršćanin katolik; a koji misli da je malo prosvjetljeniji, reći će ti da je Bošnjak"... citat preuzet od: Tandarić, Ante (1909) Naše bratsko rodoljublje, Napredak, Hrvatski narodni kalendar, god. 1909.)
Međutim, nacionalni pokreti iz Srbije i Hrvatske su asimilirali sve Bošnjake pravoslavce i katolike i tako su se preostali Bošnjaci sveli na Bošnjake muslimane i tako se izgubio onaj samoidentificirajući osjećaj pripadnosti bošnjačkoj naciji. Stoga je ta bošnjačka nacija (pre)ostala kao etnička, narodna i mono-vjerska, identifikacija koju sada njeguju isključivo državljani Bosne i Hercegovine koji su pripadnici islamske vjeroispovijesti, kao i dio ateista, agnostika, itd. Sada je taj identitet dakle isključivo etnički, tj. Bošnjaci su sada samo NAROD, a NE NACIJA.
Procesi buđenja nacionalne svijesti je manje-više dovršeni i sada prema važećem Ustavu BiH imamo u Bosni i Hercegovini tri konstitutivna NARODA (Bošnjaci, Srbi i Hrvati), ostale (dakle, nacionalne manjine poput Crnogoraca, Roma, Slovenaca, Mađara, Albanaca itd.) i građane BiH. Kada se govori o nacionalnom, etničkom, vjerskom izjašnjavanju, tu NE SMIJE BITI NIKAKVE PRISILE NITI ZABRANE (ni prema Ustavu, ni prema svim važećim svjetskim konvencijama o ljudskim pravima). Ovo naglašavam zbog tvog nastupa koji je ovdje na ovom forumu i ovoj temi doista krajnje infantilan, bezobrazan, dosadan i smiješan. Kod takvog izjašnjavanja je najrelevantnije ono kako se neko OSJEĆA i kako se ŽELI izjašnjavati (pa makar to bilo i "pingvin", "marsovac", "klingonac", itd.) Jedino što je ovdje sigurno jeste činjenica da se TI nećeš ništa pitati kako će se neko drugi izjašnjavati. To pitanje će biti relevantno tebi samo kada popisivači zazvone na tvoja vrata. Samo razmisli kako da se izjašnjavaju ljudi koji su etnički miješani i ne žele da se izjašnjavaju nikako u etničkom (narodnom) smislu da ne bi zapostavili porijeklo nekog od svojih roditelja. Ja mislim da je najpoštenije da se za sve državljane BiH (koji to tako žele) ostavi mogućnost da se izjasne pored ovih etničkih identiteta i kao pripadnici zajedničke bosanskohercegovačke nacije (koja naravno ne isključuje niti jedan drugi identitet jer se odnosi na DRŽAVLJANSTVO sa kojim se valjda svi slažu).
I na kraju, brate, smoriste me ovim nebulozama, u 3pm!