Masinski fakultet Sarajevo?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Denox

#876 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Denox »

soha96 wrote:Eto izasao je konkurs :D

Pise da primaju ukupno 160 redovnih i 160 redovnih samofinansirajucih = 320 studenata
Prosle godine je bilo 164 budzetlije, a taj broj od 160 samofinansirajucih je samo formalnosti radi, možete okačit mačku o rep, ko ima pare i hoće da "studira" može gdje god želi, pa tako i na mefu.
soha96

#877 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by soha96 »

Moram prvo predati sve papire za redovnog pa ako me ne prime, a nece :lol: onda me oni prebace na SF ?
Amer996

#878 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Amer996 »

Ugleda da se sada boduje i fizika eh sad kako cemo mi koji smo fiziku imali samo dvije godine da li ce nam one dvije racunat kao nule ili ih necw racunat !?
Tesla10

#879 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Tesla10 »

Amer996 wrote:Ugleda da se sada boduje i fizika eh sad kako cemo mi koji smo fiziku imali samo dvije godine da li ce nam one dvije racunat kao nule ili ih necw racunat !?
Ne druže, već će ti i ostale računati kao prve dvije. Ako si u prvom i drugom imao pet to znači da će ti računati kao da si i u trećem ali i u četvrtom imao pet zaključno :) .
orochi

#880 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by orochi »

Pozdrav, imam nekoliko pitanja i ako možete da mi odgovorite na iste.

Ako neko ima vremena da mi napiše o ovim smjerovima, od toga kako im ide rejting koji je najteži pa do onog koji je najlakški. Na koji aplicira najviše studenata i ono u smislu za koji je najveća potražnja... u kratkim crtama o kojem da razmislim jer nemam veze ni o jednom pa mi zbog toga trebaju informacije. Samim tim da mi predložite koji da pokušam upisati.

2. Kako ide sistem bodovanja? Citao sam da ide ono prosjek ocjena iz srednje * 4 + prosjek ocjena iz matematike, fizike i bosanskog. E sad mi nije jasno:
moje je ovako: srednja ocjena iz skole:18,07*4=72,3
bosanski: 2+4+4+5=15/4=3,75
matematika: 2+3+3+4=12/4=3
fizika:3+3+4+4=14/4=3,5

Kako boduju ovu fiziku matematiku i bosanski? I samim time da mi napišete imam li šanse da upišem isti fakultet.

Sa koliko bodova su proslih godina ljudi upisivali i imam li ih ja dovoljno.

Hvala unaprijed, živi bili 100 godina.
jow

#881 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by jow »

2. zbir proseka iz srednje škole/4 i to zaokružiš na dve decimale. dakle, kod tebe je 18.07/4=4.5175 -> 4.52*4=18.08

A što se tiče predmeta koji se boduju, tu bi trebao zbir proseka iz ta tri predmeta/3 i to zaokružiš na dve decimale te pomnožiš sa 16.

3.75+3+3.5=10.25 -> 10.25/3=3.4166 -> 3.42*16=54.72

I onda sabereš ovo dvoje, dakle broj bodova bi trebao biti 72.8.

Ja mislim da je ovako. Nadam se da će neko od studenata da ovo potvrdi jer i ja planiram predati papire. :)
CaVaLi3r

#882 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by CaVaLi3r »

Pozdrav ljudi,

I ja također planiram upisati mašinski fakultet. Dolazim iz okolice Tuzle, ali ne planiram u Tuzli jer se jedino tu radi prijemni ispit.
U prvi plan stavljam Sarajevo i Zenicu, a s obzirom da nisam neki učenik (vrlo dobar opći uspjeh, math, fizika, maternji jezik - dobar kad se sve sabere i podjeli) mislim da bi prije upao u Zenici. Gledao sam od prošle godine primljene u Zenici, i mogoa bi uci bez problema, ako uporedim svoje i bodove prošlogodišnjih primljenih. Eh sad pošto nisam mogao naći listu primljenih iz Sarajeva, zanima me da li je teže upasti u Sarajevu (pretpostavljam da da) ili Zenici. Da znam na šta da idem.

Također treba uzeti u obzir da bi mogao probati u Sarajevo jer tu konkurs će biti prije nego u Zenici. U Sarajevu traje do 3. jula, a u Zenici još nije izdat konkurs, tako da će trajati duze.

Računao sam bodove za Sarajevo i imam oko 70, a ovdje čitam da treba 80 najmanje. U konursu piše da se samo kandidati sa 50 i manje bodova neće uzimati u obzir.

Također razmiljšljam o Mostaru... Kakva je tu konkurencija?
Casual's

#883 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Casual's »

CaVaLi3r wrote:Pozdrav ljudi,

I ja također planiram upisati mašinski fakultet. Dolazim iz okolice Tuzle, ali ne planiram u Tuzli jer se jedino tu radi prijemni ispit.
U prvi plan stavljam Sarajevo i Zenicu, a s obzirom da nisam neki učenik (vrlo dobar opći uspjeh, math, fizika, maternji jezik - dobar kad se sve sabere i podjeli) mislim da bi prije upao u Zenici. Gledao sam od prošle godine primljene u Zenici, i mogoa bi uci bez problema, ako uporedim svoje i bodove prošlogodišnjih primljenih. Eh sad pošto nisam mogao naći listu primljenih iz Sarajeva, zanima me da li je teže upasti u Sarajevu (pretpostavljam da da) ili Zenici. Da znam na šta da idem.

Također treba uzeti u obzir da bi mogao probati u Sarajevo jer tu konkurs će biti prije nego u Zenici. U Sarajevu traje do 3. jula, a u Zenici još nije izdat konkurs, tako da će trajati duze.

Računao sam bodove za Sarajevo i imam oko 70, a ovdje čitam da treba 80 najmanje. U konursu piše da se samo kandidati sa 50 i manje bodova neće uzimati u obzir.

Prijatelju, ne gledaj ti bodove, nego gledaj da lakše upišeš obzirom na uspjeh. Mašinski u Ze mnogo je teži od onog u Sa ( Ze industrijski grad i mašinci se najviše obrazuju radi Mittala )..tako da,prevagaj dobro jer možeš lako godinu izgubiti.
CaVaLi3r

#884 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by CaVaLi3r »

Casual's wrote:

Prijatelju, ne gledaj ti bodove, nego gledaj da lakše upišeš obzirom na uspjeh. Mašinski u Ze mnogo je teži od onog u Sa ( Ze industrijski grad i mašinci se najviše obrazuju radi Mittala )..tako da,prevagaj dobro jer možeš lako godinu izgubiti.
Da, i da kazem: Bitno mi je samo upisati, necu ici na fakultet.
Denox

#885 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Denox »

Lista iz sarajeva od prosle godine:
https://www.dropbox.com/s/sdfoimtnc7nic ... 5.pdf?dl=0
CaVaLi3r

#886 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by CaVaLi3r »

Hvala ljudi na odgovorima. Ima li kakva lista iz Mostara?
vješalica

#887 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by vješalica »

imaš istočno sarajevo,ali ima prijemni ispit
Heisenberg_Walter

#888 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Heisenberg_Walter »

Jel zna neko gdje bi mogao pogledati ispite iz statike?Ili ako neko ima da okaci slike.
Upisao sam fakultet i htio bi da pogledam ispite
Zahvaljujem
Casual's

#889 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Casual's »

CaVaLi3r wrote: Da, i da kazem: Bitno mi je samo upisati, necu ici na fakultet.
Onda gledaj neki privatluk. Samo ce neko (ko bi eventualno htio ici na fakultet) izvisit radi tebe.
CaVaLi3r

#890 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by CaVaLi3r »

Casual's wrote:
CaVaLi3r wrote: Da, i da kazem: Bitno mi je samo upisati, necu ici na fakultet.
Onda gledaj neki privatluk. Samo ce neko (ko bi eventualno htio ici na fakultet) izvisit radi tebe.
Morat cu mescini objasnit detaljno: Nemam love za privatluk niti bi upisivao privatluk, nego mi je bitno da ovdje upisem, jer planiram studiranje nastavit u Minhenu. Tako da je ovdje potrebno samo upisati faks.
Casual's

#891 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Casual's »

CaVaLi3r wrote: Morat cu mescini objasnit detaljno: Nemam love za privatluk niti bi upisivao privatluk, nego mi je bitno da ovdje upisem, jer planiram studiranje nastavit u Minhenu. Tako da je ovdje potrebno samo upisati faks.
a to..onda možeš upisati mašinstvo bez problema. Obzirom na ocjene. Zeničko Mašinstvo se izbjegava zbog težine (što tebi odgovara), tako da možda bude samo 5-6 odbijenih.
CaVaLi3r

#892 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by CaVaLi3r »

Hvala... vidim da ne idu sad sve sami super odlikasi u Zenicu.

Samo jos me zanima Mostar, kako bi dole prosao...
Nikolai Stavrogin

#893 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Nikolai Stavrogin »

CaVaLi3r wrote:Hvala... vidim da ne idu sad sve sami super odlikasi u Zenicu.

Samo jos me zanima Mostar, kako bi dole prosao...
Ja sam završio mašinstvo u Zenici, tačnije radim diplomski trenutno. Mostar ti je najbolja opcija glede lakoće faksa, iz Zenice dosta propalica ode u Mostar i tamo završi časkom. Oni što nikad matematike u Zenici nisu uspjeli položiti, odu tamo, samo čuješ diplomirali :shock: .
Što se tiče upisa, u Zenici ti je lahko upisati, nema nekih kriterija, svi upišu, ali koliko ih završi to je malo upitnije.
Ako ti je cilj samo upisati idi u Zenicu.
Ako postoji mogućnost da ćeš i studirati na mjestu gdje upišeš, upiši u Mostaru jer tamo je puno lakše.
Za Sarajevo nemam nikakvih informacija, ali za Zenicu i Mostar ovo što sam ti napisao stoji. Lijep pozdrav
CaVaLi3r

#894 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by CaVaLi3r »

Hvala vam na odgovorima.

Da samo cu upisati faks, necu studirati... Samo kao sto sam naveo u prethodnom postu, zanima me da li je tesko upisati u Mostaru? Posto je dole upis vec poceo.
soha96

#895 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by soha96 »

Smije li uvjerenje o drzavljanstvu biti starije od 6 mjeseci ?
Denox

#896 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Denox »

Heisenberg_Walter wrote:Jel zna neko gdje bi mogao pogledati ispite iz statike?Ili ako neko ima da okaci slike.
Upisao sam fakultet i htio bi da pogledam ispite
Zahvaljujem
Eto moj folder, sve sto ti treba za statiku, imas dolje par zbirki pravo finih.

https://www.dropbox.com/sh/4ysotlxjt06q ... 01Aka?dl=0
Ludzak

#897 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Ludzak »

Amer996 wrote:Pozz ljudi imam dva pitanja
1. Gotova srednja skola i prosjek mi je bio kad se sve 4 godine saberu 4.86 matematika 17 bosanski 20 da li je to dovoljno za upis !?
2. Izasao konkurs od unse kad se moze ocekivat od mf-a ?
Ti si bolji iz bosanskog, nego iz matematike. Znači, za tebe je bolje upisati književnost, nego neki tehnički faks.

Šalim se ... :D
Znatizeljan55

#898 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Znatizeljan55 »

Pozz svima,
htjela bih vas pitati da li imam sanse za Masinski fakultet u Sarajevu jer moje stanje ocijena u srednjoj skoli izgleda ovako:
1. Razred (4.5)
2. Razred (4.26)
3.Razred (5.0)
4.Razred (5.0)
Znam da su oscilacije velike ali druga godina je iz nekih privatnih razloga bila ovako losa...sta mislite imam li sanse za upis na Masinski fakultet?
Blue1

#899 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Blue1 »

Naravno da imaš. Upisuj !!
Tesla10

#900 Re: Masinski fakultet Sarajevo?

Post by Tesla10 »

Hahahahah, pa normalno da imaš druže moj :) . Ti si već upao, jer ljudi sa gorim prosjekom od tebe upadaju :) . Mnogo gorim prosjekom vjeruj mi.
Post Reply