PapakizSarajeva wrote:Slusam ja neki dan kako pricaju dva prijatelja u tramvaju i razgovor tece nekako ovako :.... wrote: M : Adijan, elvin, danin, dean, evelin
Z: Rea, Rinela , Adea, Nina, Maja, Arabela, Iman, Zara
Sjecas se ti, ono prije kad smo ko djecaci isli na teraviju, a dedo Dean dos'o sa nanom Arabelom ... Svi se zbog nekog postovanja prema njihovim godinama i lijepim imenima sklanjaju i prave im mjesto u safu ... Dedi Deanu u prvom, a nani Arabeli na musandari ...
Smjesni ste, nadijevajuci djeci imena zbog drugih, kako bi dokazali koliko se stidite sebe i svog porijekla ...
" Altea kceri, daj nani Zubejdi priglavke ... One sto si plela dok ste ti i brat ti Alan cuvali ovce negdje oko katuna na Visocici ..."
ime bebe
Moderator: anex
- E&E
#876 Re: ime bebe
-
Lounge Act
#877 Re: ime bebe
zar nisu sva imena koja su lijepog i plemenitog znacenja muslimanska bez obzira na porijeklo? nidje ne pise da to moraju biti arapska, turska ili sta ja znam, uostalom ako uzmete knjizicu muslimanska imena i njihova znacenja masa ih ima porijeklo iz perzijskog jezikashin wrote:Perzija je postojala prije arapskog osvajanja, tako da nijegroove wrote:a je li daria muslimansko ime? ime je perzijskog porijekla...
kod nas je greska sto ljudi daju djeci neka imena nigdje veze, culi tu neku arapsku rijec pa dali tako ime, a ono na arapskom to ime znaci wc, smrad i slicno...
Last edited by Lounge Act on 28/02/2012 13:02, edited 1 time in total.
- male_okice
#879 Re: ime bebe
enisa wrote:zar nisu sva imena koja su lijepog i plemenitog znacenja muslimanska bez obzira na porijeklo? nidje ne pise da to moraju biti arapska, turska ili sta ja znam, uostalom ako uzmete knjizicu muslimanska imena i njihova znacenja masa ih ima porijeklo iz perzijskog jezikashin wrote:Perzija je postojala prije arapskog osvajanja, tako da nijegroove wrote:a je li daria muslimansko ime? ime je perzijskog porijekla...
kod nas je greska sto ljudi daju djeci neka imena nigdje veze, culi tu neku arapsku rijec pa dali tako ime, a ono na arapskom to ime znaci wc, smrad i slicno...
- john fante
#880 Re: ime bebe
enisa wrote:zar nisu sva imena koja su lijepog i plemenitog znacenja muslimanska bez obzira na porijeklo? nidje ne pise da to moraju biti arapska, turska ili sta ja znam, uostalom ako uzmete knjizicu muslimanska imena i njihova znacenja masa ih ima porijeklo iz perzijskog jezikashin wrote:Perzija je postojala prije arapskog osvajanja, tako da nijegroove wrote:a je li daria muslimansko ime? ime je perzijskog porijekla...
zanima me jedna stvar, koja su to muslimanska imena a da nisu arapska ili barem da nemaju neke veze sa arapskim?
- bez_ideje
#881 Re: ime bebe
Jel ti fkt mislis da Altea nece postat Aaaalta ( ono dugo aaaaaaaa,ko Hata)
Arabela -raaaba
Dean-dino,dinče i sl.......
de ba,Bosanci smo....
Arabela -raaaba
- male_okice
#882 Re: ime bebe
stvar je sledeca NE POSOTJE MUSLIMANSKA IMENA nego postoje arapska turska perzijska itd. Muslimani su duzni dati svom imenu LIJEPO IME odnosno ime lijepog znacenja i to je to, nigdje ne pise da mora biti arapsko/tursko, eh sad sto su s nama vladale te drzave 500 godina i sto je vjerovatno vecina tadasnjih muslimana pocela davati arapska/turska imena jer su ona povezivana za Islamom i to ostalo tako kao dio tradicije je sasvim drugi par carapazanima me jedna stvar, koja su to muslimanska imena a da nisu arapska ili barem da nemaju neke veze sa arapskim?
- male_okice
#883 Re: ime bebe
bez_ideje wrote:Jel ti fkt mislis da Altea nece postat Aaaalta ( ono dugo aaaaaaaa,ko Hata)
Arabela -raaaba
![]()
![]()
de ba,Bosanci smo....
Dean ce biti Denko tako smo barem mi zvali naseg Deana
- john fante
#884 Re: ime bebe
male_okice wrote:stvar je sledeca NE POSOTJE MUSLIMANSKA IMENA nego postoje arapska turska perzijska itd. Muslimani su duzni dati svom imenu LIJEPO IME odnosno ime lijepog znacenja i to je to, nigdje ne pise da mora biti arapsko/tursko, eh sad sto su s nama vladale te drzave 500 godina i sto je vjerovatno vecina tadasnjih muslimana pocela davati arapska/turska imena jer su ona povezivana za Islamom i to ostalo tako kao dio tradicije je sasvim drugi par carapazanima me jedna stvar, koja su to muslimanska imena a da nisu arapska ili barem da nemaju neke veze sa arapskim?
odlican post, na to sam i ciljao
nisam neki strucnjak u podrucju islama, tako da nisam znao jesu li muslimani duzni davati islamska imena, jer u biti ono sto mi smatramo islamskim imenima su najvise arapska imena, koja su postojala i prije nego sto je islam nastao.
ok vecina bosnjaka su muslimani, ali turci npr. ne daju djeci arapska imena, ili daju u mnogo manjem obimu nego sto to mi radimo, oni imaju svoja imena neovisno o tome sto su muslimani
cudi me to sto ovdje arapska i turska imena smatraju muslimanskim a to nema veze jedno sa drugim
- male_okice
#885 Re: ime bebe
pa kao sto rekoh, moj misljenje je da su oni ljudi koji su presli na Islam kad je on dosao na ovo podrucje vjerovatno odlucili da sebi daju druga imena-ona koja su blize vjeri a to su opet apraska, vjerovatno su htjeli da se oni i njihova djeca razlikuju od "nevjernika" a najlakse je to postici imenom, nacinom odjevanja, ponasanja, eh sad kod nas su se arapska imena vec duboko ukorijenila u tradiciju pa cak i oni ljudi koji nisu vjernici obavezno daju djetetu "muslimansko" ime. Daj ono koje ti se svidjajohn fante wrote:male_okice wrote:stvar je sledeca NE POSOTJE MUSLIMANSKA IMENA nego postoje arapska turska perzijska itd. Muslimani su duzni dati svom imenu LIJEPO IME odnosno ime lijepog znacenja i to je to, nigdje ne pise da mora biti arapsko/tursko, eh sad sto su s nama vladale te drzave 500 godina i sto je vjerovatno vecina tadasnjih muslimana pocela davati arapska/turska imena jer su ona povezivana za Islamom i to ostalo tako kao dio tradicije je sasvim drugi par carapazanima me jedna stvar, koja su to muslimanska imena a da nisu arapska ili barem da nemaju neke veze sa arapskim?
odlican post, na to sam i ciljao
nisam neki strucnjak u podrucju islama, tako da nisam znao jesu li muslimani duzni davati islamska imena, jer u biti ono sto mi smatramo islamskim imenima su najvise arapska imena, koja su postojala i prije nego sto je islam nastao.
ok vecina bosnjaka su muslimani, ali turci npr. ne daju djeci arapska imena, ili daju u mnogo manjem obimu nego sto to mi radimo, oni imaju svoja imena neovisno o tome sto su muslimani
cudi me to sto ovdje arapska i turska imena smatraju muslimanskim a to nema veze jedno sa drugim
- john fante
#886 Re: ime bebe
pa kao sto rekoh, moj misljenje je da su oni ljudi koji su presli na Islam kad je on dosao na ovo podrucje vjerovatno odlucili da sebi daju druga imena-ona koja su blize vjeri a to su opet apraska, vjerovatno su htjeli da se oni i njihova djeca razlikuju od "nevjernika" a najlakse je to postici imenom, nacinom odjevanja, ponasanja, eh sad kod nas su se arapska imena vec duboko ukorijenila u tradiciju pa cak i oni ljudi koji nisu vjernici obavezno daju djetetu "muslimansko" ime. Daj ono koje ti se svidja
u pravu si sve sto pises, samo mi se cini da s tim gubimo malo identitet, slavenski identitet
jer mi smo prvo slaveni a tek onda bosnjaci i muslimani, ali dobro to je presiroka tema da bi se o njoj raspravljalo ovdje
u svakom slucaju hvala na odgovoru.
ma kakvo davanje imena, daleko sam ja od toga
- Qler
#887 Re: ime bebe
Hvala i tebi i Not My IdeaxDenisx wrote:Qler wrote:Ja sam odlucio, moja mala ce se zvati Azra, za par mjeseci dolazii za ime i za vijest
A ince da je bio djecak, bio bi Ermin...
-
sumirprimus
#888 Re: ime bebe
Sva su imena lijepa,bar onima koji ih i daju svojoj djeci...
Nek su nam kikići živi i zdravi,a hoćel se zvat Dean il Mersudin,il ako pak već oćete Časlav,Trpimir,više manje...
Kakva ba sramota,dajem djetetu ime jer meni zvuci ljepo,zivo mi se jebe,jel godi sredini il ne godi.i sta ce sredina rec...
Nek su nam kikići živi i zdravi,a hoćel se zvat Dean il Mersudin,il ako pak već oćete Časlav,Trpimir,više manje...
Kakva ba sramota,dajem djetetu ime jer meni zvuci ljepo,zivo mi se jebe,jel godi sredini il ne godi.i sta ce sredina rec...
- _turpija_
#889 Re: ime bebe
_turpija_ wrote:pa sta sadgroove wrote:radi se ipak o bosancu cije ime zvuci kao tursko ili arapsko? da nije mozda dzevad poturak...
Malo sam procackala, Erhan Deniz turcin koji zivi u Sa, i trenira
Meni je nesto to ime zapalo ne znam, prelijepo mi je.
- Partizzanka
#890 Re: ime bebe
pazi samo da ga u raji ne budu zvali perhan

- _turpija_
#891 Re: ime bebe
Ne mora znaciti da bih dala to ime uopste, nego et nako, neobicno mi ime, a lijepo, bar meni...Vidim na predhodnim stranicama nekih arapskih imena, pa da malo doprinesem 

- EKV-30
#892 Re: ime bebe
male_okice wrote:stvar je sledeca NE POSOTJE MUSLIMANSKA IMENA nego postoje arapska turska perzijska itd. Muslimani su duzni dati svom imenu LIJEPO IME odnosno ime lijepog znacenja i to je to, nigdje ne pise da mora biti arapsko/tursko, eh sad sto su s nama vladale te drzave 500 godina i sto je vjerovatno vecina tadasnjih muslimana pocela davati arapska/turska imena jer su ona povezivana za Islamom i to ostalo tako kao dio tradicije je sasvim drugi par carapazanima me jedna stvar, koja su to muslimanska imena a da nisu arapska ili barem da nemaju neke veze sa arapskim?
-
girl
#893 Re: ime bebe
nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi daju imena djeci poput tea, lea, bea, dea. ta "cukeca" imena su katastrofa. za sva navedena, znam barem po jednog psa kojeg su tako nazvali. zasto bi vam se dijete zvalo kao pas? od tih "ultra kratkih" imena jedina lijepa su mia, ena,uma, ema, pa eto ako vec mora biti tri slova proberite takva, da nisu "cukeca" 
-
Zoya
#894 Re: ime bebe
Sretno @Qler. Azra je prelijepo ime, iako je cesto, i neka je, uvijek je lijepo kad se izgovori, a i jednako je lijepo sad kao i prije nekad.
Imaju lijepa turska imena:
Serkan, Ali, Fevzi, Cem, Ali, Aythan, Miray,Ali, Ayhildis, Zekiye, Filiz, Efe...
Imaju lijepa turska imena:
Serkan, Ali, Fevzi, Cem, Ali, Aythan, Miray,Ali, Ayhildis, Zekiye, Filiz, Efe...
-
duboka_misao
#895 Re: ime bebe
teta koja radi na salteru u opcini Ilidza se zove OrhidejaMalik Urcic wrote:Evo sam i ja malo prelisto i vidim slabo se spominju ova biljna imena, Jagoda, Malina, Ruža, Narcis![]()
- arzuhal
#896 Re: ime bebe
Između dvije opcije (uvjetno rečeno) davanja imena: slavenske (Jasna, Vedran...) i neke koja je...hmm...ni tam', ni vam', odnosno imena koja naš narod jednostavno ''izmisli'', modificira neko arapsko, tursko, perzijsko ime, pa dobiju ime bez ikakva značenja, ja bih izabaro prvu opciju.
- EKV-30
#897 Re: ime bebe
arzuhal wrote:Između dvije opcije (uvjetno rečeno) davanja imena: slavenske (Jasna, Vedran...) i neke koja je...hmm...ni tam', ni vam', odnosno imena koja naš narod jednostavno ''izmisli'', modificira neko arapsko, tursko, perzijsko ime, pa dobiju ime bez ikakva značenja, ja bih izabaro prvu opciju.
zna li neko mozda znacaj imena "Mebrura"...
- arzuhal
#898 Re: ime bebe
Nije jednostavno prevesti jednom riječju. Ako bi jednom riječju prevodili, onda bi bilo: dobra, ali na način dobročinstva koje je karakterizira, te je, kao takva, prihvaćena od Boga, primljena kod Njega. To sve zajedno znači ime MebruraEKV-30 wrote:arzuhal wrote:Između dvije opcije (uvjetno rečeno) davanja imena: slavenske (Jasna, Vedran...) i neke koja je...hmm...ni tam', ni vam', odnosno imena koja naš narod jednostavno ''izmisli'', modificira neko arapsko, tursko, perzijsko ime, pa dobiju ime bez ikakva značenja, ja bih izabaro prvu opciju.
zna li neko mozda znacaj imena "Mebrura"...
- Partizzanka
#899 Re: ime bebe
moj se hrcak zvao Sulejman - bez vrede ikome
ima ljudi koji psima daju "ljudska imena"
tako da nazivati neka imena "cukecim" je besmisleno
ima ljudi koji psima daju "ljudska imena"
tako da nazivati neka imena "cukecim" je besmisleno
- hrusta
#900 Re: ime bebe
girl wrote:nikad mi nije bilo jasno zasto ljudi daju imena djeci poput tea, lea, bea, dea. ta "cukeca" imena su katastrofa. za sva navedena, znam barem po jednog psa kojeg su tako nazvali. zasto bi vam se dijete zvalo kao pas? od tih "ultra kratkih" imena jedina lijepa su mia, ena,uma, ema, pa eto ako vec mora biti tri slova proberite takva, da nisu "cukeca"
pazi sta govoris, ako te cuju ovi iz av-mav organizacije, tuzice te za diskriminaciju i nanosenje dusevne boli svim cukicama koje se tako zovu