da se makar djeca mogu prebaciti na sigurnija područja, ovo je žalost šta im rade
Izrael je opet pocinio zlocin!
- jasko_ba
#876 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
da se makar djeca mogu prebaciti na sigurnija područja, ovo je žalost šta im rade
- Bosanski_kralj
#877 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
ja boraca izraelskih, stvarno su junačine 
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#878 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Magda Goebbels,nova slika inkarnirane "humanitarke" iz 2.Svj.rata

- RIZVA
#879 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Hamas javlja da su u prvim sukobima prsa u prsa sa izraelskom vojskom neutralisali nekoliko izraelskih vojnika. Kako Alan Fisher javlja za El-Džeziru, ukoliko akcija izraelske vojske ne bude uspješna i bude imala gubitaka, javna podrška ovoj zločinačkoj kampanji bi lahko mogla opasti.
- Zvaničnici izraelske vojske su najavili da neće vršiti invaziju nego da će samo eliminisati lansere raketa. Međutim, posljednje rakete su ispaljene iz dubine Gaze.
- El Džezirin glavni politički analitičar: Izrael može tvrditi u različitim etapama da je pobijedio ovaj ili onaj rat protiv Arapa, ali od invazije Libana 1982. godine je jasno da nema vojnog rješenja za izraelsku sigurnost. On ne može bombama utrti svoj put u miran suživot. Izrael čini sve da uništi Hamas, ali sa 400 mrtvih, više od 400 novih hamasovaca će biti regrutovano. Ali oni su izabrali ovaj put i platit će cijenu toga dugoročno gledano. Kratkoročno gledano, Palestinci su gubitnici.
- Zvaničnici izraelske vojske su najavili da neće vršiti invaziju nego da će samo eliminisati lansere raketa. Međutim, posljednje rakete su ispaljene iz dubine Gaze.
- El Džezirin glavni politički analitičar: Izrael može tvrditi u različitim etapama da je pobijedio ovaj ili onaj rat protiv Arapa, ali od invazije Libana 1982. godine je jasno da nema vojnog rješenja za izraelsku sigurnost. On ne može bombama utrti svoj put u miran suživot. Izrael čini sve da uništi Hamas, ali sa 400 mrtvih, više od 400 novih hamasovaca će biti regrutovano. Ali oni su izabrali ovaj put i platit će cijenu toga dugoročno gledano. Kratkoročno gledano, Palestinci su gubitnici.
- KemooSA
#880 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Ako se Iran ukljuci eto ga!Zwanziger wrote:Izgleda da je na pomolu III Svjetski rat.
- BarbaDue
#881 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
tako su i nas patili godinama...sve dok se nije desio strasan genocid...samo sto je u Gazi drugi slucaj, nazalost njih da sve pobiju niko ne bi ni prstom mrdnuo...užas jedandzipalo_junuz wrote:Tuga i zalost sta svijet dozvoljava da se radi...
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#882 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Strasno je sve ovo sto se desava u Palestini 2009 godine. Izgleda da ova zemaljska kugla dok se ne raspadne nece biti bez ludih ratova. Naravno ovo je borba Davida i Golijata. Medjutim sama Palestina je potpuno razjedinjena na dva dijela Hamas i Fatah. Mislim da ovi drugi su svjesni cinjenice da nema ni teoretskih sansi da se vjecita zelja Palestinaca provede silom dok ovi prvi non-stop po malo cackaju sa tim jadnim raketama poslije kojih strada na stotine civila. Izrael je jedna od najjacih svjetskih vojnih sila i jevreji su involvirani u vlade svih najjacih drzava na svijetu tako da je ovo zaista borba sa poznatim ishodom. Hamas mi otprilike izgleda kao i Srbi koji su prkosili Amerikancima i na kraju su dozivjeli ono sto su dozivjeli. Jednostano svugdje u zivotu i na svijetu vazi pravilo da jaceg ne izazivas ali ako imas problem sa njim onda razgovaraj do besvijesti i na svaki moguci nacin izbjegni sukob jer neces dobro proci. Zao mi je sto uvijek radi besciljnih ratnika stradaju nevini a najvise neduzna djeca. Naravno tu se odmah javljaju vjeciti vjerski fanatici sa svih strana svijeta da se jadni Palestinic ne brinu jer oni dolaze i Izrael ce nestati sa lica zemlje. Opet je nova godina pocela sa nekim ludilom u svijetu. Izraelci dobro znaju kroz svoju dugu istoriju sta su dozivjeli i upravo radi toga ne bi trebali raditi iste stvari jer istorija zna cesto da se ponovi. Naravno sve ovo bi stalo samo jednim mahom SAD-a jer Izrael bez SAD-a je niko i nista.
Svi oni koji tvrde da postoji bog neka mi objasne zasto sad u Palestini ginu nevini ljudi i zasto u svakom ratu najvise pogine nevinih ljudi a ponajvise djece. Ako ga ima neka sad zaustavi ovo ludilo u Palestini.
Svi oni koji tvrde da postoji bog neka mi objasne zasto sad u Palestini ginu nevini ljudi i zasto u svakom ratu najvise pogine nevinih ljudi a ponajvise djece. Ako ga ima neka sad zaustavi ovo ludilo u Palestini.
Last edited by hrasno38 on 04/01/2009 01:01, edited 1 time in total.
- zaratustra
#883 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Golda Meyer u mlađem izdanju.dr.gog wrote:Magda Goebbels,nova slika inkarnirane "humanitarke" iz 2.Svj.rata
- zaratustra
#884 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Paša moj Hezbollah ti operira u Libanu a ne u Palestini, vjerovatno si mislio na Fatah.hrasno38 wrote:Strasno je sve ovo sto se desava u Palestini 2009 godine. Izgleda da ova zemaljska kugla dok se ne raspadne nece biti bez ludih ratova. Naravno ovo je borba Davida i Golijata. Medjutim sama Palestina je potpuno razjedinjena na dva dijela Hamas i Hezboolah. Mislim da ovi drugi su svjesni cinjenice da nema ni teoretskih sansi da se vjecita zelja Palestinaca provede silom dok ovi prvi non-stop po malo cackaju sa tim jadnim raketama poslije kojih strada na stotine civila. Izrael je jedna od najjacih svjetskih vojnih sila i jevreji su involvirani u vlade svih najjacih drzava na svijetu tako da je ovo zaista borba sa poznatim ishodom. Hamas mi otprilike izgleda kao i Srbi koji su prkosili Amerikancima i na kraju su dozivjeli ono sto su dozivjeli. Jednostano svugdje u zivotu i na svijetu vazi pravilo da jaceg ne izazivas ali ako imas problem sa njim onda razgovaraj do besvijesti i na svaki moguci nacin izbjegni sukob jer neces dobro proci. Zao mi je sto uvijek radi besciljnih ratnika stradaju nevini a najvise neduzna djeca. Naravno tu se odmah javljaju vjeciti vjerski fanatici sa svih strana svijeta da se jadni Palestinic ne brinu jer oni dolaze i Izrael ce nestati sa lica zemlje. Opet je nova godina pocela sa nekim ludilom u svijetu. Izraelci dobro znaju kroz svoju dugu istoriju sta su dozivjeli i upravo radi toga ne bi trebali raditi iste stvari jer istorija zna cesto da se ponovi. Naravno sve ovo bi stalo samo jednim mahom SAD-a jer Izrael bez SAD-a je niko i nista.
Što li se ovo razbi na dvije teme, zar se nije moglo nastaviti na Izrael je opet pocinio zlocin!!!
-
simpozijum delirijum
#885 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Izraelska vojska (IDF) koristi standardnu taktiku poput NATO-a i USA vojske; ozezi po civilima svim mogucim oruzjem i sa distance, pa kada ih iskrvaris i slomis potuno volju onda ih okupiras
da li znate da NATO ima zvanicno objavljenu analizu da nikada ne napada protivnika ako nije bar sedam puta jaci ! ( 7 -1 u ljudstvu i oruzju ) koje su to kukavice ! i naravno prije napada uvedes sankcije i blokadu da izgladnis i iscrpis stanovnistvo, zadnji primjer je Irak u kojem je oko milion ljudi umrlo zbog sankcija ukljucujuci i blokadu medicinskih potrepstina ! to je zlocin !
neko ce reci ;" a nisi se bunio kada su NATO-vci su opalili po Srbiji!"
oni su pogodili tada samo 20-ak srpskih tenkova , i seselj i arkan su prezivjeli kao i vecina cetnickih vojvoda i generala i ostalih smradova ali su pobili oko 1500 civila i porusili na stotine vojno beznacajnih ali civilima vaznih objekata i napravili ekolosku katastrofu ( pogotovo oko Novoga Sada i Panceva gadjajuci hemijska postrojenja ) i zbog toga ce umrijeti oko 150 000 gradjana srbije od raka !
tako cini i Izrael i Palestincima samo ostaje nada da ce medjunarodni pritisak ( velike demonstracije po Evropi ) zaustaviti Izraelsku zlocinacku armadu !
PEACE!
da li znate da NATO ima zvanicno objavljenu analizu da nikada ne napada protivnika ako nije bar sedam puta jaci ! ( 7 -1 u ljudstvu i oruzju ) koje su to kukavice ! i naravno prije napada uvedes sankcije i blokadu da izgladnis i iscrpis stanovnistvo, zadnji primjer je Irak u kojem je oko milion ljudi umrlo zbog sankcija ukljucujuci i blokadu medicinskih potrepstina ! to je zlocin !
neko ce reci ;" a nisi se bunio kada su NATO-vci su opalili po Srbiji!"
oni su pogodili tada samo 20-ak srpskih tenkova , i seselj i arkan su prezivjeli kao i vecina cetnickih vojvoda i generala i ostalih smradova ali su pobili oko 1500 civila i porusili na stotine vojno beznacajnih ali civilima vaznih objekata i napravili ekolosku katastrofu ( pogotovo oko Novoga Sada i Panceva gadjajuci hemijska postrojenja ) i zbog toga ce umrijeti oko 150 000 gradjana srbije od raka !
tako cini i Izrael i Palestincima samo ostaje nada da ce medjunarodni pritisak ( velike demonstracije po Evropi ) zaustaviti Izraelsku zlocinacku armadu !
PEACE!
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#886 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Ne znam kako prije nisam slike pogledala.arbosan wrote:Evo malo prije na Facebook-u gledao sam slike ubijenih civila, ima dosta raskomadane dijece. uzasssssss, potrazite na search PRAYING FOR PALESTINE...
Za one koje ne podnose krvi,... oprez.
Stvarno svega sam se u zivotu nagledala, ali moj zeludac ovo nije mogao podnijeti, ugasila sam nakon slike na kojoj dijete ima rasut mozak.
Sta su im djeca skrivila?
Hocel ova zemaljska kugla docekati dan kada nece biti rata nigdje na svijetu?
Uzas je preblaga rijec za sve ovo.
Ne preostaje nam nista drugo nego da se molimo Bogu za jadni narod.
- FAP mashina
#887 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
CNN vam predstavlja

Izraelske vjezbe u prostoru koji je izgradjen,da izgleda kao neprijateljski teren.

Izraelska vojska

Palestinski kamp za obuku na pijesku.

Palestinska vojska.

Izraelske vjezbe u prostoru koji je izgradjen,da izgleda kao neprijateljski teren.

Izraelska vojska

Palestinski kamp za obuku na pijesku.

Palestinska vojska.
- [Matrix]
#888 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
nejasno mi je ovo kukumavcenje,tim je gore biti takav nakon Bosne tj nas.Koliko je zaista porebno
"palestina" da se spozna najosnovnija cinjenica,da jaci vladaju a se slabi pokoravaju ili crkavaju tj umiru.
Izrael je vec dobio rat i vjerovatno ce za par dana zauzeti cijeli pojas gaze a mozda i prije,ali nije
to najbitnije,bitna su opca pravila ponasanja koja iz ovoga proizilaze,a ona se sazimaju jednostavan
postulat,vec ponovljen,Bog i moral su mrtvi ,postali su tlapnja za priproste duse a istina je
da se stvarnost onakva kakkva doista jest napokon survala kao lavina i to bas na one koji su zivote
posvetili molitivi,dobru,Allahu.Moc ,prosta ,jednostavna ,materijalna sila,vojska, nadjacali su svaku misao
i svaku molitvu,cini se i samu ideju Boga kao najviseg dobra.Ideje su napokon priznale da su samo
papirnate figurice koje svako moze zgaziti,gusjenice tenkova,snajperi,rakete hammer (cekic) razbijaju
svaku iluziju da je negdje, bilo gdje,od bilo koga,od Boga ponajvise,podvalu od dobru i milosti.
zivotinjsko rasparcavanje dusa i tijela ,rituali ubijanja i moci novo staro znakovlje zla koje nikad
nismo priznali sebi a svaki dan i svaku noc jedina nasa stvarnost.Izrael je sam otvoreno prihvatio
sve cinjenice stvarnosti a zanemario svaku simboliku i znacaj dobra jer ga smatra zavaravanjem
i odugovlacenjem nemocnih i slabih.Izrael je pobjedio danas mozda najvise nego ikad u istoriji
jevreja,porazio je zapadnu etiku (krscansku) i nanovo u modernost strovalio etiku starog zavjeta
"oko za oko zub za zub" ,Kristova milost i obrat te naopake mojsijeve etike porazeni su do balcaka.
Hammeri danas likuju.
"palestina" da se spozna najosnovnija cinjenica,da jaci vladaju a se slabi pokoravaju ili crkavaju tj umiru.
Izrael je vec dobio rat i vjerovatno ce za par dana zauzeti cijeli pojas gaze a mozda i prije,ali nije
to najbitnije,bitna su opca pravila ponasanja koja iz ovoga proizilaze,a ona se sazimaju jednostavan
postulat,vec ponovljen,Bog i moral su mrtvi ,postali su tlapnja za priproste duse a istina je
da se stvarnost onakva kakkva doista jest napokon survala kao lavina i to bas na one koji su zivote
posvetili molitivi,dobru,Allahu.Moc ,prosta ,jednostavna ,materijalna sila,vojska, nadjacali su svaku misao
i svaku molitvu,cini se i samu ideju Boga kao najviseg dobra.Ideje su napokon priznale da su samo
papirnate figurice koje svako moze zgaziti,gusjenice tenkova,snajperi,rakete hammer (cekic) razbijaju
svaku iluziju da je negdje, bilo gdje,od bilo koga,od Boga ponajvise,podvalu od dobru i milosti.
zivotinjsko rasparcavanje dusa i tijela ,rituali ubijanja i moci novo staro znakovlje zla koje nikad
nismo priznali sebi a svaki dan i svaku noc jedina nasa stvarnost.Izrael je sam otvoreno prihvatio
sve cinjenice stvarnosti a zanemario svaku simboliku i znacaj dobra jer ga smatra zavaravanjem
i odugovlacenjem nemocnih i slabih.Izrael je pobjedio danas mozda najvise nego ikad u istoriji
jevreja,porazio je zapadnu etiku (krscansku) i nanovo u modernost strovalio etiku starog zavjeta
"oko za oko zub za zub" ,Kristova milost i obrat te naopake mojsijeve etike porazeni su do balcaka.
Hammeri danas likuju.
- Air Ramiz
#889 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Bas gledam na CNN Kristijan Amanpur i ne mogu sebi doc. Kao da je druga zena. Prebacim na Al Jazeeru, i opet se ne mogu naibretit, pa CNN cenzurise pola vijesti, ide po principu ako kazem jednu vijest koja je negativna po izrael ponovicu bilo kakvu vijest (makar staru pet dana) koja je negativna po palestince. Smjesno.alanskoda wrote:cudno.CNN je objektivno izvjestavao kad je u pitanju bila Bosna a sad je dio medijske blokade.![]()
- zaratustra
#890 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
'Embeded journalism', ništa čudno.Air Ramiz wrote:Bas gledam na CNN Kristijan Amanpur i ne mogu sebi doc. Kao da je druga zena. Prebacim na Al Jazeeru, i opet se ne mogu naibretit, pa CNN cenzurise pola vijesti, ide po principu ako kazem jednu vijest koja je negativna po izrael ponovicu bilo kakvu vijest (makar staru pet dana) koja je negativna po palestince. Smjesno.alanskoda wrote:cudno.CNN je objektivno izvjestavao kad je u pitanju bila Bosna a sad je dio medijske blokade.![]()
-
simpozijum delirijum
#891 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
tuzno i istinito, samo ce ojacati fanatizam , i pripremiti teren za rat protiv Irana , i eto nam belaja[Matrix] wrote:nejasno mi je ovo kukumavcenje,tim je gore biti takav nakon Bosne tj nas.Koliko je zaista porebno
Hammeri danas likuju.
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
#892 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
...........
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#893 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
U pravu si slusam CNN dok pisem a oni spomenuse nesto Hezboolah i ja napisah. Hvala na ispravci.zaratustra wrote:Paša moj Hezbollah ti operira u Libanu a ne u Palestini, vjerovatno si mislio na Fatah.hrasno38 wrote:Strasno je sve ovo sto se desava u Palestini 2009 godine. Izgleda da ova zemaljska kugla dok se ne raspadne nece biti bez ludih ratova. Naravno ovo je borba Davida i Golijata. Medjutim sama Palestina je potpuno razjedinjena na dva dijela Hamas i Hezboolah. Mislim da ovi drugi su svjesni cinjenice da nema ni teoretskih sansi da se vjecita zelja Palestinaca provede silom dok ovi prvi non-stop po malo cackaju sa tim jadnim raketama poslije kojih strada na stotine civila. Izrael je jedna od najjacih svjetskih vojnih sila i jevreji su involvirani u vlade svih najjacih drzava na svijetu tako da je ovo zaista borba sa poznatim ishodom. Hamas mi otprilike izgleda kao i Srbi koji su prkosili Amerikancima i na kraju su dozivjeli ono sto su dozivjeli. Jednostano svugdje u zivotu i na svijetu vazi pravilo da jaceg ne izazivas ali ako imas problem sa njim onda razgovaraj do besvijesti i na svaki moguci nacin izbjegni sukob jer neces dobro proci. Zao mi je sto uvijek radi besciljnih ratnika stradaju nevini a najvise neduzna djeca. Naravno tu se odmah javljaju vjeciti vjerski fanatici sa svih strana svijeta da se jadni Palestinic ne brinu jer oni dolaze i Izrael ce nestati sa lica zemlje. Opet je nova godina pocela sa nekim ludilom u svijetu. Izraelci dobro znaju kroz svoju dugu istoriju sta su dozivjeli i upravo radi toga ne bi trebali raditi iste stvari jer istorija zna cesto da se ponovi. Naravno sve ovo bi stalo samo jednim mahom SAD-a jer Izrael bez SAD-a je niko i nista.
Što li se ovo razbi na dvije teme, zar se nije moglo nastaviti na Izrael je opet pocinio zlocin!!!
- KemooSA
#894 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
O moj Boze!!!arbosan wrote:Evo malo prije na Facebook-u gledao sam slike ubijenih civila, ima dosta raskomadane dijece. uzasssssss, potrazite na search PRAYING FOR PALESTINE...
Za one koje ne podnose krvi,... oprez.
- zaratustra
#895 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Dok šaltam kanale i pratim, zajedno sa vama, sve ovo, na um pade mi film u kojem je glavnu ili jednu od uloga igrao David Schwimer. Radnja filma je u Varšavi i prikazuje odbranu jevreja od fašističke okupacije. Prije nego vas pitam, da odmah razjasnimo holokaust i stradanje jevreja su za mene neupitni također smatram da bi se na prostoru Palestine trebale formirati dvije države jedna jevrejska a druga palestinska (da ne bih bio pogrešno shvaćen). Što se tiče Hamasa, imaju oraha u džepu, ali se ne slažem da su teroristička organizacija. Dakle, pitanje: Šta mislite da li se mogu porediti odbrambene grupe jevreja, koje su branile svoje porodice i goli opstanak pred najezdom fašista, sa Hamasom ili Fatahom?
- Bosanski_kralj
#896 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
[quote="zaratustra"]Dok šaltam kanale i pratim, zajedno sa vama, sve ovo, na um pade mi film u kojem je glavnu ili jednu od uloga igrao David Schwimer. Radnja filma je u Varšavi i prikazuje odbranu jevreja od fašističke okupacije. Prije nego vas pitam, da odmah razjasnimo holokaust i stradanje jevreja su za mene neupitni također smatram da bi se na prostoru Palestine trebale formirati dvije države jedna jevrejska a druga palestinska (da ne bih bio pogrešno shvaćen). Što se tiče Hamasa, imaju oraha u džepu, ali se ne slažem da su teroristička organizacija. Dakle, pitanje: Šta mislite da li se mogu porediti odbrambene grupe jevreja, koje su branile svoje porodice i goli opstanak pred najezdom fašista, sa Hamasom ili Fatahom?[/quote]
Apsolutno
Apsolutno
- jasko_ba
#897 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
+1zaratustra wrote:da odmah razjasnimo holokaust i stradanje jevreja su za mene neupitni također smatram da bi se na prostoru Palestine trebale formirati dvije države jedna jevrejska a druga palestinska (da ne bih bio pogrešno shvaćen
ako bush kaže da je hamas sve za ovo kriv, da je teroristička organizacija, šta dalje reći?zaratustra wrote:Dakle, pitanje: Šta mislite da li se mogu porediti odbrambene grupe jevreja koje su branile svoje porodice i goli opstanak pred najezdom fašista sa Hamasom ili Fatahom?
ljudi u gazi se ne smiju ni početi braniti, a već imaju oznaku da su teroristi
mogu misliti šta bi se sve govorili o opsadi sarajeva da je postojao internet ovako moćan i općenito medijski sistem ko danas...
a ove slike na facebooku, bože mili
-
ld
#898 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!!!
Gaza is at the centre of an unwinnable war
Sunday, January 04, 2009 By Tom McGurk
At the heart of international law governing armed conflict, there are two fundamental concepts: the protection of non-combatants (civilians) and the concept of the proportionality of force used. It is the blatant ignoring of these concepts that makes Israel’s attack on the Gaza strip so inhumane.
Even worse, the media campaign that Israel has subsequently mounted to explain its actions is a subterfuge of such enormous cynicism that one wonders how on earth it expects the watching world to swallow it.
But it is there that the comparison of Israel and its behaviour departs from seemingly every other state in the world. The depressing truth is that, as long as the White House is prepared to look away, Israel will behave exactly as it likes - and it is actually not too much concerned about what the rest of humanity thinks.
Given the ponderous reaction of both the UN and the EU last week, can you imagine that Israel’s leaders will ever have any reason to lose sleep?
For nearly two years, Gaza has been a sort of bizarre laboratory for the Israeli state.
Blockades, food shortages, deprivation of medical supplies and the interruption of water and electric supplies - coupled with invasions, shootings and snatch-squads - have all combined to make it one of the most terrible places on earth to live.
For its one million and a half inhabitants, packed into its crumbling super-structure, existence has become unbearable. That many are descended from the original 750,000 Palestinians driven into refugee camps after they were dispossessed with the creation of the Israeli state in 1948 is another fact of unimaginable poignancy.
For example, the much shelled town of Ashkelon in Israel is built on the ruins of the Palestinian village of Al-Majdal, whose people were expelled in 1948,many to Gaza. Only by such massive ethnic cleansing could a state with a Jewish majority and character be established.
Given too that Gaza represents ghettoisation in extremis - and that the collective punishment of its inhabitants is apparently the price extracted for their political behaviour - can, of all people, the Jews not instinctively understand the depths of this humanitarian crisis?
Indeed how can a state born out of the Nazi holocaust of ghettoes and collective punishments not culturally understand what is affronting the world here?
As the famous musician, Daniel Barenboim, put it in a statement this week: ‘‘We, the Jewish people, should know and feel even more acutely than other populations that the murder of innocent civilians is inhumane and unacceptable.”
In fact, Israel’s assertion last week that its temper had finally snapped in the face of continuous Hamas rocket fire - and that it had to act - is simply untrue. The timing of last week’s attack on Gaza was designed with the forthcoming Israeli elections in February in mind and with the White House between presidents.
On June 12 last year, for example, Hamas fired a barrage of more than 50mortar shells, Kassam and Katyusha rockets at the south. Similarly, on November 14, it bombarded towns in the Negev region. Yet in neither instance did Israel undertake a large scale military operation.
So it seems somewhat odd that 45 days before the elections, with their fortunes sagging at the polls, Ehud Barak and Tzipi Livni suddenly seem compelled to act to stop the rocket fire. With polls indicating that Labour and Kadima are headed for the opposition benches, both parties have suddenly rediscovered the need to defend the country and its citizens.
Bear in mind that Livni has been foreign affairs minister since May 2006, and Barak has served as defence minister since June 2007. During that period, thousands of rockets, mortar shells and other projectiles have been fired at the south, yet the government refrained from taking concerted action to stop it.
Indeed, since January 1, 2008, Palestinian terrorists in Gaza have fired more than 3,000 Kassam rockets and mortar rounds at communities in the Negev.
Unsurprisingly, it is already paying political dividends, at least for Barak’s Labour Party. Last Sunday, Israel’s Channel 10 reported the results of a poll that was conducted after the air strikes on Gaza the previous day. It showed Labour soaring to 16 seats from a projected ten in earlier surveys. That is a gain of 60 per cent in just a matter of days.
What is being carried on in Gaza may, in fact, be no more than electioneering Israel-style, which raises perhaps more fundamental questions about the crisis at the heart of the Jewish state than the crisis in Gaza.
Is there something almost pathological in the continuous cycle of violence that Israel’s political and military elite seem to crave?
For 60 years, the Israeli state has failed to resolve the Palestinian crisis brought about by its creation. Four generations on, the Israeli political and military elite still ride to power on the threat to Israel. Do they feel that, as long as this cycle is provoked through daily oppression, Israelis can sustain that haven in which they can unite behind their inability to examine the continuing consequences of their state’s creation?
Or is Oren Ben-Dor, the leading Israeli philosopher, right when he argues that the violence is maintaining a zone in which that existential threat of old stifles any possibility for genuine empathy and egalitarian self-reflection. At the same time, Ben-Dor asks: is violence somehow a necessary means for entrenching the purported legitimacy of what is claimed to be the only alternative to this violence?
Of course, Israel has been surrounded by its enemies and is perpetually under attack, but how can anyone imagine that the carnage and the war crimes being committed in Gaza will solve anything? Are we not just at the birth of the suicide bombers of 2020?
There must be someone in Tel Aviv who can reflect on what ‘‘shock and awe’’ has achieved for the US in Iraq and now Afghanistan.
Perhaps the most extraordinary truth of all needs to be spelled out: short of genocide, 21st century wars are actually militarily unwinnable. In fact the very concept of a military victory as an extension of political action is increasingly nonsensical in our age. Someone should tell Israel.
Sunday, January 04, 2009 By Tom McGurk
At the heart of international law governing armed conflict, there are two fundamental concepts: the protection of non-combatants (civilians) and the concept of the proportionality of force used. It is the blatant ignoring of these concepts that makes Israel’s attack on the Gaza strip so inhumane.
Even worse, the media campaign that Israel has subsequently mounted to explain its actions is a subterfuge of such enormous cynicism that one wonders how on earth it expects the watching world to swallow it.
But it is there that the comparison of Israel and its behaviour departs from seemingly every other state in the world. The depressing truth is that, as long as the White House is prepared to look away, Israel will behave exactly as it likes - and it is actually not too much concerned about what the rest of humanity thinks.
Given the ponderous reaction of both the UN and the EU last week, can you imagine that Israel’s leaders will ever have any reason to lose sleep?
For nearly two years, Gaza has been a sort of bizarre laboratory for the Israeli state.
Blockades, food shortages, deprivation of medical supplies and the interruption of water and electric supplies - coupled with invasions, shootings and snatch-squads - have all combined to make it one of the most terrible places on earth to live.
For its one million and a half inhabitants, packed into its crumbling super-structure, existence has become unbearable. That many are descended from the original 750,000 Palestinians driven into refugee camps after they were dispossessed with the creation of the Israeli state in 1948 is another fact of unimaginable poignancy.
For example, the much shelled town of Ashkelon in Israel is built on the ruins of the Palestinian village of Al-Majdal, whose people were expelled in 1948,many to Gaza. Only by such massive ethnic cleansing could a state with a Jewish majority and character be established.
Given too that Gaza represents ghettoisation in extremis - and that the collective punishment of its inhabitants is apparently the price extracted for their political behaviour - can, of all people, the Jews not instinctively understand the depths of this humanitarian crisis?
Indeed how can a state born out of the Nazi holocaust of ghettoes and collective punishments not culturally understand what is affronting the world here?
As the famous musician, Daniel Barenboim, put it in a statement this week: ‘‘We, the Jewish people, should know and feel even more acutely than other populations that the murder of innocent civilians is inhumane and unacceptable.”
In fact, Israel’s assertion last week that its temper had finally snapped in the face of continuous Hamas rocket fire - and that it had to act - is simply untrue. The timing of last week’s attack on Gaza was designed with the forthcoming Israeli elections in February in mind and with the White House between presidents.
On June 12 last year, for example, Hamas fired a barrage of more than 50mortar shells, Kassam and Katyusha rockets at the south. Similarly, on November 14, it bombarded towns in the Negev region. Yet in neither instance did Israel undertake a large scale military operation.
So it seems somewhat odd that 45 days before the elections, with their fortunes sagging at the polls, Ehud Barak and Tzipi Livni suddenly seem compelled to act to stop the rocket fire. With polls indicating that Labour and Kadima are headed for the opposition benches, both parties have suddenly rediscovered the need to defend the country and its citizens.
Bear in mind that Livni has been foreign affairs minister since May 2006, and Barak has served as defence minister since June 2007. During that period, thousands of rockets, mortar shells and other projectiles have been fired at the south, yet the government refrained from taking concerted action to stop it.
Indeed, since January 1, 2008, Palestinian terrorists in Gaza have fired more than 3,000 Kassam rockets and mortar rounds at communities in the Negev.
Unsurprisingly, it is already paying political dividends, at least for Barak’s Labour Party. Last Sunday, Israel’s Channel 10 reported the results of a poll that was conducted after the air strikes on Gaza the previous day. It showed Labour soaring to 16 seats from a projected ten in earlier surveys. That is a gain of 60 per cent in just a matter of days.
What is being carried on in Gaza may, in fact, be no more than electioneering Israel-style, which raises perhaps more fundamental questions about the crisis at the heart of the Jewish state than the crisis in Gaza.
Is there something almost pathological in the continuous cycle of violence that Israel’s political and military elite seem to crave?
For 60 years, the Israeli state has failed to resolve the Palestinian crisis brought about by its creation. Four generations on, the Israeli political and military elite still ride to power on the threat to Israel. Do they feel that, as long as this cycle is provoked through daily oppression, Israelis can sustain that haven in which they can unite behind their inability to examine the continuing consequences of their state’s creation?
Or is Oren Ben-Dor, the leading Israeli philosopher, right when he argues that the violence is maintaining a zone in which that existential threat of old stifles any possibility for genuine empathy and egalitarian self-reflection. At the same time, Ben-Dor asks: is violence somehow a necessary means for entrenching the purported legitimacy of what is claimed to be the only alternative to this violence?
Of course, Israel has been surrounded by its enemies and is perpetually under attack, but how can anyone imagine that the carnage and the war crimes being committed in Gaza will solve anything? Are we not just at the birth of the suicide bombers of 2020?
There must be someone in Tel Aviv who can reflect on what ‘‘shock and awe’’ has achieved for the US in Iraq and now Afghanistan.
Perhaps the most extraordinary truth of all needs to be spelled out: short of genocide, 21st century wars are actually militarily unwinnable. In fact the very concept of a military victory as an extension of political action is increasingly nonsensical in our age. Someone should tell Israel.
- zaratustra
#899 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Na temi Izrael je opet pocinio zlocin!!! u zadnjem postu @2047 kaže da navodno koriste bijeli fosfor.
- RIZVA
#900 Re: Poceo Kopneni napad na Gazu
Navodno bijeli fosfor koriste za stvaranje "dimne zavjese ili kako bi se obilježile mete".Korištenje bijelog fosfora nije zabranjeno niti jednim sporazumom kojeg su potpisale Sjedinjene Države.
Valjda kazu da je konvecionalno a ne hemijsko,sad ce sebi dati sve opravdati za koriscenje.
Valjda kazu da je konvecionalno a ne hemijsko,sad ce sebi dati sve opravdati za koriscenje.