Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
- hadzinicasa
#877 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
mirci - nemoj mislit' da i ti nisi pročitanamIRCerka wrote:dzizskrajst
-
mIRCerka
#878 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Ma ne zna ova nova generacija cirilicu, procitace me malo sutrahadzinicasa wrote:mirci - nemoj mislit' da i ti nisi pročitanamIRCerka wrote:dzizskrajst
Deder uleti pa im prevedi
- vjesticanametli
#879 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
desilo se u osnovnoj skoli aleksa santic da je vjerouciteljica odvela mog sina bez dozvole na vjeroBauk ............. nije isao nikada ali gospoja prosudi na osnovu imena da je podobanhadzinicasa wrote:Ja ti kažem - za mene nije bilo ankete. Ne valja mi ime. Iako sam Umru obavila i islamske sam vjeroispovijesti. (što ovdje navodim samo kao dokaz paradoksa koji vlada ovom državom)dino111 wrote:
Ne znam gdje je anketa, ali znam da sam je popunio i mnogi na ovom forumu su rekli da su je popunili.
Jeste demokratija da se ljudi bore za svoja prava. i ako se 1% ljudi izjasnilo za vjeronauku bili su dovoljno jaki da izguraju svoju inicijativu.
LAŽ JE KADA SE KAŽE DA DJECA KOJA NE IDU NA VJERONAUKU SJEDE PO HODNICIMA.
Nije demokratski u demokratskoj državi osporavati nekome njegova prava.
off the topic: kad o tome govorimo - odakle nekome pravo da na osnovu moga imena UOPĆE PRETPOSTAVLJA u šta i koga je vjerujem ili ne vjerujem???? I na osnovu toga mi uskraćuje MOJE pravo izbora.
Elem - u vrtiću u koje ide moj sin JEDNO (1) dijete ide na vjeronauk. Za njega jednog dolazi vjeroučiteljica koju plaćaja Kanton. (dok 30 djece pohađa ples, koji finansiraju roditelji - no nebitno). TO jedno dijete za vrijeme vjeronauka sjedi u prostoriji srednje grupe i tu mu se održava vjeronauk. Djeca koja pohađaju srednju grupu su tu i SLUŠAJU taj vjeronauk.
e sad ti meni reci - ZAŠTO su djeca čiji roditelji NE ŽELE da oni slušaju vjeronauk - PRIMORAVAJU da slušaju vjeronauk??????? Zašto su njihova prava na izbor POGAŽENA?
I ko u ovom slučaju kome osporava njegova PRAVA na koja se pozivaš?????
udaraju pecate na djecu kao na mladu telad........svako u svoj tor a mjesane ce mozda protjerati
-
Raz
#880 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Jel' se ja nisam dobro registrovao pa dino111 ne primjecuje moje postove il'? 
- hadzinicasa
#881 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Није никакав проблем. Шта треба превест'? Могу ја и на Енглески језик.mIRCerka wrote:Ma ne zna ova nova generacija cirilicu, procitace me malo sutrahadzinicasa wrote:mirci - nemoj mislit' da i ti nisi pročitanamIRCerka wrote:dzizskrajst
Deder uleti pa im prevediihihih
Ој шта ли ћу бити мајко након овога поста, нека ми неко каже плз да знам и ја ко сам и да се са собом самом упознам.
-
mIRCerka
#882 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
И тхинк тхат ѕоу анд и аре мисундерстоод.
Oci me zabolishe
Ma iskrena da ti budem, sto je oni vise namecu, to je meni religija mrza, a mislise da ce ovako od malih nogu formirati svoje trupe nacionalnisticki obojene (de ti kasnije objasni svom djetetu da mu drug nije nista gore dijete ako ne ide na vjeronauku).
De ti objasni bilo kome ko nije u Sarajevu (u drugim mjestima mala djeca idu u mekteb ili crkvu) da segregacija tog tipa nece ostaviti pecat na djeci.
De ti objasni nekome kome nije bitno STA I NA KOJI NACIN DOKLE GOD JE TO NASE da nametanjem i sukobljavanjem roditelja stvaramo veci jaz medju djecom...
Kako god okrenes, lijepe moje macke...
Oci me zabolishe
Ma iskrena da ti budem, sto je oni vise namecu, to je meni religija mrza, a mislise da ce ovako od malih nogu formirati svoje trupe nacionalnisticki obojene (de ti kasnije objasni svom djetetu da mu drug nije nista gore dijete ako ne ide na vjeronauku).
De ti objasni bilo kome ko nije u Sarajevu (u drugim mjestima mala djeca idu u mekteb ili crkvu) da segregacija tog tipa nece ostaviti pecat na djeci.
De ti objasni nekome kome nije bitno STA I NA KOJI NACIN DOKLE GOD JE TO NASE da nametanjem i sukobljavanjem roditelja stvaramo veci jaz medju djecom...
- amrica
#883 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
hadzinicasa wrote:Ja ti kažem - za mene nije bilo ankete. Ne valja mi ime. Iako sam Umru obavila i islamske sam vjeroispovijesti. (što ovdje navodim samo kao dokaz paradoksa koji vlada ovom državom)dino111 wrote:
Ne znam gdje je anketa, ali znam da sam je popunio i mnogi na ovom forumu su rekli da su je popunili.
Jeste demokratija da se ljudi bore za svoja prava. i ako se 1% ljudi izjasnilo za vjeronauku bili su dovoljno jaki da izguraju svoju inicijativu.
off the topic: kad o tome govorimo - odakle nekome pravo da na osnovu moga imena UOPĆE PRETPOSTAVLJA u šta i koga je vjerujem ili ne vjerujem???? I na osnovu toga mi uskraćuje MOJE pravo izbora.
Elem - u vrtiću u koje ide moj sin JEDNO (1) dijete ide na vjeronauk. Za njega jednog dolazi vjeroučiteljica koju plaćaja Kanton. (dok 30 djece pohađa ples, koji finansiraju roditelji - no nebitno). TO jedno dijete za vrijeme vjeronauka sjedi u prostoriji srednje grupe i tu mu se održava vjeronauk. Djeca koja pohađaju srednju grupu su tu i SLUŠAJU taj vjeronauk.
e sad ti meni reci - ZAŠTO su djeca čiji roditelji NE ŽELE da oni slušaju vjeronauk - PRIMORAVAJU da slušaju vjeronauk??????? Zašto su njihova prava na izbor POGAŽENA?
I ko u ovom slučaju kome osporava njegova PRAVA na koja se pozivaš?????
Znaci, ne idu na vjeronauk, ali ga moraju slusati? Ocito, ludi vladaju a djeca su tu zbunjena, zajedno sa roditeljima.
Znam da u skoli djeca koja ne zele slusati ne slusaju, nego skacu po dvoristu ili sjede u biblioteci bezze....
@raz
registriran si i vidis se dobro, samo postoje ljudi koji namjerno ne odgovaraju kad nemaju orgumenata.
PS Kanton placa vjeroucitelja za JEDNO dijete?
Uglavnom se zaposlavaju mladi sa VSS, sto iznosi cca 1.500 KM mjesecno....
Last edited by amrica on 26/02/2009 12:30, edited 1 time in total.
- vjesticanametli
#884 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
da ste vas dvije isle na vjerobauk a ne na ples znale bi da ste upravo tom cErilicom uprljale ovaj forum
i prevedite nam sta to pisete
nismo zaucili na vjerobauku pa ne znamo 
-
mIRCerka
#885 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
evo jedan ozbiljan komentar kao dinini odgovori

Ukratko, sve je to supljak, dok nam on masira mozgove, oni ce djeci uvesti i streljanu pa ces tek onda vidjet belaja i gerilaca. Sve u skladu sa zakonom i konstitutivnoscu.

Ukratko, sve je to supljak, dok nam on masira mozgove, oni ce djeci uvesti i streljanu pa ces tek onda vidjet belaja i gerilaca. Sve u skladu sa zakonom i konstitutivnoscu.
- hadzinicasa
#886 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
ja sam sinoć objašnjavala djetetu (skoro 5) da nema veze da li je neko debeo ili mršav, ima plave oči ili smeđe - kako izgleda - važno je kakav je ko čovjek i pitala ga da li bi on mene volio da sam jaaaaaako debela i imam naranžastu kosu. naravno da bi kaže ti si najbolja mama na svijetumIRCerka wrote:И тхинк тхат ѕоу анд и аре мисундерстоод.
Oci me zabolishe
takva segregacija ostavlja traga na djecu. ali u isto vrijeme oni vjeru ne mogu shvatiti na način na koji im se predočava. E sad da li curriculum (kojeg niko nikad nije vidio) nije prilagođen njihovom uzrastu ili su vjeroučitelji neiskusni i neobučeni (kriterije za njihovo upošljavanje kao ni konkurs također niko nikad nije idio) ja ne znam. znam jedan primjer gdje je vjeroučiteljica rekla djetetu da se na prljavom suđu skupljaju šejtani. dijete otišlo i reklo to mami (biologu po struci) i žena rekla - nisu šejtani sine, već bakterije.... bakterije
naalost ovo nije vic.
- HAVANA
#887 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
dino111 wrote:Ne znam gdje je anketa, ali znam da sam je popunio i mnogi na ovom forumu su rekli da su je popunili.JThomas wrote:ne odgovori ti meni - gdje je ta anketa i njeni rezultati? gdje su ispitanici, rezultati, statistike, papiri? ako ti arziji vjeruješ na riječ - ja ne vjerujem.dino111 wrote:
Ja tebe neću pitati da li si normalan, jer se to vidi iz tvojih izlaganja.
Ako uvođenje vjeronauke porediš sa ocjepljenjem RS onda to poređenje moraš raditi ovako:
Grupa građana provede anketu u Laktašima i 99.5% se izjasni ZA (u našem slučaju grupa roditelja se izjasni da su za uvođenje vjeronauke. Doduše nisu svi roditelji ankentirani, ali nije ni čitava BiH anketirana). onda ta grupa građana nađe jednog poslanika u državnom parlamentu koji će tu inicijativu progurati na dnevni red (u našem slučaju grupa građana našla zastupnika skupštine kantona koji je progurao inicijativu).
Tada se parlament izjašnjava o pokretanju referenduma (u našem slučaju se izjasnili da se uvede vjeronauka).
Dakle, ako grupa građana (pa makar njih bilo i 10) se uspije okupiti oko neke inicijative i uspiju se izboriti za nju (naravno ne namećući je drugima) ja im skidam kapu i četitam na organizovanošću.
ti i tvoja tetka, komšinica, poslodavka arzija, šta je već ste na osnovu fantomske ankete koju niko osim nje nije vidio, provedene na 1% cjelokupnog tijela zaključili da je "većina za vjeronauku", kako je arzija rekla više puta.
e pa ne ide to tako, majčin sine. a ne. nije to demokratija, slagali su vas.
i po hiljaditi put: čemu vjeronauka u javnoj ustanovi SEKULARNE države? privatnih obdaništa ima, džamija i mekteba ima, ima i ono najvažnije, roditeljski dom...ugroženo vam pravo na vjeronauku, je li, ako nije baš u obdaništu?
znamo mi zašto, da bi "nepodobna" djeca sjedila po hodnicima i pitala se zašto mi ne...da se odmah razluči žito od kukolja, jel tako dino?
Da li ti stvarno smatraš da je normalno na taj način odvajati djecu a pogotovo u predškolskom uzrastu?
Ništa nije regularno , anketa , način finansiranja,ishrana,proslave i mi smo ti kojim se osporavaju prava.Protiv vjeronauke nemam ništa protiv a pošto smo mi sekularna država smatram da joj nije mjesto u javnoj ustanovi .
Ko želi ima gdje dati dijete na vjeronauku.
Ne osporavam ja nikome nikakva prava a meni se osporavaju i ako je već tako zašto samo jedni imaju pravo izbora.Šta je sa drugim? Ako već moje dijete mora biti odvojeno od druge djece zašto onda nisu uvedene i druge aktivnosti a bez naplate istih i zašto se ne pobrinu da se ta djeca ne osjećaju izolovanim,organizuju im druge aktivnosti...Ovako moje dijete iako
je još mala(ne zna ni dupe obrisati sama)već postavlja pitanja zašto su oni tamo a mi ovde...?
Zašto oni ne plačaju a ja sve dodatne aktivnosti moram platiti?
Evo ja vjerujem u KLAVIR
Nije laž ,djeca koja ne idu na vjeronauku igraju se u holu a kod starije koja ide u školu još je gore.
U početku je vjeronauka bila u sred nastave i njih 7 od oko 30 je stajalo u hodniku i još im je poslije nekog perioda rečeno da moraju izaći ispred škole.Ima li biblioteka,muzička sekcija ili bilo šta drugo da se organizuje za tu djecu a ne samo ih istjerati van.Srećom uspjeli smo se izboriti pa je poslije nekog perioda prebačeno na prvi ili posljednji čas.
Jeste li vi svjesni uopšte šta radite i kako djeca odrastaju,prezentirajte rezultate ovakvog načina uvođenja i sprovođenja vjeronauke.Obilježavate i djelite djecu od malih nogu,moje se osjeća drugačijim zbog toga ali ja sam ponosan i sretan zbog načina na koji odgajam svoje djete i ono ne dijeli ljude ni po imenu ni vjeri...
-
popajic
#888 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
@hadzinicasa
...znam jedan primjer gdje je vjeroučiteljica rekla djetetu da se na prljavom suđu skupljaju šejtani.
Citavo mi Sarajevo u ovo doba godine nekako sejtansko...i zgrade i tramvaji...o cipelama da ne govorim!
-
Nur40
#889 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Primjer da vjeronauk u javnim ustanovama nije tako rijedak u demokratskim zemljama:
Tačno je da marksizma kao predmeta nije bilo u vrtićima i osnovnim školama, ali je također činjenica da se Titov kult proturao svim uzrastima djece kroz pjesmice i priče. Ko se još ne sjeća "Drug Tito gleda sve nas". Čak je prva stranica u Takvimu bivala Titova slika. Za razliku od današnje vjeronauke koja je izborni predmet, marksizam je bio obavezan i nisu važila nikakva izuzeća.Vjeronauk u Europi
AUSTRIJA
Vjeronauk u školama Austrije ima dugu tradiciju. Potpuno je bio ukinut tijekom nacističkog režima. Godine 1945. vjeronauk je vraćen u sve državne škole. Vjeronauk je obvezan predmet u školi. Ostvaruje se dva sata tjedno tijekom školovanja. Roditelji djece mlađe od 14 godina mogu tražiti izuzeće od vjeronauka (7 %). Dok je za djecu osnovne škole obvezan predmet, za srednjoškolce je vjeronauk u Austriji izboran predmet. Osim vjeronauka u školama, u svim se austrijskim župama (crkvenim zajednicama) ostvaruje župna kateheza.
BELGIJA
U Belgiji postoje dvije vrste srednjih škola – državne i katoličke. Katoličke srednje škole pohađa oko 60 % mladih. U katoličkim je školama vjeronauk obvezan (dva sata tjedno). U državnim školama učenici biraju između nastave religije (katoličke, protestantske, hebrejske ili islamske) ili nekonfesionalne etike.Svrha je vjeronauka suočavanje mladih s istinskim životnim problemima, posebno s problemom smisla života. Vjeronauk želi potaknuti osloboditeljsko djelovanje u svijetu u duhu vjere.
FRANCUSKA
Francuska je jedna od rijetkih europskih zemalja koja nema vjeronauk u školama (slično kao i nama susjedna Slovenija). Odgovor na pitanje, zašto u Francuskoj nema vjeronauka u školama, nalazi se u prošlosti. Riječ je o događaju Francuske relovucije (18. st.) i odvajanju države od Crkve (religije). Premda vjeronauk postoji samo u katoličkim školama, u državnim školama postoji jedan slobodan dan u tjednu (najčešće srijeda) za izvannastavne aktivnosti, među njima i vjeronauk (slobodan izbor). Posljednjih desetak godina u Francuskoj se ozbiljno promišlja o uvođenju predmeta u sve škole koji bi sustavno obrađivao religiju i etiku u duhu dijaloga i tolerancije.
HRVATSKA
Vjeronauk ima dugu tradiciju u hrvatskim župama i školama. Znanstveno promišljanje o vjeronauku (studij katehetike) postoji još od 19. stoljeća. Hrvatski katehetičari (stručnjaci za vjeronauk) međunarodno su priznati. Dolaskom komunizma u Hrvatsku i u cijelu Jugoslaviju 1945. godine, vjeronauk postaje neobvezan predmet, a 1953. potpuno se odstranjuje iz škola. Sav se vjeronauk odvijao samo u župama. Pored otežavajućih uvjeta razvija se katehetska (vjeroučiteljska) djelatnost. Pišu se mnoge knjige, organiziraju seminari, osnivaju instituti (npr. poznati Katehetski institut za školovanje vjeroučitelja na Teologiji u Zagrebu). Godine 1966. počeo je izlaziti dječji mjesečni list “Mali koncil” (MAK) kao samostalni list vezan uz “Glas Koncila”. Vrlo je brzo prihvaćen među od mnoge djece zahvaljujući jednostavnosti, zanimljivosti i kvaliteti priloga te poticanju humanitarnih aktivnosti. 1975. godine nastaje “Katehetski salezijanski centar” kao specifična institucija zadužena za nastanak suvremenih pomagala za vjeronauk, stručne literature i časopisa. 1979. godine osnovana je katehetska radna ekipa “Symbolon”. Zaslužna je za nastanak izvornih hrvatskih katekizama i udžbenika za vjeronauk (“Pozvani na gozbu”, “Snagom Duha” i dr.). Pripremila je mnogo vrijednih pomagala za rad. Nakana je ostvarivanje kvalitetnog vjeronauka, stvaranje novog govora vjere... Zahvaljujući demokratskim promjenama vjeronauk je šk. god. 1991./92. vraćen u hrvatske škole. Angažirani rad crkvenih katehetskih stručnjaka tijekom 20. stoljeća mnogo je pomogao kvalitetnom povratku vjeronauka. Ugovorom Hrvatske i Vatikana predviđeno je da se vjeronauk izvodi u osnovnim i srednjim školama dva sata tjedno. Vjeronauk je izboran konfesionalan predmet. Razlikujemo katolički, evangelički, baptistički, pravoslavni, islamski vjeronauk. U srednjoj školi postoji vjeronauku alternativan predmet – etika. Učenicima je ostavljena sloboda izbora.
IRSKA
U osnovnoj i srednjoj školi postoji konfesionalni vjeronauk. Dio je redovite školske satnice. Crkvena vlast određuje sadržaje i programe predmeta. Općinske škole moraju predvidjeti mjesto za kapelana koji će u školi obavljati vjerske obrede.
ITALIJA
Nakon II. svjetskog rata bilo je teško stanje za talijansku katehezu i vjeronauk. Postupno se ostvarivala katehetska obnova. Danas u Italiji postoji veoma velik broj specijaliziranih časopisa za vjeronauk. U Italiji se nalaze poznati fakulteti za školovanje vjeroučitelja. U svim talijanskim školama izvodi se katolički konfesionalni vjeronauk koji financira država. Moguće je tražiti izuzeće. Katolički vjeronauk mogu pohađati (ako žele) i učenici drugih vjeroispovijesti.
LITVA
Poput Hrvatske mladim stanovnicima Litve omogućeno je pohađanje konfesionalnog vjeronauka. To znači da mogu birati vjeronauk prema izboru, odnosno prema svojoj konfesiji (vjeroispovijesti). Učenici u Litvi odlučuju između konfesionalnog vjeronauka (čak 9 mogućnosti – razne religije) i etike (model sličan Hrvatskom primjeru).
NJEMAČKA
U nacističkoj Njemačkoj (1939.-1945. god.) vjeronauk je odstranjen iz svih škola. Nakon 1945. god. vjeronauk je vraćen u sve škole. Redovit je (obvezan) predmet uz mogućnost izuzeća. Učenici u Njemačkoj vjeronauk mogu birati za završni maturalni rad. Vjeroučitelj može predavati tek onda kada dobije mandat (ovlaštenje) u ime Crkve od mjesnog biskupa (kao i u Hrvatskoj). Nekoć se vjeronauk više učio uvodeći u istine vjere, potom istražujući Bibliju, pa Crkvu... U današnjem vjeronauku u središtu su interesa pitanja mladih promatrana svjetlom vjere.
POLJSKA
Dolaskom komunizma u katoličku Poljsku 1945. god. vjeronauk je u školama postao najprije neobvezan, a zatim je 1952. god. ukinut. Nastojalo se oslabiti i crkvenu katehezu (vjeronauk u župi). Cilj je kateheze odgojiti čestite Poljake i zrele kršćane. Vjera je uvijek bila dosta jaka. Još u doba komunizma više od 90 % srednjoškolaca pohađalo je župnu (crkvenu) katehezu. Krajem godine 1989. demokratskim promjenama u Poljskoj vjeronauk je vraćen u sve poljske škole. Nije obvezan. Učenici koji žele mogu pohađati alternativni predmet – etiku.
PORTUGAL
Vjeronauk se u Portugalu izvodi u svim javnim školama jedan sat tjedno. Cilj je vjeronauka povezati vjeru i kulturu, vjeru i konkretan život.
ŠPANJOLSKA
Vjeronauk je u Španjolskoj redoviti i obvezni predmet za sve škole, ali ne i za sve učenike. Poštuje se vjerska sloboda i pravo na odabir. Katolički vjeronauk je predmet kao i svi drugi. Održava se dva sata tjedno u osnovnoj i srednjoj školi. Katolički vjeronauk u Španjolskoj je temeljni školski predmet.
- HAVANA
#890 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
E haj nam to sad sve izvadi za vrtiće,gdje,šta ,kako?O tome pričamo.
- valterbranisarajevo
#891 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Kako je bilo moguće da se do sada nismo očešali o Tita.Kada već jesmo-dok je "drug Tito gledao na nas" djeca su se u školskim klupama dijelila prema stranom jeziku koji su učili, prema zanimanju koje su izabrali, a u vrtićima isključivo prema godinama starosti. Nismo ni mi koji smo se tako dijelili ispali baš "nakaradni"...
- kekec
#892 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
valterbranisarajevo wrote:Kako je bilo moguće da se do sada nismo očešali o Tita.Kada već jesmo-dok je "drug Tito gledao na nas" djeca su se u školskim klupama dijelila prema stranom jeziku koji su učili, prema zanimanju koje su izabrali, a u vrtićima isključivo prema godinama starosti. Nismo ni mi koji smo se tako dijelili ispali baš "nakaradni"...
"dijelila" napisati pod navodnike, jer je to bila samo prividna "podjela", a ovo danas vodi ka potpunom otudjenju onih "iz razreda" i onih "iz hodnika". A mozda je to nekome i krajnji cilj ?
-
dino111
#893 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Konvencijom UN i BH. zakonom utvrđeno je pravo da može biti vjeronauke i školskim i predškolskim ustanovama za one koji su zainteresovani, i dok je god tako oni koji žele imaju mogućnost tražiti to pravo za sebe, oni koji ne žele to pravo iskoristiti ne moraju, ali ne mogu tražiti zato da se to pravo ne provodi ni prema kome.
-
bogumil-8
#894 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Mislim da se oko ove tvoje konstatacije (mišljenja) svi slažemo (prihvatamo je u istom smislu). U tom smislu svi se zalažemo (ako nema para za finansiranje svega što želimo) za finasiranje onog što želimo. Svi imamo i previše želja, te naše želje sortiramo po nekom kriteriju i usklađujemo sa željama i potrebama drugih. Koliko je više ljudskosti u nama toliko je više i nesebičnosti i više uvažavanja želja i potreba drugih ljudi.mIRCerka ja plaćam porez za monge stvari koje se finansiraju a ja sam protiv toga
Čini mi se da si prihvatio da: a) neki roditelji ne osporavaju prava (nekih) drugih roditelja; b) da niko u BiH nikome ne osporava pravo da im djeca budu vjerski obrazovana (da imaju organizovanu nastavu vjeronauke).
Međutim, i dalje se sporiš a da nisi tačno definisao predmet spora ( između "nekih roditelja" i "nekih (drugih) roditelja"). Hajde da vidimo (definišemo i opišemo) šta je sporno?! Nakon toga možemo iznijeti mišljenja kako to prevazići ( u opštem i pojedinačnom interesu) na dobrobit većine roditelja i u korist šire društvene zajednice (Kantona Sarajevo i države BiH).
Onaj dio jedne od tvojih poruka napisan velikim slovima (jesu - nisu djeca na hodniku) nije istinita (ako si svjestan njene neistinitosti onda javno ne govoriš istinu - lažeš da je to laž, potvoriš ličnost koja je to napisala, griješiš, i ako si vjernik znaš šta te slijedi).
-
popajic
#895 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
@Nur 4o,
tema je:Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !? Halooo,djeca od 3-4 god. !
Nikakvo ucenje tu nije u pitanju nego zakucavanje podjela i medju najmladjim.
tema je:Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !? Halooo,djeca od 3-4 god. !
Nikakvo ucenje tu nije u pitanju nego zakucavanje podjela i medju najmladjim.
- uvjek dobar gost
#896 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
bogumil-8 wrote:Mislim da se oko ove tvoje konstatacije (mišljenja) svi slažemo (prihvatamo je u istom smislu). U tom smislu svi se zalažemo (ako nema para za finansiranje svega što želimo) za finasiranje onog što želimo. Svi imamo i previše želja, te naše želje sortiramo po nekom kriteriju i usklađujemo sa željama i potrebama drugih. Koliko je više ljudskosti u nama toliko je više i nesebičnosti i više uvažavanja želja i potreba drugih ljudi.mIRCerka ja plaćam porez za monge stvari koje se finansiraju a ja sam protiv toga
Čini mi se da si prihvatio da: a) neki roditelji ne osporavaju prava (nekih) drugih roditelja; b) da niko u BiH nikome ne osporava pravo da im djeca budu vjerski obrazovana (da imaju organizovanu nastavu vjeronauke).
Međutim, i dalje se sporiš a da nisi tačno definisao predmet spora ( između "nekih roditelja" i "nekih (drugih) roditelja"). Hajde da vidimo (definišemo i opišemo) šta je sporno?! Nakon toga možemo iznijeti mišljenja kako to prevazići ( u opštem i pojedinačnom interesu) na dobrobit većine roditelja i u korist šire društvene zajednice (Kantona Sarajevo i države BiH).
Onaj dio jedne od tvojih poruka napisan velikim slovima (jesu - nisu djeca na hodniku) nije istinita (ako si svjestan njene neistinitosti onda javno ne govoriš istinu - lažeš da je to laž, potvoriš ličnost koja je to napisala, griješiš, i ako si vjernik znaš šta te slijedi).
Ja jednostavno moram da reagujem na boldirani dio.... po svemu kako priča i kako se ponaša.. gospođa Arzija M. sebe predstavlja vijernicom.... no sa druge strane radi sve ono što nikako ne bi smjela.. ukoliko je naravno pravi vijernik, no nije sama u tome, svi oni koji joj u stvari čuvaju leđa i koji sebe predstavljaju duhovnim i moralnim vertikalama ovog društva... su još i gori !
Sve u svemu svako od nas će sam na istinu i tada se odgovara za učinjeno odnosno neučinjeno... moj obraz je čist !
Ne bih smio šolde staviti na obraz dvije ili tri osobe koje se kriju iza imaginarnih kategorija.....
P.S
Djeca su u pitanju, njihova perspektiva, budućnost, sazrijevanje... kako to više ne kontamo ?
-
popajic
#897 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
I tebe moram podsjetiti.Tema:Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima...@bogumil-8
...da niko u BiH nikome ne osporava pravo da im djeca budu vjerski obrazovana (da imaju organizovanu nastavu vjeronauke).
Hajmo brate krenuti sa "obrazovanjem" jos u porodilistima !Cim otvore oci odmah im servirati Biblije i Kurane.Nema veze sto malisani ne kontaju o cemu je rijec- vazno ih je za vakta nauciti na MI,VI ONI !
- negativ
#898 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
popajic wrote:I tebe moram podsjetiti.Tema:Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima...@bogumil-8
...da niko u BiH nikome ne osporava pravo da im djeca budu vjerski obrazovana (da imaju organizovanu nastavu vjeronauke).
Hajmo brate krenuti sa "obrazovanjem" jos u porodilistima !Cim otvore oci odmah im servirati Biblije i Kurane.Nema veze sto malisani ne kontaju o cemu je rijec- vazno ih je za vakta nauciti na MI,VI ONI !
Najvažnije je da djeca znaju ko su to anamo oni još od najranijih dana
- mericak
#899 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Pa ide se i u tom smijeru...Ja kad sam davala svom djetetu ime, cirkus je opsti bio sto ja i muz imamo jedne "vrste" imena,a dijete druge....Jedva cekam drugo dijete da ga smjestim imenom u "trecu" kategoriju....Cisto da nacionalisticke duse pate...popajic wrote:I tebe moram podsjetiti.Tema:Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima...@bogumil-8
-
bogumil-8
#900 Re: Nauka o vjeri u sarajevskim obdaništima.... !?
Uglavnom se obraćam "čuvarima lika i djela" Arzije Mahmutović. Pokušavam ima kazati gdje izokreću istinu u neistinu. Nemojte mi objašnjavati stvari za koje i sam znam da su neprimjerene (uvođenje vjeronauke u obdaništa ima više štetnih nego korisnih efekata, a sam postupak kako je to realizovano ima i previše detalja za osudu i kritiku).