Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
- Socijalista
#876 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Studiram u Graz-u Transkulturalnu komunikaciju i Njemacki jezik BA (Bakk.-tri godine) I pitam se, posto zelim da se vratim u Bosnu nakon studija, kako ce se tretirati Bakk. u BiH? Sta cu biti onda? Jel to isto jednako Diplomskom, posto u baku isto pisem Diplomski. Ima li ko kakve informacije?
Hvala najljepsa.
Vas Socijalista
Hvala najljepsa.
Vas Socijalista
- tranquil
#877 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Tretiraće se kao Bakk. jer je to uvedeno i u Bosni, samo se za to ovdje koristi skraćenica Bsc.Socijalista wrote:Studiram u Graz-u Transkulturalnu komunikaciju i Njemacki jezik BA (Bakk.-tri godine) I pitam se, posto zelim da se vratim u Bosnu nakon studija, kako ce se tretirati Bakk. u BiH? Sta cu biti onda? Jel to isto jednako Diplomskom, posto u baku isto pisem Diplomski. Ima li ko kakve informacije?
Hvala najljepsa.
Vas Socijalista
Po sistematizaciji koja se počinje primjenjivati tretiraće se kao visoka stručna sprema, dakle dipl., s tim da će razlika biti u ETSC poenima (jel' ovako nekako skraćenica?!?) - ti ćeš imati 180 a stari dipl. 240 bodova.
Ako sam šta pogriješio, molim unaprijed za smirivanje nervoze i smireno pojašnjenje jer ni ja nisam upoznat sa svim detaljima novog sistema.
- Socijalista
#878 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
ECTStranquil wrote:Tretiraće se kao Bakk. jer je to uvedeno i u Bosni, samo se za to ovdje koristi skraćenica Bsc.Socijalista wrote:Studiram u Graz-u Transkulturalnu komunikaciju i Njemacki jezik BA (Bakk.-tri godine) I pitam se, posto zelim da se vratim u Bosnu nakon studija, kako ce se tretirati Bakk. u BiH? Sta cu biti onda? Jel to isto jednako Diplomskom, posto u baku isto pisem Diplomski. Ima li ko kakve informacije?
Hvala najljepsa.
Vas Socijalista
Po sistematizaciji koja se počinje primjenjivati tretiraće se kao visoka stručna sprema, dakle dipl., s tim da će razlika biti u ETSC poenima (jel' ovako nekako skraćenica?!?) - ti ćeš imati 180 a stari dipl. 240 bodova.
Ako sam šta pogriješio, molim unaprijed za smirivanje nervoze i smireno pojašnjenje jer ni ja nisam upoznat sa svim detaljima novog sistema.
Znaci Bsc, nije ni to lose, samo ja bi htio i dalje nastaviti u Bosni studij. Ovdje recimo mozes nastaviti dalje Master, neki koji je povezan s tvojim prethodnim studijem. Imas li info oko toga?
Hvala puno i pozdrav.
- tranquil
#879 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ovdje možeš takođe nastaviti jer je ovdje sada usvojen isti model studiranja, ima isto master kao tamo itd. Najbolje bi bilo da po pitanju toga posjetiš site ustanove u kojoj misliš nastaviti studij i eventualno kontaktirati nekoga e-mailom i nadati se da imaju koliko toliko funkcionalnu službu spremnu da pomogne.Socijalista wrote:ECTStranquil wrote:Tretiraće se kao Bakk. jer je to uvedeno i u Bosni, samo se za to ovdje koristi skraćenica Bsc.Socijalista wrote:Studiram u Graz-u Transkulturalnu komunikaciju i Njemacki jezik BA (Bakk.-tri godine) I pitam se, posto zelim da se vratim u Bosnu nakon studija, kako ce se tretirati Bakk. u BiH? Sta cu biti onda? Jel to isto jednako Diplomskom, posto u baku isto pisem Diplomski. Ima li ko kakve informacije?
Hvala najljepsa.
Vas Socijalista
Ako sam šta pogriješio, molim unaprijed za smirivanje nervoze i smireno pojašnjenje jer ni ja nisam upoznat sa svim detaljima novog sistema.![]()
Znaci Bsc, nije ni to lose, samo ja bi htio i dalje nastaviti u Bosni studij. Ovdje recimo mozes nastaviti dalje Master, neki koji je povezan s tvojim prethodnim studijem. Imas li info oko toga?
Hvala puno i pozdrav.
Pretpostavljam da ćeš se namučiti pri nostrifikaciji diplome, ali i to se da obaviti, ne zaboravi se i za to raspitati na vrijeme na istoj adresi kao prethodno.
- Amazonka27
#880 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
@cobankov1 ili zito23...ili studentina1...kako god volis....
opet ti po starom? Post ce ti biti izbrisan a ti poslan na odmor u banovice...kloniranje ranije baniranih nije dozvoljeno.
opet ti po starom? Post ce ti biti izbrisan a ti poslan na odmor u banovice...kloniranje ranije baniranih nije dozvoljeno.
- tranquil
#881 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Pošto je post obrisan, samo da napomenem Socijalisti da je lik koji je obrisan govorio o mašinskom fakultetu koji je bio petogodišnji i to da trogodišnji studij na tehničkim fakultetima po klasifikaciji nije ravno "starim" inženjerima jeste validan komentar, ali napomena za baniranog klona: Socijalista je već rekao koji je fakultet i prema tome očigledno nije inženjer niti je sa tehničkog fakulteta, niti se bilo šta iz tvog posta odnosilo na njega, tako da nije bilo potrebe za histerijom. Ovo što sam rekao i dalje važi za njegov fakultet i ukoliko nisam u pravu neka me neko ispravi.
@Socijalista, ja bih se na tvom mjestu najviše brinuo o tome gdje u BiH naći studij Transkulturalne komunikacije - puno sreće u traženju, ja nisam čuo za tako nešto ovdje.
@Socijalista, ja bih se na tvom mjestu najviše brinuo o tome gdje u BiH naći studij Transkulturalne komunikacije - puno sreće u traženju, ja nisam čuo za tako nešto ovdje.
- alica.k
#882 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
tranquil sve si u pravu. imamo prvi ciklus, drugi ciklus i treci ciklus.
prvi to je jednako BA iliti bakalauerat il kako vec se pise rijec.
drugi je jednak masteru.
treci bi trebao da je doktorat, ali na mom fakultetu to tek uvode sljedece godine kako sam skontala, tako da je i informacija jako malo.
konkretno na germanistici socijalista imas dva smjera drugog ciklusa: nastavnicki i knjizevni.
sve informacije mozes naci tu.
prvi to je jednako BA iliti bakalauerat il kako vec se pise rijec.
drugi je jednak masteru.
treci bi trebao da je doktorat, ali na mom fakultetu to tek uvode sljedece godine kako sam skontala, tako da je i informacija jako malo.
konkretno na germanistici socijalista imas dva smjera drugog ciklusa: nastavnicki i knjizevni.
sve informacije mozes naci tu.
- Socijalista
#883 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
tranquil wrote:Pošto je post obrisan, samo da napomenem Socijalisti da je lik koji je obrisan govorio o mašinskom fakultetu koji je bio petogodišnji i to da trogodišnji studij na tehničkim fakultetima po klasifikaciji nije ravno "starim" inženjerima jeste validan komentar, ali napomena za baniranog klona: Socijalista je već rekao koji je fakultet i prema tome očigledno nije inženjer niti je sa tehničkog fakulteta, niti se bilo šta iz tvog posta odnosilo na njega, tako da nije bilo potrebe za histerijom. Ovo što sam rekao i dalje važi za njegov fakultet i ukoliko nisam u pravu neka me neko ispravi.
Ja sam uvjeren da u BiH Master studij ne postoji Transkulturalne komunikacije i pogotovo ne uvezanim s Njemackim jezikom. Ali, Bak. je upravo napravljen (prije 500god. su bili samo Bak studiji) da se moze steci i druga struka, koja je uvezana nekim dijelovima s Bak. Npr. ja zavrsim TKK-Njem.j. BAK i onda mogu ici dalje MAster Germanistike, Komunikacije, Kultoroloske nauke, Politicke nauke jer su svi dio (ne znam kako se kaze na nas pa cu na svabski) "Geisteswissenschaften". Takodjer postoji (barem ovdje i u Njemackoj, a i u Svicarskoj) mogucnost da ides Individualno na BAK ili MA. To znaci da sam mozes napraviti svoj plan i program (koji mora udovoljiti neke standarde). Mislim da ce to tek postepeno dolaziti kod nas. Bilo bi dobro da postoji mogucnost Individualnog studija u BiH.
- bubavi1
#884 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
U Svicarskoj kao i u Francuskoj to ne postoji, garant! Ima se program studije, definirian i uvazen s strane akademije obrazovanja, ima se par fakulteta u CH i znase tacno koji je program po studijama, naravno se moze izabrati BSc ili BA, kao Msc ili MA koji ti se svidja, a da sam biras predmete, to ne postoji...jednostavno nema neke logike, program je napravljan po nekoj logici, i po potrebi trzista ili dalje za PhD. A sada da ti ubacivas u Bsc predmete koje ti se svidjaju najvise, to ne, jednostavno se to nemoze upravljati...Jednostavno pitanje: kako ce skola dva predmeta po izbora da ti uklopi u red polaganja, pogotovo ako su istog datuma i u istome vremenu?Socijalista wrote:tranquil wrote:Pošto je post obrisan, samo da napomenem Socijalisti da je lik koji je obrisan govorio o mašinskom fakultetu koji je bio petogodišnji i to da trogodišnji studij na tehničkim fakultetima po klasifikaciji nije ravno "starim" inženjerima jeste validan komentar, ali napomena za baniranog klona: Socijalista je već rekao koji je fakultet i prema tome očigledno nije inženjer niti je sa tehničkog fakulteta, niti se bilo šta iz tvog posta odnosilo na njega, tako da nije bilo potrebe za histerijom. Ovo što sam rekao i dalje važi za njegov fakultet i ukoliko nisam u pravu neka me neko ispravi.
Ja sam uvjeren da u BiH Master studij ne postoji Transkulturalne komunikacije i pogotovo ne uvezanim s Njemackim jezikom. Ali, Bak. je upravo napravljen (prije 500god. su bili samo Bak studiji) da se moze steci i druga struka, koja je uvezana nekim dijelovima s Bak. Npr. ja zavrsim TKK-Njem.j. BAK i onda mogu ici dalje MAster Germanistike, Komunikacije, Kultoroloske nauke, Politicke nauke jer su svi dio (ne znam kako se kaze na nas pa cu na svabski) "Geisteswissenschaften". Takodjer postoji (barem ovdje i u Njemackoj, a i u Svicarskoj) mogucnost da ides Individualno na BAK ili MA. To znaci da sam mozes napraviti svoj plan i program (koji mora udovoljiti neke standarde). Mislim da ce to tek postepeno dolaziti kod nas. Bilo bi dobro da postoji mogucnost Individualnog studija u BiH.
- Socijalista
#885 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
@bubavi
Ima to u Svicarskoj, Individualan studij. Samo sto je to za neke u BiH ne moguce razumijeti. Znaci, ti ne izmisljas nove predmete, pravis sebi studij od predmeta koje su na ponudi npr. sa Germanistike, Slavistike, Anglistike, Pedagogija, Kultura itd. itd. stvar je samo u tome da nema slicnog studija i da taj tvoj studij ima smisla. Sastav mora sadrzavati odredjene kriterijume, ne znam ih na pamet.
Ima to u Svicarskoj, Individualan studij. Samo sto je to za neke u BiH ne moguce razumijeti. Znaci, ti ne izmisljas nove predmete, pravis sebi studij od predmeta koje su na ponudi npr. sa Germanistike, Slavistike, Anglistike, Pedagogija, Kultura itd. itd. stvar je samo u tome da nema slicnog studija i da taj tvoj studij ima smisla. Sastav mora sadrzavati odredjene kriterijume, ne znam ih na pamet.
- bubavi1
#886 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Studiram u CH i nikada nisam cuo za tako nesto...Znam da mozes studirati neke premdete posebno ( module), to nije iskljuceno, ali da bio dobio diplomu jedne struke trebas studirati predmete programa te diplome, a da sada studiras recimo menadzment ljudi, pa onda poslovno pravo, pa marketing, pa prodaju e-commerce, itd, znaci predmete koje su ti drage, nemozes ocekivati da dobijes kakvu diplomu !Socijalista wrote:@bubavi
Studiraj sta te interesuje, ali ako zelis ganjati jednu diplomu, onda studiraj sta ti se da studirai!
-
EminMusic
#887 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
E ovako,neka mi neko onda objasni dali sam ja 7. stepen, ja zvarsavam fakultet za saobracaj i komunikacije i 4. sam godina i imao sam sve predmete kao i stari sistem i vise,a sad ovi sa tri nemaju neke predmete vec su im na masteru, 240 ects,ali meni je potpuno glupo da sad ja sa 4 godine fakulteta imam 6. stepen,ako je tako onda se treba ispisati sa sarajevskog univrziteta,kad na privatnim svaki student je dipl.
- Amazonka27
#888 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
@cobankov1
oglasi su iz 2008...pisi konkretno da te svi mogu razumjeti. Postove cu ti izbrisati jer necu dozvoliti da unistavas temu bez konkretnog tvog komentara i licno tvog misljenja. Prestani da postiras stvari iz kojih se mora citati izmedju redova.
oglasi su iz 2008...pisi konkretno da te svi mogu razumjeti. Postove cu ti izbrisati jer necu dozvoliti da unistavas temu bez konkretnog tvog komentara i licno tvog misljenja. Prestani da postiras stvari iz kojih se mora citati izmedju redova.
- Amazonka27
#889 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
kako ti mozes biti VI stepen? I zar ti nisi po starom sistemu? I u jendom i u drugom slucaju neces imati VI stepenEminMusic wrote:E ovako,neka mi neko onda objasni dali sam ja 7. stepen, ja zvarsavam fakultet za saobracaj i komunikacije i 4. sam godina i imao sam sve predmete kao i stari sistem i vise,a sad ovi sa tri nemaju neke predmete vec su im na masteru, 240 ects,ali meni je potpuno glupo da sad ja sa 4 godine fakulteta imam 6. stepen,ako je tako onda se treba ispisati sa sarajevskog univrziteta,kad na privatnim svaki student je dipl.
- bubavi1
#890 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Amazonka, covijek zavrsava po starom 4 godine, bice po starom sistemu 7 stepen, ma da sada to vise nije bitno jer se ne pikaju vise stepeni!!Amazonka27 wrote:kako ti mozes biti VI stepen? I zar ti nisi po starom sistemu? I u jendom i u drugom slucaju neces imati VI stepenEminMusic wrote:E ovako,neka mi neko onda objasni dali sam ja 7. stepen, ja zvarsavam fakultet za saobracaj i komunikacije i 4. sam godina i imao sam sve predmete kao i stari sistem i vise,a sad ovi sa tri nemaju neke predmete vec su im na masteru, 240 ects,ali meni je potpuno glupo da sad ja sa 4 godine fakulteta imam 6. stepen,ako je tako onda se treba ispisati sa sarajevskog univrziteta,kad na privatnim svaki student je dipl.
Imace mogucnost se upisati jos jednu godinu na Master program da zavrsi MASTER kao oni koji su Bakaleureat +2 godine, isto ce mu vaziti.
- Amazonka27
#891 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
ma pitala sam njega, jer mu je cijeli post "satarašbubavi1 wrote:Amazonka, covijek zavrsava po starom 4 godine, bice po starom sistemu 7 stepen, ma da sada to vise nije bitno jer se ne pikaju vise stepeni!!Amazonka27 wrote:kako ti mozes biti VI stepen? I zar ti nisi po starom sistemu? I u jendom i u drugom slucaju neces imati VI stepenEminMusic wrote:E ovako,neka mi neko onda objasni dali sam ja 7. stepen, ja zvarsavam fakultet za saobracaj i komunikacije i 4. sam godina i imao sam sve predmete kao i stari sistem i vise,a sad ovi sa tri nemaju neke predmete vec su im na masteru, 240 ects,ali meni je potpuno glupo da sad ja sa 4 godine fakulteta imam 6. stepen,ako je tako onda se treba ispisati sa sarajevskog univrziteta,kad na privatnim svaki student je dipl.
Imace mogucnost se upisati jos jednu godinu na Master program da zavrsi MASTER kao oni koji su Bakaleureat +2 godine, isto ce mu vaziti.
-
EminMusic
#892 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
E ovako ljudi,hvala prije svega onima koji su mi nesto pokusali objasniti i ovaj komentar da je post satars je ok,i ja sam vidio kasnije da sam izmijesao svasta.
Sad cu biti precizniji. E ovako, ja takodjer idem po Bolonji,ali sistem 4+1. Zaista imam milion dilema da li cu moci sa tom diplomom aplicirati tamo gdje se trazi VSS i 7. stepen? Ako je diploma nakon 4 godine i 40 ispita i diplomskog rada jednaka 6. stepen i VŠS onda je nase skolstvo zaista uznapredovalo! A sad je moj fakultet od ove godine presao na varijantu 3+2,nemam vise pojma sta mogu ocekivati od bachellor 240 ects,na unsa je lud, zbunjen, normalan
Sad cu biti precizniji. E ovako, ja takodjer idem po Bolonji,ali sistem 4+1. Zaista imam milion dilema da li cu moci sa tom diplomom aplicirati tamo gdje se trazi VSS i 7. stepen? Ako je diploma nakon 4 godine i 40 ispita i diplomskog rada jednaka 6. stepen i VŠS onda je nase skolstvo zaista uznapredovalo! A sad je moj fakultet od ove godine presao na varijantu 3+2,nemam vise pojma sta mogu ocekivati od bachellor 240 ects,na unsa je lud, zbunjen, normalan
-
MUNAFIK
#893 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ovdje ce ti reci kako vise nema stepena kako je ovo novi sistem itd... kao sto i jeste, neces dobiti NIKAKAV stepen nego si bachlleor a to ti znaci snalazi se kako znas i umijesEminMusic wrote:E ovako ljudi,hvala prije svega onima koji su mi nesto pokusali objasniti i ovaj komentar da je post satars je ok,i ja sam vidio kasnije da sam izmijesao svasta.
Kada dodjes kod bilo kojeg poslodavca on ce ti reci da su svi zakoni koji sada vrijede uradjeni za te STEPENE tako da tvoja diploma visi u zraku (sada za sada kada ce se to promjeniti niko ne zna...)
- Angelina84
#894 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
mozel jedno logicno pitanje... Zasto jednostavno ne nastavis studij u Grazu...?Socijalista wrote:@bubavi
- bubavi1
#895 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
bas tako, komplikuje, kada zeli birati predmete i napraviti sebi posebnu diplomu, neka ide tamo gdje se to moze...jel`tako?Angelina84 wrote:mozel jedno logicno pitanje... Zasto jednostavno ne nastavis studij u Grazu...?Socijalista wrote:@bubavi
-
studentina1
#896 Re: VLADA F BIH: Diplome po Bolonji ce biti valorizovane
Šta nam je sa temom?Amazonka27 wrote:Na ekonomiji je fakat tako...ne znam kako na drugim fakultetima to rjesavaju...
Moras upisati prvu godinu jer imas nove predmete...da bi upisao drugu godinu...moras imati odredjen broj kredita (u prevodu...mozes prenjeti samo jedan predmet u II godinu)...da bi upisao III godinu...moras imati cistu drugu godinu, sto znaci da ni jedan predmet ne mozes prenjeti. Bolonja omogucava da polazes predmete iz drugih semestaa..pod uslovom da si polozio uslovni predmet...e zbog ovog sranja...ja sam cijeli prosli semestar potrosila na samo dva predmeta...jer sam ranije polozila ostale planirajuci kada dodju na red ova dva uzeti jos 3 iz zavrsne i diplomirati u januaru...medjutim...ova dva sto sam ostavila, jedan mi je bio uslovni za predmete iz zavrsnog semestra...automatski moji planovi padaju u vodu...potrosih pola godine bas ono bezveze i produzih studiranje za jos pola godine...Sa mnom u grupi ima dosta njih koji su zavrsili VI stepen ali idu iz pocetka...oni su zavrsili sa VI stepen sa 16 predmeta a za bc treba 36...
ps. naravno da im se priznaju predmeti...koje su ranije polozili i koji je u predvidjen nastavnim planom...
Je li ima istine u pričama da ovi sa ekonomskog (trogodišnjeg) fakulteta "teško" dolaze na poslove gdje se traži zvanje diplomirani ekonomista (četverogodišnji)
Šta sada upisati i gdje?
pozzzz
- bubavi1
#897 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
nepostoji vise naziv, diplomirani, ili je trogodisnji ili Master nema druge, a sada neka poslodavac trazi stare diplomante s starog sistema ako su mu bolji, ipak mislim da ti su trenutno zaposljeni, pa kada mu zagusti onda ce morat trazit nekog s novog sistema s novim znanjem i novim nacinom ucenja...
PS: neide mi bosanski jezik bas najbolje
- Loulou
#898 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
jao @bubavi otkad te nije bilo
Još samo Lesli da uskrsne

Još samo Lesli da uskrsne
- bubavi1
#899 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
Ma tu sam nedaleko, pratim ...Loulou wrote:jao @bubavi otkad te nije bilo![]()
Još samo Lesli da uskrsne![]()
Sta ima Loulou de Cacharel?
-
studentina1
#900 Re: Bolonja,diplome,zakon o radu ALL ABOUT
bubavi1 wrote:nepostoji vise naziv, diplomirani, ili je trogodisnji ili Master nema druge, a sada neka poslodavac trazi stare diplomante s starog sistema ako su mu bolji, ipak mislim da ti su trenutno zaposljeni, pa kada mu zagusti onda ce morat trazit nekog s novog sistema s novim znanjem i novim nacinom ucenja...
Zar Ti ne znaš da i po Bolonji ima četverogodišnji fakultet,daje 240ECTS?
ukucaj unsa,unze,unmo,itd.pa vidi.
Zato i pitam šta......