Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
illuminated

#876 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

Rimad wrote:
Locker wrote:Sta je sa cijenama stanova ovih dana? Da li padaju ili rastu?
Teško je reći iz oglasa. Zato sam postavio pitanje za cijenu prodatih stanova, a ne kako piše u oglasu.

Generalno, ovih dana stagniraju, mada ima ljudi koji žele prodati stan, pa konstantno po malo snižavaju. Ide jesen, pa zima. Neki kažu da slijedi novi val (manjeg) pojeftinjenja. Naravno, još ima ljudi koji na Ilidži polovan, nerenoviran stan cijene po 2300KM/m2 :shock: . Oni neće sigurno nešto snižavati, ali zato neće ni prodavati u narednom periodu. 8-)
sada samo moze da pada. dijaspora se vraca kuci, izleti u BiH su zavrseni.
to je i razlog da se malo stalo sa padom cijena.slijedi jos jedno razdoblje stabilnog i polaganog pada ...
BarbaDue

#877 Re: Cijene stanova All about

Post by BarbaDue »

U Gorazdu osjetno porastao broj oglasa za prodaju stanova, za cijene se nisam raspitivao ali sama ponuda i potraznja vjerovatno vec formira nove cijene.
darprirode

#878 Re: Cijene stanova All about

Post by darprirode »

Ja sam se ovih dana zadala u trazenje stana, otprilike nekih 40 kvadrata od malte do otoke, i nadjem stan 36 kvadrata,unutra naravno sve treba mjenjat, na 15 spratu 79000 maraka i sve cijene stanvoe ove kvadrature su otprilike isto para...za mene stvarno preskupo jos uvijek...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#879 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

jel to onaj pored vile parka :mrgreen:
Rimad

#880 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

darprirode wrote:Ja sam se ovih dana zadala u trazenje stana, otprilike nekih 40 kvadrata od malte do otoke, i nadjem stan 36 kvadrata,unutra naravno sve treba mjenjat, na 15 spratu 79000 maraka i sve cijene stanvoe ove kvadrature su otprilike isto para...za mene stvarno preskupo jos uvijek...
Stvarno ja ne znam šta ti ljudi misle :-)
Po tim cijenama mogu kupiti stan u novogradnji. Ti što prodaju polovne stanove imaju priču kao, "nekada su se gradili dobri stanovi, a sada ovi novi ne valjaju ništa". Eto, sad na Alipašinom su k'o kvalitetni stanovi. Tu niti valja zvučna niti toplotna izolacija. Čuješ komšiju ako se malo nakašlje. U Lužanima su zgrade, od prije rata, počele da pucaju.

Naravno, ima privatnika koji gledaju kako da uštete i sfušere, ali ima i kvalitetne novogradnje i radije ću uzeti stan u novogradnji za 2000KM nego starogradnju za 1800 KM/m2, jer nakon renoviranja bi me opet došlo 2000KM/m2. :shock:
Rimad

#881 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

Što se tiče cijena, tržište nekretnina sporije reaguje, nego druga tržišta. Razlog je jednostavan, oni što prodaju stanove mogu ih prodavati i po dvije godine.
Još jedan je problem sa polovnim stanovima. Mnogi koji ih prodaju, ne žure mogu da čekaju duže. Mnogi će radije čekati 5 godina, nego da prodaju ispod cijene koju su zacrtali.
U našem slučaju. Mnogi misle kako će od proljeća 2010 cijene početi rasti. Međutim, ne informišu se.

Krajem 80-ih i početkom 90-ih u Evropi se dogodio pad cijena nekretnina i period niskih cijena je trajao oko 10 godina.
Kažu da je ovaj pad još drastičniji. Mnoga predviđanja govore o trendu pada i tokom 2010, pa onda slijedi period stabilizacije (ne rasta) cijena.
Naravno, niko ne može sa sigurnošću predvidjeti šta će se dogoditi. Onaj koji to može je vrlo bogat čovjek.

U svakom slučaju, NIKO ne predviđa skorašnji rast cijena i MNOGI predviđaju da će još padati.
Did

#882 Re: Cijene stanova All about

Post by Did »

Zna li neko koja je cijena novogradnje u Vogosci?
Mislim na cijene po kojima su ljudi kupovali, a ne na oglašavane.
HAVANA

#883 Re: Cijene stanova All about

Post by HAVANA »

Did wrote:Zna li neko koja je cijena novogradnje u Vogosci?
Mislim na cijene po kojima su ljudi kupovali, a ne na oglašavane.

1500-1600+pdv
abdulazizsarajevo

#884 Re: Cijene stanova All about

Post by abdulazizsarajevo »

imas u vogosci gornja josanica...duljevic zgrade...prodaju ih samo da se kutarisu...nesto su pravo jeftine..ali treba se raspitati...mislim da ako nije hitno treba se strpitit do proljeca...
Did

#885 Re: Cijene stanova All about

Post by Did »

E hvala. Izgleda da ce na proljece biti jos malo jeftinije, al se stanovi ipak prodaju. Sporo, al ovi sto valjaju ista idu. Bojim se da na proljece vise nece biti toliki izbor.
illuminated

#886 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

Did wrote:E hvala. Izgleda da ce na proljece biti jos malo jeftinije, al se stanovi ipak prodaju. Sporo, al ovi sto valjaju ista idu. Bojim se da na proljece vise nece biti toliki izbor.

u nekim analizama, cijene nisu toliko pale jer se zgrade grade prljavim novcem.
s druge strane, kod nas prljavog novca ima na bacanje. Dakle bice i novih zgrada ;-)
Did

#887 Re: Cijene stanova All about

Post by Did »

Uh skupo sve jos uvijek. Izgleda da je dosta dijaspore dolazilo kuci za Bajram pa se prodavaci pomamili. Ipak treba cekat jos jedno mjesec ili najbolje do proljeca. Sad za sad nista.
jazzer

#888 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

Juce sam pogledao 6,7 stanova. Majko draga sta ljudi prodaju!?? I jos to zovu stanom :x ??
Ja postujem da svako moze ponuditi stan sa cijenom koju god zeli, ali neki ljudi fakat nemaju dodira sa realnoscu.
Primjer: Lik prodaje dvosoban stan u N. Sarajevu, prodaje ga za KM 95000,00. Sesti sprat a nema lifta (naravno to nije naglaseno
u oglasu). U stanu, prvo na sta naidjes je (hodnik) rupa, mislim prava rupa u zidu :? . Maskirana tapetom :shock: Cijeli stan zahtjeva renoviranje,
stolarija, kupatilo, zidovi.. Kaze lik: Bolje ti je renovirati stan ovdje u N Sarajevu nego kupiti stan na Dobrinji??
Ljubazno sam se zahvalio i pobjegao :-D .
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#889 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

Did wrote:Uh skupo sve jos uvijek. Izgleda da je dosta dijaspore dolazilo kuci za Bajram pa se prodavaci pomamili. Ipak treba cekat jos jedno mjesec ili najbolje do proljeca. Sad za sad nista.
neko reče da će kriza nekeretnina biti aktivna sljedećih 5-6 godina

najbitnije je da sad ne kupujemo kako bi sutra bilo jeftinije

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
illuminated

#890 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

jazzer wrote:Juce sam pogledao 6,7 stanova. Majko draga sta ljudi prodaju!?? I jos to zovu stanom :x ??
Ja postujem da svako moze ponuditi stan sa cijenom koju god zeli, ali neki ljudi fakat nemaju dodira sa realnoscu.
Primjer: Lik prodaje dvosoban stan u N. Sarajevu, prodaje ga za KM 95000,00. Sesti sprat a nema lifta (naravno to nije naglaseno
u oglasu). U stanu, prvo na sta naidjes je (hodnik) rupa, mislim prava rupa u zidu :? . Maskirana tapetom :shock: Cijeli stan zahtjeva renoviranje,
stolarija, kupatilo, zidovi.. Kaze lik: Bolje ti je renovirati stan ovdje u N Sarajevu nego kupiti stan na Dobrinji??
Ljubazno sam se zahvalio i pobjegao :-D .
jesi ga pito, jesil ikad ti vidio 95000 KM na kamari pa da trazis toliko za ovu rupu :)

Odgovor: Sta vidio, drzo u ruci :lol:
jazzer

#891 Re: Cijene stanova All about

Post by jazzer »

illuminated wrote:jesi ga pito, jesil ikad ti vidio 95000 KM na kamari pa da trazis toliko za ovu rupu :)

Odgovor: Sta vidio, drzo u ruci :lol:
:-D

Stvarno ne mozes vjerovati u kakvom je stanju taj stan. Minimalno 15-16000 treba da
se dovede u pristojno stanje. A najjaci mu je argument da je bolje taj stan renovirati i zivjeti u njemu
nego kupiti bolji stan na Dobrinji :shock: .
Rimad

#892 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

Svakakvih se gluposti čivjek nasluša kupujući stan.

Ima stanova u Sarajevu da im zidovi nisu ravni. Ne bi bilo zgoreg izmjeriti dimenzije na krajevima sobe, pa ako se ne poklapaju, znaći da zidovi ne idu pravo. Ukoliko ovo uočite, definitivno treba spomenuti prodavcu stana. Na ovaj način imate bolje argumente za cijenkanje, a i začepićete mu usta o tome kako je "stara gradnja kvalitetna" :-x .
felichi

#893 Re: Cijene stanova All about

Post by felichi »

@ rimad

MNOGI su predviđali da će cijena litre goriva na kraju 2008.god preći 3KM
NIKO nije mogao predviditi da će na kraju godine biti 1.5KM, tj.ispod desetogodišnjeg prosjeka!

tu valjda nema pravila...
Rimad

#894 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

felichi wrote:@ rimad

MNOGI su predviđali da će cijena litre goriva na kraju 2008.god preći 3KM
NIKO nije mogao predviditi da će na kraju godine biti 1.5KM, tj.ispod desetogodišnjeg prosjeka!

tu valjda nema pravila...
Ne radi se o istom tržištu. Ponuda/potražnja uveliko utiče na cijenu. Tržište stanova sporije reaguje, dok su na tržištu nafte moguća velika poskupljenja/pojeftinjenja u malom vremenskom intervalu i samim tim je teže predvidivo.

Predviđanja mnogih iz 2008. za 2009. o cijeni stanova su se ostvarila. Naravno, nisu se ostvarila jedino predviđanja nekih građevinara i agencija, koji, bez obzira na situaciju, govore kako "nema govora o pojeftinjenju".

Naravno da niko ne može predvidjeti sa sigurnošću, nama ostaje jedino da pratimo cijene i predviđanja cijena. Barem ja tako radim, ne znam za ostale.

U svakom slučaju, na stranu predviđanja. Ako neko misli da će u ovakvoj situaciji od mene uzeti 1800 KM/m2 za polovan stan, zezn'o se.
Rimad

#895 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

Uostalom, postoje parametri koji govore da li su cijene stanova nerealne.
Jedan od jednostavnijih je:
Pogledas koliko placas kiriju. Ako za 15-20 godina placanja kirije mozes otplatiti isti stan, može se očekivati povećana potražnja.
Ako je potrebno 25-30+ godina, onda se može očekivati smanjena potražnja.

Neću vam ništa nametati - sami računajte koliko vam kirija treba da otplatite isti stan - naravno u ovo treba uzeti u obzir i kamatu na krediti, što dodatno povećava cijenu stana.

Naravno, tržište u Bosni je specifično u odnosu na kapitalistički svijet. Bio je rat, nije se gradilo, pomjerilo se dosta ljudi itd.
Još jedan faktor je nezrelost tržišta. Kad su stanovi na Alipašinom bili po 2000 KM/m2 :!: kod ljudi je zavladao strah da će ići do u beskonačnost, pa su kupovali. Sad vide da su se zeznuli, jer sada na istoj lokaciji izleti i do 1300KM/m2.

Sada je razlika u tome da imamo razvijeniju novogradnju, kantonalni fond dovršava jednu zgradu započinje drugu (kad će ovu drugu završiti vidjećemo). Kad se kriza ublaži (nazalost krize puno lakše dolaze nego što odlaze), novogradnja će se, ako Bog da, nastaviti. Vlada dugoročno planira izgradnju do 5000 stanova (zajedno sa ovim što sada grade). Svi ovi (a i neki drugi - ne mogu se odmah sjetiti) pokazatelji govore da nećemo vidjeti divljanje koje smo vidjeli 2007/2008 još jedno duže vrijeme.

Još jedan pokazatelj da će cijene ići dole je paradoksalna ujednačenost cijena. Za 2000KM/m2 može se naći stan na Grbavici, Hrasnom, Čengić Vili, Vojničkom, Dobrinji, Ilidži, Vogošći. Novogradnja kao i starogradnja su takođe oko 2000 KM/m2 (naravno, imamo i jeftinije i skuplje stanove - govorim samo o najčešćoj cijeni). O visini kamata nema potrebe da govorim.

Helem, ako neko misli da će stanovi skupljati ( :-) ) neka što prije digne kredit i kupi stan.
Rimad

#896 Re: Cijene stanova All about

Post by Rimad »

Ah, da - sjetih se novine. Najavljeni porezi na nekretnine uopšte neće ići na ruku mešetarima.
Master.DKP

#897 Re: Cijene stanova All about

Post by Master.DKP »

Cijene stanova u glavnom gradu BiH, Sarajevo kao i "problem" koji imaju ljudi koji kupuju ili zele da kupe nekretninu je visedimonzionalan.

Prvi postulat kapitalizma i konkretno sada cijena nekretnina je ponuda/potraznja i to sigutno utice 2/3 na cijenu nekretnine bilo gdje pa tako i kod nas !

Drugio dio, jednako vazan, je subjektivna vrijednost nekretnine za kupca/investitora u Sarajevu ! Ne vrijedi stan isto za svakoga, nego kupuje stan jer je 20 godina radio izvan BiH i jedino se moze ( i zeli ) vratiti u Sarajevo i ima novac u keshu, nego kupuje stan je ima nelegalni novac stecen negdje u svijetu i zeli da ga "opere" preko nekretnine, treci kupuje stan je zeli da konacno bude u gradu i da tu napravi djecu i posalje ih u skolu !

Nekretnina ( pogotovo kod nas u BiH) je vise emocionalno pitanje nego pitanje cistog razuma prilikom kupovine. U zemljama gdje nije bilo ovakvih drustvenih promijena i gdje nije ovakav mentalitet stanovnista, ljude iznajmljuju stanove cijeli zivot ( Danska, Svedska, Belgija) u velika drustva i firme imaju po 10 000 stanova kao investiciju koja ima se postepeno i sigurno vraca.

Cijela dijaspora BiH i cijena unutrasnjost BiH ( kao i svi oni koji ne mogu ili nece da se vrate u RS a tamo su nekada zivjeli) samo zele da zive i investiraju kada je pitanje nekretnina u Sarajevo. Niko ne zeli investirati tesko zaradeni novac u malom gradicu u istocnoj Bosni.

Sarajevo ce dozivjeti "sudbinu" kao Beograd poslije II. svijetskog rata kada je cijena centralna Srbija i pola Crne Gore isl. dolso u Beograd. Svi idu u glavni grad jer su tamo skole i "sanse" za posao i novac !

Cijena od recimo 2 000 KM/m2 u nekim dijelovima grada Sarajeva i jeste i nije puno ! Za covjeka srednje stalezi koji novac zaraduje u BiH to jeste mnogo, mada iz prilozenog vidimo da mnogi kupuju. Za covjeka koji je radio 15 ili 20 godina u Münchenu ili negdje drugo 1 000 EUR po 1m2 je "dobra i razumna cijena". To je jednostavno pitanje percepcije i kupovne moci.

Poenta je da se nedopustivno malo gradi i gradilo stanova u Sarajevu zadnjih 10 godina i da Sarajevo treba u narednih 5-7 preko 10 000 stanova. Drzava malo tu moze da uradi tu samo kao i uvijek privatni interes i kapital moze da napravi vece rezultate kao i bilo gdje u zemljama okruzenja i svijeta.

Zadnji faktor jesi spekulanti koji koriste "val" poskupljenja radi zarade i kupuju vise stanova tj, nekretnina u svrhu kasnije prodaje.
illuminated

#898 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

Master.DKP wrote:Cijene stanova u glavnom gradu BiH, Sarajevo kao i "problem" koji imaju ljudi koji kupuju ili zele da kupe nekretninu je visedimonzionalan.

Prvi postulat kapitalizma i konkretno sada cijena nekretnina je ponuda/potraznja i to sigutno utice 2/3 na cijenu nekretnine bilo gdje pa tako i kod nas !

Drugio dio, jednako vazan, je subjektivna vrijednost nekretnine za kupca/investitora u Sarajevu ! Ne vrijedi stan isto za svakoga, nego kupuje stan jer je 20 godina radio izvan BiH i jedino se moze ( i zeli ) vratiti u Sarajevo i ima novac u keshu, nego kupuje stan je ima nelegalni novac stecen negdje u svijetu i zeli da ga "opere" preko nekretnine, treci kupuje stan je zeli da konacno bude u gradu i da tu napravi djecu i posalje ih u skolu !

Nekretnina ( pogotovo kod nas u BiH) je vise emocionalno pitanje nego pitanje cistog razuma prilikom kupovine. U zemljama gdje nije bilo ovakvih drustvenih promijena i gdje nije ovakav mentalitet stanovnista, ljude iznajmljuju stanove cijeli zivot ( Danska, Svedska, Belgija) u velika drustva i firme imaju po 10 000 stanova kao investiciju koja ima se postepeno i sigurno vraca.

Cijela dijaspora BiH i cijena unutrasnjost BiH ( kao i svi oni koji ne mogu ili nece da se vrate u RS a tamo su nekada zivjeli) samo zele da zive i investiraju kada je pitanje nekretnina u Sarajevo. Niko ne zeli investirati tesko zaradeni novac u malom gradicu u istocnoj Bosni.

Sarajevo ce dozivjeti "sudbinu" kao Beograd poslije II. svijetskog rata kada je cijena centralna Srbija i pola Crne Gore isl. dolso u Beograd. Svi idu u glavni grad jer su tamo skole i "sanse" za posao i novac !

Cijena od recimo 2 000 KM/m2 u nekim dijelovima grada Sarajeva i jeste i nije puno ! Za covjeka srednje stalezi koji novac zaraduje u BiH to jeste mnogo, mada iz prilozenog vidimo da mnogi kupuju. Za covjeka koji je radio 15 ili 20 godina u Münchenu ili negdje drugo 1 000 EUR po 1m2 je "dobra i razumna cijena". To je jednostavno pitanje percepcije i kupovne moci.

Poenta je da se nedopustivno malo gradi i gradilo stanova u Sarajevu zadnjih 10 godina i da Sarajevo treba u narednih 5-7 preko 10 000 stanova. Drzava malo tu moze da uradi tu samo kao i uvijek privatni interes i kapital moze da napravi vece rezultate kao i bilo gdje u zemljama okruzenja i svijeta.

Zadnji faktor jesi spekulanti koji koriste "val" poskupljenja radi zarade i kupuju vise stanova tj, nekretnina u svrhu kasnije prodaje.
Malo se prcjenio uticaj nekih stvari a totalno zanemario druge.
1. Prosjecna plata u BiH je oko 800 KM. Gradjanin bih zaradi kvadrat stana za 2,5 mjeseca. Nijemac za 0,5 mjeseci.
2. Ponuda kredita je u BIH je lihvarska ponuda...
3. koliko ima takvih koji su radili vani 15,20 godina...a i oni su svjesni je za 1000EUR/m2 bolje uzeti stan na periferiji Muenchena, jer je isplativije.
Uostalom, malo je poznatiji grad. Ili recimo u centru nekog manjeg grada, koji je opet metropola za Sarajevo, recimo Essen, Dortmund (ako cemo u NJemackoj).
Ali ipak, taj efekat je bio prisutan. Ali siguran sam, da je dijaspora manje vise zavrsila sa nekim masovnim kupovinama. Uvijek bi nakon ljeta cijene strahovito skakale, ovo ljeto im je samo malo usporen pad.

ali evo jedan drugi, manje vise subjektivan utisak: ljudi su siromasni, ljudi su gladni. Sad se im u Federaciji sasjeci i invalidnine, penzije, zbog MMF.
Ko ce (a da ne radi u Telekomu, u vladi, ili negdje kod stranaca) sa normalnom BH platom (cca 1000 kusurKM) skupiti 100.000KM. To je kamara novca.
I za svakoga ko radi na zapadu, a ne za onoga koji sastavlja kraj sa krajem.
Master.DKP

#899 Re: Cijene stanova All about

Post by Master.DKP »

Cijena nekretnine kao sto govorimo pored te neke "ekonomske" racunice ulozeno /dobiveno ( ocekivano) ima jednu emotivnu vrijednost kod ljudi koje prevazilazi "razumne" matematicke racunice !

BiH je jedinstven primjer. U Hrvatskoj recimo kao i u daljem okruzenju, imas vise gradova i mjesta gdje se ljudi naseljevaju. Tako je i u Slovackoj, Madarskoj, Bugarskoj itd.

E sada, u BiH je bilo to sto je bilo i jasno je da preko 1 000 000 ljudi bosnjaka ( muslimana) se nece vratiti trajno nikada u Prijedor, Banja Luku, Jajce itd. E sada, naravno da postoji barem 10 000 porodica koje su iz dijaspore ili su bili takvog statusa, i mogu da kupe ili su kupili nekretinu od 100 000 EUR, nikada u svom rodnom Prijedoru jer razlozi su stvari ni jasni.

Ista ti ljudi, nikada ne kupuju u Münchenu stan ili Dublinu jer gore nije svoj, nikada nije prihvatio tu sredinu itd. To je fenomen dijaspora, nije ovo tema ni mjesto.

A stanovnistvo sa 1 000 KM plate ce biti zaduzeno po 25 godina i to je tako u svim zemljama. Ljudi ce kupovati zato sto ce opet imato neki svoj "intimni" rezlog koji se ne poklapa cesto sa matematikom.
illuminated

#900 Re: Cijene stanova All about

Post by illuminated »

Master.DKP wrote:Cijena nekretnine kao sto govorimo pored te neke "ekonomske" racunice ulozeno /dobiveno ( ocekivano) ima jednu emotivnu vrijednost kod ljudi koje prevazilazi "razumne" matematicke racunice !

BiH je jedinstven primjer. U Hrvatskoj recimo kao i u daljem okruzenju, imas vise gradova i mjesta gdje se ljudi naseljevaju. Tako je i u Slovackoj, Madarskoj, Bugarskoj itd.

E sada, u BiH je bilo to sto je bilo i jasno je da preko 1 000 000 ljudi bosnjaka ( muslimana) se nece vratiti trajno nikada u Prijedor, Banja Luku, Jajce itd. E sada, naravno da postoji barem 10 000 porodica koje su iz dijaspore ili su bili takvog statusa, i mogu da kupe ili su kupili nekretinu od 100 000 EUR, nikada u svom rodnom Prijedoru jer razlozi su stvari ni jasni.

Ista ti ljudi, nikada ne kupuju u Münchenu stan ili Dublinu jer gore nije svoj, nikada nije prihvatio tu sredinu itd. To je fenomen dijaspora, nije ovo tema ni mjesto.

A stanovnistvo sa 1 000 KM plate ce biti zaduzeno po 25 godina i to je tako u svim zemljama. Ljudi ce kupovati zato sto ce opet imato neki svoj "intimni" rezlog koji se ne poklapa cesto sa matematikom.

ok. pretpostavljam da smo se onda slozili da je ekonomski(matematicki) dati toliki novac za stan u Sarajevu glupo u poredjenju sa drugim sredstvima investiranja (berza, investiranje ili cak stedna knjizica...) ili kupovinom stana vani koji se moze izdati bar za 2,5puta vecu kiriju..
o ostalom se da diskutovati, ali to nije ova tema.
Post Reply