Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
nevenkagaragic

#876 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Brus Lee wrote:
nevenkagaragic wrote:JEZIVO! Kako znaju biti prava banda povrsna, nezainteresovana, bahata...

Bila "otpisana": Mislili su da joj je mozak mrtav, a bila je svega svjesna!

M. Bh. 17/05/2011 21:51:00
...
Vijesti.ba
Kakve veze ovaj clanak ima sa BiH? Ili su svi zdravstveni radnici na cijelom svijetu banda nezainteresovana?
Ma nikakve doktore...kako bi mogao imati, ovde je sve "krasno"...

Lekari cesto uopste NE SLUSAJU pacijenta!
Zasto? Cini mi se da ne postoje oholiji sujetni tipovi od njih ("valjda sam JA doktor"!!).
ZNAM iz licnog tragicnog iskustva (Interna klinika UKC-a Tuzla).
Naravno i da se ljute kad im se ukaze na gresku, opet iz istog razloga.
Prema rezultatima istrazivanja "svaka sedma dijagnoza je pogresna"?
"Napredno", nema sta, pa 21. je vek...i nije uopste utesno sto clanak ne pominje BH zdravstvo.
Ovde je jos gore, a BH (pogotovo mladi) pacijenti se lece sirom sveta.
"Sve je isto, samo njega (pacijenta) nema"...

04.06.2011

Pogrešne dijagnoze – ljekarske zablude sa fatalnim posljedicama

Image
Pacijenti i ljekari često malo razgovaraju

Ljekari sve češće pacijentima daju pogrešnu dijagnozu. Ukoliko im se kasnije ukaže na grešku, oni se ljute. Prema rezultatima jedne studije, svaka sedma dijagnoza je pogrešna. Ko je kriv?

Sibylle Gaulke već nekoliko mjeseci ima rak. Međutim, njen ljekar to nije primjetio. Bez obzira što redovno vrši ljekarske preglede i što se pridržava ljekarskih uputa, ona se brine za svoj život. Sibylle se svom ginekologu žalila na bolove u grudima. Međutim, on to nije uzimao za ozbiljno. Samo je radio pregled ultrazvukom, ali nije radio mamografski pregled. Govorio je da se radi o „običnoj cisti koja nije opasna“.

Njegov pacijent je u međuvremenu saznao više – riječ je o tumoru. Sibylle je to saznala godinu dana kasnije, nakon što je uradila ljekarski pregled u Univerzitetskoj klinici. Tada je tumor bio prečnika tri centimetra. Potvrđeno je da takav tumor znači da je bolesna najmanje dvije godine. Tumor se u međuvremenu proširio i na pluća.

Pogrešno postavljene dijagnoze, ponekad sa tragičnim ishodom, mogu se pronaći na internet stranici www.jeder-fehler-zaehlt.de (svaka greška se broji). Na ovoj stranici ljekari anonimno opisuju svoje lične greške.

Slučaj 545: „Nejasna dijagnoza“

Pacijent se žalio na nedostatak kisika i nemoć. Ljekar mu je rekao da dođe sutra. Pacijent je uveče preminuo. Razlog za objavljivanje ovog slučaja je da ostali ljekari uče iz ovakvih izvještaja i da sprečavaju takve greške.

Nezavisna komisija ljekarske komore njemačke savezne zemlje Sjeverna Rajna-vestfalija kaže da se povećao broj pogrešnih dijagnoza. Prije svega kod ljekara koji u svojim ordinacijama pregledaju sve pacijente, bez obzira na vrstu zdravstvenog osiguranja.

Ovi ljekari, zbog nedostatka vremena (sljedeći molim) i paušalnog finansiranja, ne posvećuju dovoljno pažnje pacijentima. Što je pregled kraći, ljekar više zaradi. Ljekar je za pregled ultrazvukom od Sibylle Gaulke svaki put naplaćivao 80 eura. To je daleko više od razgovora ili lukrativne uputnice.

Bolji razgovori sa pacijentima – manje grešaka

U Univerzitetskoj klinici u Heidelbergu vjeruju da novac i vrijeme nisu jedini problemi. U ovoj klinici smatraju da se mnoge greške dešavaju jer ljekari ne razgovaraju dovoljno sa svojim pacijentima. Zbog toga studenti za vrijeme školovaja imaju treninge komunikacije. Sibyllein ljekar njenu bol nije uzeo za ozbiljno. Ona i dalje ide u kliniku i dobija medikamente. Danas ona kaže da je ranije trebala poslušati svoje osjećaje. U međuvremenu je angažovala dvokata. Sve dok se nešto ne promijeni u školovanju ljekara, i dok oni ne budu bolje slušali svioje pacijente, ovakve sudbine će biti sve češće.

Autor/SWR/Tagesschau.de/PLUSMINUS/Mehmed Smajić
Odgovorni urednik: Senad Tanović
Deutche welle
Aorta

#877 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Aorta »

sokkia wrote:Kojim dokazima?Kako ih pribaviti?
Ja da odem u policiju i dam izjavu da sam dao mito tom i tom doktoru neznam dali bi tog doktora uhapsili ali mene bi sigurno jer znaš ono i davanje mita je krivićno djelo.
Da ih neko tajno snimi to sud nebi uvažio jer bi to bio "protuzakonito pribavljen dokaz"
Kako onda?
Vidi sta je jedan covjek uradio u Indiji: http://www.bbc.co.uk/news/world-south-asia-13616123

Treba nama http://www.platiosammito.com ...

"Solving the problem of bribery in India is not going to happen overnight. But ipaidabribe.com shows that ordinary people can be turned from the victims of corruption into part of the solution."
nevenkagaragic

#878 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Za 3 godine "održano samo ročište za izjašnjenje o krivici"...
Kakvo je BH pravosudje, pogotovo kad je u pitanju "zasticena vrsta", za ocekivati je jos 30...
Dobro je da su optuzeni ginekolozi makar suspendovani, za razliku od sarajevske "doktorke smrt" Amile Cvijetic-Koldzo koja godinama i dalje radi.
Usput, danas je nastavak sudjenja doktorki smrt kako je prozvase novinari...

Banjalučki ginekolozi peru ruke od nezakonitog abortusa

Nikola Morača - 12.06.2011 20:15
Image

PRIJEDOR, BANJALUKA - Milan Jevtović i Tomo Zrilić, suspendovani ginekolozi Kliničkog centra u Banjaluci, nakon pune tri godine od afere koja je potresla zdravstveni sistem u RS, izjasnili su se da nisu krivi za nezakonit prekid trudnoće E.Ž. (20) iz Jajca, izvršen u martu 2008. godine.

Optuženi ginekolozi krivicu su negirali pred sudijom za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Prijedoru, koji je sticajem okolnosti morao preuzeti vođenje postupka.

Izvor "Nezavisnih" blizak pravosuđu otkrio je da je slučaj završio na sudu u Prijedoru i to nakon što je banjalučki Osnovni sud odbio da vodi postupak protiv ginekologa zbog gotovo bizarnog razloga.

"Supruga optuženog Milana Jevtovića u banjalučkom Osnovnom sudu radi kao sudija parničar i kako bi se izbjegla pristrasnost suda u toku budućeg procesa od Vrhovnog suda RS je zatraženo da delegira drugi sud", pojasnio je izvor blizak pravosuđu. Vrhovni sud RS je u februaru ove godine prihvatio zahtjev banjalučkog Osnovnog suda i delegirao Osnovni sud u Prijedoru da vodi postupak. Izvor blizak pravosuđu potvrdio je da je u slučaju optuženih ginekologa za sada održano samo ročište za izjašnjenje o krivici, te da nije poznat datum zvaničnog početka suđenja.

Izvor "Nezavisnih" blizak policiji ispričao je da je slučaj "čist kao suza", te da ne vidi razlog zašto se čekalo tri godine na njegovo procesuiranje.

"Postoje izjave oštećenih i SMS poruke između optuženih i žrtve i nije nam jasno zbog čega se ovoliko dugo čekalo na procesuiranje dvojice ginekologa", naveo je naš izvor te ujedno podsjetio da su Jevtović i Zrilić otkriveni nakon višečasovnog ispitivanja oca i majke E.Ž., koja je bila u šestom mjesecu trudnoće.

Ovaj slučaj počeo se odmotavati u martu 2008, kada je E.Ž. u ranim jutarnjim časovima došla u banjalučki Klinički centar s mrtvim plodom u lavoru. Zahvaljujući dežurnom ljekaru u KC-u, koji je odmah posumnjao da je E.Ž. neko izvršio protivzakonit prekid trudnoće u istragu se na vrijeme uključila policija. Slažući kockice, inspektori su došli do šokantnog otkrića.

"Tokom istrage utvrdili smo da su roditelji E.Ž., preko porodičnih veza došli do Jevtovića kome su platili 3.000 maraka da izvrši protivzakonit prekid trudnoće. Jevtović je obećao da će uraditi posao, a ujedno je nesretnoj djevojci propisao tablete koje su trebale izazvati prijevremeni porod. U ovom periodu Jevtović je slao SMS poruke i provjeravao da li se E.Ž. pridržava 'terapije'. Nekoliko dana nakon propisivanja 'recepta' E.Ž. je dobila trudove i sa roditeljima se uputila u Banjaluku. U naselju Karanovac, plod je gotovo bio vani, a zbog panike koja je zavladala u autu, otac E.Ž. je sletio s puta", prisjetio se izvor "Nezavisnih".

Dodaje da su preplašeni roditelji ubrzo pozvali Jevtovića koji je došao po E.Ž., odveo je u privatnu kliniku optuženog Zrilića i obavio protivzakonit abortus.

"No, nešto je krenulo po zlu, pa je na kraju E.Ž. odvezena pred banjalučki Klinički centar s fetusom u lavoru, a sugerisali su joj da ne spominje imena optuženih ginekologa" , naveo je izvor "Nezavisnih".

Nakon otkrivanja ovog slučaja Jevtović i Zrilić su suspendovani s posla, a postali su i svojevrsni primjer zloupotrebe dvojnog rada ljekara u privatnim i javnim institucijama.

Nezavisne novine
nevenkagaragic

#879 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

nevenkagaragic wrote:"POCELO"? Po ko zna koji put "pocelo" sudjenje Amili Cvijetic-Koldzo...
A kada ce se zavrsiti...ko to zna?
Zanimljivo je (ne pise, ali sam saznala od prisutnih) da je od proslog sudjenja - 16.03., promenjen sudija.
S obzirom da se radi o Dalidi Burzic, nadati se je skorom zavrsetku ove pravosudne "igre bez granica" (jedne od MNOGIH u BiH).
Svakako ce tome doprineti i advokat optuzene (iskreno se nadam), Zarko Balic, sa svojim cudnim konceptom obrane (bice da je pronasao neku "rupicu" u zakonu, a poznato je da je isti kao svajcarski sir).
Opet, kakvo je BH pravosudje...(?)...(kriminal pod zastitom)...

Image

"SAN", 12.04.2011.
Juce, 13.06.2011. godine, u Sarajevu je nastavljeno sudjenje Amili Cvijetic-Koldzo, prozvanoj "doktorka smrt", za "tesko krivicno delo" (kvalifikacija Slobodan Nastica, sudija Opstinskog suda) - smrt mlade porodilje Svjetlane Zukic-Cece.
Cudno, novinari nisu zainteresovani (?) ili su dobili odredjena "uputstva", sto svakako ne iznenadjuje kada su u pitanju optuzeni pripadnici zasticenih "vrsta".
Prenosim tekst sa bloga Cecine sestre koja je juce svedocila.

NASTAVAK SUĐENJA DOKTORKI SMRT

"Jučerašnje ročište je bilo jedno od težih za mene... Mislim sve mi je neopisivo teško a posebno mi je bilo teško pošto sam ja svjedočila pa sam morala ponovo da prođem kroz sve. Ali skupila sam svu hrabrost ovog svijeta i izdržala sam, bila sam mirna, gledala sam doktoricu u oči i kroz nju vidjela svoju sestru. Ona je naravno pokušala da me isprovocira sa pitanjima kao što se nisam preselila kod sestre "kad sam se već toliko brinula za nju", koliko je tableta pila, zašto joj nije bila ovjerena knjižica (a bila je...) bla, bla, bla....Opet ide na to da Ceca nije imala zdravstveno osiguranje, da je pila neke tablete bez njenog znanja... itd...itd... A sa dotičnom doktoricom uvijek dođe njena SESTRA!!! Pitam se koliko su one bliske? Koliko ona voli svoju sestru?

Osim mene svjedočio je Cecin muž, doktorica Naima Imširija-Galijašević i farmakolog -sudski vještak Nizama Fazlić. Doktorica Naima je bila dežurna kada se Ceca porađala i njeno svjedočenje je bilo O.K. onako kako je i bilo. Farmakolog je pričao o djelovanju lijeka PROPOFOL koji je doktorka smrt iznosila iz KCUS i davala mojoj sestri kroz infuziju.

Pitam se kako se mogu iznijeti lijekovi bez znanja šefova, kako se može raditi "krvna zakrpa" opet bez znanja šefova i drugih doktora, zašto je ostavljen kateter u kičmi za treću krvnu zakrpu kada nigdje u svijetu se nije radila krvna zakrpa tri puta...Pitam se zašto na otpusnom pismu nije pisalo da je probijena dura prilikom davanja epiduralne anestezije, pitam se kako doktorka smrt i dalje radi na istom mjestu...pitam se šta je pravda? Pitam se.....?????

Nastavak suđenja je 12.07. u 10.00 kada će svjedočiti sudski vještak Hamza Žujo, Svjetlana Radović i Ivan Selak (Institut za patologiju)."

http://gordanasi.blogger.ba/
zonbirile

#880 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by zonbirile »

nevenkagaragic wrote:
nevenkagaragic wrote:"POCELO"? Po ko zna koji put "pocelo" sudjenje Amili Cvijetic-Koldzo...
A kada ce se zavrsiti...ko to zna?
Zanimljivo je (ne pise, ali sam saznala od prisutnih) da je od proslog sudjenja - 16.03., promenjen sudija.
S obzirom da se radi o Dalidi Burzic, nadati se je skorom zavrsetku ove pravosudne "igre bez granica" (jedne od MNOGIH u BiH).
Svakako ce tome doprineti i advokat optuzene (iskreno se nadam), Zarko Balic, sa svojim cudnim konceptom obrane (bice da je pronasao neku "rupicu" u zakonu, a poznato je da je isti kao svajcarski sir).
Opet, kakvo je BH pravosudje...(?)...(kriminal pod zastitom)...

Image

"SAN", 12.04.2011.
Juce, 13.06.2011. godine, u Sarajevu je nastavljeno sudjenje Amili Cvijetic-Koldzo, prozvanoj "doktorka smrt", za "tesko krivicno delo" (kvalifikacija Slobodan Nastica, sudija Opstinskog suda) - smrt mlade porodilje Svjetlane Zukic-Cece.
Cudno, novinari nisu zainteresovani (?) ili su dobili odredjena "uputstva", sto svakako ne iznenadjuje kada su u pitanju optuzeni pripadnici zasticenih "vrsta".
Prenosim tekst sa bloga Cecine sestre koja je juce svedocila.

NASTAVAK SUĐENJA DOKTORKI SMRT

"Jučerašnje ročište je bilo jedno od težih za mene... Mislim sve mi je neopisivo teško a posebno mi je bilo teško pošto sam ja svjedočila pa sam morala ponovo da prođem kroz sve. Ali skupila sam svu hrabrost ovog svijeta i izdržala sam, bila sam mirna, gledala sam doktoricu u oči i kroz nju vidjela svoju sestru. Ona je naravno pokušala da me isprovocira sa pitanjima kao što se nisam preselila kod sestre "kad sam se već toliko brinula za nju", koliko je tableta pila, zašto joj nije bila ovjerena knjižica (a bila je...) bla, bla, bla....Opet ide na to da Ceca nije imala zdravstveno osiguranje, da je pila neke tablete bez njenog znanja... itd...itd... A sa dotičnom doktoricom uvijek dođe njena SESTRA!!! Pitam se koliko su one bliske? Koliko ona voli svoju sestru?

Osim mene svjedočio je Cecin muž, doktorica Naima Imširija-Galijašević i farmakolog -sudski vještak Nizama Fazlić. Doktorica Naima je bila dežurna kada se Ceca porađala i njeno svjedočenje je bilo O.K. onako kako je i bilo. Farmakolog je pričao o djelovanju lijeka PROPOFOL koji je doktorka smrt iznosila iz KCUS i davala mojoj sestri kroz infuziju.

Pitam se kako se mogu iznijeti lijekovi bez znanja šefova, kako se može raditi "krvna zakrpa" opet bez znanja šefova i drugih doktora, zašto je ostavljen kateter u kičmi za treću krvnu zakrpu kada nigdje u svijetu se nije radila krvna zakrpa tri puta...Pitam se zašto na otpusnom pismu nije pisalo da je probijena dura prilikom davanja epiduralne anestezije, pitam se kako doktorka smrt i dalje radi na istom mjestu...pitam se šta je pravda? Pitam se.....?????

Nastavak suđenja je 12.07. u 10.00 kada će svjedočiti sudski vještak Hamza Žujo, Svjetlana Radović i Ivan Selak (Institut za patologiju)."

http://gordanasi.blogger.ba/
-----------------------------------------------
u uređenom sistemu bi porodica dobila nadoknadu,doktorica suspendovana do okončanja suđenja i zavisno od presude,ukoliko bi bila proglašena krivom,ne bi mogla više raditi kao doktor-nigdje.Interesantno kako u ovoj zemlj licenca za taxi ima sve odlike licence u punom svjetskom značenju,doktorska je sranje.težiti da doktorska bude poput taxi licence,naravno uz veću cijenu.
enx

#881 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by enx »

Čitam ovo saopštenje Ministarstva zdravstva o Torabiju. Ministarstvo bi se trebalo pozabaviti SVOJIM ljekarima, "iscjeliteljima", koji, čast izuzecima, nisu kompetentni da rade ni u veterinarskoj ambulanti a kamoli s ljudima, i koji su ostali na nivou srednjeg vijeka u liječenju pacijenata. Ne idem kod Torabija, da se razumijemo, ali šta oni imaju s tim gdje će narod ići, ako misli da će mu biti bolje. Pored silnih novaca koje izdvajam za zdravstvo i ja i većina mojih prijatelja, prisiljeni smo plaćati privatne ljekare. A ministarstvo me štiti od Torabija. BRUKA
Zašto plaćamo privatne ljekare?!
Moja dugogodišnja i prošlogodišnja iskustva sa sarajevskim ljekarima o kojima ću pisati jedno po jedno, sad ne mogu u nedostatku vremena, liče na tragikomičan film, sa realnim likovima ljekara iz naših ordinacija. Posljednje putešestvije od nekoliko mjeseci po ambulantama, koje je na kraju završeno kod privatnog ljekara (koji ne radi za državne pare), za samo nekoliko sati, oduzelo mi je mnogo vremena i živaca, čije posljedice još osjećam. Pitam se zašto se odbija od moje plate oko 300,00KM mjesečno za nikakvu uslugu koju dobiju pacijenti u ambulantama. Opet čast izuzecima, koje ću takođe pomenuti imenom i prezimenom uskoro.
dretker

#883 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by dretker »

Generalno je dobro kada se imena počinju prozivati i kada to prate argumenti. Ali ne zaboravite argumenti a ne mahalska naglabanja. Sarajevo je inače jedna velika mahala.
nevenkagaragic

#884 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

dretker wrote:Generalno je dobro kada se imena počinju prozivati i kada to prate argumenti. Ali ne zaboravite argumenti a ne mahalska naglabanja. Sarajevo je inače jedna velika mahala.
Slazem se...samo je cudno koliko se gradjani ustezu reci ime (ne samo doktora) glasno i jasno i naravno argumentovano.
Ako nisu spremni stati iza svojih reci, neka cute i ne pricaju nigde i nikako.
A ISTINA je samo jedna - nema alternative.
Nazalost, danas je sve izgubilo vrednost, sve!
Malo o "liku" Amile Cvijetic-Koldzo. Sudjenje se nastavlja 12.07. u Sarajevu :

SVE LAŽI I NEBULOZE DOKTORKE SMRT
nevenkagaragic

#887 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Ko prizna...kazu "pola mu se prasta"?
Nisam za prastanje, ionako je (cini li mi se samo?) svake godine sve gore i gore...

WHO upozorava: Trebate se bojati liječnika i bolnica, a ne letenja avionom

WHO iznio je začuđujuće podatke o liječenju u bolnicama
Puno ljudi umire zbog nepridržavanja liječničke higijene

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA objavila je danas kako je let avionom puno sigurniji nego liječenje u bolnici. Kako prenose svjetski mediji, povjerenik WHO-a za sigurnost pacijenata kazao je kako su izgledi da pacijent u bolnici umre 1:300, dok u avionskim nesrećama pogine jedan od deset milijuna putnika.

Zbog pogrešaka u liječenju i infekcijama dobivenim u bolnicama godišnje diljem svijeta umre oko milijun ljudi. Prema istraživanju WHO-a, kada bi se poštivali higijenski standardi broj smrti smanjio bi se za pola milijuna, a više od 50 posto infekcija ne bi se dogodilo samo kada bi liječnici prali ruke sapunom ili drugim sredstvima prije nego bi prišli pacijentu.

Situacija je gora u SAD-u nego u Europi, jer godišnje u SAD-u umre oko 100 tisuća ljudi, dok se u Europi skoro triput više ljudi zarazi ali umre ih 37 tisuća.

index.hr
nevenkagaragic

#888 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

nevenkagaragic wrote:Brus Lee, i Branimir Glavas je pobegao u Bosnu...
Njegov slucaj samo potvrdjuje da je pravda spora, ali ipak dostizna.

"Lekari imaju veliku prednost: kad naprave grešku, oni je pokopaju"...
Mic po mic sve ce doci "na svoje"...juce PRVI, danas drugi...neka je bar neko POCEO da radi.

Dva osuđena lekara ostaju bez licence
Konacno i presuda, nakon 5 godina.
Dokaz da je pravda ipak dostizna, bez obzira koliko je spora...
Istina, ne u BiH, BiH je malo "tezi" slucaj...ali sve ce doci jednog dana na svoje.

Ovako zavrsavaju nezainteresovani i bahati lekari (cini se da ih je sve vise) kad vestak radi SVOJ posao profesionalno NI po babu, ni po stricevima, mada je i laiku jasno sve, ipak “…glavni dokaz protiv okrivljenih ljekara bilo vještačenje stručnjaka sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu u kom se kaže da bi djevojka imala čak 50 odsto veće šanse da preživi da su ljekari iz “Decedre” ranije postavili pravu dijagnozu.”

Za razliku od tuzlanskog vestaka Zdenka Cihlarza (na sramotu svoje struke) i tuzlanskih tuzioca Ive Iveljica i Koval Slavena (svi u cvrstoj sprezi sa UKC-om Tuzla) koji i pored POGRESNE dijagnoze kazu da je smrt mog sina Denisa bila neizbezna (???) i to nakon trodnevnog mucenja na Internoj klinici:
BEZ ISTRAGE PROTIV LJEKARA, JER BI DENIS GARAGIĆ SVAKAKO UMRO?!
Sve ce doci na red...sve.

Presuda u slučaju "Decedra"

Za smrt pacijentkinje troje lekara osuđeno na tri godine i devet meseci zatvora
Vuk Z. Cvijić | 27. 07. 2011. - 09:04h 12:36h | Komentara: 52

BEOGRAD - Hirurg Slavko Tomić, anesteziolog Miodrag Stojanović i dežurni anesteziolog Olivera Jeremić - svi zaposleni u klinici "Decedra", osuđeni su danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu na po godinu i tri meseca zatvora i dve godine zabrane obavljanja lekarske dužnosti zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi što je izazvalo smrt Jelice Radović (19).

Image
Jelica Radović preminula je posle rutinske operacije čukljeva u klinici "Decedra"

Vlasnica klinike "Decedra", Svetlana Sremčević, filolog po struci, osuđena je na godinu dana uslovno, ako u naredne četiri godine napravi krivično delo i na deset godina zabrane rada u zdravstvu zbog nesavesnog rada u službi.

Inače, zaprećene kazne za dela za koja su optuženi lekari bile su od jedne do osam godina, a vlasnici klinike do tri godine.

Predsedavajuća sudskog veća Ljudmila Miljković je, obrazlažući preusudu, rekla da je glavni dokaz protiv okrivljenih lekara bilo veštačenje stručnjaka sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu u kom se kaže da bi devojka imala čak 50 odsto veće šanse da preživi da su lekari iz “Decedre” ranije postavili pravu dijagnozu.

Majka zadovoljna što su utvrđeni krivci
Dijana Radović, majka nastradale devojke, rekla je za “Blic” da je zadovoljna što je utvrđena krivica i krivci.

- To je bila suština ovog suđenja. Bitno je i to što je njima zabranjen rad na određeno vreme, što je jako važno, zbog drugih pacijenata. Što se tiče visine kazne, to neću komentarisati, jer je to stvar državnih organa. Za roditelja kome su ubili dete, svaka kazna je mala - rekla je Dijana Radović.

Ona je dodata da je na tužilaštvu da odluči da li će uložiti žalbu na presudu. Branioci okrivljenih su najavili da će uložiti žalbu. Tokom suđenja svako od optuženih je za sebe je trvdio da nije kriv.

Ona je napomenula da su na suđenju saslušani i svi članovi tima veštaka i da su bili jednoglasni. Sudija Miljković je dodala da je mnogim svedočenjima potkrepljeno da lekari nisu adekvatno reagovali kada su ih članovi porodice i drugo medicinsko osoblje obaveštavali o pogoršanom stanju Jelice Radović.

Ona je naglasila da je veštačenjem utvrđeno da je Jelica umrla zbog sepse.

Sud je obavezao osuđene da po prijemu pisane presude za troškove suđenja i veštačenja plate po 54.550 dinara.

Roditelji Jelice Radović su upućeni na parnični postupak gde će istaći odštetni zahtev.

Jelica Radović je 5. septembra 2006. otišla u kliniku "Decedra" na rutinsku operaciju čukljeva.

Roditelji su primetili da joj nije dobro ubrzo posle operacije, ali su je lekari ove klinike tek 8. septembra prebacili u Urgentni centar.

Nažalost, devojka je umrla sledećeg dana.

Direktorka Lekarska komora Srbije dr Tatjana Radosavljević izjavila je dans, povodom presude lekarima “Decdre”, da ova komora može da reaguje kada presuda postane prvosnažna i lekarima osudjenim za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi može i trajno da oduzme licence za rad.

- Ukoliko je reč o teškom krivičnom delu protiv zdravlja ljudi, komora trajno lekarima oduzima licencu za rad, a ukoliko je kvalifikacija dela takva da ne potpada pod teško krivično delo protiv zdravlja ljudi onda komora oduzima licencu u vremenskom trajanju u kom sud zabrani bavljenje lekarskim pozivom - rekla je direktorka LKS.
Blic
Brus Lee

#889 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Brus Lee »

Konacno su otjerali Trninica sa mjesta direktora Domova zdravlja Sarajevo.
nevenkagaragic

#890 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

U tuzlanskom UKC-u nista novo...bolje reci njihovi Hipokratovi (??-sipak) "sledbenici" rade sve po starom?
Svasta! Mene bas ne cudi...ni malo!

Image

Image
http://imageshack.us/photo/my-images/827/16san240811tuzlanskilek.jpg/

"SAN", 24.08.2011.
nevenkagaragic

#891 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Naravno, "slavni" UKC jos uvek uspesno eskivira odgovornost (uz pomoc svojih stalnih pomagaca iz pravosudja).
Pogledajmo sta se tu sve "kuva" :

Hmmm...intrigantan naslov! Za ocekivati je jos intrigantnijih (AKO svi pocnu govoriti - istinu naravno?)...
No, mene bas nista iz ove crne rupe od tuzlanskog UKC-a NE MOZE iznenaditi.
Tamo je SVE moguce, bas sve...i nikome ne verujem bez rezerve, pa ni Jasminki Mujkanovic...
Treba se samo prisetiti njenih izjava u novinama i TV emisijama tipa "pljuni, pa polizi".
Slazem se samo u oceni Kasima Muminhodzica...koji je to kobac...(ne saljete vi SVAKOGA na ultra zvuk, jel` tako Kasime Muminhodzicu, Hipokratova sramoto?).
UHODANA SPREGA (TUZILASTVO, VESTAK, KLINIKA)?
A to sto Federalni MUP vodi istragu...obesite macku o rep...ni prva, ni poslednja toboznja istraga!
Sprege rade..."ja tebi, ti meni" i NEMA istrage...NEMA elemenata za krivicno gonjenje...pa to je BH pravosudje...
Sve ce to narod platiti, najcesce zivotom u "slavnoj" klinici...

"SAN", 03.08.2011.
1.
Image

2.
Image

3.
Image

4.
Image

5.
Image
http://imageshack.us/photo/my-images/194/15san0308111004250zasto.jpg/

A onda danas ...zanimljivo...
Cuj, cuj, "dr Jasminka Mujkanovic uzurbano radi na prebacivanju TIH para na druge racune"???!Zar nisu u koliziji ovaj danasnji i onaj tekst od 03.08.2011.?
A drzava se (znas Jasminka) svakako non-stop TRESE bez nekih posledica i sankcija.

Ipak, hmmm...sta se sve zbiva (a pogotovo sta se zbivaLO) oko ove Plave Klinike u Tuzli?
Sta li ce na kraju "ispasti"? S obzirom na uspesna pravosudna zataskavanja...?
Pogotovo kada je "slavni" UKC u pitanju.
Bice, bice opet "pojela MACA"! Koji su tu sve muljatori upetljani...

Image

Image

"SAN", 24.08.2011.
nevenkagaragic

#892 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

22.08.2011.godine je nastavljeno sudjenje sarajevskoj "doktorki smrt" amili Cvijetic-Koldzo.
Svjedocila je prof.dr Radmila Kolak, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, profesor Medicinskog fakulteta i upravnica Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju Novi Sad.

Vise na blogu Moja sestra Ceca - Doktorica Radmila je nekoliko puta ponovila da joj nije jasno zašto moja sestra nije zadržana u bolnici nakon probijanja dure
nevenkagaragic

#893 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Da nije zalosno bilo bi smesno...
Biseri pozivanih-prozivanih doktora :
"Potpuno je bespredmetno komentirati, to je stara priča, završena odbacivanjem prijave, a tako će biti i sada."
"To nisam ja. Mislim, ona je na putu."
"Ne, ovo nije doktorica Odak iako je ovo njen telefon."

Revizije, revizije, revizije...pa dokle vise? Ko je kriv za revizije ravizija?

REVIZIJA -Istraga protiv mostarskih ljekara - Korumpirani ljekari rade u privatnim ordinacijama, vode Klinike i iznajmljuju vile - Doktorica Džudža danas u Mostaru sa suprugom Džemalom ima privatnu ordinaciju Anima. Bračni par Džudža u Podacama, Hrvatska, ima vilu od 300 kvadrata, koju izdaju u ljetnom periodu. Ova neuropsihijatrica na prvom je mjestu po broju izdatih nalaza u čiju se vjerodostojnost sumnja
nevenkagaragic

#895 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

A Sarajlija Faris Gavrankapetanovic...
On sigurno nece ucestvovati u strajkovima zdravstvenih radnika...

Image
http://imageshack.us/photo/my-images/12/11san14092011farisgavra.jpg/

"SAN", 14.09.2011.
nevenkagaragic

#896 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

"Smrt sugradjanina Harisa Satrovica uzburkala javnost" - da li?
Jasno je da ce lekari UVEK reci da je pacijentu pruzen "adekvatan tretman"...
Nikada mi nece biti jasno zasto clanovi porodice ne traze obdukciju radi utvrdjivanja UZROKA smrti?

Image
http://imageshack.us/photo/my-images/821/10oslobodjenje14092011s.jpg/

"Oslobodjenje", 14.09.2011.
ganjeta

#897 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by ganjeta »

Znašli koliko košta jedna obdukcija?
Ductus Holedocus

#898 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by Ductus Holedocus »

ganjeta wrote:Znašli koliko košta jedna obdukcija?
na tvoju incijativu zelis nekome da urade obdukciju?
Ako pacijent umre u bolnici,za manje od 24h boravka u istoj,sami traze da se urade..
a ovako,ne znam :?
nevenkagaragic

#899 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by nevenkagaragic »

Ne znam, niti sam razmisljala o tome.
A koliko kosta istina? Ili zabluda, sumnja, savest, dusevni mir...?
Kada su diletanti (da, diletanti) Interne klinike UKC-a (25.07.2005.god.) odlucili da moj sin Denis (26 godina) ide kuci jer mu "NIJE NISTA" (nakon njihovog trodnevnog igranja doktora), insistirali smo da ipak ostane jer nesto ipak JESTE.
Tek tog, treceg dana, iz prijemnog prostora su ga ipak prebacili, i to na GASTROLOGIJU (?!), gde je za par sati preminuo...
Zasto, od cega, kako? Na ta pitanja NISU ZNALI odgovor...ali su bili u soku, iznenada su se setili zaboravljene lekcije.
Odmah smo trazili da se obdukcijom utvrdi UZROK njegove smrti.
Tek kasnije cu shvatiti (iz razgovora i literature) da su stvarno diletanti, jer - Denis je imao skolske simptome aneurizme.
Zar clanovima porodice preminulog nije vazno ZNATI?
Kako se moze sumnjati ili optuzivati, ako se ne zna uzrok smrti?
Usput, nismo platili obdukciju, niko to nije ni trazio od nas.
ganjeta

#900 Re: Doktori ,sestre.... banda nezainteresovana i bahata....

Post by ganjeta »

Ductus Holedocus wrote:
na tvoju incijativu zelis nekome da urade obdukciju?
Ako pacijent umre u bolnici,za manje od 24h boravka u istoj,sami traze da se urade..
a ovako,ne znam :?
Mnogo para košta, i mali broj ljudi je spreman da plati istu, dobro si rekao ako pacijent umre u bolnici za manje boravka od 24 sata radi se obdukcija.

Mislim da u Sarajevskom kantonu najviše fali patologa, i pouzdano znam da u KCUS patolzi rade 15-16 h dnevno, što je tako ne znam ni sam.

@ nevenkagaragic

Žao mi je zbog tvoje situacije i tvog sina, ne ponovilo se nikom.
Post Reply