Sudjenje ce trajati par godina sigurno, al docekat ce djubre kaznu.Ženski Dr.Med wrote:Adnansu wrote:Ima toliko toga u optuznici da ce samo sudjenje trajati par godinaSorel wrote:Sudit ce mu se jos jos jos ! Jos se brani lik a pobio pola naroda a bjezi
Treba njemu sto prije presuditi i to maksimalnu kaznu... prije nego sto ode ko slobo.... i to me ne bi izennadilo
Radovan Karadžić u Haagu!
-
neretvanac
#876 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
-
high_volume
#877 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Da li će neko nadležan iz državnih institucija Bosne i Hercegovine reagirati kod Suda u Haagu na odbranu Radovana Karadžića i njegovo ispitivanje svjedoka, ali i u drugim prilikama kada dobije vrijeme da govori, u kojim ratnu Vladu BiH i Predsjedništvo RBiH naziva muslimanskim?
RBiH je tada bila mnogo sekularnija nego što je danas. Niti sastav Vlade niti Predsjedništva RBiH nije karakterizirao muslimanski sastav, i njegovo stalno insinuiranje na muslimansku vlast u BiH implicira na nešto sasvim drugo i odnosi smisao suđenja u pravac odbrane Evrope od islamizacije preko rata u BiH.
Još će mu se Evropa i zahvaliti!!!
Vrlo perfidan potez odbrane Karadžića, smišljen u najdubljim obavještajnim kancelarijama Beograda
RBiH je tada bila mnogo sekularnija nego što je danas. Niti sastav Vlade niti Predsjedništva RBiH nije karakterizirao muslimanski sastav, i njegovo stalno insinuiranje na muslimansku vlast u BiH implicira na nešto sasvim drugo i odnosi smisao suđenja u pravac odbrane Evrope od islamizacije preko rata u BiH.
Vrlo perfidan potez odbrane Karadžića, smišljen u najdubljim obavještajnim kancelarijama Beograda
- Jara
#878 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Gledah danas nešto malo...kao da ženski glas suflira Karađiću. Prvo pomislih možda je to glas prevoditeljke a onda spoznah da nije. Kao da ga podsjećaju šta treba reći. Ne primijetih to ranije. Je li to neko iz njegovog tima za odbranu?
-
stari grad Visegrad
#879 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Ja ne znam ko treba da reaguje, vjerovatno Silajdzic ili Komsic. Pa reagujte onda!!!high_volume wrote:Da li će neko nadležan iz državnih institucija Bosne i Hercegovine reagirati kod Suda u Haagu na odbranu Radovana Karadžića i njegovo ispitivanje svjedoka, ali i u drugim prilikama kada dobije vrijeme da govori, u kojim ratnu Vladu BiH i Predsjedništvo RBiH naziva muslimanskim?
I meni je pun ..... price o "muslimanima". Koje je to DISKRIMINACIJA I PODVALA.
Koga to ja nazivam krsicaninom u pisanju i razgovorima?
To je domena pokvarenosti i odvratnosti svih onih koji koriste vjeroispovjest za DISKRIMINACIJU ljudi, te na taj nacin PONISTAVANJA pripadnosti DRZAVI I NARODU. Musliman je siroki zemaljski pojam od muslimana u Americi do Bangladesa, te nazivati neke samo muslimanima je PODVALA. Nije postojalo nikakvo "muslimasko predjsednistvo" vec predsjednistvo Republike Bosne i Hercegovine. A u ratnom presjdnistvu su i dalje sjedili predstavnici svih naroda.
Ako ova drzva ne reaguje odrknut ce se drzavljanstva. Molim novinara koji ovo cita da obavjesti doticne odgovorne.
Treba nazvati novu TV1 i zamolit ih da protestuju u Haagskom sudu zbog ovih LAZI zlikovackog tima.
- minjonja
#880 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
potpuno se slazem sa high volume i stari grad visegrad. gledala sam sudjenje i kontam sto stalno govori "muslimanski"
zato i dodjoh na temu, da vidim ima li odgovora... s obzirom da znamo sta svijet i evropa misli o muslimanima, karadzic to iskoristava da bi oni pomislili da se on jadan samo protiv "teroristickih bradonja" borio. gadi mi se. ne zelim da ode u zatvor jer je njemu u zatvoru bolje nego meni kuci. besplatno ce zivjeti u nekom skandinavskom hotelu, imace bastu, imace kurs kuhanja, dzakuzi, internet... tako ce mi biti svejedno hoce li ga osuditi ili nece. ovo svakako nije pravo sudjenje. kad umre, tad slijedi pravo sudjenje.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#881 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Sve je to smišljeno i treba reagovati.
Ljut sam i na naše medije koji su prihvatili, recimo, ''Slučaj Dobrovoljačka'', ma jok, to je bio ''Slučaj kidnapovanja predsjednika Izetbegovića''.
Dalje, nervira me što su, i stranci, a i naši mediji prihvatili da se govori o Bosanskom ratu, kao da ga je Bosna i Hercegovina prouzrokovala. Radi se u stvari o ''ratu u Bosni'', odnosno agresiji na Bosnu i Hercegovinu.
Nervira me i to što su naši mediji prihvatili naziv Kosovo i Metohija, a službeni naziv je Kosvo ili Kosova,...Što Albance nazivaju Šiptarima bez obzira što mozda i oni sami sebe tako nazivaju na albanskom jeziku.
To je naziv za izmedju njih, a kod nas je naziv Albanac, ono što se kaže ''polite''-primjeren, bez trunke pežorative/pogrdnosti.¸
Naježim se kada neki strani ili domaći medij upotrebi nonsens frazu Muslimansko-hrvatska federacija.
Zašto ne onda, Muslimansko - katolička federacija ili,...
Ljut sam i na naše medije koji su prihvatili, recimo, ''Slučaj Dobrovoljačka'', ma jok, to je bio ''Slučaj kidnapovanja predsjednika Izetbegovića''.
Dalje, nervira me što su, i stranci, a i naši mediji prihvatili da se govori o Bosanskom ratu, kao da ga je Bosna i Hercegovina prouzrokovala. Radi se u stvari o ''ratu u Bosni'', odnosno agresiji na Bosnu i Hercegovinu.
Nervira me i to što su naši mediji prihvatili naziv Kosovo i Metohija, a službeni naziv je Kosvo ili Kosova,...Što Albance nazivaju Šiptarima bez obzira što mozda i oni sami sebe tako nazivaju na albanskom jeziku.
To je naziv za izmedju njih, a kod nas je naziv Albanac, ono što se kaže ''polite''-primjeren, bez trunke pežorative/pogrdnosti.¸
Naježim se kada neki strani ili domaći medij upotrebi nonsens frazu Muslimansko-hrvatska federacija.
Zašto ne onda, Muslimansko - katolička federacija ili,...
- karanana
#882 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
jos jednom da kritikujem i da kazem da je velika sramota da osim dvominutnih izvjestaja na dnevnicima nemamo uopste nikakvih emisija ni reportaza o sudjenju. prije je na ftv-u bila ona emisija proces i ona se pustala duboko iza ponoci i trajala svega nekih 15 minuta, ali i to je bilo nesto. a sad vise nista.
- Hemel
#883 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
imao si ovih dana na BHT1 kada je Dr. Nakas svjedocio, zatim cesto imas na BNTV (snimke od juce), RTRS-u i tako...karanana wrote:jos jednom da kritikujem i da kazem da je velika sramota da osim dvominutnih izvjestaja na dnevnicima nemamo uopste nikakvih emisija ni reportaza o sudjenju. prije je na ftv-u bila ona emisija proces i ona se pustala duboko iza ponoci i trajala svega nekih 15 minuta, ali i to je bilo nesto. a sad vise nista.
jeste da je to sve malo, trebalo bi se naci vrijeme na FTV da se bar prenosi ovo sudjenje...
ne kazem da je nemoguce ali je vrlo tesko pratiti sudjenja posto se zna desiti da se odvijaju paralelno u vise sudnica. e sada, neko daje prioritet sudjenju gotovini, neko prlicu a neko dabicu...
-
riko-ga
#884 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Danas sam malo gledao sudjenje i to onaj dio kad se vodila rasprava o pogodjenom tramvaju kod Muzeja.I sad nisam bas najbolje skontao ali mislim da je Karadzic pokusao dokazati da se tramvajske sine razdvajaju tek gore na M.Dvoru a ne kod Muzeja.Pa je pokusao donositi neke karte ovo ono i tad je nastala pauza pa nepogleda nastavak.
Dali je moguce da to on nezna ili sta je vec to.Dakle takva opste poznata cinjenica da pruga iz pravca Ilidze prema Bascarciji ide izmedju ulica sve do Muzeja a tu prelazi na drugu stranu on kako sam ja skontao pokusava opovrgnuti i reci da se to desava tek preko puta Crkve na M.Dvoru.
Jos sam par puta primjetio kad je od svjedoka trazio da obiljezi neka mjesta po gradu da je fulo bar 3-4 puta.Jednom je Zuc oznacio kao Hum jedom Vojnicko polje kao Alipasino polje.
Ili on nema blage veze o gradu (u sto sumnjam) ili je izgubio pamcenje ili.........??????
Dali je moguce da to on nezna ili sta je vec to.Dakle takva opste poznata cinjenica da pruga iz pravca Ilidze prema Bascarciji ide izmedju ulica sve do Muzeja a tu prelazi na drugu stranu on kako sam ja skontao pokusava opovrgnuti i reci da se to desava tek preko puta Crkve na M.Dvoru.
Jos sam par puta primjetio kad je od svjedoka trazio da obiljezi neka mjesta po gradu da je fulo bar 3-4 puta.Jednom je Zuc oznacio kao Hum jedom Vojnicko polje kao Alipasino polje.
Ili on nema blage veze o gradu (u sto sumnjam) ili je izgubio pamcenje ili.........??????
- Vares City
#885 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Podvalili mu TUDU mokracuriko-ga wrote:Danas sam malo gledao sudjenje i to onaj dio kad se vodila rasprava o pogodjenom tramvaju kod Muzeja.I sad nisam bas najbolje skontao ali mislim da je Karadzic pokusao dokazati da se tramvajske sine razdvajaju tek gore na M.Dvoru a ne kod Muzeja.Pa je pokusao donositi neke karte ovo ono i tad je nastala pauza pa nepogleda nastavak.
Zna smrad,..pokusava da napravi konfuziju kontajuci da ovi drugi ne poznaju Sarajevo a u stvari CILJ je dobijanje vremena kojeg on sve manje ima.
- muha_sa
#886 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
zar još neko-osim njegovih sljedbenika-prati ovu cirkusijadu

- karanana
#887 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
ja bih pratio ali nemam gdje. opet kritika sto se navecer ne prikaze neki skraceni sazetak dana u sudnici.
ni meni nije bilo jasno to za prugu. koliko sam shvatio, on tvrdi da je prije i za vrijeme rata ta pruga isla sredinom sve do marin dvora a da je tek 2004, koliko sam uspio cuti, napravljen prelaz pruge u krajnju desnu auto traku nize prema novom sarajevu, kod muzeja. ja koliko se sjecam skretanje na saobracajnicu je uvijek bilo gdje i sada.
ni meni nije bilo jasno to za prugu. koliko sam shvatio, on tvrdi da je prije i za vrijeme rata ta pruga isla sredinom sve do marin dvora a da je tek 2004, koliko sam uspio cuti, napravljen prelaz pruge u krajnju desnu auto traku nize prema novom sarajevu, kod muzeja. ja koliko se sjecam skretanje na saobracajnicu je uvijek bilo gdje i sada.
-
riko-ga
#888 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Ponovo lupeta psihijatar.Kaze da je linija u Ozrenskoj bila njihovi sa jedne a nasi sa druge strane ulice.Laz i to ogromna.Srbi su drzali obadvije strane ulice Ozrenska sve od Vraca pa do sastava ulice Ozrenske sa ulicom Miliklanskom.Odatle pa sve do kraj Ozrenske ulice obadvije strane je drzala ARBiH.Mozda jedno 100 metara je bilo onako kako psihijatar tvrdi da je sa jedne strane bila ARBiH a sa druge VRS-a.Takodje nije tacno da ulica Ozrenska ide "srtom " kako to on kaze.Veci dio ulice ide ispod srta i to okrenut ka gradu.
Ponovo mi nije jasno zasto od tuzitelja niko ne reaguje na ovo ili je po njima i ovo nevazno ili ni oni nisu upuceni u ovo.
Ponovo mi nije jasno zasto od tuzitelja niko ne reaguje na ovo ili je po njima i ovo nevazno ili ni oni nisu upuceni u ovo.
- karanana
#889 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
sinoc konstantno naziva kompleks fabrika iza televizije imenom vaso miskin crni. ja koliko znam one zgrade i hale su dio energoinvest dalekovodi i zice. koliko mi je poznato vaso miskin crni je bio u novom sarajevu gdje je sada interex i onaj jysk. mislim nije previse bitno kako se fabrika zvala ali ipak sud je sud i trebaju se i te stvari nazivati tacnim imenom.
doduse, ja sam sinoc zaspao i nisam odgledao do kraja ono na PTPC-u. svjedok je bio neki srpski inzinjer koji je radio na preuredbi avio bombi u bombe koje se lansiraju sa zemlje koje su valjda bile ispaljene na alipasino i na televiziju. da li je njegova poenta spominjanja fabrike "vaso miskin crni" bila da je to eventualno bio legitiman vojni cilj za te avio bombe jer se u V.M. Crnom proizvodila vojna oprema?
doduse, ja sam sinoc zaspao i nisam odgledao do kraja ono na PTPC-u. svjedok je bio neki srpski inzinjer koji je radio na preuredbi avio bombi u bombe koje se lansiraju sa zemlje koje su valjda bile ispaljene na alipasino i na televiziju. da li je njegova poenta spominjanja fabrike "vaso miskin crni" bila da je to eventualno bio legitiman vojni cilj za te avio bombe jer se u V.M. Crnom proizvodila vojna oprema?
-
SCUD
#891 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Pogledajte ko su finansijeri odbrane Karadzica a narod uzima njihove police po sarajevu
BRCKO GAS-KARADŽIĆ RADOVAN
Pomozimo Radovanu Karadzicu, lideru Bosanski Srba da dokaze svoju nevinost pred Haskim sudom.Kupovinom police osiguranja BRCKO GAS ucestvujete u akciji prikupljanja clanova, funova te isticete zalaganje Radovana Karadzica da sacuva Srpsko ime i ne dozvoli celnim vodicima SDA BiH da uniste Srpske korjene koji su stoljećima u Bosni.
Tip privatnosti:
Sav sadržaj je javan.
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 4895612330
BRCKO GAS-KARADŽIĆ RADOVAN
Pomozimo Radovanu Karadzicu, lideru Bosanski Srba da dokaze svoju nevinost pred Haskim sudom.Kupovinom police osiguranja BRCKO GAS ucestvujete u akciji prikupljanja clanova, funova te isticete zalaganje Radovana Karadzica da sacuva Srpsko ime i ne dozvoli celnim vodicima SDA BiH da uniste Srpske korjene koji su stoljećima u Bosni.
Tip privatnosti:
Sav sadržaj je javan.
http://www.facebook.com/profile.php?id= ... 4895612330
- spreca
#892 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Ja cu Dabicu pomoci ako ikako mogodnem spremicu mu materijala za urinoterapiju koliko budem mogao
stalno flasiram pa ako mu ko podje u posjetu da mu posaljem
- panonije85
#893 anatomija zla
zanimljiva je bila emisija koju je emitirala ftv u vrijeme kad je karadžić uhićen. bilo je više svjedoka, govrnika, njegovih nekadašnjih suradnika itd., ali mi je u pamćenju osto jedan sarajevski psihijatar, ne mogu mu se sjetit imena (sijeda brada, mislim onako bez brkova), njegov biši kolega. on je karadžića pokušo malo dublje analizirat. reko je otprilike da je karadžić kao seljačko dijete s "kamenjara", od svog prvod dolaska u sarajevo zamrzio taj grad. dakle naglasio je neki dublji, privatni kompleks, neku vrstu kompleksa manje vrijednosti i posljedični zazor od "urbanog" koji je s vremenom poprimio patološki oblik. znači nije u prvi plan stavio nacionalne strasti, tj. objasnio je kako u njihovoj pozadini uvijek stoji neki fenomen koji subjekt doživljava kao traumu. nevjerovatno je kako se naoko bizarne stvari mogu pretvorit u katastrofu. povijest je prepuna takih slučajeva. zato svaki nacionalizam valja sasjeć u korijenu.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#894 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
sve je jasno samo ipak sa malom ispravkom,životinje su božja bića dok ovakvi smradovi.....05.10.2010.
GENERAL MAJKL ROUZ (MICHAEL ROSE): SARAJEVO SAM 1994. ZATEKAO U SREDNJOVJEKOVNOM STANJU
"Gađjanje iz snajpera bila je politika srpske strane, smišljena na zastrašivanje civilnog stanovništva", izjavio je svjedok
onasa 05/10/2010.
size=150] Karadžić: I mi ćemo se ponašati kao životinje
[/size]
Bivši komandant Unprofora Majkl Rouz (Michael Rose) posvjedočio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da je on imao "apsolutnu kontrolu" nad Vojskom Republike Srpske, koja je 1994. napadala Sarajevo i da mu je u jednom susretu priznao da je granatiranje grada "besmisleno".
Britanski general izjavio je da je usljed djelovanja snajpera VRS u gradu vladala "klima straha" do avgusta 1994., kada su "zaraćene strane potpisale antisnajperski sporazum".
"Gađjanje iz snajpera bila je politika srpske strane, smišljena na zastrašivanje civilnog stanovništva", izjavio je svjedok, napominjući da su se na meti snajpera našli i stanovnici Grbavice, koja je bila pod srpskom kontrolom.
Tadašnji predsjednik Republike Srpske optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva sistematskim artiljerijskim i snajperskim napadima na civilne četvrti 1992-95.
Rouz je, kao svjedok optužbe, rekao da je po dolasku u Sarajevo u januaru 1994. zatekao grad "u gotovo srednjovjekovnom stanju - bez svjetla, struje i vode".
Rečeno mu je da civili ginu od granata ispaljenih sa srpskih položaja, u šta se ubrzo i sam uvijerio.
Pri prvom susretu, 30. januara 1994, Karadžić mu je rekao da je granatiranje Sarajeva "besmisleno" i da "mora biti zaustavljeno", naznačio je general Rouz.
Čvrsta kontrola političkog vođstva nad vojskom RS, prema riječima svjedoka, bila je potvrđena kada je - poslije prvog napada na sarajevsku pijacu Markale, u kojem je početkom februara 1994. poginulo više od 60 civila - postignut sporazum o primirju, koji je podrazumijevao povlačenje srpske teške artiljerije iz kruga od 20 kilometara oko grada.
"Između linije fronta i političkog vođstva postojala je izuzetna usklađenost... Odluka donijeta na vrhu smjesta bi se odrazila na terenu", naglasio je tadašnji zapovjednik snaga UN.
Tužiteljica Karolin Edžerton (Caroline Edgerton) uvela je u spis više naređenja Karadžića i oficira VRS o poštovanju primirja, zahvaljujući kojim je, kako je kazao Rouz, odigrana i fudbalska utakmica između pripadnika UN i tima Sarajeva kojoj su u martu 1994. prisustvovale hiljade građana.
Rouz je kazao da se život u Sarajevu skoro normalizovao i "značajno poboljšao" u proljeće i ljeto 1994, pošto su obje strane, uz malo "varanja" i prikrivanja teškog oruđa, primijenile i poštovale taj sporazum, a isporuke namirnica, struje i vode postale redovne.
"To je trajalo do septembra kada je Armija RBiH počela ofanzivu, a Srbi su uzvratili zaustavljanjem humanitarnih konvoja", rekao je svjedok, napominjući da se situacija zatim pogoršavala do kraja godine.
Zatvaranje koridora za dostavu namirnica koji je vodio preko Igmana i sarajevskog aerodroma, Rouz je pripisao i uvjerenju srpskog rukovodstva da stanovništvo Sarajeva počinje da živi bolje od srpskih civila koji su bili pod sankcijama.
On je ocijenio da je vodstvo bosanskih Srba, koje je kontrolisalo 70 odsto teritorije BiH, nastojalo da "primora Bošnjake i Hrvate da prihvate mir pod srpskim uslovima" i da je, kao politički pritisak, koristilo obruč oko Sarajeva i enklava u istočnoj Bosni, Srebrenice, Žepe i Goražda, blokirajući međunarodne humanitarne isporuke.
Rouz je posvjedočio da mu je Karadžić u septembru 1994. rekao: "Ako međunarodna zajednica nas tretira kao životinje, onda ćemo se mi i ponašati kao životinje".
Prema Rouzovim riječima, srpski lideri su "očajnički željeli mir" poslije marta 1994. i "bošnjačko-hrvatskog" sporazuma o saradnji, kojim se vojna ravnoteža na terenu okrenula protiv VRS, koja je bila pod sankcijama i razvučena na širokoj liniji fronta.
Vođstvo RS je stoga bilo spremno da se odrekne viška teritorija, ali većinom neupotrebljivih.
"NATO, a naročito SAD, podržavali su Bošnjake u odbijanju da potpišu mir u takvoj situaciji", podvukao je svjedok.
General Rouz izjavio je i da su bosanski Srbi u aprilu 1994. uzeli pripadnike Unprofora i drugih međunarodnih organizacija za taoce,
nakon što je NATO napadima avijacije pokušao da zaustavi ofanzivu VRS na Goražde.
"Uzimanje talaca postalo je redovna reakcija VRS na bilo kakvu upotrebu sile snaga UN", kazao je Rouz, koji nastavlja svjedočenje.
Karadžić je optužen i za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bh. opština, etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.
- Jara
#895 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
spreca wrote:Ja cu Dabicu pomoci ako ikako mogodnem spremicu mu materijala za urinoterapiju koliko budem mogaostalno flasiram pa ako mu ko podje u posjetu da mu posaljem
- zemomak
#896 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
mislim da je ovo vrlo vazno, jedine legalne oruzane snage u bosni su bile jedinice armije BIX...
HAG/GEN. MICHAEL ROSE SVJEDOK: 'Nama je čak bilo zabranjeno da koristimo te dvije riječi - Republika Srpska'
Petak | 08.10.2010.
Bivši komandant Unprofora Michael Rose izjavio je danas na suđenju Karadžiću da u proljeće 1994. nije bio zabrinut za bezbjednost svojih vojnika koje su kao taoce uzeli bosanski Srbi, pošto je NATO bombardovao njihove položaje kod Goražda.
Tadašnji predsjednik Republike Srpske optužen je, osim za genocid nad nesrbima, i za uzimanje međunarodnih talaca u BiH 1994-95.
Britanski general Rouz potvrdio je da je uzimanje talaca shvatio više kao "simboličan, nego zlonamjeran" čin snaga bosanskih Srba, ali je naglasio da se "to nije smjelo desiti".
"Znao sam da Srbi imaju interes da Unprofor ostane u BiH, zato što je hranio i 600.000 njihovih građana, ali su morali nešto da učine pošto ih je NATO bombardovao...Zadržali su vojnike UN, ali su ih na kraju puštali, a da nisu naškodili ni njima ni opremi", rekao je Rouz.
Na Karadžićevu tvrdnju da Armija RBiH nije demilitarizovala zone pod zaštitom UN u istočnoj Bosni, svjedok je uzvratio da rezolucijama UN demilitarizacija tih zona nije ni bila predviđena.
Rouz je posvjedočio i da je Unprofor tretirao ARBiH kao "državne snage", zato što su UN bile priznale BiH kao nezavisnu državu, a da "VRS nije uživala taj status".
"Status državnih snaga bio je različit od vašeg, zato što su UN priznale BiH. Zato je ARBiH imala pravo da drži svoje snage na sopstvenoj teritoriji, bilo to u enklavama ili drugdje...Za mir bi bilo bolje da su demilitarizovali zone, ali nisu...Nama je čak bilo zabranjeno da koristimo te dvije riječi - Republika Srpska", kazao je tadašnji zapovjednik mirovnih snaga UN.
Karadžić je uzvratio riječima: "Pa, i mi smo bili ta Bosna - imali smo većinu vlasti i 60 odsto teritorija...Nismo smjeli biti smatrani pobunjenicima...Znači, muslimanska vlast je bila legitimna, a Srbi su bili nelegitimni, i to je bio izvor svih naših nesporazuma s vama".
General Rouz je odgovorio sa: "Moglo je biti tako".
Svjedok je rekao i da su "predsjednik BiH Alija Izetbegović i premijer Haris Silajdžić bili ljuti zato što Unprofor nije naručivao NATO bombardovanja koliko su oni smatrali primjerenim".
"Oni su očekivali da će NATO donijeti vojni poraz Srba bombardujući ih, a snage UN na to nisu pristajale", kazao je Rouz.
Karadžić je ponovio tvrdnje da su "niži nivoi" Unprofora pomagali ARBiH doturanjem oružja, goriva i vojne opreme, što je Rouz oštro odbacivao kao netačno.
Ispitujući svjedoka o krizi oko Bihaća, s jeseni 1994, Karadžić je tvrdio da je Peti korpus ARBiH iz te zaštićene zone napao VRS, a da je general Rouz zaprijetio srpskoj vojsci da će biti ponovo bombardovana, kada je ona uzvratila na napad.
Rouz je na to rekao da je "u mnogo prilika" protestvovao kod predsjednika Izetbegovića zbog napada ARBiH iz zaštićenih zona.
"Znači, Muslimani su znali šta će se dogoditi ako nas napadnu - da ćete njih upozoriti oštrim riječima, a nas oštrim bombama", sugerisao je Karadžić.
"Možete tako reći", uzvratio je Rouz.
Karadžić, prema odluci pretresnog vijeća, večeras mora okončati unakrsno ispitivanje generala Rouza.Onasa/a.k.
HAG/GEN. MICHAEL ROSE SVJEDOK: 'Nama je čak bilo zabranjeno da koristimo te dvije riječi - Republika Srpska'
Petak | 08.10.2010.
Bivši komandant Unprofora Michael Rose izjavio je danas na suđenju Karadžiću da u proljeće 1994. nije bio zabrinut za bezbjednost svojih vojnika koje su kao taoce uzeli bosanski Srbi, pošto je NATO bombardovao njihove položaje kod Goražda.
Tadašnji predsjednik Republike Srpske optužen je, osim za genocid nad nesrbima, i za uzimanje međunarodnih talaca u BiH 1994-95.
Britanski general Rouz potvrdio je da je uzimanje talaca shvatio više kao "simboličan, nego zlonamjeran" čin snaga bosanskih Srba, ali je naglasio da se "to nije smjelo desiti".
"Znao sam da Srbi imaju interes da Unprofor ostane u BiH, zato što je hranio i 600.000 njihovih građana, ali su morali nešto da učine pošto ih je NATO bombardovao...Zadržali su vojnike UN, ali su ih na kraju puštali, a da nisu naškodili ni njima ni opremi", rekao je Rouz.
Na Karadžićevu tvrdnju da Armija RBiH nije demilitarizovala zone pod zaštitom UN u istočnoj Bosni, svjedok je uzvratio da rezolucijama UN demilitarizacija tih zona nije ni bila predviđena.
Rouz je posvjedočio i da je Unprofor tretirao ARBiH kao "državne snage", zato što su UN bile priznale BiH kao nezavisnu državu, a da "VRS nije uživala taj status".
"Status državnih snaga bio je različit od vašeg, zato što su UN priznale BiH. Zato je ARBiH imala pravo da drži svoje snage na sopstvenoj teritoriji, bilo to u enklavama ili drugdje...Za mir bi bilo bolje da su demilitarizovali zone, ali nisu...Nama je čak bilo zabranjeno da koristimo te dvije riječi - Republika Srpska", kazao je tadašnji zapovjednik mirovnih snaga UN.
Karadžić je uzvratio riječima: "Pa, i mi smo bili ta Bosna - imali smo većinu vlasti i 60 odsto teritorija...Nismo smjeli biti smatrani pobunjenicima...Znači, muslimanska vlast je bila legitimna, a Srbi su bili nelegitimni, i to je bio izvor svih naših nesporazuma s vama".
General Rouz je odgovorio sa: "Moglo je biti tako".
Svjedok je rekao i da su "predsjednik BiH Alija Izetbegović i premijer Haris Silajdžić bili ljuti zato što Unprofor nije naručivao NATO bombardovanja koliko su oni smatrali primjerenim".
"Oni su očekivali da će NATO donijeti vojni poraz Srba bombardujući ih, a snage UN na to nisu pristajale", kazao je Rouz.
Karadžić je ponovio tvrdnje da su "niži nivoi" Unprofora pomagali ARBiH doturanjem oružja, goriva i vojne opreme, što je Rouz oštro odbacivao kao netačno.
Ispitujući svjedoka o krizi oko Bihaća, s jeseni 1994, Karadžić je tvrdio da je Peti korpus ARBiH iz te zaštićene zone napao VRS, a da je general Rouz zaprijetio srpskoj vojsci da će biti ponovo bombardovana, kada je ona uzvratila na napad.
Rouz je na to rekao da je "u mnogo prilika" protestvovao kod predsjednika Izetbegovića zbog napada ARBiH iz zaštićenih zona.
"Znači, Muslimani su znali šta će se dogoditi ako nas napadnu - da ćete njih upozoriti oštrim riječima, a nas oštrim bombama", sugerisao je Karadžić.
"Možete tako reći", uzvratio je Rouz.
Karadžić, prema odluci pretresnog vijeća, večeras mora okončati unakrsno ispitivanje generala Rouza.Onasa/a.k.
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#897 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
high_volume wrote:Da li će neko nadležan iz državnih institucija Bosne i Hercegovine reagirati kod Suda u Haagu na odbranu Radovana Karadžića i njegovo ispitivanje svjedoka, ali i u drugim prilikama kada dobije vrijeme da govori, u kojim ratnu Vladu BiH i Predsjedništvo RBiH naziva muslimanskim?
Juče je jedan svjedok opomenuo i ispravio R.K. kada je ovaj Armiju RBiH nazvao ''muslimanima'' objašnjavajući da se radilo o ARBiH koja je u svom sastavu imala, i Hrvata, i Srba.
Da se hoće neko naći da zaprijeti predsjedavajućem sudiji da neće odgovoriti na pitanje OPTUŽENOG RATNOG ZLOČINCA, R.K. ukoliko sadrži ovakve ponizavajuće nazive za Armiju RBiH i čitav jedan narod (Narod svodi na vjersku grupu). Taj neko bi trebao oslovljavati R.K. umjesto ''gospodin Karadžić'' sa OPTUŽENI RATNI ZLOČINAC.
- Comrad
#898 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
Evo Karadzicu hladno u sudnici.
Nekoliko puta isto ko da spava covjek i sudija ga za to isto pito, rece Dabic da je to zbog gripe, da ga on nije gdje zalomio sinoc sa seseljom.
Inace, odbrana mu je nikakva
Nekoliko puta isto ko da spava covjek i sudija ga za to isto pito, rece Dabic da je to zbog gripe, da ga on nije gdje zalomio sinoc sa seseljom.
Inace, odbrana mu je nikakva
- minjonja
#899 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
i ja sam to vidjela i svaka cast svjedoku sto ga je ispravio.PipiDugaDevetka wrote:high_volume wrote:Da li će neko nadležan iz državnih institucija Bosne i Hercegovine reagirati kod Suda u Haagu na odbranu Radovana Karadžića i njegovo ispitivanje svjedoka, ali i u drugim prilikama kada dobije vrijeme da govori, u kojim ratnu Vladu BiH i Predsjedništvo RBiH naziva muslimanskim?
Juče je jedan svjedok opomenuo i ispravio R.K. kada je ovaj Armiju RBiH nazvao ''muslimanima'' objašnjavajući da se radilo o ARBiH koja je u svom sastavu imala, i Hrvata, i Srba.
Da se hoće neko naći da zaprijeti predsjedavajućem sudiji da neće odgovoriti na pitanje OPTUŽENOG RATNOG ZLOČINCA, R.K. ukoliko sadrži ovakve ponizavajuće nazive za Armiju RBiH i čitav jedan narod (Narod svodi na vjersku grupu). Taj neko bi trebao oslovljavati R.K. umjesto ''gospodin Karadžić'' sa OPTUŽENI RATNI ZLOČINAC.
- poznanik
#900 Re: Radovan Karadžić u Haagu!
David Fraser, koji je od aprila 1994. do maja 1995. godine bio pomoćnik komandanta UNPROFOR-a u Sarajevu, tvrdi da je čuo priče o snimku "kako muslimani pucaju po svom narodu“, ali ga nije vidio, te da je UNPROFOR vršio uviđaj nakon granatiranja centra Sarajeva, za koje su bile odgovorne "muslimanske snage".
- Tada je najprije bio napad na civilne položaje sa srpske strane, a onda su napad izvršile i muslimanske snage. (...) Čini mi se da je namjera bila da se izazove veći broj žrtava i da se za to okrive Srbi, rekao Fraser.
http:// d e p o. ba /front/cuo-sam-price-o-snimku-kako-muslimani-pucaju-po-svom-narodu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nikad prije nisam čuo za ovog Frasera. Ko je on, o čemu on priča na svjedočenju
- Tada je najprije bio napad na civilne položaje sa srpske strane, a onda su napad izvršile i muslimanske snage. (...) Čini mi se da je namjera bila da se izazove veći broj žrtava i da se za to okrive Srbi, rekao Fraser.
http:// d e p o. ba /front/cuo-sam-price-o-snimku-kako-muslimani-pucaju-po-svom-narodu
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nikad prije nisam čuo za ovog Frasera. Ko je on, o čemu on priča na svjedočenju