Obama i SAD (2008-2016)
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
eto dragi moji, vidite, šta sam vam reko
- jeza u ledja
Pa tako reci jebo ga ti.hik-meta wrote:evo vec jedanaestu godinu zivim na americkom jugukarabaja-x wrote:hikmeta i hantraga hajde ba recite otvoreno da ne volite crnje, nemojte više toga okolo okolo vrtilo se kolo ko oko sokolovo
- jeza u ledja
Hantraga wrote:MA lako je brotheru pobjediti Hilari u mnogim bjelackim drzavama...Pitanje je hoce li pobjediti McCaina u tim istim drzavama...
Ja stvarno nemam nista protiv Obame, cak bi super bilo da on bude predsjednik, samo se bojim da kad dodje izbor za predjsednika, sve one bjelcuge ce opet glasati za McCaina, ili uopste nece glasati, sto ce pomoci McCainu...
Ma koliko se kult o Obami sirio, kad dodje dan izbora, opet ce presuditi ta standarna vecina koja uvjek glasa...A to su penzioneri i ljudi sa ruralnih djelova zemlje...
I imajte na umu da se u predjednickim izborima pobjednik uzima sve bobe od te drzave...
Dakle ako izgubis 51:49, gubis tu drzavu...
Mislim da su Obamine sanse jako male u tom obracunu sa starim bjelackim dedom, koji ce sigurno skupiti 51% u vecini americkih drzava...
Poenta u dobijanju izbora u svakoj zemlji (isto tako u BiH) je izlaznost, izlaznost, izlaznost!!
Dakle cijeli smisao pobjedjivanja na izborima je mobilizacija dovoljnog broja do tada nezainteresovanih ljudi, a ne privoljavanje onih anamo da glasaju za tebe.
-
hik-meta
dzaba ti je to sve. njega ce ukloniti sa scene, dal' neki gavrilo, dal' engine failure aviona ili nesto trece, i to samo zbog boje koze i onog husein u imenu. nije ovo drustvo zrelo za ovako korjenite promjene.jeza u ledja wrote:Hantraga wrote:MA lako je brotheru pobjediti Hilari u mnogim bjelackim drzavama...Pitanje je hoce li pobjediti McCaina u tim istim drzavama...
Ja stvarno nemam nista protiv Obame, cak bi super bilo da on bude predsjednik, samo se bojim da kad dodje izbor za predjsednika, sve one bjelcuge ce opet glasati za McCaina, ili uopste nece glasati, sto ce pomoci McCainu...
Ma koliko se kult o Obami sirio, kad dodje dan izbora, opet ce presuditi ta standarna vecina koja uvjek glasa...A to su penzioneri i ljudi sa ruralnih djelova zemlje...
I imajte na umu da se u predjednickim izborima pobjednik uzima sve bobe od te drzave...
Dakle ako izgubis 51:49, gubis tu drzavu...
Mislim da su Obamine sanse jako male u tom obracunu sa starim bjelackim dedom, koji ce sigurno skupiti 51% u vecini americkih drzava...
Poenta u dobijanju izbora u svakoj zemlji (isto tako u BiH) je izlaznost, izlaznost, izlaznost!!Pola glasaca u USA ne izlazi na izbore, od toga veliki je procenat mladih ljudi. Zvrcka dobijanja izbora je mobilisanje takvih ljudi, koji inace ne glasaju. Tako je Bush dobio izbore dva puta, jer su iza njega stajali hardcore sou¹al konzrvativs koji su masovno izasli na izbore 2000 i 2004. Kako Obama dobija sada na prajmariz je da mladi lete da glasaju i uglavnom pobjedjuje tamo gdje tradicionalno Demokrate slabo igraju.
Dakle cijeli smisao pobjedjivanja na izborima je mobilizacija dovoljnog broja do tada nezainteresovanih ljudi, a ne privoljavanje onih anamo da glasaju za tebe.
- jeza u ledja
e pa sad, doce marsovci pa ga kidnapovat 
-
walkabout
Ne mislim da ce da bude "gavrilo", "pad aviona" itd...tako se radilo 60-tih, 70-ih u US (danas se tako vise radi u ostatku svijeta). Danas su stvari suptilnije...Zna se "omjer" snaga i ko koga pobjedjuje...te stoga nece biti potrebna "akcija"...hik-meta wrote:
dzaba ti je to sve. njega ce ukloniti sa scene, dal' neki gavrilo, dal' engine failure aviona ili nesto trece, i to samo zbog boje koze i onog husein u imenu. nije ovo drustvo zrelo za ovako korjenite promjene.
Konzervativnost i progresivnost u US su stvarno cuda...
- karabaja-x
- Location: mangala mangala (ako ste a big fish in a small pond, morate adoptirat a low key profile)
i zbog toga ne treba glasat za obamu već za hilarijuhik-meta wrote: dzaba ti je to sve. njega ce ukloniti sa scene, dal' neki gavrilo, dal' engine failure aviona ili nesto trece, i to samo zbog boje koze i onog husein u imenu. nije ovo drustvo zrelo za ovako korjenite promjene.
- Hantraga
A ti karabaja priznaj da si sovinista, jel nembi mogo podnjet da ti je zena komadant...karabaja-x wrote:hikmeta i hantraga hajde ba recite otvoreno da ne volite crnje, nemojte više toga okolo okolo vrtilo se kolo ko oko sokolovo
Kao sto rekoh i prije, nek vala izaberu najboljeg kandidata, sam da se republikanac skine sa fotelje...Briga me jel, crn, bjel, zensko ili musko...
Ja razumijem euforiju promjena, isto ko kad se raja na ovom Websitu napali na Komsica, ali u realnosti stvari izgledaju puno drugacije...
Ja zivim na Midwestu, i gledam oko sebe...Pola ih nemere zamisliti da zena bude predsjednik, a ona polovina nemoze da zamisli da crnac bude predsjednik...
Sto potvrdjuje posljednja anketa u drzavi Missouri, da nebitno ko ide protiv McCaina, hilari ili Obama, McCain dobija Missouri...
A inace je Missouri jedna od onih drzava na kojoj se moze prelomiti, tam ili vam...Znaci nije tradicionalno crvena drzava...
pricajte vi kolko hocete, ali kad Zeljo ili Sarajevo udje u Ligu Sampiona, tad ce mozda i crnac biti predjsednik USA...
- pitt
ne znam vala.....kod nas u urbanim podrucjima (:D:D:D:D) niko ne zamjera hilary sto je zena.....vec sto je akrep i prelivoda. A bogami niti ko obamu mrzi radi boje koze. Obicno ljudi imaju druge razloge sto su za ili protiv nekog od kandidata.
- jeza u ledja
Zasto je onda u Missouriju na prajmariz za Dems glasalo 800k+, a za Reps manje od 600k?Hantraga wrote:A ti karabaja priznaj da si sovinista, jel nembi mogo podnjet da ti je zena komadant...karabaja-x wrote:hikmeta i hantraga hajde ba recite otvoreno da ne volite crnje, nemojte više toga okolo okolo vrtilo se kolo ko oko sokolovo![]()
Kao sto rekoh i prije, nek vala izaberu najboljeg kandidata, sam da se republikanac skine sa fotelje...Briga me jel, crn, bjel, zensko ili musko...
Ja razumijem euforiju promjena, isto ko kad se raja na ovom Websitu napali na Komsica, ali u realnosti stvari izgledaju puno drugacije...
Ja zivim na Midwestu, i gledam oko sebe...Pola ih nemere zamisliti da zena bude predsjednik, a ona polovina nemoze da zamisli da crnac bude predsjednik...
Sto potvrdjuje posljednja anketa u drzavi Missouri, da nebitno ko ide protiv McCaina, hilari ili Obama, McCain dobija Missouri...
A inace je Missouri jedna od onih drzava na kojoj se moze prelomiti, tam ili vam...Znaci nije tradicionalno crvena drzava...
pricajte vi kolko hocete, ali kad Zeljo ili Sarajevo udje u Ligu Sampiona, tad ce mozda i crnac biti predjsednik USA...
(Oba su bila open primaries, oba su bila u isto vrijeme i oba su bila kad su Romney i Huckabee jos bili aktuelni)
- pitt
prajsles
:D:D Republikanci mi poslase ovo 
TERRORIST ACTIVITY HAS CAUSED THE DEMOCRATS TO TAKE MEASURES IN ORDER TO PROTECT THEIR FAIR-HAIRED CANDIDATE FOR THE PRESIDENCY. FOR SECURITY REASONS, THEY HAVE SUGGESTED THAT HILLARY HAVE A MUSLIM NAME.
SO, FROM NOW ON, PLEASE REFER TO HER BY HER NEW MUSLIM NAME:
SELDOM BIN LAYED

Monica je naravno OFTEN BIN LICKED

TERRORIST ACTIVITY HAS CAUSED THE DEMOCRATS TO TAKE MEASURES IN ORDER TO PROTECT THEIR FAIR-HAIRED CANDIDATE FOR THE PRESIDENCY. FOR SECURITY REASONS, THEY HAVE SUGGESTED THAT HILLARY HAVE A MUSLIM NAME.
SO, FROM NOW ON, PLEASE REFER TO HER BY HER NEW MUSLIM NAME:
SELDOM BIN LAYED

Monica je naravno OFTEN BIN LICKED
- repeater
p.s. jezu, odlicno argumentirasHow Obama Does That Thing He Does
A professor of rhetoric cracks the candidate's code.
http://www.slate.com/id/2184480/
- jeza u ledja
Idemo dalje, sljedeci utorak su prajmariz u Wisconsinu i na Hawaiima. Po zadnjim anketama Obama ima malu prednost od nekih 5% u WI, koji nosi 74 bobe. Na Havajima koji daju 20 boba uzima sigurno Obama, vjerovatno u omjeru 2:1.
Ali nakon toga dolazi novi 'Super Tuesday'. U Ohiju (141 boba) i dalje u svim anketama dere Clintonova sa po 15-20% razlike. Kako stvari stoje Obami su vrlo male sanse da tu pobjedi, ali eto mozda smanji na single digits. E sad Texas (193 bobe) je kljucan (evo ovo dvoje dolazi u moje selo sljedece sedmice
). Ja stvarno ne znam kako Hillary misli pobjediti jer fakat ne znam maltene nikoga ko je gotivi. Eto jedino da bas dobro 'odigra' kod Latinosa, ali texaski muskarci ce tesko glasati za nju, a boga mi i zene. Razne ankete daju prednost Clintonovoj izmedju 5 i 10%. Ocigledan je trend pada njene popularnosti u Tx i ako se tako nastavi mozda se na kraju bobe podjele fifty-fifty. Clinton su prijeko potrebne bobe iz Tx i mislim da joj cak i mala pobjeda od manje od 10% razlike u Tx (i sa pobjedom u OH) nece biti dovoljna da stigne Obamu. Jednostavno, ona mora ubjedljivo pobjediti obje drzave da bi ostala u igri. Daleko je jos do Pennsylvanije. Pored TX i OH, tog 4. marta se odrzavaju prajmariz u Rhode Island (21 boba) i Vermontu (15 boba). Ne postoje neke vjerodostojne ankete, ali obje drzave can go either way. Ako je RI ista slican susjednom Connecticutu dobice ga Obama, ali ko zna. Vermont mi je nekako izrazito liberalan pa mislim da tamo on ima vise sansi.
Uglavnom, po CNNu Obama trenutno ima 1,262 bobe, a Clintonova ima 1,213. Ovo je skor ukljucujuci i superdelegate, bez njih Obama ima 1,102, a Clintonova 978 (znaci razlika 124). S tim sto iz Marylanda i Washingtona, obje drzave u kojima je Obama ubjedljivo pobjedio fali jos pola bodova. Tako da je realna razlika vjerovatno veca od 150 izabranih delegata. U superdelegatima po CNNovoj anketi Clinton ima 235 boba, a Obama 160.
Borba titana se nastavlja.
PS: @ repeater hvala.
Ali nakon toga dolazi novi 'Super Tuesday'. U Ohiju (141 boba) i dalje u svim anketama dere Clintonova sa po 15-20% razlike. Kako stvari stoje Obami su vrlo male sanse da tu pobjedi, ali eto mozda smanji na single digits. E sad Texas (193 bobe) je kljucan (evo ovo dvoje dolazi u moje selo sljedece sedmice
Uglavnom, po CNNu Obama trenutno ima 1,262 bobe, a Clintonova ima 1,213. Ovo je skor ukljucujuci i superdelegate, bez njih Obama ima 1,102, a Clintonova 978 (znaci razlika 124). S tim sto iz Marylanda i Washingtona, obje drzave u kojima je Obama ubjedljivo pobjedio fali jos pola bodova. Tako da je realna razlika vjerovatno veca od 150 izabranih delegata. U superdelegatima po CNNovoj anketi Clinton ima 235 boba, a Obama 160.
Borba titana se nastavlja.
PS: @ repeater hvala.
- repeater
jeza u ledja wrote: U Ohiju (141 boba) i dalje u svim anketama dere Clintonova sa po 15-20% razlike. Kako stvari stoje Obami su vrlo male sanse da tu pobjedi, ali eto mozda smanji na single digits
- jeza u ledja
Ohio, Pennsylvania, Michigan, Indiana, to je sve mescini najjaca Clinton teritorija. Ona dobija podrsku od low-skilled blue collar glasaca, tradicionalno povezanih sa kojekakvim sindikatima vezanim za industriju. Ovi gore ostaju bez posla i lagano propadaju, vjerovatno im je hljeb i ekonomija prva na pameti, a ne neke tamo inspirisane price i dizanje morala kakvo radi Obama.repeater wrote:jeza u ledja wrote: U Ohiju (141 boba) i dalje u svim anketama dere Clintonova sa po 15-20% razlike. Kako stvari stoje Obami su vrlo male sanse da tu pobjedi, ali eto mozda smanji na single digitsfakat? ja svo vrijeme kontam da je ohio obamina territory kontam: columbus, cleveland, toledo, (studenti, crnci, blue collar, i ostale dzidze) .. pa ako fuli ohio, cemu se onda nada u pensilvaniji ??
Ne znam, mozda pitt moze reci nesto vise o tome, on je o'zgor'.
(Inace, usudio bih se reci da ta podjela Clinton - blue collar, Obama - white collar vazi i za nas Bosance, naravno sa izuzecima.)
- pitt
ma hilary se uvlaci blue collar raji......laze im uocirepeater wrote:jeza u ledja wrote: U Ohiju (141 boba) i dalje u svim anketama dere Clintonova sa po 15-20% razlike. Kako stvari stoje Obami su vrlo male sanse da tu pobjedi, ali eto mozda smanji na single digitsfakat? ja svo vrijeme kontam da je ohio obamina territory kontam: columbus, cleveland, toledo, (studenti, crnci, blue collar, i ostale dzidze) .. pa ako fuli ohio, cemu se onda nada u pensilvaniji ??
A PA nosi ja mislim oko 187 delegata.....+ nekih 25 alternativnih.
-
palermo
Nisam siguran da sam dobro razumio pa za to i pitam, jel to otprilike znači nešto kao ruralci (da ne kažem što god drugo) protiv naprednjaka (liberala, slobodoumnih i slično)........jeza u ledja wrote:Ohio, Pennsylvania, Michigan, Indiana, to je sve mescini najjaca Clinton teritorija. Ona dobija podrsku od low-skilled blue collar glasaca, tradicionalno povezanih sa kojekakvim sindikatima vezanim za industriju. Ovi gore ostaju bez posla i lagano propadaju, vjerovatno im je hljeb i ekonomija prva na pameti, a ne neke tamo inspirisane price i dizanje morala kakvo radi Obama.repeater wrote:jeza u ledja wrote: U Ohiju (141 boba) i dalje u svim anketama dere Clintonova sa po 15-20% razlike. Kako stvari stoje Obami su vrlo male sanse da tu pobjedi, ali eto mozda smanji na single digitsfakat? ja svo vrijeme kontam da je ohio obamina territory kontam: columbus, cleveland, toledo, (studenti, crnci, blue collar, i ostale dzidze) .. pa ako fuli ohio, cemu se onda nada u pensilvaniji ??
Ne znam, mozda pitt moze reci nesto vise o tome, on je o'zgor'.![]()
(Inace, usudio bih se reci da ta podjela Clinton - blue collar, Obama - white collar vazi i za nas Bosance, naravno sa izuzecima.)
- pitt
ma nije to podjela ba....vise je ko cilja koju grupu demokrata. Obamina poruka je vise za siroke mase.....ali se obrazovaniji i uspjesniji vise prepoznaju u tome.....dok hilary cilja na radnicku klasu specificno. naravno ovo ne znaci da se radnicka klasa ne moze prepoznati kod obame a ni napredniji (ovo je samo izraz sa cnn-a) kod hilary.
- jeza u ledja
Nema to veze sa ruralcima. Blue collar = radnicka klasa. Ono sto predstavlja bazu socijaldemokratije u vecini zapadnih zemalja. Ima doduse veze sa liberalima naspram konzervativaca. Ono sto je tipicno za imigrante je da obavezno glasaju za ljevicare, jer su desnicari uglavnom nastrojeni kontra imigracije. Ali medju tim imigrantima ima dosta ljudi koji su u stvari konzervativni. Tako ti je i sa Bosancima, da smo kuci vecina nas bi glasala za nacionalne i u sustini konzervativne stranke, a u inostranstvu odjednom navijamo za napredne i slobodoumne.palermo wrote:Nisam siguran da sam dobro razumio pa za to i pitam, jel to otprilike znači nešto kao ruralci (da ne kažem što god drugo) protiv naprednjaka (liberala, slobodoumnih i slično)........jeza u ledja wrote:Ohio, Pennsylvania, Michigan, Indiana, to je sve mescini najjaca Clinton teritorija. Ona dobija podrsku od low-skilled blue collar glasaca, tradicionalno povezanih sa kojekakvim sindikatima vezanim za industriju. Ovi gore ostaju bez posla i lagano propadaju, vjerovatno im je hljeb i ekonomija prva na pameti, a ne neke tamo inspirisane price i dizanje morala kakvo radi Obama.repeater wrote:fakat? ja svo vrijeme kontam da je ohio obamina territory kontam: columbus, cleveland, toledo, (studenti, crnci, blue collar, i ostale dzidze) .. pa ako fuli ohio, cemu se onda nada u pensilvaniji ??
Ne znam, mozda pitt moze reci nesto vise o tome, on je o'zgor'.![]()
- jeza u ledja
Da, zato znam Bosanaca koji bi i za njega glasali.pitt wrote:mccain je liberalan....sto se imigracije tice.
-
palermo
ma ja znam tonu demokrata koji ce za njega;.......ako se bude sa hilary boriopitt wrote:jeza u ledja wrote:Da, zato znam Bosanaca koji bi i za njega glasali.pitt wrote:mccain je liberalan....sto se imigracije tice.
Eto i ja saznadoh za par njih
-
walkabout
Malo o superdelegatima...
--------------
US Democrats have clashed over the role of unelected party leaders in choosing between senators Hillary Clinton and Barack Obama to be the party's White House nominee.
Advisers to Clinton, who is trailing Obama after losing eight straight contests, suggested today hundreds of "superdelegates" -- party activists, lawmakers and former presidents who get a vote at the Democratic convention in August -- were not bound by the results of voting in their home states.
Governor Ted Strickland of Ohio, a Clinton supporter and himself a superdelegate, said the independence of superdelegates was part of the process, and "those are the rules".
"To imply that somehow party bosses are going to thwart the will of the people, I think, is a distortion of the process that we have in place, that we have created as a Democratic Party," he said today on the Fox network.
As a superdelegate, Strickland said "I think my responsibility is to vote my conscience, and I intend to do that."
"I would hope that all the superdelegates would do the same."
But Wisconsin governor Jim Doyle, a pro-Obama superdelegate whose state votes on Tuesday, called that reasoning "wrongheaded".
"I think it would be an absolute disaster for the Democratic Party for the superdelegates to undo the will of the people who have been selected in the primaries and in the caucuses and by the rules that were set out," he told Fox.
Because of complex rules for distributing the delegates to the August convention, it is possible for neither candidate to emerge from the state-by-state primaries with enough regular delegates to clinch the nomination.
The 795 superdelegates would then hand one candidate the party's mantle, and as of now, Clinton leads among those party leaders and lawmakers.
Craig Holman, a lobbyist for the organisation Public Citizen, told the Los Angeles Times the superdelegates were "anti-democratic" by design.
"It's specifically designed for the purpose of having the insiders ... have some sort of final decision over who the nominee is going to be, regardless of what the voters want."
But while downplaying the power of superdelegates, the Obama campaign was courting them as aggressively as Clinton. Uncommitted superdelegates reported several contacts from both sides and promises of private meetings with Obama, Clinton and even her husband, former president Bill Clinton.
"I've turned them down," Missouri state lawmaker Maria Chappelle-Nadal told the St Louis Times-Dispatch, pledging to remain neutral. She has even decided not to attend rallies for either side.
Another fence-sitter, Illinois party leader John Temporiti kept a voicemail message from former president Clinton trying to earn his support.
"I've had great satisfaction to replay the recording for family and friends," he told the Times-Dispatch.
The feud over how to select the Democrats' presidential candidate for the 2008 election came as Clinton struggled to regain the initiative amid gathering momentum for Obama, who also now has the edge in campaign funds.
Both candidates campaigned in Wisconsin to woo the Midwestern state's mainly white, working class electorate, which has shaped the outcome of previous Democratic nomination fights.
Obama and the former first lady traded attacks over their voting records and platforms, with Clinton painting the silver-tongued Obama as lacking substance while he portrayed the New York senator as hamstrung by Washington's partisan ways.
Two polls gave Obama a four-point lead in Wisconsin, which has 74 regular delegates at stake. Hawaii, with 20 delegates in play, also holds caucuses on Tuesday with Obama, who was born and raised there, favoured to win.
Clinton is meanwhile counting on delegate-rich Ohio and Texas on March 4 to halt Obama's surge.
Including pledged superdelegates, Obama has 1,302 delegates so far, compared to 1,235 for Clinton, according to independent website RealClearPolitics. A total of 2,025 are needed for the nomination.
In the Republican race, the Wisconsin contest could bring front-runner John McCain one step closer to the 1,191 delegates he needs to secure the party's presidential nomination.
McCain has taken big strides toward becoming the Republican nominee, with 825 delegates in hand. However, he faces the challenge of winning over more socially conservative Republicans who favour former Arkansas governor and Baptist minister Mike Huckabee.
AFP
--------------
US Democrats have clashed over the role of unelected party leaders in choosing between senators Hillary Clinton and Barack Obama to be the party's White House nominee.
Advisers to Clinton, who is trailing Obama after losing eight straight contests, suggested today hundreds of "superdelegates" -- party activists, lawmakers and former presidents who get a vote at the Democratic convention in August -- were not bound by the results of voting in their home states.
Governor Ted Strickland of Ohio, a Clinton supporter and himself a superdelegate, said the independence of superdelegates was part of the process, and "those are the rules".
"To imply that somehow party bosses are going to thwart the will of the people, I think, is a distortion of the process that we have in place, that we have created as a Democratic Party," he said today on the Fox network.
As a superdelegate, Strickland said "I think my responsibility is to vote my conscience, and I intend to do that."
"I would hope that all the superdelegates would do the same."
But Wisconsin governor Jim Doyle, a pro-Obama superdelegate whose state votes on Tuesday, called that reasoning "wrongheaded".
"I think it would be an absolute disaster for the Democratic Party for the superdelegates to undo the will of the people who have been selected in the primaries and in the caucuses and by the rules that were set out," he told Fox.
Because of complex rules for distributing the delegates to the August convention, it is possible for neither candidate to emerge from the state-by-state primaries with enough regular delegates to clinch the nomination.
The 795 superdelegates would then hand one candidate the party's mantle, and as of now, Clinton leads among those party leaders and lawmakers.
Craig Holman, a lobbyist for the organisation Public Citizen, told the Los Angeles Times the superdelegates were "anti-democratic" by design.
"It's specifically designed for the purpose of having the insiders ... have some sort of final decision over who the nominee is going to be, regardless of what the voters want."
But while downplaying the power of superdelegates, the Obama campaign was courting them as aggressively as Clinton. Uncommitted superdelegates reported several contacts from both sides and promises of private meetings with Obama, Clinton and even her husband, former president Bill Clinton.
"I've turned them down," Missouri state lawmaker Maria Chappelle-Nadal told the St Louis Times-Dispatch, pledging to remain neutral. She has even decided not to attend rallies for either side.
Another fence-sitter, Illinois party leader John Temporiti kept a voicemail message from former president Clinton trying to earn his support.
"I've had great satisfaction to replay the recording for family and friends," he told the Times-Dispatch.
The feud over how to select the Democrats' presidential candidate for the 2008 election came as Clinton struggled to regain the initiative amid gathering momentum for Obama, who also now has the edge in campaign funds.
Both candidates campaigned in Wisconsin to woo the Midwestern state's mainly white, working class electorate, which has shaped the outcome of previous Democratic nomination fights.
Obama and the former first lady traded attacks over their voting records and platforms, with Clinton painting the silver-tongued Obama as lacking substance while he portrayed the New York senator as hamstrung by Washington's partisan ways.
Two polls gave Obama a four-point lead in Wisconsin, which has 74 regular delegates at stake. Hawaii, with 20 delegates in play, also holds caucuses on Tuesday with Obama, who was born and raised there, favoured to win.
Clinton is meanwhile counting on delegate-rich Ohio and Texas on March 4 to halt Obama's surge.
Including pledged superdelegates, Obama has 1,302 delegates so far, compared to 1,235 for Clinton, according to independent website RealClearPolitics. A total of 2,025 are needed for the nomination.
In the Republican race, the Wisconsin contest could bring front-runner John McCain one step closer to the 1,191 delegates he needs to secure the party's presidential nomination.
McCain has taken big strides toward becoming the Republican nominee, with 825 delegates in hand. However, he faces the challenge of winning over more socially conservative Republicans who favour former Arkansas governor and Baptist minister Mike Huckabee.
AFP
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
dje su oni "excited" od neki dan!!It's specifically designed for the purpose of having the insiders ... have some sort of final decision over who the nominee is going to be, regardless of what the voters want."