Vidim da se na temi "šta ste danas kuhali" raspitujete za pekmeznjak ili pekmezni uljevak, ja znam kako se pravi i od cega samo vam ne znam tacne mjere jer ja to odoka stavljam pa cu pokusati da vam otprilike kazem:
troje jaja umutiti, u jaja dodati pavlake ili kajamka (2-3 supene kasike) i malo umutiti, zatim dodati kiselo mlijeko ili jogutr 2 šolje ili oko pola litra, (ako stavite vise jogurta onda ce trebati vise i brasna), zatim dodati pekmez, eh, i to ja naspem od oka ali otprilike 1 šolju, ulja jednu soljicu, (ako zaboravite nije zgoreg

), dodati sjeckanih oraha po zelji saku dvije, ako zelite da vam je sladje mozete dodati soljicu-dvije secera, jer neki pekmezi budu previse kiseli, sve malo izmjesati muckalicom i dodati kafenu kasiku do dvije sode bikarbon, kad stavite sodu promjesajte, vidjecete kako pocinju odozdo mjehurici i da se smjesa podize tada dodajte brasno jednu solju do dvije dobro umutite ako ocjenite da je tijesto mozda rijetko dodajte jos malo brasna ako mislite da je pregusto dadajte jos malo pekmeza ili jogurta, izliti u tepsiju podmascenu (naravno) nije je zgoreg malo ni zagrijati prije izlijevanja tijesta i peci dok se ne ispece stvarno ne znam koliko, kad se tijesto ne lijepi za noz kad ga bocnemo.
Ovo sve govorim jer nikad ne pravim odredjenu mjeru sve zavisi od potrebe nekad za vise osoba nekad za manje zato mi je sve odoka, ali vama iskusnim kuharicama nece biti problem ocijeniti i procijeniti. Ja sam nedavno pravila i malo sam nasula vise kiselog mlijeka i morala sam vise i brasna staviti tako da sam morala u najvecoj tepsiji da ga pecem.

I ovaj pekmezni uljevak se pravi sa sodom bikarbon a ne sa praskom za pecivo, mozete probati ali sa sodom je puno bolji, "razabraniji". A soda se nimalo ne osjeti, mislim da je kasicica ipo idealna mjera.
Nadam se da ce vam se svidjeti, javite utiske.
I jos, nekad mi ispadne bezveze kao beton sta se desi ne znam, moguce je da bude do jaja, ako su stara, a nekad (cesce) je kao spuzva, ja nemam foto aparat tako da vam ne mogu slikom docarati, ali vjerujte na rijec