Ugradnja plina, cijena, papirologija

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
drug_profi

#876 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

O'zone wrote:Opel Astra G 1.6 16v šta strpati u nju?

Zavolli ili LPG Tech?

Zavolli poznat brend nije potrebno nešto pretjerano pričati o njemu izuzev da mu je garnacija 100 000 km.

LPG Tech manje poznat ali me zainteresovao pa sam malo njuškao o njemu ispade uglavnom da se dio inžinjera iz STAG-a odvojio i pokrenu svoju firmu. Proizvode sve svoje od kontrolera, softvera u istom, isparivača i dizni pod imenom Dragon za koje neki tvrde da su među najboljima u trenutnoj ponudi. Iskustava što sam uspio naći sva su pozitivna. Ima li neko ovdje da ima ovaj sistem u autu?

Hvala.
Kod Darka na isti auto ugrađen plin prije 50.000 km. Nikakvih problema, tri puta filtere mijenjao i evo sad jednu diznu trebao, ali sam sve 4 jer tu im je negdje vijek. jedna dizna 20 maraka, servis filtera 30 maraka, sa uračunatim rukama naravno.
Mapa odlična, gubitak snage neprimjetan. Potrosnja vrlo malo povecana. Benzin mi je isao oko 9,5-10 litara po gradu, ovako ide oko 10-10,5 plina. Na otvorenom mi je malo veca potrosnja u odnosu na benzin, oko 8 na 100. Benzina je bila 6,5-7. Ali moj stil voznje je takav.
Ne znam kako se ponasaju drugi motori pod LPG, ali ako ima boljeg od bas ovog opelovog XEL 1,6, onda svaka cast onome ko ga je napravio.
O'zone
Globalni moderator

#877 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by O'zone »

drugi profil wrote:

Zavolli ili LPG Tech?

Zavolli poznat brend nije potrebno nešto pretjerano pričati o njemu izuzev da mu je garnacija 100 000 km.

LPG Tech manje poznat ali me zainteresovao pa sam malo njuškao o njemu ispade uglavnom da se dio inžinjera iz STAG-a odvojio i pokrenu svoju firmu. Proizvode sve svoje od kontrolera, softvera u istom, isparivača i dizni pod imenom Dragon za koje neki tvrde da su među najboljima u trenutnoj ponudi. Iskustava što sam uspio naći sva su pozitivna. Ima li neko ovdje da ima ovaj sistem u autu?

Hvala.
Kod Darka na isti auto ugrađen plin prije 50.000 km. Nikakvih problema, tri puta filtere mijenjao i evo sad jednu diznu trebao, ali sam sve 4 jer tu im je negdje vijek. jedna dizna 20 maraka, servis filtera 30 maraka, sa uračunatim rukama naravno.
Mapa odlična, gubitak snage neprimjetan. Potrosnja vrlo malo povecana. Benzin mi je isao oko 9,5-10 litara po gradu, ovako ide oko 10-10,5 plina. Na otvorenom mi je malo veca potrosnja u odnosu na benzin, oko 8 na 100. Benzina je bila 6,5-7. Ali moj stil voznje je takav.
Ne znam kako se ponasaju drugi motori pod LPG, ali ako ima boljeg od bas ovog opelovog XEL 1,6, onda svaka cast onome ko ga je napravio.
Čuo sam se sa njima pa sutra ide na ugradnju Zavolli sistema sa flesh lube sistemom i atestom cijena 1080 KM 2 godine garancije ili 100 000 km.
NediM17

#878 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

@drugi profil

Koji sistem? LPG Tech? Koje dizne, Dragon, Valtek ili OMVL?

I Renault 1.6 16v je odlican, vjerujem i bolji od tog motora, bar kada je plin u pitanju.
drug_profi

#879 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

NediM17 wrote:@drugi profil

Koji sistem? LPG Tech? Koje dizne, Dragon, Valtek ili OMVL?

I Renault 1.6 16v je odlican, vjerujem i bolji od tog motora, bar kada je plin u pitanju.
Neznam sad napamet. Papiri su mi u autu. 850 kmica bilo Darku, plus 175 drzavi.
Pogledam ujutro pa se opet javim.
Last edited by drug_profi on 18/02/2016 01:21, edited 1 time in total.
drug_profi

#880 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

O'zone wrote:
drugi profil wrote:

Zavolli ili LPG Tech?

Hvala.
Čuo sam se sa njima pa sutra ide na ugradnju Zavolli sistema sa flesh lube sistemom i atestom cijena 1080 KM 2 godine garancije ili 100 000 km.
A sto flash lube? Mislim da ti nije potreban na opelu ako je XEL motor. Jesi ti insistirao ili je Darko rekao da treba?
O'zone
Globalni moderator

#881 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by O'zone »

drugi profil wrote:
A sto flash lube? Mislim da ti nije potreban na opelu ako je XEL motor. Jesi ti insistirao ili je Darko rekao da treba?
Ja sam tražio flashlube. Auto nije moje nego od prijateljice a pošto je sa automobilom često na autoputu i dosta prelazi godišnje +15 000 km pa radi 100 maraka neću da rizikujem. I onako se ulje dosipa na svakih 10 000 km skupa sa servisom plinskih filtera..
NediM17

#882 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

Najbolja zastita je dobro podesena plinska mapa + automatsko saltanje na benzin na 4.5k rpm, i jos ako imas FlashLube miran si 100%.

Takodjer, kratkorocna opterecenja na plinu nisu problem ni najosjetljivijim motorima, pa pri preticanju nije problem ako se na plin zavrne i do blokade, ali ono sto je smrt je recimo voziti od Josanice do Zenice 200km/h na 6k rpm.

I to da znas, mehanicki FlashLube je velika zajebancija, saraf je vise rastelovan nego nastelovan, elektronski je zakon, ali je i skup.
the_hooligan_ec

#883 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by the_hooligan_ec »

Znam da ce mozda vecina mislit da je glupo pitanje ... posto zbog posla prelazim dosta kilometara a auto mi je potreba odlucih se za ugradnju plina.Kao sto sam napisao u Atikeru je za Megana 2 1.4 16v 900km a u Darkom LPG tech poljski 700km bez atesta.. Sad posto bas nisam sa parama dobar da li se moze ugradit plin bez atesta i kolika je on obaveza moze li se skontat da je plinara tu da li su nekog zaustavljali a nije imao atest .. Jer kad bi skupio jos para moze li se naknadno uradit atest i gdje posto ga svakako ne mislim zavodit u saobracajnu zbog tog poreza na plin .. :-)
NediM17

#884 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

the_hooligan_ec wrote:Znam da ce mozda vecina mislit da je glupo pitanje ... posto zbog posla prelazim dosta kilometara a auto mi je potreba odlucih se za ugradnju plina.Kao sto sam napisao u Atikeru je za Megana 2 1.4 16v 900km a u Darkom LPG tech poljski 700km bez atesta.. Sad posto bas nisam sa parama dobar da li se moze ugradit plin bez atesta i kolika je on obaveza moze li se skontat da je plinara tu da li su nekog zaustavljali a nije imao atest .. Jer kad bi skupio jos para moze li se naknadno uradit atest i gdje posto ga svakako ne mislim zavodit u saobracajnu zbog tog poreza na plin .. :-)
Prvo, mislim da ti je bolja varijanta ugraditi LPG Tech u DARKOM-u. Atest je oko 175KM (mislim).

Sto se tice atesta ne moras ga odmah uraditi, ali na sljedecoj registraciji ce te docekati jer neces moci registrovati (e sad, jedino ako ovi na tehnickom jos uvijek zazmire za cvaju). Takodjer, moze ti se desiti da budes zaustavljen od strane policije, pa i iskjucen iz saobracaja.

Da ne govorim o prelasku granice, na istok bi mozda i mogao, ali prema zapadu nema teorije. (dakle od ljetovanja u HR nema nista). A ako bi se kojim slucajem i uspio prosvercovati u EU, pa budes naknadno uhvacen, moglo bi ti se desiti da policija odmah pozove vatrogasce da te dobro zaliju pjenom, i onda mozes samo plakati, i plus platiti kaznu i intervenciju.

Tako da moja ti je topla preporuka, uradi atest i odmah upisi plin u saobracajnu, ili u najgorem slucaju sacekaj upis do naredne registracije. To ko ti je rekao za nekakav porez na plin dobro te je slagao, jedino je za plin skuplja putarina 25%, ali zato ne placas eko taksu, pa konkretno za tvoj auto registracija sa plinom ce biti skuplja 1.5KM (da, jednu i po marku).
530i

#885 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by 530i »

Ma skupo je i to novo ugrađivati, imaš po otpadima polovne robe za plin, možeš nešto skarabudžit za dvije-tri stoje maksimalno. Ko će još plaćati porez...a na tehničkom i policiji uvijek može za cenera ili cvaju...
the_hooligan_ec

#886 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

NediM17 wrote:
the_hooligan_ec wrote:Znam da ce mozda vecina mislit da je glupo pitanje ... posto zbog posla prelazim dosta kilometara a auto mi je potreba odlucih se za ugradnju plina.Kao sto sam napisao u Atikeru je za Megana 2 1.4 16v 900km a u Darkom LPG tech poljski 700km bez atesta.. Sad posto bas nisam sa parama dobar da li se moze ugradit plin bez atesta i kolika je on obaveza moze li se skontat da je plinara tu da li su nekog zaustavljali a nije imao atest .. Jer kad bi skupio jos para moze li se naknadno uradit atest i gdje posto ga svakako ne mislim zavodit u saobracajnu zbog tog poreza na plin .. :-)
Prvo, mislim da ti je bolja varijanta ugraditi LPG Tech u DARKOM-u. Atest je oko 175KM (mislim).

Sto se tice atesta ne moras ga odmah uraditi, ali na sljedecoj registraciji ce te docekati jer neces moci registrovati (e sad, jedino ako ovi na tehnickom jos uvijek zazmire za cvaju). Takodjer, moze ti se desiti da budes zaustavljen od strane policije, pa i iskjucen iz saobracaja.

Da ne govorim o prelasku granice, na istok bi mozda i mogao, ali prema zapadu nema teorije. (dakle od ljetovanja u HR nema nista). A ako bi se kojim slucajem i uspio prosvercovati u EU, pa budes naknadno uhvacen, moglo bi ti se desiti da policija odmah pozove vatrogasce da te dobro zaliju pjenom, i onda mozes samo plakati, i plus platiti kaznu i intervenciju.

Tako da moja ti je topla preporuka, uradi atest i odmah upisi plin u saobracajnu, ili u najgorem slucaju sacekaj upis do naredne registracije. To ko ti je rekao za nekakav porez na plin dobro te je slagao, jedino je za plin skuplja putarina 25%, ali zato ne placas eko taksu, pa konkretno za tvoj auto registracija sa plinom ce biti skuplja 1.5KM (da, jednu i po marku).
Zar ne zavisi od kubikaze auta taj porez neki sto se dodaje na auta sa plinom kad reg. Auto kod mene je 72kw i 1390ccm .A sto se tice mene auto je vec registrovano nanovo prije 5 dana sad da li se isplati uvodit u saobracajnj do reg.nove ili samo atest uradit.150km je atest u darkomu ili da uradim atest kad se akupi para jbg registracija me ogulila a radim kod privatnika heheh razumi :D kako moze drot akontat da je plin u autu ako se sakrije i mjesto za punjenje i boca jedino bas peh moras biti a dosad kad su me zaustavljali nikad me nesto posebno nisu maltretirali..
Nabucco

#887 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by Nabucco »

Mislim da je nova saobracajna 5KM... Maksimalno 10KM... Znaci atest + upis sve za 200KM....
drug_profi

#888 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Plati sve sto treba da se plati, isplatice ti se svakako. Znaci ne foliraj, ne muti, ne sakrivaj. Ugradice ti plin licenciran instalater ciji se potpis priznaje i sad se vagas oko cifre koju ces ustediti za 2000 predjenih kilometara.
Pazi i taj potpis Darkov ima datum, pa je vrlo moguce da kad za 5-6 mjeseci odes da ti se atestira i upise, onaj tamo kaze - ovo ti vise ne vazi. Gdje si bio do sad.
Saobracajnu (i vlasnicki) ti je svakako mjenjati pa tu ti je svejedno jel sad ili poslije. A sto se tice registracije meni je skuplja tacno 50 maraka u odnosu na isto auto bez LPG. I naravno da to zavrsavam na rate - 12 jednakih - te na taj nacin vanredni trosak pretvaram u rezijski - mjesecni.
sad to maltene svi nude i ne znam zasto se ljudi jos pate sa izvlacenjem para iz jastuka da plate registraciju, pa im ne ostane ni za kospe.
NediM17

#889 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

@530i

Hajde da se i mi jednom na ovoj temi slozimo oko necega! :thumbup:

@the_hooligan_ec

Ne sekiraj se, sve je kako sam ti napisao. Dakle jos jednom, za tvoj auto registracija sa LPG-om ce biti skuplja za jednu marku i pedeset feninga.

Nasi drotovi nisu bas previse pametni, ali nije nikakav problem skontati da u autu ima ugradjen plin, od prekidaca u kabini, preko boce koja je na Meganu vjerovatno vani ispod auta, itd...

Ako si tek registrovao, moli Boga da te ne uhvate do sljedece registracije i zaboravi na prelaske granice. Ja imam poznanika koji vozi vec desetak godina na LPG bez da mu je upisan u saobracajnu.

Vidi sa Darkom, jer cini mi se da nakon izdavanja atesta imas odredjeno vrijeme u kojem mozes upisati LPG u saobracajnu dozvolu, pa obrati paznju, da ne bi bila skuplja pita nego tepsija, tj. da ne budes morao ponovo raditi atest kada se odlucis upisati LPG. Ako je tako, ili ga upisi odmah (dakle trebas platiti atest, nova saobracajna, nova vlasnicka i vanredni tehnicki pregled, cca. 200KM sve), ili idi na rizik, pa nemoj ni raditi atest i upisivati do sljedece registacije, sto ti ja ne bih preporucio.

Takodjer, kada ugradis LPG, obavezan si imati LPG naljepnicu, i PP aparat 2kg, atestovan takodjer.

@drugi profil

NIJE SKUPLJA REGISTRACIJA, 5.2.2016.g. donesena je nova uredba o visini putarine prilikom registracije vozila. Katerogrija od 1.100-1.600ccm je poskupila sa dotadasnjih 50KM na 60KM i na tih 60KM treba dodati 25% (za vozila sa alternativnim pogonom, da li struja ili LPG), tj. 15KM, sto ukupno iznosi 75KM, i od toga treba oduzeti eko taksu koji mi plinasi ne placamo, tj. 13.5KM. Dakle, registracija u odnosu na "normalno vozilo" u ovoj kategoriji je skuplja za 1.5KM (jednu i po marku).
Last edited by NediM17 on 19/02/2016 23:11, edited 2 times in total.
plucna mahramica

#890 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by plucna mahramica »

A što da zaboravi na prelaske granice?
NediM17

#891 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

plucna mahramica wrote:A što da zaboravi na prelaske granice?
Pa ja bas ne bih prelazio granicu sa neatestiranim i neupisanim plinom. Mozda i moze proci slucajno, ali ja se zaista ne bih igrao, narocito u zemljama clanicama EU.
plucna mahramica

#892 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Ko ce ti to gledati na granici?
Bio vise puta u eu, niko nikada nije trazio saobracajnu a ne pitao za plin..
drug_profi

#893 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

NediM17 wrote:
@drugi profil

NIJE SKUPLJA REGISTRACIJA, 5.2.2016.g. donesena je nova uredba o visini putarine prilikom registracije vozila. Katerogrija od 1.100-1.600ccm je poskupila sa dotadasnjih 50KM na 60KM i na tih 60KM treba dodati 25% (za vozila sa alternativnim pogonom, da li struja ili LPG), tj. 15KM, sto ukupno iznosi 75KM, i od toga treba oduzeti eko taksu koji mi plinasi ne placamo, tj. 13.5KM. Dakle, registracija u odnosu na "normalno vozilo" u ovoj kategoriji je skuplja za 1.5KM (jednu i po marku).
Ako nije to neka izmjena u odnosu na lanjsku odluku kada su digli putarine vise nego duplo.
Inace sam placao do tad oko 550 sa agencijskom provizijom, stikerom i zelenom kartom, a lani 599 maraka me izaslo zbog te nove putarine.
E sad posto sam siguran da znas o cemu ti pricas, i o cemu ja pricam, de mi malo razjasni i uzmi mustuluk.... :)
NediM17

#894 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

plucna mahramica wrote:Ko ce ti to gledati na granici?
Sve do jednom. A onda ces iskihati i svu ustedu, i pitanje je kako ces i hoces li auto moci vratiti u Bosnu (mozda šlepom).

Klasicni primjer pravog Bosnje.

@drugi profil

Kazem ti, 5.2.2016.g. je donesena nova uredba, kojom se ponistava prethodna, i ovako je kako sam napisao. ;-)

Ne znam kako cemo za taj mustuluk? :mrgreen:
Last edited by NediM17 on 19/02/2016 23:19, edited 1 time in total.
drug_profi

#895 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

plucna mahramica wrote:Ko ce ti to gledati na granici?
Vidi nesto, EU drzave su generalno uredjenije i strozije nego smo mi navikli ovdje.
Ako ti se zalomi da te zbog neke kontrole, udesa ili bilo cega glupog, drot skonta da imas LPG bez naljepnice i atesta, jednostavno - najebaces, glupo ko sto samo bosnjo moze.

@nedo
hvala majstore!
NediM17

#896 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by NediM17 »

@drugi profil

A i stikera nestalo, tako da je sad jos petak manje. :lol: :thumbup: :bih:
plucna mahramica

#897 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Tvoje prerade ne zanimaju druge drzave, time treba da se bavi tvoja drzava. Sta je bilo prije uvodjenja plina u saobracajnu? Onda bi svabi rekao nema to kod nas, sta je to?
Isto ti je onda za bilo sta, ako si stavio sire gume, uradio mapu motora, zatamnio stakla... u nekoj zemlji treba atest u nekoj ne, ako si prosao tehnicki i dobio zelen karton, stranac nema sta da ulazi u to, moze samo da te vrati sa svoje granice ako zeli.

Sto se tice udesa, opet nisi najebao ako imas zeleni karton, to je sve sto zanima nekoga, ko ce platiti stetu, a ne da li vozis na drva.
Last edited by plucna mahramica on 19/02/2016 23:29, edited 1 time in total.
the_hooligan_ec

#898 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Ma uradit cu plin sa atestom sve uredno samo necu upisivat jbg iskiho sam kesom reg.i djabe tehnicki sad treba jos da placam i vanredni plus opet novu saobracajnu.svakako cu stavit bocu umjesto rezervnog a punjenje plina gdje se i benzin puni a prekidac u kabinu negdje zastekat heheh jbg
plucna mahramica

#899 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Pa drzava nam tek uvela atest i upis u saobracajnu, a vozi se na plin 10 godina, sad odjednom belaj. Nasa auta su mahom tehnicki neispravna a prolaze pregled, ako pusti dvicinu mrtvu sa dizelom da mu zagadjuje, plin mu je najmanja briga.
drug_profi

#900 Re: Ugradnja plina, cijena, papirologija

Post by drug_profi »

Ne shvatate poentu ali nije cudo obzirom da smo navikli na ignorisanje svega u ovoj drzavi.
Mene sa granice nece vratiti zbog auta jer nema nikakve osnove za to. Ako nemas uredne i azurne papire rizikujes da naletis nekome. Drugo, nije tacno da policiju ne zanima tehnicka strana tvog vozila. Postoji propis koji ne dozvoljava saobracaj vozilima bez atesta kao i vidno tehnicki neispravnim. Svaki drot te moze smatrati tehnicki neispravnim bez obzira imas li validnu saobracajnu.
Post Reply