"Neko bi ovde mogo biti bjen..."
Moderator: Chloe
-
Bihac Bihac
#876 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
da samo znadete kolko mi je puta od ojtros SOGOLJ nampo,mescini pojo bi citavu tevsiju i po pogace.al sam gladan.

-
Bihac Bihac
#877 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
ondak smo komsiluk,ja sam ti doli niz jablanskuMaraschino wrote:ako nabasash na kakav progan u hatincu e tuj sam ja...
- pustopoljina
#878 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
vi haman svi iz prekoVnja? 
- Hemel
#879 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
ma jok, ja sam ti iz Harmanapustopoljina wrote:vi haman svi iz prekoVnja?
- Ridjobrki
#880 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Haj lipo nek ste se našli al ja ne mogu virovat da niko ne zna šta znači rič ''oič''... Ovo bi bar SentLujis moro znat kad, vami mlađim se i ne čudim. 
-
PalaSa Marsa
#881 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
A da nije sustati - umoriti se?Ridjobrki wrote:Ehej, pa đe ste vi meni? Ja se sitio dvi riči pa sve velim da priupitam ove naše jezikoslovce znadu li šta znače. Ko velim ako ne znaju nek nauče da se ne zaboravi, šteta naših lipih riči...![]()
Rič prva: sustati (dugo "u")
Rič druga: oič
Eto, ako neko zna nek nama odgovori ja se neću ljutiti i neće mi se u ćeif usrati, a bom ko ne zna ili nek proba pa možda od namirke pogodi ili nek čeka da njeko ko zna reče.
Živli vi meni!
Oic - obici, mada nisam sigruna?
- Ridjobrki
#882 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Sústati jeste umoriti se, to su marsovka i pustopoljina odgonetalne. Ostaje ovaj oič za razrišiti, stvarno me čudi da niko to ne zna... 
Oič nije obići i nije glagol. Imenica je u pitanju i to lipo predmet, nije živo biće i nije nikakva pojava niti kakva apstrakcija.
Oič nije obići i nije glagol. Imenica je u pitanju i to lipo predmet, nije živo biće i nije nikakva pojava niti kakva apstrakcija.
-
PalaSa Marsa
#883 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Da nije kakva stolica, da se covjek odmori kad sustane?

- Ridjobrki
#884 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Nije ni stolica a zapanjilo me kako je ta riječ nepoznata čak i googlu!!! Drago mi je što ću pomoći da je spasimo od zaborava i izumiranja zajedno sa onima koji su njome za kruh zarađivali.
-
PalaSa Marsa
#885 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Jel' vocka, jel' sta za poj'st, govori!Ridjobrki wrote:Nije ni stolica a zapanjilo me kako je ta riječ nepoznata čak i googlu!!! Drago mi je što ću pomoći da je spasimo od zaborava i izumiranja zajedno sa onima koji su njome za kruh zarađivali.
- Ridjobrki
#886 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Odgovoriću ti na pp, zanima me baš je li haman totalno izumrla ova riječ - obradovalo bi me da neko odgovori. Postavio sam je i na temi o starim izrazima da vidim da li je poznata van Krajine i Like.
-
PalaSa Marsa
#887 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Ridjobrki wrote:Odgovoriću ti na pp, zanima me baš je li haman totalno izumrla ova riječ - obradovalo bi me da neko odgovori. Postavio sam je i na temi o starim izrazima da vidim da li je poznata van Krajine i Like.
- BOGUS
#888 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
E,brete sto me napati,kopo sam po cjeloj Krajini,niko ne zna.Mores misliti da ni ovaj tvoj goglo ne znaRidjobrki wrote:Nije ni stolica a zapanjilo me kako je ta riječ nepoznata čak i googlu!!! Drago mi je što ću pomoći da je spasimo od zaborava i izumiranja zajedno sa onima koji su njome za kruh zarađivali.
- Ridjobrki
#889 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Oič je naziv za ona dosadašnja kolica ''sa ljudskom zapregom''. Prije kad nije bilo taksija, kućne dostave i sl. bili su ljudi koji su po kućama dostavljali stvari vukući ih na tim kolicima a u povratnoj praznoj turi obavezno se na oiču nađu mahalska dječurlija.
Ja sa svojih 30 lita pamtim zadnjeg takvog u svojoj čaršiji - starog Ferku allahrahmetile i njegov oič. Kada je pazarni dan onda su ljudi sa tim kolicima bili uvijek uz pijacu i razvozili fasungu po kućama.
To je bilo nešto poput ovoga na slici samo što je oič kakav ja pamtim imao metalni okov i rudu i drvene točkove sa metalnom oplatom i nije imao korpu nego je bio ravan (logično jer je tako bilo lakše utovariti i istovariti robu).

Slika 1. Oič
Izraz oič se kod ljudi koji vole te stare riječi danas zadržao kao sinonim za kolica mada se kolica guraju a oič vuče. Mom starom je recimo oič sve što ima točkiće i može se na njima pomjerati - klub-stolić, dječja hodaljka, invalidska kolica, tabure...
Ja kad sam u supermarketu vazda kolica vučem za sobom pa ih zovem oičom.
Nevjerovatno ali našao sam riječ koju google ne poznaje ali da riječ postoji dokazuje to što ju je neko naveo u formi ojič (otkud im ono j kad se nikako ne može izgovoriti a da se jasno čuje...
) na jednom ličkom forumu: http://www.likaworld.net/forum/index.ph ... 004.0.html i to u značenju "dvokolica".
@bogus: mati ti je izgleda u pravu, i ja sam googlajući našao sad i na to značenje. Vjerovatno je ojič u izvornom obliku bila nekakva ruda ili neki njen dio, nešto za vuču pa se to prenijelo i na kolica.
To je bilo nešto poput ovoga na slici samo što je oič kakav ja pamtim imao metalni okov i rudu i drvene točkove sa metalnom oplatom i nije imao korpu nego je bio ravan (logično jer je tako bilo lakše utovariti i istovariti robu).

Slika 1. Oič
Izraz oič se kod ljudi koji vole te stare riječi danas zadržao kao sinonim za kolica mada se kolica guraju a oič vuče. Mom starom je recimo oič sve što ima točkiće i može se na njima pomjerati - klub-stolić, dječja hodaljka, invalidska kolica, tabure...
Nevjerovatno ali našao sam riječ koju google ne poznaje ali da riječ postoji dokazuje to što ju je neko naveo u formi ojič (otkud im ono j kad se nikako ne može izgovoriti a da se jasno čuje...
@bogus: mati ti je izgleda u pravu, i ja sam googlajući našao sad i na to značenje. Vjerovatno je ojič u izvornom obliku bila nekakva ruda ili neki njen dio, nešto za vuču pa se to prenijelo i na kolica.
- BOGUS
#890 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
E ja ti skidam kapu,valjano si odradio posao.Golem posao,a jedna tako kratka rijec u pitanju.Iako je prije nisam znao siguran sam da je necu zaboraviti.Oich foreverRidjobrki wrote:Oič je naziv za ona dosadašnja kolica ''sa ljudskom zapregom''. Prije kad nije bilo taksija, kućne dostave i sl. bili su ljudi koji su po kućama dostavljali stvari vukući ih na tim kolicima a u povratnoj praznoj turi obavezno se na oiču nađu mahalska dječurlija.![]()
![]()
Ja sa svojih 30 lita pamtim zadnjeg takvog u svojoj čaršiji - starog Ferku allahrahmetile i njegov oič. Kada je pazarni dan onda su ljudi sa tim kolicima bili uvijek uz pijacu i razvozili fasungu po kućama.
Slika 1. Oič
Izraz oič se kod ljudi koji vole te stare riječi danas zadržao kao sinonim za kolica mada se kolica guraju a oič vuče. Mom starom je recimo oič sve što ima točkiće i može se na njima pomjerati - klub-stolić, dječja hodaljka, invalidska kolica, tabure...Ja kad sam u supermarketu vazda kolica vučem za sobom pa ih zovem oičom.
![]()
Nevjerovatno ali našao sam riječ koju google ne poznaje ali da riječ postoji dokazuje to što ju je neko naveo u formi ojič (otkud im ono j kad se nikako ne može izgovoriti a da se jasno čuje...) na jednom ličkom forumu: http://www.likaworld.net/forum/index.ph ... 004.0.html i to u značenju "dvokolica".
- Ridjobrki
#891 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Diž se temo iz mrtvih, nampade mi nova rič:
alkaponac
Otkad je nisam čuo...
alkaponac
Otkad je nisam čuo...
-
PalaSa Marsa
#892 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Garant neki zavodnik.Ridjobrki wrote:Diž se temo iz mrtvih, nampade mi nova rič:
alkaponac
Otkad je nisam čuo...
- because_of_you
#893 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Bihac Bihac wrote:Odkinila mi se pula sa kosulje pa sam moro skopcati njekako kosulju sa baslijom
Ovaj dio more i na drugi način "moro sapeti špenom"
- because_of_you
#894 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
A ako nije bilo, meni od najdražih dodataka govoru: "A sve te ne šćelo!" 
- BOGUS
#895 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Ima ih i zavodnika,ali su vise skloni materijalnomPalaSa Marsa wrote:Garant neki zavodnik.Ridjobrki wrote:Diž se temo iz mrtvih, nampade mi nova rič:
alkaponac
Otkad je nisam čuo...![]()
-
PalaSa Marsa
#896 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
BOGUS wrote:Ima ih i zavodnika,ali su vise skloni materijalnomPalaSa Marsa wrote:Garant neki zavodnik.Ridjobrki wrote:Diž se temo iz mrtvih, nampade mi nova rič:
alkaponac
Otkad je nisam čuo...![]()
.Ridjobrki,bio sam u mladosti (tvrdnje mog komsiluka
) alkaponac i shaolinac u isto vrijeme.Cuo si za shaolince
?
- pustopoljina
#897 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
jesu'l to neki razinderi?
- Ridjobrki
#898 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Jašta moj ti brete... Sve razinderi sem onog najmanjeg, onaj samo plova očima i muči. Oti su taki špiclovi najgori, sa vima bar vajik znaš na čem si, jebojimtimater...
- BOGUS
#899 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
Ridjobrki wrote:
Jašta moj ti brete... Sve razinderi sem onog najmanjeg, onaj samo plova očima i muči. Oti su taki špiclovi najgori, sa vima bar vajik znaš na čem si, jebojimtimater...
- StLouis
#900 Re: neko bi ovde mogo biti bjen
ja te volim a ti ni mukajeti