"Neko bi ovde mogo biti bjen..."

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
Bihac Bihac

#876 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Bihac Bihac »

da samo znadete kolko mi je puta od ojtros SOGOLJ nampo,mescini pojo bi citavu tevsiju i po pogace.al sam gladan. :bih: :wink:
Bihac Bihac

#877 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Bihac Bihac »

:bih:
Maraschino wrote:ako nabasash na kakav progan u hatincu e tuj sam ja... :-)
ondak smo komsiluk,ja sam ti doli niz jablansku :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
pustopoljina

#878 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by pustopoljina »

vi haman svi iz prekoVnja? :?
Hemel

#879 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Hemel »

pustopoljina wrote:vi haman svi iz prekoVnja? :?
ma jok, ja sam ti iz Harmana :wink: :D
Ridjobrki

#880 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

Haj lipo nek ste se našli al ja ne mogu virovat da niko ne zna šta znači rič ''oič''... Ovo bi bar SentLujis moro znat kad, vami mlađim se i ne čudim. :)
PalaSa Marsa

#881 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by PalaSa Marsa »

Ridjobrki wrote:Ehej, pa đe ste vi meni? Ja se sitio dvi riči pa sve velim da priupitam ove naše jezikoslovce znadu li šta znače. Ko velim ako ne znaju nek nauče da se ne zaboravi, šteta naših lipih riči... 8-)

Rič prva: sustati (dugo "u")

Rič druga: oič

Eto, ako neko zna nek nama odgovori ja se neću ljutiti i neće mi se u ćeif usrati, a bom ko ne zna ili nek proba pa možda od namirke pogodi ili nek čeka da njeko ko zna reče.

Živli vi meni!

:-D
A da nije sustati - umoriti se? :-) :-D

Oic - obici, mada nisam sigruna? :-D
Ridjobrki

#882 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

Sústati jeste umoriti se, to su marsovka i pustopoljina odgonetalne. Ostaje ovaj oič za razrišiti, stvarno me čudi da niko to ne zna... :?

Oič nije obići i nije glagol. Imenica je u pitanju i to lipo predmet, nije živo biće i nije nikakva pojava niti kakva apstrakcija.
PalaSa Marsa

#883 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by PalaSa Marsa »

Da nije kakva stolica, da se covjek odmori kad sustane? :-) :D
Ridjobrki

#884 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

Nije ni stolica a zapanjilo me kako je ta riječ nepoznata čak i googlu!!! Drago mi je što ću pomoći da je spasimo od zaborava i izumiranja zajedno sa onima koji su njome za kruh zarađivali.
PalaSa Marsa

#885 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by PalaSa Marsa »

Ridjobrki wrote:Nije ni stolica a zapanjilo me kako je ta riječ nepoznata čak i googlu!!! Drago mi je što ću pomoći da je spasimo od zaborava i izumiranja zajedno sa onima koji su njome za kruh zarađivali.
Jel' vocka, jel' sta za poj'st, govori! :-D :-)
Ridjobrki

#886 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

Odgovoriću ti na pp, zanima me baš je li haman totalno izumrla ova riječ - obradovalo bi me da neko odgovori. Postavio sam je i na temi o starim izrazima da vidim da li je poznata van Krajine i Like.
PalaSa Marsa

#887 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by PalaSa Marsa »

Ridjobrki wrote:Odgovoriću ti na pp, zanima me baš je li haman totalno izumrla ova riječ - obradovalo bi me da neko odgovori. Postavio sam je i na temi o starim izrazima da vidim da li je poznata van Krajine i Like.
:-D De, de, da i ja znam sta je to i da se foliram. :-D :D
BOGUS

#888 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by BOGUS »

Ridjobrki wrote:Nije ni stolica a zapanjilo me kako je ta riječ nepoznata čak i googlu!!! Drago mi je što ću pomoći da je spasimo od zaborava i izumiranja zajedno sa onima koji su njome za kruh zarađivali.
E,brete sto me napati,kopo sam po cjeloj Krajini,niko ne zna.Mores misliti da ni ovaj tvoj goglo ne zna :D .Mater mi rece da je kao djete cula slicnu rijec,navodno dio alata koji su koristili u radu sa volovima.Nadam se radi svojih zivaca ponajvise da sam bar naslutio znacenje.A sto se ne planirano napati... Ridjobrki,nos'te dobrina :lol:
Ridjobrki

#889 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

Oič je naziv za ona dosadašnja kolica ''sa ljudskom zapregom''. Prije kad nije bilo taksija, kućne dostave i sl. bili su ljudi koji su po kućama dostavljali stvari vukući ih na tim kolicima a u povratnoj praznoj turi obavezno se na oiču nađu mahalska dječurlija. :-D :-D :-D Ja sa svojih 30 lita pamtim zadnjeg takvog u svojoj čaršiji - starog Ferku allahrahmetile i njegov oič. Kada je pazarni dan onda su ljudi sa tim kolicima bili uvijek uz pijacu i razvozili fasungu po kućama.

To je bilo nešto poput ovoga na slici samo što je oič kakav ja pamtim imao metalni okov i rudu i drvene točkove sa metalnom oplatom i nije imao korpu nego je bio ravan (logično jer je tako bilo lakše utovariti i istovariti robu).

Image

Slika 1. Oič

Izraz oič se kod ljudi koji vole te stare riječi danas zadržao kao sinonim za kolica mada se kolica guraju a oič vuče. Mom starom je recimo oič sve što ima točkiće i može se na njima pomjerati - klub-stolić, dječja hodaljka, invalidska kolica, tabure... :mrgreen: Ja kad sam u supermarketu vazda kolica vučem za sobom pa ih zovem oičom. :D

Nevjerovatno ali našao sam riječ koju google ne poznaje ali da riječ postoji dokazuje to što ju je neko naveo u formi ojič (otkud im ono j kad se nikako ne može izgovoriti a da se jasno čuje... :-? ) na jednom ličkom forumu: http://www.likaworld.net/forum/index.ph ... 004.0.html i to u značenju "dvokolica".

@bogus: mati ti je izgleda u pravu, i ja sam googlajući našao sad i na to značenje. Vjerovatno je ojič u izvornom obliku bila nekakva ruda ili neki njen dio, nešto za vuču pa se to prenijelo i na kolica.
BOGUS

#890 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by BOGUS »

Ridjobrki wrote:Oič je naziv za ona dosadašnja kolica ''sa ljudskom zapregom''. Prije kad nije bilo taksija, kućne dostave i sl. bili su ljudi koji su po kućama dostavljali stvari vukući ih na tim kolicima a u povratnoj praznoj turi obavezno se na oiču nađu mahalska dječurlija. :-D :-D :-D Ja sa svojih 30 lita pamtim zadnjeg takvog u svojoj čaršiji - starog Ferku allahrahmetile i njegov oič. Kada je pazarni dan onda su ljudi sa tim kolicima bili uvijek uz pijacu i razvozili fasungu po kućama.

To je bilo nešto poput ovoga na slici samo što je oič kakav ja pamtim imao metalni okov i rudu i drvene točkove sa metalnom oplatom i nije imao korpu nego je bio ravan (logično jer je tako bilo lakše utovariti i istovariti robu).

Image

Slika 1. Oič

Izraz oič se kod ljudi koji vole te stare riječi danas zadržao kao sinonim za kolica mada se kolica guraju a oič vuče. Mom starom je recimo oič sve što ima točkiće i može se na njima pomjerati - klub-stolić, dječja hodaljka, invalidska kolica, tabure... :mrgreen: Ja kad sam u supermarketu vazda kolica vučem za sobom pa ih zovem oičom. :D

Nevjerovatno ali našao sam riječ koju google ne poznaje ali da riječ postoji dokazuje to što ju je neko naveo u formi ojič (otkud im ono j kad se nikako ne može izgovoriti a da se jasno čuje... :-? ) na jednom ličkom forumu: http://www.likaworld.net/forum/index.ph ... 004.0.html i to u značenju "dvokolica".

@bogus: mati ti je izgleda u pravu, i ja sam googlajući našao sad i na to značenje. Vjerovatno je ojič u izvornom obliku bila nekakva ruda ili neki njen dio, nešto za vuču pa se to prenijelo i na kolica.
E ja ti skidam kapu,valjano si odradio posao.Golem posao,a jedna tako kratka rijec u pitanju.Iako je prije nisam znao siguran sam da je necu zaboraviti.Oich forever :D .
Ridjobrki

#891 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

Diž se temo iz mrtvih, nampade mi nova rič:

alkaponac

Otkad je nisam čuo... :lol:
PalaSa Marsa

#892 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by PalaSa Marsa »

Ridjobrki wrote:Diž se temo iz mrtvih, nampade mi nova rič:

alkaponac

Garant neki zavodnik. :-) :D
because_of_you

#893 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by because_of_you »

Bihac Bihac wrote:Odkinila mi se pula sa kosulje pa sam moro skopcati njekako kosulju sa baslijom :bih:

Ovaj dio more i na drugi način "moro sapeti špenom" :D :D
because_of_you

#894 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by because_of_you »

A ako nije bilo, meni od najdražih dodataka govoru: "A sve te ne šćelo!" :lol:
BOGUS

#895 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by BOGUS »

PalaSa Marsa wrote:

alkaponac

Ima ih i zavodnika,ali su vise skloni materijalnom :D .Ridjobrki,bio sam u mladosti (tvrdnje mog komsiluka :D ) alkaponac i shaolinac u isto vrijeme.Cuo si za shaolince :-) ?
PalaSa Marsa

#896 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by PalaSa Marsa »

BOGUS wrote:
PalaSa Marsa wrote:

alkaponac

Ima ih i zavodnika,ali su vise skloni materijalnom :D .Ridjobrki,bio sam u mladosti (tvrdnje mog komsiluka :D ) alkaponac i shaolinac u isto vrijeme.Cuo si za shaolince :-) ?
:lol: :thumbup: Haj' dobro :-) . Ako ti tako velis. :D
pustopoljina

#897 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by pustopoljina »

jesu'l to neki razinderi?
Ridjobrki

#898 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by Ridjobrki »

:lol:

Jašta moj ti brete... Sve razinderi sem onog najmanjeg, onaj samo plova očima i muči. Oti su taki špiclovi najgori, sa vima bar vajik znaš na čem si, jebojimtimater...

:mrgreen:
BOGUS

#899 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by BOGUS »

Ridjobrki wrote::lol:

Jašta moj ti brete... Sve razinderi sem onog najmanjeg, onaj samo plova očima i muči. Oti su taki špiclovi najgori, sa vima bar vajik znaš na čem si, jebojimtimater...

:mrgreen:
:lol: :lol: :lol: rauberi
StLouis

#900 Re: neko bi ovde mogo biti bjen

Post by StLouis »

ja te volim a ti ni mukajeti :D
Post Reply