Izgubljeno - nadjeno

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
lenaterzić

#876 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

Pa eto, ako već tako želite, pokušat ću doći do informacija o tome gdje se nalaze napušteni azili. Ako nešto saznam, otići ću da provjerim lokaciju jer ne želim životinje smjestiti u neku zabit. Ako neko zna gdje se nalaze napušteni azili, molim vas, javite mi.
AF81

#877 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by AF81 »

Takođe se slažem sa NeyDanom za ime fondacije. Najbolje je da se zove po Dexu jer je od njega sve počelo
lenaterzić

#878 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

Onda će se tako i zvati: FONDACIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA "DEX"!
Cholina_Lokica

#879 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by Cholina_Lokica »

NeyDan wrote:Buduci da si dosla na ovu ideju nakon nesretnog dogadjaja (nazalost), onda bi i nekako najbolje bilo kada bi to bilo ime psa kojeg si izgubila.

Ne znam gdje su ti napusteni azili, al' svakako mislim da nisu negdje u gradu. Mislim da bi bilo korisno provjeriti.
Mislim da je najbolja ideja kupovina zemljista jer iznajmljivanje se ne isplati, plus hajd sa narodom na kraj. Na svom zemljistu, samo voditi racuna o zakonskim procedurama
dzeno123

#880 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by dzeno123 »

Nesto slicno sam pokusao pokrenuti sa grupom entuzijazista, imali smo idejni projekat pa cak i pronasli finansijere ali smo odmah u startu naletili na nasu standardnu prepreku "Sve je to super, bajno i krasno ali gdje sam tu ja?" Kako su stranci trebali finansirati taj projekat odmah u startu je bio osudjen na propast jer kod njih takve stvari ne prolaze. Zanimljivo da nam je veza bukvalno trebala za svaki moguci papir, dozvolu. Veoma tesko izvodljivo bez politicke pozadine jer kod nas da otvoris golubarnik doci ce ti Hadzici i ostala kompanija na otvorenje (da sebi pripisu zasluge).

P.S Ukoliko taj projekat zazivi (a najiskrenije se nadam da hoce) odmah u startu gledajte da taj projekat poslje nekog vremena postane samoodrziv jer na podrsku vlasti necete sigurno naici, vjerovatno na opstrukcije, da. :(

Sretno...
lenaterzić

#881 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

Žao mi je što tvoja ideja nije uspjela, vjerujem da nije bilo prave i iskrene volje kod svih kao kod tebe. Iskreno da ti kažem, nisam ni namjeravala grebati na vrata naših državnika, što da uzalud trošim vrijeme? Sredstva izdvajam iz vlastitog budžeta, kredit itd...
alica.k

#882 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by alica.k »

lenaterzić wrote:Žao mi je što tvoja ideja nije uspjela, vjerujem da nije bilo prave i iskrene volje kod svih kao kod tebe. Iskreno da ti kažem, nisam ni namjeravala grebati na vrata naših državnika, što da uzalud trošim vrijeme? Sredstva izdvajam iz vlastitog budžeta, kredit itd...
pazi lana, ne mozes azil napraviti bilo gdje. imaju pravila koja to odredjuju - toliko i toliko da je udaljeno od najblizeg naselja, a i ti pazi da ima vezu sa JGS zbog volontera itd itd. bilo je price o tome, prije par godina. ovo govorim na racun onoga da ne bi zivotinje stavila u neku zabit...ne sumnjam da cete i tvoj advokat a i ti zajedno s njim to protabiriti ali eto, da se zna.
pakica_

#883 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by pakica_ »

lenaterzić wrote:Žao mi je što tvoja ideja nije uspjela, vjerujem da nije bilo prave i iskrene volje kod svih kao kod tebe. Iskreno da ti kažem, nisam ni namjeravala grebati na vrata naših državnika, što da uzalud trošim vrijeme? Sredstva izdvajam iz vlastitog budžeta, kredit itd...
nemam neka sredstva sto se finansija tice, ali volje za pomoci itekako imam, tako da ako trebadne neko da kuje eksere i reze daske, tu sam ;) ali, korak po korak.. i cuvena bosnjacka IMT (imal' mene tu) ce, nadam se, ostati po strani..
a mogu glavu na panj staviti da su nase vlasti cekale upravo ovo- da mi sami nesto pokrenemo, a da oni i dalje cesu guzice (da izvinete na sarolikosti)..
lenaterzić

#884 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

Moje parče zemlje koje namijenim za azil, pvo će morati imati urednu infrastrukturu (vodu, struju, kanalizaciju). Dalje, imat ću vozilo koje će biti korišteno za dovođenje životinja u prihvatilište. Na samom vozilu će biti javno ispisana njegova namjena i brojevi telefona. Veliki posao ali korak po korak, sve će se dovesti u red. Prihvatilište ni u kom slučaju neće biti sagrađeno od obične daske. Moji planovi su sasvim drugačiji. Imam prijateljicu koja je arhitekta. Ona će mi uraditi idejni projekat za prihvatilište. Ma vidjet ćete, bit ćete vi ponosni na ono što uradimo!
luna09

#885 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by luna09 »

[quote="lenaterzić"]Moje parče zemlje koje namijenim za azil, pvo će morati imati urednu infrastrukturu (vodu, struju, kanalizaciju). Dalje, imat ću vozilo koje će biti korišteno za dovođenje životinja u prihvatilište. Na samom vozilu će biti javno ispisana njegova namjena i brojevi telefona. Veliki posao ali korak po korak, sve će se dovesti u red. Prihvatilište ni u kom slučaju neće biti sagrađeno od obične daske. Moji planovi su sasvim drugačiji. Imam prijateljicu koja je arhitekta. Ona će mi uraditi idejni projekat za prihvatilište. Ma vidjet ćete, bit ćete vi ponosni na ono što uradimo!

Sretno :thumbup: :thumbup: tvoja ideja je za svaku pohvalu. Nadam se da ćeš što prije uspjeti realizovati zamišljeno za dobro svih a prije svega četvoronožnih bića koja za primljeno malo uzvraćaju mnooogoo.
lenaterzić

#886 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

Hvala, potrudit ću se da naše prihvatilište bude uzor svima koji nekada požele uraditi nešto slično. Čak će postojati i edukacijski program o brizi i zaštiti životinja i bit će namijenjen isključivo djeci. Nastojat ćemo im probuduti svijest o tome kako nam se Dex nikada više ne bi ponovio, kao ni gušenje pasa ili polijevanje vrelim uljem. Također imam podršku Fondacije za zaštitu u saobraćaju, oni će dati svoj doprinos time što će ispisati letke o savjesti vozača prema psima i mačkama.
pakica_

#887 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by pakica_ »

lenaterzić wrote:Moje parče zemlje koje namijenim za azil, pvo će morati imati urednu infrastrukturu (vodu, struju, kanalizaciju). Dalje, imat ću vozilo koje će biti korišteno za dovođenje životinja u prihvatilište. Na samom vozilu će biti javno ispisana njegova namjena i brojevi telefona. Veliki posao ali korak po korak, sve će se dovesti u red. Prihvatilište ni u kom slučaju neće biti sagrađeno od obične daske. Moji planovi su sasvim drugačiji. Imam prijateljicu koja je arhitekta. Ona će mi uraditi idejni projekat za prihvatilište. Ma vidjet ćete, bit ćete vi ponosni na ono što uradimo!
pa dobro, nisam mislila doslovno da kujem eksere, nego eto, da se zna da imas jos jedan par ruku ako zatreba ;)
i ideja mi se mnoooogo svidja i daj Boze da zazivi ;)
lenaterzić

#888 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

Meni je veoma drago da ima ljudi spremnih svojim radom doprinijeti zaživljavanju prihvanog centra za životinje. Tako da ću svima javiti kada i gdje počinju radovi. Ko god bude htio, dobro je došao. Znam samo da je ovo posljednja zima koju mnoge životinje dočekuju napolju, nezaštićene. Nastojat ću obezbijediti prostor za što više jedinki. Vjeruj mi, ne spavam noću. Stalno nešto planiram, zapisujem, provjeravam.
dzeno123

#889 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by dzeno123 »

Bojim se da se nismo razumjeli, ti ces htjela ne htjela morat kucati na vrata nasih drzavnika radi bilo kakve vrste dozvole. Bilo bi najbolje da kontaktiras neku od nevladinih organizacija za pocetak kao sto je av-mau, onda cika velju da ti oni objasne proceduru oko gradnje azila jer oni znaju standarde po kojima se radi. Uglavnom ljudi su veoma razocarani i da im je obecavano 1000 puta takvo nesto pa ces ih malo teze pokrenuti ali ljudi su za 10, divim im se.
lenaterzić

#890 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

U pravu si, nismo se razumjeli. Ja imam agenciju za knjigovodstvo, samim tim poznajem Zakonske okvire u velikoj mjeri. Tamo gdje bude potrebno da se kuca, kucat će moj advokat. A od države ne tražim finansiranje. Uostalom, sve počinjem sasvim regularno tako da se ne plašim kojekakvih zavrzlama.
--usnee--

#891 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by --usnee-- »

ici ce ti dosta lakse nego drugim organizacijama jer kod njih se sve temelji na donacijama i dobroj volji, ako imas finansije i uspjet ces samo moja preporuka bi ti bila da ne razmisljas recimo o rakovici i tamo onom dijelu (ovo spominjem jer su to bile pretpostavke za gradnje azila drzavnog) jer su tamo cijene zemljista dosta digli i ta razlika bi te kostala sigurno dobrog broja box-ova
lenaterzić

#892 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

Lova iz državnog budžeta, tačnije, 1.400.000 izdvojena je za izgradnju azila na Prači. Budući investitor je Murai comerc. A vi sami razlučite ima li to ikakve veze sa životom. A ta su sredstva kao dovoljna za izgradnju objekta za otprilike 500 jedinki, od 30.000 naših pasa i mačaka na ulicama grada. Šta dalje da vam govorim, to je da čovjek poludi. Budžet za sredstva namijenjena u ove svrhe naprosto se topi pod nečijim prstima. Razlog više da od naše jadne i siromašne državice ne tražim ništa. Bit će mi dovoljno njihovo za........ oko administracije. Ali, neka oni rade šta hoće, ja imam svoj pravac i svoj cilj.
astrid

#893 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by astrid »

Ovo je bio jedan od ponuđenih projekata koji je odbijen.Bože,zašto :oops:
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... -pasa.html
luna09

#894 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by luna09 »

astrid wrote:Ovo je bio jedan od ponuđenih projekata koji je odbijen.Bože,zašto :oops:
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/saraje ... -pasa.html
Ja se ne pitam zašto jer onoliko koliko pratim dešavanja u Kantonu jasno je da tu niko ne bi imao "udjela" .da je čovjek neki % ponudio nekom od nadležnih prošao bi.
Mantis

#895 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by Mantis »

Image
Image

Pas sa slike star 6 godina, nestao u srijedu 25.01.2012. na području Rakovice. Pas je na sebi imao zaštitnu, crnu ogrlicu sa bodljama. Molim sve koji imaju bilo kakvu informaciju da mi jave na broj mob. 061-261-109 Pronalazaču slijedi nagrada. Hvala
Phia

#896 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by Phia »

lenaterzić wrote:Meni je veoma drago da ima ljudi spremnih svojim radom doprinijeti zaživljavanju prihvanog centra za životinje. Tako da ću svima javiti kada i gdje počinju radovi. Ko god bude htio, dobro je došao. Znam samo da je ovo posljednja zima koju mnoge životinje dočekuju napolju, nezaštićene. Nastojat ću obezbijediti prostor za što više jedinki. Vjeruj mi, ne spavam noću. Stalno nešto planiram, zapisujem, provjeravam.
Lana ima li kakvih novosti od policije? Ili čekaju da zastari slučaj?
Last edited by Phia on 24/01/2013 18:25, edited 1 time in total.
lenaterzić

#897 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

Odgovor koji redovno čujem od policijske uprave na Ilidži: U GUŽVI SMO, HAPSIMO I TAKO TO, NAZOVITE KASNIJE. Još nisu izdvojili vrijeme da nam daju odgovor na pitanje: Da li imaju neku informaciju i da li je urađen zapisnik??? Tako da se, tražeći odgovor, još uvijek vrtim u krug.
Cober

#898 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by Cober »

Tužba protiv nadležnih osobau PU Ilidža zbog nesprovođenja Zakona i zloupotrebe položaja, prozivanje federalnog ministra policije, komandira PU, prozivanja u medijima imenom i prezimenom. Pa da vidiš kako su odmah ekspeditivni. Da li si pronašla na forumu ono što sam nedavno ponovo postavio oko prozivke policije u slučaju odstrela pasa i lovaca u KS?
lenaterzić

#899 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by lenaterzić »

Jesam, pročitala sam. Ovo je jedna totalna sabotaža sa svih strana. A kad otvorim prihvatilište, neću živa ostati od raznih inspektora. Tad su oni izuzetno ažurni. Dolazit će da mi sole pamet i prostiru Zakon kao tepih. Bože sačuvaj, ima li goreg režima igdje na svijetu?????????????????? Jučer prolazim ulicom, gdje god hoćeš ljudi rove po kontejnerima, traže ostatke hrane i prnje koje nikome ne trebaju. Pored jednog kontejnera na Grbavici, dva uboga starca naložili vatru, jedu suh hljeb i, vjerovali ili ne, dijele ga sa lutalicom koji ih je prvo posmatrao a zatim im prišao. Uhvatila me neka zima kad sam to vidjela, zgadila sam se samoj sebi na bezobrazluku jer je mene kod kuće čekao lijep i topao ručak. Ljudi dragi, kako da pomognemo našem narodu koji gladuje????????????????? Za drage moje životinje već sam otpočela posao vezan za prihvatilište i zbog toga sam veoma sretna. A onda vidim dva starca kako se griju uz kontejner ali ipak dijele isprošeni hljeb sa cukom i obuzme me takva tuga da je ne umijem ni objasniti.
Pasiflora

#900 Re: Izgubljeno - nadjeno

Post by Pasiflora »

lenaterzić wrote: Za drage moje životinje već sam otpočela posao vezan za prihvatilište i zbog toga sam veoma sretna. A onda vidim dva starca kako se griju uz kontejner ali ipak dijele isprošeni hljeb sa cukom i obuzme me takva tuga da je ne umijem ni objasniti.
Mozes u pojedinacnim slucajevima pomoci kupovinom namirnica i to je to...
Nema drzavne strategija nizasta - politicari i ostatak administracije (na nizem nivou) su sami sebi svrha.
Koga briga za, doslovno gladne penzionere, a o psima da i ne pricamo :( . Ne mozes protiv vjetrenjaca.
Ali da ne idemo u off....
Post Reply