Šta trenutno čitate?
Moderator: Chloe
-
King Kikapu
dubravka ugresic-nikog nema doma, eseji
-
mamica papucarka
znaci, ni tebi se ne svidja? Ove moje prijateljice zapele, procitaj pa procitajdanas wrote:da, citala sam...mamica 31 wrote:je li neko citao knjigu Crveni sator od Anite Dajamant?
Upravo cu dobit tu knjigu na citanje od prijateljice, a sve koje su je procitale kazu da je knjiga odlicna i da nisu prestajale plakat![]()
http://www.dobra-knjiga.com/artikli.asp ... DB_GRUPE=1
-
mamica papucarka
beliminatror bezbeli nije citao ovu knjigu... Cekam njegov sud
Black garant nije...
E jeste me zainteresovaliiiiiii.... da ne pada kisa, sad bih se spremila i otisla po knjigu

Black garant nije...
E jeste me zainteresovaliiiiiii.... da ne pada kisa, sad bih se spremila i otisla po knjigu
- repeater
cuj pada kisa? velik grad, ovo sarajevo ..mamica 31 wrote:beliminatror bezbeli nije citao ovu knjigu... Cekam njegov sud![]()
Black garant nije...![]()
E jeste me zainteresovaliiiiiii.... da ne pada kisa, sad bih se spremila i otisla po knjigu![]()
![]()
-
mamica papucarka
ma od ljetos slusam o Crvenom satoru. I knjiga ide iz ruke u ruku, i tek sada sam ja na redu za procitat
I sad kada cu je dobit, vi kazete da je presentimentalna
Doduse, trenutno sam u nekoj sentimentalnoj fazi, pa mozda mi se i svidi 
I sad kada cu je dobit, vi kazete da je presentimentalna
-
mamica papucarka
ma ja sam na AlpamaBeatrix wrote:repeater wrote:cuj pada kisa? velik grad, ovo sarajevo ..mamica 31 wrote:beliminatror bezbeli nije citao ovu knjigu... Cekam njegov sud![]()
E jeste me zainteresovaliiiiiii.... da ne pada kisa, sad bih se spremila i otisla po knjigu![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
mamice, samo su ceste mokre, a prestalo je trenutno padatimozes se zaletjeti
mislim... mozda te uhvati i snijeg dok stignes, ali avanturisticki duh i to...
-
three sisters
ova knjiga jeste bila najprodavanija knjiga 2001. u Americi, međutim i na fakultetima se proučava kao primjer ženskog pisma, meni se stvarno svidjela, pri početku mi je bila malo razvodnjena, ali u biti lako je čitljiva, što ne mora odmah značiti da nije dobra, zaista je topla, a ne patetična i ima genijalne opise različitih rituala i predmeta sa zaista neuobičajenim usporedbama koje su uzete iz isključivo ženskih doživljajaBeatrix wrote:i ja. hmmm, doduse nisam ni suzu pustiladanas wrote:da, citala sam...mamica 31 wrote:je li neko citao knjigu Crveni sator od Anite Dajamant?
Upravo cu dobit tu knjigu na citanje od prijateljice, a sve koje su je procitale kazu da je knjiga odlicna i da nisu prestajale plakat![]()
http://www.dobra-knjiga.com/artikli.asp ... DB_GRUPE=1onako, ponekad patetika bez pokrica,hronologija i radnja - nista posebno, klasicno, podsjeca me malo na neku iz Oprah Book Club Selection
pod krinkom velikog naslova "istine iz zenskog ugla" kriju mi se klisei i plitke analize kako bi to, navodno, zene trebale nesto misliti i dozivjeti. a kraj je - umalo nisam pala u nesvijest od sentimentalnosti
mozes zakljuciti da mi se bas i nije svidjelaali ja sam uvijek za to da se knjizi da sansa
-
three sisters
hvala na naslovimaneupucena wrote:Džulijan Barns, rođen u Lesteru (Engleska) 1946. godine, dobitnik je više prestižnih književnih nagrada. Do sada su objavljena njegova dela: Metrolend (1980), Pre no što me je srela (1982), Floberov papagaj (1984), Zureći u sunce (1986), Istorija sveta u 10 ½ poglavlja (1989), Troje (1991), Bodljikavo prase (1992), Pisma iz Londona 1990–1995 (1995), Obale Lamanša (1996), Engleska, Engleska (1998), Ljubav, itd. (2000), Cepidlaka u kuhinji (2003), Sto od limunovog drveta (2004), Artur & Džordž (2005).
Vecina ovih naslova su prevedeni u izdanju beogradske Geopoetike i mogu se naci u knjizarama.
- anais_nin
ja je imam u kolekciji ali nikako nisam mogla da se nakanim da je procitamBeatrix wrote: i ja. hmmm, doduse nisam ni suzu pustilaonako, ponekad patetika bez pokrica,hronologija i radnja - nista posebno, klasicno, podsjeca me malo na neku iz Oprah Book Club Selection
pod krinkom velikog naslova "istine iz zenskog ugla" kriju mi se klisei i plitke analize kako bi to, navodno, zene trebale nesto misliti i dozivjeti. a kraj je - umalo nisam pala u nesvijest od sentimentalnosti
mozes zakljuciti da mi se bas i nije svidjelaali ja sam uvijek za to da se knjizi da sansa
-
Nancy Drew
- danas
sta da ti kazem... "svidjati" mozda nije prikladna rijec kada procjenjujemo literatne vrijednosti. ja mislim da ova knjiga nema nikakve literarne vrijednosti, vec da 'appeals' odjedjenom zenskom mentalnom sklopu.mamica 31 wrote:znaci, ni tebi se ne svidja? Ove moje prijateljice zapele, procitaj pa procitajdanas wrote:da, citala sam...mamica 31 wrote:je li neko citao knjigu Crveni sator od Anite Dajamant?
http://www.dobra-knjiga.com/artikli.asp ... DB_GRUPE=1Bas cu procitat pa cu napisat jel mi se svidjela ili ne... Sad ste me zaintrigirale
a ja ti nisam iz tog filma, pa mozda ne treba ni da sudim o ovoj knjizi (i slicnoj 'literaturi')...
-
mamica papucarka
danas wrote:sta da ti kazem... "svidjati" mozda nije prikladna rijec kada procjenjujemo literatne vrijednosti. ja mislim da ova knjiga nema nikakve literarne vrijednosti, vec da 'appeals' odjedjenom zenskom mentalnom sklopu.mamica 31 wrote:znaci, ni tebi se ne svidja? Ove moje prijateljice zapele, procitaj pa procitajdanas wrote: da, citala sam...Bas cu procitat pa cu napisat jel mi se svidjela ili ne... Sad ste me zaintrigirale
a ja ti nisam iz tog filma, pa mozda ne treba ni da sudim o ovoj knjizi (i slicnoj 'literaturi')...
Ne mogu nista reci, jer knjigu nisam procitala, ali kad procitam vidjet cu u kojem stanju je moj mentalni sklop
Doduse ja prelazim iz filma u film, pa ce moj konacni sud vjerovatno biti rezltiran trenutnim stanjem mog mentalnog sklopa.
-
mamica papucarka
bas me zanima hocu li je ja dozivjeti kao toplu, ili kao pateticnu.three sisters wrote:ova knjiga jeste bila najprodavanija knjiga 2001. u Americi, međutim i na fakultetima se proučava kao primjer ženskog pisma, meni se stvarno svidjela, pri početku mi je bila malo razvodnjena, ali u biti lako je čitljiva, što ne mora odmah značiti da nije dobra, zaista je topla, a ne patetična i ima genijalne opise različitih rituala i predmeta sa zaista neuobičajenim usporedbama koje su uzete iz isključivo ženskih doživljajaBeatrix wrote:i ja. hmmm, doduse nisam ni suzu pustiladanas wrote: da, citala sam...onako, ponekad patetika bez pokrica,hronologija i radnja - nista posebno, klasicno, podsjeca me malo na neku iz Oprah Book Club Selection
Ma volim ja ova nasa zenska mahalanja
- harač
ja sam ga otkrio preko "barbara", međutim ove nema u gradu nigdjeNancy Drew wrote:nađi i KUPI tu knjigu, nećeš se pokajati.harač wrote:Hoču da čitam "Sramota" od Kucija, al' neko je digo u gradskoj i izgleda umro, jer nevraća podugo... ako ga pronađu i kraj njegovog leša knjigu, hajte je odbacite do Mis Ibrine
Kad sam je pročitala prije nekoliko godina rekla sam 'šta je ovo, ko je ovo, pa ovaj će jednom dobit' nobelovu nagradu!'. niko nije znao ni kako se čita, keci, kuci, koci. i znaš šta? dobio je nobelovu iste godine!
-
Nancy Drew
-
Belminator
Citao sam, prije neke 3 god kad sam spremao naratologiju 2, moralo se je i to... Nego u zadnje vrijeme dodjem na forum i malo procitam sta se pise bez neke volje da komentarisem, ali eto kad si mi se vec licno obratila red je da odgovorimmamica 31 wrote:beliminatror bezbeli nije citao ovu knjigu... Cekam njegov sud![]()
![]()
U tom romanu vidljiva ti je teorija Helene Cixous da zensko pismo znaci afirmaciju one zenine razlicitosti koja je prisutna u njezinom tijelu. Rane su feministice imale tu tendenciju da ignorisu tijelo ili da ga barem stavljaju u polozaj podređenosti i zavisnosti od psihickih i drustvenih znacenja. Međutim neke savremene autorke su eto preformulisale i redefinirale pojam tijela, sa namjerom da ga presele sa periferije u centar analize. Tako i Anita u Crvenom satoru krece od tjelesnosti pa sve do musko – zenskih odnosa u okviru drustva kako bi do kraja razvila inferiornost zene, u odnosu na muskarca.
U matrijarhalnim teologijama velican je obred dobivanja prve menstruacije i ona je smatrana mjesecevim darom od Boga, darom koji tece kroz tijelo zene, cisteci ga od proslomjesecne smrti, pripremajuci ga da primi zivot novog mjeseca… dok patrijarhalna drustva oznacavala su menstrualnu krv kao izvor zagađenja. Na ovoj patrijarhalnoj osnovi, koja je u pocetku bila zdrava i opravdana, sa bioloskog aspekta, razvila se je predstava o necistoci zene, a ona nije vise bila fizicka ni materijalna, nego ritualna, religiozna. Drevni ljudi su smatrali da dodir sa zenom u takvim trenucima, moze prouzrokovati magicnu opasnost, nanjeti stetu privređivanju itd. U tim patrijarhalnim drustvima uspostavljeni su tako mnogi tabui vezani za iskljucenje kontakata i izolacije zena za vrijeme menstrualnog ciklusa. Upravo takvo mjesto, bio je Crveni sator, u kojem su zene, potpuno izolirane od ostatka svijeta, cekale da prođu njihovi menstrualni dani. E sad taj Crveni sator nije predstavljen kao mracno mjesto namjenjeno za ociscenje zene, vec kao mjesto koje simbolizuje zensku snagu, moc, ljepotu, porođaje, jednom rijecju sve one trenutke u kojima su te zene uzivale. Muskarci nisu znali tajne Crvenog satora, te su zbog toga poceli mrstiti se na njega. No ja cu ovde prekinuti, jer bojim se da cu ti pokvariti ugođaj pa ti nece biti merak citati, a iskreno 3 god. su velik period pa mi je i sjecanje oskudno te se necu bacati u neku dublju analizu. Ovo ti moze biti neka osnova da bolje razumijes djelo dok ga budes citala.
Eh da roman je intertekst na Bibliju, ali u slucaju Crvenog satora pred ocima nam ozivljavaju one zene o kojima nam Biblija tako malo govori
Ima jedan dobar komentar kojeg se eto dobro sjecam ali ne sjecam se tacno ciji je, da li je San Antonio Express, The Boston Globe ili pak Publishers Weekly, no i nevazno, uglavnom on glasi da je roman Crveni sator dobar primjer kako bi Biblija izgledala da ju je napisala zena…
Sto se tice mog subjektivnog stava, obzirom da je ovo sto sam ti istipkao vise onako sa profi tacke gledista… pa dobra je knjiga, sigurno je nisam dozivio kao neke moje kolegice koje su se isplakale uz to stivo, a mene nazvale robotom jer sam im se zbog toga smijao… no sigurno da nece biti uzalud utroseno vrijeme koje tom romanu posvetis. Meni je knjiga pala nekako bolno u pravom smislu te rijeci, svi ti menstrualni ciklusi, porođaji… znas kako to mi muskarci vec shvatamo: fizicki bolno.
Ugodno citanje ti zelim.
- chuchumbamayumbe
Trenutno ne čitam ništa, nema živaca...
-
mamica papucarka
Ti si se bas potrudioBelminator wrote:Citao sam, prije neke 3 god kad sam spremao naratologiju 2, moralo se je i to... Nego u zadnje vrijeme dodjem na forum i malo procitam sta se pise bez neke volje da komentarisem, ali eto kad si mi se vec licno obratila red je da odgovorimmamica 31 wrote:beliminatror bezbeli nije citao ovu knjigu... Cekam njegov sud![]()
![]()
![]()
U tom romanu vidljiva ti je teorija Helene Cixous da zensko pismo znaci afirmaciju one zenine razlicitosti koja je prisutna u njezinom tijelu. Rane su feministice imale tu tendenciju da ignorisu tijelo ili da ga barem stavljaju u polozaj podređenosti i zavisnosti od psihickih i drustvenih znacenja. Međutim neke savremene autorke su eto preformulisale i redefinirale pojam tijela, sa namjerom da ga presele sa periferije u centar analize. Tako i Anita u Crvenom satoru krece od tjelesnosti pa sve do musko – zenskih odnosa u okviru drustva kako bi do kraja razvila inferiornost zene, u odnosu na muskarca.
U matrijarhalnim teologijama velican je obred dobivanja prve menstruacije i ona je smatrana mjesecevim darom od Boga, darom koji tece kroz tijelo zene, cisteci ga od proslomjesecne smrti, pripremajuci ga da primi zivot novog mjeseca… dok patrijarhalna drustva oznacavala su menstrualnu krv kao izvor zagađenja. Na ovoj patrijarhalnoj osnovi, koja je u pocetku bila zdrava i opravdana, sa bioloskog aspekta, razvila se je predstava o necistoci zene, a ona nije vise bila fizicka ni materijalna, nego ritualna, religiozna. Drevni ljudi su smatrali da dodir sa zenom u takvim trenucima, moze prouzrokovati magicnu opasnost, nanjeti stetu privređivanju itd. U tim patrijarhalnim drustvima uspostavljeni su tako mnogi tabui vezani za iskljucenje kontakata i izolacije zena za vrijeme menstrualnog ciklusa. Upravo takvo mjesto, bio je Crveni sator, u kojem su zene, potpuno izolirane od ostatka svijeta, cekale da prođu njihovi menstrualni dani. E sad taj Crveni sator nije predstavljen kao mracno mjesto namjenjeno za ociscenje zene, vec kao mjesto koje simbolizuje zensku snagu, moc, ljepotu, porođaje, jednom rijecju sve one trenutke u kojima su te zene uzivale. Muskarci nisu znali tajne Crvenog satora, te su zbog toga poceli mrstiti se na njega. No ja cu ovde prekinuti, jer bojim se da cu ti pokvariti ugođaj pa ti nece biti merak citati, a iskreno 3 god. su velik period pa mi je i sjecanje oskudno te se necu bacati u neku dublju analizu. Ovo ti moze biti neka osnova da bolje razumijes djelo dok ga budes citala.
Eh da roman je intertekst na Bibliju, ali u slucaju Crvenog satora pred ocima nam ozivljavaju one zene o kojima nam Biblija tako malo govori
Ima jedan dobar komentar kojeg se eto dobro sjecam ali ne sjecam se tacno ciji je, da li je San Antonio Express, The Boston Globe ili pak Publishers Weekly, no i nevazno, uglavnom on glasi da je roman Crveni sator dobar primjer kako bi Biblija izgledala da ju je napisala zena…
Sto se tice mog subjektivnog stava, obzirom da je ovo sto sam ti istipkao vise onako sa profi tacke gledista… pa dobra je knjiga, sigurno je nisam dozivio kao neke moje kolegice koje su se isplakale uz to stivo, a mene nazvale robotom jer sam im se zbog toga smijao… no sigurno da nece biti uzalud utroseno vrijeme koje tom romanu posvetis. Meni je knjiga pala nekako bolno u pravom smislu te rijeci, svi ti menstrualni ciklusi, porođaji… znas kako to mi muskarci vec shvatamo: fizicki bolno.
Ugodno citanje ti zelim.
Interesovalo me je tvoje misljenje
Vecina osoba koje su procitale knjigu smatraju da je jedino mogu razmuijet zene koje su i same prosle i prezivjele te nekakve tipicne tzv. zenske probleme poput poroda i majcinstva