Šta trenutno čitate?

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply

Citate?

Sa zadovoljstvom!
1196
91%
Dovoljno je sto moram citat titlove na TV-u...
123
9%

Total votes: 1319

King Kikapu

Post by King Kikapu »

dubravka ugresic-nikog nema doma, eseji
danas

Post by danas »

ma sigurna sam da ovo i jeste bilo na oprah book club :D
mislim... haj' da ne serem previse :-) nek citaju ljudi sta hoce.... :)
ernest

Post by ernest »

umberto eco "Ime ruze" (drugi put)
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

danas wrote:
mamica 31 wrote:je li neko citao knjigu Crveni sator od Anite Dajamant?
Upravo cu dobit tu knjigu na citanje od prijateljice, a sve koje su je procitale kazu da je knjiga odlicna i da nisu prestajale plakat :D

http://www.dobra-knjiga.com/artikli.asp ... DB_GRUPE=1
da, citala sam... :-)
znaci, ni tebi se ne svidja? Ove moje prijateljice zapele, procitaj pa procitaj :D Bas cu procitat pa cu napisat jel mi se svidjela ili ne... Sad ste me zaintrigirale :D
repeater

Post by repeater »

danas wrote:mislim... haj' da ne serem previse :-) nek citaju ljudi sta hoce.... :)
i love this woman .. :-) :D
mamica papucarka

beliminatror bezbeli nije citao ovu knjigu... Cekam njegov sud :oops:
Black garant nije... :D
E jeste me zainteresovaliiiiiii.... da ne pada kisa, sad bih se spremila i otisla po knjigu :D :lol: :P
repeater

Post by repeater »

mamica 31 wrote:beliminatror bezbeli nije citao ovu knjigu... Cekam njegov sud :oops:
E jeste me zainteresovaliiiiiii.... da ne pada kisa, sad bih se spremila i otisla po knjigu :D :lol: :P
cuj pada kisa? velik grad, ovo sarajevo .. :? :D
mamica papucarka

ma od ljetos slusam o Crvenom satoru. I knjiga ide iz ruke u ruku, i tek sada sam ja na redu za procitat :D
I sad kada cu je dobit, vi kazete da je presentimentalna :D Doduse, trenutno sam u nekoj sentimentalnoj fazi, pa mozda mi se i svidi :)
mamica papucarka

Beatrix wrote:
repeater wrote:
mamica 31 wrote:beliminatror bezbeli nije citao ovu knjigu... Cekam njegov sud :oops:
cuj pada kisa? velik grad, ovo sarajevo .. :? :D
:lol: :lol:

mamice, samo su ceste mokre, a prestalo je trenutno padati :D mozes se zaletjeti :D mislim... mozda te uhvati i snijeg dok stignes, ali avanturisticki duh i to... :D
ma ja sam na Alpama :lol: Ovdje kad napada, ne izlazi se iz kuce do proljeca :D
sojka

Post by sojka »

Bila je jesen sa puno kisa,
cek`o sam za Seychell taxi,
...
ja ne mogu sve i da hocu,
zaboraviti
plavu kapu,
a vozovi idu... :-)

November rains by song :D
danas

Post by danas »

Image

:D :D :D
muha_sa

Post by muha_sa »

"Vlak u snijegu"
three sisters

Post by three sisters »

Beatrix wrote:
danas wrote:
Upravo cu dobit tu knjigu na citanje od prijateljice, a sve koje su je procitale kazu da je knjiga odlicna i da nisu prestajale plakat :D

i ja. hmmm, doduse nisam ni suzu pustila :D onako, ponekad patetika bez pokrica,hronologija i radnja - nista posebno, klasicno, podsjeca me malo na neku iz Oprah Book Club Selection :D pod krinkom velikog naslova "istine iz zenskog ugla" kriju mi se klisei i plitke analize kako bi to, navodno, zene trebale nesto misliti i dozivjeti. a kraj je - umalo nisam pala u nesvijest od sentimentalnosti :D

mozes zakljuciti da mi se bas i nije svidjela :D ali ja sam uvijek za to da se knjizi da sansa :)
ova knjiga jeste bila najprodavanija knjiga 2001. u Americi, međutim i na fakultetima se proučava kao primjer ženskog pisma, meni se stvarno svidjela, pri početku mi je bila malo razvodnjena, ali u biti lako je čitljiva, što ne mora odmah značiti da nije dobra, zaista je topla, a ne patetična i ima genijalne opise različitih rituala i predmeta sa zaista neuobičajenim usporedbama koje su uzete iz isključivo ženskih doživljaja
three sisters

Post by three sisters »

neupucena wrote:
three sisters wrote:
neupucena wrote:Image Moj omiljeni autor.
:thumbup:

zaista genijalan pisac, a kad je ta knjiga izašla, znam samo za papigu i 10 i po poglavlja...

tema: thomas mann: budenbrukovi
pravo je dosadna na početku- jao što on voli opisivat namještaj :roll: strašno :lol: ali se utisak popravlja s vremenom
Džulijan Barns, rođen u Lesteru (Engleska) 1946. godine, dobitnik je više prestižnih književnih nagrada. Do sada su objavljena njegova dela: Metrolend (1980), Pre no što me je srela (1982), Floberov papagaj (1984), Zureći u sunce (1986), Istorija sveta u 10 ½ poglavlja (1989), Troje (1991), Bodljikavo prase (1992), Pisma iz Londona 1990–1995 (1995), Obale Lamanša (1996), Engleska, Engleska (1998), Ljubav, itd. (2000), Cepidlaka u kuhinji (2003), Sto od limunovog drveta (2004), Artur & Džordž (2005).
Vecina ovih naslova su prevedeni u izdanju beogradske Geopoetike i mogu se naci u knjizarama.
hvala na naslovima :-D
anais_nin

Post by anais_nin »

Beatrix wrote: i ja. hmmm, doduse nisam ni suzu pustila :D onako, ponekad patetika bez pokrica,hronologija i radnja - nista posebno, klasicno, podsjeca me malo na neku iz Oprah Book Club Selection :D pod krinkom velikog naslova "istine iz zenskog ugla" kriju mi se klisei i plitke analize kako bi to, navodno, zene trebale nesto misliti i dozivjeti. a kraj je - umalo nisam pala u nesvijest od sentimentalnosti :D

mozes zakljuciti da mi se bas i nije svidjela :D ali ja sam uvijek za to da se knjizi da sansa :)
ja je imam u kolekciji ali nikako nisam mogla da se nakanim da je procitam :D ali kako spomenuste zensko pisanje, odmah mi pada na pamet knjiga Amy McKay "the birth house" kao primjer pisanja iz zenske perspektive o zenama jednog vremena ali bez pretjerane ili bezrazlozne patetike i jednim glasom koji cisto mami da pozelis da upoznas te zene koje su uspjevale biti ono sto jesu u jednom takvom drustvu :D
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 10:06, edited 1 time in total.
danas

Post by danas »

mamica 31 wrote:
danas wrote:

znaci, ni tebi se ne svidja? Ove moje prijateljice zapele, procitaj pa procitaj :D Bas cu procitat pa cu napisat jel mi se svidjela ili ne... Sad ste me zaintrigirale :D
sta da ti kazem... "svidjati" mozda nije prikladna rijec kada procjenjujemo literatne vrijednosti. ja mislim da ova knjiga nema nikakve literarne vrijednosti, vec da 'appeals' odjedjenom zenskom mentalnom sklopu.

a ja ti nisam iz tog filma, pa mozda ne treba ni da sudim o ovoj knjizi (i slicnoj 'literaturi')... :-)
mamica papucarka

danas wrote:
mamica 31 wrote:
danas wrote: da, citala sam... :-)
sta da ti kazem... "svidjati" mozda nije prikladna rijec kada procjenjujemo literatne vrijednosti. ja mislim da ova knjiga nema nikakve literarne vrijednosti, vec da 'appeals' odjedjenom zenskom mentalnom sklopu.

a ja ti nisam iz tog filma, pa mozda ne treba ni da sudim o ovoj knjizi (i slicnoj 'literaturi')... :-)

Ne mogu nista reci, jer knjigu nisam procitala, ali kad procitam vidjet cu u kojem stanju je moj mentalni sklop :D
Doduse ja prelazim iz filma u film, pa ce moj konacni sud vjerovatno biti rezltiran trenutnim stanjem mog mentalnog sklopa. :D
mamica papucarka

three sisters wrote:
Beatrix wrote:
danas wrote: da, citala sam... :-)
i ja. hmmm, doduse nisam ni suzu pustila :D onako, ponekad patetika bez pokrica,hronologija i radnja - nista posebno, klasicno, podsjeca me malo na neku iz Oprah Book Club Selection :D pod krinkom velikog naslova "istine iz zenskog ugla" kriju mi se klisei i plitke analize kako bi to, navodno, zene trebale nesto misliti i dozivjeti. a kraj je - umalo nisam pala u nesvijest od sentimentalnosti :D

ova knjiga jeste bila najprodavanija knjiga 2001. u Americi, međutim i na fakultetima se proučava kao primjer ženskog pisma, meni se stvarno svidjela, pri početku mi je bila malo razvodnjena, ali u biti lako je čitljiva, što ne mora odmah značiti da nije dobra, zaista je topla, a ne patetična i ima genijalne opise različitih rituala i predmeta sa zaista neuobičajenim usporedbama koje su uzete iz isključivo ženskih doživljaja
bas me zanima hocu li je ja dozivjeti kao toplu, ili kao pateticnu.
Ma volim ja ova nasa zenska mahalanja :D
rashomon

Post by rashomon »

Poetika postmodernizma - Linda Hačion;
Postmodernizam - Mihail Epštajn;
Naša postmoderna moderna - Volfgang Velš!
harač

Post by harač »

Nancy Drew wrote:
harač wrote:Hoču da čitam "Sramota" od Kucija, al' neko je digo u gradskoj i izgleda umro, jer nevraća podugo... ako ga pronađu i kraj njegovog leša knjigu, hajte je odbacite do Mis Ibrine :-)
nađi i KUPI tu knjigu, nećeš se pokajati.
Kad sam je pročitala prije nekoliko godina rekla sam 'šta je ovo, ko je ovo, pa ovaj će jednom dobit' nobelovu nagradu!'. niko nije znao ni kako se čita, keci, kuci, koci. i znaš šta? dobio je nobelovu iste godine! :-)
ja sam ga otkrio preko "barbara", međutim ove nema u gradu nigdje :P ima u šahinpašiću na eng. Vidio sam ima na interliberu. Vjerovatno ću tako.
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 10:05, edited 1 time in total.
Belminator

Post by Belminator »

Citao sam, prije neke 3 god kad sam spremao naratologiju 2, moralo se je i to... Nego u zadnje vrijeme dodjem na forum i malo procitam sta se pise bez neke volje da komentarisem, ali eto kad si mi se vec licno obratila red je da odgovorim :)
U tom romanu vidljiva ti je teorija Helene Cixous da zensko pismo znaci afirmaciju one zenine razlicitosti koja je prisutna u njezinom tijelu. Rane su feministice imale tu tendenciju da ignorisu tijelo ili da ga barem stavljaju u polozaj podređenosti i zavisnosti od psihickih i drustvenih znacenja. Međutim neke savremene autorke su eto preformulisale i redefinirale pojam tijela, sa namjerom da ga presele sa periferije u centar analize. Tako i Anita u Crvenom satoru krece od tjelesnosti pa sve do musko – zenskih odnosa u okviru drustva kako bi do kraja razvila inferiornost zene, u odnosu na muskarca.
U matrijarhalnim teologijama velican je obred dobivanja prve menstruacije i ona je smatrana mjesecevim darom od Boga, darom koji tece kroz tijelo zene, cisteci ga od proslomjesecne smrti, pripremajuci ga da primi zivot novog mjeseca… dok patrijarhalna drustva oznacavala su menstrualnu krv kao izvor zagađenja. Na ovoj patrijarhalnoj osnovi, koja je u pocetku bila zdrava i opravdana, sa bioloskog aspekta, razvila se je predstava o necistoci zene, a ona nije vise bila fizicka ni materijalna, nego ritualna, religiozna. Drevni ljudi su smatrali da dodir sa zenom u takvim trenucima, moze prouzrokovati magicnu opasnost, nanjeti stetu privređivanju itd. U tim patrijarhalnim drustvima uspostavljeni su tako mnogi tabui vezani za iskljucenje kontakata i izolacije zena za vrijeme menstrualnog ciklusa. Upravo takvo mjesto, bio je Crveni sator, u kojem su zene, potpuno izolirane od ostatka svijeta, cekale da prođu njihovi menstrualni dani. E sad taj Crveni sator nije predstavljen kao mracno mjesto namjenjeno za ociscenje zene, vec kao mjesto koje simbolizuje zensku snagu, moc, ljepotu, porođaje, jednom rijecju sve one trenutke u kojima su te zene uzivale. Muskarci nisu znali tajne Crvenog satora, te su zbog toga poceli mrstiti se na njega. No ja cu ovde prekinuti, jer bojim se da cu ti pokvariti ugođaj pa ti nece biti merak citati, a iskreno 3 god. su velik period pa mi je i sjecanje oskudno te se necu bacati u neku dublju analizu. Ovo ti moze biti neka osnova da bolje razumijes djelo dok ga budes citala.
Eh da roman je intertekst na Bibliju, ali u slucaju Crvenog satora pred ocima nam ozivljavaju one zene o kojima nam Biblija tako malo govori :)
Ima jedan dobar komentar kojeg se eto dobro sjecam ali ne sjecam se tacno ciji je, da li je San Antonio Express, The Boston Globe ili pak Publishers Weekly, no i nevazno, uglavnom on glasi da je roman Crveni sator dobar primjer kako bi Biblija izgledala da ju je napisala zena…
Sto se tice mog subjektivnog stava, obzirom da je ovo sto sam ti istipkao vise onako sa profi tacke gledista… pa dobra je knjiga, sigurno je nisam dozivio kao neke moje kolegice koje su se isplakale uz to stivo, a mene nazvale robotom jer sam im se zbog toga smijao… no sigurno da nece biti uzalud utroseno vrijeme koje tom romanu posvetis. Meni je knjiga pala nekako bolno u pravom smislu te rijeci, svi ti menstrualni ciklusi, porođaji… znas kako to mi muskarci vec shvatamo: fizicki bolno.
Ugodno citanje ti zelim.
chuchumbamayumbe

Post by chuchumbamayumbe »

Trenutno ne čitam ništa, nema živaca...
mamica papucarka

Belminator wrote:
Citao sam, prije neke 3 god kad sam spremao naratologiju 2, moralo se je i to... Nego u zadnje vrijeme dodjem na forum i malo procitam sta se pise bez neke volje da komentarisem, ali eto kad si mi se vec licno obratila red je da odgovorim :)
U tom romanu vidljiva ti je teorija Helene Cixous da zensko pismo znaci afirmaciju one zenine razlicitosti koja je prisutna u njezinom tijelu. Rane su feministice imale tu tendenciju da ignorisu tijelo ili da ga barem stavljaju u polozaj podređenosti i zavisnosti od psihickih i drustvenih znacenja. Međutim neke savremene autorke su eto preformulisale i redefinirale pojam tijela, sa namjerom da ga presele sa periferije u centar analize. Tako i Anita u Crvenom satoru krece od tjelesnosti pa sve do musko – zenskih odnosa u okviru drustva kako bi do kraja razvila inferiornost zene, u odnosu na muskarca.
U matrijarhalnim teologijama velican je obred dobivanja prve menstruacije i ona je smatrana mjesecevim darom od Boga, darom koji tece kroz tijelo zene, cisteci ga od proslomjesecne smrti, pripremajuci ga da primi zivot novog mjeseca… dok patrijarhalna drustva oznacavala su menstrualnu krv kao izvor zagađenja. Na ovoj patrijarhalnoj osnovi, koja je u pocetku bila zdrava i opravdana, sa bioloskog aspekta, razvila se je predstava o necistoci zene, a ona nije vise bila fizicka ni materijalna, nego ritualna, religiozna. Drevni ljudi su smatrali da dodir sa zenom u takvim trenucima, moze prouzrokovati magicnu opasnost, nanjeti stetu privređivanju itd. U tim patrijarhalnim drustvima uspostavljeni su tako mnogi tabui vezani za iskljucenje kontakata i izolacije zena za vrijeme menstrualnog ciklusa. Upravo takvo mjesto, bio je Crveni sator, u kojem su zene, potpuno izolirane od ostatka svijeta, cekale da prođu njihovi menstrualni dani. E sad taj Crveni sator nije predstavljen kao mracno mjesto namjenjeno za ociscenje zene, vec kao mjesto koje simbolizuje zensku snagu, moc, ljepotu, porođaje, jednom rijecju sve one trenutke u kojima su te zene uzivale. Muskarci nisu znali tajne Crvenog satora, te su zbog toga poceli mrstiti se na njega. No ja cu ovde prekinuti, jer bojim se da cu ti pokvariti ugođaj pa ti nece biti merak citati, a iskreno 3 god. su velik period pa mi je i sjecanje oskudno te se necu bacati u neku dublju analizu. Ovo ti moze biti neka osnova da bolje razumijes djelo dok ga budes citala.
Eh da roman je intertekst na Bibliju, ali u slucaju Crvenog satora pred ocima nam ozivljavaju one zene o kojima nam Biblija tako malo govori :)
Ima jedan dobar komentar kojeg se eto dobro sjecam ali ne sjecam se tacno ciji je, da li je San Antonio Express, The Boston Globe ili pak Publishers Weekly, no i nevazno, uglavnom on glasi da je roman Crveni sator dobar primjer kako bi Biblija izgledala da ju je napisala zena…
Sto se tice mog subjektivnog stava, obzirom da je ovo sto sam ti istipkao vise onako sa profi tacke gledista… pa dobra je knjiga, sigurno je nisam dozivio kao neke moje kolegice koje su se isplakale uz to stivo, a mene nazvale robotom jer sam im se zbog toga smijao… no sigurno da nece biti uzalud utroseno vrijeme koje tom romanu posvetis. Meni je knjiga pala nekako bolno u pravom smislu te rijeci, svi ti menstrualni ciklusi, porođaji… znas kako to mi muskarci vec shvatamo: fizicki bolno.
Ugodno citanje ti zelim.
Ti si se bas potrudio :) Bas ti hvala. :)
Interesovalo me je tvoje misljenje :D

Vecina osoba koje su procitale knjigu smatraju da je jedino mogu razmuijet zene koje su i same prosle i prezivjele te nekakve tipicne tzv. zenske probleme poput poroda i majcinstva :oops:
Post Reply