Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
nutty

#876 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by nutty »

baustelac wrote:
Misljenja sam ako se covjek prodje sam svojom voljom bez pomocnih sredstava, da je vjerovatnoca povratka na staro mnogo manja.
koliko manja? u procentima? sam sam kriv sto sam i poceo pusiti prije 14 godina (skoro pola zivota). to je postalo dio mene. i kad prestanem pusiti, smatrat cu se ovisnikom kojem je vjerojatnoca ponovnog "relapsa" jako velika.
ako postoji nesto sto mi moze pomoci (u ovom slucaju tablete cije je pustanje u promet kod nas odobrilo ministarstvo - a ne radi se o nekoj placebo injekciji, vec o studijom dokazanom lijeku), zasto to ne bih iskoristio da prelazni period olaksam i sebi i ljudima oko mene. nakon pocetka uzimanja Zybana, vec sedmi dan (a dva dana nakon posljednje cigarete) mogao sam normalno sjediti u jednoj pivnici s prijateljima koji su pusili jednu za drugom. nije bilo fizickih simptoma nedostatka nikotina, a u drustvu nisam toliko mislio sto raditi s rukama (malo sam vise gestikulirao). nije mi palo na pamet zapaliti. vjerujem da ni nakon sest mjeseci ne bih zapalio da nije bilo jedne traume i da nisam morao na silu ostati budan trecu noc za redom (s cigaretom je lakse ostati budan kad svice, a tad je najlakse iznenada zaspati, zar ne).

zasto se bez potrebe (ako neko moze priustiti pomocno sredstvo) izolirati od drustva koje pusi, a zbog vlastite slabosti? zasto izbjegavati i drustvo i sjedenje u kuci s porodicom (gdje se pusilo najvise)? zasto zbog fizicke ovisnosti pri "withdrawalu" prolaziti epizode neopravdane nervoze prema drugima (svi koji imaju savjest i na konvencionalan nacin, bez ljudske ili materijalne pomoci prestaju pusiti, moraju biti iskreni prema sebi i prepoznati se u ovome)? zasto ne ostati pod punom kontrolom nad zivotom i vlastitim postupcima? zasto si ne priustiti dotadasnje zadovljstvo gledanja, recimo, utakmice, jer se bojite da cete zapaliti (jer je jedno islo s drugim)?

prestanak pusenja je veeelikiii korak. iako se sve svodi na vlastitu odluku,to se mora planirati i postupati na nacin da budes ponosan i sretan zbog sebe (i drugih), inace rezultati ce izostati. jedan mali izljev vlastite nervoze na drugu osobu, jedna ruzna rijec koju uputite, a ako ste razumni, zbog nje cete i pozaliti, moze srusiti cijeli trud i dotadasnje rezultate.

nije sramota traziti pomoc. ni farmaceutsku, ni moralnu podrsku od ljudi oko vas. sto je vise ljudi/sredstava ukljuceno u vasu odluku prestanka pusenja, izgledi pozitivnih rezultata postaju veci.

jutros sam opet uzeo prvu tabletu. iako sam, do barem treceg dana, namjeravao ne ogranicavati se u cigaretama, za vrijeme pisanja ovog posta sam za kutijom posegnuo barem 15 puta (nisam zapalio). pokusat cu ne zapaliti do spavanja i ne zapaliti prije nego sto ujutro izvedem psa, obavim jutarnje poslove i napravim kafu (sljedecih 12 sati). :)
Pikaboo

#877 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

Ti ovo svega mi opisujes ko' da se sa heroina skidas.Plasis raju na forumu.Ili si ti sebi utuvio u glavu da je prava frka prestati pusiti ili si furmao 2 kutije dnevno pa ti je sada ovako!?
darprirode

#878 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by darprirode »

Aura Perez wrote:Evo haman mjesec dana, super se osjecam, nisam ni grama dobila. Doduse jesam se natakla na neku detoksikaciju, pa se od ovih splacina sto smijem jesti sve i da hocu ne mogu udebljati :D, cak sam i smrsala. Mirisem, idemo na ples i svijet je opet mlad =))
Svaka cast,meni danas deseti dan, i od jutros sam jela 7 puta,al sam sretna :) Mirisem, kolega do mene mi smrdi na kilometar na cigare, povraca mi se kad udjem u zadimljenu prostoriju( il se nafuravam) al mi je stvarno sjajno 8)
baustelac

#879 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

tri sedmice, ni sanjao nisam da ce ici ovako lahko :D
chengaba

#880 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by chengaba »

baustelac wrote:tri sedmice, ni sanjao nisam da ce ici ovako lahko :D
To je ona - lagano je prestati, evo već peti put kako prestajem! :D

Ja bez problema duram, samo sam utuvio sebi u glavu da nisam tako slab karakter pa da me cigareta opet povuče!

Izuzetno pomaže pojačana aerobna fizička aktivnost.
Bacim turu od 50km paciklom po brdu, i ne pada mi 5 dana nakon toga cigara na pamet! ;-)
baustelac

#881 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

chengaba wrote:
baustelac wrote:tri sedmice, ni sanjao nisam da ce ici ovako lahko :D
To je ona - lagano je prestati, evo već peti put kako prestajem! :D

Ja bez problema duram, samo sam utuvio sebi u glavu da nisam tako slab karakter pa da me cigareta opet povuče!

Izuzetno pomaže pojačana aerobna fizička aktivnost.
Bacim turu od 50km paciklom po brdu, i ne pada mi 5 dana nakon toga cigara na pamet! ;-)
Imam veliku srecu da se krecem u drustvu i okolini u kojoj se skoro pa ne pusi i u kojoj se pusaci osjecaju skoro pa ko krme u teheranu.
Ja iskreno ne zelim vise da pusim i nisam imao nikakvih kriza osim prva dva-tri dana. Nadam se samo da necu pokleknut u julu na odmoru u bosni.
adelko

#882 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by adelko »

Odvikao se od cigareta, vec 20 dana nisam zapalio.
Pokusavao sam i ranije ali bez uspjeha, sve danas cu sutra cu...
Recept je bio sljedeci: napio se od rakije kruske i uz to se napushio cigara toliko da sam morao kupovati nekakve bakterije u apoteci, jer su sve pocrkale od rakije koja je bila jaka 42 stepena.
Poslije toga, kad sam dosao sebi... u meni se pojavilo neko nevjerovatno gadjenje prema nikotinu to je nevjerovatno :D,
Inace ne pijem, pogotovo rakiju ali nakon 3 casice djelovala mi je kao voda, jbg.
GoldenBoy89

#883 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by GoldenBoy89 »

hahah predobar siii :))

ma ja pusim od 7 razreda osnovne hmm to je sad oko 8 godina :) prestajem pusti svake godine po par puta nebih ja ni presta ali moram imam ovaj bronhitis pa me uhvati nekada ujutro da ne mogu disati pa se naljutim na sebe i ne pusim do 12 sati i onda dode kafa gdjeces kafu bez cigare :) i tako i tako... kontam sad poslije ispita ovih prestajati zaozbiljno , prijateljica mi je dala knjigu kako prestati pusit neznam kako ide autor ugl. ona ju je procitala predprosle god u oktobru kad ju je meni dala i nepusi od tada pa cu polako... samo je cigara glupost najveca, to je navika tako glupa da nemam opisa,za onih 100 i + km sto dam za cigare mjesecno bolje bih bilo otici u butik i kupiti sebi kakve hlace ili bilo sto.... :) javimm se ja kad krenem citati :) pa ako prestanem zalijepim vam knjigu ovdje xD
al_akhisari

#884 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by al_akhisari »

GoldenBoy89 wrote:hahah predobar siii :))

ma ja pusim od 7 razreda osnovne hmm to je sad oko 8 godina :) prestajem pusti svake godine po par puta nebih ja ni presta ali moram imam ovaj bronhitis pa me uhvati nekada ujutro da ne mogu disati pa se naljutim na sebe i ne pusim do 12 sati i onda dode kafa gdjeces kafu bez cigare :) i tako i tako... kontam sad poslije ispita ovih prestajati zaozbiljno , prijateljica mi je dala knjigu kako prestati pusit neznam kako ide autor ugl. ona ju je procitala predprosle god u oktobru kad ju je meni dala i nepusi od tada pa cu polako... samo je cigara glupost najveca, to je navika tako glupa da nemam opisa,za onih 100 i + km sto dam za cigare mjesecno bolje bih bilo otici u butik i kupiti sebi kakve hlace ili bilo sto.... :) javimm se ja kad krenem citati :) pa ako prestanem zalijepim vam knjigu ovdje xD
...kako ce izgledati to, ko da te gledam "ti, kahva, knjiga i cigareta :D :lol: :thumbup:
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#885 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Priorat »

nutty wrote:
baustelac wrote:
Misljenja sam ako se covjek prodje sam svojom voljom bez pomocnih sredstava, da je vjerovatnoca povratka na staro mnogo manja.
koliko manja? u procentima? sam sam kriv sto sam i poceo pusiti prije 14 godina (skoro pola zivota). to je postalo dio mene. i kad prestanem pusiti, smatrat cu se ovisnikom kojem je vjerojatnoca ponovnog "relapsa" jako velika.
ako postoji nesto sto mi moze pomoci (u ovom slucaju tablete cije je pustanje u promet kod nas odobrilo ministarstvo - a ne radi se o nekoj placebo injekciji, vec o studijom dokazanom lijeku), zasto to ne bih iskoristio da prelazni period olaksam i sebi i ljudima oko mene. nakon pocetka uzimanja Zybana, vec sedmi dan (a dva dana nakon posljednje cigarete) mogao sam normalno sjediti u jednoj pivnici s prijateljima koji su pusili jednu za drugom. nije bilo fizickih simptoma nedostatka nikotina, a u drustvu nisam toliko mislio sto raditi s rukama (malo sam vise gestikulirao). nije mi palo na pamet zapaliti. vjerujem da ni nakon sest mjeseci ne bih zapalio da nije bilo jedne traume i da nisam morao na silu ostati budan trecu noc za redom (s cigaretom je lakse ostati budan kad svice, a tad je najlakse iznenada zaspati, zar ne).

zasto se bez potrebe (ako neko moze priustiti pomocno sredstvo) izolirati od drustva koje pusi, a zbog vlastite slabosti? zasto izbjegavati i drustvo i sjedenje u kuci s porodicom (gdje se pusilo najvise)? zasto zbog fizicke ovisnosti pri "withdrawalu" prolaziti epizode neopravdane nervoze prema drugima (svi koji imaju savjest i na konvencionalan nacin, bez ljudske ili materijalne pomoci prestaju pusiti, moraju biti iskreni prema sebi i prepoznati se u ovome)? zasto ne ostati pod punom kontrolom nad zivotom i vlastitim postupcima? zasto si ne priustiti dotadasnje zadovljstvo gledanja, recimo, utakmice, jer se bojite da cete zapaliti (jer je jedno islo s drugim)?

prestanak pusenja je veeelikiii korak. iako se sve svodi na vlastitu odluku,to se mora planirati i postupati na nacin da budes ponosan i sretan zbog sebe (i drugih), inace rezultati ce izostati. jedan mali izljev vlastite nervoze na drugu osobu, jedna ruzna rijec koju uputite, a ako ste razumni, zbog nje cete i pozaliti, moze srusiti cijeli trud i dotadasnje rezultate.

nije sramota traziti pomoc. ni farmaceutsku, ni moralnu podrsku od ljudi oko vas. sto je vise ljudi/sredstava ukljuceno u vasu odluku prestanka pusenja, izgledi pozitivnih rezultata postaju veci.

jutros sam opet uzeo prvu tabletu. iako sam, do barem treceg dana, namjeravao ne ogranicavati se u cigaretama, za vrijeme pisanja ovog posta sam za kutijom posegnuo barem 15 puta (nisam zapalio). pokusat cu ne zapaliti do spavanja i ne zapaliti prije nego sto ujutro izvedem psa, obavim jutarnje poslove i napravim kafu (sljedecih 12 sati). :)

sto si ti meni sega...ispisa covjek pismo ko mlijecnu godinu i na kraju napisa da je pod tabletama...ha,ha,ha pa LOGO da ti netrebaju cigis i da mozes sjediti po pivnicama u dimu kad su ti tablete mozak izaprale. sacekaj malo poslije tableta, poslije zybana pa se onda javi... joj, meme jes dobar...isprica pricu i proguta tabletu.. :D
GoldenBoy89

#886 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by GoldenBoy89 »

citao sam negdje hmmm da ljudska pluca koja citav zivot primaju katran od cigareta mogu asfaltirati nekoliko "kilometara" puta :) ahhaah

zna li ko koliko je stetnija cigareta ova kupovna od onog obicnog duhana, ev uzeo ja sebi kutiju onu veliku duhana i rolam haahhah kad vuces na zrak ko trava :)) ubija :D ......kad ovu kutiju ispusim onda cu prestati :) ima oko 2 kgg XD
gaius

#887 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by gaius »

ja se periodično javim s par riječi.. moja zakletva je zyban.. dakle da ponovim: kutija i po drine zelene je dnevno išla.. u drugoj sedmici zybana ispušio redovnu dozu i naredni dan nisam kupio cigarete.. i tako već.. pa i ne brojim.. oko 3 godine..

samo morate biti psiho-fizički zdravi (naročito psihički) za zyban.. volja + zyban i čovjek je rahat..
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#888 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Priorat »

gaius wrote:ja se periodično javim s par riječi.. moja zakletva je zyban.. dakle da ponovim: kutija i po drine zelene je dnevno išla.. u drugoj sedmici zybana ispušio redovnu dozu i naredni dan nisam kupio cigarete.. i tako već.. pa i ne brojim.. oko 3 godine..

samo morate biti psiho-fizički zdravi (naročito psihički) za zyban.. volja + zyban i čovjek je rahat..

2003 godine u svijetu je bilo 64 smrtna slucaja u svijetu. svicarska, danska, spanija, francuska su bili zabranili upotrebu zyban-a. svicarska i dan danas praktikuje tu zabranu.

novo na trzistu je champix, u cijelom svijetu je dostupno i nigdje nije zabranjeno. neznam dali ga ima na trzistu u bosni ali cijena na zapadu je oko 120 km. uspjeh je garantovan!!
kod65

#889 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by kod65 »

Jednom sam pokusao baciti cigarete, trajalo je 15 dana. Cak sam kupio kasicu i svaki dan ubacio vrijednost 1-2 kutije cigara. Al djaba fali navika, najvise uz kafu i drustvo.
Pikaboo

#890 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

Za dvije sedmice ce biti 5 mjeseci bez cigarete .Citavu noc sanjah da vucem dim,i vuceeeeem..... :zzzz:
BSn

#891 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by BSn »

najlakse je odustati, treba biti ustrajan u svemu, pa tako i u diminjanju. :D

po tisuciti put sam e opet propusio... mada ja to sve ne shvatam ozbiljno. kad mi je ceif prestanem, kad mi je ceif popusim kutiju/dvije na dan, a nekad po jednu cigaretu dnevno...
djana h

#892 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by djana h »

Pikaboo wrote:Za dvije sedmice ce biti 5 mjeseci bez cigarete .Citavu noc sanjah da vucem dim,i vuceeeeem..... :zzzz:
I ja sam cesto imala snove u kojima vucem dim cigarete i bas stvarno osjecam miris :-) ,a nakon nekog vremena i to je proslo.Sada mi je sasvim svejedno i kad vidim cigarete,neki dan mi je cak bilo neugodno kupiti koni kutiju "Jorka" :D :-) neznam da li imam preci jos koju fazu do konacnog odvikavanja,ali sam sada puno zdravija i bolje se osjecam.Proslo je cetiri godine od zadnje cigarete i nadam se da necu nekad opet podleci njenom "sarmu" :)
Pikaboo

#893 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Pikaboo »

I ja sam nacisto sama sa sobom da necu zapaliti nikada vise,bronhitis me slomio,vise nisam znala sta znaci udahnuti punim plucima,ali zamirise nekad uz jutarnju kafu ...Cudno je kako se covjek lako navuce na sve sto nije dobro.
djana h

#894 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by djana h »

Jeste,po prirodi smo znatizeljni i zelimo se dokazivati,ali vecinom sa pogresnim stvarima :)
Vazna je samo volja i odlucnost,mijenjanje navika svakako ce pomoci u odvikavanju.Moj svekar, koji ima 68 godina, prije godinu dana je prestao pusiti.To je zivi dokaz da se sve moze samo je vazno cvrsto odluciti i ne dati navici da te slomije.
Posebno mi je sada smijesno kakve isprike cujem od ljudi koji bi htjeli prestati pusiti,ali nemaju dovoljno volje za to:"Cigareta me odmara :shock: ",zatim"Imam toliko problema i da mi nije cigareta neznam kako bih na kraj sa brigama :shock: :shock: "
udrch

#895 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by udrch »

U petak 16.7. sam zapalio posljednju cigaretu oko 17h..
Sedmicu ranije sam se pripremao i za sedam dana popušio svega 10-tak komada..
Dobro se nosim trenutno, iako mi nedostaje jako puno..
Mislim da čovjek osim želje da prestane treba sebi naći nekoliko dobrih razloga zašto to želi..nekako bude lakše predeverati..
Jednom nisam pušio 14 mjeseci..prestajao sam najmanje 20 puta, ali nikad nisam izdržo 7 dana..nadam se da ću ovaj put uspjeti..
Više ni finansijski nema smisla, dvije kutije Aure su 5,6 KM..puno brate za naše uslove..
djana h

#896 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by djana h »

Nadji neku zabavu ili hobi koji ce ti zaokupiti misli.Vjerovatno si i za vrijeme dok si pusio primjetio kad se necim zaokupis da i ne mislis kad ces zapaliti sljedecu.Barem se meni tako desavalo.
ronhill

#897 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ronhill »

ja cekam ramazan da prestanem, mogo sam prosli prestat al levat nisam htio... poslije iftara nisam imo nikakve potrebe za cigarom i tako 2-3 dana i na kraju zapalim tek tako da zapalim...
luckylaka

#898 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by luckylaka »

Jebo te dobro ste me napomenuli.Danas je 19 mjeseci kako ne pusim,al zato pive ne moze navuci sleper.Kako se odviknuti pive?
djana h

#899 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by djana h »

luckylaka wrote:Jebo te dobro ste me napomenuli.Danas je 19 mjeseci kako ne pusim,al zato pive ne moze navuci sleper.Kako se odviknuti pive?
:lol: :lol: predji polako na bezalkoholno pivo,pa na sok i td.
Ja sam jedno vrijeme bila ovisna o zvakama,svih vrsta i dezena.Ali s vremenom i njih sam izbacila iz upotrebe.
udrch

#900 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by udrch »

Evo prođe i ovaj dan bez cigarete, to je veeć 6 dana..ako izdržim sljedećih 3247 dana mogu zasigurno reći da sam nepušač..
A iskreno proveo sam lijep dan, nisam mislio ni na šta što se danas dešavalo u zemlji i svjetu..apsolutno me ništa nije nerviralo..kosovo dobilo pravnu potvrdu, mene ne zanima, Jeremić se tome protivi, mene to ne zanima, Dodik prijeti ocjepljenjem PC mene to ne zanima, sunce peče čitav dan, meni svejedno..jednostavno nisam mislio ni na šta drugo osim da mi se u autu nalazi pola kutije Aure Extra :D
Post Reply