koliko manja? u procentima? sam sam kriv sto sam i poceo pusiti prije 14 godina (skoro pola zivota). to je postalo dio mene. i kad prestanem pusiti, smatrat cu se ovisnikom kojem je vjerojatnoca ponovnog "relapsa" jako velika.baustelac wrote:
Misljenja sam ako se covjek prodje sam svojom voljom bez pomocnih sredstava, da je vjerovatnoca povratka na staro mnogo manja.
ako postoji nesto sto mi moze pomoci (u ovom slucaju tablete cije je pustanje u promet kod nas odobrilo ministarstvo - a ne radi se o nekoj placebo injekciji, vec o studijom dokazanom lijeku), zasto to ne bih iskoristio da prelazni period olaksam i sebi i ljudima oko mene. nakon pocetka uzimanja Zybana, vec sedmi dan (a dva dana nakon posljednje cigarete) mogao sam normalno sjediti u jednoj pivnici s prijateljima koji su pusili jednu za drugom. nije bilo fizickih simptoma nedostatka nikotina, a u drustvu nisam toliko mislio sto raditi s rukama (malo sam vise gestikulirao). nije mi palo na pamet zapaliti. vjerujem da ni nakon sest mjeseci ne bih zapalio da nije bilo jedne traume i da nisam morao na silu ostati budan trecu noc za redom (s cigaretom je lakse ostati budan kad svice, a tad je najlakse iznenada zaspati, zar ne).
zasto se bez potrebe (ako neko moze priustiti pomocno sredstvo) izolirati od drustva koje pusi, a zbog vlastite slabosti? zasto izbjegavati i drustvo i sjedenje u kuci s porodicom (gdje se pusilo najvise)? zasto zbog fizicke ovisnosti pri "withdrawalu" prolaziti epizode neopravdane nervoze prema drugima (svi koji imaju savjest i na konvencionalan nacin, bez ljudske ili materijalne pomoci prestaju pusiti, moraju biti iskreni prema sebi i prepoznati se u ovome)? zasto ne ostati pod punom kontrolom nad zivotom i vlastitim postupcima? zasto si ne priustiti dotadasnje zadovljstvo gledanja, recimo, utakmice, jer se bojite da cete zapaliti (jer je jedno islo s drugim)?
prestanak pusenja je veeelikiii korak. iako se sve svodi na vlastitu odluku,to se mora planirati i postupati na nacin da budes ponosan i sretan zbog sebe (i drugih), inace rezultati ce izostati. jedan mali izljev vlastite nervoze na drugu osobu, jedna ruzna rijec koju uputite, a ako ste razumni, zbog nje cete i pozaliti, moze srusiti cijeli trud i dotadasnje rezultate.
nije sramota traziti pomoc. ni farmaceutsku, ni moralnu podrsku od ljudi oko vas. sto je vise ljudi/sredstava ukljuceno u vasu odluku prestanka pusenja, izgledi pozitivnih rezultata postaju veci.
jutros sam opet uzeo prvu tabletu. iako sam, do barem treceg dana, namjeravao ne ogranicavati se u cigaretama, za vrijeme pisanja ovog posta sam za kutijom posegnuo barem 15 puta (nisam zapalio). pokusat cu ne zapaliti do spavanja i ne zapaliti prije nego sto ujutro izvedem psa, obavim jutarnje poslove i napravim kafu (sljedecih 12 sati).