Imena u Bosni i Hercegovini

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
theTruePath

#876 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

EdoI wrote:To što je takva praksa u Somaliji, Maleziji i ostalima koje si nabrojao nama ni šta ne znači, niti su oni neki uzori po kojima se trebamo ravnati. Šta nas briga za njih?
I to što je tebi čudno da se muslimanka zove Svjetlana ne znači da je to pogrešno, već se radi o tome da nisi navikao da muslimani daju slavenska imena.
Ne,mozda tebi nije vazno,al muslimanima vjernicima jeste ;) ummet,jarane,ummet,Allahovo uze u svakom smislu.Vezu nas izmedju ostalog imena.
bez_ideje

#877 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bez_ideje »

theTruePath wrote:Arnel nema tursko-perzijsko-arapsko porijeklo,,bosnjaci su ga vjerovatno izmislili,to je bila moda za vrijeme komunizma :D

bas mi je drago sto su ta imena izumrla,ja takodjer nosim jedno "izmisljeno komunisticko ime" :D

ne znam,puno mi draze cuti Hamza,Tarik,Eldar od recimo Armin,Arnel,Admir :lol:
Znas li porijeklo ovoga?
bijela

#878 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bijela »

el-dar u najslobodnijem mogućem prijevodu bi značilo "dom" (dar je dom na ar.) :D
sa određenim članom, kao the home
bez_ideje

#879 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by bez_ideje »

Pitam zato sto se za ovo ime veze nordijsko i istocno slavensko porijeklo
theTruePath

#880 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by theTruePath »

bez_ideje wrote:
theTruePath wrote:Arnel nema tursko-perzijsko-arapsko porijeklo,,bosnjaci su ga vjerovatno izmislili,to je bila moda za vrijeme komunizma :D

bas mi je drago sto su ta imena izumrla,ja takodjer nosim jedno "izmisljeno komunisticko ime" :D

Znas li porijeklo ovoga?
turski za vladar,,ne znam arapski
zambaklija

#881 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zambaklija »

Mrs.Zurbrigen wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:

hermann - pored horsta, olafa i detlefa jedno od najljupkijih svapskih imena... :run:

meni su najdraža:horst,zigizmund,anzgard,teutobald,yngve :D
BiH-x

#882 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by BiH-x »

Nisu Bosnjaci izmislili ime Armin. Imaju ga i Nijemci i Iranci.

Inace, zna li neko porijeklo imena Ajdin?
zonbirile

#883 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:
bez_ideje wrote:
idealnaM wrote:Skender je arapska varijacija Aleksandra... :)
Skender je meni zakon ime :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Skender beg :D
------------------------------------------------
objasni ovaj idiotski smajli.Pox-ti put pokazuješ neznanje i prirodnu nadarenost za lupetanje.
AleksoMKD

#884 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by AleksoMKD »

Nisu li mnoga imena kako da kazem "starozavjetna" na neki nacin?

Recimo bivsi reis IVZ (e sad dal Jugoslavije ili Makedonije ne mogu da se setim) hadzi Jakub Selimovski je u stvari Jakov ali sa Turskom interpretacijom imena. Na Engleskom je Jackob (Dzejkob) a u stvari isto ime.

Sulejman, Muhamed, Miroslav i slicno su postojala i pre Hriscanstva/Islama dok su Samoilo, Marija, Luka u stvari Jevrejska imena koja su dosla u upotrebu preko Biblije/Kurana a preuzeta su iz starog zavjeta.

Ja sam upoznao jednog Aziza iz Egipta koji je Hriscanin.

Neka me neko ipravi ako gresim.
Iako Reis Miroslav je bas super. :lol: ima prilicno ljudi koji bi tiltovali da to cuju.
yozi

#885 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by yozi »

Stari_dub wrote:Imena u Bosni i Hercegovini su u principu pravi mix kao malo gdje u svijetu. Rijetko koji narod je dopustio sebi da izgubi svoja izvorna imena tj. imena iz svoga jezika, tako npr. Bošnjaci-musilmani su apsolutno izgubili svoja imena Slavenska, imena svoja su izgubili prelaskom na islam, tako npr. koriste arapska, turska i perzijska imena za koja im treba rijecni da skontaju šta znace. Ali arapi naravno imaju svoja, turci svoja i nesto arapski, iranci po najvise svojih itd... samo Bošnjak je sva svoja odbacijo prelaskom na islam.
Drugi narodi tj druge vjeroispovjesti u Bosni kao što su pravoslavci katolici zadržali su svoja slavenska (aferim)
Evo neki primjera i to školski kod muslimana bosanski:
Šemska (arap.) - na slav. tj. bosanskom jeziku SUNCICA
Esad (arap.) - na slaven. jeziku tj. bosanskom LAV
Džula (tur.) - na slaven. jeziku tj. bosanskom RUŽA
Mirza (perz.) - na slaven. jeziku tj. bosanskom - PRINC itd...
U Kur'anu svetoj knjizi muslimana kaže se da se daju ljepa imena djeci pa eto dajite LAV, SUNCICA, RUZA , PRINC što imena tih znacenja se daju na arapskom turskom i perzijskom ! :shock:
razumijem te,ali moras shvatiti da ne trebas 'kriviti' bosnje muslimane sto ne nose imena slavenskog porijekla,u Kur'anu se kaze da se daju LIJEPA MUSLIMANSKA IMENA, recimo Abdulah-Allahov rob,imena koja su nosili muslimani,to jesu najcesce arapska i perzijska,ali bitno je da su muslimanska. muslimani se namjerno razlikuju od krscana i jevreja i ostalih,pa zato nose i imena drugacija nego krcani i ostali
neretvanac

#886 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by neretvanac »

Da, krscani su bas zadrzali slavenska imena:
Antonio, Marko, Mateo, Anđela, Viktorija...

Kompleksi koji neki ljudi imaju zato sto nose imena koja danas "nisu moderna", a uz to i "nisu europska"- to se lijeci na drugi nacin.
Ja svoje i dalje ponosno nosim.
lerdi

#887 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by lerdi »

yozi wrote:
Stari_dub wrote:Imena u Bosni i Hercegovini su u principu pravi mix kao malo gdje u svijetu. Rijetko koji narod je dopustio sebi da izgubi svoja izvorna imena tj. imena iz svoga jezika, tako npr. Bošnjaci-musilmani su apsolutno izgubili svoja imena Slavenska, imena svoja su izgubili prelaskom na islam, tako npr. koriste arapska, turska i perzijska imena za koja im treba rijecni da skontaju šta znace. Ali arapi naravno imaju svoja, turci svoja i nesto arapski, iranci po najvise svojih itd... samo Bošnjak je sva svoja odbacijo prelaskom na islam.
Drugi narodi tj druge vjeroispovjesti u Bosni kao što su pravoslavci katolici zadržali su svoja slavenska (aferim)
U Kur'anu svetoj knjizi muslimana kaže se da se daju ljepa imena djeci pa eto dajite LAV, SUNCICA, RUZA , PRINC što imena tih znacenja se daju na arapskom turskom i perzijskom ! :shock:
razumijem te,ali moras shvatiti da ne trebas 'kriviti' bosnje muslimane sto ne nose imena slavenskog porijekla,u Kur'anu se kaze da se daju LIJEPA MUSLIMANSKA IMENA, recimo Abdulah-Allahov rob,imena koja su nosili muslimani,to jesu najcesce arapska i perzijska,ali bitno je da su muslimanska. muslimani se namjerno razlikuju od krscana i jevreja i ostalih,pa zato nose i imena drugacija nego krcani i ostali
Gdje piše ovo boldirano? Ja koliko znam piše "Lijepa imena, sa lijepim značenjem", a muslimanska se nigdje ne spominju jer ista i ne postoje ;)
beautyfool

#888 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by beautyfool »

Muslimanska imena postoje na nasem podneblju jer mi volimo da se raspoznajemo po tome pa samim tim u tu grupu spadaju ta lijepa imena a kod nas je tradicija davati imena odredjenog porijekla dakle volimo da nasu lijepu tradiciju i odrzimo jer na taj nacin se ne poistovjecujemo sa drugim vjerama :wink:
yozi

#889 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by yozi »

lerdi wrote:
yozi wrote:
Gdje piše ovo boldirano? Ja koliko znam piše "Lijepa imena, sa lijepim značenjem", a muslimanska se nigdje ne spominju jer ista i ne postoje ;)
Naravno da postoje,zbog toga se muslimani i razlikuju od drugih,po samom imenu a onda po ostalom, a gdje pise,pise u Hadisu(valjda znas sta je hadis) :"Dajite djeci lijepa islamska imena, jer ćete se i u džennetu po njima zvati"
holowey

#890 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by holowey »

yozi wrote: Naravno da postoje,zbog toga se muslimani i razlikuju od drugih,po samom imenu a onda po ostalom, a gdje pise,pise u Hadisu(valjda znas sta je hadis) :"Dajite djeci lijepa islamska imena, jer ćete se i u džennetu po njima zvati"
jeli tako, tamo ima i spisak tih "islamskih" imena? ili da dajemo recimo arapska imena kakva daju arapski krscani (amin, sulejman, abdulah, kenan, faris, itd)? citam ovu temu i nije mi jasno zasto ste apriori protiv slavenskih imena?
Obskurni

#891 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Obskurni »

Neko hiljadu puta stavio kako ide taj hadis i kaže se da se daju imena sa znacenjem a ne "islamska" imena.
Hadzi Lojo

#892 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Hadzi Lojo »

Kod arapskih krscana svi koriste ista imena kao i muslimani osim imena Muhamed.
Nemam nista protiv starih bosanskih imena kao sto su Tvrtko, Kulin itd.
Mnogi grijese kada kazu imaju srpska ili hrvatska imena, medjutim Ilija,Nikola, Ivan, Marija itd. su Biblijska imena odnosno starohebrejska imena koja su vremenom modifikovana na razne jezike.
dante17

#893 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by dante17 »

Evo ja ću svom sinu Tvrtko,Zlatko ili Kulin
dante17

#894 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by dante17 »

dante17 wrote:Evo ja ću svom sinu Tvrtko,Zlatko-Zlatan ili Kulin
Kemal Malovčić

#895 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Kemal Malovčić »

Lijepa slavenska (?) imena:

Ratoljub
Ratko
Ratomir
Senahid

Lijepa arapska i semitska imena:

Talib
Islam
Harb
Samael
Leheb
Ronaldinjo

Lijepa imena nekog drugog porijekla:

Rododendron
Agamemnon
Nejmar
Hikmet
Last edited by Kemal Malovčić on 08/06/2014 17:38, edited 2 times in total.
Kemal Malovčić

#896 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Kemal Malovčić »

Update, nova slavenska imena:

Zornjak
Svantejeb
Pehrun
Tops
Olegunar

Jedno francusko:

Šaržer
arslanbey

#897 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

Emin,Ali,Omar,Dzan i Ahmed <3

Ajna,Ajla,Lamija,Noor,Emani <3
Cybernetic

#898 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 23:59, edited 1 time in total.
diana_piana

#899 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by diana_piana »

Ja cu svojoj dieci dati imena Dzan,Ajdin i Lamija,Amina(aBd :))

Moje ime mi se ne svidja,a dok sam bila tinejdzer govorila sam mami promjenit cu ime u Amina :-) :D
arslanbey

#900 Re: Imena u Bosni i Hercegovini

Post by arslanbey »

Si siguran? evo najcescih imena;

Ivan
Marija
Ana
Josip
Stefan
Dario
Katarina
Luka

koje od ovih je slavensko????
Post Reply