stari izrazi
Moderator: Chloe
-
car-x
omak mnogi mijenjaju sa "močom" - saftom u prženim jelima.. a omak je (barem kod nas) jelo koje se sprema iskljucivo od gljiva.. jel tako?Bosanac sa dna kace wrote:jomuža?
omak?
bihuzuriti?
kolač?
bihuzuriti (u nekim krajevima BiH vele jos i bijuzuriti) je ometati nekog u obavljanju neke radnje ili jednostavno ometati, uzbudjivati, smetati, ici na zivce ili kako god..
za kolač puno raje misli kako je to neko slatko jelo, a nije.. hehe.. postoje pšenični kolač, kukuruzni (klasovni) kolač, itd..
pšenični je od "normalnog" brašna.. vrsta dizanog tijesta (mislim da se smješa sprema s kiselim mlijekom) koje se peče ko hljeb u tevsiji i jede se dok je vrelo s puno kajmaka, sira, suhog sira, itd..
jel tako?
za jomužu nisam nikad čuo..
- Bosanac sa dna kace
Kod nas se jelo od gljiva i i mlijeka jos zove i gljiviš ili ćevap! a omak je jendostavno prokuhas mlijeko ubijesjaje i dodas jos brasno razmuceno sa mlijeklo i sve to polaHko da se ispece...car-x wrote:omak mnogi mijenjaju sa "močom" - saftom u prženim jelima.. a omak je (barem kod nas) jelo koje se sprema iskljucivo od gljiva.. jel tako?Bosanac sa dna kace wrote:jomuža?
omak?
bihuzuriti?
kolač?
bihuzuriti (u nekim krajevima BiH vele jos i bijuzuriti) je ometati nekog u obavljanju neke radnje ili jednostavno ometati, uzbudjivati, smetati, ici na zivce ili kako god..
za kolač puno raje misli kako je to neko slatko jelo, a nije.. hehe.. postoje pšenični kolač, kukuruzni (klasovni) kolač, itd..
pšenični je od "normalnog" brašna.. vrsta dizanog tijesta (mislim da se smješa sprema s kiselim mlijekom) koje se peče ko hljeb u tevsiji i jede se dok je vrelo s puno kajmaka, sira, suhog sira, itd..
jel tako?
za jomužu nisam nikad čuo..
bijuzuriti i kod nas neki kazu...
a rijec jomuža su korisitle samo stare nene nisam nikog cuo od mladjih da koristi tu rijec...
- kekec
hazna - kasa, budzet[/quote]zena wrote:Hazna - bunar iz koga se uzima vodakekec wrote:![]()
Koliko sam u pravu?
Ima i to znacenje.
Jos znaci i "riznica (gdje se cuva blago, dragocjenosti)"
Mislim i da je moje ispravno. U sjeverozapadnoj Bosni jos uvijek koriste ovaj izraz.
Danas ima naziva koji upucuju na vezu "hazna- voda":
Poštovani posjetioci, pored Gradine posjetite jezero Hazna u veličanstvenom proljetnom ambijentu...
http://www.aneks8komisija.com.ba/main.p ... ew&id=18644. hazna (rezervoar za vodu)
-
Sarafcina
za hizmet si u pravu (a hizmećar je onda osoba koja cini hizmet)kekec wrote:Hizmet - njega, pomoc (starim ili osobama koji ne mogu sami obavljati odredjene ili vecinu poslova)Sarafcina wrote:hizmet?
hazna?
Hazna - bunar iz koga se uzima voda
![]()
Koliko sam u pravu?
a hazna... tu je zena u pravu
kad mi upute kritiku
-
Sarafcina
kekec wrote:Hazna/azna/ - bunarU sjeverozapadnoj Bosni jos uvijek koriste ovaj izraz.Iz Odluke o proglasenju Karadjoz-begovog hamama u Blagaju zahazna (rezervoar za vodu).
nacionalni spomenik BiH, tacka 4.
iskreno, meni je po ovom pitanju pouzdaniji izvor bilo koji dedo od 80ak godina, nego svi dokumenti nastali od 92 naovamo....ukljucujuci i one na kojima sam licno radio
-
Sarafcina
dacimir wrote:ja mislim da je zeman vrijeme ili po naski vakatfelichi wrote:slu¹am adijev album (R.I.P.)
i jedna od stvari se zove electro zeman
¹ta je zeman?
koliko ja znam zeman je vrijeme.... u smislu trajanja (ono komad vremena)
vakat je vrijeme...vise kao momenat...ono kada mi kazemo cas
iako su ova dva pojma danas dosta izmijesana... pa mozes cuti "turski vakat"... "titin vakat" ... zeman se rijetko koristi.ustvari mislim da se jos samo u pjesmama i moze naci.
- Bosanac sa dna kace
hajmo sta je;
pecar
( jeste ikad culi; ''usutio se ko Hamo u pecarima''!)
uljez
gruša????
sataraš?
pecar
uljez
gruša????
sataraš?
- Bosanac sa dna kace
jeste pecar je pechenjakB.Medjed wrote:Jel pecar kukuruz? Tj. pecenjak? Ne znam gdje ali sam meni se cini cuo da tako kazu...Bosanac sa dna kace wrote:hajmo sta je;
pecar( jeste ikad culi; ''usutio se ko Hamo u pecarima''!)
![]()
uljez![]()
![]()
![]()
![]()
gruša????
sataraš?
a uljez vam je ono kad se muskarac uda, tj. ode na zhenovinu u njezinu kucu da zive zajedno!
kod na sima djeriz ar znaci septichka jama....
jel iko ikad cuo izraz; Zna mu/joj red ko kadija guzici!
tetka da mache nije handzar???