Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
..."Vodeći autoritet po pitanju antike Balkana, britanski profesor John Wilkes...?! " Mozda samo za tebe.
Ono sto on kaze ne stoji.
Gledaj malo sta kazu o ilirima autori koji nisu anti-ilirski nastrojeni.
Iliri su albanci.
Ilirski pozdrav svima: Tung
Profesor Wilkes nije "anti-ilirski" nastrojen. Čovjek naprosto tvrdi da Albanci nisu Iliri, nego da su Bosanci-muslimani Iliri.
Znanje,
Taj nastavnik Wilkes, je apsolutno nerelevantan.
Ti bolje citaj historicare koji priznaju ilirski-albanski kontinuitet.
Gledaj mape gdje su ziveli iliri (od sadasnje Slovenije do juznije od sadasnje juzne Albanije).
Najjaci argument je jezicki kontinuitet i porijeklo albanskog jezika. A ako i vi bosnjaci ste iliri, onda vi ste se lingvisticki asimilirali i to vrlo kasno poslije 7 stoljeca!!?!
Ali pustimo sad to - i vratimo se piramidi i gospodinu Semiru.
Nevjerovatno kako su besmislene reakcije nekih ljudi, koji bi trebali biti dio intelektualne kreme u ovoj zemlji. Totalno nelogicno. Dodje covjek, postavi hipotezu, ulozi vlastita sredstva i vrijeme ne bi li dokazao to sto vjeruje da je otkrio, a ovi ga jos u startu pocnu sputavati i nazivati sarlatanom. I to ne iznoseci argumente protiv njegove hipoteze, nego protiv njega licno.
Pa stvarno, kakvog to smisla ima? Sta se moze dogoditi, pa da ih toliko plasi? Mozda se stvarno ustanovi da je to piramida i na taj nacin se stosta promijeni... a mozda ne bude nista, nego samo "srednjevijekovna nekropola"... pa sta? Jedini koji se moze obrukati je Semir Osmanagic. Ako ne bude piramide, o njemu ce se decenijama poslije pricati vicevi i stvarati narodne poslovice.
Zahvaljujuci reakcijama ovih "naucnika", u slucaju da se stvarno otkrije piramida, njihova kompetentnost ce biti prilico poljuljana. U tom slucaju, bolje da su drzali jezik za zubima. Iskreno, ovo je ishod kakav vjerovatno vecina gradjana BIH prizeljkuje.
healthwarning wrote:Nevjerovatno kako su besmislene reakcije nekih ljudi, koji bi trebali biti dio intelektualne kreme u ovoj zemlji. Totalno nelogicno. Dodje covjek, postavi hipotezu, ulozi vlastita sredstva i vrijeme ne bi li dokazao to sto vjeruje da je otkrio, a ovi ga jos u startu pocnu sputavati i nazivati sarlatanom. I to ne iznoseci argumente protiv njegove hipoteze, nego protiv njega licno.
Pa stvarno, kakvog to smisla ima? Sta se moze dogoditi, pa da ih toliko plasi? Mozda se stvarno ustanovi da je to piramida i na taj nacin se stosta promijeni... a mozda ne bude nista, nego samo "srednjevijekovna nekropola"... pa sta? Jedini koji se moze obrukati je Semir Osmanagic. Ako ne bude piramide, o njemu ce se decenijama poslije pricati vicevi i stvarati narodne poslovice.
Zahvaljujuci reakcijama ovih "naucnika", u slucaju da se stvarno otkrije piramida, njihova kompetentnost ce biti prilico poljuljana. U tom slucaju, bolje da su drzali jezik za zubima. Iskreno, ovo je ishod kakav vjerovatno vecina gradjana BIH prizeljkuje.
ma ne.. razlozi su totalno drugaciji.. npr. prenj konkretno se boji da ce semir osmanagic uzeti njegove pare..
Prenj wrote:Pitanje za pristalice teorije o piramidi:
Koja su to djela, otkrica napravili, u dosadasnjoj istoriji civilizacije, likovi slicni Semiru Osmanagicu i ko su tacno bili oni?
kakva si ti to djela napravio i ko si ti tacno da ga mozes kritikovati?
Moze li se ovdje ikada posteno i ugodno raspravljati o bilo cemu a da se na kraju ne prebrojavaju krvna zrnca, biografije i rodbina diskutanata?
Takodjer, ako cemo svakom forumasu prvo temeljito rastabiriti biografiju, rodoslov, krvnu grupu i seksualne navike i tek onda mu izdati dozvolu da diskutuje o politici, sportu ili sexu, slabo cemo se ovdje nadiskutovati o bilo cemu.
Evo ti jedan esencijalan primjer Karlos Kastanjeda! koji objasnjava ne samo bit covjekovu nego i svijet koji nas okruzuje. Ali da bi dokazo njegovu tvrdnju nemozes se koristiti naucno priznatim sredstvima, vec onim koje on nalaze. Zasto njegovim? pa zato (sto sam vec naveo), druga sredstva "ne postoje", nauka druge nije priznala.
Mimo neobjasnjivo emotivno-negativnog stava, ne mogu a da ne primjetim da si ti dajes za pravo da “samaras” sve one koji se ne slazu s tobom po ovom pitanju. Prije nego nastavim zelio bih da naglasim da ovog “piramidolog-a”, naravno ne uzimam previse ozbiljno a razloga za to je milion. To da li ima doktorat ili ne je stvarno manje bitno, ali senzacionalisticki pristup stvarima o kojima je ranije pisao, pa recimo da nije bas sam sebi previse pomogao u uspostavljanju nekog kredibiliteta.
Elem, htjedoh reci da u ovakvoj formi (anonimno-internet dopisivasnje), ti imas taman toliko (realno gledajuci puno manje) kredibiliteta, i autoriteta da dajes takve arogantone, pretenciozne, osudjivacke, komentare, koliko Semir Osmanagic ima da tvrdi da ispod brda kraj Visokog cuci piramida.
Ljudima treba nesto mimo onoga sto im ustaljena svakodnevnica ima za ponuditi. Pogotovo kod nas gdje ta svakodnevnica nije samo ustaljena nego prije svega jadna i cemerna.
Da ti ustedim trud, pricu o tome kako je ovaj diltetant stetan po drzavu, moju ili dobrobit gradjana BiH mozes sacuvati za nekog’ drugog. Da te to toliko brine, provodio bi manje vremena objasnjavajuci ljudima na ovom forumu kako nisu dorasli tvome intelektu a vise direktno se boreci protiv jednog’ od milion i kusur pravih problema koja ova zemlja ima (bar nam toga ne fali).
Prema tome, iskljuci kompjuter nakratko, izadji iz kuce, potrazi kakve komsijske djece, pa onom najmanjem izbij zvrcku/igracku iz ruke. E taman toliko dobra radis ovim svojim postovima ovdje.
Dum vivimus, vivamus
Post nije zlonamjerno napisan, ali cu razumijeti ako ga ti shvatis kao takvoga.
Prenj wrote:
Moze li se ovdje ikada posteno i ugodno raspravljati o bilo cemu a da se na kraju ne prebrojavaju krvna zrnca, biografije i rodbina diskutanata?
Takodjer, ako cemo svakom forumasu prvo temeljito rastabiriti biografiju, rodoslov, krvnu grupu i seksualne navike i tek onda mu izdati dozvolu da diskutuje o politici, sportu ili sexu, slabo cemo se ovdje nadiskutovati o bilo cemu.
Pa sta hoces time da kazes, da ti mozes svakoga zivog neosnovano kritikovati a da tebi niko ne smije nista prigovoriti ?
Prenj wrote:
Pa sta hoces time da kazes, da ti mozes svakoga zivog neosnovano kritikovati a da tebi niko ne smije nista prigovoriti ?
"Neosnovano"?
Ja sam svoje stavove o 'piramidi' debelo argumentovao.
Ako moze ikako argument protiv argumenta, molicu lijepo.
samo da primijetim da se na 37. stranici teme pojavljuje hipoteza o piramidi
dok smo do sada imali samo tvrdnje i negacije iste..
da li to treba da znaci da cemo sada poceti da jebavanjem matera (i drugih krvnih zrnaca) ili je jednostavno ubijedjenos o postojanju (piramide) poljuljana poslije dobroga razmisljanja o istoj (sto je, za mene, jako pozitivna vijest, mislim.. razmisljanje)
healthwarning wrote:Hajde samo reci sta predlazes sad? Da se ne kopa i zauvijek zaboravi tvrdnja o postojanju piramide?
Neka Semir svakako kopa, ali ne nasim novcem.
I onda cemo svi cijelu epizodu polako zaboraviti, osim Starog, koji ce morati obaviti obecani 'posao' ...
Ako nista drugo, cijela buka oko piramide, imace na kraju i nekih svojih dobrih strana, skrenuce barem malo paznju na nasu preostalu, potpuno zanemarenu, kulturnu bastinu, koja je u ocajnom stanju.
-Ako je to stavrno piramida kako dodje da ona bude pokrivena zemljom? Zemlja ne pada ko kisa? Onda mora da su neki ljudi (civilizacija) pokrivali namjerno?!! Zasto?...Kako?!!...Ili...sta mislite vi o tome?
eh to se i ja pitam! odgovor nam narafno ima nas prof,mr, dr...sta je vec taj Osmanagic!
healthwarning wrote:Hajde samo reci sta predlazes sad? Da se ne kopa i zauvijek zaboravi tvrdnja o postojanju piramide?
I onda cemo svi cijelu epizodu polako zaboraviti, osim Starog, koji ce morati obaviti obecani 'posao' ...
Ako nista drugo, cijela buka oko piramide, imace na kraju i nekih svojih dobrih strana, skrenuce barem malo paznju na nasu preostalu, potpuno zanemarenu, kulturnu bastinu, koja je u ocajnom stanju.
A zasto ga drzava ne bi malo podrzala? Bez obzira sto sumnjam da on zeli neku finansijsku pomoc od drzave. Je l' to vjerujes da su do sada iskljucivo pametno i ziheraski trosene "nase pare", pa da je ovo previse?
S obzirom na vaznost eventualnog otkrica, mislim da nije pretjerano nerazuman "rizik" podrzati covjeka. Posebno zato sto je do sada dokazao da nije neki sarlatan, poremecen covjek, ili sta ja znam kako su ga nazivali. Jos uvijek nije iznio i-laiku-jasne dokaze o postojanju piramide, ali nisam nesto primijetio kako nasi strucnjaci imaju puno nacina da obore ovo do sada.
Prenj wrote:Pitanje za pristalice teorije o piramidi:
Koja su to djela, otkrica napravili, u dosadasnjoj istoriji civilizacije, likovi slicni Semiru Osmanagicu i ko su tacno bili oni?
kakva si ti to djela napravio i ko si ti tacno da ga mozes kritikovati?
cernica wrote:Evo ti jedan esencijalan primjer Karlos Kastanjeda! koji objasnjava ne samo bit covjekovu nego i svijet koji nas okruzuje. Ali da bi dokazo njegovu tvrdnju nemozes se koristiti naucno priznatim sredstvima, vec onim koje on nalaze. Zasto njegovim? pa zato (sto sam vec naveo), druga sredstva "ne postoje", nauka druge nije priznala.
cernica, ja castanedu ne bi uzeo kao ozbiljniji primjer za bilo sto, s obzirom na njegovu sklonost prema meskalinu..
opet ti i tvoj novac.. ovaj dio ama nikako ne razumijem.. kako sam rece, ne placas porez, pa me zivo interesuje na koji drugi nacin to semir uzima tvoj novac (a koliko sam uspio skontati, on je do sada sve financiro svojim parama, pa ne vidim uopste uporista za argument da on uzima neciji novac.. ako je i zatrazio formiranje fondacije, to ne znaci da ce ista biti odobrena..)
cernica wrote:Ima ovdje jedan sto se potpisuje sa Znanje. Njemu i slicnima posvecujem ovaj tekst, ogledalo njihovog karaktera, lica i nalicja.
Pa da krenemo…
U ime i skrivajuci se iza autoriteta svojih strucnih titula i akademije, noseni samovaznoscu kao primarnim ciniocem njihovog mizerno-jadnog radnog zivota, osnovna su kocnica u stvarno Naucnom svijetu.
Ja ovdje nemam namjeru raspravljati o tome postoji li piramida ili ne, nego o ovim akademskim krpeljima koji jedva cekaju priliku da se pojavi kakav Turista (kao Osmanagic) kako bi ispoljavali svoje komplekse umisljene velicine.
Da, Turisti su njihova hrana. Da njih nije ne bi imali sta da jedu i piju (jer ko bi o njima razmisljao? Kako bi se pojavili u javnosti? Kome bi solili pamet?) Njima uopste nije vazno postoji li pramida ili ne, nego KO POSTAVLJA HIPOTEZU. Oni boga mole da to rade Turisti.
S druge strane, zaglibljeni u toj svojoj samorefleksiji “Onog koji zna” oni te iste Turiste i mrze jer i njima i nama ti Turisti jasno govore da, ustvari autoritet akademije ne vrijedi bez pameti.
Ovaj sto se potpisuje sa “Znanje” je tipican primjer babaroge, koja svojoj djeci u skolskim klupama pokazuje svu svoju pamet popijenu na slucajevima tipa Turista, jer znanje zivi od neznanja (Turista) a ne od (neostvarenih) istrazivackih poduhvata i izazova. Sve sto oni znaju temelji se na proslom (vec vidjeno) jer “ko ce ba riskirat pa istrazivat ima li kake piramide”.
Takve bradate (znanja-zvanja-sranja) spodobe su u stanju, vjerovali ili ne, donosit zakone po kojima bi se pravila “aparthejt” tvorevina u naucnim oblastima, odnosno “niko nema pravo osim mene da postavi hipotezu i istrazuje”. Naravno, posto oni i ne mogu nista otkrit a zahvaljujuci svom mentalnom-hospitalskom sklopu svijesti, nije ni cudo sto covjek nista i ne zna o svijetu oko sebe. Osim tehnoloskog razvitaka (koji se i forsira u prvom redu radi kontrolisanja mase “da nebi slucajno neko nestooo….”) razvoj covjeka kao svijesnog bica ne da je napredovao nego se unazadio. Da, to je evolucija svijesti u procesu, kojom nas uce Znanja, a vala i prisiljavaju.
Tesko njima sa Turistima, a jos teze bez njih.
Još jedan s frustriranom balkanskom psihologijom tipa "sve što ja kažem je tako jer ja imam jezik pa ako ja nešto kažem to je tako jer ja imam jezik da to i kažem što je dokaz da je to sve tako kako sam i rekao". Čuj, a da ti ipak nisi završio visočku umjesto prave škole?
To sto covjek doktor nauka i sto je predavao na UCLA, i sto ga miliona ljudi sirom planete uzima za ozbiljno,meni je dovoljan razlog da ga pomenem kao primjer (ali to ne znaci da mu ja vjerujem (niti ne vjerujem) jer nisam sam sebi dokazo to sto on tvrdi.
Mimo neobjasnjivo emotivno-negativnog stava, ne mogu a da ne primjetim da si ti dajes za pravo da “samaras” sve one koji se ne slazu s tobom po ovom pitanju. Prije nego nastavim zelio bih da naglasim da ovog “piramidolog-a”, naravno ne uzimam previse ozbiljno a razloga za to je milion. To da li ima doktorat ili ne je stvarno manje bitno, ali senzacionalisticki pristup stvarima o kojima je ranije pisao, pa recimo da nije bas sam sebi previse pomogao u uspostavljanju nekog kredibiliteta.
Elem, htjedoh reci da u ovakvoj formi (anonimno-internet dopisivasnje), ti imas taman toliko (realno gledajuci puno manje) kredibiliteta, i autoriteta da dajes takve arogantone, pretenciozne, osudjivacke, komentare, koliko Semir Osmanagic ima da tvrdi da ispod brda kraj Visokog cuci piramida.
Ljudima treba nesto mimo onoga sto im ustaljena svakodnevnica ima za ponuditi. Pogotovo kod nas gdje ta svakodnevnica nije samo ustaljena nego prije svega jadna i cemerna.
Da ti ustedim trud, pricu o tome kako je ovaj diltetant stetan po drzavu, moju ili dobrobit gradjana BiH mozes sacuvati za nekog’ drugog. Da te to toliko brine, provodio bi manje vremena objasnjavajuci ljudima na ovom forumu kako nisu dorasli tvome intelektu a vise direktno se boreci protiv jednog’ od milion i kusur pravih problema koja ova zemlja ima (bar nam toga ne fali).
Prema tome, iskljuci kompjuter nakratko, izadji iz kuce, potrazi kakve komsijske djece, pa onom najmanjem izbij zvrcku/igracku iz ruke. E taman toliko dobra radis ovim svojim postovima ovdje.
Dum vivimus, vivamus
Post nije zlonamjerno napisan, ali cu razumijeti ako ga ti shvatis kao takvoga.
..."Vodeći autoritet po pitanju antike Balkana, britanski profesor John Wilkes...?! " Mozda samo za tebe.
Ono sto on kaze ne stoji.
Gledaj malo sta kazu o ilirima autori koji nisu anti-ilirski nastrojeni.
Iliri su albanci.
Ilirski pozdrav svima: Tung
Profesor Wilkes nije "anti-ilirski" nastrojen. Čovjek naprosto tvrdi da Albanci nisu Iliri, nego da su Bosanci-muslimani Iliri.
Znanje,
Taj nastavnik Wilkes, je apsolutno nerelevantan.
Ti bolje citaj historicare koji priznaju ilirski-albanski kontinuitet.
Gledaj mape gdje su ziveli iliri (od sadasnje Slovenije do juznije od sadasnje juzne Albanije).
Najjaci argument je jezicki kontinuitet i porijeklo albanskog jezika. A ako i vi bosnjaci ste iliri, onda vi ste se lingvisticki asimilirali i to vrlo kasno poslije 7 stoljeca!!?!
Ali pustimo sad to - i vratimo se piramidi i gospodinu Semiru.
Ne sporim da je bilo starijih referenci o Albancima kao Ilirima. Međutim radi se o najnovijoj referenci koja sumira praktično sve dosad poznato o Ilirima - preporučio bih ti da je pročitaš. Osim toga, izdavač je vrlo ugledni Oxford Press. Što se jezika tiče to nema veze s istinom jer uopće i ne postoje nikakvi zapisi nastali ilirskim pismom pa nema ni dokaza kakav je ilirski jezik zapravo bio.
nisam pratio temu al hajd da se upisem.
a onako odfrlje da prokomentarisem,
Kad more Gospa izgraditi pola Hercegovine sto to ne bi i Piramida Visoko .
A sad otkud bas Visoko ?
Eh , visocki i medjugorski "menadzeri" imaju isti "miris" za biznis !