da.....data ti je slobodna volja da radis sta hoces....ali kada Bog vidi da si zasluzio njegovu milost , da si iskren itd On ce ti otvoriti puteve koji vodi prema spasu, prosvjetlit ce ti razum i srce, stvari postaju jasnije, kada Bog prosvjetli, onda istina se vidi kao istina, a zabluda se vidi kao zabluda, jasno postane, a ako Bog odluci da te pusti da lutas i ne zeli da te sebi priblizi, onda ti istina dosta puta izgleda kao zabluda, a zabluda kao istina...ja ovdje govorim o istinama i zabludama koje vode prema Raju i Paklu...a ne o istinama sportskh rezultata i istinite cijene na germi u radnji itd
Istina o Bogu
-
Zehran82
#876 Re: Istina o Bogu
- Dozer
#877 Re: Istina o Bogu
Aha... OK. I, sta kazu ovi sto se nakratko vratise iz raja ili pakla, kako je tamo?
-
Zehran82
- Dozer
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
-
Zehran82
#881 Re: Istina o Bogu
Ima Muhammed....a posto ne zelis Muhammedu da vjerujes, imas ljude sada koji su dozivjeli klinicke smrti pa su vidjeli Raj...a da li tim ljudima vjerujes?
-
Zehran82
#882 Re: Istina o Bogu
zemlja je samo blijeda kopija Raja i Pakla....nesto poput introdukcije za pravi Raj i Pakao.TojoOptics wrote: ↑01/07/2025 12:57Pa, eto dao bog vecini. Zivjeti sa tupsonima, na planeti koju ubijamo.
- Dozer
#883 Re: Istina o Bogu
- TojoOptics
#884 Re: Istina o Bogu
Muhamed imao epilepsiju, plus bio trgovac kamilama, nije pouzdan kao takav. Klinicka smrt nije smrt mozga, samo herc ne fercera, ali mozak jos fercera, dakle, mozdani airbag. Ima ljudi koji su imali klinicku smrt i kazu da jednostavno nema nicega. Nepostojanje.
While clinical death, defined by the absence of heartbeat and breathing, is a point of no return, brain activity can persist for a period after this point. Studies have shown that the brain can exhibit heightened activity, including gamma oscillations and synchronized brain waves, even after cardiac arrest and cessation of heartbeat and breathing. This activity may be related to the subjective experiences reported during near-death experiences
Last edited by TojoOptics on 01/07/2025 13:09, edited 1 time in total.
-
Zehran82
- Dozer
#886 Re: Istina o Bogu
Ima li neki ateista? Nevjernik?
- TojoOptics
#887 Re: Istina o Bogu
bajke...
- Dozer
#888 Re: Istina o Bogu
Klasicne
-
Zehran82
#889 Re: Istina o Bogu
TojoOptics wrote: ↑01/07/2025 13:07Muhamed imao epilepsiju, plus bio trgovac kamilama, nije pouzdan kao takav. Klinicka smrt nije smrt mozga, samo herc ne fercera, ali mozak jos fercera, dakle, mozdani airbag. Ima ljudi koji su imali klinicku smrt i kazu da jednostavno nema nicega. Nepostojanje.
ovo nije tacno. cista laz.Muhamed imao epilepsiju,
ni to nije tacno.plus bio trgovac kamilama,
zakljucujes na osnovu pogresnih pretpostavki i dolazis do pogresnih zakljucaka.....nije pouzdan kao takav.
Klinicka smrt nije smrt mozga, samo herc ne fercera, ali mozak jos fercera, dakle, mozdani airbag. Ima ljudi koji su imali klinicku smrt i kazu da jednostavno nema nicega. Nepostojanje.
nije tacno, klinicka smrti je da ni srce i mozak ne pokaziva znakove zivota....oni koji su rekli da nema nista zato sto su im medikamentima lijecnicima nenamjerno radirali sjecanje sta su vidjeli pri pokusaju reanimacije.
-
sumirprimus
#890 Re: Istina o Bogu
Ako bog postoji, a ja mislim da ne postoji, kako moze biti u isto vrijeme i svemoguc i samilostan? Recimo kako moze gledat neke patnje i imat milosti?
A u drugu ruku prijetit sudom al na onom svijetu?
-
Zehran82
- TojoOptics
#892 Re: Istina o Bogu
alah stvaran k'o pinokio, pardon, k'o dinokio, brat od pinokija, a islam k'o sve religije, nesto sto pripada proslosti, a sto zive i danas manje napredna drustva
-
Zehran82
#893 Re: Istina o Bogu
dobro pitanje a imam i odgovorsumirprimus wrote: ↑01/07/2025 13:15 Ako bog postoji, a ja mislim da ne postoji, kako moze biti u isto vrijeme i svemoguc i samilostan? Recimo kako moze gledat neke patnje i imat milosti?
moze....kako moze biti u isto vrijeme i svemoguc i samilostan?
ovakva pitanja postavljaju ljudi koji ne poznaju svrhu zivota, zasto smo mi uopste ovdje, jer da znas shvatio bi kako stvari funkcionisu i te interakcije izmedju ljudi i Boga.Recimo kako moze gledat neke patnje i imat milosti?
Bog je zabranio zlo i da ljudi jedni drugima prirede patnje, cak ja upozorio na to jer slijede kazne onima koji zagorcavaju drugim ljudima zivot.
Mozda se pitas zasto Bog ne intervenise na svako zlo, pa jednostavno nece da intervenise jer je ovaj svijet poligno za zivotni test, da ljudi budu testirani u svooj slobodnoj volji, jer kada bi Bog intervenisao svaki put i blokirao svako zlo, tu testa vise nebi bilo, to bi bilo kao da profesor uzme tebi ruku cim pocnes da pises pogresno zadatak na testu, i kaze ti greska, ne pisi tako....gdje tu test onda.
Bog ne intervenise vecinom jer pusta da se test odvija svojim tokom, da zlocinac pocini zlocin i ima dokaz protiv sebe,m a da zrtva moze da na taj nacin ima ciscenje od grijeha, ili kaznu, ili podizanje stepena u Raju, znaci Sudnji dan poslije smrti idu kazne i kompezacije za zlocince i zrtve...tvoje pitanje bi imalo smisla, kada nebi bilo sudnjeg dana i Bog nebi kaznjavao zlocince na sudnjem danu kad nebi kompezirao zrtve na sudnjem danu....svi bi se mi onda pitali, ako si svemoguc zasto ovo dopustas, kakva je svrha.
Pa pitati sada zasto Bog svemoguci ne intervenise na svako zlo je kao da pitas zasto profesor na testovima ne blokira svakog studenta da napise pogresno....svaka intevencija na 100% nivou bilo profesora ili Boga tu test pada, nema onda vise testa.
-
Zehran82
#894 Re: Istina o Bogu
ja mogu da procijenim iz ovoga sto si napisao da ti ne mozes vidjeti istinitost islama , mogu da zakljucim da te taj isti Allah blokira da vidis istinitost islama....neda ti da mu se priblizis, jer ako on zeli nekome dobro priblizi ga sebi, uputi ga, nadahne ga.....TojoOptics wrote: ↑01/07/2025 13:19 alah stvaran k'o pinokio, pardon, k'o dinokio, brat od pinokija, a islam k'o sve religije, nesto sto pripada proslosti, a sto zive i danas manje napredna drustva
Pa to sto tebe pustio da pricas protiv njega, ne sluti tebi licno na dobro.....ali eto ziv bio pa vidio....
-
sumirprimus
#895 Re: Istina o Bogu
sad vec pridajes sebi previse, a hoces reci da ja ne razumijem sverhu zivota. glavna svrha zivota je razmnozavanje. ok
ako bog vec zabrani i prijeti kaznom a svemoguc je i samilostan, sto onda i ne sprijeci??? cemu odlaganje kazne?
dakle to sto ti spominjes je Slobodna volja ne?
izvini ne mogu poredit boga sa profesorom, jer profesor nije svemoguc, mnoge sam testirao i samo su ljudi.neskromno al jebga tako je kako je.,
ako bog vec zabrani i prijeti kaznom a svemoguc je i samilostan, sto onda i ne sprijeci??? cemu odlaganje kazne?
dakle to sto ti spominjes je Slobodna volja ne?
izvini ne mogu poredit boga sa profesorom, jer profesor nije svemoguc, mnoge sam testirao i samo su ljudi.neskromno al jebga tako je kako je.,
-
Zehran82
#896 Re: Istina o Bogu
pusti mene sad, nista ja tu nisam bitan...ja sam prenosim islamsku misao ovdje, onako kako sam to shvatio nakon visegodisnjeg istrazivanja islama.sumirprimus wrote: ↑01/07/2025 13:26 sad vec pridajes sebi previse, a hoces reci da ja ne razumijem sverhu zivota. glavna svrha zivota je razmnozavanje. ok
pa cim pitas takvo pitanje , onda mi je jasno....a hoces reci da ja ne razumijem sverhu zivota
to je kao da neko pita, asto sunce fizicki ide okolo zemlje dok zemlja stoji na jednom mejstu, na osnovu toga mozes zakljuciti da osoba ne poznaje modernu nauku....
eto vidis da ne znas, jer po toj logici sterilne osobe nemaju svrhu.glavna svrha zivota je razmnozavanje.
a to nema smisla da je razmnozavanje svrha.
kao sto profesor ne uhvati tebe za ruku da te sprijeci da napises gresku jer zna da ce taj profesor tebi kecinu zveknuti kad bude ispravljao testove....tako isto i Bog kaze da pusta jer zna da mu niko ne moze pobjeci pa kad dodju pred njega, tad ce okusit bic njegove kazne.cemu odlaganje kazne?
Bog to kaze fino:
14:42 A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene,
- TojoOptics
#897 Re: Istina o Bogu
U skali Univerzuma, mi kao sva ziva bica na ovoj planeti i ne postojimo, a Zemlja nije koliko ni cestica pijeska. Ali, nije to jasno, lakse vjerovati u bajke. Drzite se vi ovakvih "magistara".
- TojoOptics
#898 Re: Istina o Bogu
14:42 A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene
Sadista pravi. Kao ja da uzmem mrave pa da ih palim. Dosli mu na zicer, niste vjerovali, e sad u vjecnu vatru na przenje, pecenje, rostiljanje, gdje ce vas sejtan sodomizirati, kuhati vas, skidati vam kozu, itd. jer niste vjerovali, a niste vjerovali zato sto sam vam ja to onemogucio, jer sam totalni fiju, ludak potpuni.
Sadista pravi. Kao ja da uzmem mrave pa da ih palim. Dosli mu na zicer, niste vjerovali, e sad u vjecnu vatru na przenje, pecenje, rostiljanje, gdje ce vas sejtan sodomizirati, kuhati vas, skidati vam kozu, itd. jer niste vjerovali, a niste vjerovali zato sto sam vam ja to onemogucio, jer sam totalni fiju, ludak potpuni.
-
Zehran82
#899 Re: Istina o Bogu
pa eto ne postoje ni celije, ni DNA samo zato sto je to tako malo i cisucno i nevidimo to u nasoj skali.....TojoOptics wrote: ↑01/07/2025 13:36 U skali Univerzuma, mi kao sva ziva bica na ovoj planeti i ne postojimo, a Zemlja nije koliko ni cestica pijeska. Ali, nije to jasno, lakse vjerovati u bajke. Drzite se vi ovakvih "magistara".
to sto smo mi mali u univerzumu nista ne znaci.....univerzum mora biti ovako velik jer da nije ovako velik nebi moglo biti zivot9a na zemlji......zivot na planeti je tacno podesen, mi moramo tacno biti na tacnoj poziciji u galaksiji, ni blizu centra galaksije ni na kraju repa galaksije....moramo tacno biti udaljeni od sunca, nagib zemlje, tacno udaljen mjesec, tacno rasporedjeni hemijski elementi i mnogo toga jos da bi zivot bio moguc.
ne dovodi sebe u zabludu sa tim sto smo mi mali u univerzumu.
-
sumirprimus
#900 Re: Istina o Bogu
A h ok, poucen iskustvom sa drugih tema prenjelo me na licno. Izivnjavam se, nisam tako shvatio na prvu.Zehran82 wrote: ↑01/07/2025 13:31pusti mene sad, nista ja tu nisam bitan...ja sam prenosim islamsku misao ovdje, onako kako sam to shvatio nakon visegodisnjeg istrazivanja islama.sumirprimus wrote: ↑01/07/2025 13:26 sad vec pridajes sebi previse, a hoces reci da ja ne razumijem sverhu zivota. glavna svrha zivota je razmnozavanje. ok
pa cim pitas takvo pitanje , onda mi je jasno....a hoces reci da ja ne razumijem sverhu zivota
to je kao da neko pita, asto sunce fizicki ide okolo zemlje dok zemlja stoji na jednom mejstu, na osnovu toga mozes zakljuciti da osoba ne poznaje modernu nauku....
eto vidis da ne znas, jer po toj logici sterilne osobe nemaju svrhu.glavna svrha zivota je razmnozavanje.
a to nema smisla da je razmnozavanje svrha.
kao sto profesor ne uhvati tebe za ruku da te sprijeci da napises gresku jer zna da ce taj profesor tebi kecinu zveknuti kad bude ispravljao testove....tako isto i Bog kaze da pusta jer zna da mu niko ne moze pobjeci pa kad dodju pred njega, tad ce okusit bic njegove kazne.cemu odlaganje kazne?
Bog to kaze fino:
14:42 A ti nikako ne misli da Allah ne motri na ono što rade nevjernici! On im samo pušta do Dana kada će im oči ostati otvorene,