realno, kakvo je auto takva mu je i cijena...nije baš sve kako izgleda, vraćana kilomtraža i ima se uložiti u njega...ali, kome to ne smeta i jedan dobar i temeljit pregled, imat će dobar auto...KUZNETSOV wrote:ovome izgleda baš gadna hića... evo narode
http://www.olx.ba/artikal/18988659/reno ... zin-2007g/
Pomoć oko kupovine auta Vol.2
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#876 Re: Pomoc pri kupovini auta!
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#877 Re: Pomoc pri kupovini auta!
Ofucan k'o kurava iz Bangkoka.johntra wrote:realno, kakvo je auto takva mu je i cijena...nije baš sve kako izgleda, vraćana kilomtraža i ima se uložiti u njega...ali, kome to ne smeta i jedan dobar i temeljit pregled, imat će dobar auto...KUZNETSOV wrote:ovome izgleda baš gadna hića... evo narode
http://www.olx.ba/artikal/18988659/reno ... zin-2007g/
-
NediM17
#878 Re: Pomoc pri kupovini auta!
Zaboravih... Sutra pogledam pa javim. Pozdrav.il dottore wrote:Javi za ove talijanske nosaceNediM17 wrote:Imao Thule garnituru, nosaci + kofer, nosace prodao jer mi nisu pasali za novi auto, a kofer ostao. Prije koji mjesec sam kupio neke italijanske manje poznate nosace, i super su, a znatno jeftiniji od Thule-a.
Pogledacu kako se tacno zovu pa javim.
A i za kofere ako imas kakvu info, ne bi bilo viska
-
citroen xm
#879 Re: Pomoc pri kupovini auta!
Ljudi često stave drugu lokaciju zbog broja pregleda. Realno ako neko traži auto oko sarajeva prije će ga tražiti u kantonu Sarajevo nego u Sarajevsko-Zvorničkoj regiji. A ovome sa Pala doći do Sarajeva je smiješno, 20 minuta.
Neki dan je bio u Vlasenici G2 1.6 benzin-plin, neko godište oko 90-og, tek registrovan, solidan za dvicu... 350 KM. Još ga neko pitao da li je cijena pogrešna, kaže nije.
Neki dan je bio u Vlasenici G2 1.6 benzin-plin, neko godište oko 90-og, tek registrovan, solidan za dvicu... 350 KM. Još ga neko pitao da li je cijena pogrešna, kaže nije.
-
530i
#880 Re: Pomoc pri kupovini auta!
Baš će biti tek. registrovan jeftiniji od kompletne registracije...
-
citroen xm
#881 Re: Pomoc pri kupovini auta!
U RS-u je taman toliko registracija za 1.6. Možda cener niže. Svejedno, i da ima pola registracije opet je jeftin.
Pa ko ima živaca da se zeza sa rastavljanjem, dobiće na otpadu više love.
Pa ko ima živaca da se zeza sa rastavljanjem, dobiće na otpadu više love.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#882 Re: Pomoc pri kupovini auta!
zašto se za benzinca 2007 govori da je vraćen sat
znači da je prelazio godišnje više od 20 000
jel se to nekome isplati
što ne kupi dizel?
prije će biti da je cijena takva jer niko neće benzinca pogotovo ne 1.6 i još nije omiljena njemačka marka
na kraju karavanko
a vala ni boja mu nije nešto
zbunjen sam
jel se to nekome isplati
što ne kupi dizel?
prije će biti da je cijena takva jer niko neće benzinca pogotovo ne 1.6 i još nije omiljena njemačka marka
na kraju karavanko
-
NediM17
#883 Re: Pomoc pri kupovini auta!
http://www.menabocaraccessories.comNediM17 wrote:Zaboravih... Sutra pogledam pa javim. Pozdrav.il dottore wrote:Javi za ove talijanske nosaceNediM17 wrote:Imao Thule garnituru, nosaci + kofer, nosace prodao jer mi nisu pasali za novi auto, a kofer ostao. Prije koji mjesec sam kupio neke italijanske manje poznate nosace, i super su, a znatno jeftiniji od Thule-a.
Pogledacu kako se tacno zovu pa javim.
A i za kofere ako imas kakvu info, ne bi bilo viska
U pitanju je italijanski Menabo, sipke sa stopama za auto sa uzduznim krovnim nosacima. Ceh je bio cini mi se cirka 130KM.
Inace, kupio sam ih kod nekog lika iz Doboja koji ima raznih vrsta i proizvodjaca, evo ti njegov link sa PIK-a pa pogledaj.
http://www.olx.ba/profil/CRUZ
- johntra
#884 Re: Pomoc pri kupovini auta!
zato što sam gledao to auto i što lik laže...kažem, uz neka minimalna ulaganja, može biti ok auto...na kraju, da je baš tako kako piše, valjda bi ga do sada prodao, jer kad sam ga ja gledao, cijena mu je bila oko sedam milja...Black swan wrote:zašto se za benzinca 2007 govori da je vraćen sat
jel se to nekome isplati
što ne kupi dizel?
na kraju karavanko
zbunjen sam
-
ambition
#885 Re: Pomoc pri kupovini auta!
Nisam bas upucen, zanima me koji su najbolji renaultovi motori tj. koje bi trebao izbjegavati? Ako bih kupovao reno clia, to je onaj clio oko 3500 KM
Jer vidim da ima 1.2, 1.4, 1.5 DCI... benzin ili dizel??
Takodje, vidio sam jedan 1.6 16v 107 ks benzin, to garant troši? Mada ovaj kaze 6-7 litara.
Jer vidim da ima 1.2, 1.4, 1.5 DCI... benzin ili dizel??
Takodje, vidio sam jedan 1.6 16v 107 ks benzin, to garant troši? Mada ovaj kaze 6-7 litara.
-
citroen xm
#886 Re: Pomoc pri kupovini auta!
To što kaže okači mačku o rep, ali generalno svi ti benzinci su dobri motori. Ja bih išao na 1.2 16V ili na 1.4, sve preko toga nije potrebno u Cliu. Dizela bih izbjegao zbog pretjerane istrošenosti u primjercima koji se prodaju za toliko novca.
-
kenan77
#887 Re: Pomoc pri kupovini auta!
pozdrav svima..
peugeot 308 1.6 HDI 112KS 2011 god. automatik,premium oprema..da li ima iko isti i kakva su iskustva??
peugeot 308 1.6 HDI 112KS 2011 god. automatik,premium oprema..da li ima iko isti i kakva su iskustva??
- mad_max_ba
#888 Re: Pomoc pri kupovini auta!
Tu nije klasicni automatski mjenjac, pilotizirani, sto znaci da ima korpu i lamelu, malo je sporiji prilikom mjenjanja brzina ali jednostavniji za odrzavanje. Nije los auto sve zavisi kakvih je para.
-
corei3
#889 Tiguan 2011 4×4
Molim za pomoć. Namjeravam kupiti Tiguana na 4×4 pogon, prešao 150kkm, manuelni mjenjač..Međutim kad ga je majstor pregledao rekao je da mu je na izdisaju zamajac i da njegova zamjena košta oko 2000KM i da je to boljka Tiguana. Preporučio mi je isti auto sa automatskim mjenjačem. Oko auta slabo znam pa bih molio neke savjete oko ovog problema, je li ovo istina oko zamajca, jesu li u kasnijim generacijama auta ovo riješili , i slično. Isplatili se uzimati ovo auto za 30kKM.
- ranger
#890 Re: Tiguan 2011 4×4
ne znam kolko se krecu i isplati li se dat 30k za njega..
ali ako mu je zamajac jedina mana, onda uzmi. zamajac promjenis skupa s lamelom i ostalim, pljunes 2 milje i to je to. narednih 100 hiljada si miran... pod uslovom da nisi taksista.
ali ako mu je zamajac jedina mana, onda uzmi. zamajac promjenis skupa s lamelom i ostalim, pljunes 2 milje i to je to. narednih 100 hiljada si miran... pod uslovom da nisi taksista.
-
corei3
#891 Re: Tiguan 2011 4×4
Pošto se uzima u kramaru neće da spuste cijenu za te 2k, ali to nije sad poenta. Nisam taksista
.
-
esso_sa
#892 Re: Tiguan 2011 4×4
Kakav je to zamajac na Tiguanu, pa da zamjena kosta 2000 KM ?corei3 wrote:Molim za pomoć. Namjeravam kupiti Tiguana na 4×4 pogon, prešao 150kkm, manuelni mjenjač..Međutim kad ga je majstor pregledao rekao je da mu je na izdisaju zamajac i da njegova zamjena košta oko 2000KM i da je to boljka Tiguana. Preporučio mi je isti auto sa automatskim mjenjačem. Oko auta slabo znam pa bih molio neke savjete oko ovog problema, je li ovo istina oko zamajca, jesu li u kasnijim generacijama auta ovo riješili , i slično. Isplatili se uzimati ovo auto za 30kKM.
Zamajac nije "mana" konkretno Tiguana, nego je mana na svim autima koji ga imaju (barem za ljude sa naseg podneblja).
Realno, problem sa zamajcem nije nikada ni postojao, pa da ga je trebalo rjesavati. Zamajac (plivajuci, kakav je na Tiguanu) ima svoj vijek trajanja (do nekih 150-190k predjenih kilometara pod uslovom da se auti ispravno vozi), nakon cega ga treba zamjeniti. Isto kao i kvacilo...
Ako ne znas voziti, spalit ces kvacilo za 1000km. Isto tako mozes razvaliti i zamajac...
Problem je sto bosnje zamajac gledaju kao "manu" obzirom da njegova zamjena kosta malo vise od zamjene kugli, krajnica (na sta je bosnjo navikao)
Tiguan je, u sustini, podignuti Golf. Skoro pa kompletno podvozje dijeli sa Golfom, dijeli iste motore, mjenjace, pa i zamajce... Ima i Golf sa 4Motion pogonom
Sto se automatik mjenjaca tice, sve zavisi sta ti vise volis... Ja ti mogu samo reci da, eventualni kvar na automatskom mjenjacu, uglavnom ispadne dosta skuplji nego zamjena zamajca
Last edited by esso_sa on 05/02/2016 09:28, edited 1 time in total.
-
corei3
#893 Re: Tiguan 2011 4×4
Majstor kaže da se kvačilo treska a kada se auto ugrije će biti još i gore, i ta je zamjena 2k. To me odbija od kupovine. Inače imaju li tiguani još nekih veikih nedostataka
-
esso_sa
#894 Re: Tiguan 2011 4×4
Jel 2.0 TDI motor u njemu ? 140 ili 170 ks ?corei3 wrote:Majstor kaže da se kvačilo treska a kada se auto ugrije će biti još i gore, i ta je zamjena 2k. To me odbija od kupovine. Inače imaju li tiguani još nekih veikih nedostataka
-
esso_sa
#896 Re: Tiguan 2011 4×4
Za taj motor nema nekih poznatih mana.
I zamjena zamajca (skupa sa kvacilom) definitivno ne kosta 2000 KM. Realno je u rasponu 1000-1500 (kompletan set kvacila sa zamajcem i ruke).
Ako je ostatak auta dobar i samo zamajac problem, kupuj... Osim ako ti investicija za zamajac nije problem.. U tom slucaju, obori cijenu auta za cijenu zamajca i zdravo
I zamjena zamajca (skupa sa kvacilom) definitivno ne kosta 2000 KM. Realno je u rasponu 1000-1500 (kompletan set kvacila sa zamajcem i ruke).
Ako je ostatak auta dobar i samo zamajac problem, kupuj... Osim ako ti investicija za zamajac nije problem.. U tom slucaju, obori cijenu auta za cijenu zamajca i zdravo
-
esso_sa
#898 Re: Tiguan 2011 4×4
I vise paznje obrati na 4Motion pogon (Haldex). Ima li nekih gresaka na dijagnostici vezano za Haldex, ima li nekih zvukova kad npr motas krugove po parkingu uz nesto gasa i sl. Dobro bi bilo da majstor pokusa vidjeti i kakvo je stanje ulja u Haldexu... Ulje u njemu se mijenja svakih 60k, ali jako malo ljudi vodi racuna o tome, pa rikne pogon...
-
jefferson
#899 Re: Tiguan 2011 4×4
Tiguan je vjerovatno najbolji od svih VW-a tog godista.
Iako je pravljen na platformi Golfa dosta je tezi i dosta elemenata ovjesa je pojacano. Medjutim, kada je u pitanju mjenjac, mjenjac nije mjenjan i tezina kao i 4x4 dodatno doprinose opterecenju elemenata mjenjaca.
Zato je serviser preporucio automatski mjenjac. Medjutim, koji a. mjenjac? Ja imam Tiguana sa A mjenjacem koji je pravljen od strane Aisin-a (japanski). Mjenjac kao mjenajc je kvalitetan, ali sto se tice brzine prebacivanja zaostaje za ZF-om u Audiju a pogotovo BMW-u. Ako je DSG onda vrlo lako mozes imati i gore probleme. DSG mora biti odrzavan striktno po uputama a tekucina mjenjana i ranije nego sto je preporuceno (60,000km). Takodje, DSG je robotizirani rucni mjenjac i nije bas najbolje rjesenje za motor sa velikim momentom i 4x4.
Aisin A mjenjac je robustan i dugotrajan, ali povecava potrosnju u Tiguanu strasno. STo se tice potrosnje, rucni mjenjac je najbolja opcija i najrobusnija opcija ako je dugotrajna eksploatacija u pitanju. Ako se A mjenajc pokvari ili DSG, to su troskovi da padnes u nesvjest.
Stoga, vidi da li mozes zamajac naci jeftinije, malo se raspitaj. Vidi da li je tekucina u Haldexu mjenjana svakih 60,000km.
AKo bude neko provjeravao Haldex, probajte naci klizavu podlogu ili makadam da bi opteretili zadnju osovinu u potpunosti. Tiguan u normalnoj voznji 95% snage prenosi na prednje tockove. Tek akda oni proklizu haldex prebaci do 50% momenta nazad. Ako ima leda, snijega negdje, iskljucite Traction Control i opalite po gasu i pokusajte skontat da li Haldex prenosi neke cudne zvukove. Kada dodje do toga, u unutrasnjosti ne bi trebalo biti nikakvih zvukova i slicno. Obavezno trazi papire da je tekucina mjenjana redovno (60,000km). Ako odlucis da kupis auto, a neznas jel mjenjana, obavezno je promjeni odmah.
Takodje koliko clanova porodice imas? Tiguan je super autic za dvoje. Visok, dobar pogon na sve tockove, dobra stabilnost, kocnice itd. Medjutim, kao da je neko gepek zaboravio staviti, pa su ono pri kraju dizajniranja to skontali. U gepek ces moci staviti najvise jednu veliku putnu torbu i jednu malu.
4 osobe na duze putovanje ce biti vrlo komforne. Tiguan je poprilicno velik nazad. Ali gepek? To je rak rana tog auta.
Iako je pravljen na platformi Golfa dosta je tezi i dosta elemenata ovjesa je pojacano. Medjutim, kada je u pitanju mjenjac, mjenjac nije mjenjan i tezina kao i 4x4 dodatno doprinose opterecenju elemenata mjenjaca.
Zato je serviser preporucio automatski mjenjac. Medjutim, koji a. mjenjac? Ja imam Tiguana sa A mjenjacem koji je pravljen od strane Aisin-a (japanski). Mjenjac kao mjenajc je kvalitetan, ali sto se tice brzine prebacivanja zaostaje za ZF-om u Audiju a pogotovo BMW-u. Ako je DSG onda vrlo lako mozes imati i gore probleme. DSG mora biti odrzavan striktno po uputama a tekucina mjenjana i ranije nego sto je preporuceno (60,000km). Takodje, DSG je robotizirani rucni mjenjac i nije bas najbolje rjesenje za motor sa velikim momentom i 4x4.
Aisin A mjenjac je robustan i dugotrajan, ali povecava potrosnju u Tiguanu strasno. STo se tice potrosnje, rucni mjenjac je najbolja opcija i najrobusnija opcija ako je dugotrajna eksploatacija u pitanju. Ako se A mjenajc pokvari ili DSG, to su troskovi da padnes u nesvjest.
Stoga, vidi da li mozes zamajac naci jeftinije, malo se raspitaj. Vidi da li je tekucina u Haldexu mjenjana svakih 60,000km.
AKo bude neko provjeravao Haldex, probajte naci klizavu podlogu ili makadam da bi opteretili zadnju osovinu u potpunosti. Tiguan u normalnoj voznji 95% snage prenosi na prednje tockove. Tek akda oni proklizu haldex prebaci do 50% momenta nazad. Ako ima leda, snijega negdje, iskljucite Traction Control i opalite po gasu i pokusajte skontat da li Haldex prenosi neke cudne zvukove. Kada dodje do toga, u unutrasnjosti ne bi trebalo biti nikakvih zvukova i slicno. Obavezno trazi papire da je tekucina mjenjana redovno (60,000km). Ako odlucis da kupis auto, a neznas jel mjenjana, obavezno je promjeni odmah.
Takodje koliko clanova porodice imas? Tiguan je super autic za dvoje. Visok, dobar pogon na sve tockove, dobra stabilnost, kocnice itd. Medjutim, kao da je neko gepek zaboravio staviti, pa su ono pri kraju dizajniranja to skontali. U gepek ces moci staviti najvise jednu veliku putnu torbu i jednu malu.
4 osobe na duze putovanje ce biti vrlo komforne. Tiguan je poprilicno velik nazad. Ali gepek? To je rak rana tog auta.
- purgatorio
#900 Koji jeftini gradski auto kupiti?
Dakle, ako ima ko iskusan koji od ovih jeftinijih gradskih auta je najbolji što se tiče kvarova, potrošnje itd (budzet 2000-3500KM):
Fiat Punto II 1.2 (2001-2003)
Renault Clio 1.2 16V (2001-2004)
Opel Corsa C
ili ima nešto bolje u ovom rangu, obavezno benzin...??
Fiat Punto II 1.2 (2001-2003)
Renault Clio 1.2 16V (2001-2004)
Opel Corsa C
ili ima nešto bolje u ovom rangu, obavezno benzin...??