Mogla se nastava povremeno odvijati a razredi polagati. I to bi opet bila kvalitetnija nastava od online nastave.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 12:56Koji bezbjedniji načini? Telefon? Radio? I te mogućnosti uspoređuješ sa ovm današnjim?kox wrote: ↑24/08/2020 12:48Odgovoreno ti je bar 5 puta do sada. Postojali su bezbjedniji načini i tada da se održava nastava pa su izabrani oni koji su izabrani.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 12:37
Pitanje je bilo hipotetičko ali nema argumentovanog odgovora već obično šupljiranje tipa bilo je i tad ovo ili ono.
Ne, ovakvi uslovi kao danas nisu postojali tada i ja te opet pitam da li bi tad bilo bezbjednije da rade online ili da idu pod kišom granata?
COVID i škola?
Moderator: O'zone
-
kox
#876 Re: COVID i škola?
-
laik1981
#877 Re: COVID i škola?
Online nastava mnogim roditeljima nudi vise slobode. Ljepse im kad mogu kada hoce otici na vikendicu ili negdje drugo. Online nastava se moze odrzavati gdje god ima internet konekcije. Ko ce ovako slati dijete u skolu, ici po njega, spremati mu uzine i ostalo. Ljepse bez fiksiranih obaveza.
Last edited by laik1981 on 24/08/2020 13:06, edited 1 time in total.
- duh_sa_sjekirom
- dr_Evil
#879 Re: COVID i škola?
Tako je majstore, nek se otvore kladionice, restorani, kafici, nocni klubovi, striptiz klubovi, dzamije, crkve, medrese. Zatvori skolu, i sporstke manifestacije, to nama ne treba.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 13:01Znači, nije opasno za njega ni za tebe.dr_Evil wrote: ↑24/08/2020 12:59 Da, neka se zarazi nek stvori imunitite, bolest za njega nije opasna, a ni za mene, a kod nene za vrijeme pandemije ne ide se. To sto imas potrebu voditi djecu u goste, po slasticarnama, po hotelima i spa centrima, pa onda nek ispasta skola, je stvar tvog osobnog izbora.
Ali nece se zarazaiti jer nasa djeca nisu pokusni kunici, studije eu su pokazale da je sigurno
Za ostale te boli hašimaga....
![]()
Tako je, majstore
EDIT: U Berlinu jučer zatvorena 41 škola
Onda cemo nabijati na nos ljudima da su neodgovorni jer djecu salju u skolu, a sigurnije im je kuci. Ona teta sta radi na kasi, prodaje hljeb, i sta moze djecu zarazit svaki dan poslije posla, ona nije vazna, tako je majstore.
Onaj na bausteli sta kopa citav dan za 30 KM i ne moze stavit masku jer jebi ga vruce na suncu dok se kopa, i dodje kuci zarazi djecu, ko ga hebe sto nije u stranci pa da radi u telecomu, tako je majstore!
Jbg, vazno je imati uslove i internet da klinjo moze biti kuci, dok tata posjeti taj isti striptiz bar pa poslije na dzumu, jer tata ne moze zarazit djecu, to su tehnicke pretpostavke
-
kox
#880 Re: COVID i škola?
Zatvorite djecu na 6 mjeseci u kuće pa provjerite broj samoubistava, povećanje nasilja u porodici i sl. Neko je gore spomenuo Australiju, oni su još tokom prvog lockdowna i obustave nastave zabilježili drastično povećanje mentalnih problema kod djece i tinejdzera i povecanje suicida.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 12:42Pa cijelo se vrijeme poredi rat i ovo danas, u smislu ako smo išli tada možemo i danas... i cijelo vriejme govorim o tome šta bi bilo bezbjednijedaddy-kool wrote: ↑24/08/2020 12:39 Naravno da bi bilo bezbjednije online, ne vidim rat kao mjeru ili vrhunac naše pameti i organizovanja.
Prošli smo kao bosi kroz trnje.
Iako tada nismo imali ni približne mogućnosti izbora kao što to imamo danas.
- beautyfool
#881 Re: COVID i škola?
Sve se mjenja, ko bi rekao da ce printano izdanje novina zamjeti uglavnom elektronska izdanje, ljudi vise ne zele kupovati printane novine, magazine i slicno.
Tako se i obrazovanje mjenja, sto prije shvatimo, to ce nam lakse biti. Prije se ucilo na klasican nacin i pristup informacijama je bio samo u skoli. U skoli si mogao da naucis o raznim oblicima drveca, o drzavama, zivotinjama, glagolima, stranom jeziku i slicno. Nisi imao tako lagan pristup tim informacijama, vec je ucitelj/nastavnik uvijek bio onaj koji prenosi to znanje.
Medjutim danas su vremena drugacija i vrlo lako je pristupiti svim informacijama, danasnja uloga nastavnika moze biti da usmjerava dijete sta treba da uci i provjerava znanje, ne vidim vise potrebu za fizickim nastavnikom u ucionici. Sto se mene tice mogu snimiti predavanja i pustati svake godine isto. Vjerujem da u buducnosti nece biti potrebe za klasicnim skolovanjem.
Sto se tice druzenja medju djecom, jedino je to upitno ali i to zavisi od djeteta do djeteta, neko dijete voli da je u stalno u drustvu sa drugom djecom dok neka djeca vole da su sami.
Tako da ja licno ne mislim da je skolovanje online neki bauk i da djeca nece nista nauciti pored toliko dostupnih informacija. Ja mislim da se trebaju samo fokusirati na to kako djeca da pristupe tim informacijama i kako da provjere dali su nesto naucili.
Tako se i obrazovanje mjenja, sto prije shvatimo, to ce nam lakse biti. Prije se ucilo na klasican nacin i pristup informacijama je bio samo u skoli. U skoli si mogao da naucis o raznim oblicima drveca, o drzavama, zivotinjama, glagolima, stranom jeziku i slicno. Nisi imao tako lagan pristup tim informacijama, vec je ucitelj/nastavnik uvijek bio onaj koji prenosi to znanje.
Medjutim danas su vremena drugacija i vrlo lako je pristupiti svim informacijama, danasnja uloga nastavnika moze biti da usmjerava dijete sta treba da uci i provjerava znanje, ne vidim vise potrebu za fizickim nastavnikom u ucionici. Sto se mene tice mogu snimiti predavanja i pustati svake godine isto. Vjerujem da u buducnosti nece biti potrebe za klasicnim skolovanjem.
Sto se tice druzenja medju djecom, jedino je to upitno ali i to zavisi od djeteta do djeteta, neko dijete voli da je u stalno u drustvu sa drugom djecom dok neka djeca vole da su sami.
Tako da ja licno ne mislim da je skolovanje online neki bauk i da djeca nece nista nauciti pored toliko dostupnih informacija. Ja mislim da se trebaju samo fokusirati na to kako djeca da pristupe tim informacijama i kako da provjere dali su nesto naucili.
-
kox
#882 Re: COVID i škola?
Majke mi ti nas trolaš ovdje. Namaštavaš stvari koje veze sa životom nemaju u praksi i još očito nemaš blage veze kako je online nastava na kraju funkcionisala. Prosvjetnim radnicima svala čast na brzini prelaska na online nastavu i njihovom zalaganju ali kvalitet usvojenog znanja i validnost postignutih rezultata je baš upitna, to će ti i oni reći.
- duh_sa_sjekirom
#883 Re: COVID i škola?
Pa čovječe ko govori o zatvaranju? O čemu ti pričaš? Pa ne traje nastava 14 sati!kox wrote: ↑24/08/2020 13:08Zatvorite djecu na 6 mjeseci u kuće pa provjerite broj samoubistava, povećanje nasilja u porodici i sl. Neko je gore spomenuo Australiju, oni su još tokom prvog lockdowna i obustave nastave zabilježili drastično povećanje mentalnih problema kod djece i tinejdzera i povecanje suicida.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 12:42Pa cijelo se vrijeme poredi rat i ovo danas, u smislu ako smo išli tada možemo i danas... i cijelo vriejme govorim o tome šta bi bilo bezbjednijedaddy-kool wrote: ↑24/08/2020 12:39 Naravno da bi bilo bezbjednije online, ne vidim rat kao mjeru ili vrhunac naše pameti i organizovanja.
Prošli smo kao bosi kroz trnje.
Online nastava u KS prema trenutnom prijedlogu traje najduže 3 i po sata (čas je 30 minuta plus mali odmori)! I o kakvom lockdownu ti pričaš?
Preostalo vrijeme (21.5 sati) neka provode gdje i kako hoće...
- duh_sa_sjekirom
#884 Re: COVID i škola?
Ti mi objasni kako je funcionisala.kox wrote: ↑24/08/2020 13:12Majke mi ti nas trolaš ovdje. Namaštavaš stvari koje veze sa životom nemaju u praksi i još očito nemaš blage veze kako je online nastava na kraju funkcionisala. Prosvjetnim radnicima svala čast na brzini prelaska na online nastavu i njihovom zalaganju ali kvalitet usvojenog znanja i validnost postignutih rezultata je baš upitna, to će ti i oni reći.
Baš zanima šta nam ti kao struĆnjak imaš prezentirati o kvaliteti online nastave?
Dakle, daj nam neku validnu evaluaciju iste, na osnovu kojih parametara si procijenio kvalitet znanja i sl., dakle neke relevantne podatke?
-
kox
#885 Re: COVID i škola?
I na to ti je odgovoreno, i dovoljno je prošetati oko 6 popodne pored parkova (da ne kazem kafica i sisa barova za srednjoskolce) i sve je svima jasno.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 13:13Pa čovječe ko govori o zatvaranju? O čemu ti pričaš? Pa ne traje nastava 14 sati!kox wrote: ↑24/08/2020 13:08Zatvorite djecu na 6 mjeseci u kuće pa provjerite broj samoubistava, povećanje nasilja u porodici i sl. Neko je gore spomenuo Australiju, oni su još tokom prvog lockdowna i obustave nastave zabilježili drastično povećanje mentalnih problema kod djece i tinejdzera i povecanje suicida.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 12:42
Pa cijelo se vrijeme poredi rat i ovo danas, u smislu ako smo išli tada možemo i danas... i cijelo vriejme govorim o tome šta bi bilo bezbjednije
Online nastava u KS prema trenutnom prijedlogu traje najduže 3 i po sata (čas je 30 minuta plus mali odmori)! I o kakvom lockdownu ti pričaš?
Preostalo vrijeme (21.5 sati) neka provode gdje i kako hoće...
Ono, možeš ti sada namaštavati kako sva djeca idu na Bjelašnicu u 6 kad roditelji dodju sa posla i šetaju pored opservatorije od 19:30 - 21 ali to nema veze sa realnošću.
-
kox
#886 Re: COVID i škola?
Ovo ti je emprijsko iskustvo sa osnovnom školom i fakultetom u proteklom periodu. Mislim da samo jedna studija postoji i to u Tuzli o online nastavi u ovom periodu a ni ona nije dostupna javnosti. A sad nam ti struČnjak malo namaštaj kako je to izgledalo pa javi.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 13:17Ti mi objasni kako je funcionisala.kox wrote: ↑24/08/2020 13:12Majke mi ti nas trolaš ovdje. Namaštavaš stvari koje veze sa životom nemaju u praksi i još očito nemaš blage veze kako je online nastava na kraju funkcionisala. Prosvjetnim radnicima svala čast na brzini prelaska na online nastavu i njihovom zalaganju ali kvalitet usvojenog znanja i validnost postignutih rezultata je baš upitna, to će ti i oni reći.
Baš zanima šta nam ti kao struĆnjak imaš prezentirati o kvaliteti online nastave?
Dakle, daj nam neku validnu evaluaciju iste, na osnovu kojih parametara si procijenio kvalitet znanja i sl., dakle neke relevantne podatke?
- duh_sa_sjekirom
#887 Re: COVID i škola?
Kao prvo, struĆnjak, porediti kladionice, barove, nargilhane i sl sa obrazovnim ustanovama i školom kao zakonskom obavezom je besmisleno, da dalje i ne idemo. Nauči razliku između obaveze i slobodnog izbora.dr_Evil wrote: ↑24/08/2020 13:07 Tako je majstore, nek se otvore kladionice, restorani, kafici, nocni klubovi, striptiz klubovi, dzamije, crkve, medrese. Zatvori skolu, i sporstke manifestacije, to nama ne treba.
Onda cemo nabijati na nos ljudima da su neodgovorni jer djecu salju u skolu, a sigurnije im je kuci. Ona teta sta radi na kasi, prodaje hljeb, i sta moze djecu zarazit svaki dan poslije posla, ona nije vazna, tako je majstore.
Onaj na bausteli sta kopa citav dan za 30 KM i ne moze stavit masku jer jebi ga vruce na suncu dok se kopa, i dodje kuci zarazi djecu, ko ga hebe sto nije u stranci pa da radi u telecomu, tako je majstore!
Jbg, vazno je imati uslove i internet da klinjo moze biti kuci, dok tata posjeti taj isti striptiz bar pa poslije na dzumu, jer tata ne moze zarazit djecu, to su tehnicke pretpostavke
Govorimo o djeci a ne o odraslim osobama. I ja sam radnik i svaki dan kontaktiram sa ljudima, čuvam se koliko mogu. Ali ja nema izbora, kao ni mnogi drugi radnici. Djeca imaju kvalitetnu alternativu za nastavu, imaju izbor.
Nije online nastava na nivou kjao redovna, to i ptice znaju, ali treba poredati prioritete i znati šta je najbezbjednije za zdravlje djece
- duh_sa_sjekirom
#888 Re: COVID i škola?
Znači, lupaš napamet.
Šta veliš, ima čak jedna studija ali nije dostupna javnosti...
Genijalno...
-
laik1981
#889 Re: COVID i škola?
Kako nemas izbora. Uvijek mozes dati otkaz i traziti posao koji mozes raditi online. Zdravlje je najbitnije, zar ne?duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 13:22Kao prvo, struĆnjak, porediti kladionice, barove, nargilhane i sl sa obrazovnim ustanovama i školom kao zakonskom obavezom je besmisleno, da dalje i ne idemo. Nauči razliku između obaveze i slobodnog izbora.dr_Evil wrote: ↑24/08/2020 13:07 Tako je majstore, nek se otvore kladionice, restorani, kafici, nocni klubovi, striptiz klubovi, dzamije, crkve, medrese. Zatvori skolu, i sporstke manifestacije, to nama ne treba.
Govorimo o djeci a ne o odraslim osobama. I ja sam radnik i svaki dan kontaktiram sa ljudima, čuvam se koliko mogu. Ali ja nema izbora, kao ni mnogi drugi radnici. Djeca imaju kvalitetnu alternativu za nastavu, imaju izbor.
Nije online nastava na nivou kjao redovna, to i ptice znaju, ali treba poredati prioritete i znati šta je najbezbjednije za zdravlje djece
- dr_Evil
#890 Re: COVID i škola?
Naravno da ima smisla porediti strucnjak, jer cilj je jedan - Drzati pandemiju ili broj zarazenih pod kontrolom. Da li je bolje da smanjimo socijalni kontakt tako da ukinemo kladionice ili tako da ukinemo skole, ako je vec kako vi kazete jedank stepen zaraze, da ispasta skola ili kladionica??duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 13:22Kao prvo, struĆnjak, porediti kladionice, barove, nargilhane i sl sa obrazovnim ustanovama i školom kao zakonskom obavezom je besmisleno, da dalje i ne idemo. Nauči razliku između obaveze i slobodnog izbora.dr_Evil wrote: ↑24/08/2020 13:07 Tako je majstore, nek se otvore kladionice, restorani, kafici, nocni klubovi, striptiz klubovi, dzamije, crkve, medrese. Zatvori skolu, i sporstke manifestacije, to nama ne treba.
Dakle ti nemas izbora, ali eto imas srece da ti neko ima kuci sjediti, obrazovati dijete i paziti na njega, ali ko nema ko ga hebe, svaka cast majstore.
Dakle obavezno je drzati otvorene kladionice, ali nije obavezno djecu slati u obaveznu skolu jer mogu preko fejsbuka, pa ja. I onda cemo ici protiv agencije za zdravlje evropske unije i reci da djeca nisu sigurna u skoli, neka ih kuci, a tata moze neobavezno da uplati tiket
- duh_sa_sjekirom
#891 Re: COVID i škola?
Šta je odgovoreno?kox wrote: ↑24/08/2020 13:18
I na to ti je odgovoreno, i dovoljno je prošetati oko 6 popodne pored parkova (da ne kazem kafica i sisa barova za srednjoskolce) i sve je svima jasno.
Ono, možeš ti sada namaštavati kako sva djeca idu na Bjelašnicu u 6 kad roditelji dodju sa posla i šetaju pored opservatorije od 19:30 - 21 ali to nema veze sa realnošću.
Lijepo ti kažem koliko traje nastava a koliko djeca imaju slobodnog vremena na raspolaganju.
Do tebe je kako ćeš se organizovati. Šetnja, igra, druženje itd sve po želji. Imaš izbora i mogućnosti koliko hoćeš...
- dr_Evil
#892 Re: COVID i škola?
svaka castlaik1981 wrote: ↑24/08/2020 13:25Kako nemas izbora. Uvijek mozes dati otkaz i traziti posao koji mozes raditi online. Zdravlje je najbitnije, zar ne?duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 13:22Kao prvo, struĆnjak, porediti kladionice, barove, nargilhane i sl sa obrazovnim ustanovama i školom kao zakonskom obavezom je besmisleno, da dalje i ne idemo. Nauči razliku između obaveze i slobodnog izbora.dr_Evil wrote: ↑24/08/2020 13:07 Tako je majstore, nek se otvore kladionice, restorani, kafici, nocni klubovi, striptiz klubovi, dzamije, crkve, medrese. Zatvori skolu, i sporstke manifestacije, to nama ne treba.
- duh_sa_sjekirom
-
laik1981
#894 Re: COVID i škola?
Drugaciji odgovor i ne ocekujem kada se ostane bez argumentacije. A mozda ti zdravlje i nije najbitnije, nego ti je veci prioritet da zaradis platu?
-
kox
#895 Re: COVID i škola?
Ako ti imaš pristup nekoj studiji slobodno je postavi pa da vidimo.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 13:24Znači, lupaš napamet.
Šta veliš, ima čak jedna studija ali nije dostupna javnosti...![]()
Genijalno...
Ako ne trolaš i imaš ikakvog iskustva sa online nastavom na bilo kojem nivou u proteklom periodu jasno ti je da sam u pravu.
Dakle govorimo o online nastavi u periodu pandemije, ne online nastavi kakva se praktikuje u normalnim okolnostima.
-
umojvakat
#896 Re: COVID i škola?
Ko ti je ovo slagao?dr_Evil wrote: ↑24/08/2020 12:59Da, neka se zarazi nek stvori imunitite, bolest za njega nije opasna, a ni za mene, a kod nene za vrijeme pandemije ne ide se. To sto imas potrebu voditi djecu u goste, po slasticarnama, po hotelima i spa centrima, pa onda nek ispasta skola, je stvar tvog osobnog izbora.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 12:54dr_Evil wrote: ↑24/08/2020 12:50 Logicno je poslati dijete u skolu jer je bitno da nemaju posljedica od zakljucavanja u kuce. Statistika i studije su pokazale da djeca ako se zaraze imaju neznatne simpotme, manje od 5% svih zarazenih je bilo ispod 18, i da slabo prenose virus. Dakle neka bolest sto ce se pocesati od nje, ili da mi dijete odraste i postane freak, hvala, neka ide u skolu i dobije najkvalitetniju nastavu i druzenje sa vrsnjacima.
Djecija prava, zar ne![]()
Znači, bolje da se zarazi i zarazu prenese rodbini nego da se strpi par mjeseci na online nastavi...
Bravo, majstore
Ali nece se zarazaiti jer nasa djeca nisu pokusni kunici, studije eu su pokazale da je sigurno
- duh_sa_sjekirom
#897 Re: COVID i škola?
dr_Evil wrote: ↑24/08/2020 13:27
Naravno da ima smisla porediti strucnjak, jer cilj je jedan - Drzati pandemiju ili broj zarazenih pod kontrolom. Da li je bolje da smanjimo socijalni kontakt tako da ukinemo kladionice ili tako da ukinemo skole, ako je vec kako vi kazete jedank stepen zaraze, da ispasta skola ili kladionica??
Dakle ti nemas izbora, ali eto imas srece da ti neko ima kuci sjediti, obrazovati dijete i paziti na njega, ali ko nema ko ga hebe, svaka cast majstore.
Dakle obavezno je drzati otvorene kladionice, ali nije obavezno djecu slati u obaveznu skolu jer mogu preko fejsbuka, pa ja. I onda cemo ici protiv agencije za zdravlje evropske unije i reci da djeca nisu sigurna u skoli, neka ih kuci, a tata moze neobavezno da uplati tiket
Nevjerovatno da ne razumiješ elementarne stvari...
Ko te tjera u kladionicu? Je li ti to zakonska obaveza?
I ja nisam govorio o sebi konkretno već o sveopćem rješenju koje je najbezbjednije za djecu i najprihvatljivije za roditelje u ovom trenutku.
-
kox
#898 Re: COVID i škola?
Jašta, beskrajne su mogućnosti za druženje sa vršnjacima u prirodi od 6 popodne, more, planina, rijeke, putovanja kruzerima i tako, ko se kako organizuje. Pošto djeca ne borave u parkovima i na drugim mjestima u grupama, samo priroda.duh_sa_sjekirom wrote: ↑24/08/2020 13:27Šta je odgovoreno?kox wrote: ↑24/08/2020 13:18
I na to ti je odgovoreno, i dovoljno je prošetati oko 6 popodne pored parkova (da ne kazem kafica i sisa barova za srednjoskolce) i sve je svima jasno.
Lijepo ti kažem koliko traje nastava a koliko djeca imaju slobodnog vremena na raspolaganju.
Do tebe je kako ćeš se organizovati. Šetnja, igra, druženje itd sve po želji. Imaš izbora i mogućnosti koliko hoćeš...
Last edited by kox on 24/08/2020 13:33, edited 1 time in total.
-
laik1981
#899 Re: COVID i škola?
Ne tjera te niko ni na posao..
- duh_sa_sjekirom
#900 Re: COVID i škola?
Argumenata za što?laik1981 wrote: ↑24/08/2020 13:28Drugaciji odgovor i ne ocekujem kada se ostane bez argumentacije. A mozda ti zdravlje i nije najbitnije, nego ti je veci prioritet da zaradis platu?
Imaju li svi mogućnost raditi online? Može li npr. pekar ispeći hljeb online? Kakav je njegov izbor?
Zar i ovo treba objašnjavati?