Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post Reply
LBVIEW

#876 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

daddy-kool wrote: Uz napomenu da cilj nije bio da se borbe zaustave po bilo koju cijenu, nego po što manju cijenu i što jednostavnije. To ja naravno iz američke vizure. Iz evropske tačke gledišta je situacija kudikamo drugačija, cilj je bio eliminacija muslimanskog življa uz prihvatanje plana podjele BiH između Srbije i Hrvatske. Samo što se to oteglo predugo, i računicu su počeli kvariti uticaji Amerike i islamskog svijeta.
To je bilo jasno i tada, ne kontam da to neko ne vidi 25 godina poslije. Mirovne snage, rezolucije koje niko nije jebavao ni za sta, posrednici poput Owena, apeli i izrazavanje zabrinutosti, all uz priznavanje stanja na terenu i zatvaranja ociju pred genocidom - saucesnici.
Gotovo sam siguran da, ma kakvo djubre Tudjman bio, nikad ne bi izvrsio agresiju bez miga i dozvole sa strane, po svoj prilici Engleske i Francuske. Problem je nastao kad se zrtva uspjela odbraniti.
daddy-kool

#877 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote:
daddy-kool wrote:
Bodkin wrote:
Percepcija as in nije stvarno?
Percepcija as in percepcija.
Sarajevo je glavni grad BiH, većina stanovništva se izjašnjavaju kao Bošnjaci, ali nije bošnjački grad.
Bodkin wrote: Istom logikom kojom kojovica proglasavaju cetnikom u sarajevu. Ta suplja kako bosnjaci eto hoce multietnicku drzavu pada u vodu sa onim fb piskaralom “ode emir dodje milorad”.
Ne bih da branim SDA.
Onda je to tvoja percepcija da nije bosnjacki. Shvatam jer nisi manjina koja tu zivi
Upravo pravim tu poentu, percepcija da je bošnjački je razlog zašto ne žele da žive u Sarajevu. Postoji takođe percepcija da je Beč austrijski, ali to nije prepreka. Prepreke su ovi lokalni etnički prefiksi: bošnjački, srpski, hrvatski.
cyprus

#878 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by cyprus »

Sarajevo nije bošnjački grad, jer ne postoje bošnjački, srpski i hrvatski gradovi... Nije ni Banja Luka srpski grad...

Međutim, ogromna većina Srba i Hrvata posmatra Sarajevo kao da je bošnjačko... I vjerovatno većina Bošnjaka (samo možda ne baš ogromna) smatra isto to... Svjesno ili podsvjesno...
geralt

#879 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by geralt »

LBVIEW wrote:
daddy-kool wrote: Uz napomenu da cilj nije bio da se borbe zaustave po bilo koju cijenu, nego po što manju cijenu i što jednostavnije. To ja naravno iz američke vizure. Iz evropske tačke gledišta je situacija kudikamo drugačija, cilj je bio eliminacija muslimanskog življa uz prihvatanje plana podjele BiH između Srbije i Hrvatske. Samo što se to oteglo predugo, i računicu su počeli kvariti uticaji Amerike i islamskog svijeta.
To je bilo jasno i tada, ne kontam da to neko ne vidi 25 godina poslije. Mirovne snage, rezolucije koje niko nije jebavao ni za sta, posrednici poput Owena, apeli i izrazavanje zabrinutosti, all uz priznavanje stanja na terenu i zatvaranja ociju pred genocidom - saucesnici.
Gotovo sam siguran da, ma kakvo djubre Tudjman bio, nikad ne bi izvrsio agresiju bez miga i dozvole sa strane, po svoj prilici Engleske i Francuske. Problem je nastao kad se zrtva uspjela odbraniti.
Da je to bilo tacno, dovoljno bi bilo da ne priznaju nezavisnost.
Bodkin

#880 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote:
Onda je to tvoja percepcija da nije bosnjacki. Shvatam jer nisi manjina koja tu zivi
Upravo pravim tu poentu, percepcija da je bošnjački je razlog zašto ne žele da žive u Sarajevu. Postoji takođe percepcija da je Beč austrijski, ali to nije prepreka. Prepreke su ovi lokalni etnički prefiksi: bošnjački, srpski, hrvatski.
Jer u sarajevu nisu dobrodosli. Nisu ni u becu nesto strasno ali su relativno zasticeni zakonom dok u sarajevu nisu.

Poenta je da se bec i sarajevo ne mogu porediti. Sarajevo je njihov grad i glavni grad. Bec nije

Da se razumijemo, sarajevo je sigurno najnapredniji u bosni sto se ovog problema tice ali poenta i dalje stoji
LBVIEW

#881 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

geralt wrote:
LBVIEW wrote:
Da je to bilo tacno, dovoljno bi bilo da ne priznaju nezavisnost.
Priznali su u paketu s drugima, kako zamisljas selektivno priznanje bazirano na zakljuccima Badinterove komisije?
A da je ostatak BiH pao, ponijeli bi se isto kao i u slucaju Srebrenice, u to budu uvjeren. :oops:
Last edited by LBVIEW on 05/06/2019 14:17, edited 2 times in total.
LBVIEW

#882 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

Novi momenat iz Bodkinovog jevandjelja: 'Srbi u Sarajevu nisu zasticeni zakonom'. Bozemiprosti, skoro da su stavljeni van zakona, k'o u NDH. :oops:
Last edited by LBVIEW on 05/06/2019 14:17, edited 1 time in total.
daddy-kool

#883 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by daddy-kool »

Bodkin wrote:

Jer u sarajevu nisu dobrodosli. Nisu ni u becu nesto strasno ali su relativno zasticeni zakonom dok u sarajevu nisu.
Nije mi jasno ovo da neko nije zaštićen zakonom?
LBVIEW

#884 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote:

Pa stavljeni van zakona k'o u NDH.
Bodkin

#885 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

daddy-kool wrote:
Bodkin wrote:

Nije niko zasticen zakonom, tj. sistem ne funkcionise u drzavi
A na visim nivoima su tu piskarala po fejsu iz vladajuce partije

Ima tu jos puno stvari i tihe diskriminacije i rado bih bacio suplju sa tobom ali ima previse padobranaca ovdje i znam da ce se lijepiti za postove pa mi je mrsko
BHCluster

#886 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by BHCluster »

Izgleda treba malo meme dati pa ce sve biti O.K. Snowflakes.
Fudo387

#887 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Fudo387 »

stakasa wrote: Pa evo preformulisacu ti pitanje kad vec neces da odgovoris na tvrdnje krajnje korektnog forumasa, ex liberala; DakleM, koliko srpske djece ima po sarajevskim skolama i vrticima? To ti je najbolji pokazatelj, uvijek i svugdje. U Sarajevu ima para, zasto onda Srbi nece u njega?
U Sarajevu ima para, zasto Srbi nece da zive u Sarajevu?
Matere ti, jesi li ti jucer s Marsa pao?
Ja pitanja, ja dileme.
Natovarili ljudi stvari nakon integracije grada i otisli, i svoje mrtve iskopali i odnijeli.
Nece da zivi s tobom, mrzi te.
Imas li jos koje budibog s nama pitanje?
jeza u ledja

#888 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by jeza u ledja »

decembar2017 wrote:
Bas suprotno , cak su i amerikanci , ustvari pogotovo oni racunali da ce biti permanantna podjela tipa Kipar, gdje ce postojati de-fakto granica koja se nece moci prelaziti a gdje ce misija snaga MZ , vojnih i politickih biti da odrzavaju mir na toj granici. Ispalo je drugacije od toga zbog pojedinaca iz MZ koji su se protivi toj ideji i tom planu a ne zato jer je tako bilo planiramo od pocetka. Dejton i sve ono do Dejtona je primarno bilo da se zaustave borbe po bilo kakvu cijenu a ne da se odrzi jedinstvena Bosna i Hercegovina.

Ako si ikako citao interne dokumente americke vlade, a koji postoje sada na netu, vidjeces da od stotina dokumenata nema ni jednog gdje im je cilj da uspostave efikasnu, jedinstvenu drzavu ili cak da kazne agresore,da pomognu protiv agresije ili na bilo koji nacin vrate stanje na ono prije zlocina , vec bas ovo sto sam naveo: da zaustave borbe. Tacka. Tako da te price kako je MZ ili barem Amerika bila za cjelovitu Bosnu, pravdu, demokratiju i da su nam planirali da pomogu da barem sami to ostvarimo nemaju nikakvog validnog dokaza, bas suprotno.
Aha, pojedinci iz MZ protiv cijelog svijeta. :lol: Mitovi i legende cuda bosanskog otpora.

Naravno da je cilj Dejtona bio prvenstveno zaustavljanje rata. To i govorim. Nije trebao biti trajno, dugorocno rjesenje.

Ono, nema dokaza da je BiH jedinstvena drzava, nema dokaza da je izbjeglicama omogucen povratak i povrat imovine, nema dokaza da su zlocinci kaznjeni, nema dokaza da su agresori kaznjeni, nema dokaza da su nam pomogli protiv buduce agresije, granica sa RS je ko na Kipru, nema cak ni dokaza da su poslije htjeli da uspostave efikasniju drzavu....ni za sta nema dokaza, pise u internim dokumentima :oops: .

:roll:

Al eto sva sreca pa su ti pojedinci rekli svoje "ne" pa je ispalo drukcije. :roll:
LBVIEW

#889 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

Fudo387 wrote:
stakasa wrote: Pa evo preformulisacu ti pitanje kad vec neces da odgovoris na tvrdnje krajnje korektnog forumasa, ex liberala; DakleM, koliko srpske djece ima po sarajevskim skolama i vrticima? To ti je najbolji pokazatelj, uvijek i svugdje. U Sarajevu ima para, zasto onda Srbi nece u njega?
U Sarajevu ima para, zasto Srbi nece da zive u Sarajevu?
Matere ti, jesi li ti jucer s Marsa pao?
Ja pitanja, ja dileme.
Natovarili ljudi stvari nakon integracije grada i otisli, i svoje mrtve iskopali i odnijeli.
Nece da zivi s tobom, mrzi te.
Imas li jos koje budibog s nama pitanje?
Pa kako ce kad, iz prve ruke od napacenog Srbina, pardon :mrgreen: Bosanca, saznasmo kako nisu zasticeni zakonom. :lol:
dustaban

#890 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by dustaban »

Da se malo ukljucim...

Vidi nesta, kao pro-bih orijentisani crnogorac (a to ti je ovdje isto sto i srbin poturica) mogu vam kompetentno kazat da je ovaj problem - nerjesiv!
Nerjesiv je ne zato sto je nemuslimanima postalo neugodno u sarajevu (i Federaciji) vec zato sto je ovo sta se ovdje desava jednako neugodno i NORMALNIM MUSLIMANIMA.
A znamo svi sta znaci pojam normalni, tj. Titin musliman. :mrgreen:

Ovi "novi muslimani" (klapna hanume, vehab-fashion, trostepene munare...) su bome postali problem i sami sebi. I kao sto vidimo, ko god to ne voli odlazi odavde, a to nisu samo nemuslimani.

Medjutim treba biti iskren pa reci - od onih normalnih prijeratnih Jugoslovena opet su Muslimani/Bosnjaci najmanje umakli. Ne zato sto su najpametniji i najodaniji bivsoj drzavi nego zato sto je njihova centrifugalna sila manja od centripetalne. I ta njihova centrifuga bi bila jaca da granicimo sa Turskom!
Zato mislim da, ako vise ima ikakve sanse da nam se vrati bratstvo i jedinstvo, onda opet treba tipovati na bracu muslimane. Mislim ove normalne, prijeratne.
Jebiga oni jos jedino njeguju Tita i partizane. Ovi ispadi sa Busuladzicem, vehabijama, nikabima, Izetbegovicevskim feudalizmom i new-wave islamom... to je ipak manji problem od metastaze ustastva i cetnistva koja je ovladala srbsko-hrvatskim tjelesima.

I kad vec spominjem tijela, moram kasti da mi je ova Kolinda, sto vise laje i sto se vise provaljuje, sve nekako jebizovnija. Ocito nisam ni ja sav svoj, tako da i ovo sta gore nasrah uzmite sa rezervom.
:mrgreen:
muha_sa

#891 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by muha_sa »

dustaban wrote:Da se malo ukljucim...

Vidi nesta, kao pro-bih orijentisani crnogorac (a to ti je ovdje isto sto i srbin poturica) mogu vam kompetentno kazat da je ovaj problem - nerjesiv!
Nerjesiv je ne zato sto je nemuslimanima postalo neugodno u sarajevu (i Federaciji) vec zato sto je ovo sta se ovdje desava jednako neugodno i NORMALNIM MUSLIMANIMA.

Ovi "novi muslimani" (klapna hanume, vehab-fashion, trostepene munare...) su bome postali problem i sami sebi. I kao sto vidimo, ko god to ne voli odlazi odavde, a to nisu samo nemuslimani.

Medjutim treba biti iskren pa reci - od onih normalnih prijeratnih Jugoslovena opet su Muslimani/Bosnjaci najmanje umakli. Ne zato sto su najpametniji i najodaniji bivsoj drzavi nego zato sto je njihova centrifugalna sila manja od centripetalne. I ta njihova centrifuga bi bila jaca da granicimo sa Turskom!
Zato mislim da, ako vise ima ikakve sanse da nam se vrati bratstvo i jedinstvo, onda opet treba tipovati na bracu muslimane. Mislim ove normalne, prijeratne.
Jebiga oni jos jedino njeguju Tita i partizane. Ovi ispadi sa Busuladzicem, vehabijama, nikabima, Izetbegovicevskim feudalizmom i new-wave islamom... to je ipak manji problem od metastaze ustastva i cetnistva koja je ovladala srbsko-hrvatskim tjelesima.

I kad vec spominjem tijela, moram kasti da mi je ova Kolinda, sto vise laje i sto se vise provaljuje, sve nekako jebizovnija. Ocito nisam ni ja sav svoj, tako da i ovo sta gore nasrah uzmite sa rezervom.
:lol: :lol: :lol:
Bodkin

#892 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Bodkin »

Dobro sroceno :thumbup:
Fudo387

#893 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Fudo387 »

Opa, imamo i definiciju normalnog muslimana.
Onaj Titin, sto prebaciva norme.
Zanimljivo.
geralt

#894 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by geralt »

LBVIEW wrote: Priznali su u paketu s drugima, kako zamisljas selektivno priznanje bazirano na zakljuccima Badinterove komisije?
A da je ostatak BiH pao, ponijeli bi se isto kao i u slucaju Srebrenice, u to budu uvjeren. :oops:
I ti isti zli zapadnjaci koji mrze muslimane su par godina kasnije usli u rat da bi osnovali Kosovo, drugu (zapravo trecu ako cemo posteno) muslimansku drzavu u Evropi zato sto... ovaaaaj... paaaa...

Ma zavera bre. Da ti ne objasnjavam.
MarlboroGold

#895 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by MarlboroGold »

Fudo387 wrote:

Zanimljivo.
Pa uglavnom ti gore nabrojani muslimani koji se povezuju sa Busuladžićem, vehabijama, nikabima, mafijom Izetbegović i ostalim su prije bili najveće komunjare. Svakom novom sistemu se prilagođavaju i prodaju.

Veći i pošteniji je musliman onaj koji je i za vrijeme Tita upražnjavao koliko toliko vjeru, pa to i danas radi nego ovi turbo muslimani ili muslimani na baterije.
LBVIEW

#896 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

geralt wrote:
LBVIEW wrote: Priznali su u paketu s drugima, kako zamisljas selektivno priznanje bazirano na zakljuccima Badinterove komisije?
I ti isti zli zapadnjaci koji mrze muslimane su par godina kasnije usli u rat da bi osnovali Kosovo, drugu (zapravo trecu ako cemo posteno) muslimansku drzavu u Evropi zato sto... ovaaaaj... paaaa...

Ma zavera bre. Da ti ne objasnjavam.
Nisu zapadnjaci, vec Ameri, prvenstveno zbog strateskog polozaja Kosova, a i da pokazu Slobi - slobodi kako se s njima vise ne moze zajebavati. A iracionalnost i fasistoidnost srpske vrhuske im je isla na ruku, pa su dobili izvrstan alibi za pokretanje 'milosrdnog andjela". :mrgreen:
Last edited by LBVIEW on 05/06/2019 18:32, edited 1 time in total.
Fudo387

#897 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by Fudo387 »

MarlboroGold wrote: Pa uglavnom ti gore nabrojani muslimani koji se povezuju sa Busuladžićem, vehabijama, nikabima, mafijom Izetbegović i ostalim su prije bili najveće komunjare. Svakom novom sistemu se prilagođavaju i prodaju.

Veći i pošteniji je musliman onaj koji je i za vrijeme Tita upražnjavao koliko toliko vjeru, pa to i danas radi nego ovi turbo muslimani ili muslimani na baterije.
Covjek je iznio teze o tome kakvi su prihvatljivi drzavi, drustvu, komsijama...oTi muslimani.
Hajmo zakljuciti da su mu ovi prijeratni, junaci vica, prihvatljivi, za razliku od ovih danas sto im se bas i ne svidja da budu veseli zajebanti koje boli qrac za sve, jer su ih i takve bezopasne nabili po masovnim grobnicama.
Znaci, ako se odreknu svake vrste identiteta, budu predmet zajebancije, Suljo i Mujo bez ikakvih ambicija, ok su. Tako sam ga ja shvatio.
LBVIEW

#898 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

Fudo387 wrote:

Zanimljivo.
Boga mi, to je ugrozena vrsta, a znamo i cijom zaslugom.
Nego, na osnovu kojih naucnih metoda se doslo do spoznaje kako su ovi, k'o biva "nenormalni Muslimani" samo oni sto, kako ono rece stovateljka "Indexa" :D, " aminaju". Evo, kad krenem od sebe i miljea, u kojem se krecem, nijedan se ne uklapa u tu definiciju "Titinog Muslimana", a vise znaju o njemackim pivovarama od Nijemaca. Slabo nas, izgleda, ovi "manjinci" poznaju. :mrgreen:
pustopoljina

#899 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by pustopoljina »

I ja.
Jedno je biti protiv diskriminacije i reci da samra prica gluposti...
Ali klanjati pet vakata...'ma drzati se svih imanskih sartova i ne biti zbog toga nepozeljan ili zaostao ili nemoguc za suzivot...i to bi trebalo biti moguce. Nikab i dustaban...stara prica :lol:
Kad ovo citas, dodje muslimanu da jos vise forsira.
Hbt. U europi se pri stupanju na duznost, jos na bibliju zaklinju.
Kad citas samru, dodje ti da branis i najvecu budalu nemuslimansku i njeno pravo da bude budala.
A zakone imamo...nista novo ne treba, samo da se tako i ponasamo.
LBVIEW

#900 Re: Pro-BiH orjentisani Srbi i Hrvati - problem u Sarajevu?

Post by LBVIEW »

Fudo387 wrote:
MarlboroGold wrote: Pa uglavnom ti gore nabrojani muslimani koji se povezuju sa Busuladžićem, vehabijama, nikabima, mafijom Izetbegović i ostalim su prije bili najveće komunjare. Svakom novom sistemu se prilagođavaju i prodaju.

Covjek je iznio teze o tome kakvi su prihvatljivi drzavi, drustvu, komsijama...oTi muslimani.
Hajmo zakljuciti da su mu ovi prijeratni, junaci vica, prihvatljivi, za razliku od ovih danas sto im se bas i ne svidja da budu veseli zajebanti koje boli qrac za sve, jer su ih i takve bezopasne nabili po masovnim grobnicama.
Znaci, ako se odreknu svake vrste identiteta, budu predmet zajebancije, Suljo i Mujo bez ikakvih ambicija, ok su. Tako sam ga ja shvatio.
:thumbup:
Jebi ga, naviklo se na ulogu tutora, pa sad tesko pada sto
ljudi odjednom uzimaju sebi za pravo da ne misle srpskom glavom.
Post Reply